Hirdetés
- A Microsoft szerint nem alku tárgya a TPM 2.0 szükségessége
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Milyen processzort vegyek?
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Vettem az Aqua-ban (weben) alkatrészeket több R5 3600-as procis géphez, kompletten mindent. Az alaplap az Asus Prime B450 Plus lett, de persze mindegyiken az az utolsó verziós biosz volt, ami még éppen nem ismerte a 3000-es procikat, így mindegyik gépet kézzel kellett egy 2600-as procival lefrissítenem, hogy legyen bennük élet... Aki ott vesz cuccokat, erre készüljön fel...
A ram (vagy alaplap?) viselkedett még furcsán... Elsőre csak akkor indult be a gép, ha a ram párból csak 1 darab volt bent, pedig a megfelelő A2-B2 slotokban voltak. Utána már be lehetett tenni a másikat is és minden gond nélkül ment, 3466-on is. Mindegyik gép ezt játszotta, érdekes. Ez volt a ram:
16GB 3400MHz DDR4 RAM Patriot Viper 4 Series CL16 (2x8GB) (PV416G340C6K)Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Puma K
nagyúr
válasz CPT.Pirk #7702 üzenetére
Valószínűleg még abból az adagból van a nagykernél is ahonnan ők veszik amiken a régebbi BIOS-van.
Így ez szerintem senkinek a "sara".
Max annyi van hogy nem fogyott még annyi abból a típusból, hogy frissebb BIOS verziójú legyen a nagykerben-üzletben. Vagy lehet az adott nagykerhez nem került még újabb szállítmány abból a típusból.
Valamint a B450-es széria még javában a Ryzen 2000-hez adták ki így ez is oké. Az hogy pl az MSI kiadta a MAX szériát a 3000-res széria miatt az egy másik dolog. Ha pl egy B550-ös lap (mint ahogy ez még nincs kint) nem támogatná alapból a Ryzen 3000-ret csak az 1000 és 2000 procik mennének bennük és frissítést igényelnének na az lenne inkább gáz.
Új gép esetén a Ryzen szériánál pedig tudott-ismert, hogy adott alaplapok esetén első összeszerelést követően 1db RAM-mal kell elindítani a szettet és akkor utána már mehet bele az 1-nél több RAM modul.
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Solesz84
aktív tag
Sziasztok. Az 1.415 Vcore fesz az sok a procinak? Meg csak egy par napja van meg a gep majd hetvegen jobban letesztelem csak kiprobaltam ilyen fesszel 4500MHz-en csak felek neh sok legyen neki?
Asrock X570 Taichi, Ryzen 9 5900X , NZXT Kraken X72, Gskill TridentZ RGB 32GB DDR4 3600Mhz Cl16, Kfa2 RTX 4090SG, Samsung 860 EVO 1 TB, 850 EVO 500GB SSD, WD 3TB HDD, NZXT H710i, LG Oled C2 42" , MSI MPG A1000GW, Fanatec DD1, CS V3 Pedal, Fanatec V1.5 Shifter, Fanatec V1.5 Handbrake
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
Puma K
nagyúr
válasz CPT.Pirk #7705 üzenetére
Valamit és valamiért... variálnak a gyártók, de lehet inkább adott memóriáknál van ez az egyszeri jelenség.
Nekem előző héten lett meg a második Ryzen 2600-zal általam összeszerelt gép.
Van még egy harmadik is, de azt csak webshop-ból majd papíron raktam össze, hogy mit rendeljen ismerős aki amúgy tud építeni csak egy jó ideje nem foglalkozik a hardverekkel, hogy tudja mit és miért érdemes venni.Az első Asus Prime B450 Plus-szal lett szerelve 2018-ban.
A második papíron szintén ezzel az Asus-szal idén tavasszal.
Majd a harmadik egy MSI B450 Tomahawk MAX-szal.Mindegyik gépbe a közkedvelt G.SKILL Aegis 16GB (2x8GB) DDR4 3000MHz F4-3000C16D-16GISB memóriákat választottam.
A G.SKILL gondolom a szélesebb körű kompatibilitás miatt alapból 2133MHz-cen kezdenek legelső bekapcsoláskor (még az én gépemben lévő G.SKILL Trident Z F4-3200C16D-32GTZR memóriák is) majd a BIOS-ban XMP profilra átpattintva őket beállnak arra a feszültségre, órajelre és időzítésekre mint amiken kell, hogy járjanak a papírforma szerint.
A Patriot első bekapcsoláskor 1 db RAM modullal milyen órajelen járt?
Kapásból 3400MHz-cen?[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Capricornus
aktív tag
válasz Capricornus #7585 üzenetére
Sziasztok!
Köszönöm szépen még egyszer mindenkinek a segítséget!
Végre volt időm ezzel foglalkozni, ez történt:Rákötöttem egy 8 pines tápkábelt a procira, illetve próbáltam XMP nélkül is a ramokat, sőt, a régi 2400MHz-es HyperX ramomat is beleraktam, hátha.
Az eredmény ugyan az volt, továbbra is kék halál vagy prime95 alatt hardver hiba. Reseteltem is a biost default beállításokra, az sem segített.
Végül most úgy megy a cucc, hogy a biosban manuálisan beállítottam 1.4V Vcore feszt és 4 GHz-et a processzornak. De ez így eléggé szubotimálisnak tűnik. Btw, így már stabil bekapcsolt XMP-vel is.Viszont nagyon nem értem, hogy mindent defaulton hagyva a BIOS-ban és utána megterhelve a gépet miért hal ki a prime is meg a win10. Jó pár gépem volt már életemben, de ilyet még sosem láttam. Általában a bios megbirizgálása után voltak bajok eddig, nem defaulton.
Lehet, hogy szar a legfrissebb bios? Illetve 4 GHz felett bármekkora biztonságosnak tűnő Vcore fesszel ismét fagyás van. Ennyire szar procit sikerült volna kifognom? És ha bekapcsolom a PBO-t, akkor miért vannak anomáliák? Annak nem kellene automatikusan elég kraftot adnia mindennek? Nem értem, hogy mi történik. :-(
Minden esetre most működik, e a folyamatos 1.4V nem tűnik túl jó ötletnek.
Remélem, hogy a következő bios frissítés javít ezen a helyzeten.Per aspera ad astra!
-
csiga8
senior tag
válasz Capricornus #7708 üzenetére
Ha jól értem a CPU fesz 1.4V-ra állításával szünt meg a fagyás?
A memória feszt előtte kipróbáltad magasabbra emelni?Majd javítanak, de szerintem akkor (is) van ilyen, ha gyenge a táp. A nagyobb terhelésre jobban beesik a feszültsége, esetleg egy LLC1-et még megpróbálhatnál, és utána apránként venni vissza a 1.4V-ból.
-
veterán
2933MHz a hivatalos támogatás teteje, a felett OC-nak számít. Írta, hogy 3200-on is megy neki.
(#7695) szivaktibor
Rossz topic, erre laknak a 2700X tulajok. Pinnacle Ridge prociknál ha jól hallottam, 3200-3466Mhz szokott lenni a vége, 3000 szériában javult tovább a RAM kezelés. De kérdezz be a linkelt topicba, hátha van ötletük.[ Szerkesztve ]
solfilo
-
Malibutomi
nagyúr
Na en most tesztelgetek hofokot
3700x alapon AIDA stress teszt alatt 65-70fok korul mozog fel le egy Corsair H110 huto alatt, ventik leszabalyozva 40%-ra 75 fokig. -
hash99
senior tag
válasz Malibutomi #7712 üzenetére
Én is tesztelgettem tegnap a 3700x-t és kicsit megijedtem. Prime95-ben ha csak a blend-et futtatom allcore 4,2ghz 1,3v 65 fok hwinfo szerint. De ha small ftt vagy mit indítok 1 másodperc után felugrik 87 fokra a dióda. :/ Ez mennyire normális? Ha alapon van a proci akkor ez is csak 65fokig nyomja fel.
-
Capricornus
aktív tag
A fesz állítással és a manuális órajel beállítással.
A memória fesszel is játszottam előtte, nem igazán volt hatása.
Ja, erre is gondoltam, hogy lehet, hogy önmagában elég lenne a 600W-os táp, de a proci ágon nem tud már leadni eleget. Az a baj, hogy most csak emiatt nem vennék egy 700+ wattos tápot, hogy kipróbáljam. :-(
LLC1-et nem találtam a biosban. :-(Per aspera ad astra!
-
XplayR
csendes tag
válasz Malibutomi #7712 üzenetére
de hány hrz-n megy a proci ?
Csak mert nekem 3800-on alapon az asztal 34 fokos cinebench 20 teszt alatt
57 fok.
Játék+ streamelésnél olyan 51 fokra ment fel
Valamint ha 4200mhz és 1.2875v fekszó mellet volt a gép teszt alatt olyan 74 fok
Ezzel a hűtéssel Alpenföhn Brocken 3 Black Edition 2x14cm [link] -
Simi37
őstag
válasz Capricornus #7714 üzenetére
600W az bőven elég de ha az a tápod van ami a profilodon van... hát a 4 ágas mivolta nem szerencsés. De még akkor is elégnek kell lennie az 216W terhelhetőség. A procid meg egy 3600. Nem eszi az a felét sem.
Ryzen 9 5900X • Asus Crosshair VI Hero • ASRock RX 6900 XT OC Formula
-
alázógyík
addikt
válasz Malibutomi #7720 üzenetére
Nagyon ízléses, grat!
-
veterán
válasz Capricornus #7708 üzenetére
Nálam az ASUS az első BIOS verziónál pici offsetnél már alátúrta a voltot, és ezért terhelés nélkül szétfagyott, néha terhelésnél is. Plusz vcore megoldotta, de végül nekem is az 1.25 környéke @ 4Ghz allcore vált be 3600 esetén, mint optimum a teljesítmény/hűtés kapcsán.
[ Szerkesztve ]
-
csiga8
senior tag
Én a memória feszültségre gondoltam, a Ami nálam volt Toma Max lap azt dobálta vissza 1.2V-ra és fagyott a gép. Fix 1.36V-on már nem. Igaz, a CPU ( 3700X) is fix 1.25V-ra és fix 4200 MHz-re volt ( van) állítva.
Nem a 600W-os táp a kevés, oda szerintem egy jó 450W-os elég lenne, HA jó.
Mennyi idős a táp? Nem -e gyengélkedik? Púpos kondi?Pusztán kizárásos alapon. Ha nem táp, lehet tovább keresni.
-
csiga8
senior tag
Szép! Grat!
-
Steven
addikt
Mint új 3800x tulaj, pár kérdésem lenne:
Mennyire kéne IDLE vissza vennie az órajelet és a feszt?
Köszi!Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
Gróf...
aktív tag
Valaki vett mostanában processzort?
A játék kuponok miatt érdekelne. Ma felhívtam az Aqua-t, ahol azt mondták, hogy a "jelenlegi készletük MÉG NEM tartalmazza"!
Egyáltalán milyen formában van jelen. egy ilyen kupon? Fizikailag is, vagy csak virtuálisan? Fogalmam sincs hogy mennek ezek a dolgok.
Csak azért furcsa, mert az Alza-nak szintén van valamekkora készlete és ott nem is kérdés! Ott is van a termék mellett az árlistában.[ Szerkesztve ]
Fogadatlan prókátorokra nem vagyok kíváncsi!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na ma eljutottam a gépek normális beüzemeléséig, mindhárom gép ugyanazokat az értékeket produkálta minimális eltéréssel.
R5 3600 alapon, gyári hűtővel, Asus Prime B450 Plus alaplapban ABBA-s legújabb biosszal. A ram 2x8GB 3333MHz CL 16-18-18-18-34 beállításban ez volt: PV416G340C6K
A ram megszívatott, mert azt csak a nagyon részletes adatlap írja, hogy az XMP profilos 3400-16-18-18-34 beállítás az 2T időzítésre vonatkozik, amit az XMP viszont nem állít be, az alap Auto állásban az 1T-n volt, ezért instabilitás gondok voltak, meg rakás kékhalál. Emiatt levettem 3333-ra az órajelet, így 1.35V-on mindegyik gép stabil.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz CPT.Pirk #7732 üzenetére
Kicsit lazits az idoziteseken és mehet fel 3800ra. :)
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Pro!Petya
addikt
Egyrészről örülök hogy 90% usage mellett is 4300on ketyeg , de basszus én ugy terveztem hogy idén és még jövőre maradok 6c12t mellett erre lehet hogy kénytelen leszek hamarabb váltani 8c16t-re?!
BFV 64es multi
Annyi hogy ezt csak az új pályán (operation underground) csinálja 65-90% között bár láttam már 95-ön is.
Régebbi pályákon viszont nem eszik csak ilyen 60-70 körül.
Most ez csak az optimalizáció hiánya vagy esetleg már iránymutató hogy a közeljövőben a multisok 6maggal kössék fel a gatyát?Még lehet BF-en néznem kéne majd 3800X-et...
-
weri
senior tag
válasz Pro!Petya #7735 üzenetére
Szerintem amugy cpu teren bugos a BF mert 6 szalon is ugyan ilyen fps-t kapok, ha meg configgal:
thread.processorcount 6
thread.maxprocessorcount 12
Akkor szepen novekszik az fps :dNem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
szasanyi
félisten
Üdv srácok! Ma raktam össze a gépemett (MSI B450 Gaming Pro Carbon AC / Ryzen 3600 + Spire Wraith / 19GB G.Skill Trident Z RGB DDR4-3600 CL16 / Gigabyte RTX280 Gaming OC / Corsair MP510 960GB / Toshiba 1TB / Seasonic FOCUS Plus 550W / Phanteks P350X) és nagyon magasak a CPU hőfokok: IDLE 46 fok@1100 f/min míg LOAD 82 fok és jől hallhatóan felpörög a ventije.
A CPU hűtő nem olyan kicsit mint a 3600 BOX gyári hűtője, ráadásul rézmagos is (és az RGB dizájn sem rossz). Szétszedtem és MX-2 pasztával raktam össze újra: nem volt gond és most sincs a CPU kapcsolattal sem a rögzítő csavarokkal.
Normális íez ennél a 65W TDP-s procinál? -
Krisz0418
őstag
Tudja valaki hogy gigabyte lapnál hogyan lehet under voltolni a procit? Asus lapoknal sokkal egyszerűbbnek nez ki ez a dolog 😅
Gigabyte b450 aorus elite
Ryzen 3600AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||
-
hokuszpk
nagyúr
válasz szasanyi #7740 üzenetére
a 19GB ram hogy jott ossze ?
95 fokig birja a proci, de azert ennel huvosebb szokott lenni, esetleg probalj meg egy pici minuszos offsetet adni neki.
ha nvme ssd van, akkor a socot lehet tulfeszeli a lap, az meg ettol tud futeni is, szoval olyankor a socot kellene megprobalni alulfeszelni na.
< hajnalvan >Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
csiga8
senior tag
LLC:
22 perc 45 mp-től mutatja [link]
( CPU Loadline Calibration) auto módból pl Mode1-be. Nekem úgy van
Utána pici lépcsőkben visszább venni az 1.4V-ból és próbálni. Szerintem az picit sok.
-
Capricornus
aktív tag
Sajnos nekem az 1.25V kevés neki. :-( Eljutottam stabil 4100 MHz-ig, de nagyon magas Vcore-ral, ami már tuti nem egészséges neki. Mondjuk a Ryzen Master szerint normál körülmények között nem ad neki annyit, csak ha több mag is max közelében van terhelve, de akkor is nyugtalanító.
(#7725) csiga8:
Remek kérdés, legutóbb csak részben szedtem szét tisztítás miatt, de akkor jónak tűnt.
Azért nem vagyok már teljesen biztos a tép gondban, mert nagyobb fesszel meg minden stabil és ott már nagyobb teljesítményt is kell leadnia a tápnak, mint alapból és így meg megy.Per aspera ad astra!
-
Locutus
veterán
Szép, de hol a harmadik venti elölről?
Nekem a múltkor elgurult a gyógyszerem, és beleraktam 3db B14-PS-t előre Hivatalosan nem megy bele, de ha elég erős vagy, mégisMostanság meg kapott még egy fehér chromaxot a D15, illetve némi kábelrendezést is.
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
-FreaK-
veterán
válasz MiklosSaS #7429 üzenetére
Bocsi, elfelejtettem akkor válaszolni, most jutott csak eszembe
Főleg ez a videó alapján,
- A kategóriában neki van a legjobb VRM és VRM hűtése (rendes hűtőborda pl.), de megkockáztatom, hogy az összes X570 közül a Gigabyte Master és Extreme a legjobb.
- Az új X570-es sorozatra újra csinálták a BIOS-t, a felhasználói visszajelzések szerint
- Itt a topicban nem is nagyon találni problémát az új Giga alaplapokkal, bár lehet hogy csak kevés van a többihez képest. A többi márkánál azért akad bőven probléma. -
qgevic
csendes tag
Sziasztok!
Linux alatt más is találkozott, random fagyásokkal vagy újraindulásokkal?
1 hete raktam fel a Fedora 31-et aminél kezdetben nem volt ilyen problémám. Viszont tegnap egyszer csak újraindult. Megnéztem és a biosban ramnál a power down enable az enable volt. Ezt átállíottam disabledre, ez tegnap meg is oldotta a problémát mert nem jött elő. Azonban ma reggel ahogy bekapcsoltam a gépet csak a chrome volt megnyitva és kb fél óra után csontra fagyott a rendszer semmire se reagált.Konfig:
lap:Gigabyte Aourus Master x570
proci:3900X
ram: 4x 8 GB HX440C19PB3A
vga: Sapphire rx5700 xt nitro+
psu:Seasonic Prime 850 PlatinumA biosban auto oc van bekapcsolva és az offset -0.1-re beállítva. A ramokat pedig dram calculator alapján állíottam be 3800cl16@1.45-re.
Jelenleg két bootparamétert állíottam be hátha segít sikerül elkerülnöm a fagyásokat/újraindulást:
processor.max_cstate=1 rcu_nocbs=0-23.
Van esetleg valakinek ötlete, hogy mitől lehetnek a fagyás/újraindulás? Esetleg boot paratméreken kellene változtatnom?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 7 5700X3D BOX processzor - Új, bontatlan termék szaküzletből - számla, garancia
- Ryzen 7 7800 X3d
- Intel Core i9-11900KF 8-Core 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- Intel Core i7 4790 4/8 8x4ghz processzor
- AMD Ryzen 7 5700X BOX processzor - Új, bontatlan termék szaküzletből - számla, garancia
- AMD Ryzen 5 1600 BOX gyári hűtővel, dobozában
- Intel Xeon cpu: E5-2630v3, 2667v3, 2630v4, 2640v4, 2650v4, 2680v4, tobb db
- Intel I7 7700K
- G - i3 processzorok - S1155 - 6 hónap garancia - számla - több darab
- Intel Core i7-6700 / i5-7500 / i5-6600 / i5-6500 / i3-6100 / Xeon V5 / garancia / számla / több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest