Hirdetés
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Intel GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Androidos fejegységek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen egeret válasszak?
- RAM topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kína már készül az USA új elnökének beharangozott vámpolitikájára
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Feriboy2
aktív tag
válasz Riverboy #9994 üzenetére
Igen azt jelenti, hogy kisebb méretű. Ha van rajta minden olyan csatlakozó amire neked szükséged van akkor semmi hátrányod nincs belőle. Amit írtam azon meg van minden amit igényelsz: m2 slot, 4db ram slot, optikai kimenet, videókártyád is belemegy, mi kell még
Egyébként én azért javasoltam ezt a lapot, mert ez tuti kompatibilis már a ryzen 5 3600-al, a többi belinkelt B450-es meg nem biztos, attól függ mikori bios van rajta.
Illetve ajánlották még neked az Asus b450 Rog strix-f gaminget, azt nem venném pont ma húzta le a hardware unboxed youtube channel [link] mert throttlingol az új ryzen 9 3950x alatt (és ez azt jelenti, hogy a már a sima 3900x alatt is throttlingolna)[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
Neztem mi hogy irja a procimat, igazabol nekem ez a bajom hogy még mindig a legelso magra teszi az egyszálas terhelést. Raadasul a "favored cores" opcio is Intel Turbo Boos 3.0 miatt kerult bele uj Win10-be, igy nem csodalkozom miert is nem mukodik rendesen....
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Picco
addikt
Hozzaerto kollegak, adott the Asus C6H + beujitottam egy patriot viper steel 4000mhz-es kitet. Jelenlegi 1700as procim imcje eleg ergya, 3600x x370 komboval lehet eselyem hogy xmp 3866/4000 mukodni fog?
**Escape from Tarkov EOD account elado!** It's gotta feel so good to moo as a cow. Probably feels really good to moo
-
-
wwenigma
Jómunkásember
válasz Freddy S #10007 üzenetére
Remélem élcelődsz. Igy is megy minden ahogy kell, nem banom hogy nem egy beteg, haldoklo platformra költöttem.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Freddy S
tag
válasz wwenigma #10009 üzenetére
Jó lenne ez a Ryzen 3000 széria, de semmi tuningot enged. Intel tuningolva pedig gyorsabb, játékra jobb. Várom nagyon a 4000-es szériát, talán az már egyértelműen jobb lesz Coffe Laketől.
LGB - Lets go Brandon ugyanazt jelenti mint FJB csak takartabban. FJB pedig F - Csúnya szó, J - Joe, B - kitalálhatod!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Freddy S #10011 üzenetére
Pár százalékkal több fps-ért mennyivel is fizetsz többet Intel oldalon procit meg alaplapot nézve? Valamint még az is kérdés, hogy mihez nem elég játék téren egy R5 3600?
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
wwenigma
Jómunkásember
Minek tuningolni ha alapbol jo? Intellel kifizetsz egy extra felárat a biztonsagi résekért, oke, tuningolhatod és nyersz 5fps-t 2-3x ennyi fogyasztással, raadasul irrelevans a novekedes mert attol nem lesz meg a 144fps fixen hanem beszakad idonkent.
Egyebkent ezt is lehet, allcore órajelet allithatsz neki ugyanugy...
-
veterán
4 magos intel max a regi jatekok alatt lehet jobb, az ujak alatt elfogy mint a sz@r...
8350k-t csereltettem le spanommal r5 2600ra, es mar az is jobban megy az uj cimek alatt... nem hogy a 3600, foleg ha "normalis" ramok vannak alatta, pl 3800C14 XD
Nézd meg a hirdetéseim. Finomságok!!!
-
nagyúr
Még ha egy 6/12-es Intelt írtál volna. Azért, az 5 GHZ az lottónyertes CPU-t takar... meg sanszosan egy kötelező delidelést is, mert hűthetetlen 4,8 felett szinte az összes.
Amúgy igen, régebbi játékokhoz ideális a 4 magos 7/8 gen Intel CPU, de min 4,8-ra azért fel kell lőni, hogy legyen valami (igen, van egy i3-7350k és egy i5-7600k-s gépem is. mindkettő 4,8-on van hajtva, a 8350k kb. ez utóbbival pariban van, ha az is megy ennyit legalább. R5 2600 régi pár magot használó játékokhoz valóban nem ideális választás, ellenben az R5 3600 bármely régebbi/új játékhoz jó választás, és az ár is rendben van.
Ezt meg onnan tudom, hogy régi játékot hajtok (SC2 multi) R5 3600X-el, és bizony bekapcsolt SMT-vel is jobban megy a húzott i5-7600k-nál, értsd nagyobb min FPS, kisebb és kevesebb FPS droppok... ez a játék nagyon nem szereti az Intel CPU-k HT-t, az összes Inteles gépemen HT OFF (i3-7350k, X5677 és E5-1650v2).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
szivacs1987
aktív tag
válasz Floyd80 #9999 üzenetére
Szia,
Nálam csak pár óráig ment a PBO, utána manual OC lett.
win 1909
Most kipróbáltam elsőnek a 42f-es biossal, majd az 50a-ssal is, de nálam is max 4192-ig ment, igaz sok időt nem feccöltem bele.
Az volt a furcsa, hogy PBO és manual OC alatt is amikor egymagos Cinebenchet futtatok, akkor random terhelődnek a procimagok, akár futás közben is átteszi másik magra. Csak nagyon ritkán futott a 4-es és vagy a 3-as magon, pedig ezek vannak megjelölve legyorsabb magoknak.[ Szerkesztve ]
Gigabyte B450 Aorus Pro ● R5 3600 allcore 4,2GHz 1,31V ● Asus ROG Strix RTX 3080 V2 White OC Edition
-
GFerr56
aktív tag
...ugyan nem vagyok annyira hozzáértő, inkább saját tapasztalatból mondom...
Anno Viper 4133 RAM (b-die)+ C7H+ "őskövület" BIOS...XMP 4133 pöcc-röff. Szépséghiba, hogy az IF nem 2066 Mhz. Amin stabilan ment 24/7 az 3733 cl 16 Fclk 1867 (sweet spot). Mindezt 1.37V DRAM és ~1.05V (auto) SoC. Csak a fő subokat állítottam, nem foglalkoztam vele jobban. Aida teszt dobta az 54-55 read, 52-53 copy, és, ami igazán fontos, a 65-66-67 latency-t.
Egyelőre nem tudud teljesen kihasználni a memória képességeit a Fclk miatt, de ez majd változhat. Ha jó áron jutottál hozzá, akkor nincs gond, legfeljebb nem kell ágyon feszelni a rendszert (ezáltal nem csak benchek alatt, hanem 24/7 tudod használni).Üdv
[ Szerkesztve ]
.Minden eshetőségre gondoltam...hmmm, lehet, hogy én vagyok a gyilkos? - Frank Drebin...........és a farkam benne volt a Guinness Rekordok Könyvében....ki is tiltottak a könyvtárból....
-
Ice_Man22
senior tag
Sziasztok, nemsokara le cserelem a ryzen 5 1500x es procimat, egy ryzen 5 3600 as ra. Jelenleg 2 darab 8 gigas 2400mhz kingston hyper fury ram van benne, remelem mukodni fog vele az uj proci mig 1 2 honapom belul le cserelem a ramokat is. A kerdesem az lenne milyen ramot ajanlotok a 3600 as melle? En ezt a ramot neztem ki magamnak: Corsair Vengeance LPX Black 16GB DDR4 3200MHz CL16.
-
Pro!Petya
addikt
(#9982) Piloss + (#9985) edari +
Köszi srácok!
(#9990) szivacs1987 Neked is köszi , mondjuk pont az all core boost miatt érdekel.
Majd mérek én is egyett fixen(#9984) RECSKA
A sima blenderben nekem is ~3:39-40 között jön ki, viszont ebben a Benchmarkban már ~4:49 kell hozzá.Jaja egész tetszetős!
3900X kb fele annyi idő alatt végez mint a 6 magosok.[ Szerkesztve ]
-
GFerr56
aktív tag
válasz Pro!Petya #10025 üzenetére
...a 3900X kb. fele annyi idő alatt végez, mint a 6 magosok...mindezt a 3600 viszonylatában háromszoros áron.
Olyan ez, mint az alkohol, amely lassan öl...de nem baj, én ráérek!Üdv
.Minden eshetőségre gondoltam...hmmm, lehet, hogy én vagyok a gyilkos? - Frank Drebin...........és a farkam benne volt a Guinness Rekordok Könyvében....ki is tiltottak a könyvtárból....
-
szasanyi
félisten
válasz GFerr56 #10027 üzenetére
Az nem keked csinálták, és nem is egy átlagos felhasználóknak mert nyilván nem ésszerű olyan összeg ellenében. Aki valóban profitál belőle és az fontos is számára (vagy szimplán nem számít a pénz) az megveszi és nem foglalkozik a melyik hányszor jobb és mennyivel drágább érdéskörrel.
-
boogie84
veterán
Sziasztok,
sikeresen lebeszéltek a 9700K és 3800X vásárlásáról a 3700X javára.
Valóban semmi különbség nincs a két Ryzen proci között.Tuninggal kapcsolatban szeretnék kérdézni a PBO bekapcsolásán kívül mi az amit majd állítani kell majd?
Hűtéssel (tudom ez nem az a topik, de ti felhasználók mégis csak tudtok ajánlani, vagy megerísíteni a választást) kapcsolatban olvastam itt a topikban a Dark Rock Pro 4 nem 100% sík hűtőfelületéről. Helyette egy Noctua NH-D15 lenne. Feltételezem annál a típusnál nem lesz ilyen probléma. Mindenképp léghűtésen gondolkodtam.
Alaplap. (tudom h megint csak nem az a topik)
Kinéztem az MSI X470 Gaming Pro lapot. Ajánlott 3700x/3800x tuningra és jó hűtésel még 3900x-re is a AM4 Vcore VRM Ratings v1.4 (2019-11-07) : AM4 Vcore VRM Ratings v1.4 táblázat alapján.
MSI B450 TOMAHAWK MAX volt első kiszemelt de kevés az USB hátul
Gigabyte GA-X470 AORUS Ultra Gaming-ről hiányolom a DVI csatit ill kevés az USB hátul.Ram: Corsair 16 GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX
M.2 SSD: Patriot VPN100-512GM28H Viper 512GBTudnátok véleményezni az általam elméletben összeállított konfigot? Ésszerűen összeállított alkatrészekből lenne összerakva?
A sütiknek is szükségük van szeretetre.
-
GFerr56
aktív tag
válasz Malibutomi #10030 üzenetére
...nem én hasonlítottam a 3600 (6 magosok)-hoz. Csak az érem másik oldalát is nézzük. Meg Intellel szemben mindig ez van felhozva (ár-érték)...OFF.
Üdv
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz boogie84 #10031 üzenetére
Jobb ramot érdemelne a proci. Nem rossz amit választottál, de akkor már inkább spórolnék a lapon jobb ramért cserébe. Ez a ram egy 2000-es Ryzen mellé lenne tökéletes, a 3000-es Ryzenek viszont jóval többet bírnak ram sebességben és meg is hálálják.
Amúgy a DVI csatival hosszabb távra tervezel? Manapság már Displayportot raknak mindenre.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
jeni
félisten
Gigabyte GA-X470 AORUS Ultra Gaming-ről hiányolom a DVI csatit ill kevés az USB hátul.
ha 3700X lesz neked akkor totál felesleges,hogy van DVI esetleges HDMi hátul!
ugyanis a proci nem alkalmas erre vagyis nem tud integrált videó kimenetet szolgáltatni a lapod az emlitett procival.ha pedig FULL lap kell OLCSÓN akkor a Asus Crosshair Hero VI lap lenne tökéletes a számodra! alza kuponokkal,kóddal akár 40000Ft is lehet a vég ára. Bios frissítéssel ez is tudja fogadni a Ryzen 39xx procikat is. igaz gyárilag a memória 3200Mhz menne de lehet tuninggal akár a 3400Mhz is kicsalogatható ebből.
[ Szerkesztve ]
-
szivacs1987
aktív tag
válasz Pro!Petya #10025 üzenetére
Szia,
A mai napon gyorsan megnéztem mit megy allcore booston, igaz nem futtattam le a blendert, hanem csak 2-3 kör Very High IBT-t.
Azalatt 4170 körül volt az összes mag végig (4192Hz a 4200Hz a 99,8 bus clock miatt) stagnált 76°C-al . Ha így nézzük, akkor nem sok különbség van nálam a 4,2 manual OC és az auto OC között, leszámítva a kb 10°C-al magasabb hőmérsékletet.Gigabyte B450 Aorus Pro ● R5 3600 allcore 4,2GHz 1,31V ● Asus ROG Strix RTX 3080 V2 White OC Edition
-
Paxker315
addikt
Szia. No, ha belefér, RAM lehetne Crucial Ballistix Sport LT(2*8 GB 3200 MHz), igaz, szerintem ott a D15 már lehet probléma. Azért is ajánlottam máshol a Brocken3-at, ami ugyan szerényebb, de nulla gond lenne a RAM kompatibilitassal, és, a VRM hutobordara is juttat elég levegőt.
A Crucialnal nem ritka a 3600 MHz vagy fölötti orajel sem. CL16 sorral. Nagyon baba Tuningsztikkek
-
boogie84
veterán
válasz szasanyi #10033 üzenetére
Noctua NM-AM4 rögzítő kit
Nem téma a beszerzés. Maga a hűtő Alzaról kedvezménnyel érkezne: NOCTUA NH-D15
-4000 HUF(#10034) CPT.Pirk
Milyen ramokat ajánlanál? Ismerősőknél 3600 mellett ilyenek vannak.(#10035) jeni
x370 már felejtős. Ezért gondoltam a B450-re, de inkább az x470-re ami még viszonylag jó árban van. x570 már drága, a különbözetet inkább ramokra költeném.(#10037) Paxker315
Crucial 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT Red
Igazából árban semmi különbség. Azért is kérdezek ár a lényegre mielőtt megveszem, mert nektek van tapasztalatotok.[ Szerkesztve ]
-
fudi2002
veterán
válasz GFerr56 #10027 üzenetére
Azt se feledd, hogy nem kell hozzá 70.000-es lap(intel inside), elég a 35e-es. Összességében, kb annyiért veszed így mint a 9900k-t. Csak nincsenek sebezhetőségek, amiknek foltozgatásával szép lassan lassulgat, illetve kapsz +4 magot.
Amúgy a 3600 kontra 3900x már azért sem teljes így, mert az egyik 4200mhz a másik 4600 max boost, játékok alatt kevés szálnál csapkodja a 4525mhzet, kicsit időtállóbb(már ha az informatikában van ilyen ) ...[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
-
boogie84
veterán
válasz szasanyi #10040 üzenetére
A javasolt Crucial Ballistix Sport LT ramok jobban húzhatóak a korábbi kiválasztott Corsair 16 GB KIT DDR4 3200MHz CL16-hoz képest?
Igen, látom a 3600-as CL16-os ramok már majdnem 2x annyi mint a 3200-as CL16-os ramok. Ha valamennyit lehet hozni tuninggal a 3200-asokon akk ár érték arányban jobban jövök ki.
Ám ehhez nem lenne rossz ram tuning help is.A sütiknek is szükségük van szeretetre.
-
gidalight
tag
Esetleg vmi. ilyesmivel áthidalható a hátlapi usb-k hiánya. Ramból akár CL17 3600as patriot olcsóért.
-
Paxker315
addikt
válasz boogie84 #10044 üzenetére
én ahogy nézegettem, jobbak. 3600Mhz még második generációs Ryzen& B450 mellett sem elérhetetlen, 3rd gen és X-es lapon szerintem 3733 is meglehet. CB-n ajánlották először, azóta rá-rá nézek a tuning-eredményekre, s konstatálom: NAGYON jók. Elvileg. Fórumtárs tp- igaz, ő a 3000Mhz CL15-öst használja, de ment 3733-on, 3600-on is.
-
szasanyi
félisten
válasz boogie84 #10044 üzenetére
Sajnos tuning kérdésben nem tudok segítségedre lenni. Én ezért vettem 3600@CL16 KIT-tet, hogy csak be kelljen tettni és kész. Nyilván nem olcsó, de mindenképp egyszerű megoldás. Viszont vannak itt szép számmal akik a tuning elvet tudják magukénak, így van/lesz segítséged.
-
fanti
addikt
Te érted is amit írsz?
A szar coffe lake és társai kőbaltás tuningot engednek....nő az fsb/szorzó/feszkó.
Szar pasztázott proci (pl. i7-7700K) meg throttlingol szerencsétlenje, de sebaj!!!!!!! Intel szerint ez így természetes!!!!! De bocsika már kedves intel, de mi a bánatos faszomért adsz el nekem K-s procit, olyat amit tuningra terveztél (na persze.....) ha olyannyira szar pasztát kensz az ihs alá, hogy tehetek én rá utána delid nélkül épített félmillás vizet is, azzal sem érek el egy büdös fok javulást sem a csozé gyári hűtőhöz képest.
És mindennek a tetejébe még hemzseg a biztonsági lukaktól, olyannyira, hogy a Linux vezető kernelprogramozója is a HT kikapcsolását javasolja....mekkora egy elavult szar processzort sztárolsz itt nekünk???
Ja, és mindhez vehetek új alaplapot is.....hát hülye vagyok én?Az AMD ezzel szemben TDP/hőmérséklet/terhelés függvényében századmásodpercenként ellenőrzi önmagát és állít mindent úgy, hogy :
-legnagyobb optimális teljesítményt kapd
-csak a megfelelő magok járjanak
-hőmérséklet ne szálljon el
-fogyasztás ne szálljon el
-lehetőleg ne logikai magra osszon olyasmit, ami még egy fizikai magnak is sok volna
Az AMD Ryzeneket zsenik tervezték, egy jövőbe mutató szuperprofesszionális architektúra, amit az intel soha nem fog tudni behozni, mert akár a 3DFX és az nVidia esetében, benőtte az agyukat az öntömjénes füstfelhő, aminek a ködjén át nem vették észre azt, hogy a konkurencia szépen lassan beérte őket, majd tartotta a pozícióját és utána még rájuk is előzött, de nem akárhogy!Szar Inteleket itthonról jól kibasztam mindet, a Feleségem (3400G), a Kislányom (2700) és az én (3700X) gépem is AMD Ryzenes, és mindannyian imádjuk is használni őket, mert kurva jók!
-
boogie84
veterán
válasz gidalight #10045 üzenetére
X470 Gaming Pro-val már nem lesz rá szükség. Előreláthatólag.
(#10046) fudi2002 (#10047) Paxker315
Örülök neki, bízom benne h az X470-nél sem lesz gond.(#10037) Paxker315
Csak nem lehet vele baj. Elég magasan vannak azok a bordák.
Sőt a ramok felöli venti pozícióját emelni is lehet, szóval tuti nem gáz. Ha már nagyon necces lenne, akkor használom a mostani ventiket.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.