Hirdetés
- Androidos fejegységek
- Autós kamerák
- Milyen videókártyát?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Androidos tablet topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
arabus
addikt
-
Alpi.
addikt
Szarul írtam, de a lassút a Pwm frekire értettem.
A különbség abbol adódik, hogy az esés közben már elkezd reagálni az llc (itt fontos a pwm freki), nem várja meg, mi lesz az alja és egy erősebb llc nyílván már a folyamat közben nagyobb kompenzációt csinál. Emiatt lesz kevésbé nagy a drop. A terhelés megszünésénél az overshot elvileg még magasabb, mint amekkora a kezdetkor előfordulhat, de az a csökkenő áramfelvétel miatt kevésbé problémás. Nyílván az életben, egy állandóan változó terhelésű cpunál, pont annyira nem kívánatos tüskéket produkálhat, mint a másik.[Egész jó llc-wiki] még az enyémnél is szebb, komolyabb ábrákkal.
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
HSM
félisten
"nem várja meg, mi lesz az alja és egy erősebb llc nyílván már a folyamat közben nagyobb kompenzációt csinál"
Legfeljebb annyiból csinál gyorsabb kompenzációt, hogy a VRM szabályozási köre egy minimálisan magasabb feszültségre próbálja kompenzálni az eső feszültséget, de erősen kétlem, hogy ennek jelentős hatása lenne a feszültségesés mértékére. -
arabus
addikt
válasz fudi2002 #23003 üzenetére
is igen de ez a fiókból a corsair lpx
lehet birná még de a lap nemRECSKA:azt sürgösen orvosold mert megdöglenek 94 fok?
[ Szerkesztve ]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
arabus
addikt
válasz fudi2002 #23008 üzenetére
[ Szerkesztve ]
Xeon Platinum 8480+,8490H,8468H,Ryzen 7500F,Gigabyte B650M K,Xeon Phi,i9 7960X,i9 7920X,Xeon w2135,Gskill royal 4400,Gskill Trident Z,Pico 4,Red Devil 7900XTX,Asrock W790 WS,Fury Pro RDIMM 6000,Z590,Intel Cryo,Intel 11900F,Ryzen 5600,Radeon 7600,Radeon 6800...
-
mozso
senior tag
(#22964) HSM
Igen. Itt a végén beszél róla: [link] . Mondjuk ő 4,6Ghz magasságában hajtotta allcore, nyilván nem az alapvetően többé kevésbé biztonságosnak tartott 1,3V alatti feszültség tartományban. 4,2-4,3Ghz felett szvsz már többnyire nem opció hajtani minden magot, túl sok feszt kérne. A sok fesz, sok amper és sok hőfok együtt nem éppen jó a CPU-nak, főleg, ha a gyári PB limitek sem vigyáznak a rendszerre. Szóval nem árt észnél lenni. Ugyanez persze igaz a PBO-ra is.Viszont olyan Asus C8H alaplapot használt, ami az XMP profil bekapcsolása után 1.0979v feszültséggel küldi meg a CPU CLDO_VDDG-t (gyári 0.950v). Sőt meg tudja küldeni 1.149v-al is (3733/1866MHz-nél).
Nekem is ilyen lapom van és többször írtam róla itt is, hogy ismeretlen okok miatt brutál magas feszültséget ad VDDG/VDDP vonalon, ha az XMP profil be van kapcsolva és a feszültségek "Auto"-n vannak a biosban.
A teszt során azért beállították, hogy a CPU áramfelvétele lehet 40%-al magasabb, mint a gyári érték. Ez szerintem piros lámpa az amúgy is feleslegesen túlhajszoló Asus C8H alaplapnál.
A CPU hőmérséklet határértéken is állítottak, ahogy láttam:
Illetve a CPU thermal throttling is felül lett bírálva:
Emellett egy nem túl combos vízhűtés került rá. Igaz, hogy szabad levegőn ment a több napig tartó teszt, de JayZ rábízta magát az Asus "Auto" beállításaira. Szerintem nem kellett volna. Nem a CPU nyírja ki magát, hanem az az alaplap ami félkész bios-al jelenik meg és abban is extrém tuningok vannak az "Auto" beállítások mögött.
-
HSM
félisten
Igen, nálam is szorgalmasan emelgette a Gigabyte B550 is, bár talán nem ilyen durván. Írtam is. [link]
Ráadásul jól el van rejtve a BIOS mélyére, és a gyári értékeket sem volt könnyű meglelni, nagyon boldog voltam. Még szerencse, hogy hamar feltűnt a Ryzen Masterben, hogy emelkednek a feszeim a ram órajellel együtt, amikor a lapom fő feszültséges oldalán semmi nem volt automatán hagyva...Amúgy jogos a pont, azt is szoktam írogatni (pl. [link] ), hogy nem árt vigyázni a PBO-val is, mert az sem garanciális, garantált működés, éppen ezért, adsz neki 40%-al magasabb áramerősség limitet, máris nem biztos, hogy biztonságban lesz a csip. Illetve az automatán hagyott Overdrive Scalar sem tűnik nekem egy életbiztosításnak 200Mhz plusz órajellel...
"Nem a CPU nyírja ki magát, hanem az az alaplap ami félkész bios-al jelenik meg és abban is extrém tuningok vannak az "Auto" beállítások mögött. "
Ez amúgy nem újdonság, több évtizedes alap tuning tudás, hogy SOHA SEMMIT nem hagyunk automatán, ami lényeges... Főleg nem a feszeket. És ez sajnos az XMP-re is vonatkozik, 10 évvel ezelőtti rendszereknél is tudtak már barátságtalan feszeket kitalálni vele a komolyabb kiteknél az akkori lapok. -
mozso
senior tag
(#23015) HSM: Amúgy jogos a pont, azt is szoktam írogatni (pl. [link] ), hogy nem árt vigyázni a PBO-val is, mert az sem garanciális, garantált működés, éppen ezért, adsz neki 40%-al magasabb áramerősség limitet, máris nem biztos, hogy biztonságban lesz a csip. Illetve az automatán hagyott Overdrive Scalar sem tűnik nekem egy életbiztosításnak 200Mhz plusz órajellel...
Nem a PBO-val kell vigyázni, szerintem neked is át kellene értékelni ezeket a generikus mondásaidat. Az AMD bízott az alaplap gyártókban, megadta a specifikációkat és irányelveket. Az alaplap gyártók viszont megint csak a csaltak, amelyik alaplap picit gyorsabb azt veszik többen.
Hogy tud gyorsabb lenni? Ha hazudik a CPU-nak a fogyasztás terén.
Ez nem PBO hiba. Az alaplap gyártó oldali csalás, ami néha a CPU kárára is tud menni.
A te alaplapod is rekorder a HWInfo power deviation adatban, azaz azt hazudja a CPU-nak, hogy az kevesebbet fogyaszt. Emiatt a CPU boldog és emeli a tétet. Csak átbaszta az alaplap......
-
fudi2002
veterán
Tökéletesen megfogalmaztad.
Voltam én minden, mikor leírtam a valóságot a nálam járt asus lap túlfeszelés kapcsán.
A baj, hogy a lapgyártók az eddigi tapasztalatok alapján túllőnek ezt azt. Eddigi prociknál akár intel akár amd, ez "belefért". Ez nagyon új, nagyon más, nagyon érzékeny. De ahogy írtad, főleg ebből kovácsolnak előnyt.Szakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
Corsa02
őstag
Egyébként nálatok all core 4,2-n, vannak még folyamatos hőmérséklet tüskék?
Én azt gondoltam, hogy ha folyamatos a feszültség és a mhz is akkor nem kellene ugrálni folyamat...
Mondjuk ezek szerint nálam nem fix a feszültség mert idle mindig változik, gondolom az LLC miatt.The Truth Is Out There --->
-
HSM
félisten
Igazából a helyzetet maga az AMD teremtette azzal, hogy ráerőszakolta a gyári limiteket a lapokra, ugyanakkor naivan rájuk bízta a rendszer fogyasztásának monitorozását. A konkurens gyártónál szabad kezük van a lapgyártóknak, kedvükre átkonfigurálhatják (nem kis részben ennek köszönhetőek a hűthetetlen 9900K-s legendák), nem érdekeltek csalni, ott két kattintás a gyári limitek beállítása. (És elvileg ha át próbálnák verni se menne, mert ott a CPU számolja is az elvégzett munkát, nem bízza magát a lapra.) Azt pedig nem én találtam ki, hogy nincs garancia a PBO-ra, hanem volt aki utánajárt.
"A te alaplapod is rekorder a HWInfo power deviation adatban"
Van erről valami konkrét, megbízható mérés/adat? Én is sejtem, hogy csal (majd írok is a Gigabyte-nak emiatt) ugyanakkor nehéz ezt pontosan megmérni, valamint amikor a lapot előrendeltem, még egy árva review sem volt sehol, és igazából azóta sem nagyon találok, ahol profin kielemezték, és megmérték volna. Nekem sajnos nincs profi érintésmentes ampermérőm megmérni, pontosan mennyi áram megy a CPU-ba.Egyébként nem hiszem, hogy az alapvető problémámon bármit változtat, hogy a lap mondjuk egy 20-40%-al kevesebb áramerősséget jelez vissza, kis/közepes áramfelvételnél is eszetlenül kéri a CPU a feszt magának [link] , pedig itt már 33A-t egészen biztosan látott, ami semmiképpen sem kevés már (60A a gyári max), főleg, ha csak néhány magra oszlik el és továbbra is 1,35V.
(#23021) Corsa02: Ugyanúgy áramtalanítja a nem használt magokat, valamint nem is fogyaszt annyit, ha nem végez munkát, így ugyanúgy terhelésre ugrik a hőfok. De jóval kevésbé durván, mint PB-al.
[ Szerkesztve ]
-
Beba Snake
aktív tag
Mert egészségesebb az állandó stabil pörgés HDD oldalon, mint a sűrű leállás felpörgés.
(A boyracerek tolják a csutka fék csutka gázt, amíg le nem darálják magukat.)Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!
-
Albigator
őstag
válasz Beba Snake #23025 üzenetére
+1 És még 1 dolog. Nekem nem kell beállítani HDD Sentinelben, h néha olvasson róla picit.
-
Hunter_21
újonc
Sziasztok!
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy AMD Ryzen 5 3600 processzorom. Boost-olt állapotban felmelegszik 80 fokra, 4,2 Ghz mellett és 1,4 volt feszültséget vesz fel. Van rajta egy Cooler Master Evo 212 processzor hűtő. Ez „normális” (átlagos, megfelelő stb.) értékeknek számít? Viszont a bordákon a ventillátort nem a memóriamodulok fölé helyeztem, mert sajnos a modulok high profilúak, hanem a másik oldalra tettem a gépház hátsó oldala felé. Így a két ventilátor, a ház hátulján lévő és a processzor hűtőventillátora egymással szembe néz. Ez sem „egészséges” ha jól sejtem, meg nem hatékony a ház hűtésében. Érdemes e újat venni processzorhűtőből vagy esetlegesen rá lehet tenni a ventillátort úgy a hűtőbordákra, hogy a memóriamodulok fölé kerüljön, de nem teljesen fedi a ventillátor a hűtőbordákat, hanem olyan 90-95%-ban?
„Visszafogtam” a processzort, maximalizáltam, hogy 3600 Mhz-nél és 1,1 Voltnál ne menjen feljebb a teljesítménye, így 60 foknál nem melegszik tovább. Viszont így „üres járatban” is, ha csak az asztalt bámulom, akkor is 1,1 Voltot vesz fel a processzor. Ez normális?
wwenigma
Normális az a hőmérséklet ha használjuk, kicsi a hőátadó felület ezért gyorsan melegedik is.
Ha fixre állítod a feszültséget és a szorzót akkor az is normális hogy nem változik.
Próbálkozhatsz első körben visszaolvasni egy kicsit majd allcore OC alacsonyabb feszültség mellett, így vesztesz az egy szálas teljesítménybol, vagy hagyod működni PBO-val.
Lényeg hogy nem kell ráparázni a hőmérsékletre.
arabus
ház hátulján lévő ventit ugy állitsd be ahogy most a proci hütőd áll
tehát befelé fujjon az is,egy állásba legyen mindkettő.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszaitokat.
Az érdekelne még, hogy „üres járatban” mikor nem futtatok semmit, csak az asztal látszik, a processzor akkor is 1,1 Volt-ot fesz vel, standardan és stabilan. Nem tudom, hogy ilyenkor nem 0,3-0,4 Voltot kéne csak felvennie? És esetlegesen ha így van, akkor „káros” e stabil 1,1 Volt felvétele hosszútávon?
Valamint, ha ház hátulján lévő ventillátort is úgy állítom be, hogy befelé fújja a levegőt, akkor egyetlen ventilátor sem fogja kifelé szívni a házból a meleg levegőt, mindegyik, az első is csak a házba szívja a levegőt. Ez nem lenne gond?
És esetleg tudtok processzor hűtőt ajánlani, amelyik am4 foglalathoz passzolna, de a memóriamodulok sajnos high profiluak, hogy elférjenek felette? Lehet beszereznék olyat és áttenném a ventillátort így a másik oldalra… ez az eshetőség is lejátszódott már bennem…
Válaszaitokat és segítségeteket ismételten köszönöm szépen előre is. -
wwenigma
Jómunkásember
Nem bízta rá. Információs célból használhatja de a proci saját mérése a mérvadó a működés szempontjából.
És továbbra is mondom, nincs eszetlen feszültség csak szerinted illetve addig amíg biztonságos. Pont. Nyilván mindent rá lehet erőszakolni mert aki hülye az ellen nem véd semmi csak a lockolt BIOS, alapesetben viszont a gyári lehetőségekkel nincs olyan amit allitasz.
Hunter_21: uresjaratban az utolsó jelentett feszültséget jelzi ki a hwinfo mivel egyébként bekapcsolna az alvó magokat ha lekerdezne.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
-
Smite
tag
Köszi a SOC oldali voltage tippeket. A mostani meg a régebbi hsz. alapján belőttem manuálisan. Nyomtam rá egy Aida mem tesztet és maradt minden, mint az auto állapotban.
Nem igazán tudtam, hogy mi mit jelent, és ezt találtaltam róla. Itthagyom hátha hasznos:
"UCLK and IF voltages are derived from SoC voltage, otherwise the I/O chiplet voltage.
So UCLK and IF voltages cannot be above or equal to SoC voltage. Only lower.
By default
CPU SoC voltage on 3000 is 1.05~1.08V
UCLK voltage (cLDO VDDP) and InfinityFabric voltage (cLDO VDDG) is well below 1.0V.
IF voltage, cLDO VDDG in some boards and after latest 1.0.0.4B AGESA is devided into 2 sections.
1. cLDO VDDG IOD (is the Infinity Fabric voltage for the I/O Die or SoC IF part)
2. cLDO VDDG CCD (is the Infinity Fabric voltage for the cores IF part, inbetween the CCX/CCDs connection)""cLDO VDDP/VDDG must be at least 50mV below SoC voltage.'
-
Beba Snake
aktív tag
válasz #32839680 #23026 üzenetére
A parkolás az nem "leállás/felpörgés ciklus". Az aktív mágneses felület felől kiviszi az iró/olvasó fejeket egy "tárolóvillára/rámpára" mostanában. Mondjuk sok értelmét nem látom, mert normál működés közben a fejek lebegnek a mágneses réteg felett, és a parkolás - áramszünet esetén IS! - megoldott volt már 1989-ben a 40MB-os Seagate MFM rendszerű vinyóknál is automatikusan.
Mondjuk vadbarmok ellen már akkaor sem volt védelem...--- Albigator: persze, hogy nem, mert te torrentezel is. Vagy van állandó HDD művelet, vagy csak SSD-d van.
[ Szerkesztve ]
Szigorú a stílusom, mint a lópokróc. Nem miattad, nem ellened. A sündisznó is tüskés b@ssza meg a ló! Aki meg belém rúg, azt székely módra visszaadom!
-
hackeeeee
Jómunkásember
Csakcsak.. [link]
Véleményem szubjektív...
-
Hunter_21
újonc
válasz wwenigma #23029 üzenetére
Szia!
Néztem már több programmal is a rezgésszámot, hőmérsékletet, feszültséget stb.
Maga a processzorhoz a support által támogatott szoftverrel vagy CPU-Z vel is néztem az adatokat stb., ami mind ugyan azt mutatta, hogy minimum 1,1 Volt feszültséget vesz fel üres járatban a processzor. -
HSM
félisten
válasz wwenigma #23029 üzenetére
Ha a proci saját mérése lenne mérvadó, akkor nem lehetne ilyen olcsó áramerősség mérős trükkel átverni.
Ami a biztonság kérdését illeti, maradjunk annyiban, hogy ez nem olyan egyszerű fekete-fehér téma, mint ahogy sugallod, hogy biztonságos vagy nem biztonságos.
Nincs "Amd mérnöki" papírom pontosan megmondani a mértékét, de az borítékolható, hogy kíméletesebb a CPU- ak, ha csak 1,2V-okkal noszogatják, mintha alágyújtanak egy 1,4V feletti rúgással... Minden egyes apró terhelésre. És ezzel senkit nem bíztatok semmire, ezek csak a puszta tények.[ Szerkesztve ]
-
Hunter_21
újonc
Köszönöm a válaszodat.
Igen, az oké, hogy terhelésnél jobb neki az 1,1 Volt és nem az 1,4 Volt feletti érték, de ha üres járatban kap 1,1 Voltot, folyamatosan, a gép terhelése nélkül, az probléma e, károsítja e, esetlegesen csökkentheti e a processzor élettartamát?
Egy Ryzen 5 3600 típusú processzornak, mekkora kéne hogy legyen az üresjárati feszültsége? Erre nem találtam sehol, semmilyen adatot. -
HSM
félisten
válasz Hunter_21 #23040 üzenetére
Nem hinném, hogy érdemben csökkentené alacsony feszültségen. Üresjáratban nagyon alacsony az áramerősség, nincsenek durva terhelésváltások, alá és fölé lövések feszültségben, valamint áramtalanítja is tudtommal az alvó magokat, hacsak nincs kikapcsolva ez a funkció.
Egyébként, ha windows alól "fogod vissza" a CPU-t 3600Mhz-re, akkor én úgy emlékszem, megmarad az üresjárat és minden egyéb is. [link] Én úgy emlékszem, nálam ezzel 3600Mhz-re limitálva 1V alatt ketyegett terhelve is, de kísérletezni is lehet, milyen órajelen találod meg azt a feszültséget, ami még szimpatikus. De lehet, hogy a PB is kikapcsolható valahol a BIOS-ban, ha egyáltalán nem akarsz 3600Mhz fölé menni, de ezt én sosem próbáltam.
[ Szerkesztve ]
-
hackeeeee
Jómunkásember
-
nuke7
veterán
válasz Hunter_21 #23028 üzenetére
Szerintem úgy fordíts a procihűtőn a ventit, hogy az is szívjon és akkor ugyanúgy fog állni mint a ház hátuljában lévő... így mind a kettő kifelé fúj, átszívják a házon a levegőt.
(ha elől meg befelé fújnak a ventik - nekem elől van 2db 14cm, alul 1db 12cm, ezek fújnak be, hátul meg 1db 14cm ki... így pozitív nyomás lesz elvileg a házban, a gpu melletti rácson is kifele jön a levegő és csak porszűrőn keresztül jut a házba...)
Ja és ryzen master-el nézd a feszt, ha nincs offset, akkor az megmondja pontosan.
HWinfo tényleg csak az alvás előttit tudja(#23027) Albigator és (#23025) Beba Snake köszi, én is átkapcsoltam most 0-ra, gondolom úgy kell beállítani, hogy ne álljanak le...
Viszont nálam nem megy folyamatosan a hdsentinel - azt is be kéne lőni..?
[ Szerkesztve ]
https://youtube.com/user/nuke7
-
Hunter_21
újonc
Köszönöm a válaszodat ismételten. Igen, teljesen jól gondoltad, a Boost-ot szeretném kikapcsolni, kiiktatni. Ritkán tudok csak játszani, de akkor sem hajtom túl a gépet, visszafogom a beállításokat. De a Biosban és a processzorhoz adott szoftverben sem találtam meg, hogy hol lehetne kiiktatni a Boost-ot. Ezért kezdtem én is "leszabályozni" a processzor teljesítményét, vagyis visszagogni.
Mindjárt olvasom az oldalt, amit belinkeltél.És még egy dolog. Am4-hez nem tudsz valami jó hűtőt ajánlani (nem vízhűtéses), ami high profilú memoria modulok felett is elférne?
Vagy mennyire gond, hogy én az ellenkező irányból fujatom a levegőt a hűtőborákra? Így viszont, mind a ketten (ház hatulján lévő ventillátor, mely kiszívja a meleg levegőt a házból) ugyan arról a kis helyről „veszik fel” a levegőt, „vákumot” képezve.
Válaszodat és segítségedet tényleg nagyon szépen köszönöm.
Nuke7: Szia, most olvastam a válaszodat. BIOS-ból lehet állítani, hogy az xy helyre bekötött ventillátor melyik irányba forogjon? Szóval meg tudom fordítani a forgási irányát is?
Páran írták, hogy hatékonyab ha kifújja a bordák közül a levegőt és nem úgy szívja ki. De, ha ezt be tudnám állítani manuálisan, már az is nagy segítség volna.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Intel i7-4770 - 3.4GHz - LGA1150
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- Intel Core I3 10100f
- Intel Core i9-11900K 8-Core 3.5GHz LGA1200 (16M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 9 7950X 4.50GHz (64M Cache, Up to 5.7 GHz)16-Cores AM5 Processzor! BeszámítOK
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest