- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autóhifi
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Androidos tablet topic
- Projektor topic
- NVIDIA® driverek topikja
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Puma K
nagyúr
válasz Malibutomi #8048 üzenetére
Manual OC során mennyin jártak a magok?
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
Malibutomi
nagyúr
válasz Pro!Petya #8050 üzenetére
Nekem is kb 200 pont a kulonbseg, es CB alatt nincs is nagy hofokkulonbseg, de elindiutottam az AIDA tesztet es egybol felment 80 fok fole kb egy masodperc alatt
Teged amugy ezek az 1.4V-ok nem zavarnak? Merhogy 1.325 felett nem javallott ugye
(#8051) Puma K
4343MHz
[ Szerkesztve ]
-
Pro!Petya
addikt
válasz Malibutomi #8052 üzenetére
Igen tudom nem javallot .....
Nem zavarnak kicsit sem. Sőt a PBO is hasonló/majd ugyanilyen feszt ad mivel ez emelt tdp-s proci ugyanúgy mint a 3800X. Ne hasonlítsuk össze a 65 Wattosokkal. Más feszekkel dolgoznak PBO/Manual OC mellett. Fentebb kifejtettem erről amúgy a véleményem. -
Pro!Petya
addikt
válasz Malibutomi #8054 üzenetére
Mármint 3600X van az adataimnál , és a 3700X - allcore oc 4,4GHz- 1,32V -ról írtam.
-
-
Pro!Petya
addikt
válasz Malibutomi #8056 üzenetére
Persze, akkor meg végképp menj vissza biztonságos fesz tartományba ha még a monitorozott értékek sem biztosak!
Nálam pl a valós használat a multi game, ott meg nem mindegy hogy plusz vagy minusz az a ~200+MHz.
Min - avg fps és frametime-on már van látszatja.
Fent vannak a videók még abba ellőtti időkből mikor még a sima és az X-es kb ugyanannyira boostol játékok alatt kb 25-50Mhz ha volt a difi és már ott is látni lehetett, pedig az nem 200+Mhz volt all core.
Szóval ha már a PBO megküldi ennyivel akkor miért ne használhatnám ki a benne maradt pluszt[ Szerkesztve ]
-
Steven
addikt
válasz Malibutomi #8056 üzenetére
Ahhoz képest mikor össze raktam és be kapcsoltam gépet, bios full alapon hagyva win install alatt és nálam ilyen 1,5 v okal dobálozott a lap .
Utána le is vettem a feszt offsettel ...
Amúgy nem azt írják hogy 1,4v oltal nem lesz baja normális hütővel vagy rosszul tudom?
Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
Malibutomi
nagyúr
Igen csak PBO-val az peak, fel-fel ugral de csak pillanatokra, mig manual OC-val rakeni amig terhelesen van.
(#8057) propetya85
Nem tudom miert, alaplap vagy valami BIOS beallitas, de manual OC-n elinditom pl CB-et is HWinfo is meg Ryzen Master is 1V-ot mutat a proci magokra amig fut.
[ Szerkesztve ]
-
Locutus
veterán
válasz Pro!Petya #8057 üzenetére
Nekem a PBO pl BF5 alatt akár 1.5V-al is megküldi a 3700X-et.
Amikor a mag 4375 körül boostol, van 1.495 meg 1.500V kiolvasott érték is hwinfo szerint Nem hiszem, hogy ez PBO mellett olyasmi ami miatt aggódni kéne, mert gondolom csak kis terheléshez állít be ennyit.
De egy allcore fix feszültséges, fix órajeles tuninghoz nyilván nem ajánlott.Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
weri
senior tag
Hat ezt pont nem fogjak neked beadni hogy, bocsi de kulserelmi nyom miatt nincs gari. Ha leszedem az ihs-t es latjak hogy nem gyari a ragasztas + nem is forrasztva van mar a proci akkor igen ugrott a gari. De ezt soha budos eletbe nem fogjak nekem kideriteni hogy en hasznaltam pbo-t vagy sem :d
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
Pro!Petya
addikt
válasz stfreddy #8063 üzenetére
OK.. tegyük fel a gari nem érdekel, de akkor az amd kifejlesztett egy opciót amivel tolja a marketinget is mellékesen, ami "kinyírja" a procit és ezt továbbították a lapgyártókhoz akik meg beépítették hogy mi nyugodtan használhassuk
Azt is megsúgom hogy a PBO default beállítása AUTO ami egyenlő a bekapcsolttal.
Így aki már berakta a prociját akármilyen lapba is az használta ha akarta ha nem...A még akár kitolt PBO-val is visszaveszi a feszt a proci ha tényleges Heavy Load alatt van (Prime95) , holmi CB20 meg társai messze vannak ettől mind hőmérsékletben és fogyasztásban is. Szval azok a pillanatnyi tüskék ne zavarjanak! (ha csak nem P95 small fft alatt látod mert ott ,már viszont tényleg kapja az ívet szó szerint )
[ Szerkesztve ]
-
tag
válasz Pro!Petya #8067 üzenetére
hát nálam nem volt bekapcsolva és mielőtt bejutnék abba a menüpontba ahol ezt be lehet kapcsolni, jön a warning.
Nem kell sarkítani a dolgot, senki nem mondta hogy ki fogja nyírni a CPU-t a feature, csak azt írtam, hogy nem a gyártó által biztonságosnak vélt tartományban fog működni.gaborw: nevethetsz, de hivatalosan ez van.
Precision Boost Overdrive (PBO) is an opportunistic automated overclocking mechanism found in various AMD processors that pushes the system power budget beyond its rated specifications in order to allow Precision Boost to act more aggressively and achieve higher performance. As with all other overclocking mechanisms, using this feature voids warranty.Az más kérdés, hogy tudja-e valaki bizonyítani hogy a feature használva volt-e vagy sem.
-
Pro!Petya
addikt
válasz Malibutomi #8059 üzenetére
Első körben ha fent van a chipset driver akkor törölném , utána cmos reset ezután megnézni a monitorozókat. Amúgy meg mivel mindkét program ugyanazt jelzi így alaplapnak lehet nem ártana egy bios reflash. Most így erre több ötletem nincs. Viszont nem normális hogy csak így jelzi ki a feszt nálad.
-
weri
senior tag
-
Pro!Petya
addikt
válasz stfreddy #8068 üzenetére
Megkérdezhetem hogy milyen alaplapod van?
Asus-nal a PBO az Auto, azaz enabled. Nincs figyelmeztetés, nincs semmi. Még keresgélni sem nagyon kell mert a "főoldalon van" mindenféle figyelmeztetés nélkül, mint mezei opció.
Az amiről beszélsz már annál a résznél van (talán advanced/overclocking fül) ahol a PBO-t ki lehet tolni és testreszabni.[ Szerkesztve ]
-
mozso
senior tag
The Stilt tegnapi írása Asus C8H fórumban, hátha hasznos:
” Outside of PPT, TDC, EDC and the temperature (which generally are not an issue in ST workloads anyway), there are three different things which determine the maximum boost: Fmax (adjustable), FIT (adjustable) and Vmax (fixed ceil, floor provided in 1.0.0.4).
If Fmax (advertised max frequency + OC offset) is greater than your currently achieavable frequency, you are either limited by FIT or Vmax.
If in this case increasing the PBO Scalar (aka FIT limit, aka reliability reduction) won't work, you are limited by Vmax (core specific V/F) and you are out of luck. A significant reduction in temperature is probably the only thing which would help at this point.
The Vmax limit is 1.5000V for all SKUs (at least for the current consumer line-up) and it is not adjustable. For some invidual cores or workloads it can be lower than that, but NEVER higher. AGESA 1.0.0.4 will provide a control to lower the Vmax, but not to increase it (for obvious reasons). Lowering the Vmax will limit the maximum voltage requested by the cores to the set value during the peak boost, but obviously it will lower the achievable frequencies as well.” -
Krisz0418
őstag
B450 aorus elite lapom van, van kulon amd cbs es amd overclocking meni, tényleg írja ezeket. Sőt csak akkor tudsz belépni ezekbe ha "accepteled" amit ír. 😂
AMD RYZEN 5900X || GIGABYTE AORUS LIQUID 280MM || MSI TOMAHAWK B550 || CRUCIAL BALLISTIX 2x16GB 3600cl15 || CM V1200 PLATINUM || XFX MERC 6800XT ||
-
Steven
addikt
válasz stfreddy #8074 üzenetére
20-25 éve írja mindneki ua ezt az oc ra intel amd nvidia ati vodooo és még sorolhatnám már a 486 is tuningolta mindenki... azt sose volt ebből probléma....
De csak hogy eláruljak valamit 7 évig voltam boltvezető számtech cégnél amig nem kormos és nincs fizikai sérülés addig senki le se szarja ... vissza küldöd garba cserélik ha nem megy...
senki nem kérdezi meg ,hogy használtad....De mondok mást ... amióta az eszemet tudom egyetlen egy hibás intel cpu val találkoztam az is a c2d duo korszakba.... de az gyárilag volt az.
Szvl ezen rugozni .... értelmelten faszság....
Valami okosat kéne ide írni ááá : OKOS :D just smile
-
Rekro
aktív tag
Sziasztok!
Egy ryzen 3700x-nek brocken 3 hűtéssel terhelés alatt milyen hőmérsékleteket kellene produkálnia?
Köszi
-
Dany007
veterán
Ma megjött a 3900X!
Nagyon szép a csomagolása. Igényes.
Kivettem, megnéztem. A gyári hűtő is meglepően komolynak tűnik, bár a hőcsövek szegényesek, de mégis...
Azért kicsit fáj, hogy sose lesz használva. Világít is... Látszik rajta na, hogy foglalkoztak vele.
Azonban nem hinném, hogy van olyan 3900 tulaj, aki stock hűtővel hűtené a prociját.
Bár húzni nem tervezem én se, de attól még minél alacsonyabb hőfok a cél...
Valószínű kap egy Dark Rock Pro 4-et.Szerk.: aki már próbálta. Tényleg működik ez az auto OC amiről olvastam? Intézi magának az OC-t egy kellemes szintig és nem kell nekem szarakodnom a feszültségekkel meg timeingokkal a ramoknál?
Mivel munkára lesz a gép, így nagyon nem akarom húzni, de ha ő maga gyárilag stabilan megoldja, annak csak örülnék[ Szerkesztve ]
-
perfegor17
senior tag
Sziasztok ez a fajta memória mennyire megy ryzennel? Ryzen 7 3700x asus prime x370 pro lappal CMW16GX4M2C3200C16
-
Monoceros
csendes tag
Sziasztok!
Erre a kerdesre en is kivancsi lennek. Ma lett kesz a regen kiszemelt konfiguracio:
- Ryzen 3700X
- Gigabyte x570 Aorus Elite
- CRUCIAL 16GB Ballistix Sport LT DDR4 3200MHz
- Brocken 3Mindent alap beallitason hagytam a BIOS-ban, egyedul a memoria XMP profiljat kapcsoltam be. HWMonitor-ban most eppen 35-45 fok kozott ugrandozik alapjaraton, de a max. erteknel mar volt 71 is (nem tudom, itt mi volt, de most Prime95 kozben most 50-60 kozott ugralt, a vegen beallt 57-re). Ez normalis/jo ertek?
Elore is koszi a valaszokat!
-
Pro!Petya
addikt
Nálam is itthon sorban állnak a procik amik úgy megvoltak küldve évekig olyan fesszel hogy a közelébe nem volt a gyári/ajánlottnak, szerintem a mai napig mennének. Csak az upgrade miatt cserélődtek le.
mozso
Köszi!Dany007
Gratula hozzá!
A DRP4-el óvatosan, van abból olyan eresztés amit síkolni kell.Monoceros
P95 alatt mennyi volt a fesz és a freki? PBO+XFR offon volt? Csak mert az a 60 így jöhetett össze ha alapon ment minden féle boost nélkül. (talán, bár ebben se vagyok biztos..)weri
Ha az a brocki 3 megfogta 60-on akkor becserélem rá a vizem
(azt amúgy nem írta mit futtatot p95-ön belül de ezekszerint biztos nem small FFT-t.)[ Szerkesztve ]
-
Leon77
őstag
válasz perfegor17 #8083 üzenetére
Nekem a ramot kivéve ilyen kombóm van, viszont előtte az 1700-as procival a corsair ramom állandóan fagyasztotta a gépet (lehet, hogy csak az 1700 as utálta) eladtam, vettem azt ami az aláírásomban van és azzal betonstabil volt az 1700-as is, most a 3700x is.
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
BlueSteel
tag
Sziasztok!
Vásároltam egy MSI B450M Mortar Max + Ryzen 3600 párost.
Szeretném a processzorból a maximumot kisajtolni, de egyelőre még csak tesztelgetem.
Milyen szoftvereket/drivereket érdemes feltelepíteni, illetve melyek az ajánlott beállítások?Aida64 stressztesztnél a processzor csak 3.9-ig megy órajelben, de közben 3%-os kihasználtságnál alapjáraton, 4.07 körül ketyeg. Ez normális jelenség? Melyik programmal lehet letesztelni, hogy meddig tud boostolni a processzor? A tuninghoz nem igazán értek, de a PBO és egyéb tuningbeállítások AUTO-n vannak a BIOS-ban, a CPU-t egy Brocken Eco Advanced hűti (40 fok körül alapjáraton, ez úgy vélem kicsit sok).
A másik fura jelenség, hogy ha pl. elindítok egy youtube-ot, vagy egy picit erőforrásigényesebb programot, a hűtőventillátor azonnal felpörög, majd elhallgat.
(Bár ez nem kifejezetten a topik témájába tartozik, de az alaplap úgy tűnik nincs a helyzet magaslatán a ventillátor beállításokban. Az egyik 3-pines házventillátor pl. 1200 rpm körül pörög, és látszólag semmivel sem tudom lejjebb vinni. Az Aida pedig nem látja a CPU hűtőventillátor adatait.) -
Rekro
aktív tag
válasz SECTORnooB #8086 üzenetére
Helló!
Most teszteltem prime95-el is(gameboost mode bekapcsolva maradt az msi progiba) És így 10percnyi prime után 90 fölé és felment ez még elfogadható egy brocken3-al 3700xnél vagy itt már lehet nem sikerült a pasztázás? (sajnos fogalmam sincs mik a határok)
Köszi
-
Pro!Petya
addikt
válasz BlueSteel #8090 üzenetére
Egyszálas mérésre (boost-ra) CB15-20 + Hwinfo64 monitorozóval tudod figyelni.
Első körben maradjon minden Auton a biosba mint ahogy most is van.
A boost legmeghatározóbb eleme pedig a hőfok ha ez elég alacsony akkor már csak a PBO limitálhat a PPT-TDC-EDC korlátok álltal, amiket ki lehet tolni persze.p95 alatt reális, amennyiben az a gameboost elengedi a gyeplőt a PBO-nál. (nem ismerem ezt a msi féle boostot de valszeg az is kitolja a limiteket ezekszerint.. gondolom.. )
[ Szerkesztve ]
-
Malibutomi
nagyúr
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Itt megnézném a pasztázást meg a hűtő rögzítését. A Brocke2-m képes volt 90 fok alatt tartani prime95 torture test alatt a húzott 8 szálas FX procimat, mikor a gép mért konnektori fogyasztása már 300W felett volt.
A 3700X meg jelentősen kevesebbet fogyaszt mint egy húzott FX, miközben a 3-as Brocken meg kicsit jobb is, mint a 2-es.Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Malibutomi
nagyúr
válasz perfegor17 #8083 üzenetére
Valoszinu mukodni fog, de a Corsair altalanossagban nem a legjobb Ryzenhez
-
Pro!Petya
addikt
válasz CPT.Pirk #8097 üzenetére
Nem tudom (nekem a dobozában pihen)
Viszont a Tjmax 95C. Szóval kb ennyi lehet a vége a stock coolerrel, mert itt elviekben már visszavesz a freki/feszből addig míg tudja tartani, utána lekapcsol ha tovább melegedne gondolom.Épített víz is 80 fok körül tartja small FFT alatt szval a brockitól a 90 nem rossz szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Autóhifi
- Trollok komolyan
- Durva lett a Lian Li motorizált asztala
- TCL LCD és LED TV-k
- alza vélemények - tapasztalatok
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest