Hirdetés
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Killerstroke
újonc
Sziasztok sracok!
Amd 3900x msi b550 tomahawk lapon szeretnek OC-t alkalmazni. A rendszer egy Aio corsair hydro h150i vizhutessel van megtamogatva, valamint noctua fanokkal van ellatva.
Nagyon regen overclockoltam mar, es egy picit ki is estem a pixisbol.
Szeretnem megkerdezni hogy mit lehet egy 3900xbol kihozni a fent emlitett konfigbol, valamint mire erdemes figyelni.
Minden hasznos tippet elfogadok.
Koszonom szepen a valaszokat elore, szep napot kivanok!! -
wwenigma
Jómunkásember
AMD Chipset Driver 4.11.23.1945 (2023-02-13) [link]
AMD oldalán nem találom.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
addikt
válasz Killerstroke #39001 üzenetére
Kb annyi, hogy ac oc mellett 1.35v fölé nem nagyon ajánlott menni még akkor sem, ha egyébként tudnád hűteni. Illetve nagyon sok értelme nincs is oc-zni, inkább finom hangolni, hogy minél kisebb fogyasztás mellett elérd kb ugyanazt a teljesítményt. Általában kis alulfesz + pbo bekapcs a leghatékonyabb vagy ha képes a proci az összes magon elérni az egy magos boost órajelet, akkor érdemes lehet az ac oc, persze ha nem kell mellé aránytalanul nagy fesz.
-
-
petakpa1
őstag
válasz belaazallat #39007 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek, akkor megnyugodtan, hogy nincs szénné feszelve szegény kis 6 magos.
Arra emlékszem, hogy amikor belőttem a fenti beállítást próbálkoztam 4,3 GHz-el is, de ahhoz durván sokkal több feszt kért, így megelégedtem 4,2 GHz-el 1,22 V mellett. Ez is bóven több, mint a gyári max 4,1 GHz-es boost lenne. Lassan majd lesz cserélve 5800X3D-re majd .
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
Atla
senior tag
Sziasztok.
Váltok 16GB RAM-rol Kingston hyperx 3200 MHz cl18 ,2x8
Corsair vengeance RGB 3600Mhz cl16. 2x16
Van valakinek tapasztalata vele?Ryzen 3800x bírni fogja vajon? -
wwenigma
Jómunkásember
MSI B550 Tomahawk új bios csak érdekesség kedvéért
7C91vAC1(Beta version) 2023-03-03
- Update to AGESA ComboAm4v2PI 1.2.0.8.Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Tomassy00
senior tag
Mi ez az új bios mizéria ? Mit tud ez az új bios ?
-
ricsi99
addikt
válasz Tomassy00 #39016 üzenetére
Az én deszkámra van ... viszont azóta bizonytalanul indul a gép (nem regál a bekapcsló gombra ) --- 5 3600
2 hete már csak sleep módba merem lerakniEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
nagyúr
válasz Dragon3000 #39015 üzenetére
Asus-nál annyit írnak, hogy CPU hiba foltozást tartalmaz (nemrég találtak biztonsági réseket).
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Thegrey
tag
Az én alaplapomhoz (ROG STRIX B550-F GAMING) is béta az új bios. Viszont használhatatlanná teszi és csak usb flashback-kel lehet a régi biost visszavarázsolni rá.
Verba volant, scribere non scio
-
wolfman
veterán
Sziasztok!
Gép problémás topikba már beírtam ezzel a problémával, de nem igazán segítettek, de hátha most ti itt.Adott Egy ASUS B550-F Gaming WiFi alaplapom egy Ryzen 3600 processzorral benne, mellettük 2x8Gb 3000Mhz-es RAM ketyeg.
Nos a problémám az, hogy az energiaigényesebb játékok rendre kifagynak, visszalépnek a windowsba. Hol van hibaüzenet, hol nincs, de inkább utóbbi. Két cimborámtól már kicseréltem minden hardvert (CPU, RAM, VGA) kiszűrve, mi lehet a gond, de semmi cseréje nem oldotta meg ezt, egyedül az alaplap ami fix volt mindig, szóval itt lehet a gond legvalószínűbben. Azt olvastam egyszer itt PH-n, hogy talán ezeknek a B550-es lapoknak valami memóriakezelési gondjaik vannak gyárilag. Igaz ez?
Neten körbe olvasgattam, mivel lehetne ezeket orvosolni, de bármit kipróbáltam a talált hasonló jelenségekre, semmi nem használt. Próbáltam feszültségértékeket variálni, nem ment. D.O.C.P on, off, manual, auto, semmi nem oldotta meg a problémát.Nektek lenne valami ötletetek, hogy ezek a random játék leállások mitől lehetnek? Játékokon kívül semmi baja a gépnek. Jelenleg Diablo 2 - Resurrecteddel játszok, de szétb@.. az ideg, mert nincs saját mentése ugye, és hogy random lefagy majd újra kell kezdjek komplett pályarészeket kikészít!
(még annyi kósza gondolat, hogy esetleg M.2 foglalatos SSD is okozhatja talán?)
„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
ricsi99
addikt
válasz wolfman #39021 üzenetére
Futtas prime95 vagy intelburn vagy egyébb tesztet vagy egyéb valamit ami memóriát is használ ...aztán egy pen drive-ről fittatható memtest-et.
vagy vedd vissza a memőroát valami standard sebességre.
Én inkább a tápegységre gyanakodnék... a memóriahiba az inkább szép kékhalálokkal jelentkezikEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
wolfman
veterán
válasz ricsi99 #39022 üzenetére
Tápegység hogy tudna játékleállást okozni? 650W-os Seasonic PRIME Ultra 650W Titanium tápom van. Korábban volt kevés táp problémám Radeon 390x-nél, de akkor se játékleállást okozott, hanem konkrétan kikapcsolt a teljes gép, majd ujraindult 'power failure' hibával. meg akkor másik tápom is volt.
Memtestet egyszer már futtattam kb 3-4 órát, semmi bajt nem adott.
-
ricsi99
addikt
válasz wolfman #39023 üzenetére
Csak egy tipp volt.. képernyőre kézrátétellel nem tudok hibafelderítést végezni
kb 10 hibalehetőséget tudok még így felsorolni ha gondolod.
Dogoztam több szervízben így hidd el változatos hibákkal találkoztamEgy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...
-
wolfman
veterán
válasz ricsi99 #39024 üzenetére
Ha felsorolnád nekem mind a 10 lehetőséget, jó nekem privátban is, azt megköszönném. Kifogytam az ötletekből, ellenben nagy ideg ez nekem.
Legújabb BIOS-t is felpakoltam, már vagy 5-öt megélt a lap, egyik se javította a problémát.„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei
-
belaazallat
addikt
Szia!
Nekem memtest hibátlanul ment 8 órán keresztül, TM5 programot futtatva rendszergazdaként, usmus profillal, 10 perc után eldobta magát.
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
nagyúr
Üdv !
Ez ugye Blizz App-on keresztül megyen ?
Nem lehet, hogy innen (szoftveres) származik a problémád ?
SC2 is képes random eldobni magát, és van hogy hónapokig semmi, van hogy naponta többször is (csontra mindegy milyen kiépítésű konfigon van futtatva)Ha megkínálod a gépet szinteikus bench progikkal, azok se lépnek ki ?
Pl.: AIDA 4 pipás stressz test (háttértár teszt nélkül), y-crouncher, TM5.
HWINFO64 fut a háttérben ? Ha igen, lehet utal a hibára valamelyik szenzoros értéknél, WHEA error nem lehet 0-nál nagyobb (legutolsó sor a szenzor ablakban).
Van bármilyen spéci szoftver, ami fut a gépen ? (alaplapi csodaprogik, többek között).Persze, lehet háttértár is, de az nem hiszem hogy megvárna a játékkal.
Ötlet van bőven, ezeket végighajtani nem lesz egyszerű.#39029HSM: nem sima fagyás, konkrétan kidob asztalra, blizz.error, amúgy 3D renderer hibával (itt sem számít, hogy Intel/Radeon vagy nVidia a VGA)
Előszőr az MSI AB+RTT párosra gyanakodtam (a grafikus overlay kiiratás miatt), de aztán enélkül is előadja random időközönként.
Jellemzően multi-nál jön ki, kampánynál nekem se jött még elő.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
HSM
félisten
válasz jokeph #39028 üzenetére
"Jellemzően multi-nál jön ki, kampánynál nekem se jött még elő."
Mikor toltam én utoljára kampányt...
Multiban volt nálam beton stabil. 2016-17-ben laddereztem pár szezont, 1v1 és 2v2.
Főleg 2v2-ben a haverokkal, repült is volna ki a gép az ablakon a 3D render hibájával együtt...
Nálam Intel/Radeon volt akkoriban, ha jól emlékszem X58 lap X5660 Xeonnal húzva + R9 290X Radeon. De előtte is bírta az i5-4690K-n, és most sem volt baj amikor pár rövid meccsre elővettem a 3600-as Ryzenen.[ Szerkesztve ]
-
wolfman
veterán
válasz belaazallat #39027 üzenetére
Köszönöm az ötleteket.
Ahogyan ítam is, bár nem részleteztem, de minden hardverkomponenst cseréltünk cimborákkal pár órára és mindegyik cseréje után is megmaradt a jelenség. Ha memória teszt közben összeszarja magát a rendszer, akkor is csak vezérlő vagy alaplap hiba lehet, mert memória modulokat, VGA-t (1080ti, HD7580, most 3080 van benne) CPU-t is cseréltem már benne (most Ryzen 3600 van, de 2700 is volt próbálva).Amit még nem próbáltam, az hogy lehúzom a SATA portokról a HDD-ket vagy a rendszert másik SSD-vel próbálom ki (jelenleg egy M.2-es Samu 970 EVO-van benne, másik M.2.-vel vagy SATA SSD-vel is próbát megér).
#39028 jokeph: Blizz app nem lehet, mert mit mondottam, minden erőigényesebb játék is kiakad, talán még a BF1 ami nagyon ritkán, de már az Ori játékok is, Mass Effect is, Forza Horizon 4-is, haver játszott nálam a Warthunderrel, ez mocsoksokszor leállt, meg játszott az Empire at Warral, ez talán 2x állt meg., stb. Mindegyik ugyan úgy egyszerűen leáll egyik pillanatról a másikra. Ellenben nemrég kitoltam a Day of the Tentacle Remastert, Enclave-t, meg a SW - Dark Forces javított változatát, ezek hibátlanok. Lehet mondjuk, hogy a WiFi-t meg a LAN-t is letiltom legközelebb, hátha ott akad valami.
Háttérprogramok a FanExpret az asus gyárija, több verziót is kipróbáltam. LGhub, a Logi progija, WinDefender, de Avast mellett is ez volt. Torrent vagy Messenger app szokott lenni, de ezek nélkül is megvan a leállás.
A rendszert próbáltuk már AIDA CPU, GPU stresszteszt progikkal, Benchekkel, ezekkel semmi baja nincs, lefut mind.
[ Szerkesztve ]
-
Gyuri27
félisten
válasz wolfman #39032 üzenetére
Soc, lap chipset mennyi feszt kap?
Régebben mikor ilyen jelenséget tapasztaltam 2 lehetsêges hardver hiba marad a batyuban. Az egyik a proci a másik a lap. A procit cseréltem 955be-röl 640 athlonra. Ez megoldotta a problémát. Csak nem sokra rá meghalt a lap. Lehetett ugye, hogy az athlon kevesebb kraftot kért és nem jött elö a hiba. Az is lehet, hogy a proci volt hibás és a lap halál ettöl független.
Szóval ha a lap nem kap kevés feszt. Akkor procit kell cserélni. Ha a hiba megszünik proci hiba (bár ha a másik lapban müködik hibátlan, mert müködhet is akkor bios bibi). Ha a hiba nem szünik meg akkor a lap a ludas. Jó lenne más tipusú proci bele tesztre.[ Szerkesztve ]
Amd - Radeon - Ryzen
-
wolfman
veterán
válasz Biga123 #39033 üzenetére
TM5 még nem volt. RAM-ok most a DIMM A2/DIMM B2-ben vannak.
#39034 Gyuri27: A procimat cseréltem haverral, neki 2700-es Ryzenje van. Ő használta az enyémet, én az övét. Nála nem volt probléma, nálam ugyan úgy fagyott, igaz később, de előjött. Na de ez a későbbi dolog is, olyan, hogy van hogy a saját procimmal 3 órát lenyomok jelenség nélkül, tegnap meg 10percenként kilépett.
[ Szerkesztve ]
-
Biga123
addikt
válasz wolfman #39035 üzenetére
Akkor legalább jó slotban vannak, TM5 öt neki valami durva profillal.
Pár hete volt valakinek hasonló gondja , nála a soc feszemelés oldotta meg , szal arra is ránézhetsz. Az ilyen random hibák ram problémára utalnak.
Amit okozhat az alacsony soc fesz.[ Szerkesztve ]
---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
Gyuri27
félisten
válasz wolfman #39035 üzenetére
Nézd meg a soc feszt. Az lesz ott a gond. Ha pl mondjuk 1.05 emeld meg 1.1-re.
Nézni kellene pl hwmonitorral, hogy terhelés alatt hogy ugrál, dropol.
Ez nem basztatás. Szar bios, szar érték. Másnál is voltak gondok alacsony soc fesz miatt. Aztán némi + és el is múlt.Amd - Radeon - Ryzen
-
wolfman
veterán
Ok, ezekre holnap ránézek.
-
hokuszpk
nagyúr
hadd talalgasak, az a 2x8GB ram veletlenul nem Corsair Vengeance 3000 CL15 ?
tippre kollega csereramja is olyan volt
ebben az esetben megoldas : ram elad, masik kit vesz.m2 foglalatos ssd -t konnyen ki tudod szurni, emelni ( esetleg csokkenteni, ha a lap 1.1V folott ad neki ) kell a soc feszt ; nekem volt mar tobb ilyen esetem, mindig helyrehozta. probalj ra 1.05V soccal.
[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
hokuszpk
nagyúr
tud, itt van nalam egy 6800XT, random fagyogatott, kicsereltem a tapot es most már egy hete hibátlan. Öreg táp nembírta már kiizzadni a hirtelen megugró feszülstségigényeket, ilyen "par szazadmasodpercre adjal parszaz vattot jellegű terhelés nemnagyon volt, amikor szegenyt terveztek.
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
wolfman
veterán
válasz hokuszpk #39042 üzenetére
Ilyenem volt egy darabig, de most 2x8gb G.Skill Aegis 3000Mhz C16 van 1.35V-al. Tesa most megy el nekem egy 4x8Gb Patriot Viper 3400Mhz modulokért. De említettem, hogy haver csere moduljaival (nem tudom mi a típus, de nem ilyen volt mint nekem) is leálltak a játékok. Még majd egy Ryzen 5700x cserét szeretnék, ha rak fel valaki értelmes árban használtat. Egyszer volt fent 63e-ért, de kb 2 órán belül el is kelt.
Tápegység okán nem gondolnám, hogy most ez lenne. 650W. A proc 75W, RTX 3080VGA peak fesze ~377W ; 2 x 3,5" HDD ~18W ; M.2.SSD ~8W ; 2db DDR4 ram ~9W + 3 x 12cm venti ~<7,5W = 494,5W Mellette marad még 155,5W bármire (A táp Titanium hatásfokát nézve vehetjük a teljes fennmaradó teljesítményt. Nem hiszem, hogy ez itt most téma lenne.
Kérdésem: Ezt a soc feszt hol lehet állítani? Melyik menüpont alatt van pontosan? Remélem hogy tényleg csak ennyi a gond.
-
Dragon3000
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen Processzorok! AM4 - 5700X/5700X3D/5800X/5900X - BONTATLAN! - 36hó gari!
- AMD Ryzen Processzorok! AM5 - 7600X/7700X/9600X/9700X/9900X - BONTATLAN! - 36hó gari!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 (36M Cache, up to 6.00 GHz) Processzor! BeszámítOK
- Ryzen 7 7800 X3d
- AMD Ryzen 5 5600 Tray - Új, 3 év garancia - Eladó! 39.000.-
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest