Hirdetés
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- SSD kibeszélő
- Házimozi haladó szinten
- Milyen processzort vegyek?
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen alaplapot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Szerintem neketek nem olyan van és kiesett valami. Itt is írták kapásból ketten, teszt oldalakon is írták, haveromnak is ilyen nálam meg már a második van ami ilyen meleg. OC nélkül is és játák alatt is melegebb mint kellene.
Vízhűtés NZXT H440 ház 7! ház ventivel. A másikat ami nálam volt léghűtővel használtam de érdekes módon nem is volt melegebb, másik alaplapba hogy cifrább legyen.
Még mindig 3600-ról beszélünk.[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
Akkor elmondom mégegyszer. A hoatado felület 77mm2 míg pl 9900k-nal 170mm2 vagy mennyi mert ekkora felületű a mag, lehet hogy ugyanolyan meleg de nem azért mert ugyanannyit zabal hanem pusztán abból kifolyólag mivel ekkora felületen lassabban távozik.
Szóval jelen esetben nem probléma. Nem kazán. Annyit tehetsz hogy a hűtő hocsoves részét a CCD-re igazitod ha lehet forgatni és úgy adja. Nem kell kétségbe esni a hofokoktol....a borda attól max langyos és a proci se főzi túl magát.
Nincs olyan hogy mennyinek kellene lennie max benned van egy elképzelés hogy mi a jó. De az az előző generációra igaz ahol sokkal nagyobb volt a korábban említett felület.
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
nagyúr
Üdv !
R5 3600X-em van (majdnem ugyanaz, +200 MHZ Boost clock a difi). CB renderteszt alatt sem lépte meg a 74 fokot - gyári hűtővel.
Thermalright Le Grand Macho hűtővel meg 69-70 fok eközben. Játék alatt 50-60 fok között, ez bőven jó. Igazából felesleges lenne ekkora bitang hűtő, egy közepes is megtenné, pusztán azért van rajta ilyen mert jó árban volt (kéz alatt), és mert a 140-es Alpenföhn ventilátorral kb. hangtalanul üzemel.
Semmi sincsen állogatva, auto-n pakolja neki az összes frekvenciát és feszültséget, azaz egy magos terhelésnél simán ráad átlag 1,45 Volt-ot, maximumban 1,5 Volt-ot is a Vcore-ra.
És mégsem forr el semmi.Idle-ben max/kiegyensúlyozott energiagazdálkodásoknál 45-50 fok között "ugrál" a hőmérséklet, ezért módosítottam a kiegyensúlyozott profilban a CPU max használatot 50%-ra, így 2200 MHZ-en megy (böngészni, filmezni, stb így is bőven erős), média használat közben is, max. 40 fok (ha nincs 25 fok a szobában, akkor jellemzően 32-35 fok). Nem kell váltogatnom az energiagazdálkodásos profilok között, ha játékot indítok, azonnal ugrik fel a CPU frekije + boost-ol is.
Ha egy ilyen kaliberű léghűtővel megy rendesen, akkor ok a CPU. Viszont a folyadékhűtésnél nem mindegy, hogy milyen blokk/pumpa páros van, az AIO-k többsége (játékvíz blokkba épített pumpával) képtelen a gyors hőelvonásra, azaz előjön amit írtál.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Locutus
veterán
Ráadásul ahány hozzászólás, mindenki máshol nézi a hőfokot, aztán mégis ebből próbáltok összehasonlítgatni...
Be kell lőni egy AIDA-t cpu+fpu+cache, aztán lehet mesélni ahogy ugyanúgy 80 fokra ugrik mindenkié egyből, mindegy milyen hűtővel, mindegy milyen fordulatszámon.Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
Scarletiel
senior tag
Én a biosba végül mindent gyárira állítottam, majd adtam neki -0.05 offsetet és ryzen masterben manual fülön beállítottam, hogy max 1.4V vcore legyen és 4,3 ghz-re tettem minden magot. Játék alatt monitorozva azt is mutatja a 6 magnál+6 szálnál. És így olyan 55-65 fok között mászkál egy cooler master 212 rgb-vel.
Nem tudom, hogy ez jelent e valamit vagy én rossz értékeket nézek-e de cinebench r20 alatt 3800 pontot kapott és ott ment fel 72 fokra.Asrock B550M Steel Legend / Ryzen 7 5700X / Sapphire Pulse RX7700 XT 12GB / Kingston Fury Beast 2x16GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM / Kingston NV2 1TB x2 SSD / Thermaltake Toughpower GF1 650W / Deepcool AK500 WH/ Deepcool CH360 Digital
-
Pro!Petya
addikt
-
nagyúr
válasz Pro!Petya #7510 üzenetére
Csak tudnám, miért kell P95-el nyúzni... (ez áll az AVX-es benchekre is) köztudott, hogy az bármit el/fel forral.
AIDA/CB/LinX/IBT-t is csak akkor alkalmazok, ha finomhangolok a hardvereken (OC/DC), a P95 szerintem kissé túlzás azért.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
csucsbicep
nagyúr
Tudom ez nem a megfelelő topik, de igazi tapasztalatok itt vannak. Jelenleg melyik a legstabilabb lap zen2-höz? Olyan max 55k-ig nézelődök, de inkább olcsóbban szeretném megúszni. Annyi kikötésem lenne, hogy legalább 5 fan header legyen rajta és dual m.2 slot. Illetve a jó hang is előny. Összességében ne legyen rosszabb, mint a mostani B350 Strix.
Még vacillálok i7 8700/9600K és a 3600 közt. Érdekes, hogy tegnap kipróbáltam egy i5 9600K gépet és érzetre sokkal gyorsabb volt, mint az én 2600-as rendszerem. Pedig az alapon ment az enyém meg 4,1GHz-en. Bootolás, böngészés, reakcióideje sokkal jobb volt az intelnek. Pedig a körítés kb. hasonló, sőt az enyémben M.2 NVme ssd van, abban meg sima satás. A Zen 2-vel ilyen szempontból mi a helyzet? Érzett valaki ilyen szempontból differenciát, aki első vagy második szériás rizsáról váltott harmadikra?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz csucsbicep #7515 üzenetére
Ha minden jól megy, holnap vagy holnapután fogok összerakni 3 komplett 3600-as konfigot, itthon meg 2600-as gépem van, fix 4.0GHz-en. Szóval be fogok tudni számolni a fejleményekről.
Ami difi lehet, hogyha a ramok nem 3000MHz CL16 vagy jobb beállításban mennek, azt megérzi a Ryzen, Intel kevésbé.
Az Nvme-s SSD-nek viszont kb. csak tesztprogramokban jön ki mérhető előnye, valós körülmények között nem igazán, mert úgy se a sata interface lesz a szűk keresztmetszet, hanem a proci és a ram. (egy normális, gyors SSD-t feltételezve mindkét csatlakozó felületen)
Még difit eredményezhet, ha az Inteles gépen frissen felrakott oprendszer van, a tieden meg már régebbi telepítés. Itthon már régi W10 telepítésem van és nem is nevezhető fürgének, van Linux is a gépen, de az több másodperccel hamarabb bootol és tölti be a böngészőt, mint a Windows.*szerk: a munkahelyi gépem 8700K-s Intel volt, de az a proci még ma is rettenetesen túl van árazva, nem is beszélve a hozzá kellő alaplapról. Relatíve kb. 20%-al erősebb a 8700k mint az én 2600-am, de munkában ez nem érződött.
*szerk2:
Jó hangnak meg tudok ajánlani Asus Xonar DX hangkártyát alaplapi megoldás helyett, megéri.[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
nagyúr
Üdv !
Az 5 FAN_HEADR-ben benne van a CPU_FAN csati is ?
Mit takar a jó hang ? (nekem pl. megfelel egy RLT 892 is, másoknak meg a RLT 1220 is "gyenge").
Használtam Asrock B450 PRO 4 lapban R3 2200G-t, szépen ment, nem vacakolt sehol.
Ugyan ebben a lapban azóta átkerült az R5 3600X, azzal sincsen gond (lusta vagyok hangolgatni, nincs meg a max 4400-es Boost, "csak" 4325 a vége, nem érzem a hiányát), SATA-s SSD-vel - és ez egy 4 konfigot megjárt W10 x64 PRO.i5-7600k-s (3,8@4,8) konfigot váltott, vastagon jobban megy.
Havernak i5-9400F-es gép lett nemrég összerakva, az sem fürgébb semmivel sem.
Hardstyler fórumtárs R3 1300X-et váltott R5 3600-ra, X370-es Asus lapban, ő sem panaszkodik.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Floyd80
addikt
Office, Adobe termékek pl. kicsit gyorsabban indulnak a 3600-nál 2600X után, de a laptopban lévő i7300 ugyanezt hozza vagy gyorsabb is. Volt itt nálam idén 4770k, 2600X most 3600, átlag userként nehéz különbséget találni, játékban látom az extrát, mondjuk gyorsabb volt a videókódolás is pl., de bootolás valóban lassabb, eleve a BIOS kezdőképernyőig 10 mp amíg a ramokkal játszik vagy mit csinál.
[ Szerkesztve ]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Puma K
nagyúr
Nem lehet hogy a 9600K mellett használt monitor képfrissítése több mint a tiéd otthon a 2600 mellett?
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
csucsbicep
nagyúr
válasz CPT.Pirk #7516 üzenetére
Megköszönném, ha megosztanád a tapasztalataidat. Tisztában vagyok ezekkel, amiket írsz, illetve csak megerősíteni tudom.
Az inteles gépben g.skill aegis 3000MHZ@CL16, nekem meg crucial ballistix sport 3000MHz@CL16.
Win is friss, de egy éve mióta megvettem a kombót kb. konstans sebességet nyújt. Lubuntu is van, igaz, hogy virtuálisan, de az sem annyira gyors.
3600/9600K-t venném újonnan, nonK i7 8700 használtan. Árban kb ugyanaz. Az AMD felé húzok, van hová upgradelni és jön a zen3 is.
jokeph: Igen, benne van.
Nekem most 1220 van, ennél rosszabbat nem szeretnék. 892 volt, de az érezhetően rosszabb. Nem baj, ha nem acélos a hang chip, akkor veszek külön hangkarit, de férjen bele az említett keretbe.
Amúgy minden szempontból megfelelne az Msi B450 gaming pro carbon ac, de erről is elég vegyes véleményeket olvastam.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz csucsbicep #7520 üzenetére
Ezt a konfigot néztem össze tervezői gépnek az irodába, aqua árak:
Asus PRIME B450-PLUS - 30690 Ft
2x8GB 3400MHz CL16 - 32190 Ft
R5 3600 - 68390 Ft
Radeon RX570 - 52090Ft
256GB Nvme-s SSD - 15490Ft
Kolink KLA-002 ház - 6190Ft
Chieftec Eco 500W táp - 13690FtA cél a lehető legjobb ár / érték arány és az időtállóság, bővíthetőség volt.
Összes: 218730FtÉn alaplapra nem tervezek nagy összeget kiadni, mert annyira minimális extrát nyújtanak csak az itt írt laphoz képest, ami nekem nem ér meg 20k vagy nagyobb felárat.
[ Szerkesztve ]
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Alpi.
addikt
Az a baj, hogy nincs olyan lap, amiről ne találnál vegyes véleményt én úgy látom. :S
Csak a saját Crosshair VI-osomból kiindulva. Van aki imádja, mint én is pl., mások meg átkozzák. Ember legyen a talpán, aki jelenleg ez alapján választani tud.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Floyd80
addikt
Nem sokba raktak 1220-at: https://www.anandtech.com/show/13091/analyzing-b450-for-amd-ryzen-a-quick-look-at-all-the-motherboards/22
-
Alpi.
addikt
ASUS ROG STRIX B450-F GAMING 40K körül van ha jól nézem pl.
"belsős info", hogy a Strix-ekre általában jobb, komolyab bios-ok kerülnek.[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Locutus
veterán
Nekem is 1220 volt minimum az igényem, toslink csatival, és ezért is kötöttem ki az x470 taichi ultimate-nél végül. Bár az utlimate nem fontos, veheted a simát is, csak a 10GbE aquantia a különbség. Viszont minden más lapnál valami kompromisszumot kellett volna kötnöm, VRM minőség, hang, aktív chipset hűtő, stb...
Komplett hangrendszerem eladó - https://hardverapro.hu/apro/mackie_studio_monitorok_mr5mk3_mr10s_mk3_sub_asus/hsz_1-50.html
-
addikt
válasz snecy20 #7529 üzenetére
De az még nem káros neki ugye? Nekem 60fok alá nem igen megy aktív ventivel se, akkor meg úgy vagyok vele minek forogjon. Nekem még 2600-am van all core 4ghz, majd év végén cserélek 3600-ra, csak ez most pont jól kijött szóra, máshol nem kaptam választ napok óta.
[ Szerkesztve ]
-
snecy20
nagyúr
válasz Create. #7530 üzenetére
Ahogy a 75 fokos CPU, úgy a hasonló hőmérsékletű Chipset is minden bizonnyal túléli ekkora hőmérsékleten. Valószínűleg 100-110 fok körül lehet az a szint, amitől már kifagyna a rendszer. De azért jobb minél hűvösebben tartani.
Az Oroszországnak küldött iráni drónszállítmányok csak elnyújtják a háborút.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Create. #7530 üzenetére
A szilícium eléggé magas hőmérsékleten is működik, lazán éveken keresztül is. A környező alkatrészekben mint kondenzátorok inkább tud kárt tenni a magas hőmérséklet, de azokból is 85 fokos vagy jobb példányokat szoktak használni és itt is valószínűbb, hogy előbb lesz új géped, mintsem 70-80 fokos IC-től bármi problémád.
-
addikt
Köszi mindkettőtöknek, akkor hagyom így passzívan.
-
alázógyík
addikt
Szerintetek van "értelme" cserélni a 2600-ot 3600-ra?
Ha nincs, akkor mi a következő? 3700x? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz alázógyík #7538 üzenetére
Attól függ mit csinálsz.
Kód fordítás, videó tömörítés -> 3700X Ezek hiányában 3600, a single-core teljesítmény növekedés jelentős, abból meg minden profitál, különösen ha nem volt tuningolva a 2600-ad.
-
Floyd80
addikt
válasz alázógyík #7538 üzenetére
2600x-et cseréltem, még éppen elment 42-ért (tavasszal a 4470K 45-ért ment el...), a másik meg 63, nincs sok értelme várni sztem. Illetve játékban mintha jobban kihajtaná a VGA-t. Van egy-két game, ahol 2600X alatt a VGA csak 60-70%-on ment egy-egy helyszínen, ott most ezek az értékek jobbak lettek. Főleg kevésbé optmailzált játékok.
-
Floyd80
addikt
Köszi, ezek addig parttalan viták, amíg nem látjuk a gépet, mi honnan kap levegőt, milyen ventik stb. Most így pár hét után azt mondanám, hogy a 3600 kb. öt fokkal melegebb a 2600X-nél, de hát nem volt fix tesztkörnyezet, hogy alá is tudjam támasztani, csak így a napi használatban ezt látom.
-
alázógyík
addikt
Köszönöm szépen a gyors válaszokat, akkor cserélem.
-
weri
senior tag
Az itt levo biosokban mennyire lehet bizni ? :d [link]
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
HoaryFox
őstag
ASUS BIOS-oknál a hivatalos szerverre mutatnak a linkek, én még mielőtt megjelent a honlapon szedtem le az ABBA BIOS-t, byte-ra ugyanaz jelent meg pár nappal később. Szóval szerintem okés.
"A wikipedia nem tudományos lexikon, hanem egy multiplayer módú notepad." by Pikari
-
fanti
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- AMD Ryzen 5 5600 Tray - Új, 3 év garancia - Eladó! 39.000.-
- Intel Core i7 4790 4/8 8x4ghz processzor
- Ryzen 7 7800 X3d
- Intel Core i9 14900K OEM / 36 hónap jótállás /27%-os ÁFÁ-s számlával/HATALMAS AKCIÓ KÉSZLET ELEJÉIG
- AMD Ryzen 7 5700X3D BOX processzor - Új, bontatlan termék szaküzletből - számla, garancia
- AMD Ryzen 5 1600 BOX gyári hűtővel, dobozában
- Intel Xeon cpu: E5-2630v3, 2667v3, 2630v4, 2640v4, 2650v4, 2680v4, tobb db
- Intel I7 7700K
- G - i3 processzorok - S1155 - 6 hónap garancia - számla - több darab
- Intel Core i7-6700 / i5-7500 / i5-6600 / i5-6500 / i3-6100 / Xeon V5 / garancia / számla / több db
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest