Hirdetés
- Apple notebookok
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 6xxx sorozat
- Házimozi projektorok, kiegészítőik és kialakítások haladóknak
- Jól fut a legtöbb VGA-n, de eléggé memóriaigényes az új Indiana Jones
- Kompakt vízhűtés
- E-book olvasók
- Melyik tápegységet vegyem?
- Videószerkesztés
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
Floyd80
addikt
válasz Pro!Petya #7099 üzenetére
Ráadásul push-pullon van (volt) a VGA radi, de ez silent beállítás, tehát 2000-es pumpa rpm és 500-as venti. Egy kis alulfesz még pár fokot lehozna ebből, mert 0.9 v-vel is simán elmegy az RTX. Nem tudom miért ilyen forró fejű ez a kártya (200w sincs a TDP), mások egy kis H55-tel tartották 50 fok körül, nálam azzal is "megfőtt", el is adtam gyorsan.
----------------
Tegnap meg volt az átszerelés, hát két 280-as radit átpakolni, lemértem 19 kg majdnem a ház, emelgetni, újrakábelezni, soha többet vizet..Egy pár perces játék tesztet tudtam csinálni, egyelőre ígéretes a front radi + CPU kettős, ahogy a 2600X-nél is, csökkent a hőmérséklet a hűvösebb radival. Itt is beugrik 60 fölé, mint az idle járati tüskék, de vissza is áll utána 51-53-ra, úgy látszik nem reked meg a levegő, mint fenn. Szóval ha ez így maradna, akkor azt már elfogadom. A 2600X-nél 50 fok alatt volt ez a front radis dolog, de nem akkor a különsbég mint a top radinál. (top: 2600X: 55-60 /3600: 69 és front: 2600X 48-50, 3600: 51-53 egyelőre.
A VGA fenn 4-5 fokot veszített.
Ami ebben a videóban van a radik elhelyezésről, az kb. megfelel a valóságnak, tehát a ház meleg levegőjével átfújni nem a legjobb, csak sok házban nincs más lehetőség. [link]
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
fudi2002
veterán
-
fudi2002
veterán
válasz fudi2002 #7105 üzenetére
Amúgy tegnap nem reagáltam bocsi, szóval a 4075-el nincs gondom. Csak ahogy a kolléga is írta előttem, képes 4125/1.25vra. Nála az asussal tudja ezt úgy, hogy a singlecore sem esik be. Én msi-vel nem tudtam ezt egyszerre reprodukálni.
Szóval van az mikor -0.125 offset, akkor allcore heppi, 4125/1.25v de akkor az egyszálasom beesik. (pbo, llc, már mindent megpróbáltam nem javul, persze hogy nem mivel ilyenkor "fent" is csak 1,38v-ot kap)
Másik eset, hogy helyrepakolom a fenti részt, de akkor a lent "csak" 4075mhz/1.264vMég mielőtt azt hiszitek szemléletváltás volt, nem az izgat hogy ez menjen, hanem érdekel hogy egyik lapnál megy, másikat meg nemigen lehet erre belőni.
Amúgy részemről az OFFSET - és PBO kimaxolt egyveleg jön be. Alap feszek mellett PBO-t én nem használnék, de így hogy a teteje 1,4v így sztem jól műxik.
(lehet nekem volt új, de a PBO nem emeli meg a max feszt, csak a terheléstől függően a tartományt használja nyilván a magasabb feszek irányában) Huh ezt jólmegasszondtam, remélem kicsit érthető mit akarok nyögdécselniSzakmai kérdésre privátban nem reagálok.
-
RazorThe1
csendes tag
válasz SECTORnooB #7091 üzenetére
Az én lapom az első pillanattól kezdve betonstabil, az elsők között kapott abba biost! /sőt még az 1700 is ment benne pedig elvileg nem kellett volna/ Nem bántanám az asus-t a te esetedből az látszik a minőségnek ott is van szórása mint minden sorozatban gyártott terméknél. Ez sem lehet tökéletes!
Viszont ami gányolás megy MSI lapoknál az 570es sorozatban nem bánom hogy az Asus lap lett!
[ Szerkesztve ]
MSI Tomahawk B650 wi-fi | AMD R7 7800X3D | 32GB Gskill 6000Mhz cl30 | Sapphire Pulse 7800XT
-
tag
-
Ezustroka
tag
Sziasztok!
Eléggé zavarnak a 3600 magas hőfokai, ezért habár korábban még nem oc-ztam semmit, biosban sem nagyon turkáltam, gondoltam, most megpróbálkozom a dologgal. Na de mivel ilyen zöldfülű vagyok, nem nagyon mertem mélyen belemenni, az offset tűnt még számomra a legegyszerűbbnek. Namost itt láttam olyan értékeket is, amik meghaladták a 0.1-et is, és semmi gondot nem okoztak. Én először 0.05-tel próbálkoztam, majd ennek sikerességén felbuzdulva, beállítottam 0.0625-re. Ezen kívül csak a memórián kellett állítani a biosban, mert alapból a 3000 mhz-es gskill aegis csak 2133-on ment. Ezt nem tudom jól csináltam-e, úgy állítottam be, hogy a frekvenciát az automata beállításról átraktam 3000-re (MSI b450m mortar max, legfrissebb bios), azon mást nem állítottam. Na egy darabig ment a dolog, aztán kékhalál, valami 1e hibakódot dobott. Nem tudom, ez mond-e bárkinek is bármit. Bármilyen tanácsot szívesen fogadok, és bocsi a totál noob hozzáállásért, igyekszem tanulni. Mindenesetre most minden visszaraktam alapra, csak a memóriát raktam megint 3000-re, így remélem nem lesz gond, csak hát eléggé zavar ez a 40 fok körüli idle, meg hogy a core voltage is benéz időnként 1.475-re :( -
hokuszpk
nagyúr
válasz Ezustroka #7114 üzenetére
ha nemszakerted, akkor elsokorben az xmp profillal probald meg a memoriat felhuzni.
hameg elegge elitelheto modon csak siman a freki emelesevel probalkozol, akkor legalabb a dram voltage-t is huzd utana 1.35V szokik lenni.[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Motyi
senior tag
válasz DzsannyX #7113 üzenetére
A 0901-es Bios még nem ABBA-ra épül, szerintem ez lett volna ami a 0803 után jött volna normál esetben. De közben jött a max single core órajel mizéria és gyorsban kitolták az ABBA-ra épülő 1001-et. Ezt követően valamiért kiadták ezt is (aminek látszatra semmi értelme nincs), most meg feltételezem a logikai/számozási sorrend helyreállítása miatt korrigálták az egészet.
[ Szerkesztve ]
-
wwenigma
Jómunkásember
A mérnökök szerint így jó akik megalkották illetve azt már megbeszéltük hogy miért ennyi a hőmérséklet és miért nem releváns a korábbi procikbol erre bármilyen következtetést levetiteni . Mivel nem vagyok mérnök és hiszek nekik illetve procija válogatja melyik mennyire jól sikerült alulfeszeles szempontjából mindamellett pedig mindnek stabilnak kell lennie ezért másodlagos hogy szerintem mi lenne jó...
:)
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
tag
A kérdés csak az, hogy van-e bárminemű különbség a korábbi (09.12-én kiadott) 1001-es BIOS és a mostani (09.25-én kiadott) 1001-es között. A 0901-es BIOS frissítés, ami 20-án jött, az csak az újabb 1001-es BIOS-ban van benne, vagy már az előzőben is benne volt, vagy egyikben sincs benne?
-
Motyi
senior tag
válasz DzsannyX #7119 üzenetére
"A kérdés csak az, hogy van-e bárminemű különbség a korábbi (09.12-én kiadott) 1001-es BIOS és a mostani (09.25-én kiadott) 1001-es között."
Nincs, szimplán megszűntették azt a zavaró helyzetet, hogy a legújabb bios melett (1001) volt frissebb dátumozású is viszont alacsonyabb verziószámmal (0901), azaz szimplán átdátumozták.
"A 0901-es BIOS frissítés, ami 20-án jött, az csak az újabb 1001-es BIOS-ban van benne, vagy már az előzőben is benne volt, vagy egyikben sincs benne?"
A 0901 még a régebbi ABB-re épül, míg az 1001 a legújabb ABBA-ra.
Szerintem, de ez csak találgatás, a 0901 a 0803 finomított/optimalizált/hibajavított változata, míg az 1001 a boostfix kiadás. Azt hogy az 1001 miből épült fel (0803 + ABBA frissítés vagy 0901 + ABBA frissítés) azt szerintem sosem tudjuk meg. De a lényeg, hogy az 1001 a legújabb és legaktuálisabb bios, így felesleges a 0901-ről elmélkedni.[ Szerkesztve ]
-
tag
Csak azért elmélkedtem kicsit róla, hogy van-e értelme újra feltenni a későbbi 1001-est, ha már fenn van a korábbi. De mivel minden megy normálisan jelenleg, így elengedem a kérdést, mert annyira nincs jelentősége.
Simán lehet, hogy csak a számozást rakták rendbe ilyen módon.
mozso: egy ilyen bináris összehasonlítást hogyan, mivel kellene egyébként megcsinálnom?
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Feltettem a 2801-et a B450F-re. Egyelőre nem sok tapasztalat van, de az már biztos, hogy a Vengeance LPX 3000CL15-ös memóriák ugyanúgy nem mennek XMP-vel, és igazából sehogyan máshogy sem, kivéve a szabványba foglalt 2133 Mhz-et. Valaki elmagyarázhatná, hogy a rongyba tekert mákos lóf*szban van az, hogy a két kora UEFI verzióval ugyanez a szett stabil volt 3000Mhz-en, azóta meg már ez a harmadik vagy a negyedik verzió, amivel el sem indul a gép XMP mellett.
-
Floyd80
addikt
-
Floyd80
addikt
válasz Pro!Petya #7125 üzenetére
Front radi push-pull (silent) és 3600 (minden auto), Giga ABBA Bios.
játék: F12018, Kingdom Come, BFV kb. 15 perc: 50-53 fok, össze-vissza ugrál a hőmérséklet, de főként ebben a határban mozog, a képen látszanak a tüskék, felmegy 60-ra, majd vissza 50-53 közé. A VGA top radival a várható kb. 5-6 fokot bukta, a liquid felment 43 fokra, elől csak 32.
CPU teszt: Aida ray-tracing tolta fel 80-ra, Cinebench, CPU-z, más Aida tesztek 70 körül.
3D Mark CPU tesztje 66 fokon ment. Utóbbi a képen.
Szóval ebben a H700-as házban a fenti radi nem bírt a 3600-tal vmiért, ami érdekes mert front esetében hasonlóak az értékek a 2600X-hez, elől a tüskék után visszahűl, fent meg a tüske értékén maradt a proci.
-
Floyd80
addikt
Hát ha egy ilyen sima lapban mint az enyém támogatott a 3900X, akkor simán. Nyilván számít mire használod, az egyik cikkben volt egy jó meglátás erről. Ebben pont az Aorust tesztelték, hogy melegszik a VRM rész durván és megéri-e egy drágább procival használni.
To give a break on this criticism, we do not recommend pairing a 330 USD MRSP processor with a mid-120 USD MSRP motherboard for 24/7 heavy workloads in a professional or semi-professional use. There is a big difference on stress on the components when using only for games, gaming + streaming and low impact CPU tasks versus these kind of heavy scenarios.
[ Szerkesztve ]
-
kireka
tag
Nálam nem nagyon volt magas hőfok, de egy kis manuális tuninggal sikerült belnyalni a 96-97 fokba, egy kis prime95 jol oda tud porkolni. A 4.2 sehogy sem akar osszejönni, kapott llc azzal jobb lett. Talán 4175ot lehetne stabilizálni, de nem veszem észre hogy a 95fokos védelem aktivizálná magát.
Offset, azt csak ugy tudod meg ha elmész ameddig már nem indul/nem stabil, ha nem indult akkor kell egy bios reset. PBO tol és LLC-tol fuggoen -75 és -125mV között lehet adagolni kb.
Az 1.5 Volt az tökre rendben van, single boostnál, ki van facsarva az a szilícium Jó alaposan visszavesz komolyabb terhelésnél.
40 fokos idle az nem tudom miert zavar, mert nem áll le a venti? Ha leáll és ugy 40 fok az szerintem nagyon is oké.
Freezer 33 tornyom van, direkt kontack, kb 2 hocso kontaktol a die-al a másik kettő meg dísz.
A hofok nagyon érdekes, de nem valós, ugrik egy nagyot és onnan lassu visszaszámlálás van, nem számit hogy már rég minden jéghideg a proci még mindig 60rol számlál vissza komótos utemben Az a koromnyi hajszálvékony szilícium ne tartsa már a hőt ha közben rég kihült a kupak, illetve a félkilós hűtő is. -
Yany
addikt
Egyesek a szűkös 7nm-es gyártókapacitásra fogják, de a legújabb hírek szerint a 3950X késése mögött valójában a színfalak előtt is lezajlott órajelproblémák állhatnak: [link]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
weri
senior tag
Nem vagyok tudosa a dolognak de, gondolom hogy minel kisebb nanometeren vannak annal tobb selejt is az ara ezeknek az elektronikaknak :d
Egyebkent szerintem nagyon magas orajelekre amugy se szamitok ilyen keves nanometeren, vagy esetleg ez a chiplet dizajn lesz jobban szeparalva es konnyebb lesz majd orajelet emelni vagy nem tudom. De volt par hely ahol azt olvastam meg mondtak is hogy minel kisebb nanometerre erunk mar, annal kevesebb mhz is lesz.
Nem hiszek a véletlenekben. Az események mögött - bárhogy fordulnak is - mindig van egy terv.
-
wwenigma
Jómunkásember
Amit már cáfolt is egy másik forrás akinek a neve erősebb.
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
-
Yany
addikt
Nincs 1:1 összefüggés. Intelnél pl. azért nem térnek át kisebb csíkszélességre, mert nem sikerült még annyira érretté tenni a 14 alattiakat, hogy normális kihozatallal elérjék a 14+++++ technológiájuk frekvenciáit. Azonban ha megnézed alapvetően növekvő tendenciát mutat az elérhető maximális frekvencia a fejlettebb gyártástechnológiákkal mindegyik gyártónál. De a magas értékekhez egy csomó egyéb trükköt is alkalmaznak, nem csupán egyre apróbb/közelibb tranyókat rajzolgatnak a szilíciumra.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
grunge
addikt
Ha volt mar, ha nem, megjött az ABBA a B450 Carbonhoz. Ha lesz idöm megnezem melo utan.
159 SW 1.9 jtdm <3
-
Archttila
veterán
Assassin's Creed Origins után a magok kihasználtsága ABBA BIOS-al:
A hideg/meleg indítás viszont még mindig egy hányás... utoljára az 1.0.0.2 AGESA féle BIOS-al ment gond nélkül.
Gondolom az ASUS mérnökei úgy gondolták, hogy csökkentek valamelyik RAM fesz értéken egy picit hadd szopjunk[ Szerkesztve ]
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Leon77
őstag
válasz Archttila #7145 üzenetére
Abból azért jóval többet ki lehet hozni. Nekem 4,35ghz all core van 5300 pont körül a 3700x. A tiéd menne többet is, vagy legalább is sokkal alacsonyabb feszen. Nekem 1,4 a vcore
Mert van élet a halál előtt:P AMD Ryzen 7 3700x, Asus x370 pro, MSI GTX 1080 TI GAMING 11G, 16Gb(2*8) trident z f4-3200c16d-16gtzb, Samsung M2 960 evo 250GB épített vízhűtés és saját készítésű kuckó
-
Bossp
addikt
Sziasztok! Van bármiféle érdemi előnye a 3800X-nek a 3700X-hez képest? XFR és PB hogy viselkedik egymáshoz hasonlítva ha csak aztokat használnám illetve Bclk tuningra hogy reagálnak ezek a procik? 2700X-em 4550-ig boostol.
"1 lehetsz vagy 0 vagy élő vagy hulla!"
-
Malibutomi
nagyúr
Nagyon uj nekem ez a Ryzen bios...hol kellene a cpu fesz offsetet allitanom?
-
qgevic
csendes tag
válasz Malibutomi #7148 üzenetére
Dynamic Vcore (DVID) giga lapok esetében.
-
Malibutomi
nagyúr
Ugyfest kicsit elkiabaltam ezt az ABBA bios-t. Miota felraktam azota a 3200-as Xorsair ram csak 3000-en mukodik...3200-on elhasal AIDA-ban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
Állásajánlatok