Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Apple notebookok
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 3***(X) "Zen 2" (AM4) topik összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
válasz Barcelona95 #36546 üzenetére
valoszinuleg valamiert nem birja valamelyik modul, Cmd2T -nek ha a jolemlexem 1T -n kellene lennie ugyanugy, mint az elottemlevo Aegis 3200 -nal.
GDM auton van vagy direkt letiltottad ?[ Szerkesztve ]
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Robi_73
őstag
válasz Barcelona95 #36546 üzenetére
Szerintem a memóriád sebességét kéne visszavenni a processzor által hivatalosan támogatott sebességre (2933MHz), vagy minimálisan az alá.
A gondot szerintem a DR (Dual Rank) memóriáid okozzák, esetleg próbálj ki egy régebbi, még az 5xxx processzorokat nem támogató biost is. Én is mikor váltottam 16GB-os SR memóriákról 32GB-os DR memóriákra megkellet szenvedtem a stabil beállításokért. Már úgy voltam vele, hogy visszaküldöm az új memóriákat. Előtte stabilan mentek a korábbi memóriáim (Crucial Ballistix Sport LT 3200) 3600 MHz-en 1.3V-on, 16/19/16/16/32 1T időzítésekkel. Az új Crucial Ballistix 32GB-os memóriák pedig sehogy sem tudtak bootolni a gyári sebességen, gyári időzítéseken, gyári fesszel sem. Az alaplap mindig újraindult és 2133MHz-en indította a ramokat. Végső elkeseredésemben belőttem a memóriákat 3000MHz-re. és azóta minden tökéletes.
A legújabb 5xxx procikat támogató biosok egyikével sem tudtam névleges órajeleken futtatni egyik memóriát sem, mindig 2133MHz-re módosította az alaplap a beállításokat. A legutolsó 5xxx-es procikat nem támogató biost feltéve ez a probléma is megoldódott.
Robi73
-
rumkola
nagyúr
válasz Barcelona95 #36535 üzenetére
Nekem rossz ram beállításoknál volt ilyenem pár éve, nem normális a dolog.
-
hokuszpk
nagyúr
egy Zentimigs screenshotot nyomj ide, ezt altalaban akkor jatssza, ha a memoriabeallitasok nemjok, esetleg ramfesz nincs fixalva 1.2V -re a biosban ?
Első AMD-m - a 65-ös - a seregben volt...
-
Biga123
addikt
Nekem is csinált ilyet , de akkor a ram beállításaim nem voltak jók.
Meg kell nézni h a bios beállításokhoz képest eltér e bármi a futó gépen memória tekintetében, mert pl az is lehet h 1T re van állítva , de hidegindításnál belehal és visszalöki rebootkor 2T re .---- Elméletileg, az elmélet és a gyakorlat egy és ugyanaz. Gyakorlatilag nem.----
-
F e Z o
veterán
-
Joachim21
őstag
válasz Barcelona95 #36539 üzenetére
Igazából ahogy írtam is, ez normális jelenség hideg indításnál.Linkeltem az ASUS fúrumot.
[ Szerkesztve ]
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
Chaser
legenda
számottevően nem, esetleg ha a fő időzítést is lentebb tudnád venni, de világot az sem vált meg
Barcelona95
ez inkább 2xxx topik ha már alaplaposból ide küldtek
alaplapi elemet megnézném, ha a probléma továbbra is fennáll akkor marad a kizárásos módszer
első körben másik alaplappal nézném meg a gépet és/vagy másik táppal - én a tápra tippelek így látatlanban, valamelyik kondi/kondik bajosak lehetnek, ha nem kap külső feszt nyilván nem tudja tartani azt amin. értéket ami kell a stabil üzemhez -
persze csak tippszerk:
ha vmelyik lap nem kezeli a 2x8 3000-es aegiseket azt megette volna a fene
egyébként ha gondja lenne esélyesen le is rántaná 2133-ra, és nyilván nem működne a gép több "próbálkozás" után, de itt működik - és csak kakor van anomália ha leveszi a 230v-ról a gépet -
ettől független egy próbát megér, de nem sok esélyét látom annak hogy a rammal van gond[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
F e Z o
veterán
Lehet a ram nincs benne a támogatási listában. Vedd vissza a sebességét 2133MHz-re, s próbáld meg úgy indítani a gépet.
H2O über alles!
-
Joachim21
őstag
Nekem a régi Maximus csinálta ezt, de az csak egy előzetes feszültség teszt volt, megnézte, hogy tuning beállításokkal is minden rendben van-e, és indult utána. Nem hibajelenség volt anno, hanem egyszerűen volt egy előzetes teszt indításnál.
Aki kérdez az hülye, de aki nem kérdez az is marad.
-
Barcelona95
tag
Sziasztok!
Az "azonnali alaplapos kérdések" topicból irányítottak hozzátok.
Asus ROG Strix X470-F Gaming
AMD Ryzen 7 2700X
2x8 GB G Skill Aegis F4-3000C16-8GISB
Gainward RTX 2060 6GB
Seasonic M12II-520
Corsair Force GT 120 GB
Western Digital WD2003FZEX
Western Digital WD1003FZEX
Az alaplapot, a processzort és a RAM-okat 1 hete cseréltem, első indításnál minden rendben volt még.
Indítás után 2-3 mp-ig megy, utána leáll, majd magától újraindul és utána rendesen megy, betölt a rendszer és terhelés alatt sem problémázik. Csakis feszmentesítés után indítva jön elő. BIOS-t frissítettem, de ugyanúgy maradt a hibajelenség.
A RAM-ok 3000 MHz-en mennek CL16-os késleltetéssel.
Valakinek van ötlete, hogy mi okozhatja a problémát?Szeretek élni - és ez sok időt elvesz.
-
Chaser
legenda
válasz rumkola #36530 üzenetére
mihez volt kevés az 5800x?
nagy dilemma volt az nekem, korábban ritka sz@r ár/érték arányú volt
most javult a helyzet, de a 3900x is birizgált
ha értelmesebb boltot veszünk alapul 20e ft van a két cpu közt
de 3900x mellé jár a prisme is, amit 5e ft-ért gyorsan el lehet pattintani - ha nem sürge többért is - , tehát 15e-rel drágább igazából a 3900x
de mégis +4 mag, ami ezesetben +50% magot is jelent, és ahogy néztem melós dolgokban sokat tud az jelenteni, játékban meg nyilván jobb tud lenni az 5800x - viszont fogyasztásban is ott tud lenni a 3900x/5900x nyakán...az 5900x meg már alig drágább mint a 3900x :d -
arra jutottam most letojom, inkább egy jóárasított 3800x, 5xxx-ből meg jöjjön a rev2 upgradelt cache mérettel, elvileg mind melóban, mind játékban sokat hoz majd
addig legalább ráérek kitalálni merre tovább ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
kaptam egy szüzet, illetve vettem...bejáratott már megvolt korábban
drukkoljatok meglegyen az 5ghz@1v de anál_is stabilabban ( :
ha minden jól megy akkor még napokban meg is tudom csiklandozni..ha nem megy jól akkor nem :d
s/n-t direkt takartam ki, nehogy valaki megmondja milyen stepping meg nem milyen, engem az nem érdekel, meg sem néztem
5xxx mókát meghagyom későbbre, nehogy már úgy váltsak 5xxx-re hogy nem volt még szűz 3800x-em ( :_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
rumkola
nagyúr
Üdv! Ha valakinek lenne kedve egy procicseréhez, 5800X-et 3900X-re cserélek. Privizz.
-
Yany
addikt
MSI tulajok, Ace X570-hez megjött a legújabb BIOS, lehet, hogy a többihez is.
[ Szerkesztve ]
Építs kötélhidat - https://u3d.as/3078
-
Chaser
legenda
ki mit szeret elfogadhatónak gondolni, kb
1,4-1,45v, sok ram már eleve 1,35v felett ha magasabb órajelű/alacsonyabb késleltetésű
de függ ugye attól is, hány nm-es chipekből épül fel a ram, és ki gyártotta a chipet
van amelyik jobban tolerálja a nagyobb feszültséget, van amelyik kevésbé
hűtés sem mindegy a ramon, légáram sem, stb3733 cl15 több ok miatt nem mehet:
lehet tényleg túl kicsi a ramnak a feszültség hozzá
de az is lehet a imc ott már nyiknyiköl' ilyen időzítésen
vagy egyáltalán már nem tudja azt az órajel/időzítés párost a ram feszültségtől függetlenül_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
sike!
tag
"ha 3733mhz a ramod, akkor az if is 1:1-ben annyin menjen - és minden ram órajelen azonos frekin, szinkronban"
Jelenleg pont így üzemel, CL16/1T, gyári feszültség mellett. Subtimings-okat nem piszkáltam.
Kár, hogy nem lehet MHz-enként állítani. 3800/1900MHz CL16 vagy 3733/1866 CL15 esetén elhasal az egész.
-
Alpi.
addikt
"A DRAM Voltage BIOS-ban 1.372V.. WTF ez normális?" - Ezt most nem teljesen értem. Az 1,35V helyett sokallod az 1.372-t ? Az teljesen normális, sose volt 1,35V az az 1,35.
"nem ajánlott Ryzen-hez, illetve, hogy Nanya chip-ekkel szerelt." - Jó lenne az Nyanya !https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg
-
Chaser
legenda
az azért van, hogy a laikus szívrohamot kapjon
az amd leszerződött a gyógyszergyártókkal, részesedést kapnak ( :
1-2 mag kap átmenetileg akkora feszültséget, alacsonyabb terhelésnél, ennyi történik
de ugye pl egy cpuz azt figja neked mutatni, hogy 1,4x volt meg x ghz
én is beleszaladtam anno, sztem mindenki a topikban
az amd agresszíven boostol, ezért is van nálam ac setup, majd én tudom ( :szerk:
ugyanezt látod bios-ban is, mikor először láttam megállt bennem az ütő :d
ram kombó pedig felhasználás, adott játék függvénye
mindkettő hozhat amásiknál jobb eredményt
magasabb ram csak akkor legyen, ha az if is tudja követni, értsd így:
ha 3733mhz a ramod, akkor az if is 1:1-ben annyin menjen - és minden ram órajelen azonos frekin, szinkronban -[ Szerkesztve ]
_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
sike!
tag
A PBO auto-n van, azonban rengeteg mód közül lehet választani: auto/disabled/enhanced mode 1-4/eco-mode 45W/advanced. Ezzel egyelőre nem igazán foglalkoztam, utána kell még olvasnom.
Memória: UCLK - MEMCLK módot beállítottam 1:1-re, FCLK-t 1800MHz-re, illetve a tCL-t 18T-ről 16-ra állítottam, a Command Rate auto-n 1T. A DRAM Voltage BIOS-ban 1.372V.. WTF ez normális?
Érdekesség: olvastam, hogy a Patriot DDR4 memória-szett (nekem: 2x8GB Patriot Viper Steel 3733MHz; PVS416G373C7K) nem ajánlott Ryzen-hez, illetve, hogy Nanya chip-ekkel szerelt. CPU-Z szerint ez Hynix.
Kérdés: magasabb UCLK-MEMCLK magasabb latency-vel vagy alacsonyabb UCLK-MEMCLK alacsonyabb latency-vel a jobb általánosságban?
-
belaazallat
addikt
Üdv!
A PBO olyan, mint az FX-nél az APM. Vagy offset-tel használod. Vagy kikapcsolod és megkeresed fix órajelhez, pl 4200MHz-hoz a legalacsonyabb feszültség értéket. Ebben segíthet a korábban leírt progi. Ha ez kész, jöhet a memória.
"Ha valami el tud romlani, az el is romlik. Ha nem tud elromlani, akkor oda kell adni Bélának, és el fog... ;]" by peterkeT \__/ Online FPS nick: Celpont \__/ Minden út járható. ... Harckocsival! Hummer rulez!
-
-
törölt tag
-
Chaser
legenda
válasz CJ4567 #36504 üzenetére
ezek azok a szituk, amikor vagy azért sikerülnek mert nem az utat nézem, hanem a tájat ( : és nálam ez többször van, mint mikor az utat nézem
vagy azért mert direkt tesztelem
de mindkét esetben nekem kiábrándító, ha nem úgy reagálja le a hw ahogy kell
de ez igaz egy gyors manővernél is
teljesen más a játékmenet, tényleg a vajsima' definiálja jól
és egész biztos hogy a 3800x hozta el a "megváltást" forzánál, akkor is alacsony órajelen járattam
kell neki 4 mag legalább egy chipben, ennyi történik_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
CJ4567
nagyúr
válasz Chaser #36499 üzenetére
Saját tapasztalat alapján a Forza nagyon szereti a szoros időzítéseket, sokat tud hozni CPU limites helyzetben a minimumon, és az átlagon is.
Én ha 200-al fába megyek, akkor nem az árnyékot nézem, hanem próbálok az útra visszakerülni, és közben gondolkodom azon, hogy miért kerültem a fába.
[ Szerkesztve ]
No Sana No Life
-
Chaser
legenda
válasz jokeph #36500 üzenetére
sztem nem csak az 1-200mhz plusz órajel miatt tud jobb lenni a 3300x-ed a 3600x-ed ellenében, hanem mert 1x4 magos felépítésű
minden mag hozzáfér a teljes gyorsítótárhoz, és gyorsabban kommunikálnak egymással
és ami játék erre érzékeny, ott már nem hoz olyan jó eredményt a 3600, ami "papíron" várható
és ezek a játékok meghálálják a 3700/3800x-et, akkor is ha nem használnak ki csak 4-6 magot pl
mikor bekerült a 3800x és futtattam pár játékot, na meg a forzát, nézem fogyasztási eredményeket, akkor már tudtam ha megint pc 8 mag alá - és 2x4 mag felosztás alá - nem megyek, akkor sem ha havi kétszer kapcsolom be a gépet ( :morgyi
igen, ez volt a rákfenéje a zeneknek gaming terén, ott pont számítanak ezek_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
-
Chaser
legenda
válasz jokeph #36500 üzenetére
csináltam "benti" videót forzával, és az anomáliák ott voltak a videón
tehát nem a monitor okozta esetlegesen "kimenő" képként, arra sem lehet rásütni
ugye nálam snassz 60hz-es 1440p monitor volt, freesync nélkül, minden cpu-t és vga-t azzal néztem, az új genes xboxxokat is, de ugyanez volt a későbbi 75hz-es synces monitorral is
onnan sejtem hogy a rendszerrel semmi gond, mert atomstabil volt kb mind
ráadásul pont forzánál szokták mondani mennyi nyűgjük van, nekem soha semmi nem volt
arra emlékszem valaki 8gb-tal akarta nézni, de random kilépett, 16gb megoldotta
és nem warez ( : azoknál szokott még több gond lenni
mivel ezt szerettem, raktam is bele időt , 50-100 óra biztos benne van
de jön az új forza, így megint gép kellhet :d_tejesen'® joálapotpan'™_-_Hamarosan a hiányból is hiány lesz...by Samus
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Processzor tesztek:
[Ryzen 3 TomsHardware]
Zen2 Ph-teszt
3600 Best Value
3900X Vs 9900K
X570 Overview 35+:
Motherboards Analyzed
Ryzen PBO Explanation:
PBO Exp.
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek