Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen monitort vegyek?
- Hamarosan érkezhet a Western Digital kis híján 15 GB/s-os SSD-je
- Milyen széket vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Projektor topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dendytv
senior tag
-
törölt tag
-
Dendytv
senior tag
Most ezt nem értem... semmi nem fut az ég megadta világon a Cpu-m mégis 31%-megy 60-fokon ez most akkor mi ?
Máskor ilyen még nem volt...nem is értem mikor böngészőt használtam is max ment 10%,0.5%-volt alap ma meg erre kelek fel, bekapcsolom a Pc-t böngészek s.t.b hallom, nagyon zug mondom "mi a fenének megyen ez 50%-on böngésző mellet 68-69-fokon". Mi lehet a gond mi szívja ennyire le ? -
-
Methionyl
senior tag
válasz
Dendytv #26579 üzenetére
Legelső dolog amit tennék, hogy lekapnám a ház oldalát és nem is raknám vissza úgy kb soha
Ajánlott egy MX-2 vagy MX-4 paszta vétele és újra pasztázás, portalanítás, kitakarítás
Amint látod 1.356V-t kap terhelésen, ez még úgy rendben is van de próbálkozhatsz bios-ban 1 lépcsőfokkal lejjebb viszed, ha kevesleni fogja úgy is meglátod és vissza adod neki, hatalmas hőfokcsökkenésre azért ne számíts egy kicsi feszültség csökkenésnél de megpróbálható addig csökkenteni amíg nem "nyíg". a lapod se valami álommelegszik rendesen az is ahogy látom és gondolom kihat a processzora is
De ha kicsit ráfordítasz akkor itt 10k alatt elég jókat ajánlanak, de személyes tapasztalatom egy arctic freezer 13 co amit jelenleg is haszonálok egy fx-8320 4,3 Ghz-n, anno 955BE ment vele 3,7 GHzn és 52 fok fölé egy játék se, egy stress test se vitte. -
Dendytv
senior tag
válasz
Methionyl #26578 üzenetére
Nem volt pasztázva mióta vettem szóval egy éve... Nem tudom, hogy milyen paszta volt mert a gyári cooleren volt alap rajta ! A Házam az egy Vento A8 egy Ventivel ami szívja kifelé a levegőt... Menyi feszültséget kap terhelésen ? hát azt nem tudom...de osztok meg képet.
Ma délután pl-1:22-nél már 70-fok volt !!!
Mit ajánlasz ? -
Dendytv
senior tag
válasz
SpongyaBob #26573 üzenetére
62 fokig ?
-
mihione
őstag
Végül az energiagazdálkodás volt a ludas levettem min.5%-ra így már szépen skálázódik
KÖSZI!
-
Dendytv
senior tag
Nekem van egy AMD Phenom x4 965 BE Gyári hűtővel...valaki tudna nekem segíteni abban a kérdésben, hogy meddig megengedett a CPU hőmérsékletét felvinnem ?
-
mihione
őstag
Azt mitol lehet hogy nem szabalyozza automatikusan a frekvenciat?cool n quiet be van kapcsolva 4 ghz-n megy 1,45 fesszel,de bongeszeshez lejjebb skalazhatna magat gondolom akk nem futene ugy fel a szobat se
.
-
törölt tag
válasz
jambiyya #26562 üzenetére
Large FFT lefut? Ha az nem akkor sanszos hogy CPU-NB fesz-t kell emelni a memóriavezérlő és L3 cache miatt. De volt már olyan hogy kellett pici CPU fesz. is, mert a smallFFT nem hozta ki. Csak ezután mennék a Blend-re, ami a RAM-ot terheli és hiba esetén ott kell keresgélni, mert ki kell zárni a memóriavezérlő gondot.
SmallFFT (~1óra) -> LargeFFT (~1óra)-> Blend (~1óra) -> IntelBurnTest (max memória mennyiséggel ~30perc)
Nekem így vált be.
-
Redneck
nagyúr
válasz
#68216320 #26560 üzenetére
Nézd meg az időzítéseket és feszültségeket CPU-Z-ben vagy a gyártó oldalán a típus pdf-jében.
1.2V nem sok nyugodtan adhatsz még 4 modul esetén. CPU NB legyen és ne NB.
Elképzelhető hogy az egyik kit 1,5V még a másik 1,65V nem? A pontos memóriafeszültséget sem árt megnézni mondjuk Aida64 stress teszttel.
Volt már dolgom olyan deszkával ahol az XMP profilhoz nem adta meg a kellő feszültséget, de szerintem nálam most is 1,67V van beállítva mert ha jól emlékszem 1,65-nél csak 1,632 volt.
Szerk:
Egy biztos. Két Kit esetén pontos beállítás kell pontos feszültséggel. Ha mindkettő tudja az adott frekvenciát, időzítést egy fix feszültségen és azt rendesen meg is kapja akkor mennie kell. CPU NB-nek elképzelhető hogy kell több de nem törvényszerű. Alaplap és CPU függő. Ha jól emlékszem olyan is volt akinek 1600 vagy magasabb frekvencia ment 2 modullal, de 4-el már nem. -
törölt tag
válasz
Redneck #26559 üzenetére
Az NB-nek már 1.2V-ot adok a 2400MHz miatt amúgy is, de az eddig jó beállításokkal (2db RAM 1600 CL9-hez) 4db RAM 1333MHz CL9 időnként borul a rendszer. Ezt kellene megoldani valahogy. Na, majd kitesztelem, hogy esetleg a 2db régebbi RAM kérhet-e többet, mint 1.5V, mert az 1600/CL9 vidáman elvan a hivatalos értékkel. (még 1866/CL9-en is elméletileg, de kipróbálni nem tudtam a Phenom II korlátai miatt)
-
Redneck
nagyúr
válasz
#68216320 #26557 üzenetére
Leginkább annyit tehetsz hogy 1333Mhz-en járatod mindkét szettnek megfelelő időzítésekkel és feszültséggel.
CPU NB-nek esetleg lehet fog még kelleni egy kis feszültség.
Nekem DDR2 fronton volt 4x1GB CL4-es 800 Mhz HyperX, de azzal nem volt gondom. Két szettből állt de egyébként ugyanolyan típusúak voltak.
-
törölt tag
Találtam itthon a mostani 2x4GB CL9 1600MHz RAM mellé még 2x2GB CL9 1333MHz RAM-ot. Azt tudom, hogy négy memóriával már nem remekel túlzottan a Phenom II vezérlője. Ilyen esetben mit érdemes csinálnom, hogy ne legyen gond?
-
jambiyya
őstag
válasz
leviske #26555 üzenetére
Ha az enyémből indulok ki, akkor az 1.4V sok, nem is csoda hogy melegszik. Szedd le a hűtőt, takarítsd ki, pasztázd újra, attól megnyugszol, és lehet hogy még jót is teszel vele.
Én egyébként 1.3V-ot állítottam be a biosban, ehhez képest a hwinfo 1.313-at jelez, a tényleges vcore meg 1.336 lett. -
leviske
veterán
Két kérdést engedtessék:
- Mennyire normális, ha BIOS-ban 3,6GHz mellé 1,35V-ot adtam be, de a HWiNFO mégis 1,4V beállított és 1,399V valós feszültséget mutat?
- Elméletileg emellett a feszültség mellett, 20 perc prime95 small_fft után a CPU0 - max 61°C / CPU - max 58°C mennyire számít korrektnek? (Lassan egy éve cseréltem le a hűtőt, de még mindig félek attól, hogy esetleg rosszul szereltem fel.) -
jambiyya
őstag
válasz
varmi2 #26550 üzenetére
Nem mondasz hülyeséget!
1.464->1.424V-on
Ugyanúgy 10 perc prime95-small_fft után:
- CPU0_max: 64.5C helyett 61C,
- CPU_max:62C helyett 58.5C.Csökkentem majd tovább holnap, köszi a tippet.
Gondolom a tuninghoz azért komolyabb hűtő kell majd, de az athlon X3 után ez már alapon is gyorsabb lesz. Ráadásul amilyen hülye vagyok, tuning helyett majd pár év múlva veszek gyorsabb procit. -
jambiyya
őstag
Sziasztok!
Adott az adatlapomon lévő konfig. Az alaplap auto módban 1.480V-ot adott (Vcore), ezért azt BIOS-ban levettem, így most terhelés alatt 1.464V-ot ad (idle:1.080).
10 perc prime95-small_fft után:
- CPU0_max: 64.5C (idle:38),
- CPU_max:62C (idle:40).
Ha jól sejtem, előbbi a mag, utóbbi a kupak hőmérséklete. A hűtőborda forró egyébként.Ez így a "még elmegy", vagy a "nagyon gáz" kategória?
Aki ismeri ezt a hűtőt, tudna tanácsot adni, hogy érdemes-e a gyári ventit combosabbra cserélni, vagy felesleges, és új hűtő kell?
Köszönöm.
ui: a gyári hűtőt nem próbáltam, de azért kíváncsi vagyok meddig engedné a procit melegedni...
-
Birkesz
csendes tag
válasz
Redneck #26542 üzenetére
Nagyon remélem, hogy a CPU nem rossz (mindent visszakaptam, csak átvizsgálást kértem a szervizben), vagy ha mégis, akkor nem öli meg az alaplapot.
Egyébként egyre jobban hajlok egy MSI 970 Gaming irányába. AM3+ -os, ebbe belemegy a Phenom II és egy újabb proci is.
Intelt nem szeretnék. Valakinek életben kell tartania a konkurenciát is -
Redneck
nagyúr
Újabban pompomlány vagyok és gigamega vállalatoknak promózok!
Kiábrándultam az elmúlt 7 évben az AMD-s ígérgetésből. Tudom hogy technológiailag van egy s más a tarsolyukban, de ebből nem sokat láttam a játékok futtatása közben. Amit látok az évek óta az hogy Intel + nV ha játékról és minimum fps-ről van szó. Az a mérvadó.
Egyébként jövőre veszek PS-t mert néha akarok játszani. Alkatrészcsere, driverek, millió csaló nélkül. Azonos feltételekkel multizni, kihagyva a drága gép(millió fps és drága monitor) vs óccó gép(alacsony fps és átlag monitor) különbségeket.
Igen tudom hogy AMD mindkét konzol. De a játékfejlesztőknek adott hardverre kell írniuk a kódot! Ez azt hiszem sokat számít.
Nem akarok konzol vs PC vitát, egyszerűen ez a véleményem.
-
Redneck
nagyúr
válasz
Birkesz #26541 üzenetére
Nem akarok görénynek tűnni, de ha veszel egy új lapot és egyből elfossa magát a CPU miatt akkor esélyes hogy azonnal cserélik. Erre nem vennék mérget, és nem volt még részem ilyesmiben, de vettem már gyárilag rossz alkatrészt. Aznap visszamentem és három lehetőségem volt: ugyanolyan, másik különbözettel, pénz vissza.
Ha új deszkát veszel, mindenképp olyat ami az újabb procikhoz is jó.
Ha a CPU-d halott (a történetből nem értettem hogy visszakaptad e) akkor el kell gondolkoznod egy Inteles konfigon is. Nem valószínű hogy rosszul járnál egy mITX-es i3-mal ami később i5-re bővíthető.
-
Birkesz
csendes tag
válasz
csabika0001 #26537 üzenetére
Ebben a fórumban azt írják, hogy rev. 3.1 felett ezek a Gigabyte lapkák (GA-78LMT-USB3) csak 3+1-esek, így nem igazán jók 125W-os CPU-khoz:
http://www.overclock.net/t/1290231/best-budget-m-atx/30 -
Birkesz
csendes tag
Köszönöm a válaszokat.
Utólag belegondolva, lehet, hogy kicsit túlfeszítettem a topic határait egyes kérdéseimmel, de a legfőbb félelmem tényleg az volt, hogy akár a cpu, akár az alaplap halt meg, a szervizes szerint jó eséllyel vitte magával a másikat is.
Próbáltam rákeresni ilyen esetekre, de még a google segítségével sem tudtam ezt a félelmemet alátámasztani.Időközben én is elkezdtem megint beleásni magamat a témába és rájöttem, hogy az igazán olcsó lapok csak 95W-os CPU-t tudnak kezelni, ami nekem kevés.
Ha viszont felkúszok 16-18 k környékére, akkor meg már érdemesebb olyan lapot választani, amibe újabb proci is mehet...feltéve, ha a mostani Phenom nem hibás és nem öli meg az új lapot is azonnal :S -
csabika0001
senior tag
válasz
Birkesz #26522 üzenetére
A múlt hónapban volt szerencsém ehhez az alaplaphoz.
A PCX től rendeltük mert akkor ott 15e volt(rev 6-ot küldenek). Ez egy marha jó választás ha bazi olcsón akarsz venni am3+-os alaplapot. Első fogásra azt éreztem hogy ez a kis szar jobban össze van rakva mint az én 990FXA-UD3 lapom. Hűtve van a VRM(125W+), egyszerű biosa van(nem Uefi), ennek ellenére még tuningolni is lehet benne. Igen tudom a 760G nem mai csirke, de van rajta integrált vga +HDMI kimenet.
3 év garancia ! -
törölt tag
válasz
Keni21 #26534 üzenetére
Kérdés, hogy milyen hűtőd van, mert ha a VRM rész nem kellően hűtött érhet meglepetés. Sajnos a VRM bordáknak, ahogy nemrég megtudtam, leginkább csak esztétikai szerepük van, a tényleges hűtést maga az alaplap végzi, mivel a fém rész arra van forrasztva. A műgyanta burkolat a hő töredékét adja át egy harmatos gap-pad-on keresztül a bordáknak. Így amikor a borda langyos az alaplap már forró tapintásra. Emiatt fontos hogy az alaplapot azon a részen érje áramló levegő lehetőleg felülről vagy min. 30fok szögből. Ha éri ezzel a lappal nem lesz gondod 40 fokban sem.
-
-
Keni21
tag
Sziasztok! Nekem egy ilyen lapom van a gepemben 5eve. Volt huzva de most alulfeszelve eli az eletet. Most kezdjek felni hogy ilyen melegben meghal?
-
Redneck
nagyúr
válasz
djculture #26526 üzenetére
5 AMD-s konfigot csináltam Giga lappal, van amelyik 6 éves és nem keveset ment, 3 tuningolt gép. Egyikkel se volt gond, kopp-kopp.
Intelhez 3 vagy 4 Gigabyte deszkát pakoltam és szintén jók.Nem a legolcsóbbakból kell választani, pláne piroshoz kell jó VRM hűtés és 8+2 fázis.
Szerk: MSI-vel is jók a tapasztalataim, de szerintem márkafüggetlen, a lényeg hogy milyen alkatrészekből épült.
Szar széria meg minden cégnél előfordulhat. -
Birkesz
csendes tag
Sziasztok,
A napokban meghalt a gépemben a következő tünetekkel: bekapcsoláskor olyan, mintha el sem kezdene bootolni, semmi csippanás, semmi üzenet a képernyőn, szimplá csak pörögnek a ventillátorok.
Kicseréltem a tápot (egy 400W-os Corsair volt), áttettem a memóriákat egy másik gépbe (ott működtek), ellenőriztem a videókártyát. A gép még akkor sem problémázik, ha memória nélkül próbálom elindítani, a tünetek ugyanazok.
Elvittem szervizbe, ahol az alaplapot hozták ki a probléma okának.
Viszont: figyelmeztettek, hogy általában az alaplap magával szokta vinni a proceszort is az örök szilikonmezőkre, ha pedig ez a helyzet, akkor a halott AM3-as processzort áttéve egy új alaplapba, nagy valószínűséggel azt is kinyírja.
Hallottatok már ilyenről, hogy az AM2, AM+-as szériás procik és alaplapok gyilkolják egymást?Úgy gondoltam, nem akarok nagyon kockáztatni, ezért veszek egy gagyi alaplapot,pl. egy Asus M5A78L-M LE -t, hátha tényleg az is elfüstöl.
Ha azonban ezt veszem meg és minden működik, mennyire lesz visszalépés ez az alaplap az előzőhöz képest? Van esetleg valami más javaslatotok?A jelenlegi (halott) konfig:
Alaplap: Gigabyte ga-ma770t-ud3p
CPU: AMD Phenom II x4 945
Memória: 2x2GB Kingmax
VGA: Sapphire Radeon HD 4850
PSU: Corsair 400W -
jambiyya
őstag
Sziasztok!
Mit kell tudnom a 125 és 140 wattos 965-ösről? A 15 watton kívül van valami lényeges előnye az előbbinek? Ahogy nézem, a specik alapján ezen kívül megegyeznek.
Köszi. -
törölt tag
válasz
HERR Z #26515 üzenetére
Kipróbáltam most 1.7V-on, de úgy sem indult. NB-SB 1.1V, CPU-NB 1.2V. Jelenleg FSB235 van beállítva. amúgy NB fesz. emelésnél a CPU vagy az alaplap NB-re gondolsz?
Ha jól értem, akkor arra gondolsz, hogy vegyem le a CPU szorzót és csak a RAM órajeleket pakolgassam FSB emeléssel, igaz?
-
HERR Z
veterán
válasz
csabika0001 #26510 üzenetére
igen, am3-ban 15.5x266-on használtam 1333-mas rambeálítással
ramnak kellett 1.7V, de moddolt procinál melegen ajánlott alapból is az 1.65V -
HERR Z
veterán
válasz
#68216320 #26503 üzenetére
ez nem intel, és első generációs ddr3 memvezérlő....szóval....adj neki fesz
nkem is majd 1.7V-on ment úgy phenom mellett a ram ami rá volt írva(most fx mellett majd -0.1V elég ugyanahoz)
viszont 1866 csak fsb emeléssel lesz meg, és karcos hogy csak 1333-ról indulva
nálam 1333-ról simán ment 1750 körül cl9-ben a ramom, a1600-ról viszont nem tudtam 1700 fölé menni -
énekem amikor x6 1100T m volt ami most öcsémé a régi revoltech syxty 2 házban nem éri ela 65 fokot 3.5ghz en 1.42 vcoréval a tx 3 allatt .. amiben házban volt az egy coolermaster strom scout 2 jó szelözött ebben csaka tx 3 asal 28 fok idle ful terhelés 57 fok 3.7ghz n 1.75 vcore melet .. rádobtam egy enermax liqmax 2 240 est és max 52 fok volt de mostmár nem öt nyuzom jó kis procko volt
-
törölt tag
válasz
djculture #26502 üzenetére
Ugyanúgy 1.5V
Update:
HX318C9SRK2/8
8GB (4GB 512M x 64-Bit x 2 pcs.)
DDR3-1866 CL9 240-Pin DIMM Kit
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- E-roller topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Autós topik
- PlayStation 5
- A Nubia kameratelefon is tiszta dizájnt társít csúcssebességgel
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook E756 - i5-6GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" HD I W10 I Garancia!
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest