Új hozzászólás Aktív témák
-
envagyok
veterán
Sziasztok,
6 magosítható processzor nincs?
-
-
-
MeroM
senior tag
Sziasztok!
Hozzám került az alábbi konfig: asrock m3a785gmh128 + phenom II x2 545 (3ghz 6mbl3)
próbáltam a magfeloldást de fekete képernyő, majd próbáltam azt h egy magot aktívan hagyok, így betölt a gép így kiírja h x4 b45, viszont így tudom a biosba variálni h 1-2-3 magos legyen VISZONT! ha így állítok bármit is akár h3 magos legyen nincs kép megpróbáltam h így 2 magos legyen cpu 0-1 vagy 0-2 vagy 0-3 semmi nem tölt be, de valamelyik 2 magnak mennie kéne hiszen alapból 2 magosként működik. Esetleg erre valami megoldás/magoldás?
-
kokokka
addikt
Sziasztok!
Kérdésem lenne, egyenlőre általánosságban. Feloldottam a negyedik magot, így kaptam egy Phenom II X4 B60-at, ami ugye egy 3400-as proci. Ez után játék indítása után jött a piros halál.Mivel ismerős a téma, így nem ijedtem meg, utána néztem, és kis kutakodás után jött egy hangya@sznyi fesz emelés. Azóta hibátlan a gép, teszi a dolgát mint a parancsolat, de van valami amit nem értek : a 3400-ból egycsapásra 3791-lett magonként. Semmit nem állítottam BIOS-ban, szorzót nem piszkáltam, csak feszt emeltem. Ezt mutatja a CPUz, az Everest és a Speccy is. Ettől lehetséges?
-
Botigta
aktív tag
válasz
Hawk1979 #8528 üzenetére
(ilyenkor robban szét az agyam...)
Mivel nem 3 hónappal ezelőtt segítettél egy linkkel, ezért ezt az egyetlen járható utat találtam. Egyébként fáradság nem volt, és valószínű nem is ennyiért, hanem legalább a duplájáért kaptam volna itthon esetlegesen fellelhető példányokat... -
joker1220
őstag
válasz
Botigta #8524 üzenetére
Ez jó lesz!
Elvileg alapból ilyen:
Ha pedig sikerül a magfeloldás, akkor ilyen lesz:
Itt van róla részletes info:
http://www.cpu-world.com/CPUs/K10/AMD-Phenom%20II%20X3%20700e%20-%20HD700EOCK3DGI.html
Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
Botigta #8521 üzenetére
Szia!
Igen, ebben van 2db letiltott mag, viszont egyáltalán nem biztos hogy hibátlanul fog működni. A lapod 4 magosként támogatja is, mivel 95W -os. Viszont ez az alaplap egyáltalán nem támogatja a 95W nál nagyobb teljesítményű procikat. Ez azért probléma mert ha nem hibás a 2 letiltott mag és sikerülne unlockolni, akkor sem fogod tudni 6 magosként használni mert úgy már 125W fogyaszt ez a proci.
A legtöbb 2 magos Phenom II is ha 4 magosítod akkor már 125W fogyaszt. Sajnos ez nem a legjobb alaplap arra amit te szeretnél.
Üdv
-
joker1220
őstag
válasz
Botigta #8519 üzenetére
Szia!
A hosszú kód a lényeg hogy kompatibilis a lapoddal, a rövid kétbetűs kód utal arra hogy milyen lapka lapul a kupak alatt.
Ha AC felirat van a kupakon ahogy a képen is amit küldtél akkor az alapból 4 magos, nincs rejtett feloldani való mag.
Ha CB felirat van a kupakon, akkor az letiltott 6 magos processzor ami 4 magosként került forgalomba, tehát van benne 2db rejtett mag.
Olvasd el ezt a cikket, a témaindítóban is benne van:
https://ipon.hu/elemzesek/letiltott_processzormagok_eletre_keltese/749/1
"AC" Deneb
"AD" Propus
"AE" Regor
"CB" ThubanAz AC az Deneb kódnév nativ 4 magos kialakitás.
A CB az Thuban kódnév nativ 6 magos kialakitás.Ha a 6 magos procinak sérült a 6 ból 2 magja, akkor azt eladják 4 magosnak, de ha nagyobb az igény a 4 magosra akkor gond nélkül visszatiltják a hibátlan 6 magost is 4 magosra.
Ugyanez van a 4 magossal is, ha hibás 1 vagy 2 mag akkor még mindig el lehet adni 2 vagy 3 magos procinak, de ha ezekre nagyobb az igény akkor visszatiltják a hibátlan 4 magost is.
Üdv
-
joker1220
őstag
Szia!
Akkor a Linux miatt kizárva a windows patch által okozott probléma.
Én személy szerint semmi képp sem hagynám autón a feszültség beállitásokat a BIOS -ban.
Simán előfordulhat hogy azért instabil a processzorod mert az auto beállításon nem kap elég feszültséget.
Általában ezeknek a prociknak az alapfeszültsége 1.350V - 1.425V között szokott lenni. Javaslom hogy állits be neki egy 1.425V alapfeszültséget manuálisan. Teszteld úgy hogy stabil -e illetve hogy csinálja még ezt az 1x 2 mag 1x 4 mag dolgot.
Ha nem stabil akkor 1.475V ig adhatsz neki lépésenként plusz feszültséget, természetesen úgy hogy figyeled a hőfokokat folyamatosan. E fölé ne vidd semmiképpen mert az már rövidíti a proci élettartamát.
Ha úgy látod hogy 1.425V stabil akkor teljesen rendben van és akkor megpróbálhatod lépésenként lejebb venni a feszt és tesztelni hogy stabil-e, és így tovább. Ez a hőfokra és a fogyasztásra is jó hatással van.
Sajnos így látatlanba elég nehéz megnézni hogy mi hogyan van beállítva. És mit lehetne kipróbálni.
Ha lefotózod a bios oldalak beállitásait és felrakod akkor tudnék többet segiteni.
Üdv
-
brazso
tag
válasz
joker1220 #8514 üzenetére
Köszönöm a hozzászólásod, megpróbálok válaszolni a kérdéseidre.
Linux-om van, friss Mint. A BIOS beállítások (CPU, memória) auto-n vannak, nincs túlhúzva semmi, kivéve a mag feloldást. Legfrissebb BIOS van fent, de persze már az is jó régi, ahogy az alaplap is. Procit felismeri, a CPU kompatibilitási listán fent van, az alaplap támogatja a X4 és X6 procikat is. Feszültséget nem tudom megnézni, mivel most a régi proci van bent. Auto beállításon volt az is. Terhelés tesztre az mprime-ot használtam, az is prím számokkal bűvészkedik, van egy "torture" kapcsolója külön a terheléses teszthez. Már gép indításkor, a képernyőn látom a BIOS által azonosított CPU-t, ha X2-t ír akkor valamiért nem azonosította indításkor X4-nek, pedig a BIOS-ban be van kapcsolva az UCC.
Engem az lepett meg legjobban, hogy most mag feloldás nélkül is lefagy (ráadásul terhelés nélkül, alacsony cpu hőmérsékleten), pedig 3 hétig semmi ilyen gondom nem volt (amikor terhelés teszteket futtattam, játékok mentek). A CPU javítások elég gyorsan felkerültek a gépemre, szerintem hamarabb jelentkezett volna a probléma, ha a javításokkal lenne gond. Egyelőre a régi procival nem tapasztalok semmi lefagyást. -
hokuszpk
nagyúr
probald meg a hypertransport frekit lejebbvenni. nekem van itt egy x3, ami csak akkor stabil x4, ha a hypertransportot visszaveszem 8x -re. ( 1600 )
de ugy hibatlan. es nem volt olyan progi, amivel ki tudtam volna mutatni sebessegkulonbseget az igazi teljes gazzal uzemelo negymagos meg ekozott a feloldott maggal es visszafogott htvel mukodo peldany kozott... -
joker1220
őstag
válasz
Botigta #8510 üzenetére
Szia!
A hosszú kód a lényeg!
Viszont:
A harmadik képen a felső (AC végződésű) Deneb kódnevű az nativ 4 magos kialakitás, maximum L3 cache oldható rajta.
Az alsó a (CB végződésű) Thuban kódnevű az 6 magosról van visszatiltva elviekben azon oldható +2 mag és 2MB L3 cache.
Én személy szerint csak és kizárólag Az X4 960T -ről tudom biztosan hogy az letiltott valójában 6 magos proci.
-
joker1220
őstag
Szia! Nekem az egyik gépben van feloldott X2 560 és szerencsére az nem kezdett el fagyogatni, viszont a másik gépemben lévő FX 8350 a januári windows frissítések (WIN 10) óta legalább 6-7x fagyott le ugyanígy hogy teljesen kimerevedett a kép. Mindig netezés közben fagyott le, játék és teszt programok alatt soha.
Szóval a fagyások simán lehetnek a januári nagyon elsózott frissítések miatt is amit az intel processzorok kritikus hibái miatt adtak ki, a régebbi AMD (K8) procikat pl kékhalálra vágták a frissítések WIN7 alatt is.
Nálad milyen windows van fent?
A BIOS beállítások automatán vannak vagy kézzel vannak beállítva?
Legfrissebb BIOS verzió van fent?
Mennyi feszültséget kap most a processzor?
A stabilitásról milyen teszt programmal győződtél meg?
Amikor bootol a gép akkor írja időnként hogy nem 4 mag hanem 2, vagy windowsban nem látja időnként mind a 4 magot?A letiltott részegységgel rendelkező prociban nem csak a letiltott magok lehetnek hibásak, pl. az olyanokban ahol az L3 cache egy része is tiltva van, ott az is lehet hibás, valamint akár a memóriavezérlő is lehet részben hibás.
Sokszor egy letiltott magos proci feloldva az egyik BIOS verzióval tökéletesen stabil, egy másikkal meg lehetnek ilyen bajai. Ugyanez igaz az alaplapokra is. Nem egy olyan procit láttam már ami mondjuk egy Giga lapban gond nélkül ment, de egy Asus -ba átrakva már nem volt hajlandó. Ugyanúgy volt olyan is ami Asus lapban tökéletesen stabil volt, de Asrock lapban már hasonló jelenségeket produkált.
Volt olyan is ami egy kis fesz emelés után stabil lett, volt olyan amin nem csak a cpu feszen hanem a cpu-nb feszen is emelni kellett hogy stabil legyen. De láttam már olyat is hogy a gyári órajelen 4 maggal nem ment, feszültség emelés hatására sem lett stabil, de ha lejebb vettük 2.6 -ra, akkor meg tökéletesen működött. Akár az is lehet hogy a 2 letiltott mag közül az egyik teljesen jó, a másik pedig nagyon hibás.
Egyébként ha hibás a mag akkor a weboldalakon megjelenő flash alapú reklámok a legtöbb esetben szétesnek, illetve hibásan jelennek meg (népi megfigyelés
)
Sőt, volt olyan X2 555 procim ami 4 magosítva 4 Ghz -t ment stabilan
Szóval ezer egy oka lehet. Ezért lenne fontos tudni a részleteket hogy mi hogyan van beállítva
Üdv
-
brazso
tag
Sziasztok! 1 hónapja beruháztam egy Phenom II X2 555 Black Edition prociba. Annyira olcsón beszerezhető, hogy gondoltam kipróbálom az eddigi Athlon II X2 245e helyett. Utóbbi egy energiatakarékos proci (45W) volt, előbbi pedig egy 80/125W-os "szörnyeteg". Alaplapom ASRock K10N78D (NVIDIA® nForce 720D) támogatja a cpu mag feloldást, UCC-nek hívja a BIOS-ban.) Tesztelgettem a procit, működött 4 maggal is, de terhelésre, úgy 20 perc után lekapcsolt a gép. Túlmelegedett, emiatt beraktam egy nagyobb hűtőt. Most már szolid a mért proci hőmérséklet, megszűnt a gép lekapcsolás. Terheléses teszteket jól bírta. Egyetlen kifogásom volt még, időnként 2 maggal indult a gép. A BIOS-ban az UCC továbbra is auto-n van, de ennek ellenére inaktív maradt a plusz 2 mag. Ilyenkor bűvészkedek a BIOS-ban, ki-, majd bekapcsolom, visszatér a 4 mag. Bosszantó, azonban ennyivel meg is békéltem volna, ha a hétvégén nem fagy le a gép. A képernyő kimerevedik, más életjel nincs, billenyűzet se reagál. Időnként "magától" villognak a caps és scroll lock ledjei lefagyáskor, de nem jellemző. Visszavettem 2 magra a procit, de pár perc használat után így is lefagyott. Nem is terhelem a procit, a hőmérséklete szolid, de a grafikus felületen bármikor lehal. Mi a csoda lehet vele? Fura, hogy 3 hét használat után kezd el a proci fagyogatni. Visszaraktam a régi procit, egyelőre nincs lefagyás.
-
Botigta
aktív tag
válasz
joker1220 #8508 üzenetére
Akkor ezek szerint te is egyetértesz?
Jó, akkor itt a következő problémám:
Ugye adott a lap, és itt a processzor lista:
[link]
Ezek alapján nézzünk egy processzort, ami unlockolható, és jó a lapba. Vagy mégsem?
Mivel a hosszú kód alapján stimmel, de a két betűs mag kód alapján mégsem stimmel:Szóval a mag kódok miatt vagy a lap listával nem egyezik, vagy az unlock listákban...
Most akkor vegyem, vagy ne vegyem...
-
beltmaker
újonc
Hali!
Egy kis problémába ütköztem :/
Van egy Phenom II x2 555 BE processzorom amilyen az alap órajele 3.2 Ghz. Ezt unlockolva egy ASUS M4A78LT-M LE alaplapon megkaptam a 4 magos változatát, azaz 4 mag és 3.2 Ghz, de sajnos az alaplap megadta magát az idő vas fogának. Jelenleg egy ASRock N68-GS4 FX lap üzemel recsegve-ropogva a gépházban. Na de miért recsegve-ropogva? Az alaplapba helyezett processzor UCC nélkül hozza a teljesítményt 2 magon, sőt 4 Ghz-ig játszva húzható a szorzó állítással, de... most jön a de
UCC után a lap a szerint egy Phenom II x4 B55 2.51 Ghz-es processzor van a gépben. Ezt az órajelet feljebb tornázni sem a szorzó, sem a voltage állítással nem sikerült. Sajátossága még az alaplapnak, hogy ha a Core Control-ban kikapcsolok magokat külön-külön akkor is marad ugyan az a 4 magos B55. Félreértések elkerülése végett, a bios a legfrissebb (P1.30).
Azért fordulok a fórum olvasóihoz, hogy ezt a furcsa szorzózárat vagy akármit (átok?) le tudjam varázsolni a processzorról.
Köszi a segítséget előre is -
-
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #8500 üzenetére
Az alaplapod max 95W -os procikat támogat, így például egy Phenom II X2 555 vagy hasonló procit ami két magosként 80W nem tud 4 magosként kezelni mert ha feloldod a letiltott 2 magot, úgy már egy X4 955 -nek felel meg ami 125W fogyaszt. Nem tudom hogy milyen és mekkora teljesitményű tápod van, de egy 4 vagy 6 magos procihoz már ajánlott egy minőségi táp, valamint a gyári hűtő helyett valami hatékonyabb hűtés beszerzése.
Véleményem szerint jobban jársz ha veszel bele egy ilyen vagy egy ilyen procit amelyek rajta vannak az alaplapod processzor támogatási listáján ITT.
Üdv
Új hozzászólás Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Gaming notebook topik
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- LEGO klub
- Kuponkunyeráló
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- EAFC 25
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Intel Core i5 14400F - 4.7 GHz - 10mag/16szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Pentium I Celeron I Core 2duo I Quad Core I I3 I I5 I I7 I LGA775 - LGA1200-ig. 500ft-tól.
- AMD I Phenom I Athlon I A10 I FX I Ryzen I FM2 - AM4-ig 2.000ft-tól
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 7 5700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- iKing.Hu - Honor 200 Pro - Moonlight White - Használt, karcmentes
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest