Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Nagyon sok Blackwellt tud gyártani az NVIDIA
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen videókártyát?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Blu-ray lemez tapasztalatok
- Évtizedek óta létező technikát dobott ki az AMD-féle RDNA 4 architektúra
-
PROHARDVER!
A topic lényege, amire való:
Új hozzászólás Aktív témák
-
fattyu
veterán
TL : DR
fattyu asztrofotós botladozása.Hátha érdekel valakit.
Kezdő astrofotós megélései.
Sosem kicsit sem astroztam előtte. még egy távcsövön se néztem át.
Általános hetedikben voltam egyszer planeáriumban osztálykiránduláson.fönököm asztrozik tizenéve. ő fertőzött meg. Newtonnal meg sok DIY cuccal csinálja, sok kihívás sok szívás de ha összeáll hatalmas sikerélmény. Engem a fotózás mindig érdekelt úgyhogy mindig kiváncsian vártam ami ujat hoz.
Majd egyre jobban érdekelt. egyre több fotót néztem magamtól, cikkek, hogy kéne elkezdeni, mik az alapok hogy is kell képet feldolgozni stackelni nyújtani.
majd egy nap felkeltem és én ezt akarom.1 hét durva piackutatás után megvolt hogy mit akarok, a mechanika állvány fényképezőgép fronton. teleszkóp/objektív ügyben voltam kicsit tanácstalan.
hobbifotós múlttal vannak bizonyos berögződéseim. PL az F2es objektív az NEM gyors üveg.
meg ilyenek.
na hát létezik f2 es 400mmes teleszkóp is de mint schmidt cassagrein származék, karbantartás beállítás simogatás igényes. az f2 hátrányai itt is megvannak. Pengevékony éles sáv, ha nem tökéletes a tükör és kollimáció beállítás kuka a kép.
Kezdőként inkább ridegtartást jobban tűrő nem simogatást igénylő cuccra vágytam, ami tűri ha autózik csak összerakom és dolgozik.
Így végül hosszas vekengés után egy 400 es petzval lett. Majdnem objektív. Szinte zárt. lencsék egy zárt fém tubusban. f4,9
sima nappali fényképező pályán, ilyen objektívre nagyon flegma megvető pillantást is alig pazarolnék.megrendeltem mindent valahol múlt szerda körül.
Hétfőn délben mentem a cuccért.
3ra összerakva lábon összedugva amit nappali fénynél lehet beállítva vártuk az estét.
helyette olyan hóesés jött délután amilyen karácsonykor SZERETNE látni az ember. én meg szomorúan néztem hogy ebből ma teszt nem lesz.
De éjfélre kitisztult az ég előbújhtak a csillagok.
Kipakoltam, és vagy egy órát elszerencsétlenkedtem. Első alkalommal egy polar alignment azért kihívás. Főleg ha csak úgy a földön van a tripod és minden érintéstől picit mozog minden. a fókuszprogram is érdekes volt mire beállítottam backlasht meg hogy mit is várok el tőle milyen sűrűn.De a lényeg ezután sikerült elindítani az első expo sorozatom. nem érdekelt mit csak fotózzon. Hogy lássam működik a követés, a guide, a fókusz a lencsefűtés a minden.
A focus guide beállításaval játszani kellett.(Illetve a balancera való törekvést sajnos még napokkal később is igazgatnom kellett. Ezen a fejen nincs kuplung. Strain wave technológia nem igényel ellensúlyozást egy bizonyos KG limitig, és utána is csak azért leginkább hogy ne boruljon fel a saját őárgrammos karbon tripodján. viszont azt tapasztalom hogy a 2 másik tengelyen ( teleszkóp hosszirányú tömegköéppontja, és maga a teleszkóp jobb és bal oldala közötti tömegeltérés a ráaggatott cuccok miatt) jelentkező balance hiány igenis károsan befolyásolta a követés pontosságát.)
Türelmem a tesztofótósorral
meglepően sokáig tartott 120 körüli 2 perces expó készült.azon melegében töltöttem pendrivera és a cucc fedett helyre menekítése után estem neki az utómunkának.
gyakorlatilag tényleg tesztkép volt. Nem fotónak készült hanem rendszertesztnek. A célpont egy galaxis volt. a nagyobbak közül való de 408 mm mélyűr témában panó, igy oltárit kroppolni kell a kész képből hogy TÉMA legyen a képen. Ehhez képest elégedett vagyok vele. Első és nem is igazi képnek teljesen oké utómunka van benne részlet meg minden.
Kedden napközben már éreztem hogy ez így nem lesz jó. a szűk perspektíva amim van az égre nagyon limitál és én ezt nem akarom. Telefon a mesterembernek.
. A kertem sajnos körbe van mindennel. A saját gyümölcsfáim, az épület, a szomszéd fái háza, a másik szomszéd háza fái. Mögöttem meg akácerdő....Emiatt második esteis magasan és gyakorlatilag csak észk és kelet közötti célpont jöhetett szóba.
Ez megint galaxis lett. De a technika szivatott.Hittem én. Vannak dolgok amiket minden alkalommal meg kell mondani a rendszernek és én ezt nem tudtam.
De érdekes módon ha a treking nincs bekapcsolva akkor a követés nem történik. Ezen bizony én is nagyon meglepődtem. de két órányi küzdés után feladtam dühösen csalódottan szomorúan elpakoltam. yt videók nézése közben valaki épp mondott egy tippet valami beállításra mondom lemegyek bekapcsolom beállítom, és a menüben bóklászva ekkor tűnt fel hogy jé, ha a tracking kapcsoló off a menüben az lehet oka a frusztrációmnakkipakol polar align beállít... 11 kor talán elkezdődött felvétel. 170 körüli felvétel készült de 140 került végül a stackbe. minden rendben levőnek tűnt, a meridián flipet még megvártam, (kábel akadás tépés borulás rettegésből fakadólag) de miután ez lezajlott elmentem aludni. Magamtól keltem hajnal négykor rohantam ki hogy felborult e, elvitte egy bagoly vagy mi?
De semmi csiálta az epókat továbbra is. Viszont mivel már világosodott nyilván leállít és a vége kuka.
Ebből lett ez
teljesen zsiványul elégedett vagyok. Pici célpont kb 1:1 nézetű krop ehhez képest éles részletes nem zajos színek textúra tartalom. De jó vagyok.Szerda. Megkezdődtek a munkálatok.
Estére én már nagyon nebulát akartam lőni. Hosszas keresgélés uután találtam egyet ami a jó részén van az égnek de 24 fok magasságból indul 18 fok mélyponttal, és onnan vissza hajnalra 24 re, valamint széles pályát is jár beLesz ami lesz sztoikus nyugalommal elindítottam a programot. Első narrowband szűrős kép mivel emission nebulára elvileg az kell.
Néztem az expo previwekat ahogy a saját cseresznyefám ágai csinos templomos kereszt árnyékot rajzoltak a képekre. Sebaj majd ami nem lesz gáz abból készül kép.
Ezt már viszonylag nyugodtan magára hagytam az alacson pálya és a meridián flip tegnapi sikere miatt. sokáig követtem tableten hogy a követés megye jól meg hogy a mélypontnál az akácerdő mennyire lóg bele ( nagyon)
nehezen és hányatott álombe merülés után ismét magamtól keltem 4 kor rohantam ki minden rendben.Képek letölt kifejezetten használható mennyiség. Mivel ezúttal igen korán sikerülta technikát csatába állítani, lett 185 két perces expó a stackben. Ebből lett ez
Ismét büszkeség és sikerélmény. Első nebula. komponálás expók utómunka végeredmény. Öröm bódottág.
Csütörtök Délután befejeződtek az ács munkálatok.
immáron ez a kilátásom.
Az őrtorony / falusi csillagvizsgáló.
Gyakorlatilag a saját cseresznyefám déli irányban az egyetlen limitáló tényezőm, de az is csak ilyen 20 fokig, illetve minden más irányba teljes horizont. enyém a világ.
Arrogáns is lettem.
Lófej köd a legszebb dolog az égen szerintem amit csak láttam eddig.
DE
alacsonyan van a falu felé kell lőni. Úgy voltam vele lesz ami lesz.
Viszont mivel ugye tudott volt hogy 10:40 körülig tud futni a lófej köd expósor, így az éjjel hátralevő részére kinéztem egy másik nebulát, amiről nem hallotam előtte, nem is néztem utána. Emission nebula egész jó méret a látószögemhez reggelig tudom fotózni. Ennyi érdekelt.
Reggel lelkesen letölt és nekiestem az utómunkának.Lófejjel kezdtem.
80 két perces expó készült. Ami kevés. ROSSZ körülmények között.
Készséggel bevallom stackek utómunkázásában bár büszke vagyok az eddigi képekre de kifejezetten kezdő vagyok. Simán lehet van aki ebből csinálna szép végeredményt de nekem az én tudásommal nem ment. Kevés a jel, sok a zaj, emiatt az elérni kívánt végeredmény nem sikerült. ha addig nyújtottam a hisztót amíg szerettem volna vállalhatlanul artifaktos sávos szemét lett belőle.Ez lett a legjobb amit ki tudtam hozni belőle. És ez nem jó. Ezt csak a történet és nem sikerül mindig minden alátámasztása miatt mutatom meg, mert amugy nem érdemes rá.
Viszont a másik célpont. NGC7288
126 expó.
Dolgozgattam kifelé és ahogy bújt elő egyre jobban tetszett. És nézegettem, hogy ezt mi a fenéért nem hívják démon fej nebulának?? Majd gugli és LOL, hívják annak is.
Nekem, ismétlem nekem eddig ez a legkedvesebb képem. ennek az utomunka eredeménye finomsága rétegei tetszenek a legjobban.
Hogy azt se tudtam hogy lesz benne egy arc. Hogy nem volt tudatos a kép irányának állítása így jött ki a gépből. És imádom. És akezdők szerencséje.
A B tervem egy nekem nagyon szép eredmény lett. A nagyon vágyott célponttal pedig türelem... majd őszre visszatér ideális magasságba és időre.Összefoglalva.
Nulláról indulva 4 éjszaka alatt 5 kép született.
4re büszke vagyok és jó eredménynek tartom őket egy 5 asztrofotót készített fogalmatlan balféktől.A technika nem szivatott nem volt komplikáció, nem volt váratlan hiba katasztrofális figyelmetlenség és kaptam zsinórban NÉGY napot kora tavasszal amikor belekóstolhattam ebbe a fekete lyukba.
a tudatos eszköz választás és az üzembiztos működés fontossága azt hiszem kifezetődött és jó döntésnek bizonyult.
Ettől még nagyon szerencsés is voltam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Formula-1
- Vezetékes FÜLhallgatók
- LEGO klub
- World of Warships
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
- Magyarországon is élesedett a Pixel 9 műholdas segélyhívója
- További aktív témák...
- Nikon AF Nikkor 35-80mm, 1:4-5.6 D objektív
- Canon EF-S 55-250mm IS II és Canon EF-S 55-250mm STM objektívek
- Tamron 18-200mm f/3.5-6.3 Di II VC objektív Canon gépekhez
- Eladó Carl Zeiss Jena DDR pancolar 1,8 /50 objektív.
- SONY-E TAMRON 18-300 F/3.5-6.3 DI III-A VC VXD 2,5év garancia újszerű keveset használt
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3568 - i3-7GEN I 4GB I 128SSD I 15,6" HD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Samsung Galaxy A41 64GB, kártyafüggetlen, 1 év garanciával
- LG 34GN850P-B - 34" Ívelt Nano IPS - 3440x1440 - 160Hz 1ms - G-Sync - FreeSync - HDR 400
- Bezámítás! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- AKCIÓ! MSI B450 R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB Rampage SHIVA FSP 500W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest