- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kódolás Qwen3-mal saját gépen, Cline AI-alapú autonóm kódolási ágenssel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
Új hozzászólás Aktív témák
-
tomcsi23
veterán
válasz
kispal87 #11891 üzenetére
Alacsony önkisülésű, nagyobb kapacitású normális cella jó lehet, pl az aprón is találni ilyeneket. Ha esetleg ismerős járna ikea felé, akkor hozass vele fehér ladda akkukat.
Árban beleférhet Liitokala Lii-500 töltő, mely elsősorban Li-Ion akkukhoz ajánlott, de a Ni-MH cellákkal is jól boldogul, diagnosztika funkciókkal, kijelzővel, stb. Megjelölt oldalakról tudsz rendelni. -
Zozzer888
addikt
válasz
blattida #11897 üzenetére
Az említett elemtöltők ugyanazt tudják papíron, mind a két cégnél. A design persze picit más.
AldisSzerintem az aldis verzió se rosszabb mint a Lidl-s, bár azt még 5990 alatt nem láttam.
szerk.: Kerestem de nem találtam, valamiért úgy rémlett, hogy láttam ugyanolyan kinézetű tronic/active energy párost.
-
Zozzer888
addikt
Nekem ilyen kijelzős Lidis van: KATT
Az Aldiba más néven, Lidiben tronic néven 5-6 ezer körül szokott lenni, ha nincs akció, csak van éppen. Én 3990ért vettem, szerintem megérte, bár még csak december vége óta van nálam. Egy elemet már megmentett (bocsánat, nem elem, AA akku /nimh/).
Az enyém 1000mA-rel tölti az elemet (AA) de ha USB-s bármit dugok rá akkor felezi az áramerősséget. Ezen nem tudom, hogy van-e USB, tud-e ilyet, illetve milyen töltőáramokkal dolgozik.
De 3 év gari van rá, és 1 hónapig visszaveszik, ha mégse tetszik.
-
kispal87
aktív tag
válasz
tomcsi23 #11890 üzenetére
Sajna Ikea messze van.
Esetleg itt aprón is hirdetnek aa akkut, azok közül van ami jó lenne gamepadba?
(Ha már akku akkor bekapcsolnám a rezgő funkciót is, sima elemet sajna hamar megzabálta.)Töltőre úgy kb 3-6000-ig gondoltam.
Szeretném minél olcsóbban megúszni, de ha veszek akkor nem akarok belenyúlni és egy nagyon f*st megvenni.
Aliexpress, gearbest és hasonló beszerzési forma is lehet. -
kispal87
aktív tag
Sziasztok.
AA akksit szeretnék venni xiaomi gamepadba.
Rossmannból a 2400-as Rubin akku jó lenne hozzá szerintetek?
Azt olvastam, hogy az árukhoz képest elég jók.
Illetve egy töltő sem ártana hozzá.
Elég olyan ami egyszerre csak kettőt tölt, de a kapacitást jó lenne ha kiírná.
Előre is köszi. -
csmat
senior tag
válasz
*Ropi* #11870 üzenetére
Egyszer valami tesztben azt olvastam, hogy amit linkeltél nem túl jó, de van narancssárga kupakos (másik márka ) ami viszont jó. Nekem a naracsból van 4 db AA eddig jó, bár nem sokat volt még használva.
Más: lidl ben 2-tól lesz töltő
ez nem 5-6 körül szokott lenni? Vagy ez egy virított verzió? Gondolom a Ladda hoz jó. Ezzel lé leheteríteni a nem teljesen lemerült akksikat, vagy már nem is kell lemeríteni?
-
kugyu21
senior tag
válasz
r.levente75 #11879 üzenetére
Köszönöm, közben megtaláltam a fehéret is, de itt is 895.- van kiírva. Lehet hogy elcserélték az árcimkét, majd a pénztárnál kiderül.
A fehéret veszem. Köszönöm a gyors segítséget. -
kugyu21
senior tag
Sziasztok! Gyors segítség kellene.
Itt állok az IKEA-ban. Tényleg ez az a LADDA akkumulátor, ami Eneloop "alapú", és 4 db csak 895.- forintba kerül? Mert tölthető elemként írják és a súlya csak 10gr.
Vagy az "eneloop-ság" csak a AA méretűre igaz (az fehér színű is mint az alap Eneloop, míg ez a AAA drapp) -
Kernel
nagyúr
válasz
kkgabor #11876 üzenetére
4 slotos, stabilizálatlan töltőknél szokott lenni ilyen adat, ha 2 akkut teszel be, akkor 200 mA, 4 akkuval 170-et tud nagyjából.
2450 mAh / 200 mA = 12,25 h
Ennek másfélszeresét (1,4-1,6) kell betölteni a veszteségek miatt, az kb. 18 óra. De ebben a kategóriában vannak olyan töltők, ami 14-16 óra* után lekapcsol, azt újra lehet indítani. Noha az akkuk általában nincsenek teljesen lemerülve, viszont ilyen kis áramon nem gond a túltöltés (nem bírja túlmelegíteni) ezért szokás úgy kalkulálni, mintha nulláról indulna a töltés.
*Nem véletlen ez a szám, a C/10 méretezés miatt, ezek a töltők általában a vele forgalmazott cellákhoz szoktak illeszkedni. 200 mA például kevés egy 2450-es cellához.
-
kkgabor
csendes tag
Sziasztok!
Vettem egy bliszter Ikea fehér LADDA akksit. AA HR6 1,2 V 2450mAh.
A csomagoláson nincs töltési időre vonatkozó adat.
Hogy kell kiszámolni, hogy hány órán át kell feltöltenem?
Régi fajta Energizer töltőm van (nem gyorstöltő). Töltő tulajdonságai:
Input: AC 220V-240V ~ 50/60 Hz 6W
Output: DC 1,4V 170 -200mA x2(AA) -
Kernel
nagyúr
Sokaknak tetszetős lehet az USB-töltés, jó lehet a 1,5V is, vagy amit korábban is említettem, hogy nekem miért nem vált be akku, például asztali telefonokban, vagy olyan egérben, ami soros elemekkel működik.
Egyszerűen túlmeríti, több cella közül valamelyik nem csak 0,9V alá esik, hanem még negatívba is átfordul, ami fel sem tűnik, mert még mindig működik. Így néha 1-1 akku kinyíródik.
Védelemmel ellátott akkut viszont nem lehet túlmeríteni.
Előbb mondjuk elírtam, LiPo akku van benne.
-
*Ropi*
félisten
-
Kernel
nagyúr
válasz
*Ropi* #11870 üzenetére
Volt nemrég, de korábban is szóba került, talán ilyen kép nem volt még régebben:
4,2 V Li-ion akku benne, 1,5 V-ot az áramkör állítja elő, illetve vezérli a töltést is 5V-ról.
Legalábbis én valamiért jobban szeretem így nevezni (a töltés miatt), amúgy a 3,6 V, illetve 3,7 V nominális feszültség is használatos a Li-ion akkukra.
-
*Ropi*
félisten
Nem tudom ilyennel találkoztatok-e már: USB-ről tölthető AA méretű, 1.5 voltos akku.
Kapacitása nem sok van, de legalább vicces, hogy (az utolsó képen) 4.25V is rá van írva, de a kínai szövegből ember legyen aki kihámozza, hogy miért. -
korn
aktív tag
válasz
luciferk #11868 üzenetére
Általában a liion jobban kihajtja ezeket, de ezért nem érdemes venni 14500-est. Főleg úgy, hogy védett cella kellene a boost driver miatt. Meg többe kerülne az akksi, mint ez az olcsóság. Egyébként meg elemlámpa gondod van, akkor keresd meg az elemlámpa topic-ot, ott ajánlanak normális lámpát.
-
Kernel
nagyúr
Más elven működik a kettő, egyébként is többet kell betölteni, mert a melegedéssel biztosan elszáll valamennyi. Persze az sem mindegy, hogy mennyire volt lemerítve.
Épp az IPC -dV algoritmusa képes jobban jobban teletölteni egy ilyen akkut, mivel ez egy rövid túltöltésen alapuló eljárás.
Az IPC-1 eredeti fejlesztője a La Crosse, ehhez van itt görbe, az összehasonlítás kedvéért:
Ez a VC4:
-
korn
aktív tag
Vettem 6db nagyon olcsó 2600-os varta ready to use akksit. 1.27V-osak voltak kivéve a csomagból, 50mOhm belső ellenállás, 29.6g, szóval akár még eredeti is lehet.
Na most 3Ah-t belepakolt az ipc. Ezt egy kicsit sokallom, de akár jó is lehet (hatásfok stb). Másnak van-e ilyen akksija, és mennyit pakolnak bele a töltők? -
And
veterán
válasz
luciferk #11863 üzenetére
Ha csupán a két különféle akkuban tárolható energiamennyiséget vesszük figyelembe, azok közel azonos értékűek (névleg 2,94 vs. 3,11 Wh). Viszont a NiMH-típusnak ugyanakkora teljesítményhez 3x akkora áramot kell leadnia, mint a nagyobb névleges feszültségű lítiumion akkunak. A lámpa adatait egyébként erős fenntartásokkal illik kezelni: egyetlen darab leddel 7W-os teljesítményt írnak, miközben az eredeti Cree XP-E sorozatú ledek legfeljebb 1 amperes árammal hajthatók, ami legjobb esetben is a specifikált teljesítmény felét jelenti.
-
Kernel
nagyúr
válasz
luciferk #11860 üzenetére
A fehér LED nyitófeszültsége 3 V körül van, 1,5 V-ról nem is működik.
Ezért még a legolcsóbb 1 AA/AAA lámpákban is egy pár alkatrészből álló step up konverter nyomja fel a feszültséget, hogy a LED működni tudjon.
3AAA lámpákba már elég egy soros ellenállás, mivel az összesen 4,5 V, illetve 3,6 V, 3 db akkuval.
Innen már csak egy lépés, hogy az univerzális lámpák 1V - 4,2 V között is működnek, mert olyan áramgenerátor van benne, ami tágabb határok is biztosítja a LED megfelelően stabilizált áramát.
Vagy vannak például az egyszerűbb 18650 lámpák, ami tud villogó stb. módot, amiben szintén csak soros ellenállás biztosítja a LED áramát, az elektronika csak a szaggatást, illetve PWM fényerőcsökkentést biztosítja, de amúgy nincs is rá szükség a normál működéshez. Vagyis egy rövidzárral kiiktatható.
Ezután csak az ellenállás marad a körben és nincsenek zavaró üzemmódváltások, csak simán világít, minden kapcsolásra.
-
luciferk
senior tag
Szevasztok,
Volna egy led-es zseblámpa amelynek tápellátására ezt az infót írják, Battery Type: AA, 14500, vagyis a Ni-MH AA akku 1.2V-os a 14500 akku li-ionos 3.7V-os, vajon hogyan oldhatták meg azt, hogy az 1.2V-tal működő led kibírja a 3.7V-ot ha netán AA akku helyett 14500-as akkut használunk? netán a zseblámpa elektronikája érzékeli a 3.7V feszültséget és leszabályozza 1.2V körülire? -
Predator2
addikt
válasz
r.levente75 #11858 üzenetére
-
Predator2
addikt
Köszönöm a segítséget. Rendeltem egy (BT-168) -at.
-
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2 #11854 üzenetére
Laikusoknak jobb általában a BT-168, mert a számokat sokan értelmezni sem tudják.
Ez meg, ha igazak az értékek, akkuhoz is megfelel. Csak meg kell mondani, hogy annál esetleg még a sárga tartomány is jónak számít, vagy majd ki kell tapasztalni.
Noha egy jobb akkunak 4 Ω szinte nem is terhelés, de legalább valami. Főleg, ha már gyenge az akku, 4 Ω-tól elkezd süllyedni, az rögtön feltűnik:
-
Predator2
addikt
válasz
jozsi252 #11852 üzenetére
Nah szóval, az LCD-s pontatlanabb mint a "sima" így inkább azt vegyem. Multiméter nem játszik, mert nem szakavatott kézbe kerülne.
A másik arra megfelelő lenne, hogy idős embernek segítsen, hogy a "kacatjai" az elem miatt nem működnek, vagy csak a készülékkel van valami gond!? -
Kernel
nagyúr
válasz
Predator2 #11851 üzenetére
Megvehetném a LCD-st is, legfeljebb nem úgy alakítanám át, ahogy a cikkben írják, hanem a 9 V-os részt inkább hanyagolnám, kikötném.
Akkor nem kellene az (ámbár egyszerű) kis átkapcsoló áramkör beépítésével sem bíbelődni, hanem még annál is egyszerűbb lenne kivenni egy diódát és bekalibrálni egy ellenállással / trimmerrel.
De aki ennyire sem akar belepiszkálni, annak egyszerűbb lehet a másikat megvenni.
Részemről az egész megmaradt olyan szinten, hogy majd egyszer rendelek, azután soha nem rendeltem, mert nem létkérdés. Vannak műszereim stb.
-
jozsi252
veterán
válasz
Predator2 #11851 üzenetére
Ha valamilyen szinten törekedni akarsz a pontos értékre, akkor vegyél egy multimétert. Az legalább normálisan kijelzi. Nyilván nem egy Fluke-ot javaslok, de Voltcraft-nak vannak olcsó és jó multiméterei.
Terhelés alatti fesz beesést úgysem tudsz normálisan mérni ezekkel, legalábbis ha csak nem alkotsz hozzá valamit ami megterheli a mérés alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Milyen légkondit a lakásba?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Tőzsde és gazdaság
- További aktív témák...
- Lenovo IdeaPad 3 15IAU7 garancia 109990
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Lenovo ThinkCentre M720q/ Dell OptiPlex 3060- 3070/ Hp EliteDesk 800 mini, micro PC-Számla/garancia
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest