-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
GD
őstag
-
GD
őstag
köszi a tőled megszokott minőségű és mennyiségű segítséget
powernowd likvidálva
cpufreqcuccos felrakva, induláskor egy saját script-el
(mivel nem láttam át hogy indul amikor csináltam még) ondemand-ba kapcsolom init5-önmost árgus szemmekel figyelem, ha fagyni mer, átnyúlok a kijelzőn mint neo és megkeresem az igazságot
ps: intelnél is vannak ilyen bajok, vagy csak én húztam magamra az amd pártisággal?
-
GD
őstag
már aggódtam bambano-ért..
-
GD
őstag
most már jobban megtudom fogalmazni a kérdésem, okosodtam
noti:~# cat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
powersave conservative ondemand userspace performancecat /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
ondemand
ez fut most powernowd- veltehát, nekem kell egy olyan könnyen configolható daemon ami nem powernowd, és fixre tudja tenni a ondemand módot, ami nekem tökéletesen jó és mást nem is nagyon akarok használni egyenlőre
-
GD
őstag
valahol lemaradtál :
nem figyelő kell, azt a gnome kisalkalmazás alapból csinálja jól
(ezt csak kijelzésre használom szemmel követhetőség miatt)
hanem cpu frek automanagelő, ala powernowd alternatívakézzel nem akarok semmit állítgatni onthefly sem, csinálja a rendszer ahogy nő a terhelés..azé kapja a delejt
-
GD
őstag
majd különböző feltételek alapján megadod, mikor melyik fusson
az a szimpatikus a powernowd-ben, vhogy magától, a meghívott alkalmazások függvényében intézte a frekit.. nem igazán akarok kézzel feltétel rendszereket kitalálni..
elég sokféle szituációt kellene összeszedni.. van amikor csak pár pillanatra szükséges a nagyobb erő, pl lejön pár frissítés és telepíti.. ilyenkor kézzel piszmogni, mire utólérem, észreveszem, már lekéstem.. vagy megnyitok egy sokoldalas doksit, elindítok egy filmet, akármi..az energiatakarékosság ritkán szempont, mindig van egy konnektor 90%ban a közelben..
inkább a csendes működés és a fel-fel pörgő venti zaja-szele nem hiányzik, illetve a melegedés ha arra nincs szükségennek tekintetében: közülük ki lehet a powernowd alternatívája:
cpudyn, cpufreqd, cpuspeedy, ncpufreqd, powersave ?ps: az egész csak 90% gyanu mellesleg a powernowd-hez, mert megugráskor szokott előfordulni ritkán fagyás, ettől függetlenül bosszantó, de mivel nvidia és amd, az általad már említett ACPI problemek is lehetnek, bár kernelparaméterként a noacpi és noapic bent vannak.. sajnos ilyenkor a logba semmi nem kerül..elég vakon vagyok az ügyben
-
GD
őstag
úgy látom az amd notim nem szereti a powernowd-t.. legalább is ez a gyanu..
valami hasonló önmanagelő cpu freq állító progi?
láttam ezt a cpufreqd nevűt, de a confja első ránézésre zavaros.. -
GD
őstag
powernowd és esetleg nforce alatt a hozzá köthető bugoról mit lehet tudni?
valaki ásott már mélyebbre a témában? -
GD
őstag
pontosabban hányadik olyan "title" -vel kezdődő bejegyzés ha 0-tól kezdjük számolni, ami oprendszeres bejegyzés (kernel, boot vagy win esetén chainloader..stb..)
másik verzió, hogy az elsőnek kívánt bejegyést előre másolja a listán, mivel default 0 beállítás úgyis az első oprendszert/kernelt boot-olja ha nincs user közbelépés
-
GD
őstag
a következő perverz telepítést szerettem volna elkövetni:
adott egy:
swap /boot, /, lvm rajta egy 20G reiser kötetalaprendszerként: ubuntu server 7.10-> swap, /boot, / (ext3)
két dolgot szerettem volna kipróbálni:-közös swap és /boot(ext3)
a /boot azért nem lvm-en mert akkor nehéz grubot csinálniaztán: új rendszert akartam a meglévő mellé
/boot (közös)
- a többit az lvm-re azaz a 2. rendszer rootjátekkor a telepítő a csomagkezelő közben elhal..
mi a logikai bukfenc? vagy csak helyi problem? kezdjem újra?
-
GD
őstag
az lett a workarond hogy dist-upgrade-eltem, most testing van de egyenlőre nincs vele baj..
meg is jött szépen a Fn() gomb ahogy kell, még kis splash is van pl a hangerőhöz..
viszont megtartottam a stable kernelét 2.6.18-5 mert nvidia drivert ahhoz backportból egyszerű rakni, a testinghez még nincs apt-oselőtte megpróbáltam még azt hogy asus_acpi modult töltöttem de nem volt hatása, illetve a /usr/lib/hal-t felülírtam egy ubuntuéval, de ez sem jött be..
köszi a helpet
-
GD
őstag
úgy gyorsan átfutottam a kernel config-on de az ACPI-nál szinte minden bent van modulosan, többek között az asus extra is.. vmi nem egyenes..
-
GD
őstag
valahol az ubuntu megoldotta hogy működnek az Fn() gombok notin, ugyan ez a gép debian alatt nem, mivel hasonrendszer, gondolom kinyúlható egymásból ami kell?
de mi és hová?
gyanús hogy vmi hal téma scriptjei -
GD
őstag
mondhatni közös /home, valójában közös /data ugyanis a mail directory tb-ben ide van átirányítva, az egyes rendszerek homejában csak a beállítások laknak
az uid-al azért játszottam hátha megszűnik a logból a régebben posztolt de meg nem válaszolt xml gconf tünet, ami bajt nem okoz de nem szimpi.. -
GD
őstag
válasz
sghc_toma #4424 üzenetére
köszi, ezt nem tudtam eddig csak sejtettem..
aktuális kérdések:
1. viszont párhuzamosan használok debiant meg ubuntu-t is ugyan azon a gépen, szeretem követni mindkettőt hogy fejlesztik..
az s2disk esetén nem tudom mennyire szerencsés mikor az egyik rendszerből azzal lépek ki, de a következő bootkor meg másikat élesztek.. ebből lehet kavarás? mindkettő egy swap partíciót használ
remélem érthetően adtam magam elő2. másik bajom hogy ugyan azon nevű user de más uid esetén a mail mappa tartalma ami egy másik, mindkét rendszer által használt ext3-as partíció,thunderbird-ben csak az egyik rendszer esetén törölhető levél, a másikon csak akkor ha minden esetben kiadom a chown meg a chmod parancsokat..
3. ubuntu alatt ha új kernelt rakok (debiannak most muszáj volt mert a 486-os kernellel nem látta a 2 giga ramot ,csak a 686 bibgmem-el) akkor a kézzel forgatott modulok is auto bekerülnek az új kernel alá, debianban nem.. module-assistant talán mindkettőn van pedig..
mi az ubuntu trükkje?ps: a noti ami a64-es turion, érdekes módon a gyári debian a64 kernellel nem bootol fel, elakad és áll..
-
GD
őstag
üdv!
hamarosan 2Gb rammal fog futni a notim, úgy érzem a swap így fölösleges nekem
(most sem használja a rendszer)
azonkívül hogy az fstab-ból kiszedem, miket kell még elkövetni a kiiktatására hogy ne legyen fejreállás? -
GD
őstag
válasz
<>jana<> #4414 üzenetére
sztem egy friss kiadású disztro minimum olvassa de lehet még írja is az ntfs-t
ha máshogy nem akkor ntfs-3g (google)
annyit kell tenned, hogy felmountolod a megfelelő kapcsolókkal ahová tetszik ha telepítéskor nem adtad meg hogy mit kezdjen azzal a partícióval
kulcs szavak: mount, fstab -
GD
őstag
válasz
marcias #4397 üzenetére
mivel a gyártók 1000-res váltószámra adják meg és nem 1024-re a kapacitást, így a 80as vinyó 76gigára valós, nincs tévedés..
bármiféle boot-olható cd ami tud partíciókat matatni megoldás, még az xp cd is, feltétele hogy cd-ről történjen a boot..
live linux cd-k,
gparted http://gparted.sourceforge.net/livecd.php
meg talán a partition magic-nek is van live verziójamindössze törölnöd kell a linuxos partíciókat, ha win-t raksz fel az meg megcsinálja az mbr-t magának..ennyi
ez nem igényel semmi linuxos tudást..
-
GD
őstag
válasz
burgatshow #4396 üzenetére
szerkesztés/beállítások/tartalom/betűk és színek/haladó/
az oldalak a saját maguk által használt..blabla.. pipa berak
(talán ez az alapértelmezett is)ui: lehet extra fontok telepítése nem ártana, illetve ugyan azokat a betűket használni a firefoxban mint win alatt amit megszokott a szemed..
ui2: elcsúszások a főoldalon nálam is szoktak lenni..ennek ellenére
-
GD
őstag
válasz
burgatshow #4390 üzenetére
ójeah
-
GD
őstag
válasz
burgatshow #4388 üzenetére
azért egy media ellenőrzés nem ártana a dvd-nek mielőtt megint nekiugrasz.. veszíteni nem veszítel vele, max időt..de megéri
-
GD
őstag
válasz
Cs.-Istvan #4380 üzenetére
talán ha csinálsz egy webmailt aminek van s.a. modulja is, ott belövik..kicsit workaround fíling..
-
GD
őstag
válasz
janos1988 #4378 üzenetére
ahogy szétnéztem az oldalon, rengeteg bővíthető kész modul van
azt kellene flottul tudnod mi van a gépedbe
lspci, lsusb, dmesg, A-Zig
windows alatt az ember elhiszi hogy neki xy gyártótól kártyája van, holott az senkit sem érdekel (mármint a linuxot, főleg) ..a chipset a kulcsszó
az asus szokott marvel, intel, nvidia stb alaplapi chipes lankártyákat felrakni a deszkáira -
GD
őstag
válasz
Levi123 #4358 üzenetére
tedd fel (ha már mandrake, akkor az mandriva..újabban)
aztán gyere vissza hogy mi nem működik és segítünk
ui: felejtős az xp-s driver vadászat, nem így megy linuxéknál hogy ha nincs alaplapi cd akkor meghaltál vagy netről kezded a baromi lassú gyártó mirror-okról leszedni -
GD
őstag
válasz
fulcrum #4356 üzenetére
láttam olyan VIA lapot ami egy noti töltővel ment, semmi tápegység..
egy ugyan olyan dugaj volt rajta mint a notikon, egy adapter és ment a 12volt512rammal bármilyen oprendszer elmegy vista kivételével, kényelmesen
ne ez alapján válaszd ki mit akarsz használni, hanem hogy mire és hogy hová húz a szíved:-)
esetleg kitől kapsz segítséget a környezetedben..régebben mikor az xp megjelent még a legtöbb gépben 256 ram volt..és ment..igaz nem volt vmi felemelő élmény.. de a ram árakat nézve sztem nem szempont
-
GD
őstag
Sep 30 08:17:30 localhost gconfd (gd-3454): A(z) "xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.mandatory" címet sikerült feloldani egy csak olvasható konfigurációs forrássá a(z) 0 pozícióban
Sep 30 08:17:30 localhost gconfd (gd-3454): A(z) "xml:readwrite:/home/gd/.gconf" címet sikerült feloldani egy írható konfigurációs forrássá a(z) 1 pozícióban
Sep 30 08:17:30 localhost gconfd (gd-3454): A(z) "xml:readonly:/etc/gconf/gconf.xml.defaults" címet sikerült feloldani egy csak olvasható konfigurációs forrássá a(z) 2 pozícióban
Sep 30 08:17:30 localhost gconfd (gd-3454): A(z) "xml:readonly:/var/lib/gconf/debian.defaults" címet sikerült feloldani egy csak olvasható konfigurációs forrássá a(z) 3 pozícióban
Sep 30 08:17:30 localhost gconfd (gd-3454): A(z) "xml:readonly:/var/lib/gconf/defaults" címet sikerült feloldani egy csak
olvasható konfigurációs forrássá a(z) 4 pozícióban
Sep 30 08:17:36 localhost gconfd (gd-3454): A(z) "xml:readwrite:/home/gd/.gconf" címet sikerült feloldani egy írható konfigurációs forrássá a(z) 0 pozícióbanminden indításkor bekerül a logba, régebben volt már ilyenem ubuntu alatt, jelenleg debian etch-el kapom..
mi a bánat ez? -
GD
őstag
válasz
janos1988 #4341 üzenetére
legkönnyebb módszer a türelem: megvárod míg a suse kiad újabb kernelt..
(már ha nincs újabb annál náluk amit írtál)
2. : maradsz a fedóránál
3. megtanulsz kernelt fordítani
4. lehet jó a kernel csak modulokat kellene betölteni..
5. install windows :-)
6. install debian or ubuntuesetleg egy lspci segítene beazonosítani a hw-ed, az sb live meg ahogy olvastam pár helyen szőr mentén, minden linux alatt külön kaland, főleg ha 5.1 hangzást akarsz
-
GD
őstag
próba:
"üdv!
sávszélesség managelésre /LAN/ (traffic shaping, bandwith) tudsz e valaki* konkrét linux megoldást amit még én is felfogok .-)
tudom: lartc.org, minden le van írva..leírom mit szeretnék tudni megcsinálni:
konkrét ip vagy MAC fix le-föl szabályzása
ip szakaszolás (tól-ig) -||- x sebesség, többieknek yszakaszok felosztása: egy adott bandának fix, egy másiknak a maradék dinamikusan
(ha 2-en vannak kétfelé, ha 3-an háromfelé) és ezek variációialap dolgokról olvasgattam, HTB, CBQ, mangle, iproute2, tc, stb.. de zavaros és vagy hiányos doksik..
ha ismersz működő megoldást, ne fogd vissza, köszi! elsősorban debian alapon szeretném megoldani"
-
GD
őstag
borzasztóan örülök az új rios5-nek, főleg hogy hiába állítom neki hogy időben csökkenőben listázza a fórum hsz-eit
nagy nehezen felfogta a böngésző..
-
GD
őstag
üdv!
keresnék egy olyan szinkronizálós megoldást ami két vagy több gép között adott mappákban időszerint file-okat szinkronizál, szimetrikusan (egyenlőre erre lenne igény),ergo:
ahol újabb verzió van, azt a másik gép mappájában felülírja
ha lehet időzítve menne / pár percenként/ , olyan hibatűréssel ,hogy ha nem tud lefutni mert a másik gépek közül nem elérhető senki, nem loggol tele mindent, szép csendben újra próbálkozik..
továbbá a megnyitott file-ok problémáját is át kellene hidalni, pl ha vmi épp szerkesztés alatt van..
remélem érthetően sikerült leírnom mit szeretnék..
nem tudom hogy az rsync képességei erre önmagában elegendőek e egy script formában..
javaslatot, ötletet várok -
GD
őstag
1. ha valamiben jó a linux az akkor a netfilter, az iptables-en kívül mi van még szted?
a kulcsszó a ''jól bekonfigolt''
2. gyanítom hogy: mivel az alkalmazások nem ott futnak, víruskergetni akkor tudsz ha wines gépek mappáit megosztod és azt nézi át a linuxos vírusírtó, de ez terheli a helyi lant, meg értelme se sok van..
3. sztem fölös proxy háztáji lanra..
ui: hogy lehet vírust és spyware*t beszerezni?
a költői kérdésre:válaszban ezek a szokások elhagyása gyökerében megoldaná a problémát..
ha Pistike kattint hogy ''yes, intall the supersexy-screensaver.exe, sure'' akkor úgyis mind1..
amíg windózt többet használtam, addig is csak másoknak irtottam a vírusait.. -
GD
őstag
kinek mi a legjobban bevált rendszer mentési módszere?
dd, tar+livecd, ghost4lin, norton ghost, stb.. (most a raid-ezett ''/''root-tól tekintsünk el)
én kb ezeket ismerem..
érvekkel: top kategórába kerülhetnek az alábbi szempontok szerint:
biztonságos
gyors
jó tömörítési arány
file jogosultságok megőrzése
partíció átméretezésre, költöztetésre nem nyűgös, ..
stb.. esetleg még a grub-ot is hozzávehetjük -
GD
őstag
válasz
bambano #4291 üzenetére
tapasztaltam a ddr induló korszakán, pár ramot visszavittem a boltba..
ha nem egyforma az időzítés, gyártó, sorozat, akkor jönnek a fagyások..
bár ez az utóbbi időszakban már nem olyan húzós, meg gagyibb alaplapok, chipsetek-nél jött elő, pl asrockvalami gyerekbetegsége lehet a ddr-nek, amiből még maradványok lehetnek..
amsn: sajnos a ismerősök 99% msn-ezik, és winpowerjúzer, a gaim nem tud kamerát és elég puritán... kizárásos alapon maradt ez.. -
GD
őstag
nézem a zuhanó árakat és előbb-utóbb sorra kerül majd egy kétmagos cpu + stb csere..
mielőtt hw szívások jönnének, tájékozódom
kérdésem hogy áll a linux a 2 maggal? desktop környezetben az alkalmazások mennyire osztják meg jól maguk között? el nem tudom képzelni hogy van az hogy pl mi dönti el az adott bináris melyik magon kezd szaladgálni..
más: ha van egy NAT-olt lan ami mögötti gépen az amsn-el a webcamera akkor megy, ha portforward van.. akkor mi van ha két gép is akar kamerázni? ugyan azon portokon futó alkalmazással? gyanús hogy nem menne..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
core3-al kezdtem a linuxot, core6-nál hagytam abba a fedórát amikor az ATI chipsetes laptop-on nem tudtam életet lehelni az X-be, biztos meg lehetett volna oldani de az ubuntu egyből ment.. megvárom a core 8-at aztán kíváncsiságból ránézek
-
GD
őstag
válasz
bambano #4182 üzenetére
nekem anno az nem tetszett hogy mp3, avi, és ntfs, nvidia képessé csak keresgélések és szerencsétlenkedések árán lehetett tenni, mindez jogállás kérdések miatt.. ráadásul állandóan jöttek az új kernel verziók amikre sok mindent újra előlről kezdeni.. meg alapból nem ismerte a wifikártyát..stb..
-
GD
őstag
még egy voks debian mellett..
ha nagyobb ablakozót raksz fel, úgyis vannak keresztalkamazások..
ez alatt azt értem hogy bizonyos dolgok hozzák magukkal a rokonságot.. -
GD
őstag
van valami confban letárolható kapcsoló arra hogy az mplayer 0-100ig terjedő saját hangerősségén 50%-al indítson mondjuk?
néha hangos zene után úgy marad a hangfal, később mikor filmet nézek szívbajt kapok..
gúgliztam de semmi.. -
GD
őstag
az adott mappa megosztási szekciójához fel kell venni a valid users = nev1, nev2 stb megjegyzést...
az hogy írható vagy sem az megint csak egy sor..
pl: /etc/samba/smb.conf
[mainpc]
path = /raid
comment = dont touch
available = yes
browseable = yes
public = yes
writable = yes
valid users = gd
security a globalban persze user
gondolom világos mi micsoda.. érdemes elolvasni az ubuntu kalauz szekciót, lásd hsz alja
ott le van írva hogy kell samba usereket felvenni, stb..
[link] -
GD
őstag
üdv!
gnome terminálban a gyorsbillentyűknél vmit elböktem, az mc editor-ban a ctrl+y sortörlés nem működik.. mc független a problem mert konsole (kde-es) alatt megy..
ha gnome terminálban visszaváltok az alap profilra akkor sem javul meg, ergo nem profil hanem vmi global dolog..
hogy tudom meggyógyítani? vagy az alapbeállításokat visszahozni?
magán a ctrl+y-on amúgy a beállításokban semmi funkció nem ül..
mellesleg ez a konsole(kde) sokkal okosabb, lehet áttérek konzul ügyben rá.. --
[Szerkesztve] -
GD
őstag
elég komplex téma, az összehasonlításhoz minimum ugyan az a vas kellene
továbbá az, hogy ''gyorsabb'' ki vagy mi ..az megint szubjektív..
pl ha már vmi oprendszer ramba töltötte és csak onnét kapja elő az adott progit, nyílván gyorsabb, ha vmi apró lemezkezelő fileműveletek vannak vmi jól széjjeldefragolt vinyón, lassabb..és akkor még ott vannak a filerendszer kérdések.. nameg memkezelés..
azt tudom hogy alapvetően eltér az ms és a linux ebben a kérdésben, a bsd-t nem ismerem..
szvsz, úgy képzelem el a linux és bds versenyeztetését, hogy ugyan azon a gépen pl egy webserver vagy adatbázis szerver ugyan arra a lekérdezésre, műveletre mennyi időt vesz igénybe, tehát, külső terhelések.. az, hogy milyen gyorsan jön fel a firefox kezdőoldal.. nem vmi egzakt mérés, inkább szubjektív..
azt kellene tudni mire akarod használni az oprendszert és milyen szempontok érvényesülnek az igénybevételkor
[Szerkesztve] -
GD
őstag
nos, nem tudhatom mekkora guru vagy bsd-ben, de szvsz linuxban több segítséget, howto-t, fórumot találsz..aztán meg lehet a bsd közösség sokkal erősebb mint hiszem..
talán 1 valami server funkciót hallottam havertól hogy bsd-ben könnyebb, aztán megtalálta a linux howto-t és ugrott a bsd... -
GD
őstag
hogy lehetne az fsck futását kicsit ritkítani? 30mount~ a default asszem'
ha sok partíció van és minden nap 2x ki be kapcs. vki mindig leellenőriződik.. -
GD
őstag
válasz
bambano #4123 üzenetére
sorry, nekem nem tünt fel hogy direktbe nekem jött volna.. meg sehogy se láttam cedegás témát.. no mind1, akkor legyen ingyenes, ámen
azért voltam fizetősségéről téves hitben mert főleg ''letöltő'' oldalakon futottam bele..ahol elég sok jogvédett tartalom is akad
[link]
akkor itt mit kínálnak 5dodóért havonta? fórumtagság, support?
[Szerkesztve] -
GD
őstag
apróbb programok korlátozott futtatása: wine nevű programmal (free)
játékok, már amit lehetséges: cedega (fizetős)
tájékozódj a progik honlapjain
ui: 99%ban a wines alkalmazások pótolhatóak mert van rá jó linux program
a linux nem gamer oprendszer bár opengl-es játékok elfutnak rajta, játszani sokkal kényelmesebb ha megmaradsz xp-n... -
GD
őstag
tud vki olyan távoli asztal *vnc variánst ami akkor is jól működik ha a távoli gépen beryl fut?
vagy addig letiltja*nem veszi figyelembe a berylt.. mert így nem annyira működik a dolog
az egér mozog de a kattintásoknál nem történik semmi..
az ubuntu beépített ''távoli asztal'' kliensével mentem rá egy debian4-es beryl-es desktopra
mindkét gépen gnome fut gyári kernelekkel
köszi -
GD
őstag
gnome esetén vhogy elérhető az hogy a megnyitás-mentés stb párbeszédablakban legyen ilyen win szerű nézet is, azaz lista és ikon nézet között tudjak váltani közvetlenül? sokszor képek választása esetén jól jönne..
[Szerkesztve] -
GD
őstag
én kezdőnek nem biztos hogy ajánlanám a fedórát még úgy sem hogy 3-4-5-6-ot használtam.. ezzel a jogvédett marhasággal elég sokat kell szívni mire multimédiásan jó lett..
(mp3, avi stb lejátszások) 3D-t meg pláne.. rpm meg külső repo vadászgatások
a repo kezelése nyűgös, nekem nem jött be..de ez csak vélemény..
legalább úgy beszélek egy másik disztróról, hogy használtam is .-)
azért mivel fedórán kezdtem linuxozni, mindig megnézem e legújabb kiadásokat..
aztán maradok a debian és vagy ubuntu-nál
[Szerkesztve] -
GD
őstag
hogy csinálja az ubuntu distro amit pl a debian nem, hogy a laptop Fn+kékgombok helyből működnek?és ezt hogy lehetne belesütni egy debianba?
továbbá, a hibernáció és készenlét cuccok is vannak egyből ubi-ban, de nincs debianban..
legalább is a kikapcsolás gnome ablakában nincs..
ez lenne a másik, akkor lehet laptop-on váltanék, főleg hogy erős kernel bugba futottam ubuntuval és nem tudom a következő jobb lesz e.. -
GD
őstag
nos én a linux abszolút kezdőknek topicot javasoltam ami sztem indokolt és nincs benne rosszindulat sem, csak mikor már itt is megláttam...
de látható hogy nem hagytam magára, kapott ubuntu topikban támaszt..
vista: ha fizetnél sem, esetleg ha bill gates adoptál és rám írja a vagyonát halála esetén, ami, ahogy magam ismerem, hamar bekövetkezne..
én amúgy ebben a sorrendben szimatolom a hibát:
hardware
bios
firmware
kernel és vagy acpi
vmi ubuntu okosság
kizárásos alapú nyomozás megindult, Rex már húzza a pórázt
ui: legközelebbi tekerést ne késd le -
GD
őstag
válasz
bambano #4034 üzenetére
az alap probléma felderítése az hogy mitől hal meg az rendszer, csak érdeklődő kérdés volt a kollégától hogy milyen író programot használok.. továbbá a jelenség magához a drivehoz köthető (még ez sem biztos) nem pedig a program használatához, indításához..az már csak okozat, azt hiszem
régebben használtam a gnomebakert is, még akkor is azt mondom hogy nerolinux a legjobb a műfajban nekem.. persze írtam már konzolból is lemezt..szóval átjártam már a műfaj alfa*omegáját -
GD
őstag
látom a srác több linux topicot betámadt..
ezt hívják keresztposztolásnak?
egyszerűen nem értem az emberek miért nem hajlandóak használni azt a k*** böngészőt keresésre.
http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu(kettőspont)Feisty
az ismétlés a tudás anyja.
ui: szépen jelenik meg a link, azigen..
inkább kiszedtem az okosságot, marad szövegként.. jaj, de akkor nem nyílik meg ha rákattint? ójaj..így meg tele megy szmájlival...ez röhej..
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
GD
őstag
k3b alatt csak 4x-es sebességet tudtam kicsikarni, továbbá idegesít a kde-s egy kattintásra reagálás, bár ezt biztosan ki lehet kapcsolni vhol
továbbá jobban szeretem a bal és jobb panelt, lehet még nero+win koromban megszoktam, ezt nem találtam meg mint állítási lehetőséget a k3b-ben
aztán, a dvd_video formátumot sem találom, csak iso-ból tud írni dvd filmet
persze lehet szuttyogni a vob,buf,ifo-kból isot gyártani, régebben csináltam is, de a kényelem..
kb ilyen megfontolásokból...
és jól tudod fizetős
az adott helyzetben pedig k3b is kifagyott rendesen..
most kicsit reménykedem, bios + firmware frissítés + kernel boot paraméter google barátom alapján..egész éjjel járattam a gépet, még nem volt fagyás -
GD
őstag
nerolinux indításkor délelőtt már voltak problémák, aztán bekapcsolt magányos csendességében a notim ilyeneket firkált a logba
Aug 19 23:08:21 noti kernel: [27769.592000] hdc: status timeout: status=0xd0 { Busy }
Aug 19 23:08:21 noti kernel: [27769.592000] ide: failed opcode was: unknown
Aug 19 23:08:21 noti kernel: [27769.592000] hdc: drive not ready for command
Aug 19 23:08:26 noti kernel: [27774.608000] hdc: status timeout: status=0xd0 { Busy }
Aug 19 23:08:26 noti kernel: [27774.608000] ide: failed opcode was: unknown
Aug 19 23:08:26 noti kernel: [27774.608000] hdc: drive not ready for command
ebből van pár méter..néhány órán át
a gépben a hdc a dvd író
utolsó kép még a gnome alól, hogy olyan figyelmeztetés mint amit pendrive letépéskor szoktam kapni, csak speciel vinyóra írta... viszont arra utaló jel nem került logba
szóval, hard reboot után induláskor a boot-nál lekapcsolás még párszor..
ötletek? vagy szenvedjen vele a szervíz?
az a baj hogy órák/napok kellenek mire hüjeséget produkál, nem tudom hogy nem e visszavágják hogy ''megszereltük'' közben meg nem csinálnak semmit rajta..
a gép pár hetes..asus 2 év garis -
GD
őstag
ezt kerestem
[link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5060 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest