Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    válasz brickm #24109 üzenetére

    Mondjuk ennek nem igazán értem a logikáját... Általában eleve célszerű az adott OS alól megoldani az ahhoz tartozó problémákat. Ha pl. rendelkezésre áll a Windows telepítő, akkor ilyen esetben legjobb azzal helyreállítani a rendszert. Persze lehet megoldható "keresztbe" is, csak épp feleslegesen bonyolítjuk a dolgot és szívatjuk vele magunkat.
    Pont tegnap szált el nálam frissítés közben a Kubuntu 16.04. Valami hibaüzenetet dobott és fájlrendszer hibára panaszkodott, majd restart után már be sem bootolt... szerencsére volt konzol és az fsck futtatása az adott partíción megoldotta a dolgot. De az eszembe sem jutott volna, hogy Win alól álljak neki piszkálni és chkdsk és társait engedjek rá.

    Azért virtuális gépen is mondhatni jól használható egy Ubuntu, vagy akár eOS, ha van elég erőforrás. De egy USB3-as pendrive-ra is lazán felmennek és egy gyorsabb modellen a sebesség is megfelelő. Rövidebb idejű használat még ok, hosszabb távon Ext3/4 esetén a naplózást esetleg ki lehet kapcsolni és akkor nem fogja annyira "enni" a flash meghajtót. A linkelt GRUB újratelepítés igazából akkor célszerű, ha van Linux is a gépen. Lehet érdemesebb lenne inkább újrarakni az Ubuntut, mint ahogy fentebb is javasolták.
    Univerzális megoldáshoz alternatíva lehet egy multiboot pendrive. Ennek elkészítéséhez jó pl. a YUMI, illetve a linuxos változata [link]. Egy megfelelő méretű pendrive-ra mehet aztán mindenféle rendszer és tool.

    Amúgy ez a kérdés bőven elfért volna a kezdő topikban, mert ide leginkább komolyabb ügyekben szokás írni. Illetve, ha eleve Windowst akarsz helyreállítani, akkor meg annak a topikjában célszerű érdeklődni.

Új hozzászólás Aktív témák