- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Samsung Galaxy Tab S10 FE - a szoftvertámogatás felára
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Home server / házi szerver építése
- OLED TV topic
- Gaming notebook topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- PC-karbantartás havonta: 5 lépés, amit nem érdemes kihagyni! - Tech Percek #3
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
nekem az esprimo q520 minipécé i3-4130T. 2x4GB rammal, 180GB ssd-vel, optikai meghajtóval, wifi/bt, a tápegységgel együtt idle 8 wattot fogyaszt a konnektoros mérő szerint. terhelés alatt 30 körül.
Hasonló ThinkCentre M73 tiny bruttó 30 ezer [link] az árkülönbségből pedig fizetheted pár évig a villanyszámlát. -
-
azbest
félisten
válasz
PROTRON #1819 üzenetére
Azért a korábbi olcsóbb megoldások sokkal gyengébbek is voltak és még külön kellett megvenni sok alkatrészt, hogy használni lehessen. Pont a kiegészítőkből volt ez üzlet a kereskedőknek. Az biztos, hogy egyre nőttek az árak is, ha nem alap dolog kell (még a raspi erősebb, nagyobb változatainál is vaskosan fog a ceruza).
Az általam linkel tuccok most kifejezetten a pár hónappal ezelőtti, több lanos, 2.5G lanos érdeklődés kapcsán ragadták meg a figyelmemet. Ja igen, arra nem figyeltem, hogy olyan áron azok lehet nettó árak, még rájük jön az áfa és vámkezelés. Bár bruttót ír, rendeléskor levonja az áfát, ha a 150 eurós nettó határ fölé megy és akkor utólag kell befizetni azt.
Ha valaki kisebb méretű normál számítógépet szeretne, még mindig sokkal költséghatékonyabb venni valami használt minipécét (lenovo, hp, dell, fujitsu). Meglepően olcsó némelyik (előfordul 4th gen intel i3as ssd-vel 4GB rammal 40eft körül, utóbbiak cserélhetőek) és netezni, youtubozni bőven jobbak, mint egy armos board. Bár lehet ilyen sem rossz, de ez is másra való [link], ha fogyasztás számít [link] . (barboneként 155 usd, bruttó).
Nasnak meg megint más. Bár a kész megoldások ilyen árszinten is még eléggé limitált képességűnek tűnnek (valami realtek vagy marveles armos integrált cucc valsz). Szerintem saját építős megoldást ne válasszon aki ezt spórolásból csinálná elsősorban, mert érteni is kell vagy foglalkozni vele.
-
azbest
félisten
válasz
PROTRON #1817 üzenetére
Hát az odroid H2 változatok is intelesek voltak. Egyébként J4125 procis, 4-5 2.5G i225v chipsetes lanos kis dobozok vannak mostanában aliexpressen. Ram és tárhely nélkül 250 dolcsi alá is befigyel némelyik (50-60 dolcsis szállítást belevéve).
Itt egy videó valamelyik közepesen drága változatról [link]
Állítólag az új pfsense kernele már támogatja az i225v lant.#1816 golya87
sajnos továbbra sem látom, hogy kijött volna valami gyártó combosabb arm alapú rendszerrel. Még mindig átnevezett, emelt órajelű set top box és mobiltelefon socokra épülő dolgokat látni, de legalább drágán. -
azbest
félisten
Persze, hogy nem megy csak úgy. Ahogy már írtam, akkor működik, ha nem 1x4lane hanem 4x1lane módra van állítva a pcie sávkezelés. Így le tudtak spórolni egy chipet a lan boardról. A lapnak kell külön-külön kezelnie a pcie sávolkat, amire egyenként van rákötve a 4 lan. A h2+ biosok is ebben különböznek, egyikben ilyen, a másikban amolyan módban van a slot.
Nem tudom mennyire jellemző ennek az állíthatósága. Régebben bányász boardoknál hallottam hasonlóról, hogy egy slotba egy spéci riserrel több kártyát tehessenek. Vagy olyan kártyánál, ahol egy 16x slotba 4 nvme slot fogadó kártyát lehetett rakni.
Léteznek külön hardveres megoldások is, de az peresze nem m.2 formátumú. Külön chip szedi szét 4db 1x lanesre [link]Mondjuk lehet nem érdemes ilyen irányban varázsolni. Sima m.2 -> slot riserbe betehető rendes dual 2.5-s kártya, ha valamelyik sbc-ben 4x slot lenne. Bár eddig csak a rockPro64 kapcsán olvastam a 4x slotot és az armos, plusz kompatibilitás probláma is lehet.
Meg persze drága. A realtek olcsó, de elég rosszakat írtak róla h2+ kapcsán is.Ennek a kifutó x86-os Odyssey boardnak is van 4x-es m.2 slotja [link]
esetleg bios moddal talán 4x1 -esíthető lenne. Valaki fel is dobta nekik régeggen, hogy nem lehetne-e esetleg opciósítani [link]
Szóval abszolút igazatok van, hogy nincs más, ami árban közelítené a h2+ -ot hasonló alapképességekkel. -
azbest
félisten
hát a 4x 2.5 gpe m.2 lan kártyát árulják még [link]
Az mással is működhet, bár ahogy olvasom csak olyan slottal megy, amit négy 1x-es módra lehet állítani. Lehet van más, akár inteles m.2 slotos bővítőkártya is vagy riserrel talán betehető más inteles mini lapra is jobb lan kártya. -
azbest
félisten
azért nem túl jellemző, hogy otthon 2.5Gbe switchek és eszközök legyenek. Persze némelyik pécén esetleg van, mert rátették minden mindegy alapon az alaplapra. A sima 1Gbe switchból a fapados 8 portos 10 alatt van, a 2.5Gbe meg 65 ezerről indul, 40 körül az 5 portos.
Persze lehet te már átálltál, de nem általános a dolog. -
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #1764 üzenetére
amúgy valami nast szeretnél építeni? [link]
Meg persze pi4 compute module4 boardokról is sok hírt hallani, csak éppen boltban kapni nem lehet, vagy még csak kampányolnak hozzá, pl [link]
Meg van, ami belül usb3-sata átalakítós szintén [link]A raspi pi4-et azért emlegetem fel, mert a cm4 modullal natív pcie 1x 2.0 gen portja is van, ezért vagy lehet olyan board hozzá, amin van slot, vagy a hordozó boardra tehetnek bármi olyan chipet, ami pcie-t kér és más postot ad, pl natív sata. Persze az usb3 árán, mert a sima 4b -n az foglalja el a pcie-t. De azt hiszem más boardok is vannak, ahol van natív pcie támogatás is, csak lehet valami spéci csatlakozón keresztül.
-
azbest
félisten
Biztos van most is sok terület sbc-khez. De még mindig tákolmány kernelű majdnem mindegyik. Armbian esetleg az alap io portokat és képességeket támogató buildet csinál a többséghez, de hardverspecifikus képességek csak a gyári tákolmányban szoktak lenni.
De mostanában tényleg a beszerezhetőség és az ár, ami nagyon elment. Semmit sem lehet kapni, ami meg komplexebb, pécés io képességűbb, azok meg lehet még drágábbak is, mint valami x86 alternatíva, legalábbis, ha a használt piacot is nézzük.
Picit túlságosan jól sikerült a marketing, hogy mindenféle armos kütyü mindenre is jó. Kis fogyasztású, kis méretű kütyükhöz spécibb feladatokra valók szerintem továbbra is. Armos vonalon is lehet konkrét feladatra konkrét eszköz. Csak árban és beszerezhetőségben neccesek a komolyabb teljesítményűek, modern io portokat tartalmazóak.
Van barbone topic, de szerintem az másról szól. És kihalt [link]
Sokféle minipécé készült az utóbbi években, de úgy látom, hogy hiába a sokféleség, az számít, hogy mit lehet kapni. Használt cuccokkal is foglalkozó számtech boltok webshopjában akadni rá néha gyöngyszemekre x86 alapon.#1768szabi__memo
biztos előfordul olyan is, x86 alapon a 4k videó lejátszáson kívül kb mindenben versenyképesek az utóbbi évek minipécéi vagy 8 évre visszamenőleg. Persze a passzívság általában szolidabb prociteljesítménnyel is jár. Armos cuccoknál is a nagyobb teljesítményűeknél már ajánlott a jobb hűtés, ha más nem a teljesítményvesztés elkerülése miatt. Bár ennyi erővel ki is vehető az alaplap a gyári házból, bár nem tudom mennyire egyszerű más hűtést felaplikálni. [kép] -
azbest
félisten
válasz
Mr Dini #1764 üzenetére
nem annyira az armos boardok világa az, hogy minden is tudjon, beszerezhető is legyen és gondolom az ára sem mindegy. Aztán meg persze szívás a kompatibilitással, ha csak gányolt kerneles linux van hozzá.
Még talán a pi4-ből a compute module 4 valami olyan io boarddal is megfelehetne neked talán, amin vannak olyan portok. De valamit valamiért ott is. De beszerezhetetlenek azok is.
Múltkor inkább egy haznált fujitsu esprimo q520 mini pc-t vettem 35 ezeerért boltból i3-4160T 3.1Ghz-es 2mag / 4 szálas, 120GB ssd, optika, 4GB ram társaságában. Ram bővíthető 2x8GB-ig, két sata, ha optika helyére is lemezt teszek. usb3. Gigabit lan.
-
azbest
félisten
válasz
ChiliChili #1753 üzenetére
uk már nem eu, szóval vámkezelés, plusz díjak kerülnek rá.
-
azbest
félisten
válasz
Darthforce92 #1748 üzenetére
-
azbest
félisten
válasz
Darthforce92 #1746 üzenetére
Lehet nincsenek olyan api-khoz driverek, amit alapból például pécéken használnak. Így külön kell valami támogatás vagy fordításkor olyan libeket használni, amelyek ismerik a spécibb hardvereket is.
Sok esetben az sbc-ken pont a hozzájuk készült androidhoz tákold kernelt tették valami linux alá is. Manapság kezd már a mainline kernel alapon is terjedni a támogatásuk. Androidon másképp megy a videolejátszás, más api-k vannak, mint pécén. Ráadásul a soc gyártója által tákolt androidos kernel (beleértve a drivereket) sokszor olyan kusza, hogy nem is áll meg saját lábán más környezetben.
amúgy, ha a linuxos megoldás nem megy, láttam valami odroid -tól letölthető androidos támogatást is, esetleg az is megér egy próbát, hogy android alól a kodi jól játsza-e a videókat.
-
azbest
félisten
válasz
Darthforce92 #1744 üzenetére
Általában a desktop oprendszereknél nem feltétlen megy a normál appokban a hardveres gyorsítás a videókhoz. Esetleg érdemes megnézni, hogy valami frissebbel megy-e [link]
Esetleg armbian is lehet [link] , de azt hiszem azon még kevésbé valószínű a hardveres videokezelés.kifejezetten médialejátszára esetleg libreelec vagy régebben openelec változatok lehettek talán ehhez is. Xu4-hez nem nagyon találtam. De lehet az ordoid féle ubuntu kiadásból egy újabbra kodit simán telepítve már azért valamennyire megy.
-
azbest
félisten
válasz
PROTRON #1741 üzenetére
Ha ilyen autocad meg hasonók kellenek, akkor eleve csak x86 lehet, amin megy a normál windows. Eta prime youtube csatornáján szoktak lenni rendszeresen x86-s mini boardok / itx-nél kisebb mini számítógépek [link]
Explainingcomputers-nél is előfordulnak [link]
Némelyik drágább, mint egy alap új laptop. -
azbest
félisten
válasz
inf3rno #1729 üzenetére
A linuxnál a CI (Continuous Integration) az nem ugyaz, mint a tévézés kapcsán CI (Common Interface). Az előbbi a szoftverfejlesztésben azt jelenti, hogy folyamatosan kerülnek be a fejlesztések. Az utóbbi meg a kódolt tévés csatlakozó.
Az, hogy usb csatolós lesz sajnos még nem jelenti azt, hogy lenne rá általános pécés támogatás. Leginkább azért, mert a másolásvédelemhez megkövetelik, hogy mindig titkosított, zárt csatornán mozogjon a tartalom. A pcmcia is ősrég óta használt, pécékből már ki is kopot csatlakozó forma, mégsem lett vele támogatás. Jó lenne, ha neked lenne igazad, csak a linkeden nem látok erről infót
A lényeg, hogy pécén a ci+ eléggé esélytelen. Viszont set top boxokból vannak, amelyek tudnak streamelni. Pontosan nem ismerem ezeket, de amelyikre telepíthetőek appok, addonok, azoknál szokott lenni streaming app is. Azt meg már gondolom a pécé is tudja mutatni.
-
azbest
félisten
ja, ezt nem tudtam, hogy ilyen jól támogatják a kártyáról továbbugrást armbianék. Egyébként látom a raspi4 esetén is voltak fennakadások azzal a konkrét chipsettel [link]
Ott írtak olyat, hogy kernel paraméterként usb-storage.quirks=152d:0578:u mellett jó lehet, ez usb-mass storege módra váltja, nem használja uas-t.Nocsak, ítt írnak hardkerneles firmware változatról ahhoz a vezérlőhöz az usb-sata adapterben. [link] Linkelik angolul is [link] onnan meg ezt az a hardkerneles oldalt hivatkozzák [link] 578 chipset fw updattel. A frissítés után ha jól értem a quirks opció nélkül is megy tán.
Ha jól sejtem backupot is csinál, azt érdemes elmenteni.Nekem idVendor=152d, idProduct=1576 változat van. Ha jól emlékszem talán amíg relatíve új volt, akkor még ezzel is voltak kompatibilitási gondok. De mostanra valsz már minden támogatja.
De a seagate teljesen más chipsetes.
-
azbest
félisten
azt hiszem az orangepi-vel nem tudom reprodukálni, mármint hogy lsusb látja az eszközt és háttértárat alapból. Viszont ez nem tud usb-ről bootolni, max ha az sd kártyára teszek valami segéd cuccot.
Egy dolog tűnt fel még: az odroid n2 esetén az chipset nem magától tudja az usb bootot, hanem az spi flash-en van egy petitboot nevű dolog, amit betölt és az tud usb eszközt kezelni. Nem tudom, hogy valahogy ki lehet-e deríteni, hogy esetleg van-e újabb verzió petitboot-ból, mint ami neked van a board spi flash chipjébe sütve. [link] Hm úgy látom a menüje kiírja a dátumát. [link] Elvileg sd kártyára másolt megfelelő fájllal saját magát tudja frissíteni.
Úgy látom februári a legfrisebb [link]Bár, ha jól értem, a topicjukat a petitboot helyett volt fekete képernyő [link] . Láttad te már a menüjét vagy neked is fekete volt? mintha írnának valami képernyő felbontás kommentet a petitboothoz is. [link]
Nem emlékszem, hogy pendriveről vagy sd kártyáról bootoltál a próbáknál. Esetleg ha pendriveről csináltad, akkor próbáld meg sd kártyáról (vagy emmc-ről). Mert pendrive esetén is a petiboot tölt be előtt, sd kártya esetén viszont azt hiszem az teljesen kimarad a folyamatból. Így ki lehet zárni, hogy a petitboot kavar-e be.
-
azbest
félisten
ismerős történet
Lehet teszek egy próbát egy orangepi pc-vel, régóta porosodik a polcon és van már arra is armbian, valamint nekem is van ilyen vagy hasonló jmicron chipsetes usb keretem.Régebben, régebbi kernelükkel raspberry pi-vel volt olyan esetem, hogy a tv tuner nem működött, ha boot közben be volt dugva. Ki kellett húzni és újra bedugni. Vagy aktív tápos hubon át bekötni. Ott arra jöttem rá, hogy variáltak a pi usb vezérlőjével és csináltak újrainicializálást. Emiatt a chip elvette az áramot induláskor egy pillanatra és a tuner ezt nem komálta.
-
azbest
félisten
meg nem ébredtem fel teljesen, de ha jól látom, akkor az új kernellel uas módban megy - usb attached scsi. Ami olyan szempontból jó, hogy nagyobb sebességre képes. [link]
Mondjuk, ha csak újra bedugás után látja az 5.4, akkor lehet azért nem megy a boot sem róla, mert elsőre ott sem megy.
Persze, ha a 4.9-essel is elégedett vagy, akkor jó lehet azzal is.
-
azbest
félisten
A lényeg, hogy először a kernel kezd el futni. Attól függetlenül, hogy honnan próbálja betölteni. A bootloader (uboot) valószínűleg látja az usb eszközt, de amikor a kernel kezd el futni, annak is kell, hogy legyen drivere a fájlrendszer eléréséhez. Neki már az számít, hogy ő maga mire képes, magára van utalva onnantól. Ha a képkimenethez szükséges dolgok is külső modulok, akkor addig kép sincs, amíg be nem tölti a fájlrendszerről azt.
Namost a kernelnél lehet olyan, hogy magában tartalmazza a drivert (modult) az alapvető dolgokhoz, például fájlrendszerekhez, háttértár csatolókhoz, hogy elérje a háttértárat a kernelen kívüli dolgokhoz. És bizony a kevésbé fontos driverek azok külső modulként szoktak megtalálhatóak lenni, amit viszont nem ér el a kernel, ha pont a háttértár drivere nincs magába a kernelbe fordítva. Annak a chipnek, ami az usb-sata átalakítást végzi külön drivere van, ami chipsetenként más lehet.
A pendrive-nak más drivere lehet, mint az usb-satának. Ha nem tudod a chipsetet akkor az lsusb listája segíthet megtalálni, ha más nem az usb id-je alapján.
Itt egy oldal, ahol van pár parancs, amivel meg lehet nézni, hogy az éppen futó kernel esetén milyem külső modulok vannak betöltve és hogy milyenek vannak közvetlenül a kernelbe fordítva. [link]
4.9 és 5.4 alól megnézve a különbségeket összehasonlítva kiderülhet, hogy tényleg ez-e az oka. Ehhez a pendriveos futtatás is jó, csak legyen bedugva az usb-sata is, hogy lássa.A verbose boot nem tudom, hogy esetleg ki tudja -e menteni azt a /boot-ba ameddig eljut a kernel. Lehet ott látszana szépen, hogy nem találja a háttértárat. Egyébként, ha van más boardod, lehet annak is van soros portja, ami kompatibilis az odroid sorosával és akkor arról meg tudod nézni mit tenne ki a soros konzolra. Bár lehet ahhoz is kell valamit engedélyezni a boot.cfg-ben.
-
azbest
félisten
itt nem játszik az a móka, hogy sd kártyán vagy pendriven van a root, a kernel és a többi meg az usb-sata cuccon? Annó régi raspberry-n és külön támogatás nélkül is így csináltuk, gyakorlatilag hardvertől független. Valami kernel konfig fájlban lehet megadni, hogy hol legyen a root (cmdline.txt volt raspberry-n, lehet armbianno boot.cfg [link] )
Van tán verbose boot paraméter is ott.Egyébként valami olyasmire tippelnék, hogy esetleg a kernelbe nincs belefordítva támogatás, hogy alapból kezelje az usb-satát, hanem külső modulként akarja betölteni ... az usb-satáról
Ha össze tudsz hasonlítani valami konfigot a 4.9 és 5.4 kernel fordításából (elvielg ezek akár futó rendszerből is kinyerhetőek, de lehet az imagen rajta van a txt fájl) ott lehet kibukik, hogy a 4.9-en bele volt fordítva.
-
azbest
félisten
válasz
Proci85 #1700 üzenetére
nekem nincs kifogásom a gyári rendszer ellen sem
Az armbian oldalán szépen megvan, hogy milyen boardokat támogatnak, tuti benne van az odroid több változata is. Ott azzal kell tisztában lenni, hogy ők valószínűleg csak az alapfunkciókat támogatják. Azaz proci és io nagyrésze. Videogyorsítás és hasonlók valsz nincsenek benne (hacsak nem a mainline kernel is támogatja azt).
-
azbest
félisten
A default distrohoz előbb kell egy olyan módszer, amivel a hivatalos distro "live" be tud bootolni... vagy legalább egy hivatalos, adott hw-val rendszerinítás kompatibilis telepítő. Ilyen meg nincs tudtommal.
Armoknál sajna nincs még ilyen egységes bios / uefi megoldás. Az uboot valami olyasni, de azt hiszem abból is kell előbb egy adott vashoz összeállított megoldás, hogy utána a kernelt bootolni tudja. Ha minden gyártó biztosítana a vashoz való uboot imaget, akkor utána arról esetleg már valami egységes cucc is mehetne. Akkor már csak az a bibi, hogy sokszor spécibb buszokat is használnak az armos cuccok, ami lehet nem plug&play.
-
azbest
félisten
Ez inkább attól függ, hogyan készítik el a rendszerképet. Lehet nem teljesen automatizált, hanem van olyan lépés, hogy kézzel konfigurálnak vagy frissítenek valamit és aztán arról mentenek ki egy dd-t.
Ugye azt érdemes tudni, hogy az armos, nem hivatalos distro változatok úgy épülnek fel, hogy hardverfüggő boot (jobb esetben erre felkészített, de lehet egyedi uboot), custom kernel valami régebbi változat, esetleg google android alól kiszedve, patchelve. És arra egy distro userspace konfig és alap csomagtelepítés. Ja meg esetleg saját apt repo a hardverfüggő dolgokhoz.
-
azbest
félisten
Arra valószínűleg már mindkettő alkalmas. Hardveres transzkódolást gondolom egyik soc-kal sem lehet csinálni még. Intel procin a x5-Z8350 tablet procis atomic pi lehet tudja a quick syncet. Az odroid-h2 is elvileg tud quick syncet [link]. De persze konkrét tapasztalatra érdemes támaszkodni - azokkal lehet hogy menne a transzkódolás is.
-
azbest
félisten
Jelen pillanatban a raspberry pi4 szoftveres támogatása még erősen hiányos. Ha minden igaz, akkor egyedül az alpha állapotú libreelec változattal tud hardveres gyorsítással videót játszani. Az omx-es korábbi lejátszási módot dobják és helyette most valami módosított ffmpeggel megy a h265, a h264 zavaros, hogy régi apival is megy-e vagy az sem megy máshogy még. Elvileg valamikor a vp9 hw támogatása is meglehet, mert képes rá.
Csomó funkció még nincs készen szoftveresen. A firmware funkciókból is sok hiányzik, utólag lehet majd frissíteni rajta egy flash chipen. Dobták a vc1 és mpeg2 hardveres lejátszását, a h264 max fullhd továbbra is. Az amlogic sokféle codec-et támogat 4k-ban is és mintha enkódolásban is.Ha jól tudom az s922x -es n2 sem teljesen stabilan támogatott még a coreelec-ben, ott is daily buildet írnak [link]. A coreelec egy amlogic specifikus dolgokkal kiegésztett libreelec.
Hosszútávon valószínűleg a pi4 is kiforrott eszköz lesz. Az s922x mintha kicsit jobb lenne hardveres képességekben, persze rendes szoftveres támogatás ami többet számít. A pi4 elvileg desktopként is már alakul, mert a desktop grafikus felületük is gyorsított lehet már (talán wayland alapú lehet) és patchelt chromiummal majd később lehet hardveres videolejátszás is. S922x-hez is ígérnek waylandes drivert majd. A pi újabb kernelt használ.
Szóval hardveresen hasonlóak sokmindenben. Jelen pillanatban még egyik sem ideális szoftveresen. Hosszú távon a pi4 ígéretesebb lehet, de persze lehet olyan felhasználási terület is, ahol valamiben limitáltabb.
-
azbest
félisten
valószínűleg az egyedi hardvermegoldások miatt mindig kell gyártói támogatás valamilyen szinten. Vagy legalábbis a boardhoz fordított kernel, hogy működjön minden funkcionalitás. Az armos cuccoknál ezért is szokott régebbi kernel lenni, mert a chipset gyártó ahhoz csinál moddolt kernel forrást, amit aztán használnak a készülékgyártók is, legfeljebb további bugfixeket és támogatást adnak mellé.
A userspace, tehát a programok, szolgáltatások csomagjai viszont a hivatalos disztribúciós helyről szoktak jönni, szóval az armv7-es ubuntu megfelelő verziós repójából. Tehát ilyen téren nem függ tőlük.
Generic arm disztribúcióként az armbiant lehetne említeni, általában ők raknak össze buildeket, ami a megfelelően módosított kernelt tartalmazza, legfeljebb nem minden speciálisabb képesség működik (hw videolejátszás vagy gpio kapcsolatok). Még nem látom a listájukon [link]
-
azbest
félisten
a plex letöltő oldalán van arm v7 és arm v8 deb csomagos lehetőség is [link]
(linux, choose distribution)transzkódolást természetesen el lehet felejteni, mert proci erőből elég harmatos lesz. És csak meghatározott soc-okkal működik, amelyekben van támogatott hardveres transzkódoló.
-
azbest
félisten
válasz
Janaboy #1619 üzenetére
Az arm boardoknál általános probléma, hogy hiába tudnak papíron mindenféle technológiát és codec-eket például videók kezeléséhez, ha nincs hozzájuk nyílt linuxos driver. Sőt, sok esetben még zárt linuxos driver sincsen. Így semmi sem használható az ilyen képességeikből. Ezért is problémás desktop használatra a legtöbb board, mert sima framebufferként kezelik a képernyőt, nincs gpu gyorsítás a rajzoláshoz, leképezéshez.
Mivel ezeket a soc-okat azért valahol mégis használják videolejátszásra is, leginkább android rendszerrel, így olyan kerülő megoldásokat szoktak csinálni, hogy az androidos kernelt és az androidos video drivert hekkelik az általános linuxos userspace fölé. Ezért szokott több évvel régebbi kernek verzió lenni a legtöbb boardhoz.
Valamint ezért sem problémamentes a videolejátszás a boardokra összerakott (gányolt) linuxos környezeteken: az androidos kernelt és drivert használják trükkös megoldásokkal.Az s90x -hez van mali driver linuxra. Összesen ennyi kell a tökéletes lejátszóhoz. Sajna ez hiányzik majdnem minden boardnál.
-
azbest
félisten
válasz
Speeedfire #1614 üzenetére
Igen, gizike a bruttó 6 ezer forintra is rászámolta az áfát így a kezelési költség 7620 lett. Meg van pár kerekítési torzítás. Mindegy, ezt már a linkelt topic alapján is így sejtettem. A számlán ez gyönyörűen látszana, ha kapna róla (természetesen nem az adóról, hanem a kezelési költségről. A postától is csak külön kérésre kaptam annó erről számlát.) De mindegy, a linkelt topicba való inkább ez.
Azért mocskosul drágák az európai árak, akár a pollin.de akár az odroid.co.uk árat nézzük.
-
azbest
félisten
válasz
gurabli #1610 üzenetére
már a posta is 3500-at kér. A futárcégek meg 6 körül, ahogy írja is. Vámot nem fizetett, csak áfát, de a vámkezelés az ami megállípítja azt. Esetleg még az is bejátszhat, hogy a külföldi rendelős topic néhány beszámolója alapján a dhl-nél hiányoztak matekóráról és sehogy sem jön ki a szumma a papírfecnijükön, néha pár ezerrel több, mint a részösszegek. Vagy a 6 ezres kezelési költségre is rászámoltak áfát. Kb senki sem érti, hogy számolnak. ( 24 ezer * 1.27 + 6 e = 36.5e lenne a normális)
De még úgy látom ígyis versenyképes a rendelős ára az európai partneréhez képest, ahol csak az xu4 magában már 90 dolcsinyi euró + szállítás.
-
azbest
félisten
válasz
Speeedfire #1603 üzenetére
pár perc keresés után talán ubuntu és arra kodi csomag, desktop felület nélkül is fut gondolom, a mate nélküli alap rendszer kép doksijában is ott a két kulcs dolog: a mali driver és a kodi telepítése csomagból. Bár ez még a 17.4-es stabil verzió, nem a 18-as béta (ami némelyik online streaming szolgáltatáshoz szükséges) [link]
Bár régebbi codec-ek nem annyira mennek, ahogy írja.Ha kifejelzetten multimédiára kellett, akkor lehet jobb választás lett volna a samsungos xu4 helyett az amlogic-os c2. Bár azt hiszem sajna a libreelec-nél kiesett az ember, aki a hivatalos rendszerben is támogatta ezt. Szóval core-elec fork vagy más fork az, amihez a legfrisebb rendszer is megvan.
-
azbest
félisten
válasz
Fooler89 #1583 üzenetére
az eu vat registered csak azoknak jó, akik cégként rendelik és jogosultak is áfamentesen rendelni.
Pollin-de -nél a privatkunde alatt látok ungarn-t, csak nem abc szerint vannak a listán az országok.
Az odroid co uk meg azt mondja nincs készleten, hanem preorder. Egyébként a default esetén ott van hungary.
-
azbest
félisten
válasz
Ciccuka #1561 üzenetére
a hc2 a 3,5"-os háttértáras változat, a hc1 meg a 2,5"-ös. Szóval azok ugyanazok, csak a mellékelt vas más méretű
Az usb3 azért már elég vállalható tud lenni akár lanra vagy satára is, ha nincs natív. Sata esetén van olyan hdd keret, ami támogatja az uasp módot, ami mondjuk usb2 esetén is gyorsat valamit, de usb3 alatt aztán tényleg odatesz: [link]
-
azbest
félisten
Tippre, meg a zavaros kínálatot látva, attól függ, hogy milyen soc-ot lehet épp olcsón beszerezni. Van ami nem támogat satát, ott vagy teljesen lehagyták vagy próbálták a gagyi usb2-es adapter integrálást...
Ahogy nézem az allwinnerek közt van főleg olyan, ami támogat mindet, A20, R40, V40...De teljes a káosz az elnevezéseknél, sőt ahogy látom van ahol eredetileg r40 volt és később v40-re váltottak, mert teljesen kompatibilis a kettő [link]
-
azbest
félisten
m2 -t nem árulják, m2+ pedig ha megnézed, akkro nincs rajta semmilyen sata. Amelyiken van sata, ott sem árt elolvasni, hogy nem usb2-sata chipes adapter van-e rajta, mert az lassú. A gigabitnél pedig van olyan board, ahol valójában fele vagy harmada a max sebesség, mert van valahol szűk keresztmetszet.
"m2 berry" néven van v40 -es soc-os, amin van sata is és gigatibes is. 4 magos. Nem tudom van -e szűk kersztmetszet valamit.
S látod, sok hasonló nevű van szóval pontosan kell megnézni, hogy mit hogy hívnak. Meg nem árt annak sem utánakeresni, hogy például openmediavalut hogy megy rajta, ha már nas.
(#1556) wmati
az nem m2. Ez volt az m2 [link] -
azbest
félisten
Mi az értelmes ár?
Egyébként tényleg a beszerezhetőség a problémás sokszor. Nézegettem a pine64-esék rock64-ét 1GB ram változattal 25 dolcsi a webshopban, de szállítással tápegységgel meg már 40 felett van. Már, ha jól írta a szállítási díjat magyarországra, mert nem töltöttem ki teljesen mident. Bár valószínűleg csak a csupasz boardot érdemes megrendelni, mert úgy 37 dolcsi szállítással együtt és befér az áfa határ alá (22 euro felett addig nem kell áfát fizetni a vámkezeléskor, amíg az 10 euro alatt marad, ami lényegében azt jelenti, hogy érkezési árfolyamtól függően 40-42 dolcsi körül fér bele. Táppal már valsz túllépné.)
Ahogy youtubeon láttam sebességileg nem rossz, az is egy usb3-as csatin át tud hajtani lemezt. [link]
Viszont nem biztos, hogy érdemes bármi ilyesmit csinálni. Nekem egy rendes, önálló nas megy (zyxel nsa-320), csak kizárólag nasként használva, mert a saját procijának sok lenne mindenféle okos funkció. Egy régről maradt raspberry pi2 csinálja az okos dolgokat. Az előnye, hogy a nas gigabites, 2 winyóhelyes és használtan 10esért vettem régebben. Így nem érdekes, hogy van-e rendes sata vagy usb3 csati a boardon, ami az okosabb funkciókat végzi. Gigabites lanos is könnyebb találni, mint egy mindentudót, ha például gyors internet miatt ki tudná használni. Ha valamiért a board lerohad, a nas attól függelentül elérhető. A pi is sambával csatolja fel hogy rá dolgozzon.
Bosszantó, hogy újonnan 30 alatt nem igaznán látni nast, régebben 15 körül is voltak például egy lemezesek. Használtan egy lemezesből néha feltűnik 10 alatt is [link]
Másrészt, lehet egy régi laptop vagy minipécé is olcsóbbra jön ki magában. A fogyasztása sem feltétlen több vagy sokkal több és 10-20-30 körül is vannak az aprón különböző fajták. [link]
Openmediavalut meg pécén is biztosan jól megy, csak legyen gigabit lan rajta.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
DoItYourself #1495 üzenetére
Ígéretes hardver. Ahogy írják elvileg 4.4 LTS kernel okés vele, de a 4.19 is vállalható (kivéve a video gyorsítás), szóval úgy tűnik olyan szívás nem várható, hogy újabb perifériákkal gond lenne.
Az ára, legalábbis a komolyabb felszereltségűnek azért már odanyal az integrált procis pécés itx környékére. (Európai boltból 30-40 ezer forint alatt nem hinném, hogy lenne majd)
Már ki is ment pár cikk,
techrepublic, zdnet,Az influencereknek jövő héten kezdik kiküldeni a teszt példányokat, szóval hamarosan valós tapasztalatok is lehetnek.
Alapból winyóról nem tud bootolni, de például spi flash (vagy usb, vagy sd kártya vagy emmc) lehet megoldás.
Aki nem használ 12v-os sata tápot, annak 6-18v közti is lehet a betáp. Aki használ, annak muszáj 12v. -
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #1467 üzenetére
ez is lehet sokminden... ha a vétellel van baj, akkor esetleg másik frekvencián rosszabbul teljesít a tuner. Lehet kerneltől / media tree-től függő bug is. Volt, hogy elrontottak némelyik tuner driverben ezt-azt, amikor bővítették.
Meg persze lehet, hogy nem is a tvheadend bugzik, hanem amivel lejátszod, az nem boldogul vele (akár azért, mert nincs hw gyorsítása vagy bugos). Logokat kell nézni, tvheadend állapotot, meg mással megpróbálni lejátszani.(#1470) inf3rno
Valsz az órajelét is visszavette minimumra a pi2, mert annyira kevés a feladata. Éppen csak mocorog picit. Tucatnyi adást is elbír röhögve [link]
Az orange pi zero meg a bugos kernele miatt döglődik, ahogy írta a cpu governor -t átállítva már nem követ el harakirit -
azbest
félisten
válasz
szabi__memo #1457 üzenetére
hát, szisztematikusan kellene megnézni, hogy mi lehet a problémás:
- ha vannal logok, akkor újraindulás után megnézni őket, hátha kiírta a beléjük a nyűgjét. Ha logok is megállnak, amikor elérhetetlen lesz, akkor lehet, hogy csontra fagyott az egész. Esetleg a képernyőre írasd élőben a logot, hátha meglátod mi történik.
- melyik rendszert használod? A raspbian meg az orange pi féle rendszerek elég tákolmányok azon. Régi kernellel és mindenféle lehetséges problémával. Talán az armbianból lehet viszonylag használhatót találni rá, ha szerencséd van akkor egészen friss kerneles is használható szintű már [link]. Ez a lehet nem támogat mindnféle funkciót (pl 3d vagy video dekódolás), de hálózati eszköznek lehet jó és talán a tunerekhez is frisebb driver van. Ja közben látom, hogy többféle rendszerrel próbáltad, nézd azt is, hogy melyik kernel volt alatta, a régi 3.4-es vagy már az újabb 4.1x. A régi kernel kapcsán voltak olyan problémák is, hogy a hővédelem egymás után lekapcsolta a magokat, míg a végén egy sem maradt -> fagyás. Esetleg valami hűtést is próbálhatsz, hátha akkor kevésbé csinája.
- az orange pi változatok elég érzékenyek a tápellátásra, elsőre sok bajom volt a pi pc-mel, aztán egy jobb usb-dc kábel megoldotta. Ha csak 1-2 tunerről van szó, akkor lehet az aktív hub is elhagyható, mert 200mA körüli fogyasztása van általában a tunereknek. -
azbest
félisten
Hát, nekem van egy nas, ami leginkább nasoskodásban jó. Meg van kártyapécé, ami okoskodik hozzá, felcsatolva a nas. A nasok általában gyengébb procit kapnak és cél szoftver van rajtuk, ellenben rendes ház, táp megoldás van és nincs sata teljesítmény vagy lan sebesség probléma. De túl nagy okos feladatok megakaszthatják. A kártyapécéknél túl sok és kevésbé megbízható barkácsolás kellhet és ott problémások lehetnek az említett dolgok. Ellenben mindenféle okosság felprogramozgató rájuk.
Routerből van 3 is, mert a két szolgáltatós eszköz nem elég okos gyárilag, így a hiányosságaikat egy harmadik pótolja, de azt sem kártyapécé alapon, hanem megbízhatóbb router számára készített szélrendszerrel (openwrt / lede).
És külön médiajátszó eszköz, telefon, tablet is van. Mikor mi kényelmesebb vagy praktikusabb. Macerás lenne, ha ezt az összes képességet egy eszközbe tenném
-
azbest
félisten
válasz
csubuka #1412 üzenetére
hát.. régebben ezt próbáltam futólag. Kb ment, de nem próbáltam ki mindent. Persze nem kell olyan úri huncutságokat várni, hogy kadenciahelyesség meg hasonlók, csak sikerül lejátszani a videókat. Meg javításokat sem érdemes várni hozzá, ha valami nem megy.
Armbian vagy más viszonylag használható rendszeren nincsen hw video lejátszás. Az openelec varázs verzióknál valsz az androidos libek vannak bewrappelve, hogy kb működjön.
Nem hinném, hogy beljebb lennél a lite változattal. Az allwinner procikon a zárt libek miatt nem számíthatsz túl sok jóra, ha médiacentert akarsz.
A gyártó fórumán lehetnek linken. Itt egy ugyanolyan képességű (wrappelt) libreelec változat, itt pont említi a wifi támogatást [link]
Egyébként nem feltételn az EU változat, hanem a CUS az, ami elterjedtebb reatlekből és régebb óta támogatott sokféle rendszeren.
-
azbest
félisten
érdekességképpen a debian 9 stretch -ből vannak hivatalos sd kártya képek többféle boardhoz:
Belenézve a linkbe látható, hogy kb mikhez van készen.
netboot [link]
fullos [link]
Persze részletesebb leírás is van allwinner soc-os boardokhoz, de a mappában lévő readme gyakorlatilag elegendő. Csak egy linux kell, ahol a megfelelő parancs kiadásával a board specifikus + rendszer partició kiírásra kerül a kártyára.Bár ha jól értem ez még csak a telepítő, ami utána valahová feltelepíti.
Viszont talán lehet legózni más boardokhoz is. megfelelő dtb -k [link], innen lehet ihletet meríteni, hogy mi esélyes, és a leírás megfelelő része [link]
-
azbest
félisten
olcsóbb szegmensben (már attól függ a szállítás mennyi) ez is érdekes lehet.
Első ránézésre, a 8 dolcsi körülni nanoPi 100-as lanos, a 16 dolcsi körüli nanoPi2 gigabites. De mivel usb2 a sata, így lehet ez mindegy.13 dolcsi körül a ház és nyák, amitől nas lesz
-
azbest
félisten
válasz
Egy-két #1396 üzenetére
hát, marvell-re szoktak építeni nasokat. Csak nem teljesen értem, a konkrét boardnak mi a célja.
Úgy értem, hogy 1 sata van, de 3 gigabit hálózat.Szóval nasnak korlátozott, esetleg usb3-mal vagy talán a mpcie slotbna (ha nem csak usb, bár valsz rendes slot, mert másik eszköznél azt írják [link]) tett sata kártyával...
1 lemezes nasként esetleg az lehet még érdekes, hogy támogat -e hardveresen titkosítást, mert akkor egész gyors tudhat lenni azzal is. Az adatlap szerint elvileg támogat [link]
Második gondolatom, hogy esetleg a 3 lan miatt lehetne mondjuk két különböző net között failover eszköz, csak lehet arra kevés a proci, ha routolni is kell. MEg lehet 1 wan, 2 lan felállás lehet csak.
Szóval lényegében egyáltalán nem pi alternatíva, teljesen másban jó ez, mint a pi.
De lehet majd nálam sokkal kreatívabb emberek érdekes dolgokat hoznak ki belőle
, amikor majd lehet kapni.hm amazon linken azt írja vehető, de a másikon preorder.
Ja és akkor nem 39 dolcsi, az a crowdfunding alsó szintű ár 512 megásra. a pre-ordernél 49 = 1GBés 79 = 2GB rammal. -
azbest
félisten
válasz
betyarr #1381 üzenetére
Ha jó látom a 320 még egyel régebbi generációs is. Valószínűleg elég nagy különbség van a 2 és 4 mag közt, bár videózáskor ez valszínűleg nem jön ki. Úgy tűnik ugyanaz a gpu van abban a prociban is. A gyártó oldalán a download tabon a brossúrában ott is szerepel
" Native 4K support (H.265 / H.264 decoding)"
Egyébként lehet ott, ha más nem kicsit felébresztődik a topic. Hátha másnak is van már. -
azbest
félisten
válasz
doberman #1378 üzenetére
Van, aki szereti saját magát szivatni, de azt hiszem odaát épp egy tuner kapcsán volt a vadász. Időnként párhuzamosan felfedezni vélem ugyanazokat az embereket ugyanazokkal a problémákkal
Sokszor van, hogy akinek kalapácsa van, az mindent azzal akar beverni. De idővel általában mindenki megkomolyodik. Kevés menthetetlen felhasználóval találkozom, de azért tudnék példát mondani. Szerencsére ő nem jár éppen erre.
Amíg valaki nyitott az újdonságokra, tanácsokra, tanulásra, addig megbocsátható, ha kicsit türelmetlen vagy néha elbízza magát. Fiatalság
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1375 üzenetére
neked csak annyi tapasztalatod van, hogy vettél egyet-egyet, majd nagy nehezen sikerült armbiannal egy böngészővel használatba venni, Ennyi. Csináltál pár blogpostot, de volt, hogy nem bírtad a kritikát a tévedésedik kapcsán, ezért törölted és újra kiraktad letiltott kommentelhetőséggel. A másik topicban is kiderült, hogy nagyon-nagyon kevés ismereted van a témával kapcsolatban. Viszont az általad igencsak alacsonyra tett kerítésen átbillenő orange pi boardokat mégis mindenkinek mindenre ajánlod, figyelmen kívül hagyva, hogy mire szeretnék használni.
Mindenki olyat vegyen, ami a saját igényeinek megfelel. Adott esetben nem a lego boardok, mert árban, lehetőségek terén lehet van jobb és/vagy olcsóbb más. Mint az itteni példa is mutatta az előbb.
Nincs baj a lelkesedéseddel, de előbb kicsit próbálj tájékozódni és ne elvakultan ajánlani valamit, ami igencsak ritka esetben jó választás. Az, hogy szerelmes vagy a techinai adatokba a papíron, nem jelenti azt, hogy érdemes azt venni. Majd, ha megértetted az ok-okozati viszonyokat, hogy a gyakorlatban mit jelent az, amit a papírra írtak, akkor valószínűleg megérted a kritikát is ezzek kapcsolatban.
szerk:
az egyébként remek lenne, ha különböző rendszerekkel alaposabban kipróbálnád őket és azokról írnál tényszerű beszámolókat. Azt is figyelembe véve, hogy még akár egy video lejátszása kapcsán is elég tágak az igények emberenként (van akinek elég ha mozog, más meg brutál durva kódolású videót akar helyes képkocka szinkronizációval). Van akinek windows kell, van akinek android kell, van akinek linux kell. Az sem mindegy milyen programokkal, mire és mennyire párhuzamosan használná. Másnak meg gpio kell és azon spéci megoldások. Nem egyszerű ez.Szóval próbáld ki olyan szempontok szerint is, amiket mások írtak. Úgy megtapasztalod azt, hogy miért tiltakozunk bizonyos esetekben ellene.
szerk2: és a mostani konkrét esetben egyik boardot sem szívesen ajánlom, mert már az elejétől gyanús volt, hogy inkáb egy nagyon kompakt pécére lenne szükség
-
azbest
félisten
válasz
betyarr #1373 üzenetére
valami barbone mini pc, amiben te rakod a háttértárat, ramot, opnrendzert [link]? Gondolom eu-ban is árulnak ilyesmit. Lehet ph teszt is volt valamerre.
Az udoo mintha még csak előrendelhető lenne. Nem azonnali.
Pl itthoni vegyesfelvágott barbone [link] vagy méginkább [link]És már vissza is jutottunk a #1360) azbest -beli normál minipécéhez, a betyarrját
ZOTAC ZBOX BI323 ? video -
azbest
félisten
válasz
betyarr #1371 üzenetére
lehet elindul a sima alap linux, de esetleg wifi és touch például alapból nem működne, mert ahhoz driver kell, ami megfelelő kernel támogatással van.
Persze a boxnál lehet csak a wifi érintett, attól függ hogy milyen buszokon vannak a különböző portok összekötve. Lehet a lan is sdio porton van és akkor az sem megy alapból, ha nincs megfelelő driver/kernel.
Erre céloztam a korábbi kommentemben például ezért van az up-board linuxos beüzemelős útmutatóban, hogy ubuntu telepítés után az ő repójukat fel kell venni és abból telepíteni a saját kernelüket, hogy minden működön.Windows alatt is első fontos dolog, hogy "double driver" programmal backupot készíteni a win alatt telepített driverekről. Csak mert ha valami miatt szűz telepítés kell, akkor azzal lehet visszaállítani a drivereket, mert külön nem biztos, hogy elérhetőek. Nekem tabletből van inteles, onnan pár tapasztalat
-
azbest
félisten
válasz
betyarr #1366 üzenetére
nekem egyik sem éri meg, de hogy neked melyik jó, azt te tudod eldönteni. Ha jól tudom az x5-Z8350 tabletek számára készült, az N3160 pedig az olcsó integrált laptopokhoz. Ha minden igaz, akkor a tabletes lassabb valamivel, mint a laptopos soc.
Ha esetleg tárhely kompromisszum szóba jöhet, létezik kínai box eu warehouseből: pl [link], [link]
De azokra biztos nincs olyan gyártói támogatás és csak 32GB flash. Linux sem feltétlen megy fel azokra.(#1369) st3v3np3t3r
kicsit unalmas már, hogy bármilyen feladatra azt a noname kínai board gyártót ajánlod, mert múltkor vettél egyet-egyet azokból és mivel te se videózni se semmire nemhasználod, csakis egy böngészőablakban szöveget olvasni, ezért mindenkinek mindenre azt ajánlgatod. -
azbest
félisten
válasz
betyarr #1359 üzenetére
ha windows-t szeretnél, akkor nem a tipikus kártyapécé kell neked, mert az nem asztali pécé kompatibilis, arm processzor van bennük.
Valamilyen intel tablet procis vagy hasonló mini pécé kell neked. Amilyen te is linkeltél például.
Ha viszont tablet procis, akkor lehet nem megy rá linux. Vagy csak az amit a gyártó biztosít hozzá. Mert nincs rendesen megcsinálva a bootloader esetleg, meg hiányoznak a driverek. A tablet procis eszközökre sokszor i2c one wire buszokon vagy sdio buszon kapcsolódnak dolgok, pl wifi vagy vezetékes hálózat.Szóval lehet szimplán egy pici méretű pécé megoldás kell neked, ami péládul egy itx alaplapra épül és szabványos megoldásokat használ, arra különösebb fennakadás nélkül olyan oprendszert telepíthetsz, amit szeretnél, mint bármilyen asztali pécére. Ráadásul ezekbe te tehetsz ramot, háttértárat.
Sőt, ha egy használt üzleti, péládul thinkpad t430 -cat nézel, akkor az is hasonló árban lehet, mint egy up board. És az mégiscsak egy komplett gép. Bővíthetőséggel. Arra is lehet külső monitort, tévét kötni, meg külső egeret, billentyűzetet is. Azért 430-at mondom, mert az még hivatalosan is támogatja a win10-et, a t420 sem lenne rosszabb, de az a gpu-ja miatt kissé elavultabb.
-
azbest
félisten
A feladatok 99.99% nem gépi kódban lesz leprogramozva, szóval teljesen mindegy milyen proci. A kritikus pontokon szoktak csak kézzel optimalizálni, egyébként a fordító szépen lefordíjta, ahogy kell és azzal az utasításkészlettel, amivel kell
A kereskedelmi programok egy részénél lehet probléma az arm proci, mivel binárisan terjesztett programokkal nehéz mindenhová illeszkedő appot adni. De a konténeres környezet lehet erre is megoldás. Amikor hiányolni szoktak dolgokat, akkor sokszor a linux alól hiányolják, nem az arm miatt nincs.
A perifériák, io, gpu driverek, zárt blobok, gyártónként eltérő bootolási folyamatok valóban megnehezítik a dolgot az egységes és univerzális megoldások hiányában. Pécén a bios/uefi szabványos volta sokat segít. Az ezt nem támogató x86-os tabletes procikkal is hasonló problémákba lehet ütközni, mint az armokkal. Nem lehet akármilyen rendszert feltenni.
Amúgy ja, baromi sokat fejlődtek. 4k 60Hz videojátszás, megjelenítés, erősebb gpu-k, 64bit, virtualizálás , persze ezek főleg a céleszközökben kihasználhatók. Akinek ugyanaz a board van és a két éves rendszer rajta, az valóban nem vesz észre változást
-
azbest
félisten
válasz
gábor-ka #1353 üzenetére
A noname eszközöknél kb csak arra lehet számítani, amire van már megjelenéskor megoldás. De még a márkásaknál is egy-két frissítés ha van, mert ha újabb hardvert adnak ki, arra új implementáció kell, mivel csak soká vagy sosem kerül be a támogatásuk a hivatalos kernelbe. Azért mert senki sem dolgozik előre, nem üti meg a megfelelő minőséget az eredmény.
A napra kész linux rendszerek,
Suse Linux Enterprise for ARM, Arch Linux Arm, Pidora , Fedora Workstation 25 / Server 25 ARM, Open Media Vault, snapy ubuntu core, risc os, osmc, libreelec, openelec, win 10 iot, kezdetleges android 5.1 - 6 - 7... (van ami csak raspi 3-tól, mert 64 bit kell neki)
egészen új kernel támgotása, folyamatos frissítése kb csak a raspberry pi-re jellemző, mert ott vannak erre felvett emberek és az eladásokból dől a pénz. Meg a reklámérték és a felkapottság is sokat számít, hogy mivel foglalkoznak külön. Plusz olyan hardvert választottak, bővítgettek, ami nagy mértékben kompatibilis, azzá tehető könnyebben az új kernelekkel. Persze megvan a maga limitje annak a hardvernek is.x86 emulációt kár itt várni, eleve 1-2 GB ramos, gépekről van szó, egy mai dizájnos dinamikus weboldal meg tudja tölteni akár. Vannak x86-os eszközök, amin asztali windows is fut, ha neked windows kell. Persze nem 10-50 dolcsi közt. Ha pécé kell, akkor még mindig pécét kell venni és nem hiszem, hogy valaha változna.
-
azbest
félisten
Van pár komment mibox topicban [link], ha meg valami ütősebbet akarsz, akkor nvidia shield tv [link] lehet alternatíva. Az játékban is erősebb. Pécéről streamelt játékra is képes. És ha a tévéddel elégedett vagy, csak nem elég okos, akkor külső android tv okosítóként ezek egészen jók lehetnek. És olcsóbbak, mint egy új tévé.
Meg ott van az amlogic boxos topic [link] is, mindenféle változatos minőségű androidos box, amiken libreelec is futtatható. De az android részük eléggé változó minőségű és például az előfizetős tartalmak fogyasztása is limitált (a tabletes rendszer, drm támogatás nélkül, nem képes magas minőségű stream fogadására). A hivatalos androidtv rendszeren meg távirányítóbarát, fhd-4k minőségű előfizetős tartalom (pl netflix) viszont némelyik appnak nincs tv változata.
Fogyasztás: nem hiszem ,hogy az az 5-10 watt számítana valójában.
-
-
azbest
félisten
a legolcsóbb, hivatalos android tv rendszerű a mi box nemzetközi változat, az eustocknál magyar garanciával és áfás számlával 25 ezer forint.
Előfordulnak olyan android box-ok, amire van tévés változat. Péládul a mini m8s2 kapcsán láttam [link]. A drágább, mibox árszintjén pedig valamelyik wetek -re is van.
De a nem hivatalos androidtv rendszereknél vannak funkciók, amelyek nem működnek. Chromecast mód csak a hivatalos eszközökkel megy. Az előfizetős szolgáltatások kezelése is lehet csak hivatalos rendszeren megy.
szerk:
az android studio fejlesztőeszköz mellé települő szimulátorban van TV-re is lehetőség. 5.1, 6.0, 7.0 és 7.1.1 is van benne.Pécén, ha win-en vagy akkor virtualizációt támogató proci és haxm telepítése gyorsítja (sdk managerrel letölthető és külön telepíthető). Linuxon amd procival is megy, ha virtualizációt támogat és kvm pakkok telepítve vannak.
Nem tűnik valami gyorsnak.
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1317 üzenetére
"orange pi-k raspi2/3 kompatibilisek"
majdnem... pontosabban semmi közük hozzá, azon kívül, hogy van egy hasonló kinézetű tüskesor rajtuk.
Azon kívül teljesen más a boot folyamat, más a gpu és az audio megoldás, i2c.... A gpio sem teljesen úgy működik, csak nagyjából. Teljesen más kernel és driverek vannak rá.Annyi a közös pont, hogy mini pc-szerűségek és mindkettő ért armv7 utasításkészletet.
Az, hogy ugyanolyan néven vannak rájuk rendszerek nem azt jelenti, hogy ugyanazok a rendszerek futnak. Például az orange pi -re való raspbian úgy készül, hogy kb kibelezik az eredeti raspbiant és kicserélik a kernelt meg a gpio python libet és még pár dolgot megmókolnak. Nem csereszabatos a rendszer a két gyártó közt. Szóval a userspace egy része közös. De minden hardverspecifikus dolog más. Egyik sem tud elindulni, működni a másik számára készült rendszerrel.
Mivel (#1307) tszabi lejátszónak is szeretné használni, így alapból kiesik egy csomó ilyen szempontból kiforratlan másolat. A képernyő nélküli, csak a procira és hálózati csatlakozásra való igénnyel sokkal többféle megoldás lehet. De amint szóba kerül a médiajátszás, vagy bele is dugna valami más hardvert, akkor rengeteget számít az támogatás, ami egy több millió fontos projekt mögött van (raspi). Némi befejtetéssel bárki gyártathat kínában minipécéket, a kihívás az, hogy szoftveresen is használható legyen.
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1312 üzenetére
nézd meg orange pi pc-vel a [link] openelec-et. Csináltam egy gyors próbát vele, a ph tesztvideo csokor egészen meggyőzően ment. Egy két codec-et nem szeret (vc1) meg néhány nagyon extrém videónál akadt, vagy nem adott képet. De az átlagos ripes szinten lévő videókat lehet simán viszi. Az élő tévé adást bekötve rá a tvhedend szerveremről, abba belefagyott. Lehet, hogy van hozzá update is, azt nem próbáltam. De sima hálózati videojátszáshoz jó lehet. A youtube addont sem próbáltam most.
Itt kezdődik egy média játszó. Ha stabilan megy tartósan, akkor egész használható. Ha időnként lefagy vagy más idegesítő hiba kiderül, akkor kevésbé. Egy raspberry pi-vel alap, hogy megy a friss libreelec is, ott nem kell ilyen problémától tartani. Itt ez egy lelkes ember munkájának gyümölcse, hogy egyáltalán van rá.
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1312 üzenetére
a különbség köztünk, hogy téged a papíron lévő adatok varázsolnak el, engem meg az, ha valami működik. Ezért hiszed azt, hogy a pi zero butább, mint az oragnge. És valóban, levélnehezéknek túl kicsit a zero, ellenben az orange már néhányat meg tud tartani a súlyával
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1310 üzenetére
az hogy mozog valami a képernyőn picit messze van attól, hogy mondjuk 4k felbontásban, a film képfrissítési sebességével kadenciahelyesen, hd audioval képes stabilan lejátszani szinte bármit. Egy olcsó s905(x) box libreelec-kel képes erre.
Az orange pi pc még rendes videojátszásra sem képes. Az ilyen-olyan talán részben működő megoldások elég messze vannak a bizonyítottan működőtől
Ha nincs pénz erre, akkor az orange pi -nél még egy pi zero w is jobb választás filmezésre (fullhd, h264, nem hd audioval).Ez talán valamennyire használhatóvá teszi az orange pi változatokat is, openelec build [link]
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1297 üzenetére
Nos, ha a cpu governor jobb ezen a rendszeren, mint a többi gányon, akkor nem csoda (azaz ha nem dolgozik, akkor visszaveszi az órajelét).
És melyiket raktad vel? a régi kernelest, vagy a Nightly 4.10.1 -et?
Na meg melyik orange pire melyik rendszert? plus2e-re nincs nighltly.
Nekem a friss kernelesek az érdekesek, mivel a régi kernellel és friss userspace-vel csak a bajom volt a pi pc esetén. A friss kernellel még az is lehet, hogy jó tévé szerver lehetne. Csak már több board van mint amire használom, szóval vissza kell fognom magam, hogy ne vegyek többet, amíg nincs valós normális célom vele
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1295 üzenetére
nem használtam még armbiant
-
azbest
félisten
MickMake csinált egy Orangepi pc 2 bemutatót:
[link]Ez alapján valószínűleg armbian alatt lehet a legtöbbre jutni vele, mert ott 4.10 -es kernel van. Hálzati feladatokra jó lehet, a videó végefelé közel gigabites hálózat sebességet képes hozni azon. Az io portok nem mind használható se a gyári rendszer 3.10, se az armbian 4.10 kerneles rendszerével. Az android meg kínai
Ha valaki arra vetemedik, hogy ilyet vegyen, akkor szerintem minimum a tápkábeles kombót vegye, mert nagyon érzékeny a rossz minőségű kábelre (a pi pc1-emmel sok baj volt, mire a harmadik kábellel sikerült stabil feszültséget biztosítani). csak 52 centtel drágább a kábeles kombó.
-
azbest
félisten
Egy jópofa kis videó az orange pi zero-ról
https://www.youtube.com/watch?v=MzxLYGWQddAKülön tetszik a poénos bevezetőben
"The Orange Pi soda. Now with Zero support"Van a csatornáján pár videó más boardokról is.
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
válasz
inf3rno #1255 üzenetére
A legtöbb olcsó boardom még usb2.0 van, az még tud okozni érezhető limitet. Az újabb fajta orange pi-ken pedig usb2-sata adapter van. Azért hangsúlyoztam ki, hogy ez ne legyen komoly szempont annál a boardnál, mert nincs előrébb vele, mint más jobban támogatott board + pár dolcsis usb-sata házzal. Egy jobb fajta usb3-sata is csak 6 dolcsi körül van, az usb2-esek is filléresek.
De még gyakoribb, hogy az internetkapcsolat a szűkebb ennél is. Usb3-nál persze sokkal nagyobb sebesség is elréhető, de nem biztos, hogy tényleg tudja az 5Gbitet, mert a soc-on belül lehet más szűk keresztmetszet is. De persze könnyen meglehet, hogy a lan nem tudja teljes egészében kihajtani ezt a sebességet, ahogy írod is.
Vagy egyszerűen csak a két eszköz közt együtt nem megy több, sambán szerintem szép eredmény a 90MB, lehet csak a csomagfejlécek overheadje miatt annyi lanon. Ez teljesen jó.
Pi2-vel egyszer-egyszer láttam már 10MB-os letöltést úgy, hogy hálón át nasra ment (szeretem a full duplexet
) De akkor már ssh-n sem volt túl reszponzív. Annak a lanja usb2-es. Gondolom az usb2 hdd is meg tudja cibálni a procit ilyen terhelésnél.
-
azbest
félisten
Melyik orange pi-t? Az allwinner a20-ason van natív sata. Az újakon csak egy usb-sata átalakító van a lapra integrálva, mintha külső usb csatolós merevlemezházat használnál. Ha sok kis lemezművelet van, akkor lehet jobban eszi a procit, mint a natív sata, de 4 magosoknál már lehet ez nem számít annyira.
-
azbest
félisten
Végre megjött az új dc kábelem, így tettem egy próbát megint az orange pi pc-vel. Ezzel elindult az android is. A korábbi kábelek annyira rossz minőségűek voltak, hogy nagyon leesett rajtuk a feszültség.
Az alap androidot próbáltam, nem a más boxokról hackelt fajtát. Elég döcögősen megy. A youtube nem hajlandó betölteni tartalmat. Néha egy percig is elgondolkodik, amikor valamit a háttérben dolgozni kezd és ki is lődöz alkalmazásokat. Persze más android változat sokkal jobban is futhat, elég nagy különbségek lehetnek, de azt hiszem továbbra sem erőltetem ezt rajta (vannak már 5.1-es és 6.0-ás amlogic s905-ös boxaim, amelyeken sokkal jobban megy az android).
-
azbest
félisten
-
azbest
félisten
odroid c2, amlogic s905 soc-kal android 5.1.1-et. [link]
esetleg solidrun hummingboard, 4.4-est.Azokra még terméktámogatás is van kiadás után.
Ha nem akarsz gpio-t és más spéci dolgot használni, akkor valamilyen s905-ös vagy s905x-es android box is megteheti a javasoltabbak közül.
-
azbest
félisten
Valamilyen linuxot vagy androidot. Sokféle orange pi változat van. Többségük 3.4-es kernelt használ, lehet az újabb bluetooth eszközöket nem tudja kezelni.
Először kigondolod, hogy pontosan mit is szeretnél. Esetleg a bluetoth specifikációkat elkezded olvasgatni, hogy egyáltalán lehetséges-e az. Vagy hogy melyik bluetooth verziótól lehetséges. Ha újabb kell, akkor azt ismerő hardvert keresel és utánaolvasol, hogy 3.4-es kernellel megy-e. Ha nem, akkor lehet neked kéne kernelt fordítani, de lehet egyáltalán nem megoldható vele.
Ha az tiszta, akkor elkezdesz olvasgatni a neten linuxos és androidos témakörben arról, hogyan lehet elérni, kezelni a bluetooth azon funkcióját, ami neked kell. Eseteg milyen libek vannak a kezelésére. Ha megvan miben praktikusabb megcsinálni, akkor csinálod abban.
-
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #1215 üzenetére
Persze, teljesen jó, ha van többféle. Csak a konkrét gyártóval nem érdemes sokat tervezni
Ha egy amatőr ezen kezd el kísérletezni, akkor egy életre megutálja az egészet. Sokan még a pi3-mal sem boldogulnak, pedig ahhoz elég sok dokumentáció van és sokminden rendesen meg van csinálva rá. Igaz sokan úgy veszik a hasonló eszközöket, hogy nem láttak még linuxot, se kodit és azt sem tudják, hogy az ms office nem fut rajtuk
Viszont, ha valaki allwinner soc-ra fejlesztene kernelt, annak ideális. -
azbest
félisten
válasz
MaCS_70 #1213 üzenetére
Hát, 9 dolcsi a hivatalos aliexpress shopban, szálltással együtt pedig 13at közelíti. Kb annyiba kerül, szállítással együtt, mint a pi zero.
Szerk, ja bocs az 512-est néztem, a 256-os két dolcsival olcsóbb.
A szoftveres támogatás pedig elég gyenge szokott lenni hozzájuk.
-
azbest
félisten
válasz
Ciccuka #1201 üzenetére
Mostanában általában készleten is van, 4 GBP a pi és 4GBP a szállítás, vagy akörül pimoronin [link] (onnan vettem kétszer is), de ha minden igaz már szállít ide hasonló áron a thepihut is [link]. A csupasz pi zero annyi, a kábeles és egyéb csomagok talán némileg túlárazottak cserében, de azokat 1-2 dolcsiért lehet kapcsni darabonként kínából. Ahogy sd kártyára is vannak olcsó és megbízható eladók kínában, ebayen.
-
azbest
félisten
válasz
Ciccuka #1199 üzenetére
linuxon nem fagyott, mert ott működött a dinamikus órajel szabályozás. Ha pedig meg volt hajtva és kezdett melege lenni, akkor visszavette a sebességet. Az androidos rendszerek alá tett kernel ezt nem kezelte és induláskor lefagyott.
Hirtelen képről kerestem elő 1.2-es az opi pc
Kevés. Volt, hogy rátettem, kicsit tovább jutott az android mielőtt összeomlott.
Pi zero 8 font, szóval kb 3500 forint alatt van postázással. Persze ha több mindent rá szeretnél dugdosni akkor már nem feltételen érdemes. Ha csak lan kell, akkor 2000 forint alatt nekem ez az adapter bevált [link]. Ez akörül van, mint az opi pc. Persze más képességekkel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Konfig I7-10700 32GB DDR4 512GB M2 SSD RTX5700XT 8GB K7!
- Félkonfigom eladó! (MSI GTX 1660 Super Gaming X, i3-10100F, HyperX Predator 16GB DDR4, FSP 500W)
- Új DLSS4 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 5070 12Gb/32Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új DLSS4 Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 5060 Ti/16Gb-32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új 2K Gamer PC R7 5700X/RTX 5060 Ti/32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Honor Magic7 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R7 1700 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT Rampage SHIVA Zalman 500W
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest