- Milyen asztali médialejátszót?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- iPad topik
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Projektor topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
A default distrohoz előbb kell egy olyan módszer, amivel a hivatalos distro "live" be tud bootolni... vagy legalább egy hivatalos, adott hw-val rendszerinítás kompatibilis telepítő. Ilyen meg nincs tudtommal.
Armoknál sajna nincs még ilyen egységes bios / uefi megoldás. Az uboot valami olyasni, de azt hiszem abból is kell előbb egy adott vashoz összeállított megoldás, hogy utána a kernelt bootolni tudja. Ha minden gyártó biztosítana a vashoz való uboot imaget, akkor utána arról esetleg már valami egységes cucc is mehetne. Akkor már csak az a bibi, hogy sokszor spécibb buszokat is használnak az armos cuccok, ami lehet nem plug&play.
-
vzozo
senior tag
Nyilván valami ilyesmiről van szó, nem akarok semmilyen céget, gyártót huncutsággal gyanúsítani, csak szerintem nagyon szar az optikája.
Ahogy olvasom elvileg az újabb 5.x-es kernelekbe már bekerültek pl. az odroidos hardveres finomhangolások, tehát talán (?) egy default disztró telepítéssel is el tudnék lenni. Bele kell tenni az időt, energiát + hiába használgatok linuxot úgy 96 óta, azért én mindig is vindózos arc voltam, abból élek, azt ismerem.
-
azbest
félisten
Ez inkább attól függ, hogyan készítik el a rendszerképet. Lehet nem teljesen automatizált, hanem van olyan lépés, hogy kézzel konfigurálnak vagy frissítenek valamit és aztán arról mentenek ki egy dd-t.
Ugye azt érdemes tudni, hogy az armos, nem hivatalos distro változatok úgy épülnek fel, hogy hardverfüggő boot (jobb esetben erre felkészített, de lehet egyedi uboot), custom kernel valami régebbi változat, esetleg google android alól kiszedve, patchelve. És arra egy distro userspace konfig és alap csomagtelepítés. Ja meg esetleg saját apt repo a hardverfüggő dolgokhoz.
-
vzozo
senior tag
Ugyan bedobtam ezt a reddites odroid "fórumban" is, de ott kb. az egyetlen hozzászóló annyival letudta, hogy hülye paranoid vagyok. Amúgy sem pörög az a közösség, hátha majd most itt!
A szitu.
Oké, megjött az N2, fel is tettem rá a legfrissebb HK-s Ubuntut. Majd elkezdtem nézegetni a logfájlokat, mert van egy ilyen szokásom, hogy átnyálazom egy frissen telepített rendszer nyűgeit, és hát találtam egy csomó bejegyzést még tavalyról. Nyilván nem én bootoltam be a rendszert egyik esetben sem.
Mindig is volt bennem némi aggodalom "nem hivatalos" image-eket használni, erre tessék, itt van egy csomó "szemét", aminek szerintem egyszerűen nem szabadna ott lennie egy OOBE telepítés után.
Van itt bármi tapasztalat ezügyben? Gondolom a HK-sok bootolták be valamiért, és nem törölték a logokat, de ez akkor is bűzlik.
Ti milyen OS-eket használtok N2-n?
-
Proci85
senior tag
Sziasztok!
Ha van valakinek eladó új/használt Odroid-hc2 vagy lát magyarhonban eladót, kérem szóljon. Úgy látom, hogy kintről behozva 25k körül van, az kicsit már sokallom.
Köszönöm! -
vzozo
senior tag
válasz
Multibit #1693 üzenetére
Néztem azóta eMMC árakat is, azt hiszem maradok az SD kártya + külső vinyó kombónál...
Tudom már kb. egy éve kérdeztem, de azóta hátha van több tapasztalat mások részéről. Szóval tudok itt generikus Linux disztrót használni (pl. https://ubuntu.com/download/server/arm ) vagy mindenképp a hardkernel ubuntuját kell telepítenem?
-
Multibit
nagyúr
Nincs N2-vel tapasztalatom (H2-t vettem). Viszont van egy Minix Neo U9-H boxom, amin CoreElec oprendszert használok. Kezdetben SD kártyáról bootolt, jelenleg eMMC-ről. eMMC-ről gyorsabb, egyértelműen. Gyanítom N2-vel is ez a helyzet. Persze, ha nagy az írásterhelés, akkor érdemes valami jobb fajta (értsd MLC) SSD-t beüzemelni.
-
vzozo
senior tag
Végre megrendeltem az N2 kütyüt, szóval hamarosan csatlakozom az odroidos táborhoz.
Viszont tanácsot kérnék: érdemes eMMC-re pakolni az oprendszert, vagy elfut ez simán az SD kártyán is? Igazából félek minden SD-s megoldástól (és ahogy olvasom, az eMMC sem annyival jobb wear szempontjából), miután raspberryvel sikerült már kinyírnom néhányat.
Use-case-ben pedig ott van, hogy log szerver is fog rajta futni fogadni a routertől elég sok adatot, szóval írás az lesz. Lehet mondjuk célszerűbb lesz rákötni egy külső vinyót csak erre a célra...
-
Multibit
nagyúr
válasz
Andrew801 #1637 üzenetére
Tudom, hogy régi hsz, amire válaszolok, de ha esetleg más is ilyen céllal keresne H2-t, ne tegye! A HDR nem fog menni rajta
-
Geree
senior tag
köszi, megnézem őket...
-
Geree
senior tag
sziasztok!
tudtok magyarországi forrást Odroid H2 beszerzésére?
Vagy van valami bevált külföldi forrás?Köszi!
-
vzozo
senior tag
Egyelőre kivártam a vásárlással, se N2-t, se Pi4-et nem vettem még.
Akit érint, úgy néz ki az N2-vel lehetnek USB bottleneck problémák: [link]
https://old.reddit.com/r/ODroid/comments/cs0toc/odroid_n2_and_usb3_bus_saturation_issues/
-
weiss
addikt
Armbianon nektek a logrotate működik rendesen? Gugli dob fel találatot, hogy valami nem teljesen jó vele, de semmi használható infó nincs.
-
PBA
aktív tag
Hm, én is gondoltam erre, de strapabíró kellene legyen, strapabíró készülékházban. Az RPI azért tetszik, mert le tudnám elvileg szűkíteni a dolgokat, kis fogyasztás, strapabíró ház, "parancssorból" indítható VOIP kliens, stb. És teljesen testre is szabható a dolog. Droidos telefon úgy jöhetne szóba, ha mondjuk rootolva lenne, és minden felesleges sallangot ki lehetne dobni belőle, plusz strapabíró házba lenne szerelhető...
-
PBA
aktív tag
válasz
inf3rno #1678 üzenetére
Sziasztok!
Jól behatárolható célfeladatra próbálom kiválasztani a megfelelő eszközöket, ezért kérdezem meg az itteni tapasztaltabb kollégákat - kártya pc-vel még nincs tapasztalatom ugyanis.
A feladat: egy VOIP kliens progit futtatni automatikusan, képernyő és egyéb interakció nem szükséges. A VOIP kliensnek a belső hálón elérhető Asterisk szerverre kell fellépnie, egy adott fix számot tárcsáznia. Tulajdonképpen egy vezeték nélküli duplex intercomról beszélünk.
Olyan eszközt szeretnék választani erre a feladatra, ami az alábbiakat tudja:
- a lehető legkisebb fogyasztás (pl. Pi Zero W?),
- megfelelő modullal akkuról is elketyeg (UPS HAT?),
- megfelelő modullal egy combosabb fejhallgató-mikrofon szettet is meg tud hajtani jó hangerővel, (RPI esetében erre is láttam mindenféle HAT modult),
- legalább 2.4G-s WIFI, ha dual band, az sem baj,
- stabil működés.Ahogy nézelődtem, eddig RPI zero W-re hajlok UPS és audio HAT modullal kiegészítve.
Mit gondoltok? Van jobb alternatívára ötletetek?
Előre is köszönöm a tippeket!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
vargalex #1671 üzenetére
Üvegházhoz szeretnék öntözőrendszert, majd ha már ott tartunk. Szétszórnék talajnedvesség mérőket ágyásonként kettőt - hármat, aztán minden ágyásban külön állítanék be a növény fajának megfelelő öntözést. A páratartalmat, hőmérsékletet, stb. is megpróbálnám szabályozni, de azt már nehezebb ágyásonként lebontva. Aksival nem szívesen szórakoznék, mindenképp vezetékes áramra gondoltam, lehetőleg 50V alatti egyenáramra, hogy ne rázzon. A vezetékkel is szerettem volna spórolni, azért gondoltam a POE-ra, de ahogy nézem a kütyük árait nagyon felvinné. Ha tényleg ilyen altatással meg lehet oldani az alacsony fogyasztást, akkor a wifi is simán jó lehet. Nekem az is belefér, ha késik fél órát az öntözés, mert lassan gyűjtöm az adatot. Ez csak konyhakerti prototípus lesz, nem kell sokra gondolni, igazából csak szórakozásból csinálnám. Ha beválik, és nem fogyaszt sokat, akkor elgondolkodok, hogy fóliával lenne e értelme nagyban megcsinálni ugyanezt valamelyik földünkön.
-
vargalex
félisten
Igen, annyit. Ahogy írtam, én percenként mérem a hőmérsékletet. Ha ez csak 5 (esetleg 10) percenként történne meg és mondjuk csak óránként ébreszteném wifivel és POST-olnám az addig tárolt eredményeket, akkor ennek a többszöröse is lehetne az üzemidő.
Természetesen ilyen low power megoldásokhoz a developer board-ok alkalmatlanok, hiszen a rá ültetett alkatrészek fogyasztása nagyságrendileg több, mint az ESP8266 deep sleep fogyasztása (ez utóbbi áramfelvétele deep sleep-ben mindössze ~20 μA). Így én egy ESP-12F-et használok. -
weiss
addikt
válasz
szabi__memo #1673 üzenetére
Persze, tudom, de az egy ATmega328P, ő pedig ESP8266-ot írt.
-
vargalex
félisten
válasz
inf3rno #1670 üzenetére
Pontosan mi lenne a cél? Én néhány DS18B20 hőmérő szenzort dobtam le a lakás különböző pontjaira. ESP8266 alapokon, mindet 1 db 18650-es Li-Ion cella táplál. Percenként mér, közben deep sleep-be megy, majd 10 percenként POST-olja a szerverre. Ennek megfelelően csak 10 percenként ébred wifi-vel, egyébként csak nélküle. Így 1 db cellával (ami egyébként notebook akkuból bontott) elmegy 3 hónapot. Persze a cella feszültségét is POST-olom, így szerver oldali riasztás is van.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
doberman #1669 üzenetére
Összeszedtem ide, amiket találtam POE-hez, de elég drágák. [link] Jobban megéri talán wifivel, plusz mellé valahogy megoldom, hogy csak egy AC/DC átalakító legyen a betáphoz. És akkor már nem akkora előny a POE. Ez az egyszeri kiadást rendesen le tudja nyomni, viszont a fenntartási költségeket meg növeli, hogy folyamatosan megy a wifi és azzal is gond lehet, hogy zavarják egymást a kütyük és interferencia lép fel. Szóval nem tudom hosszú távon melyik lehet a jobb, én a kábelt mindenképp szívesebben csinálnám. Egyébként megoldható UTP-vel és betáppal is, és az elég szimpatikus. Majd még utánajárok, ez úgyis ilyen sok éves hobbi projekt, egyelőre a házat kellene felújítani, utána majd foglalkozok az üvegházzal vagy a fóliával.
-
doberman
senior tag
válasz
inf3rno #1668 üzenetére
ilyen egyszerű dologra a pi zero (még a legelső) is nagyágyú.. viszont ott már van teljes értékű op rendszer. és szinte napelemmel is elmegy, ha meg kap még egy akkut akkor tovább is...amanóba... mikor lett ez ilyen drága??? még pár éve ha jól emlékszem 4font -ért vettem plusz 4 font volt a posta...
bocsi nem szóltam... -
inf3rno
nagyúr
válasz
vargalex #1665 üzenetére
Valami ilyesmi lenne tökéletes: ESP32-POE 2000Ft alatt, mint az ESP32 a banggoodon [link], illetve még kell egy jó POE switch meg kábel. Láttam valami tutorialt, hogy át lehet alakítani ESP32-t RJ45-ösre, de én inkább készen vennék ilyesmit, mint forrasztgatnék. Azt hiszem lassan kezdem megtalálni, amit keresek.
-
inf3rno
nagyúr
Ez egy kicsit ellentmondásos, akkor ezek szerint össze lehet hasonlítani, és 1-2 nagyságrend van köztük. Pont erre voltam kíváncsi. Ha valami 1W-ot eszik, akkor az 9kWh évente, ami olyan 300Ft, 5W-al meg 1500Ft. Ha csak egy van, akkor nem igazán számít, ha nagyon sok kütyüt vesz az ember, akkor viszont nem mindegy, hogy melyiket. Nyilván még a kütyü ára is bekerül a képletbe, de jobb minél alacsonyabb fogyasztásút. Köszi az infot.
-
inf3rno
nagyúr
Arduinonak meg ilyen kisebb kütyüknek mennyi lehet az éves fogyasztása 24/7? Esetleg van olyan, amit érdemes lehet betenni egy holt egyszerű vezérlő helyére, gondolok itt olyasmire, hogyha a talajnedvesség túl alacsony, akkor bekapcsolja az öntözést, stb. Szóval tényleg csak annyi kellene, hogyha stimmelnek a feltételek, akkor elindít valamilyen folyamatot. Kíváncsi vagyok, hogy nyomtatott áramkör és processzoros kütyük között mekkora most a különbség. Nyilván én az utóbbi felé húzok, mert lövésem sincs az elektronikáról egyelőre.
-
weiss
addikt
Odroid XU4 elvileg tud HW transcode-ot.
-
azbest
félisten
Arra valószínűleg már mindkettő alkalmas. Hardveres transzkódolást gondolom egyik soc-kal sem lehet csinálni még. Intel procin a x5-Z8350 tablet procis atomic pi lehet tudja a quick syncet. Az odroid-h2 is elvileg tud quick syncet [link]. De persze konkrét tapasztalatra érdemes támaszkodni - azokkal lehet hogy menne a transzkódolás is.
-
vzozo
senior tag
Ez jó részletes, köszönöm.
Végül is "csak" a lényeg maradt ki: a use-case. Nekem totál elég egy NAS (Samba share), DLNA és talán egy Plex szerver. Ez utóbbit még nem próbáltam, hosszú évek óta csak DLNA-t használok, de a csapból is ez folyik, szóval lehet adnék neki egy esélyt...
-
azbest
félisten
Jelen pillanatban a raspberry pi4 szoftveres támogatása még erősen hiányos. Ha minden igaz, akkor egyedül az alpha állapotú libreelec változattal tud hardveres gyorsítással videót játszani. Az omx-es korábbi lejátszási módot dobják és helyette most valami módosított ffmpeggel megy a h265, a h264 zavaros, hogy régi apival is megy-e vagy az sem megy máshogy még. Elvileg valamikor a vp9 hw támogatása is meglehet, mert képes rá.
Csomó funkció még nincs készen szoftveresen. A firmware funkciókból is sok hiányzik, utólag lehet majd frissíteni rajta egy flash chipen. Dobták a vc1 és mpeg2 hardveres lejátszását, a h264 max fullhd továbbra is. Az amlogic sokféle codec-et támogat 4k-ban is és mintha enkódolásban is.Ha jól tudom az s922x -es n2 sem teljesen stabilan támogatott még a coreelec-ben, ott is daily buildet írnak [link]. A coreelec egy amlogic specifikus dolgokkal kiegésztett libreelec.
Hosszútávon valószínűleg a pi4 is kiforrott eszköz lesz. Az s922x mintha kicsit jobb lenne hardveres képességekben, persze rendes szoftveres támogatás ami többet számít. A pi4 elvileg desktopként is már alakul, mert a desktop grafikus felületük is gyorsított lehet már (talán wayland alapú lehet) és patchelt chromiummal majd később lehet hardveres videolejátszás is. S922x-hez is ígérnek waylandes drivert majd. A pi újabb kernelt használ.
Szóval hardveresen hasonlóak sokmindenben. Jelen pillanatban még egyik sem ideális szoftveresen. Hosszú távon a pi4 ígéretesebb lehet, de persze lehet olyan felhasználási terület is, ahol valamiben limitáltabb.
-
vzozo
senior tag
Közben kijött a RasPi 4, jelentősen áttervezett és erősebb hardverrel. Tudom van neki külön topikja, de inkább az érdekelne, hogy pl. a mostanában sztárolt Odroid N2-höz szerintetek hogyan viszonyul?
Szoftveres támogatás számomra jobban tetszik, végre van USB3 (igaz csak 2) és valós gigabit ethernet... Illetve némileg olcsóbb is.
-
vzozo
senior tag
Köszi mindkettőtöknek a gyors választ, akkor követem a témát, illetve türelmesen várok még egy kicsit - early adopternek lenni néha szívás.
-
azbest
félisten
valószínűleg az egyedi hardvermegoldások miatt mindig kell gyártói támogatás valamilyen szinten. Vagy legalábbis a boardhoz fordított kernel, hogy működjön minden funkcionalitás. Az armos cuccoknál ezért is szokott régebbi kernel lenni, mert a chipset gyártó ahhoz csinál moddolt kernel forrást, amit aztán használnak a készülékgyártók is, legfeljebb további bugfixeket és támogatást adnak mellé.
A userspace, tehát a programok, szolgáltatások csomagjai viszont a hivatalos disztribúciós helyről szoktak jönni, szóval az armv7-es ubuntu megfelelő verziós repójából. Tehát ilyen téren nem függ tőlük.
Generic arm disztribúcióként az armbiant lehetne említeni, általában ők raknak össze buildeket, ami a megfelelően módosított kernelt tartalmazza, legfeljebb nem minden speciálisabb képesség működik (hw videolejátszás vagy gpio kapcsolatok). Még nem látom a listájukon [link]
-
vzozo
senior tag
Sziasztok, az új N2-t próbálta már valaki? Nekem eléggé megtetszett a speckók alapján, csak szokás szerint ott van bennem a paranoia a custom OS láttán.
Mindenképp a Hardkernel által kiadott Ubuntu verziót kell használni, vagy valami generikus ARM disztróval is elketyegnek ezek? Illetve ha maradok a Hardkernel Ubuntujánál, akkor a frissítés hogyan zajlik? Ők hosztolják a csomagokat, várnom kell, hogy mindent újrafordítsanak, vagy megadhatok egy publikus elérhetőséget az apt-get frissítésekhez?
-
weiss
addikt
Arról nem tudtok valamit, hogy lesz-e a közeljövőben valami Odroid HC utód, elvégre az SOC már 5 éves. Most akarok venni egyet, de jó volna, ha nem jönne ki két hét múlva egy új verzió.
-
ODGx
tag
Igen sajnos... Letöltöttem a megfelelőt viszont állandóan eldobja a TV a jelet "network error occured" üzenettel. DLNA hibátlanul megy még 4k is de ha plexet akarom használni akkor... transzkód is megy távolról 720p ig egész jól fut.
Mi lehet a probléma a hálózatommal? (asus rtac87 és minden vezetéken csatlakozik.)
-
bence092301
tag
Sziasztok
Olyan kártya pc T keresek ami képes lenne NAS szerverként szolgálni aránylag olcsó és gyors legyen
Valaki tud segíteni?
Rock64 jó lehet erre? -
nagim
tag
Jól is fognak jönni azok a szerszámok
Én egy műanyag házat alakítottam át. A hűtőborda felett mindenképp érdemes nyitni, de a DC power aljzat, SD kártya foglalat és az IR szenzor is takarva van legtöbb esetben. Ha ezek közül valamelyiket használnád, erre is kell figyelni. -
Uzsito
csendes tag
Valakinek van tapasztalata Odroid-C2 házakkal?
A gyári ház szerintem rossz minőségű, szívesen vennék egy alu házat, csak nem tudom melyiket, és honnan.
A layout úgy tűnik kompatibi' a RPi_3-al, így talán egy olyan ház is jó lenne, azokból sok van aliexpressen.
A fúrótól és egyéb szerszámoktól nem félek, ha kisebb átalakítással járna a dolog. Van valakinek javaslata, bevált háza?thx
-
azbest
félisten
a plex letöltő oldalán van arm v7 és arm v8 deb csomagos lehetőség is [link]
(linux, choose distribution)transzkódolást természetesen el lehet felejteni, mert proci erőből elég harmatos lesz. És csak meghatározott soc-okkal működik, amelyekben van támogatott hardveres transzkódoló.
-
ODGx
tag
Sziasztok,
Beszereztem egy kicsit erősebb kártyaPC-t rockpro64 4gb. Egészen kellemes csalódás. Legalábbis otthonra kiváló. OMV-t alatt transmission, samba, ftp, minidlna és plex fut rajta. Sajnos utóbbi meg nem jó legalábbis eddig itthon nem tudtam rendesen működésre bírni, most azt olvastam, hogy nem támogatott plexnél az arm... Valaki esetleg tudja hogyan lehetne mégis normál működésre bírni?
Köszönöm.
pine -
Andrew801
tag
Sziasztok!
Használ valaki ODROID-H2-t?
Régi NAS-t váltanám le, de amin van HDMI kimenet, az 100k felett van, annyit nem költenék és nekem az 1HDD-s megoldás bőven elég.
HDMI azért kellene, mert a 4K-s filmeket, amik 50-90Gb-ok, már nem bírja el wifi-s hálózat. -
Csicsóka
őstag
-
Csicsóka
őstag
A kistesó van non stop használatban, pár hónapja. Ezeket a feladatokat látja el + ő még a router, tűzfal, DNS cache, MySQL, wifi AP.
Pár infó róla itt. A PCI-e csábított a engem is a pro-n, (bele egy 4 portos PCI-E to SATA vezérlő) de most elég ez is. A BPI M2U-val (Allwinner) felsültem, ezért gondoltam RK-t kipróbálni ez is jó lesz. Teljesen stabil, teszi a dolgát hiba nélkül. Valszeg a pro is ilyen lesz. -
ODGx
tag
Sziasztok,
Egy ideje szemezgetek a kártya pc + omv együttesével és most megtaláltam talán a megoldást ami az igenyeimnek megfelelhet. Van valakinek tapasztalata ezzel a lapkával? Kifejezetten tetszik, hogy pci port is van rajta. Plex, cloud, pxe, es pxe, upnp, dns masq ...stb menne rajta.
-
gurabli
őstag
Tényleg nagyon jó. Őszintén, nem számítottam arra, hogy ez így tényleg működni fog.
Nyilván ismerni kell a határokat és nem árt, ha jó előre felkészülünk kb. mire lehet számítani. Amire nekem kell, arra úgy néz ki, hogy teljesen megfelel. Most az érdekel majd, hogy mennyire stabil, vas és szoftver egyaránt.
Ez tipikusan olyan helyen lesz, hogy ha egyszer beállítom, akkor jó sokáig nem szeretnék hozzányúlni (bár ezt úgysem fogom kibírni)
Lengyelországból rendeltem, az egész szállítással kb. 15e volt. Majd kikeresem a címet. Nagyon profi cégnek tűnik, webshop, online fizetés, GLS aznap felvette, két nap és már nálam volt kézbesítve. Sok magyar webshop nem ilyen gyors. Emígy Kínából kellene ezt is rendelni, de jön a szokásos vám, áfa, stb, mert akkor már ugye több mindent rendelek, ha már fizetem a szállítást. No, meg bíztam benne, hogy hétvégére nálam lesz
Iperf mérés (van más forgalom is a hálózaton, nem tudom most lekapcsolni), de hibátlan:
Táp: na, ezt örömmel hallom. Mint írtam, ehhez nem igazán értek. Sőt, egyáltalán. Sokat olvastam arról, hoyg méregetik, terhelés alatt, stb. Ami biztos, hogy jobb kerülni a microUSB tápellátást, itt is meg lehet oldani egy minimális barkácsolással.
-
Uzsito
csendes tag
válasz
gurabli #1628 üzenetére
Ez annyira király, hogy konkrétan a nyálam csorog miközben olvasom. Marhajó.
Amúgy mennyibe kerül egy ilyen, mire ideér, és honnan "érdemes" beszerezni?
Tápot én nem állnék neki méregetni, mikor manapság már bármelyik random okostelefon töltője kapcsolóüzemű, 5V2A vagy nagyobb, magas hatásfokú és elketyeg egymillió évig (leszámítva a kínai noname szemetet). Így amit vettél az valószínűleg még ennél is jobb, esetleg lehet benn egy pár plusz védelem (scp, ocp, otp, stb.).
-
-
gurabli
őstag
Persze, gondoltam is rá, hogy írok egy rövid review-t. Csak időt kellene találni
Az este már teljesen keksz voltam, amire hazaértem, de olyan nincs, hogy ne álljak neki egy ilyen kütyünek. Gyerek lefektetve és hajrá.Most csak nagyon röviden: tényleg félelmetesen kicsi. A hozzá illő 3D nyomtatott házikó (amit már szinte sehol sem lehet kapni, sajnos) nagyon patent, igaz, csak ebben a 70-es évek Szovjet műanyag krémszínben sikerült szereznem egy darabot (az utolsót vettem meg). Persze ez csak esztétika, még jól is néz ki, egy bizonyos szögből
Vettem mellé egy hűtőbordát, ami csavarokkal és hőpasztával érkezik (erősen ajánlott, mert terhelés alatt tud melegedni).
Illetve még egy minőségi, tesztelt, microUSB tápot, 5V2A, ami bőven elegendő. Azért jó lenne majd leméregetni ezt a tápot, hogy tényleg jó, stabil, stb. Sajnos pont ehhez a részéhez nem értek (de erről majd később).Szépen összeraktam, egyszerű, minden klappol. Figyelni kell pár helyen, de ennyi.
Elsőre az Armbian Debian Stretch Stable került a microSD kártyára (Etcher), szépen bootolt, minden ment, mint a karikacsapás. Gyorsan pár teszt: speedtes, iPerf, htop, bmon, stb. Sajnos most csak 300/20 Mbit netem van, távoli szerveren is hozta gond nélkül a 95%-át a sebességnek. iPerf is maxolta a gigabites portot belső hálón, félelmetes a sebessége. Átvitelnél az SD kártya sebessége lesz a szűk keresztmetszet. Most nem volt időm egy Samsung Evo Pro kártyára telepíteni, ami olvasásban tényleg 60-70 Mb/s-t tud.Jött is rögtön a Tvheadend telepítés, mert nem volt időm mással foglalkozni. Nem Docker, azt majd később nézem meg. Debian alatt Armbian telepítőből csak a 4.2-es érhető el, Tvheadend repository-ból pedig nem működött Armbian alatt, de Xenial-hoz van megfelelő build 4.3-ból, az viszont nem jó Debian alatt. Ráadásul valami gond volt a MyGica T230-as DVB-T firmware-rel is, ezért gyorsan felraktam az Armbian Ubuntu 18.04 LTS-t. Ott egyből ment Tvheadend Xenial repoból a telepítés, a DVB-T stick is azonnal működött firmware feltöltés után. Gyors scan, majd próba. Hibátlan. M1 HD és M4 HD stream azonnal indul, röccenés nélkül, akár egyszerre párhuzamosan két kliens felé. CPU pár százalékos terhelés, RAM 100MB foglalt az 512MB-ből, hőmérséklet 43-45 C között ingadozott. Hibátlanul teszi a dolgát most is. Eddig nem is lehetnék elégedettebb. Hétvégén megnézem mit tud Dockerrel, SSH-n keresztül hogy megy a stream, OpenVPN szerver és kliens, Traefik, akár egy Plex is. Kap egy fail2ban-t a nyitott portokra. Folyt köv.
-
gurabli
őstag
válasz
inf3rno #1622 üzenetére
Ezt magad kell összerakni, akkor lesz az igazi. Ma már nem is olyan nehéz, nagyon jó kis itx házak vannak, amibe akár 4x3.5 HDD is elfér (persze ennek már van hangja).
Én továbbra is egy DC tápos Intel SoC-re szavazok otthonra, egész izmos, 4+ SATA, keveset fogyaszt, nem melegszik, korrekt árban van. Sőt, még nsgyon tudás sem kell hozzá, mert mehet rá egy OMV és olyan, mint egy prémium NAS.Ma érkezett meg a kis Nanopi NEO2. Alig várom, hogy beüzemeljem
Valami félelmetes, hogy mennyire kicsi. Meglátjuk, hogy mit tud. Kár, hogy nem sikerült 1GB RAM változatot vennem (LTS), de így még érdekesebb lesz, hogy 512 MB mire lesz elég. Docker, hajrá
-
gurabli
őstag
Nagyon jól összefoglaltad. Nem akartam ennyire belemenni a részletekbe, de így a helyes.
Emígy nem atomfizika, csak vásárlás előtt körül kell nézni. Pl. a Kodi fórumon gyönyörűen össze van szedve, frissítve, hogy mit érdemes venni, mire lehet használni, miért jó vagy nem jó, miért ne, miért igen. Pl. Rpi 3D támogatása (ami nem hiszem, hogy ma már sokunkat érdekelne, refresh rate, audio, Netflix 2.0 audio vs 5.1, stb, stb).
Emígy pl. a C2 "már" 3.16 LTS kernelen robog, előtte 3.14 LTS volt. A 3.16 LTS tovább kap támogatást, mint a 4.9 vagy 4.14. Legyen mainline VPU és lehet akár 4.20 felé mozdulni.Hasonló eset a DVB tuner. Vettem egyet, nem működik, mikor fog működni, stb. Vásárlás előtt meg kell nézni, hogy mi támogatott és mi az esetleges hiba. Nem futni az események után.
Emígy az Android nem javasolt média lejátszónak, foleg most, hogy Kodi v18 már DRM-kompatibilis. Libreelec vagy CoreElec az igazi, megfelelő hardveren.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Speeedfire #1608 üzenetére
Az a baj velük, hogy nagyon hangosak és a hűtés nehezen cserélhető. Inkább szerver parkokba valóak. Otthonra csak akkor vennék olyat, ha lenne külön szerver szobám, ahol nem gond ha hangos. Én inkább építettem egy sajátot normális házzal meg hűtéssel.
-
azbest
félisten
válasz
Janaboy #1619 üzenetére
Az arm boardoknál általános probléma, hogy hiába tudnak papíron mindenféle technológiát és codec-eket például videók kezeléséhez, ha nincs hozzájuk nyílt linuxos driver. Sőt, sok esetben még zárt linuxos driver sincsen. Így semmi sem használható az ilyen képességeikből. Ezért is problémás desktop használatra a legtöbb board, mert sima framebufferként kezelik a képernyőt, nincs gpu gyorsítás a rajzoláshoz, leképezéshez.
Mivel ezeket a soc-okat azért valahol mégis használják videolejátszásra is, leginkább android rendszerrel, így olyan kerülő megoldásokat szoktak csinálni, hogy az androidos kernelt és az androidos video drivert hekkelik az általános linuxos userspace fölé. Ezért szokott több évvel régebbi kernek verzió lenni a legtöbb boardhoz.
Valamint ezért sem problémamentes a videolejátszás a boardokra összerakott (gányolt) linuxos környezeteken: az androidos kernelt és drivert használják trükkös megoldásokkal.Az s90x -hez van mali driver linuxra. Összesen ennyi kell a tökéletes lejátszóhoz. Sajna ez hiányzik majdnem minden boardnál.
-
gurabli
őstag
válasz
Janaboy #1619 üzenetére
Az S905 lehet, hogy már senior, de jobban tartja magát, mint a juniorok
Igazából mindent tud, amit kell.
A 4K meg bullshit és az is marad egy jó darabig. Az a pár ember, akinek megfelelő minőségű és méretű 4K tévéje van, hogy valóban legyen is valami értelme a 4K-nak, hát... Értelmes tartalom zéró. 1080p jó bitrátával hibátlan. Már maguk a tévé gyártók is elismerték, hogy mekkora hülyeség ez a 4K-8K. Helyette próbálnak valahogy elérni egy olyan panelt, amit a Pioneer és a Panasonic már 15+ éve kitalált (értsd, plazma). De ez nagyon off.Attól még, hogy valami új, gyors, erős, stb, mit sem ér, ha nem lehet vagy nem akarnak rá fejleszteni. Mint mindig, az első számú szabály (és ebbe a hibába szinte minden kezdő, de még tapasztalt is beleesik), hogy szoftverhez veszünk hardvert. No meg megnézzük, hogy mit tud és mit nem, ami nekünk fontos.
-
Janaboy
veterán
válasz
gurabli #1617 üzenetére
Nem tudtam, hogy a C2 az S905 my bad, amugy igazából ugy akartam írni, hogy ezeket az S9xxx procis boxok tűnnek jobb választásnak, bár igazság szerint ez a sima S905 picit elavult már
Érdekes ha nem lesz támogatás s912-re, szinte még csak most jött igazán képbe, nemrég készült el rájuk a CE is.
-
gurabli
őstag
válasz
Janaboy #1611 üzenetére
Mire gondolsz, hogy miért pl. C2 (vagy esetleg eMMC?). Azért, mert valami kegyetlen jó hozzá a támogatás, nézd csak meg az ajánlott Kodi hardverek között (a Kodi fórumon). Rettentő kevés a bug, komolyabb már szinte nincs, gyors a rendszer és hálózat (gigabites port van a C2-őn), a deinterlacing hibátlan, audio support full, CEC teljes támogatás, felsorolva pár érvet, hogy miért jó választás a C2 (ami S905). Jól beállítva kb. egy hónapban egyszer szoktam rebootolni, teszi a dolgát a TV mögött. A 4K pedig elég lényegtelen
Btw, az S912 a legrosszabb választás. Nyilván olcsó, így kit érdekel, ha egy-két éven belül nem lesz rá Kodi támogatás, így ilyen szempontból nem mérvadó. Jelen állapot szerint a v19-es Kodi már nem fogja támogatni az S912-őt (persze ez változhat). És Android alatt menni fog továbbra is (de az borzalom).
Pl a Vero 4K is a S905D mellett döntött.
-
azbest
félisten
válasz
Speeedfire #1614 üzenetére
Igen, gizike a bruttó 6 ezer forintra is rászámolta az áfát így a kezelési költség 7620 lett. Meg van pár kerekítési torzítás. Mindegy, ezt már a linkelt topic alapján is így sejtettem. A számlán ez gyönyörűen látszana, ha kapna róla (természetesen nem az adóról, hanem a kezelési költségről. A postától is csak külön kérésre kaptam annó erről számlát.) De mindegy, a linkelt topicba való inkább ez.
Azért mocskosul drágák az európai árak, akár a pollin.de akár az odroid.co.uk árat nézzük.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1612 üzenetére
Nyilván csak saját (és sok más) tapasztalatot osztottam meg, illetve tanácsot adtam.
Sokáig én is egy eszközzel oldottam meg mindent, igazából az is működött. Én a mindent arra használj, amire való elv híve vagyok, nem azt állítva, hogy máshogyan nem lehet.A gyári NAS nekem nem játszik, mert vagy csak is kizárólag eredeti NAS funkciókra használom vagy méreg drágán veszek egy olyat, amiben mondjuk Intel SoC van és akkor is erősen korlátoz a NAS rendszere. Helyette ott a kis mITX szerver, amin linux server fut minden kompromisszum nélkül. Így konkrétan alig van valami korlát, ha valamit meg akarok oldani, csinálni. Ma már vannak kis kártyaPC-k, amik tényleg felveszik a versenyt egy mini szerver kategóriában.
Vámot értem, köszönöm. A 6e vámkezelésért azért jó kis zseton.
-
azbest
félisten
válasz
gurabli #1610 üzenetére
már a posta is 3500-at kér. A futárcégek meg 6 körül, ahogy írja is. Vámot nem fizetett, csak áfát, de a vámkezelés az ami megállípítja azt. Esetleg még az is bejátszhat, hogy a külföldi rendelős topic néhány beszámolója alapján a dhl-nél hiányoztak matekóráról és sehogy sem jön ki a szumma a papírfecnijükön, néha pár ezerrel több, mint a részösszegek. Vagy a 6 ezres kezelési költségre is rászámoltak áfát. Kb senki sem érti, hogy számolnak. ( 24 ezer * 1.27 + 6 e = 36.5e lenne a normális)
De még úgy látom ígyis versenyképes a rendelős ára az európai partneréhez képest, ahol csak az xu4 magában már 90 dolcsinyi euró + szállítás.
-
Speeedfire
félisten
válasz
gurabli #1609 üzenetére
Miért használnék 2 eszközt mikor 1 is képes ellátni a feladatot? Tényleg nem értem. Erőből kb mindent megold. Hálózaton tud 80-100MB/s-el másolni, képes torrentet futtatni, van rajta gpio, és erőből lejátsza a 1080p filmeket is. Pont amiatt vettem meg ezt, hogy ne kelljen vennem egy synology nas-t, meg mellé egy rpi-t.
Persze, hogy kellett. 50euro (vagy 45?) felett kell fizetni, mivel nem EU-ból jött. 85dollárra az áfa, meg 6e a dhl vámkezelés. A futárnak kellett adnom a pénzt.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1603 üzenetére
Kb 2 hét volt mire megjött. 85 dollárt fizettem mindenért (xu4, ház, táp, 16gb sd). 14e volt az áfa, vám, vámkezelés. Durván 38-40e lett a vége.
Hm, erre kellett vámot is fizetned? Valahogy nem jön ki a matek, mert az ÁFA 27%. A Posta meg 3 000 Forintot kér a vámolásra. Emígy hogy megy ez, írnak, hogy mennyit kell fizetned, átutalod, bemész a Postára és átveszed?
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1605 üzenetére
Tapasztalatból mondom, jobban jársz, ha két külön eszközt használsz. A NAS legyen NAS, a multimédia lejátszó pedig multimédia lejátszó. Nem egy nagy beruházás, viszont két eszközzel jóval kevesebb kompromisszumot kell kötnöd.
NAS: ha kis DIY megoldásban gondolkodsz, és nyilván igen, akkor arra kiváló a HC1-2 vagy más Odroid eszköz. Persze figyelembe véve, hogy pontosan mire kell. Felpakolsz rá egy Armbiant vagy OMV-t és már mehet is. Vagy a legjobb, amit csak lehet, megoldasz konténerekkel (Docker). Szépen beállítod, teszteled, mentést állítasz, berakod a sarokba és elfelejted. Tudtommal még Plex is megy rajta, akár egy 1080 transcode is eldöcög. Nyilván nem lesz RAID, ez részben megoldható pl. B2 backupal (mondjuk a fontos dolgokhoz, pl. képek, videók). Ez pl. meglévő RAID esetén is kell.
Emígy én is áttértem egy N3150-re, DC táppal, 16GB RAM, 3X4TB WD RED, 64GB SSD rendszernek. Ezen egy sima Ubuntu Server LTS, minden Docker. Azért jóval kevesebb a kompromisszum, nagyobb jóval a mozgásterem, fogyasztásban is nagyon korrekt.Lejátszónak egy ideje Odroid C2-őt használok CoreElec-kel. Hibátlan. Tényleg az egyik legjobb megoldás, gyakorlatilag minden lényeges dolgot tud és atom stabil. Érdemes egy 8GB eMMC kártyát venni mellé és egy nem microUSB-tápot (a microUSB tápellátást pedig letiltani a jumperrel). HW deinterlacing is hibátlan, ahogy a HW gyorsítás, ráadásul nagyon gyors, minimális a fogyasztás, teljes CEC-támogatás. Audio dekódolás, passthrough minden kiváló, ahogy a framerate váltás. H265 is megy szépen, de nem a 10bit HW, illetve ez 1080i/p lejátszó. Mondjuk éppen semmi értelme a 4K-nak, főleg nem tömörítve. A HDR lehet még jogos idővel, persze függ a tévétől is. Erre is rápakolod a CoreElec-ket, aztán elfelejtheted. Illetve kiváló egy RPi2/3 is, bár a C2 gyakorlatilag mindenben jobb, gyorsabb. Ja, és Kodi Leila alatt már remekül megy a DRM, így Netlfix, HBO GO és társai remekül muzsikálnak, nem kell Androiddal szenvedni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Speeedfire #1605 üzenetére
Nem emlékszem már mi volt. Az tudom, hogy nekem Ubuntu volt rajta, mert azzal rendesen működtek a dolgok, de ilyen kis itthoni adatbázis meg http szerver volt csak, nem dlna média szerver. Ha meg tudod olyan alapon csinálni, akkor egyszerűbb, mint fordítgatni, a rendszer meg talán nem eszik annyit rajta. Én leginkább a 2g ram miatt váltottam rendes alaplap s1151-es Xeon szerverre. Árban azért sokszor annyiba került, mint az Odroid, de elegem lett a kis dolgokból. Lehet majd veszek valami RPI-t vagy ilyesmit TV mellé, hogy HDMI-ről menjen róla az anyag, de központi szervernek már csak nagy gép lesz nálam, amíg világ a világ.
-
Csicsóka
őstag
-
Speeedfire
félisten
Ezt én is megtaláltam. A legrosszabb esetben tényleg ubi lesz, meg kodi páros. Max cpu-ból megoldja a dolgot, nem fog hw-esen gyorsítani.
Kellett a giga lan, és az usb3, mivel nas funkciókat is el fog látni, nem csak média lejátszást. Nas, torrent, kodi, spotify, owncloud, git kb ezek voltak a főbb célfeladatok. -
azbest
félisten
válasz
Speeedfire #1603 üzenetére
pár perc keresés után talán ubuntu és arra kodi csomag, desktop felület nélkül is fut gondolom, a mate nélküli alap rendszer kép doksijában is ott a két kulcs dolog: a mali driver és a kodi telepítése csomagból. Bár ez még a 17.4-es stabil verzió, nem a 18-as béta (ami némelyik online streaming szolgáltatáshoz szükséges) [link]
Bár régebbi codec-ek nem annyira mennek, ahogy írja.Ha kifejelzetten multimédiára kellett, akkor lehet jobb választás lett volna a samsungos xu4 helyett az amlogic-os c2. Bár azt hiszem sajna a libreelec-nél kiesett az ember, aki a hivatalos rendszerben is támogatta ezt. Szóval core-elec fork vagy más fork az, amihez a legfrisebb rendszer is megvan.
-
Speeedfire
félisten
válasz
inf3rno #1601 üzenetére
Igen, ilyet én sem találtam. Csak összerakott rendszerek voltak. De remélem találok rá megoldást. Ha forgatni kell img-et az sem gond, csak találjak rá leírást.
gurabli: Igen, onnan rendeltem. Kb 2 hét volt mire megjött. 85 dollárt fizettem mindenért (xu4, ház, táp, 16gb sd). 14e volt az áfa, vám, vámkezelés. Durván 38-40e lett a vége.Multimédiára, és fájl kiszolgálásra lenne. A kodi a kedvencem, emiatt ezt használnám később is. Itt azt ajánlották, hogy a hw gyorsítás miatt az openelec/librelec a jobb. Armbian tényleg jó lehet.
-
gurabli
őstag
válasz
Speeedfire #1600 üzenetére
A Hardkerneltől rendelted?
Kb. mennyi idő volt a szállítás és hogy ment a vámkezelés folyamata, illetve milyen összegre mennyit kellet befizetned?Miért raknál rá Libreelec-et (HC2-ről beszélünk?). Armbian és OMV a legjobb választás, sztem.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Speeedfire #1600 üzenetére
Nem nagyon van rá out of the box médiás oprendszer. Elvileg össze lehet hozni egyébként, csak érteni kell a Linux lelkéhez meg a driverekhez. Voltak már akik megcsinálták.
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó Konfig I7-10700 32GB DDR4 512GB M2 SSD RTX6600 8GB!
- Eladó Konfig I7-10700 32GB DDR4 512GB M2 SSD RTX5700XT 8GB K7!
- Félkonfigom eladó! (MSI GTX 1660 Super Gaming X, i3-10100F, HyperX Predator 16GB DDR4, FSP 500W)
- Új DLSS4 4K Gamer PC Ryzen 5 7600/RTX 5070 12Gb/32Gb DDR5/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- Új DLSS4 Gamer PC Ryzen 5 5600/RTX 5060 Ti/16Gb-32Gb DDR4/500Gb NVME SSD/750W 2-3Év gari
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- Xbox Ultimate előfizetések
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 32/64GB RAM RTX 4070 Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest