- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- OLED TV topic
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Asztrofotózás
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós kamerák
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Egyre több bankkártya méretű, egy kártyás számítógép kapható a piacokon, tipikusan nem Intel platformon. A topic ezen számítógépek hardveréről, linuxos operációs rendszeréről, szól. A kis gépek zöme otthoni hardverfejlesztésre, barkácsolásra is alkalmas, így ehhez kapcsolódó elektronikai kérdések is témába vágnak.
Új hozzászólás Aktív témák
-
azbest
félisten
olcsóbb szegmensben (már attól függ a szállítás mennyi) ez is érdekes lehet.
Első ránézésre, a 8 dolcsi körülni nanoPi 100-as lanos, a 16 dolcsi körüli nanoPi2 gigabites. De mivel usb2 a sata, így lehet ez mindegy.13 dolcsi körül a ház és nyák, amitől nas lesz
-
Egy-két
tag
A 3 db gigabit ethernet az csak egy lehetőség. Ha jól rémlik komolyabb nasokon szokás 2-t használni, hogy az adatátviteli sebesség akár a duplája is lehessen.
Szerintem ha valakinek 1 Sata, plusz egy mpci-e nem elég (erre lehet bővító lapkát venni, amivel plusz 3-4 sata portot kaphatsz), na meg 3 db usb 3 port nem elég egy otthoni nas-hoz, az ne ezen a fórumon keresse a nas/szerver igazságotMás dolog, hogy ötletnek írtam egy komolyabb torrent klienshez. Mert az RPi 3 100 Mbites lan-ja fájl másoláskor kicsit kevés lehet, de a tp-link routerhez képest mindenképpen egy határozott előre lépés !
Szerk.: az elvárások azok voltak a fenti kérdésben, hogy valós sata (ez pipa), egy vagy kettő ethernet (ez pipa), wifi (ez nem pipa alapból, de megoldható).
-
azbest
félisten
válasz
Egy-két #1396 üzenetére
hát, marvell-re szoktak építeni nasokat. Csak nem teljesen értem, a konkrét boardnak mi a célja.
Úgy értem, hogy 1 sata van, de 3 gigabit hálózat.Szóval nasnak korlátozott, esetleg usb3-mal vagy talán a mpcie slotbna (ha nem csak usb, bár valsz rendes slot, mert másik eszköznél azt írják [link]) tett sata kártyával...
1 lemezes nasként esetleg az lehet még érdekes, hogy támogat -e hardveresen titkosítást, mert akkor egész gyors tudhat lenni azzal is. Az adatlap szerint elvileg támogat [link]
Második gondolatom, hogy esetleg a 3 lan miatt lehetne mondjuk két különböző net között failover eszköz, csak lehet arra kevés a proci, ha routolni is kell. MEg lehet 1 wan, 2 lan felállás lehet csak.
Szóval lényegében egyáltalán nem pi alternatíva, teljesen másban jó ez, mint a pi.
De lehet majd nálam sokkal kreatívabb emberek érdekes dolgokat hoznak ki belőle
, amikor majd lehet kapni.hm amazon linken azt írja vehető, de a másikon preorder.
Ja és akkor nem 39 dolcsi, az a crowdfunding alsó szintű ár 512 megásra. a pre-ordernél 49 = 1GBés 79 = 2GB rammal. -
Egy-két
tag
válasz
ahenobarbus #1394 üzenetére
Tudom nem illik olyat ajánlani, amit nem próbáltam, de minap hallottam és olvastam egy EspressoBin nevezetű Rpi alternatíváról, és nas, torrent, router feladatokra elég ígéretesnek tűnik nekem.
Szóval egy pillantást érdemes lehet neki is vetnie rá, mert kb ugyanaz az ár. Az rpi 34$ ez meg 39 $.
Cserébe van sata, 3 db gigabit ethernet, usb3, mini (micro?) pci-e és egyebek. -
tvamos
nagyúr
válasz
ahenobarbus #1394 üzenetére
Egy NAS.
-
ahenobarbus
tag
üdv,
barátom elégedetlen a tp-link routerén futó openwrt-s torrentklienssel. valamiért a raspberry pi 3-t nézte ki, de kérdezném a céljaira nincs-e valami jobb megoldás.
az igényei nem eget-rengetőek, 1 ethernet a szolgáltató felé, wifi, sata-s laptophard, opcionálisan még egy ethernet (ha nem más usb portos adapter).
volna jobb opció?uff, ocs.
-
nagim
tag
válasz
SunMount3r #1391 üzenetére
Szia!
Ezt nézted már?
[link] -
inf3rno
nagyúr
válasz
SunMount3r #1391 üzenetére
Én XU4-el szórakoztam még régebben, de már eladtam itt valakinek. Ő azt írta nem szereti, mert nem tudja az RPI-hez való media server-t feltenni rá, amihez már hozzászokott. Nem tudom azóta mire jutott vele. Amennyire utánajártam, elvileg van olyan media server, ami lejátszik mindent és működik vele, de nyilván a gyakorlatban nem tudtam kipróbálni. Én itthoni webalkalmazásokat szolgáltam ki vele, illetve sima fájl tárolásra használtam, azzal nem volt ilyen szoftver gondom, minden elsőre ment. Úgy emlékszem SMB/CIFS mounttal 90MB/s körül vitte az adatot 15% CPU terheléssel, szóval gyengébb vas is bőven jó fájl másolásra. Kell hozzá megfelelő USB3 rack, hogy sebességben ennyit tudjon. Az oprendszer nálam Ubuntu server 16.04 volt. Én egy drágább SD kártyára raktam, de lehet olyat is, hogy egy olcsó SD kártyával átadod a bootot egy SSD-nek vagy HDD-nek. Az SD kártyánál figyelni kellett valamire a felírásnál vagy formázásnál. Nem tudom már pontosan mire, de ha rosszul csináltad, akkor előfordult egy idő után, hogy azt írta a rendszer, hogy nem látja az SD kártyát és újra kellett indítani.
Tulképp olyankor érdemes ilyen SBC-t venni, amikor nem számít annyira hosszú távon az adat integritás, tehát pl lerántasz egy filmet, megnézed, aztán törlöd, stb. Ha családi fotókat akarsz tárolni, akkor minimum kell hozzá egy backup, mert sérülhetnek az adatok HDD hibából vagy felíráskor memória hibából adódóan. Ha céges dokumentumokat, ilyesmiket akarsz tárolni, aminél nagy baj, ha elveszik, akkor ECC memória meg önjavító fájlrendszer (btrfs, zfs) kell lehetőleg RAID-ben, meg persze a backup itt is kötelező. Ilyesmihez a Proliant microserver a legolcsóbb, azzal meg tudod úszni kicsit drágábban, mint a XU4-el. Weboldal üzemeltetéshez ha komoly oldalról van szó, akkor még ennél is jobb gép kell, terheléstől függően akár több gép is. Nagyjából ezek a fokozatok.
Vannak persze kész NAS-ok is [link], nagyjából annyi a hátrányuk, hogy nem fogsz tudni belenyúlni, hogy mit csináljanak. Van egy alap szoftver, aztán kénytelen vagy elviselni annak a hibáit, kényelmetlenségét. Ha szeretsz Linux-al mókolni, akkor jobb SBC-t venni, aztán magad felépíteni, ha csak az kell, hogy működjön úgy ahogy out of the box, akkor inkább vegyél egy kész NAS-t.
-
SunMount3r
nagyúr
Sziasztok!
Épített it már valaki oDroid-os NAS-t? Érdekelnének, hogy mennyire működőképes a dolog, mennyire sok utánajárást/fejtörést jelent, honnan érdemes beszerezni a cuccokat hozzá és főleg, hogy mennyibe kerül.
Pl. ha egy 2 lemezes "alap" NAS-t terveznék?! Vagy vannak esetleg előre épített modellek a netről?!
Van ezzel valakinek tapasztalata?!
Köszi!
-
meone
tag
Sziasztok!
Figyelmemet mostanság újra a kártya pc irányába fordítottam. Szeretnék tájékozódni, hogy a raspberryn kívül milyen alternatívák vannak még a témában.
Ezt hol tudom megtenni a legegyszerűbben? Nem csak ARM architektúra érdekel. Össze szeretném egyik kollégának foglalni, hogy milyen kártya pc alternatívák vannak amelyek könnyen be is szerezhetőek.Segítségeteket előre is köszi.
-
Janaboy
veterán
Hali,
Lenne olyan panel ami tudna netradiot es spotifyt futtatni?
WiFi jack kimenet feltetel. Ha igen, mennyi lenne a legkevesebb amibol kihozhato lenne?
Es esetleg telorol lehessen vezerelni.Koszi,
Udv -
csubuka
addikt
Sziasztok!
Az OrangePi PC-nek nem nagyon tudom értelmezni a pinoutját. Tud olyat, mint az Arduino, hogy "digital in"? Ez azért kellene, hogy akár egy térfogatáram-mérő vagy egy "okos" villanyóra "pulse out"-ját oda kötve tudjam figyelni az értékek alakulását. Lehet, hogy ilyet nem tud az OrangePi PC, csak ha egy Arduino-t hozzákötök USB-n, lehet nagyon el vagyok tévedve az egész témával
-
inf3rno
nagyúr
Van valaki, aki Odroiddal tolja és használ command line video player-t? Sikerült eladni a XU4-emet, de az új tulaj panaszkodik, hogy nem mennek rajta a lejátszók, úgy, mint omx, kodi, vlc. Van erre valami megoldás?
-
inf3rno
nagyúr
válasz
DrojDtroll #1385 üzenetére
Vannak készen kapható nasok, pl a Zyxel már elfogadható minőség egyesek szerint. Komolyabb routerekre már rá lehet kötni egy usb-s hdd-t.
-
DrojDtroll
veterán
Sziasztok!
egy nagyon kis fogyasztású nast szeretnék készíteni a lehető legolcsóbb módon.
egy 500gb-os noti hdd-m már van egy projekthez.
eddig egy banana pi-t néztem ki.
Van valamilyen jobb megoldás?
-
inf3rno
nagyúr
Felszórtam a XU4-emet apróra, ha esetleg érdekel valakit. Én inkább valami komoly 150k körüli szerver gép felé fogok most elmenni, ha sikerül eladni. Ha nem, akkor megpróbálok találni neki valami új funkciót, és megelégszek egy kicsivel olcsóbb szerverrel.
-
azbest
félisten
válasz
betyarr #1381 üzenetére
Ha jó látom a 320 még egyel régebbi generációs is. Valószínűleg elég nagy különbség van a 2 és 4 mag közt, bár videózáskor ez valszínűleg nem jön ki. Úgy tűnik ugyanaz a gpu van abban a prociban is. A gyártó oldalán a download tabon a brossúrában ott is szerepel
" Native 4K support (H.265 / H.264 decoding)"
Egyébként lehet ott, ha más nem kicsit felébresztődik a topic. Hátha másnak is van már. -
betyarr
veterán
igen,az udoo az majd júliusban lesz szétszórva az előrendelők között.jóféle cucc amúgy,de asszem meggyőztél és inkább egy zotac zbox bi322 nétem ki magamnak [link].ez egyébként az akvánál olcsóért van.
vajon ehhez sincs linux támogatás?mert a honlapján csak windowst emlegetnek.
ezért tetszett meg.amúgy a 322 vajon a 4k-val is megbirkózik?mert a 323-ra eleve rá van írva a gépre,hogy 4k.amúgy a kettő között sztem nem ég és föld a különbség,hiába 4 magos a 323.
nem is tudom,hogy hol kéne ezt a társalgást folytatni.a barebone topik halott...
-
azbest
félisten
válasz
doberman #1378 üzenetére
Van, aki szereti saját magát szivatni, de azt hiszem odaát épp egy tuner kapcsán volt a vadász. Időnként párhuzamosan felfedezni vélem ugyanazokat az embereket ugyanazokkal a problémákkal
Sokszor van, hogy akinek kalapácsa van, az mindent azzal akar beverni. De idővel általában mindenki megkomolyodik. Kevés menthetetlen felhasználóval találkozom, de azért tudnék példát mondani. Szerencsére ő nem jár éppen erre.
Amíg valaki nyitott az újdonságokra, tanácsokra, tanulásra, addig megbocsátható, ha kicsit türelmetlen vagy néha elbízza magát. Fiatalság
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
doberman #1378 üzenetére
aki szidkozódik, az azbest kollega, neki a raspberry-n kivül meg minden 20ezer forintnál olcsóbb board fos is meg sz@r is...raspberry az isten
holott pont ő magyaráz tapasztalatról akinek pont nincs minden boardból tapasztalata és úgy állitja be saját magát mint aki mindent tud a arm boardokról, mint ha ő lenne az arm board enciklopédia
erre szokták azt mondani hogy egy kicsit túlságosan is elszaladt vele a ló
megjegyzem neked, tervben volt hogy veszek egy olyan banán router szerűséget gigabites routernek, de annyi pénzért,sőt olcsóbban is kapok már gigabites routert
azbest a noname board-ok boszorkány üldőzője, nem én
Bpi M1: nincsenek amúgy rossz képességei
usb2.0,gigabit lan,hm... sata..., és ez 10ezer körüli árfekvésben Ali-n
bár ennyi pénzért csak 2 magos proci?
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1375 üzenetére
neked csak annyi tapasztalatod van, hogy vettél egyet-egyet, majd nagy nehezen sikerült armbiannal egy böngészővel használatba venni, Ennyi. Csináltál pár blogpostot, de volt, hogy nem bírtad a kritikát a tévedésedik kapcsán, ezért törölted és újra kiraktad letiltott kommentelhetőséggel. A másik topicban is kiderült, hogy nagyon-nagyon kevés ismereted van a témával kapcsolatban. Viszont az általad igencsak alacsonyra tett kerítésen átbillenő orange pi boardokat mégis mindenkinek mindenre ajánlod, figyelmen kívül hagyva, hogy mire szeretnék használni.
Mindenki olyat vegyen, ami a saját igényeinek megfelel. Adott esetben nem a lego boardok, mert árban, lehetőségek terén lehet van jobb és/vagy olcsóbb más. Mint az itteni példa is mutatta az előbb.
Nincs baj a lelkesedéseddel, de előbb kicsit próbálj tájékozódni és ne elvakultan ajánlani valamit, ami igencsak ritka esetben jó választás. Az, hogy szerelmes vagy a techinai adatokba a papíron, nem jelenti azt, hogy érdemes azt venni. Majd, ha megértetted az ok-okozati viszonyokat, hogy a gyakorlatban mit jelent az, amit a papírra írtak, akkor valószínűleg megérted a kritikát is ezzek kapcsolatban.
szerk:
az egyébként remek lenne, ha különböző rendszerekkel alaposabban kipróbálnád őket és azokról írnál tényszerű beszámolókat. Azt is figyelembe véve, hogy még akár egy video lejátszása kapcsán is elég tágak az igények emberenként (van akinek elég ha mozog, más meg brutál durva kódolású videót akar helyes képkocka szinkronizációval). Van akinek windows kell, van akinek android kell, van akinek linux kell. Az sem mindegy milyen programokkal, mire és mennyire párhuzamosan használná. Másnak meg gpio kell és azon spéci megoldások. Nem egyszerű ez.Szóval próbáld ki olyan szempontok szerint is, amiket mások írtak. Úgy megtapasztalod azt, hogy miért tiltakozunk bizonyos esetekben ellene.
szerk2: és a mostani konkrét esetben egyik boardot sem szívesen ajánlom, mert már az elejétől gyanús volt, hogy inkáb egy nagyon kompakt pécére lenne szükség
-
st3v3np3t3r
nagyúr
bocsi, de az meg már felháboritó hogy te meg csak úgy leszólod hogy nincs személyes tapasztalod a használatával kapcsolatban...minek vegyen 60ezerért olyan noname boardot amit egy 20ezres board is kiszolgál? amúgy te csak kritizálni tudtsz? semmihez nincs pozitiv véleményed?
amúgy meg nem ajánlgatom, csak alternativát adtam...mint anno te is nekem, hogy miért nem málnát vettem a narancs helyett
most akkor kezdjelek el én is fikázni téged mert te is ajánlatokat teszel? hm...??
ezt már levitáztuk....szerintem....
aki tehetősebb vegyen drágább boardot, akinek meg nem dagad a bukszája, vegyen olcsóbbat...mennyi a részesedésed ezeknek az ajánlgatásából? -
azbest
félisten
válasz
betyarr #1373 üzenetére
valami barbone mini pc, amiben te rakod a háttértárat, ramot, opnrendzert [link]? Gondolom eu-ban is árulnak ilyesmit. Lehet ph teszt is volt valamerre.
Az udoo mintha még csak előrendelhető lenne. Nem azonnali.
Pl itthoni vegyesfelvágott barbone [link] vagy méginkább [link]És már vissza is jutottunk a #1360) azbest -beli normál minipécéhez, a betyarrját
ZOTAC ZBOX BI323 ? video -
betyarr
veterán
köszönöm a válaszokat!alszom a dologra egyet-kettőt.
valójában jó lenne ez a doboz,de nagyon kéne neki a 64gb tár.tapasztalat,hogy még a semmitől is fel tud duzzadni a win 10 akár 40gb környékére is,hiába a 22gb-s friss telepítéskori méret
a linux meg ugye nem biztos versenyző.ez az udoo nagyon izgatja a fantáziámat,de elég borsos ez a 217 dollár
még tax és posta nélkül csak-csak oké is lenne.
-
azbest
félisten
válasz
betyarr #1371 üzenetére
lehet elindul a sima alap linux, de esetleg wifi és touch például alapból nem működne, mert ahhoz driver kell, ami megfelelő kernel támogatással van.
Persze a boxnál lehet csak a wifi érintett, attól függ hogy milyen buszokon vannak a különböző portok összekötve. Lehet a lan is sdio porton van és akkor az sem megy alapból, ha nincs megfelelő driver/kernel.
Erre céloztam a korábbi kommentemben például ezért van az up-board linuxos beüzemelős útmutatóban, hogy ubuntu telepítés után az ő repójukat fel kell venni és abból telepíteni a saját kernelüket, hogy minden működön.Windows alatt is első fontos dolog, hogy "double driver" programmal backupot készíteni a win alatt telepített driverekről. Csak mert ha valami miatt szűz telepítés kell, akkor azzal lehet visszaállítani a drivereket, mert külön nem biztos, hogy elérhetőek. Nekem tabletből van inteles, onnan pár tapasztalat
-
azbest
félisten
válasz
betyarr #1366 üzenetére
nekem egyik sem éri meg, de hogy neked melyik jó, azt te tudod eldönteni. Ha jól tudom az x5-Z8350 tabletek számára készült, az N3160 pedig az olcsó integrált laptopokhoz. Ha minden igaz, akkor a tabletes lassabb valamivel, mint a laptopos soc.
Ha esetleg tárhely kompromisszum szóba jöhet, létezik kínai box eu warehouseből: pl [link], [link]
De azokra biztos nincs olyan gyártói támogatás és csak 32GB flash. Linux sem feltétlen megy fel azokra.(#1369) st3v3np3t3r
kicsit unalmas már, hogy bármilyen feladatra azt a noname kínai board gyártót ajánlod, mert múltkor vettél egyet-egyet azokból és mivel te se videózni se semmire nemhasználod, csakis egy böngészőablakban szöveget olvasni, ezért mindenkinek mindenre azt ajánlgatod. -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
betyarr #1368 üzenetére
nos, a proci sebességét egy L2 2M cache adja, ami egy Celeroncs-nak égi manna,ahhoz képest hogy csak L2 256k vagy 512k cache-el gyártják... [link]
ezért tud gyorsan dolgozni Celeroncs proci, hidd el, hasonló képességű 512k cache-el nem lenne ilyen fürge
tehát, az erősnek mondható Celeroncs mellé DDR3-as ramot raktak, ami megint csak dob egy picit a sebességen... az intel hd 400-as IGP-től meg sokat ne várj...
Ami fullextra az az USB3....
tehát közel 65ezer forintért:
4x2,2Ghz Celeroncs,4GB DDR3,32GB eMMC SATA, Intel HD400a Plus2e 20ezerért:
4x1.7Ghz,2GB GDDR3,16GB eMMC SATA, Mali400-MP2 IGPa PC2-ben 64bites SoC van, meg kicsit erősebb IGP...
ha csak arra kell amit irtál, akkor felesleges ahhoz a 4GB ram, meg a 64bites processzor...
-
betyarr
veterán
válasz
st3v3np3t3r #1367 üzenetére
a fenti kép a 217 dolcsival az udoo lenne.az up board (töltővel és adóval) ~$195.
az udoo-ról egy ilyet találtam.elég baráti a gyorsasága: [link]
laptopot nem akarok
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
betyarr #1366 üzenetére
de ne is várj attól a laptól se túl sokat, az a intel hd400-as igp nem olyan bivaly erős ám, meg az az intel atom se egy i7
amire igazából neked kellene, arra a pi pc2 is megfelel,vagy egy plus2e...
bakker,ez közel 63ezer? rakjál már hozzál egy kicsit és vegyél egy laptopot... és azzal több mindent tudtsz kezdni
-
betyarr
veterán
válasz
st3v3np3t3r #1364 üzenetére
bőven fele akkora tudással (mármint az én szempontomból nézve)
anno az odroid u3-al szemeztem egy darabig,de nagyon nagy kompromisszum lett volna.míg ez az up board,amit kiszemeltem,már szinte maximálisan kiváltana egy asztali pc-t a fentebb említett felhasználást nézve.legalábbis amit eddig láttam/olvastam róla,abból ezt szűrtem le.azbest: annak ennyi lenne a vége:
nem tudom,hogy megérne-e ennyi pluszköltséget
-
azbest
félisten
válasz
betyarr #1359 üzenetére
ha windows-t szeretnél, akkor nem a tipikus kártyapécé kell neked, mert az nem asztali pécé kompatibilis, arm processzor van bennük.
Valamilyen intel tablet procis vagy hasonló mini pécé kell neked. Amilyen te is linkeltél például.
Ha viszont tablet procis, akkor lehet nem megy rá linux. Vagy csak az amit a gyártó biztosít hozzá. Mert nincs rendesen megcsinálva a bootloader esetleg, meg hiányoznak a driverek. A tablet procis eszközökre sokszor i2c one wire buszokon vagy sdio buszon kapcsolódnak dolgok, pl wifi vagy vezetékes hálózat.Szóval lehet szimplán egy pici méretű pécé megoldás kell neked, ami péládul egy itx alaplapra épül és szabványos megoldásokat használ, arra különösebb fennakadás nélkül olyan oprendszert telepíthetsz, amit szeretnél, mint bármilyen asztali pécére. Ráadásul ezekbe te tehetsz ramot, háttértárat.
Sőt, ha egy használt üzleti, péládul thinkpad t430 -cat nézel, akkor az is hasonló árban lehet, mint egy up board. És az mégiscsak egy komplett gép. Bővíthetőséggel. Arra is lehet külső monitort, tévét kötni, meg külső egeret, billentyűzetet is. Azért 430-at mondom, mert az még hivatalosan is támogatja a win10-et, a t420 sem lenne rosszabb, de az a gpu-ja miatt kissé elavultabb.
-
betyarr
veterán
üdv!
újra felvetődött bennem egy kártya pc vétele.felhasználás: full hd és zene kodival tévén,valamint átlagos net (fb,yt,hírek,levelezés stb.a feleségemet akarom ezzel meglepni,mert (ki tudja miért
) kiszorul az asztali pc elől). a fórumot olvasgatva már majdnem letettem róla,mert nem találtam olyat,amit hasonló feltételekre ajánlottatok volna.azonban ma ráleltem az up boardra.kinéztem egy 4gb ram,32 gb eemc vagy egy 4gb ram,64 gb eemc változatot.árban nem olyan nagy a különbség,deinkább a 64-es,mert ha valahogy win kerül rá,akkor ne kelljen szívnom azzal,hogy kevés a tárhely idővel.alapból linuxot szeretnék rá,aztán majd meglátom,hogy mennyire fog bejönni.
kérdésem: mondjatok pár szót pro/kontra az elképzelésemről.mik lehetnek a hátrányai/buktatói ennek a megoldásnak?netes videókat nézve,meglehetősen gyors a kis cucc.csodálkozom,hogy eddig sosem hallottam róla.
az ára az olyan nagyon határeset.az egyetlen dolog,ami mellette szól egy asztali pc-vel szemben,az az áramfogyasztása.illetve,az is,hogy jóval kevesebb helyre van szüksége.köszönöm előre is a véleményeket (urambocsá',tapasztalatokat)!
-
tvamos
nagyúr
A feladatok 99.99% nem gépi kódban lesz leprogramozva, szóval teljesen mindegy milyen proci.
Nem vitazni akarok veled, arra gondoltam, hogy aki a kernelt programozza, hogy legyen az Odroidon neki friss kernel, annak azert le kell mennie alacsony szintre. Az oke, hogy az appnal, nem szamit, es esetleg a driverek egy resze is lehet kompatibilis.
Azt hiszem, egyrol beszelunk. Igy, hogy masodjara is elolvastam, amit irsz... -
azbest
félisten
A feladatok 99.99% nem gépi kódban lesz leprogramozva, szóval teljesen mindegy milyen proci. A kritikus pontokon szoktak csak kézzel optimalizálni, egyébként a fordító szépen lefordíjta, ahogy kell és azzal az utasításkészlettel, amivel kell
A kereskedelmi programok egy részénél lehet probléma az arm proci, mivel binárisan terjesztett programokkal nehéz mindenhová illeszkedő appot adni. De a konténeres környezet lehet erre is megoldás. Amikor hiányolni szoktak dolgokat, akkor sokszor a linux alól hiányolják, nem az arm miatt nincs.
A perifériák, io, gpu driverek, zárt blobok, gyártónként eltérő bootolási folyamatok valóban megnehezítik a dolgot az egységes és univerzális megoldások hiányában. Pécén a bios/uefi szabványos volta sokat segít. Az ezt nem támogató x86-os tabletes procikkal is hasonló problémákba lehet ütközni, mint az armokkal. Nem lehet akármilyen rendszert feltenni.
Amúgy ja, baromi sokat fejlődtek. 4k 60Hz videojátszás, megjelenítés, erősebb gpu-k, 64bit, virtualizálás , persze ezek főleg a céleszközökben kihasználhatók. Akinek ugyanaz a board van és a két éves rendszer rajta, az valóban nem vesz észre változást
-
tvamos
nagyúr
Azert x86-on egyszerubb a fejlesztok dolga, van az a par fele proci, 30 eve folyamatos a fejlesztes... ARM-on, meg rohadt sok a variacio, tengernyi gyarto, a csipbe integralt periferiakkal, a forraskodokat se mindig adjak ki, es ezeket az ARM Linuxokat fejlesztik vagy... 6-8 eve? Szoval igen, nem tart meg ott, mint a PC-s. Amugy meg, az itt levoknek szerintem legalabb a 90%-a netezik a telefonjan, az majdnem mind ARM-os, tobb, mint a fele Linuxos, es azert ma mar mennek rendesen. Ne mondjuk mar, hogy nincs fejlodes!
-
azbest
félisten
válasz
gábor-ka #1353 üzenetére
A noname eszközöknél kb csak arra lehet számítani, amire van már megjelenéskor megoldás. De még a márkásaknál is egy-két frissítés ha van, mert ha újabb hardvert adnak ki, arra új implementáció kell, mivel csak soká vagy sosem kerül be a támogatásuk a hivatalos kernelbe. Azért mert senki sem dolgozik előre, nem üti meg a megfelelő minőséget az eredmény.
A napra kész linux rendszerek,
Suse Linux Enterprise for ARM, Arch Linux Arm, Pidora , Fedora Workstation 25 / Server 25 ARM, Open Media Vault, snapy ubuntu core, risc os, osmc, libreelec, openelec, win 10 iot, kezdetleges android 5.1 - 6 - 7... (van ami csak raspi 3-tól, mert 64 bit kell neki)
egészen új kernel támgotása, folyamatos frissítése kb csak a raspberry pi-re jellemző, mert ott vannak erre felvett emberek és az eladásokból dől a pénz. Meg a reklámérték és a felkapottság is sokat számít, hogy mivel foglalkoznak külön. Plusz olyan hardvert választottak, bővítgettek, ami nagy mértékben kompatibilis, azzá tehető könnyebben az új kernelekkel. Persze megvan a maga limitje annak a hardvernek is.x86 emulációt kár itt várni, eleve 1-2 GB ramos, gépekről van szó, egy mai dizájnos dinamikus weboldal meg tudja tölteni akár. Vannak x86-os eszközök, amin asztali windows is fut, ha neked windows kell. Persze nem 10-50 dolcsi közt. Ha pécé kell, akkor még mindig pécét kell venni és nem hiszem, hogy valaha változna.
-
tvamos
nagyúr
-
gábor-ka
tag
Igen, én még élek.
Szerintem gáz amúgy, hogy az ARM linux az elmúlt években míg én itt voltam a fórumon, nem sokat fejlődött, legalábbis ahogy én láttam.
Nincs megfizethető x86 emuláció, a szoftveres "ellátmány" pedig még mindig közelébe sem ér az x86-nak, a drivergondokról nem is beszélve.Az ODROID gépem a mai napig megvan, de egyszerűen már alig használom, mert unalmas tud lenni, hogy semmi "ütős" újítás nincs vele kapcsolatban sem. Viszont ahogy láttam, a raspi sem ugrott érezhetően.
Namindegy, lehet én vagyok csak beszűkült látású, de ez így kicsit lehangoló -
dzz
aktív tag
Igazad van, nem az 5-10 watt extra a zavaró, hanem a sok kábel (a plusz fogyasztó plusz energiaellátást is igényel és őszintén megmondom, sokszor elfelejtjük kikapcsolni)
Jelenleg a TV-hez kapcsolódik egy BD-player, Wii, PC. A beltéri beépített (tripla tuner) és jelenleg a kábeltv alap elég, amíóta Netflixről 4K-ban filmezünk, de a PC és a Wii megáldott egy csomó kábellel bennünket
Köszönöm az infókat, olvasgatok és majd írok oda ahová a kérdés passzol
-
azbest
félisten
Van pár komment mibox topicban [link], ha meg valami ütősebbet akarsz, akkor nvidia shield tv [link] lehet alternatíva. Az játékban is erősebb. Pécéről streamelt játékra is képes. És ha a tévéddel elégedett vagy, csak nem elég okos, akkor külső android tv okosítóként ezek egészen jók lehetnek. És olcsóbbak, mint egy új tévé.
Meg ott van az amlogic boxos topic [link] is, mindenféle változatos minőségű androidos box, amiken libreelec is futtatható. De az android részük eléggé változó minőségű és például az előfizetős tartalmak fogyasztása is limitált (a tabletes rendszer, drm támogatás nélkül, nem képes magas minőségű stream fogadására). A hivatalos androidtv rendszeren meg távirányítóbarát, fhd-4k minőségű előfizetős tartalom (pl netflix) viszont némelyik appnak nincs tv változata.
Fogyasztás: nem hiszem ,hogy az az 5-10 watt számítana valójában.
-
dzz
aktív tag
Nyomkodtam már, tetszene is
Csak az ára... Jobban szeretem, ha nincs még egy extra áramfogyasztó, ezért szeretném ha egyegységet alkotna. A mostani 4K, 3D és Smart, de a smart elég gyatra
Netflix és Youtube ami megy, a többi felejtős és nem jöttem rá, hogy lehetne-e hozzáadni még valamit, gondolom nem
Esetleg androidon tudnék még pár dolgot telepíteni.
Az emuval arra szeretnék választ kapni, mennyire lehet az androidot tv-n hatékonyan használni. Egyébként lehet bármi más is amin Kodi fut vagy teljes linux, csak az android játék választékával meglenne a lányom öröme is
... -
-
dzz
aktív tag
Linuxom van i5 vagy i7-el (laptop/asztali) és nvidia grafikával. Az sdk-m 2.2-es, lehet ezért nem találtam benne
Mindjárt frissítem. Arra vagyok kíváncsi, hogy érdemes-e egy Bravia-ra beruháznom vagy inkább egy külső boxra sima androiddal. Egyenlőre a rendszer képességeit szeretném megnézni...
-
azbest
félisten
a legolcsóbb, hivatalos android tv rendszerű a mi box nemzetközi változat, az eustocknál magyar garanciával és áfás számlával 25 ezer forint.
Előfordulnak olyan android box-ok, amire van tévés változat. Péládul a mini m8s2 kapcsán láttam [link]. A drágább, mibox árszintjén pedig valamelyik wetek -re is van.
De a nem hivatalos androidtv rendszereknél vannak funkciók, amelyek nem működnek. Chromecast mód csak a hivatalos eszközökkel megy. Az előfizetős szolgáltatások kezelése is lehet csak hivatalos rendszeren megy.
szerk:
az android studio fejlesztőeszköz mellé települő szimulátorban van TV-re is lehetőség. 5.1, 6.0, 7.0 és 7.1.1 is van benne.Pécén, ha win-en vagy akkor virtualizációt támogató proci és haxm telepítése gyorsítja (sdk managerrel letölthető és külön telepíthető). Linuxon amd procival is megy, ha virtualizációt támogat és kvm pakkok telepítve vannak.
Nem tűnik valami gyorsnak.
-
dzz
aktív tag
Sziasztok!
Létezik AndroidTV valamelyik arm boardra? Esetleg virtuálisgépre? Szeretném kipróbálni, miben másabb egy hétköznapi androidnál. -
suste
veterán
válasz
doberman #1344 üzenetére
köszi! elmentettem, de egyelőre a dlink-860 miatt nincsen szükségem a Bpi-re....
az RCA-val biztos mókolni kell, hiszen az újabbakon már kis jack van és máshol
de a hűtést nem tudom tervezték-e, vagy csak meglukaztották a dobozok tetejét?
én inkább oldalt és több helyen fúrtam volna meg a HDD-nél...de aztán lehet nincsen igazam -
doberman
senior tag
Nézd csak... ha jól emlékszem az RCA csatinak kellett arrébb fúrni a lyukat.
-
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #1342 üzenetére
hát ha nem raksz valami hőszigetelő anyagot közéjük, akkor biztos melegítik egymást
ki kell próbálni, hogy simán egymásra teszed őket, és beüzemeled a Bpi-temp és a HDD-temp statisztikákat, aztán meglátod milyen eredményt kapsz (persze kipróbálhatod nem egymásra téve is, hogy legyen viszonyítási alapod)
(nálam most ez a kis házacska a dlink routerre kötött 2. HDD-t takarja)
-
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #1337 üzenetére
-
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #1335 üzenetére
Nekem csak a is kerámia lap van hozzá, ami benne volt a csomagban [link]
-
st3v3np3t3r
nagyúr
Megnyitottam az orange pi-s topicot...Minden ami Orange Pi névvel... Így már van mind 3 gyümilapnak saját topikja
-
doberman
senior tag
válasz
kovbandi82 #1335 üzenetére
én is banánpi m1 -et használok -igaz openmediavault-al - de hűtőborda az nincs rajta. 7/24-ben eddig gond nélkül. ha van borda az jó, ha nincs az sem baj... rendelj a kici kínaitól egy marék rizsért küld neked, oszt majd ráteszed..
-
suste
veterán
válasz
kovbandi82 #1331 üzenetére
Nekem is van Bpi M1-em. Bőven tudja amit szeretnél, openwrt -vel is egyszerűen megoldható. Sajnos a Transmission 6-7mb/s -nél megáll, pedig a vas tudna többet is. De talán elég ez is. A gigabit miatt meg hasít a hálózat az Rpi-hez képest....
-
inf3rno
nagyúr
Szerintetek eladható itthon az Odroid XU4-em? Gondolkodok rajta, hogy itthoni szervernek inkább valami x86-ost veszek helyette, ami erősebb, meg bővíthető a memóriája...
-
tvamos
nagyúr
válasz
kovbandi82 #1328 üzenetére
Egy arva 2-es usb-re egy hubon keresztul lenne rakotve a hdd, meg az ethernet, nem hiszem hogy vinne a 80-at stabilan, de nem mertem meg sosem. Szerintem olyan kene, amin nativ sata port van, meg inkabb nativ ethernet. Talan ugy elvinne...
Ha en ilyet akarnek, akkor olyan mini PC-t vennek, amin gigabites port van, meg nativ sata -
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
kovbandi82 #1328 üzenetére
elméletben működhet...egy 3D film streamelése kb.20-40mbitet igényel hálózaton hogy folyamatos legyen...ha nincs nagy neted és a 100ból tudtsz nélkülözni max.40mbitet a torrentek mellett,és raksz hűtést a rp2b procijára akkor lehet hogy megoldható
-
kovbandi82
őstag
Sziasztok. Érdeklődnék itt is, mert a málna topicban kissé harc lett a kérdésből.
Rpi2 modellB (az 1-ről letettem) torrentet olyan 70-80 megával li lehet hajtani?
Csupán torrent és DLNA szervernek használnám. A cél a fenti sebesség mellett 3D filmek dlna megosztása. Utánaolvastam elvben elég a 100mbit lan, de ugye elmélet és gyakorlat.....
Ha igen, akkor milyen rendszerrel?
Ha nem akkor Bpi marad Openwrt-vel.. -
dannju
tag
Orange Pi M1-em van .A problémám az lenne hogy eddig 4 dolog ment rajta Plex szerver , samba , deluge torrent , Hdd ről bootjon . Már 4. Napja szenvedek vele ugyan azt a debian 1504 fel teszem de a plexet nem tudom vagy valami libc6 erorral nem teszi fel vagy ismeretlen csomag hely . Akkor próbáltam másikat pl ubuntu 16.04 lte ott meg a hdd bootolás nem megy át irtam mindent de nem bootolbe hddről ,boot.scr mindent át írtam de az a érdekes fstab se mountolja fel. Szóval valaki tudna nekem adni valami img fájlt ami tuti jó? Plexet fel lehessen tenni , bootlonon is Hdd ről. A (bootolást uEnv.txt át írtam csodálatosan ment ). Most ubuntu jessien jön le ( nekem elég egy ssh hozzá nem kell desktopos verzio legyen SŐT !!
Ezelőtt eddig jó volt !!!
-
tszabi
tag
Köszönöm az infókat, jó kis vita kerekedett belőle
Ami nem lényeges: 4K videók, és gigabites LAN.
Ami szükséges lenne: Bluetooth kapcsolat, és HD Ready felbontást is tudjon (nem tervezek TV-t cserélni).A Pine64-et azért kérdeztem, mert hardverapro-n van eladó 10e körül.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
nem mondtam 100%os a kompatibilitás...azt is tudom hogy a raspbian csak portolt változat...én nem fejleszteni vettem orpi-t...aki mélyebben hasonló téren akar hobbit kiépíteni, annak mindenképp raspi...kiforrottabb...van múltja...az többi csak követi...itthon ahogy néztem, eléggé vagyonokért adják...
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1317 üzenetére
"orange pi-k raspi2/3 kompatibilisek"
majdnem... pontosabban semmi közük hozzá, azon kívül, hogy van egy hasonló kinézetű tüskesor rajtuk.
Azon kívül teljesen más a boot folyamat, más a gpu és az audio megoldás, i2c.... A gpio sem teljesen úgy működik, csak nagyjából. Teljesen más kernel és driverek vannak rá.Annyi a közös pont, hogy mini pc-szerűségek és mindkettő ért armv7 utasításkészletet.
Az, hogy ugyanolyan néven vannak rájuk rendszerek nem azt jelenti, hogy ugyanazok a rendszerek futnak. Például az orange pi -re való raspbian úgy készül, hogy kb kibelezik az eredeti raspbiant és kicserélik a kernelt meg a gpio python libet és még pár dolgot megmókolnak. Nem csereszabatos a rendszer a két gyártó közt. Szóval a userspace egy része közös. De minden hardverspecifikus dolog más. Egyik sem tud elindulni, működni a másik számára készült rendszerrel.
Mivel (#1307) tszabi lejátszónak is szeretné használni, így alapból kiesik egy csomó ilyen szempontból kiforratlan másolat. A képernyő nélküli, csak a procira és hálózati csatlakozásra való igénnyel sokkal többféle megoldás lehet. De amint szóba kerül a médiajátszás, vagy bele is dugna valami más hardvert, akkor rengeteget számít az támogatás, ami egy több millió fontos projekt mögött van (raspi). Némi befejtetéssel bárki gyártathat kínában minipécéket, a kihívás az, hogy szoftveresen is használható legyen.
-
tvamos
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #1315 üzenetére
Lehet, hogy jobban jár egy Raspberry Pi 3-mal. Több referencia, jobb support.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
akinek media center kell...nekem nem kell az okostv-hez okosító, felesleges...annak jó ez akinek régi tv-je van,nincs rá már frissítés és a h264es videókat nem játsza le, vagy régi crt tv-je van amihez mediabox kell...
ha a történetet nézzük, a raspi jóval előbb volt mint a banpi vagy az orpi...ezért ezek fejlődésben még hátrább járnak...mondhatni újak a piacon...a raspi-k meg elég régiek már...
első modellek megjelenése
raspi 2012
banpi 2014
orpi 2015
ha az éveket nézed, 2-3évvel előrébb jár a raspi a többihez képest...ha meg azt figyelembe vesszük, akkor talán a BeagleBoard(2008) volt az első mikropc a piacon
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1312 üzenetére
nézd meg orange pi pc-vel a [link] openelec-et. Csináltam egy gyors próbát vele, a ph tesztvideo csokor egészen meggyőzően ment. Egy két codec-et nem szeret (vc1) meg néhány nagyon extrém videónál akadt, vagy nem adott képet. De az átlagos ripes szinten lévő videókat lehet simán viszi. Az élő tévé adást bekötve rá a tvhedend szerveremről, abba belefagyott. Lehet, hogy van hozzá update is, azt nem próbáltam. De sima hálózati videojátszáshoz jó lehet. A youtube addont sem próbáltam most.
Itt kezdődik egy média játszó. Ha stabilan megy tartósan, akkor egész használható. Ha időnként lefagy vagy más idegesítő hiba kiderül, akkor kevésbé. Egy raspberry pi-vel alap, hogy megy a friss libreelec is, ott nem kell ilyen problémától tartani. Itt ez egy lelkes ember munkájának gyümölcse, hogy egyáltalán van rá.
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1312 üzenetére
a különbség köztünk, hogy téged a papíron lévő adatok varázsolnak el, engem meg az, ha valami működik. Ezért hiszed azt, hogy a pi zero butább, mint az oragnge. És valóban, levélnehezéknek túl kicsit a zero, ellenben az orange már néhányat meg tud tartani a súlyával
-
st3v3np3t3r
nagyúr
hivatalosan az allwinner h3 képes hardveres 4K lejátszásra, csak nem tudom melyik rendszerrel...amúgy meg felesleges a 4K lejátszás FullHD-s vagy HD Ready-s kijelzőn...sőt, itthon felesleges a 4K-s tv-t megvenni, mert mire itthon megjelenik az első 4K-s csatorna addigra elavult lesz világszinten a 4K
a pi zero még butább mint egy pi pc vagy pi plus2(e)...
orange pi-kre media center [link]
-
azbest
félisten
válasz
st3v3np3t3r #1310 üzenetére
az hogy mozog valami a képernyőn picit messze van attól, hogy mondjuk 4k felbontásban, a film képfrissítési sebességével kadenciahelyesen, hd audioval képes stabilan lejátszani szinte bármit. Egy olcsó s905(x) box libreelec-kel képes erre.
Az orange pi pc még rendes videojátszásra sem képes. Az ilyen-olyan talán részben működő megoldások elég messze vannak a bizonyítottan működőtől
Ha nincs pénz erre, akkor az orange pi -nél még egy pi zero w is jobb választás filmezésre (fullhd, h264, nem hd audioval).Ez talán valamennyire használhatóvá teszi az orange pi változatokat is, openelec build [link]
-
tszabi
tag
Sziasztok !
Médialejátszónak + fileszervernek (98%-ban) + torrentezésre (2%) szeretnék venni egy kis fogyasztású "pc"-t.
Előny, ha esetleg android is futtatható rajta, a linux verziók mellett (multibootosként). De nem létfontosságú.
A 905+le kombón, és a Raspberry Pi-n kívűl mi lehet még alkalmas erre a célra?
Pine A64-en gondolkodom, az használható ilyen célra?
10e-től többet nem szánnék a dologra. -
tvamos
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #1305 üzenetére
Persze, megértem. Nem fontos annyira.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
lesz majd a rendszer is írásom, de úgy nehéz tesztelnem hogy a 3éves kislányom reggeltől estig mesét néz
remélem megérted....
a váltás elsősorban a spórolásra épült, azért is írtam le hogy miért is váltottam asztali PC-ről ilyen rendszerre...mivel nem keresem degeszre magam
és 1 fizuból élünk 3-an(a feleségem még GYES-en van), így muszáj volt alternatívát találnom hogy az albérletnek kevesebb legyen a rezsije...nem mind1 hogy mennyi a villanyszámla...
de annyit tudok mondani előszóban az Armbian rendszerről hogy Ubuntu 16.04 LTS XFCE arm-re optimailzált változata,alapból Firefox böngésző van rajta, és lényegesen gyorsabb rajta a netezés mint a régi muzeális gépemen
ha lesz egy kis időm, külön írni fogok az Armbian rendszerről egy kis külön beszámolót...de egy pár szót amúgy is írtam,csak nem litániát
de mint írtam, pozitívum az Armbian rendszerbe hogy frissíthető, nem úgy az OrangePi oldalán lévő rendszerek, amik közel 1-2 éves kiadások....
-
tvamos
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #1303 üzenetére
Remélem, hogy írsz arról milyen a kis géppel a böngészés, mivel próbáltad, ilyesmi.
Érdekelt volna több az armbianról is.
Ehelyett belebonyolodtál a matekba. -
tvamos
nagyúr
válasz
st3v3np3t3r #1301 üzenetére
Vicces cikk.
-
st3v3np3t3r
nagyúr
megírtam a tapasztalataim az narancspc-kel kapcsolatban
[link]
rosszabbra számítottam
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- One mobilszolgáltatások
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Fegyencedzés - calisthenics - street-workout
- Meggyi001: Kuponok....
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Telekom mobilszolgáltatások
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 10700K / RX 6700XT 12GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Custom Gaming PC
- RTX 5070 Ti/ Ryzen 7 7700X/ PRIME X670-P/ Freezer 36/ új, bontatlan/ garancia/ ingyen foxpost
- Mac Studio M1 Max /10C CPU/24C GPU/64GB/1TB 21 hónap garancia
- Asztali PC i5-4460 / GTX 750 Ti / 8GB RAM / 120GB SSD Wi-Fi antennával
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Honor X7 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3330
- LG 29WP60G-B - 29" IPS LED - 2560x1080 Wide FHD - 75Hz 1ms - AMD FreeSync - HDR10
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest