Hirdetés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Hobby elektronika
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Bontsuk ki ezt a 4K-s vadállatot! - ASUS Prime 5070 unboxing
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Darmol
senior tag
válasz
Csatravi #63762 üzenetére
Örülök, hogy végre valaki nem arroganciával reagál, hanem értelmesen kérdez.
Egyik legkézenfekvőbb különbség a kétoldali hőmérséklet. Nem annyira szembetűnő a relatív páratartalom és összefüggései.
Munkahelyi körülmények között összehasonlíthatatlanul kisebb a páralecsapódás mint az utcai viseletnél. Nyáron ez egyébként nem volt probléma, csak aktuális időjárásnál jelentkezik fokozottan.
Szintén sokszor elmondtam és vélelmezem szerinted is jelentős különbség, hogy feltételezhetően munkahelyeken rutinból betartják a maszkhasználat alapvető szabályait.
Egyébként pedig ne nekem legyen igazam. -
Darmol
senior tag
válasz
BalanceR #63743 üzenetére
Most idehozol egy rakás másik hülyeséget, csak mert nem értesz velem egyet.
Ami a témához tartozott elmondtam, mankót adtam nektek milyen irányba tudtok utánanézni. Tessék elvégezni a házifeladatot addig nincs miről beszélni, mivel a tizedét nem érted annak amiről beszélek! -
Darmol
senior tag
és #63743 .
Kezd kicsit olyan érzésem lenni, mint J.P. Prewitt-nek mikor Derekkel beszélget.
Mivel még arra sem vettétek a fáradtságot, hogy alap dolgoknak utánanézzetek, fél perc alatt kerestem nektek egy linket. [link]
Tudom-tudom. Számotokra ez az egész nem konkrét és nem értelmezhető, szóval
"Ugyanakkor számos kórokozó akár hosszú időre is része lehet a normál flórának és csak a körülmények minimális megváltozása indítja el az invazív fertőzéseket, aminek során a mikroba teljes patogén képessége érvényre juthat. Így például az orr-garat flórának nem ritkán része a Neisseria meningitidis, a Streptococcus pneumoniae, vagy a bőrön, orr-üregben a Staphylococcus aureus, melyek adott esetben mind súlyos invazív fertőzésekért lehetnek felelősek (a részleteket lásd az egyes kórokozók tárgyalásánál)."
Több munkát nem végzek helyettetek. Hogy mik ezek, milyen a jellemző antibiotikum rezisztenciájuk, mik a tenyész körülményeik, milyen sejtciklusaik vannak, stb. tessék utánanézni.
Utána szépen meg lehet kérdőjelezni a véleményemet konkrétumokkal. Miért is olyan veszélytelen körberöhögős semmise minden más a COV-2-höz képest."És nem, ez a cucc nem igazán hasonlít az influenzára. "
De. Ez a cucc leginkább influenzára hasonlít a pandémiás szakemberek számára. De ezt úgy általában nem képesek felfogni akik nem értenek hozzá. Na kik vannak többen akik hangosabbak? -
Darmol
senior tag
válasz
BalanceR #63711 üzenetére
"Milyen betegség kockázatát növeli a megfelelően hordott, rendszeresen karbantartott (tisztított/ mosott/ uvc-zett / cserélt...) maszkhordás?"
Tavasszal elmondtam. Mutassál 10 olyan embert aki megfelelően kezeli a maszkot.
Hány embert ismersz? Na ezért.
De csak megnyugtatásul. Te minden egyes használat után új maszkot veszel, de legalább naponta fertőtleníted 60C hipós mosással. Nem? Akkor rosszul csinálod."Viszont ez egyéni higiéniai probléma."
Mert te egy párhuzamos univerzumból fórumozol. Nálunk járvány idején más higiéniai problémája mindenki más problémája is."sőt az évi 3-4x beszopott megfázás/influenza, és a nyári /őszi allergia is elkerülte..."
Egen, az influenza engem is. Más is egészen eddig a hétig. Allergia is elkerülte. Aha.Egyébként lásd #63728.
-
Darmol
senior tag
"Amióta a déli féltekén elmaradt az influenzaszezon (illetve ezzel együtt valszeg a többi légúti ragály is vissza lett vágva, csak azokat ugye nem jegyzik), a maszkhordás (mikrobiológiai és orvostudományi) hatásossága szimplán nem kérdés."
Mivel általában "nagyon" értesz hozzá, próbáld értelmezni a patogén vírusok, baktériumok, gombák közötti különbséget (Esetleg nem ártana némi EÜ mikrobiológiai tudás. Én kitűnőre vizsgáztam, és te?) és ennek fényében újra értelmezni amit írtam."Ahogy lerakta az influenzát, hát telente néhány hét jól időzített kötelező maszkhordás 2-3 évet minimum hozzárakna a várható élettartamhoz."
Ahogy tavasszal elmondtam, a COV-2 alapvetően az influenzához hasonlítható. Szintén elmondtam, hogy távol-keleten komolyabban veszik az influenzát mint nálunk, lásd maszkhordás (ami nem a mostani magyarországi gyakorlat). Én köszönöm, hogy mostanra megértetted."Kétségtelen lehetne még csiszolni a gyakorlaton. Ahogy néha nézem a buszon, hát valszeg sokat"
Tavasz szintén zenész. -
Darmol
senior tag
válasz
ubyegon2 #63599 üzenetére
Gépkarabélyoknál a cél a filmszerű bevonat képzése fegyverszobába leadás előtt, nem a fémtisztaság. Az bővebb olaj használat alapvetően a lőpor lerakódást célzott eltávolítani, az utolsó húzás a fölös olaj eltávolítását célozza. Csak a pontosság kedvéért.
Persze lehet, hogy manapság máshogy csinálják, mai fiatalság mindent jobban tud. -
Darmol
senior tag
válasz
t72killer #63582 üzenetére
nemjóamaszk" kampányok után én európai orvosnak nem hiszek
Nézd! Tavasz óta nem változott a nézetem, miszerint a maszk többet árt mint használ. Ennek egyszerűen az az alapja, hogy bár a COVIDos megbetegedés kockázatát talán csökkenti, de a körülmények miatt sok más felső léguti megbetegedés kockázatát növeli. Olyanokét, amik sokkal veszélyesebbek a gyerekekre, mint a COVID. Ez egészen eddig nem jött elő, de az aktuális időjárás mellett nem csodálkoznék ha eldurvulna. Nekem jelenleg 5 napja van maszkhordástól származó bakteres felső légutim.
Mégsem ágálok a maszkhordás ellen. Egyrészt mert én egy régen benyalt és durva tüdőgyulladásom óta jóval érzékenyebb vagyok ilyesmire mint az átlag, tehát nem én vagyok a viszonyítási alap. Másrészt mivel jelenleg így is úgy is tömegek hordanak maszkot, ebben a helyzetben az az előny is elveszne a maszk viselés részleges hiányából, amit jelent. Tehát mindenki hordjon maszkot! Ez matematika. Amit jelenleg optimálisan lehet tenni, azt úgyis maguktól megteszik az emberek.
Az idézett mondatod arra visszavezethető, miszerint a legtöbb maszkviselést asztalt verve követelő emberhez hasonlóan nem érted, nem akarod megérteni, hogy itt alapvetően kockázatok mérlegeléséről van szó. Megragadtok annál, hogy "Maszk jó, aki nem ezt mondja maszktagadó és máglyára vele!".
A helyzetet csak rontja, hogy sokszor debilek és félhülyék érvelnek a maszk ellen (és persze mellette is). A mérleg nyelve azért billen el és a többség alapvetően azért pártolja, mert úgy érzi ezzel tehet valamit, de ez pszichológiai és nem mikrobiológiai vagy orvostudományi alap. Kb. mint az áldozzunk egy kecskét mert aszály van. De azért ti itt a topikban legyetek már egy kicsit felvilágosultabbak a vallási fanatikusoknál. Lécci. -
Darmol
senior tag
válasz
zsolt_64 #63458 üzenetére
"az arany középutat és a mértékletességet emlegették"
Én modern bölcs vagyok, de egyetértek.
"ki mikor evett meg utoljára egy sárgarépát nyersen"
Három napja mikor húslevest főztem. A nyers karalábéra mondjuk csak pár éve szoktam rá, mikor rájöttem, hogy nagyon finom. -
Darmol
senior tag
-
Darmol
senior tag
válasz
Csatravi #63428 üzenetére
Pontosan. Tökéletesen megértetted a lényeget.
Azon kívül nem árt tudnod, hogy az orvosok a viselkedésük alapján csak korlátozott számban rendelhetnek el tesztet központi utasításra. Ha valakin nem végeznek tesztet és annak következménye van, na ki a hibás?
Az is megérne egy misét, hogy pontosan hol végzik ezeket a teszteket és mennyiért.
Köszöntelek a Fidesz féle problémakezelésben (nem, nem csak a járványt kezelik így). Magyarország jobban teljesít. -
Darmol
senior tag
válasz
Csatravi #63168 üzenetére
Baja környékén én sem innék vizet.
"munkahelyén alig iszik valamit de mikor hazaér akkor estig biztos megiszik 1,5 folyadékot"
Mert gondolom megvan a vertikális púp a víztározáshoz. Kockák meg összeesnek ha nem tudják tolni negyedóránként az izé (vagy izo) folyadékukat.
-
Darmol
senior tag
válasz
lacafaca #63109 üzenetére
Jaja.
Különben is ha nincs kontakt kórokozóval az immunrendszer ellustul. A modern ember el van átkozva, bezzeg a régi szép időkben még tudták az emberek hogy kell élni. Évi két kolerajárvány híján manapság halálra vagyunk ítélve egy kis náthától. Bezzeg régen cipő semvoltkellett. -
Darmol
senior tag
A könyv amiről egy hete beszéltem
Ian Buruma: A modern Japán -
Darmol
senior tag
-
Darmol
senior tag
válasz
ubyegon2 #62704 üzenetére
Van egy rakás olyan dolog, amihez nem kell orvosi diploma, leírható és segít. Pl. aszpirin mint minden gyógyszer rendelkezik betegtájékoztatóval. Azt hiszed evidens, hogy elolvassák?
És egy az egyben be lehet másolni a linkeket kiemelve jellemző dolgokat. Mert az interneten elolvassák ám amit írnak mert az internet sohasem hazudik. De azt a nyamvadt papírt amit a tabletta levél mellé betesznek azt nem ám! Csak colos betűkkel írják pl. az ibuprofén gyógyszereknél, hogy vérhígítókkal tilos szedni!
Arghhh...
Inkább nem mesélek...
Lényeg, hogy ha van értelmes hivatkozás, akkor azt idézheted, abban nincs kockázat a hivatkozás megadása mellett. Óvatosnak viszont muszáj lenni a mai világban. Én zöld lámpánál is körülnézek mielőtt lelépek zebrára, és nem egyszer volt hogy eldöngettek előttem a sz**talicskájukkal. -
Darmol
senior tag
válasz
Ajándékok #62625 üzenetére
Hogyan kell kezet mosni?
Alaposan és rutinszerűen. Banálisnak hangzik a válasz, de magyarázom.
Valójában az idő nem számít a puszta kézmosásnál. Az alaposság számít, nyilván ez időbe kerül. Szappanos (klasszikus pipere szappan értendő) víznek minimális biocid hatása van, a kéz felületén a mikroba számot 0-30%-al csökkenti. A 30% az amikor nagyon retkes. A tenyér és ujjak mikrobaszámát akár 60-70%-al is lehet csökkenteni, ha az értelemszerű alkalmakkor (hazaérkezés, wc használat, vagy csak amikor kosz kerül az ember kezére) megmossa. De itt a hangsúly azon van, hogy _mindig_ amikor javasolt. Habot a kézen hagyni teljesen felesleges, hacsak a szappan nem tartalmaz kifejezetten széles spektrumú, viricid hatással is rendelkező összetevőt. Ilyenek lehetnek esetleg a fertőtlenítő hatású szappanok/folyékony szappanok. Ezek hatékonysága kérdéses, tavasszal is voltak minőségi problémák.
Kéz fertőtlenítésre hipó nagyon nem javasolt mert tönkreteszi a bőrt, és bőr mikrobákkal szembeni védekező képessége meggyengül. A steril kézfelület elérése egyébként sem szükséges a mindennapokban. Ha szükségét érzed kézfertőtlenítésnek, a mindennapi használatra vegyél kézfertőtlenítő oldatokat-géleket.
Ha már mindenáron olcsón akarod megúszni és sok habbal, sok mosogatószer tartalmaz benzalkónium-klorid összetevőt amely viricid, és ezek koncentrátumok a folyékony szappanokhoz képest. De ezek sem arról híresek, hogy bőrbarátok. -
Darmol
senior tag
válasz
Janusz001 #62647 üzenetére
Legesélyesebb valamilyen egyéb közönséges felső légúti megbetegedés. Ami minden évben előfordul az évnek ebben a szakaszában. És jó eséllyel az egyik csoporttársától kapta el.
A bölcsődék és óvodák kifejezetten paráznak a jelen helyzettől, már egy fél tüsszentésért hazaküldik a gyereket mert beteg. A hivatalos álláspont szerint csak tünetmentes gyerek mehet a közösségbe, és az óvónők nem orvosok.
Szeretett és dicső kormányunk a fenti nyilván idilli helyzetet olyasmikkel fejeli meg, mint az EMMI féle értelmezése a 363/2012. (XII. 17.) Korm. rendeletnek, csak mert jelen egészségügyi és gazdasági helyzetben nyilván ez a legfontosabb. (természetesen csak az "Az anya nő, az apa férfi." korszakalkotó meglátás után).
Az óvodák és nevelők nem feltétlenül hibátlanok, de jelenleg nekik is egyik pillanatról a másikra vita nélkül kell betartaniuk az agymenésekből származó ötleteket, amiket illő minőségben öntenek rendeletekbe.
Mostanában elég sok szülő kerül olyan helyzetbe, hogy "Hogy a p***ába adjak ételt a gyerekemnek, ha nem tudok pénzt keresni, mert itthon kell lennem vele.". Nem feltétlenül a bölcsőde/óvoda a hibás, de a szülők itt is magukra maradtak, mert az kormány úgy gondolja: "oldják meg ahogy tudják".
Csak azt tudom mondani, nem a pedagógusok vagy az orvosok okozták a jelenlegi helyzetet, ne rájuk légy dühös. -
Darmol
senior tag
válasz
lacafaca #62507 üzenetére
Két évvel ezelőttig messzire kerültem az antibiotikumokat, úgy egyáltalán a gyógyszereket mert feleslegesek voltak. Az elmúlt két évben már négyféle antibiotikumot kipróbáltam, az utolsó egész durva volt. Mert szükség volt rá, nem akartam időm előtt lelépni. Hja, a kor se bölcsebbé se ellenállóbbá nem tesz csak ráncosabbá és kopaszabbá.
A gyógyszerek felesleges használata kifejezetten káros, de ha kell akkor bizony jó ha van. -
-
Darmol
senior tag
válasz
Ricardo #62347 üzenetére
Egyetértek.
Ki kell kényszeríteni a döntéshozóknál, hogy az érintettek (pedagógusok, EÜ dolgozók, stb.) kapjanak 100% táppénzt, mégpedig az EU-tól a védekezésre kapott irgalmatlan mennyiségű pénz terhére, vagy a még irgalmatlanabb mennyiségű felvett hitel terhére.
Probléma megoldva, mindenki elégedett lehet.
Csak annak van oka zúgolódni ez ellen a megoldás ellen, aki el akarja lopni azt a pénzt a pedagógusok (EÜ dolgozók, stb.) elől. -
Darmol
senior tag
válasz
Z.É.T. #62041 üzenetére
Ez egy igen érdekes kérdést vet fel. Még pedig azt, hogy melyik a legjobb vakcina?
Én szegről-végről értek hozzá, ezért meg tudom mondani melyik típusnak mi az előnye és hátránya (pl. van amelyik alkalmazható defektes immunrendszernél és van amelyik nem, stb.), de hogy melyik jobb...
Sokan kritizálják az orosz vakcinát is, mert nem átlátható a fejlesztése, de ha a kérdések tisztázódnak, lehet hogy kiderül az a legjobb. (Így látatlanban szerintem nem. Meghát ha ez a bagázs abból rendelt be, akkor akármi is lehet a fiolákban. De egyiket sem szabad előre leírni.) -
Darmol
senior tag
-
-
Darmol
senior tag
válasz
philoxenia #61235 üzenetére
Értelek.
-
Darmol
senior tag
válasz
BalanceR #61205 üzenetére
Röviden: A SAR-CoV2 az ACE-2 receptorhoz kötődik a sejtbe való bejutáshoz. Tehát ha ez nincs megfelelően kifejeződve, a vírus nem képes nagy mennyiségben szaporodni. Az ACE2 a fiatalokban nagyobb koncentrációban van jelen mint az idősebbekben. Az ACE2 és a SAR-CoV2 verseng a kötődésért, tehát ha az ACE2-ből több van, több receptort foglal le, kevesebb jut a vírusnak enyhébb a betegség lefolyása. Ezt úgy tavasz óta tudjuk.
Ami talán lényegesebb kérdés, hogy a gyerekek szuperterjesztők e az immunitásuk miatt.
Fél füllel hallottam csak, de most a neten nem találok rá forrást így kéretik pletyka szinten tehát nem megbízható infóként kezelni, hogy a receptorok kifejeződése a gyerekeknél nem olyan erős mint idősebbeknél, így a vírus nem is képes olyan mennyiségben megjelenni a gyermek szervezetében, hogy számottevően fertőzőképessé váljon.
Nesze neked utópisztikus történetek, ahol csak a felnőttek pusztulnak ki. -
Darmol
senior tag
Nekem semmi gondom nincs azzal a dózissal amit írtál, értelemszerűnek tartom hogy tudod, hogy nem egy életen át kell szedni. Tavasz óta remélhetőleg az itteni emberek többségére is rárakódott annyi a témában, hogy tudja értelmezni. Az emberek maradéka miatt viszont óvatosnak kell lenni és vagy részletekbe menően leírni a dolgokat, vagy csak olyat írni, aminek van szakirodalma. Lásd pl. második cikk amit linkeltem egyik kiragadott mondata: " Én egyébként tudok olyanról, amikor valaki a kúpot nyomta sorozatosan a gyereke fülébe, és csodálkozott, hogy nem ment le a gyerek láza."
Na az ilyenek macskát is képesek a mikroba rakni. Alapvetően ilyen szempontból írtam amit írtam. -
Darmol
senior tag
válasz
bigdady #61134 üzenetére
És minden kedves kollégájának hasonló jókat.
Jókívánságokból sohasem elég ebben a vészterhes időszakban, amikor elszabadulnának a pokol kénköves kutyái, ha a vezetésünk nem tenne meg erején felül mindent ami a helyzet rosszabbodásához kell.Izé, elírtam. Ami a helyzet jobbá tételéhez nélkülözhető. Err... csak nem jön össze amit írni akarok...
Nyamvadt ballibsis komcsivadkapitalista klavi...
-
Darmol
senior tag
válasz
lacafaca #61046 üzenetére
Teljesen igaza van, nem szabad leírni mindenfélét. Vagy olyat írsz le, amelyire van szakirodalom, vagy saját tapasztalatként írsz le valamit, hogy neked bevált.
Én pl. a D3-ra nem mernék 10000NE-t irni, mikor 4000 NE-ig van bizonyítva, hogy biztonságos adag függetlenül attól, hogy mi a saját véleményem. Főleg sosem tudhatod ki ül a monitor előtt, értsd minden gyógyszerben más egy 40 kilós nőnek az adagja, és más egy 160 kilós férfinak. Nem játszunk orvososdit, ha nem vagyunk azok.
D vitaminról linkek:
[link1]
[link2]
Főleg a második elolvasását javaslom, hogy miért csak megfelelő körítéssel érdemes bármit is írásban taglalni a neten. Pedig a legtöbb információ ellenőrzése 1-2 gugli (fenti két link első találatból és annak egyik hivatkozásából származik). Mégsem szokták venni a fáradtságot, hogy utánanézzenek jól értelmezték e amit hallottak. -
Darmol
senior tag
válasz
Daffni2 #60892 üzenetére
Szerintem nem kókler. Viszont egyrészt értelmezni tudni kell amit mond, másrészt tévedhet is (én mondjuk így hirtelen nem úgy látom hogy tévedne dolgokban de én is tévedhetek ugye). Pl. a belinkelt felvétel számomra kiragadott részletnek tűnik egy nagy egészből, márpedig az ennyiből is kiderül, hogy ha nem a teljes összképet nézed akkor teljesen falsként lehet értelmezni amit mond. A felvételen pl. arról is beszél, hogy az általánosan alkalmazott garati mintavétel hibás eljárás. Nem azt, hogy a tesztelés értelmetlen, hanem hogy rossz a mintavétel módszertana, korrekcióra szorul. De ebből egy lépésben az lesz jó pár embernél, hogy "felesleges a teszt mert úgyis szar". Annak ellenére, hogy a mondanivalója egyértelmű ha az egész felvételt nézed.
És függetlenül attól, hogy téved/tévedett valamiben-akármiben érdemes meghallgatni (csak megfelelő tudással és józan paraszti ésszel rendelkezőknek) amit mond, akkor is ha a végén kiderül hogy nincs igaza, ugyanis más megközelítésben tárgyalja a dolgokat mint amiket általában hall/olvas az ember. Úgymond "ördög ügyvédje".
Ezért nem linkelgetném mindenhová, mert az a vége, hogy a kiragadott mondataival támogatják meg a roskadozó hülyeséget. -
-
Darmol
senior tag
válasz
#16729600 #60410 üzenetére
Az úriember egyéb eredményei (Wiki):
2009-ben Montagnier botrányt kavart egy bejelentésével, miszerint a víz "emlékszik" a DNS elektromágneses szerkezetére, akkor is amikor az oldatot annyira kihígítják, hogy a molekula ténylegesen már nem lehet benne. Sokan ezt a homeopátia támogatásaként értelmezték, bár Montagnier később úgy nyilatkozott, hogy eredményét más molekulákra nem lehet extrapolálni.
Egy másik vitatott elmélete szerint ez az elektromágneses szerkezet hullámként bekerülhet egy sejtbe, ahol a sejt újra létrehozza a molekulát, vagyis a DNS "teleportálhat". Eredményeit független laboratóriumok nem tudták megerősíteni.
Később egy filmben azt állította, hogy az AIDS gyógyszerek nélkül, megfelelő diétával is gyógyítható.
2012-ben pedig amiatt támadták, mert támogatólag vett részt egy konferencián, ahol azt állították, hogy az autizmust az oltások okozzák. -
Darmol
senior tag
Csak hogy fokozzam a hangulatot, ez megvolt már? [Songbird]
#60392 +1
-
Darmol
senior tag
484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet 3. § (1) Este 8 óra és reggel 5 óra között - e rendeletben meghatározott kivétellel - mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.
(2) Az (1) bekezdéstől eltérően
c) a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, valamint a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljábólHa a fenti érvényes rád, akkor ja.
Valamint ha versenyszerűen sportolsz (tehát le vagy igazolva), oda futsz ahová akarsz. Ebben az esetben nem árt ha nálad van a sportolói igazolványod.
Egyébként karhatalmistától függ. Ha az illetékes szerv képviselője vélelmezi, hogy te éppen a kényelmes gyaloglás közben mindennapi ruházatban sportolsz, akkor nem fog igazoltatni.
De azért én a helyedben igyekeznék 8 előtt hazaérni, ha egy mód van rá. -
Darmol
senior tag
válasz
viharhozo #59835 üzenetére
Tudod a média totális ellenőrzésével az az egyik gond, hogy ha nincs ellensúly akkor senki nem hiszi el, hogy nem hazudnak. De egyesek szerint a fékek és ellensúlyok a lúzereknek valók. Csak akkor nincs miért csodálkozni ha az emberek mindenfélét gondolnak, sőt mondanak.
-
Darmol
senior tag
A "kemény intézkedésekkel" az a gond, hogy jelenleg semmi értelmük. Kb. olyan, mint ha átlátszó vasból építesz hajót. Oké, hogy ahol van anyag ott nem jön be a víz, de...
Ahogy te is látod, a járványhelyzet többek közt társadalmi, szociális, gazdasági, stb. kérdés is.
Az is kemény intézkedés ha lenapalmozod (vagy atomozod) a fertőzött gócokat, ahogy az amcsi filmekben csinálják. Nem biztos, hogy az az ideális megoldás. Azoknak akikre esik a cucc, tuti nem.
És nem a mi dolgunk, hogy az ideális megoldásokat kutassuk, ez a kormány és a szakértők feladata lenne. Persze ehhez az is kéne, hogy a "szakértők" válogatásánál ne a párthűség legyen az elsődleges szempont, ne a politikáé és a mohóságé legyen a végső szó.
De már rég leszoktam a csodavárásról. Reménykedj a legjobban, készülj a legrosszabbra. -
Darmol
senior tag
válasz
forumpista #59734 üzenetére
Bocsi, hogy közbeszólok, de:
Az éjszakai kijárási tilalom, kapcsolódó rendelkezések alapvetően azt a célt szolgálják, hogy a szórakozás jellegű csoportos összejöveteleket (bulizást) betiltsák. Erődemonstráció azt a célt szolgálja, hogy az emberek komolyan vegyék. Őszintén egyet értek a céllal.
Az, hogy a bevezetés módja (Egyik pillanatról a másikra a semmiből rántanak elő intézkedéseket miközben napokkal előtte szellőztetni lehetett volna, hogy fontolgatják. De még ezek után is nyilatkozatonként dobálóznak különféle verziókkal.) hiteltelenné teszi az egészet, az más kérdés. Ez nem gyors döntéshozatal, hanem káoszba fulladó kapkodás amit a hozzá nem értés és flegma hozzáállás eredményez. Bezzeg az alaptörvény módosítás az milyen profin ment...
Egyébként egyetértek. -
Darmol
senior tag
válasz
Reggie0 #25675 üzenetére
Járványügyi szempontból ilyenkor az a helyes ha leveszed, akkor beleteszed egy zárható műanyag zacskóba ártalmatlanításig (eldobható esetén biológiai veszélyes hulladék, mosható esetén fertőtlenítő mosás). Ha nem tette, akkor a kabát zsebe potenciális hordozóvá válik, pont mint a maszk. Tehát a kabát zsebet kell fertőtleníteni, 60C-n mosni, hipóval öblíteni. És természetesen addig nem szabad belenyúlni. Ja és kézfertőtlenítés eltétel után.
Ha valaki többször egymás után viseli fertőtlenítés nélkül ugyanazt a maszkot, az nem csak teljesen helytelen, de sokszorosára növeli a potenciális terjedés esélyét.
Az hogy mi kötelező, mi célszerű, és mi lehetséges azok különböző dolgok.
Ha nem vagy beteg, nem kell maszk. Ha potenciális betegként kezelünk mindenkit, ezért kötelező a maszk, akkor potenciális fertőzőforrásként kell kezelni a maszkot. Ha nem így teszel, akkor az összességében rosszabb mint ha nem is viselnél.
Kékes reakciójából és az országos viszonyok alapján a delikvens egy egyszer használatos maszkot hajtogatott össze akkurátusan további felhasználás céljából. Lehető legrosszabb. -
Darmol
senior tag
válasz
Jablocskov #25625 üzenetére
Tekintve, hogy az ózon agresszívabb mint a klórgáz, ezért idővel szépen hazavágja a tüdőt.
-
Darmol
senior tag
válasz
ncc1701 #25605 üzenetére
Vannak dolgok az elmúlt hónapokban, amik rámutatnak néhány dologra. Pl. ha a korona miatt kórházba kerülsz, akkor lehet túlélnéd a koronát, viszont összeszedsz mondjuk egy MRSA-t, amit viszont nem. Az nem ám annyira válogatós életkorra és egészségi állapotra.
Gazdaságilag az lenne a legjobb, ha tuti egészségügyi rendszerünk lenne és meg lehetne csinálni amit mondasz. De nincs az, mivel az országot vezető politikusok magasról tesznek az ország gazdaságára és még jelen helyzetben is csak harácsolnak.
Ilyen helyzetben kompromisszumokat kell kötni. Az sincs rendben, hogy mindent hazavágunk és fejjel megyünk a falnak a vírus miatt, de az sem okés ha ereszd el a hajamat játszunk. -
Darmol
senior tag
válasz
fatal` #25485 üzenetére
Nem csak a vírusok, hanem a baktéiumok egyik tárolási módja is lehet a fagyasztva szárítás. Az eltarthatóság kulcsa igazából a víztartalom, mivel a jégkristályok teszik tönkre a szerkezeteket. A mirelit zöldségeket száraz állapotban fagyasztják. A vírusok ráadásul alapvetően kristályos szerkezetek minimális víztartalommal. Tehát igen, a mireliten életképes vírusok maradnak. Ha voltak egyáltalán.
Az élelmiszeripari gyártástechnológiák nem úgy néznek ki, hogy boldog-boldogtalan beleköhécsel a termékbe. Szóval nyugodtan vehet mindenki mirelitet, és akár nyersen is fogyaszthatja ha akarja. Semmivel nem nagyobb a valószínűsége a fertőzésnek, mint bármi más élelmiszer esetén amit "nyersen" fogyaszt a delikvens. Idézőjel azért, mert ideértve pl. a téliszalámit is, amelyik alapvetően nem nyers élelmiszer. -
Darmol
senior tag
válasz
radi8tor #25309 üzenetére
Mármint ujjlenyomat azonosítás, alkalmi ellenőrzés videohívással, stb.
Ha nem veszi fel a hívást, mert pl. lehalkította, hogy a gyerek ne ébredjen fel, automatikus büntetés?
Nem feltétlenül elvetélt ötlet, de ha alapul veszem mit műveltek a királyi és császári beszállítók különböző területeken, bármikor amikor informatika került szóba, és ez az alkalmazás nyilvánvalóan erősen pre-alfa, aki jót akar magának nem telepíti hanem a hagyományos utat választja. -
Darmol
senior tag
válasz
#75376384 #25170 üzenetére
Bátorkodtam felhívni a figyelmet arra, hogy nem kell mindent gondolkodás nélkül elhinni. Én kérek bocsánatot, hogy nem érvelek és támasztom alá miért tartom ezt jó dolognak.
Egyébként is bocsánat, hogy a lelkivilágodba tapostam. Azzal hogy felhozom, miszerint Kína egyoldalú szemlélete leginkább tudatlanságra utal, tényleg túllőttem a célon.
És igen, valóban egy kalap alá veszek igazából minden országot, amcsikat, ruszkikat, franciákat, kínaiakat, turulmadarakat és úgy általában az emberiséget, mivel arányaiban mindenhol pont ugyanannyi seggfej van, csak a körítés (kultúra) más. Bocs a korlátoltságomért, hogy hangot adok annak a véleményemnek, hogy ellenzem a demagóg ítélkezést, még akkor is ha egyeseknek gazdasági vagy egyéb érdekük fűződik hozzá. Télleg nagyon-nagyon sajnálom. -
Darmol
senior tag
válasz
t72killer #25038 üzenetére
Cúnya-cúnya Kína. Minden rossznak ők a forrása. Mintha nélkülük nem lehetne tökönszúrni a gazdaságot. Lásd cukorgyártás.
Amúgy antibiotikumok pont nem kína egyszemélyes játszótere. Persze, megy valamekkora biznisz a tetraciklinnel, de a stratégiai célú önellátás vagy több lábon állás nem kell egyenlő legyen a hermetikus elutasítással. És az indiai származású gyógyszerek? Akkor most ők is mehetnek, mert piaci-gazdasági-társadalmi haszon alapon hozunk döntést vagy csak a kínai mert rasszista alapon?
Amúgy azzal egyetértek, hogy legalább EU szinten, mindenből, ha nem is önellátónak, de versenyképes gyártóbázisnak rendelkezésre kéne hogy álljon. Ehhez azonban nem politikai hanem szakmai döntések kellenének. Mármint versenyképes üzem létrehozásához. Bukott ügy. -
Darmol
senior tag
válasz
Ringman #24968 üzenetére
Hehhehhe. Jópofa.
Esetleg lehetett volna folytatni úgy korrektebb lenne:
Az eldobható nadrágot tessék eldobni, mert ha nem akkor másnap begyullad a nemiszerved.
A mosható nadrágot tessék mindennap mosni, mert ha nem teszed begyullad a nemiszerved.
Ha a nadrágod pisis lesz, tessék azonnal szárazra cserélni, mert a felfázásra rámehet a veséd.
Ha elfogyott az országban a nadrág, akkor ne menj utcára mert megfázhatsz. Mindenki imádkozik érted, hogy legyen elég ennivalód nyárig, amikor már meleg lesz.
Stb. -
Darmol
senior tag
Ezzel (sajnos) csak egyetérteni tudok. Hiába vallom nyíltan pl., hogy a maszk viselése jelen helyzetben alapvetően több kárt okoz mint használ, én is rendelet szerint használom, mert kötelező.
Fogalmazhatunk úgy is, hogy én is csak egy marha vagyok a csordából, de amíg nem a szakadéknak megy az összes, addig nem nagyon szabad külön mozogni, mert felzabálnak a farkasok. De azért igyekszem a csorda szélén mozogni, mert a vezér meg a sleppje mindig is vak és hülye volt. -
Darmol
senior tag
válasz
#75376384 #24918 üzenetére
Ugyan már, tanulj egy kis történelmet, és mindenekelőtt: gondolkozz!
Ne hagyd, hogy a média irányítsa a gondolataidat.
A fejlett nyugati demokráciák médiái azt mondják, csúnya gonosz kínaiak hogy bánnak az emberekkel?
Javaslom megtekintésre:
[link]
Amúgy az egész filmet. -
Darmol
senior tag
Majdnem elfelejtettem, lehet hogy még nem volt meg:
[link] -
Darmol
senior tag
válasz
t72killer #24888 üzenetére
Dehogy akarnak bombázni. De pedzegették, hogy kártérítést akarnak Kínától. Van "bizonyíték". Legyen a kártérítés összege az USA államadósságának Kína kezében lévő államkötvényekkel egyenlő. Például.
Kicsit fárasztó folyton a "kínai álhír" meg "orosz álhír" demagógia és dömpingben hallgatni, hogy mekkora nagy szemetek, hogy más országokat befolyásolnak dezinformációval. Pedig ketten együtt kapuban sincsenek az amcsikhoz képest. Csak az nem látja aki nem akarja. -
Darmol
senior tag
válasz
t72killer #24877 üzenetére
Ez tökéletesen így van. Pl. Magyarország védőoltások területén a világ élvonalában teljesít méghozzá igen csak az élbolyban. (Halkan megjegyzem ez a csúnya gonosz Kádár-korszak öröksége. Abban az időszakban az NSZK orvosok megdöbbentek betegellátásnál, hogy a komcsiknál hosszabb az oltáskönyv tartalma mint náluk a "fejlett nyugaton".)
De az, hogy angolok szarul csinálják miért mentség itt? -
Darmol
senior tag
-
Darmol
senior tag
válasz
#22743424 #24843 üzenetére
Szép dolog a haladás, de ez a technológia még kb. hiperloop. Amiben bőven benne van, hogy lehet nem lesz belőle semmi. A cikkben szereplő elv, hogy a "szár" varianciája alacsony, és itt érdemes "támadni", egyáltalán nem új keletű elgondolás, még csak nem is forradalmi. Amióta ismerik az influenza felépítését, ismerik a problémát és lehetséges megoldását. Nem a profitéhség áll a hagyományos influenza vakcina alkalmazása mögött, egyszerűen ha elolvasod a cikket láthatod, hogy egy rakás akadályt kell még legyőzni. Ezek nem egyszerű dolgok, ami egyenlő azzal, hogy egy rakás dologban új megoldásokat kellett kifejleszteni és sikeresen alkalmazni.
A kutatóknak mindenképpen maximális tisztelet jár, én személy szerint simán hozzájuk vágnék egy Nobel-díjat már most az eredményeikért. Még úgy is, hogy valószínűleg egy igen terebélyes csapat dolgozott a témán.
Bonyolult gyógyszer, magas ár. Az emberek nagy többsége nem fog teszem azt félmillió HUF-ért influenza ellen vakcinát beadatni magának, még akkor sem ha húsz évre ad immunitást.
De én drukkolok hogy megfizethető oltást tudjanak összehozni. -
Darmol
senior tag
válasz
cappa72 #24848 üzenetére
Az ápoló sem a vírusba halt bele hanem olyan fertőzésbe, amelyet kórházban kapott el.
Minden ilyen eset leginkább arra világít rá, hogy a nagy stadion építések, és aktuálisan pl. nagy vasút építés felé kormányzott pénz hiányzik az egészségügyből, és ebbe bizony emberek halnak bele. De nem ez az egyetlen, még csak nem is a legnagyobb bűne a kormánynak és támogatóiknak. -
Darmol
senior tag
válasz
t72killer #24673 üzenetére
Valójában mindig valószínűségekről lehet beszélni, ezért ha szigorúan nézzük, okozhat. Másrészt gyakorlati szempontból kell megközelíteni. A felvázolt fertőzési útnál annyira kicsi az esély, hogy elhanyagolható a többi, a vírus átadására meghatározott módra jellemző valószínűségeknél.
-
Darmol
senior tag
válasz
t72killer #24671 üzenetére
Sajnos nincs annyi időm, hogy 600 hsz-t átolvassak, ezért most is csak -200-nál kezdtem. Pláne ha szeretnék hozzászólni valamihez, az aztán tényleg égeti az időnek hívott erőforrást. De bármilyen oltásellenes megnyilvánulást rendkívül károsnak tartok minden szempontból, ezért rászánom az időt amit tudok. Még akkor is ha ahogy haladok a fórumon kiderül, hogy feleslegesen.
-
Darmol
senior tag
válasz
t72killer #24555 üzenetére
Az influenza elleni első körös oltást annyira elcseszték, hogy rosszabb volt mint az influenza. Na és? Ez indokolja, hogy oltásellenes megnyilvánulásokkal több millió gyerek életét, és több száz millió egészségét veszélyeztessék csak azért mert valami hülyeségben hisznek?
#24554: Egész pontosan melyik mellékhatás igazolja számodra azt, hogy pl. tömegesen veszélyeztetettek legyen a 15 hónapot nem betöltött gyerekek élete? -
Darmol
senior tag
válasz
Ezekiell #24544 üzenetére
A jelenlegi információk alapján erősen kétlem, de lehet hogy lesz rá támogatás akár állami akár önkormányzati (hacsak a mostanában divatos forrásmegvonások nem lehetetlenítik el ezt is) szinten. Érdemes utánanézni, vannak önkormányzat amelyek akár 100% támogatást adnak bizonyos nem kötelező de ajánlott védőoltásokra a helyi lakosoknak, tehát ott lakóknak ingyenes. De ez mindenhol más és más, van ahol csak részben támogatnak, van ahol egyáltalán nem. Van ahol több félét is, van ahol semmit sem.
-
Darmol
senior tag
válasz
radi8tor #24504 üzenetére
Amíg egyáltalán nem voltak védőoltások addig is voltak olyanok akik leélték az életüket. És persze voltak igen sokan akik gyerekként meghaltak, és voltak legalább tízszer annyian akik megnyomorodtak.
NewYork-ban sem volt kötelező a védőoltás. Lett kanyarójárvány.
Romániában sem volt kötelező a védőoltás. Lett kanyarójárvány.
Gyors keresés guglival kanyaróra:
[link]
De persze a védőoltások a gonosz profitéhes gyógyszercégek találmánya. Már csak azért is, mert a tipikus példaként felhozott kanyaró kritikus immunitási aránya 90% fölött van, szóval rengeteget kell belőle használni.
Mondhatnám, hogy ostoba Svájciak mekkora idióták, de Magyarországon is pont ugyanakkora az arány, csak nálunk nem a védőoltások ellenzésében csúcsosodik ki. Még.
De még egyszer: oltásellenesek sokkal-sokkal rosszabbak mint a laposföld hívők. -
Darmol
senior tag
Lehet hogy az OBI-ban és 1-2 más helyen tömeg volt, de pl. a tömegközlekedés drasztikusan visszaesett, az élelmiszer vásárlásoknál is próbálják az emberek a bolti megjelenésük számát csökkenteni. Ezek egyértelműek, ha az ember nem atombunkerbe költözött, és hónapok óta ki sem mozdul.
A terjedések exponenciálisak az emberek találkozásával. Természetesen a járvány terjed mostani körülmények között is, de összességében az OBI-s tömegnek nincs akkora hatása, hogy számottevő legyen, mivel csak egy lehetőség a sok egyéb mellett. A sok egyéb kontakt korlátozása viszont megfelelően kordában tartja a járványt. Pl. ezért irgalmatlan dilettantizmus az egészségügyi ellátás agyatlan korlátozása. Inább az OBI áruházakat kellene zárva tartani, a rehabilitációs inézetek helyett.
Kellenek korlátozások? Kellenek, ez egyértelmű. Ésszel kellenének? Na vajon?
Meg kell védeni egészségügyi dolgozókat? Össze lehetne kötni az eü ellátást a koronás szűrővizsgálatokkal? Kevés a teszt? Másra kell a teszt? Fideszes politikusok számára?
Hiszen az mekkora baj, ha a vírus miatt hirtelen nem lehet törvénybe iktatni:
- nácis szájzár törvényt
- ellenzéki önkormányzatok anyagi tönkretételét
- úgy általában az emberek semmibe vételét
- harácsadókat, amiket úgyis leginkább az alacsony jövedelműek szívnak meg (pl. a most hirtelen munkanélkülivé válók), egyébként pedig úgy általában mindenki a fideszseket és spanjaikat kivéve
Nincs tesztelés, nincs járvány, mennyivel egyszerűbb. Ja, hogy nagy tesztelések idulnak.
A lazítások után-alatt. Nem előtte, nehogy már legyen értelme a tesztelésnek.
De azért még rengeteg ember érzi úgy, hogy trallala, milyen jó Magyarországon a járvány kezelése.
Ahogy nő az UV erőssége és a napsütéses órák száma, egyébként nyilván csökkenni fog a terjedés sebessége. Méghozzá jelentősen vissza fog esni csak ezért. De ez egyáltalán nem pótolja a járványügyi intézkedéseket. Pont ezért kéne információs anyagokat tolni orrvérzésig a lazítások alatti-utáni helyzettel/viselkedéssel kapcsolatban. De mit lát az ember, ha elindít egy youtube-ot? A tésztaképű dísz****** pofáját, arról hogy "az összefogással sikerült győzni".
És van egy rakás i... ember aki úgy gondolja, jól van ez így. -
Darmol
senior tag
válasz
t72killer #21292 üzenetére
Mert azt mindenki oda húzza ahová akarja. Te is tudod, hogy teljesen mindegy hová húzod, mortalitást tekintve influenza. Terjedését tekintve influenza, úgy általában a jellemzőit tekintve influenza. Na vajon miért van az influenzához hasonlítva? Erősebb influenza. Nem olyan erős mint a spanyol nátha volt, de azért erősebb mint amihez hozzászoktunk az elmúlt évtizedekben. Ha túlbecsülik, legalább akkora baj mint ha alulbecsülik, csak ezért tépem a számat.
-
Darmol
senior tag
válasz
fatal` #21288 üzenetére
Én kőkemény kapitalizmusról beszéltem.
Most tényleg kíváncsivá tettél. Pontosan melyik iparág okozza ezt a rengeteg szén-dioxid termelést?
Szépen fogalmaztad, hogy _szerinted_ mi a probléma, de láthatóan általában keveset tudsz a témáról. Az a 300 millió USA hazafi pl. többet fogyaszt és nagyobb az ökológiai lábnyoma, mint szerencsétlen 8 milliárdnak. Ennél fogva felmerül, hogy az utolsó mondatodban az az életszínvonal a 8 milliárdra jellemző (mert annál többet tud eltartani), vagy a 300 millióra (mert abból a 300 millió is cinkes).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info
● ncov2019.live
● atlo.team
● google mobility reports
● euro momo
● covid-19 projections
Egyéb hasznos tanácsok:
● bevásárlólista házi karanténhoz
● karanténnal kapcsolatos tudnivalók
● AZ oltás időpont módosítás
- DJI Mavic 3 / Cine / Pro / Classic drón koffer (B&W International Type 4000)
- Loreal x Zuvi AirLight Pro professzionális hajszárító // Számla + Garancia //
- Star Trek: Fleet Command VIP Box gyűjtői ereklyék
- DJI Mini 3 RC drón szett - új állapotban, garanciával
- Világirodalom Remekei , Nem Teljes gyűjtemény
- 12 részletre , MSI Cyborg 15 gamer laptop RTX 4050
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- Samsung Galaxy A70 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest