Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• edward2

addikt

válasz ddekany #69 üzenetére

szerintem ha az emberek lelépnek a digitális világból mert nem kérnek a digitális személyi azonosítóból attól még a katonai technika vagy más fontos technológia nem fog megszűnni vagy visszafejlődni. De lehet nem jól látom.

• Hieronymus

veterán

LOGOUT blog

válasz ddekany #74 üzenetére

OK. lehet, hogy én vagyok a troll. Vagy nem én vagyok a troll, hanem te..

" ... a fő gondod az, hogy nem tudod elképzelni, hogy mesterséges rendszer "öntudattal"/akarattal rendelkezzen, úgy általában autonóm legyen, mint egy szén alapú élőlény."

Ez nem elképzelés kérdése. Nekem lehet elképzelésem. Neked is lehet elképzelésed. De az elképzeléseinknek legfelljebb tippeléses alapo van köze a leendő valósághoz.
    Én nem vagyok előítéletes a mesterséges intelligencia ügyében. De ez nem jelenti azt, hogy nem tudom elképzelni a mesterséges intelligenciát. Csak nem töltöm fel hiedelmekkel az elképzelésemet.

"Nem tudom miért bízol ebben, mint pl. valami ezoterikus okból."
    Nem tudom miért nem bízol ebben, mint pl. valami ezoterikus okból.

"Én nem akarom senki lelki nyugalmát megzavarni, de nem javít az esélyeinken, ha az emberek tömegesen a homokba dugják a fejüket."

Ez a te fixa ideád. Továbbra sem tudsz racionális indokot hozzárendelni az állításodhoz.
    Nyilván vannak/lesznek veszélyei a mesterséges intelligenciának. De nem vagyok látnok veled ellentétben, hogy mindenféle ismeret nélkül állapítsam meg a veszély formáját és mértéket. Ráadásul minden hasznos eszközünk automatikusan veszélyforrás is számunkra. A késel elvághatod bőröd. A kerékkel átmehetsz a lábadon. Akár amputálhat is.

Mottó:
    MInd meghalunk, csak nem egyszerre!

• Hieronymus

veterán

LOGOUT blog

válasz ddekany #67 üzenetére

Csak valamit lehet tagadni.

Eddig többször szóba került közöttünk ez a téma. Soha egyetlen érvet sem tudtál megfogalmazni ami megalapozná a félelmet. Jelen pillanatban még fogalmunk sincs hogyan fog megvalósulni a mesterséges intelligencia.
    Eddig minden feltételezésünk baromság volt. Ha majd jobban sakkozik, mint az ember. Kiderült kizárólag számítási kapacitás kérdése. Köze sincs az intelligenciához.

Hogy konkrétan értsd. Én meg tudom csinálni egy olyan program folyamatábráját, ami képes szimulálni az érzelmeket és az input generálta output hasonlít az ember reakciójára.
    De a programom sohasem lesz képes összefüggést találni a látszólag nem összefüggő dolgok között. Nem lesz intelligens. Nem fog kitalálni új dolgokat.
    A ChatGPT képes beépíteni az ismeretanyagába a kapott reakciót, az adott válaszára.
    A Bard egyszerűen figyelmen kívül hagyja a választ. Bár még nem kaptuk meg a teljes értékű asszisztenst.

Nem kellene a sikeres SCI-FI filmekből kiindulni. Ki ülne be egy olyan filmre, amelyben az ember és az AI közösen dolgozik a problémák megoldásán.
    SKYNET és a Terminátor viszont siker film. Fellázad, harcol és nagyrészt kiírtja az emberiséget. Tucatszámra készülnek ilyen filmek. Az egyik legérdekesebb sorozat a Humans. Egy kicsit más szemszögből mutatja be az androidok lázadását.

Nem látom mitől kellene félnem. Komolyan. A mai rendszereink szakértői rendszerek. Egy adatbázis feldolgozásában sokkal hatékonyabbak nálunk. De ez sem lépi át a festőrobotkar szintjét. Jobban csinál valamit nálunk az adott feltételek között.

Ha az eddig felvett amnézist egy ilyen szakértői rendszerre bíznánk, névtelenül de egy adott személy véletlen azonosítót kapna a felvet amézisei összehasonlításhoz, valamint a lakhely közelítő meghatározását, rengeteg összefüggést találhatnánk. Amikről eddig fogalmunk sincs.
    De ez a rendszer sem venné át a hatalmat. Függetlenül attól, hogy az öntudat definiálható. Inkább csak szimulálható.

• Hieronymus

veterán

LOGOUT blog

válasz ddekany #54 üzenetére

"...mert a gépek szolgának lesznek tréningezve,..."

Képzavar. A gépek ma is gépek és azok is maradnak. A mesterséges intelligencia fogja birtokolni a gondolkodás képességét.

Amúgy rossz hírem van. Az emberek döntő többségének soha egyetlen önálló gondolata sincs. Tanult sémák alapján hozzuk meg a döntéseinket. A generációk közötti konfliktusok is ezért vannak. A sémák változása eltérő döntést jelenthet egy konkrét kérdésben.

Ha rettegni akarsz, akkor boldog rettegést.
    Egy teljesen biztos, hogyha az ember egyetlen "feladata", megteremteni egy nála értelmesebb létformát, akkor meg kell csinálnunk.
    Az a felvetés, hogy a megteremtés köszöneteként kiírtja az emberiséget elég primitív elképzelés. Miért tenné meg?
    Hiszen intelligensebb nálunk, és "érzelmei" nincsenek. Logikus döntéseket hoz és nem érzelmi alapút, mint mi emberek. Logikusan gondolkodva milyen gondolatmentén lehet eljutni az öljük meg a teremtőinket gondolathoz?!
    Ez primitív, barbár gondolkodás. Értelmetlen pusztítás. A házi macskák vannak ezen a szinten. Macska- egér játék. Az egeret már nem eszik meg. Az egeret csak a saját szórakoztatásukért vadásszák le.

• edward2

addikt

válasz ddekany #39 üzenetére

ezt nem teljesen értem. Igen lépjünk vissza technikailag az időben ha arra van szükség. De hogy jön ide a háború?

törölt tag

válasz ddekany #54 üzenetére

"Mert azt a lehetőséget kizárjátok, hogy mindenben jobbak legyenek a gépek, ami munkának nevezhető."

Mi nevezhető munkának?
    A világ megismerése tudományos vagy filozófiai szempontból munka?
    A társadalmat nyomasztó emocionális vagy politikai problémák kifejezése művészi eszközökkel munka?
    Mert ezekben nem tud jobb lenni egy gép, mivel ezek by definition ember központú feladatok.

• sirály12

őstag

válasz ddekany #58 üzenetére

Az ilyen hibák mindíg visszavezethetőek a kapott adatokra.
    A legtöbb esetben kiderül, hogy hibás, rosz forrásból származó adatokkal etették. Biztonságos forrásból származó ellenőrzött adatokkal kell trénelni, és nincs ilyen probléma.

Ha most egy autóban, vonatban, stb. tervezési hiba miatt nem működnek a biztonsági berendezések és többen meghalnak, akkor ki a bűnös? Minden esetben kideríthető, hogy ki hibázott, és lehet tenni ellene. Itt is ez a helyzet. Vagyis ennek így kellene működnie!

törölt tag

válasz ddekany #51 üzenetére

Ez nem elnevezés kérdése, hanem hogy mely feladatokat fognak emberek végezni és melyeket gépek.
    Innentől maga az a felvetés is értelmetlen, hogy "az a valami valós életben fontos dolgokban legyőz".
    A hidraulikus emelővel nem álsz le szkanderezni és a munkabért sem a gép kapja, hanem az ember, aki a gépet kezeli.
    Ha a jelenlegi emberi munkák egy részét AI fogja átvenni, az csak annyit jelent, hogy az a munka valójában nem volt embernek való.
    Lásd fenti példámat a számolásról: 300 évvel ezelőtt egész nap számoszlopokat összeadni megbecsült és jól fizetett értelmiségi feladatnak számított, ma meg lélekgyilkos rabszolga munkának tartanánk.

• Hieronymus

veterán

LOGOUT blog

válasz ddekany #51 üzenetére

Az ókori Kínában fogalmazták legjobban az ismeretlentől való félelmet. Fehér sárkányként ábrázolták.

Az automatizálás már régen legyőzte az embert. Egy autók festésénél használt robotkar sokkal gyorsabban festi le az autót. Sokkal kevesebb festéket szó szét a levegőben. Minden mozdulata pontos. Ha mégis kiderül, hogy egy ponton nem felel meg a festés, gyorsan javítható a karmozgatás hibája és/vagy a festék adott pillanatban lévő nyomása.
    Nem kér enni. Nem megy vécére. Nem kér szabadságot. Karbantartani keveset kell, az is időzíthető.

És?! Ettől nem lettünk szegényebbek.

A mesterséges intelligencia nem eszik, nem iszik, sőt a levegő oxigénjét sem szedi el előlünk. Nincs olyan ütközőpont, ahol komoly konfliktus keletkezhetne. A legrosszabb talán az lehet, hogy faképnél hagy bennünket itt a Földön. Ideálisabb környezetet keres magának.

• Reggie0

félisten

válasz ddekany #47 üzenetére

Szerintem ez ettol fuggetlen kerdes. Egy MI-nek lehet megfelel az ember rabszolgaja szerep is es ettol meg jutalmazhato is marad a teljesitmenye. Mint ahogy az embernek is egyes szerepkorokre van "programozott" azaz biologiai kesztetese, ugy az MI-nek is lehet, amivel jol erzi magat.

törölt tag

válasz ddekany #47 üzenetére

"A gonosz kérdés, hogy ezzel akkor is egyet értesz-e, ha nem ember, ami a legintelligensebb, vagy akkor az maradjon az ember rabszolgája. "

Ez nem gonosz, hanem buta kérdés, mert előbb definiálni kellene mit értünk intelligencia alatt.
    Az intelligenciával ugyanis az a fő probléma, hogy nem tudják egzakt módon definiálni.

Adott mondjuk egy 100 fős csoport, amiben mindenki ismer mindenkit.
    Ha 99 embert megkérdeznek, hogy egy adott személyről 1-200 skálán határozzák meg, hogy mennyire intelligens, akkor meglepően kicsi lesz a szórás a válaszok között, azaz összebeszélés nélkül is létezik valamiféle konszenzus az illető intelligencia szintjéről.
    De ha azt is megkérdezik, hogy ki milyen konkrét szempontok alapján döntött, akkor 99 embertől 99 totál különböző válasz érkezik.
    Az intelligencia tesztek valójában nem valamiféle tudományos precizitással lefektetett feltétel rendszer alapján mérik az intelligenciát, hanem olyan feladatokkal, amelyek sikeres elvégzése hasonlóan kis szórással ugyanazt az eredményt adja, mint ha megkérdeznék az illető intelligenciájáról az ismerőseit.
    Valójában tehát ami egy adott korban alkalmas az intelligencia mérésére, az máskor nem feltétlenül az.
    És itt jutottunk el az AI problémához.
    300 évvel ezelőtt mondjuk a négyjegyű számokkal való osztás kiválóan alkalmas volt az intelligencia mérésére. Ma mégse mondjuk azt, hogy ezek szerint a számológép intelligens, inkább az alap aritmetikai műveletek kerültek ki az intelligencia mérésére alkalmas feladatok közül.
    Azaz magát a problémát nem tekintjük intelligenciát igénylő feladatnak, ha egy gép is meg tudja oldani.
    Ettől még továbbra sem tudjuk pontosan megmondani, hogy mi az intelligencia, legfeljebb azon konkrét szempontok száma nő, hogy mi nem az.
    A jelenlegi mesterséges intelligencia kutatások tehát nem a gépek intelligencia szintjét növelik, hanem az intelligencia fogalmunkat pontosítják.

• Hieronymus

veterán

LOGOUT blog

válasz ddekany #39 üzenetére

A túlélésben az alkalmazkodóképesség elsődleges tulajdonság.
    Az állatvilágban általában az erősebb győz. Az embereknél esélyesebb az okosabb.

A technikai szinten történő visszalépés idiótaság. Van egy eszköz amivel viszonylag gyorsan lehet ismereteket szerezni. Legalább két nyelven és két rendszertől kell kérdezni a jó válaszok eléréséhez. De így is gyorsabban lehet megérteni dolgokat, mint korábban a kérdezősködésből.

A kést sem tiltjuk be azért, mert visszaélve az eszközzel, ölni lehet vele.

• edward2

addikt

válasz ddekany #7 üzenetére

Vagy lecsatlakozunk a zinternetről és visszatérünk az IRL működéshez és például nem kell semmit sem igazolni. Bár vannak emberek akikről élőben sem vagyok teljes mértékben meggyőződve, hogy emberek. Nekik milyen igazolványt kéne kérniük?

• paatrick

őstag

válasz ddekany #7 üzenetére

Miért kéne? Egy szociál platformon mondjuk facebook azokkal állsz kapcsolatban akit ismersz. Innentől nem kaphatsz propaganda botot ha csak te magad nem engeded be. De ha meg azt tolja valaki akkor letiltod.
    Azoknak az 50-60-70 éves bácsikáknak akik meg instagramon nyáladzanak az AI created "finn modellre" mert az agyuk már annyira elsorvadt hogy nem látják hogy nem igazi nő, nos velük meg nem lehet mit kezdeni. Buta emberek mindig lesznek akik bármit elhisznek.

Új hozzászólás Aktív témák