-
PROHARDVER!
Mielőtt kommentelsz, olvasd el az Összefoglalót!
(Frissítve: 2020.05.31.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
BTom1970 #155999 üzenetére
Ha a gép tudja, én nagyon ajánlom az UEFI módot+GPT.
2024-et írunk és a jó öreg BIOS több évtizedes már.
Kicsit korlátozott ma már ezt használni.
Énnekem speciel partíciófüggésem van, ezt megmondta a pszichiáterem isúgyhogy nekem a lemezenkénti 5-6, néhaa több partíció nem is menne MBR módba.
(menne persze logikai de az nem gyerebe).
Nincs hely MBR-be több rendszernek, ha az utolsót gyalulod, ugrott a boot, ---> gépészkedés.
Később telepített Windows viszi magával a
Linuxokat --> gépészkedés.
EFI partíción lehet akármennyi indítható OS bootbejegyzés stb. stb. -
BTom1970
aktív tag
válasz
tordaitibi #155998 üzenetére
Ez egy Lenovo T500-as, 4GB RAM, 500SSD-t kapott. Így már menne rajta a Windows 10 a 7-es helyett.
32 bitest akarok, pont a régi gép miatt. Ezért az MBR.Vagy konvertáljam át GPT-re a Easeaus-szal, majd UEFI módra a BIOS-t és úgy telepítsem?
-
válasz
BTom1970 #155993 üzenetére
Jaaa te lemezről telepítenél., ráadásul MBR.... Szereted a kihívást
Szerk, látom közbe megoldottad, jól emlékeztem a megpldásra.
diskpart, E kiválaszt,
és ez a 3 megoldás közül valamelyiknek működnie kell.
Ha valóban E a betűjele.
Hogy konkrétan melyik vagy mindhárom helyes, erre nem emlékszek mert kb. 8 éve telepítettem utoljára MBR módban.bootsect /nt60 e: /mbr
boot\bootsect /nt60 e:
boot\bootsect /nt60 e: /mbr
-
BTom1970
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #155994 üzenetére
Végül ez oldotta meg a problémát.
bootsect /nt60 e: /mbr
Meg előtte volt egy Easeus Rebuild MBR
. -
BTom1970
aktív tag
válasz
Kiszereltem a Disk1-et. Így se Boot-ol a Disk2 aktív partíciójáról.
Számítana a partíciók sorrendje a lemezen? -
BTom1970
aktív tag
válasz
Valahova nagyon elraktam a pendrive-ot.
-
válasz
BTom1970 #155993 üzenetére
(Pendrive, DVD nincs)
Megkérdezhetem, hogy mi az oka, hogy miért nem pendrive-ról telepítesz?
Nincs egy pendrive-d kéznél, döglött/nincs szabad USB port stb stb? -
BTom1970
aktív tag
válasz
tordaitibi #155985 üzenetére
Ilyen a rendszer. A Disk1 BIOS-ban ki van kapcsolva a BOOT sorrendből, csak a Disk2 van meghagyva, amiről BOOT-olhat. Az E: partícióról.
E: tartalmazza a kibontott Win10 ISO telepítőt. A partícionálatlan 50GB-ra telepítenék.
De így nem BOOT-ol, hiányzó NTLDR. -
válasz
Fire/SOUL/CD #155991 üzenetére
Köszi, esélyes, hogy ez volt a fél évi idegadag problémája.
Megpróbálom
-
-
Egy kicsit fura panasszal érkezek.
Van egy régóta használt Win10 rendszerem ( Ryzen 3700X, 32GB memória, 2060 super kártya, B450-es lap) ( Igen, hivatalos win stbstb.) Legfrissebb.
Eddig minden ment rendesen, de most megbolondult a nyomtatási sorkezelő és egyszerűen nem hajlandó nyomtatni, nem akar a Word megnyílni, LibreOfficeból is ha nyomtatni akarok azt írja ,hogy nincs telepítve semmi.
Se nyomtatás PDF-be, semmi nem opció..
Nem jutok előre, hogy hol lehet a gond, vagy mi akasztotta össze.
Most ezért persze nem telepíteném újra az egészet.
-
zoli62
addikt
Az augusztusi halmozott frissítéseket nem lehetett telepíteni. Vártam szeptemberig, de a legújabb halmozott frissítéseket se le hetett telepíteni. Hibaüzenet: sikertelen volt a frissítések telepítése, módosítások visszavonása. Az összes hibajavítás megvolt, beleértve a helyben való újratelepítést, de a helyzetr változatlan.
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #155987 üzenetére
Az alapbeállítás automatikus művelet, ami adott esetben törlés is lehet.
Ha ilyen finomságokkal teli SSD-t dugdosol valahova, akkor előtte át kell állítanod az adott rendszeren, hogy ne ezt tegye. Életszerű -
válasz
hotkar #155978 üzenetére
Jahogy előtte.
Köszi erre életembe nem gondoltam, tehát ha bedugom egy W10-be a hordozható ssd-met akkor előtte fel kell függeszteni a Defendert különben legyilkolja a tartalmát
Köszönöm megfogadom.
Én akkor tévhitbe éltem, pár vírusirtó volt már a kezeim között azok nem így működtek.
Legyilkolt valamit, jelezte, közöltem vele hogy állítsa vissza helyére a fájlt és továbbiakban ne foglalkozzon vele.
Én vagyok itt a hunyó akkor, nem Redmondnak rossz a logikája...
És egyáltalán van ennek karanténja, vagy ha egyszer valamit leölt, akkor annak vége finito, soha többet nem lehet visszaszerezni? -
-
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #155983 üzenetére
Nincs fent itt sehol OneDrive, így nem tudom.
Tippre a OneDrive reset-eli, ha használod és fut a háttérben. -
-
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #155977 üzenetére
Ahogy előttem írták.
Ha úgy csinálnám, ahogy Te, akkor fájna rendesen.Nem használok OneDrive-ot, passz.
-
hotkar
senior tag
válasz
tordaitibi #155977 üzenetére
Hádde' először függeszd fel a Defender védelmét, utána másold vissza a progikat, és úgy add hozzá a kivételekhez.
Utána lehet visszaengedni a Defendert.
-
É is használnám de nem is tudom hozzáadni gyakran mert már nincs mit, és visszatenni se lehet mert nyoma nincs.
Ha bemásolom az adott helyre a neki nem tetsző fájlt, rá se tudok nyomni hogy kivétel mert ahogy nyitom a könyvtárat abban a pillanatban eltűnik a fájl.
Tudom nálad minden a legtökéletesebben működik de hidd el hogy másoknál nem.
Itt van ez ami évekig nyugalomban volt, ez egy regedit módosítás hogy a Onedrive könyvtár NE jelenjen meg a fájlkezelő odalsávon.System.IsPinnedToNameSpaceTree
itt 1-ről 0-ra átírni és tökéletes, Onedrive nem jelenik meg.
2 hónapja tojik erre az egészre, azóta hetente írom át a 1-ről nullára mert magától visszaírja.
De mi állítja vissza 1-re? miért?
És oké, legyen önfejú, de akkor kb. 2 évig miért nem állította vissza az értéket...? -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #155974 üzenetére
Használok kivételt, működik.
-
Cs1csó
titán
válasz
tordaitibi #155974 üzenetére
Ezzel csak egy gond van, vagyis kettő:
1. KÉRDEZZEN, ha nincs felhasználói válasz KARANTÉNOZZON, de NE töröljön!! Erről pedig ÉRTESÍTSEN.2. VISSZAÁLLÍTHATÓ LEGYEN az adott állomány, ha a felhasználó úgy dönt.
Bónusz: ezek után jegyezze meg és ne vágja megint karanténba
Szerintem ez lenne az alap, emiatt én sem komálom az MS beépített Defenderét, sokszor hektikus, eshehőleges a működése, fontos állományokkal történő munka esetén ez elfogadhatatlan.
-
válasz
Sztlaci #155971 üzenetére
Persze hogy "garázdálkodik". Most olvasom a hsz-edet, nekem a Defender előszeretettel gyomlálja ki a portable gyűjteményemből az exéket, meg a neki nem tetsző dll-eleket.
Egy 2004-es 45kb méretű mp3 player biztosan telisteli van kártékony futtathatóval, de ölte már meg a régi TV nézőmet, a direct-connect fájlcserélőmet meg még sokat. Vicc hogy nem tudom kivételhez se adni ezeket, valamint nem találom a karanténjába sem. Így se visszaállítani se kivételhez adni nem lehet. Frappáns.
Egy Aircrack-NG szoftvernél még megértem, az egy wifi hack szoftver, de a többi mit vétett?
Még szerencse hogy anno dvd-ram -ra archiváltam ezeket és az ha akarom írásvédetté tehető. -
Cs1csó
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #155968 üzenetére
+1 Avast, lehet karanténozta/töröltrle (ez utóbbit nem csinálja automatikusan, de lehet módosítava volt és akkor igen.
-
BTom1970
aktív tag
Win 10 telepítés partícionálatlan területre, E: aktív partícióról bootolva. (Pendrive, DVD nincs)
- Az útmutató szerint nem tudom elvégezni, mert 64 bites Windows parancssorból nem lehet 32 bites telepítőt indítani.
- E: -ről nem boot-ol, mert hiányzó NTLDR. A telepítő ISO-ból minden az E: meghajtóra másolva. -
Sztlaci
aktív tag
válasz
Sanyi.mTs #155969 üzenetére
Érdekes! Írtam a cégnek, visszaírtak, ismert a probléma, már felvették a kapcsolatot a Ms-el. Javasolták a Defender letiltását a telepítés idejére. Ebben az az érdekes, az Avast miatt le van tiltva a Defender, de ezek szerint mégis garázdálkodik a háttérben(??). Na majd kiderül mi lesz. Avast karanténban nincs, de az azonnal jelez, ha valami problémás. ilyen, szó nélkül törlést a Defendernél tapasztaltam korábban. (Korábban, több mint tíz éve N-el kezdődőt használtam, de az előbb beengedte a vírust a gépre, majd utána panaszkodott. Amit most használom annál ilyet nem tapasztaltam.)
-
válasz
Sztlaci #155967 üzenetére
Wise Disk Cleaner-t használtam eddig, most eltűnt a gépről. Letöltöm, de indítás után minden hibaüzenet nélkül törlődik a telepítő fájl. Ötlet ?
Nem lehet, hogy maga az Avast takarítja el? Nézd meg a karantént.
Ilyen esetben 1 víruskergető, nem víruskergető alapon futtass le pár keresést, pl.
Kaspersky Rescue (ezt boot-os eszközről kell)
ESET Online ScannerHa ezek találnak problémát(virnyáko(ka)t stb), akkor ez okozhatja a másik jelenséget is.
-
Sztlaci
aktív tag
Wise Disk Cleaner-t használtam eddig, most eltűnt a gépről. Letöltöm, de indítás után minden hibaüzenet nélkül törlődik a telepítő fájl. Ötlet ? Mi okozhatja. Másnál is előfordul?
Másik, ha újra indítom a gépet, egy villanásra beugrik, hogy le kell állítani egy programot, meg egy hang jelzés, de nem lehet tudni mi az? Már le videóztam, de nem ír semmit egy kékes kis ikon jelenik meg, de ezt több tucat win alkalmazás használja. nyomtató, Bonjour ..., Avast lefuttatva nem talál problémát. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Sanyi.mTs #155892 üzenetére
A kérdésemre a válasz az lehet, hogy nyilvánosról privátra kellenne állítani a hálózat típusát.
Hol lehet resetelni, hogy egy hálózatra kérdezzen rá, hogy privát vagy nyilvános?A gép olyan hálózatra van rádugva, ahol fix ip címet kell adni a gépnek és a hálózat nincs kiengedve a netre.
Az ethernet tulajdonságainál meg nincs ott a kapcsoló, hogy privát vagy nyilvános a hálózat. Néztem yt videót is és tényleg nincs ott nálam az a rész, ahol privát/nyilvános rész között lehet váltani. -
Hál' Istennek kötelező jelleggel megnyertük a "kitűnő" új outlook lehetőséget, a jól bevált és teljesen elegendő Posta helyett. A baj az, hogy nagyon béta jelleggel működik, ráadásul dög lassú, viszont lehetetlen visszaállni a régire. A PC-men az egyik postafiókból nem mennek el a levelek, mind a piszkozatok között landol. Illetve tegnap sok nem ment el, aztán egyszercsak valamelyik elment, örültem, hogy ez a hiba megoldódott, erre ma megint nem megy el. Remek. A laptopomon pedig minden indításnál újra be kell jelentkezni az összes postafiókba, mert állandóan bejelentkezést kér. MINDEN indításnál procedúra. Nem teszem fel azt a költői kérdést, hogy vajon miért kellett kiadni addig, amíg használhatatlan, inkább azt kérdezném meg tőletek, van-e mód arra, hogy amíg lehet, és kiadják a hibajavításokat az újra, addig használhassam a régit? Elvileg van lehetőség a menüben visszaállni a régire, de gyakorlatilag nincs, mert 1-2 indíítás után megint az újat erőlteti rám, és a régi el sem indul. Akárhányszor törlöm az új outlook appját, azonnal települ újból.
Szóval tudtok erre megoldást? Köszönöm! -
Van persze.
En kb. 6 eve miota linuxozok is, szeretem tudni mit miert csinalok, megerteni ezeket a folyamatokat. Ha kezzel megy akkor nem vagyok rautalva freenek hirdetett de megis trial meg egyeb szoftverekre.
+ nem mindig kezesek ezek az ingyenesnek hirdetett particio es clone manager szoftverek. Ha valamit meg esetleg elrontanak, akkor vagy minden odaveszett vagy mehet a gepeszkedes. -
Geth
veterán
válasz
tordaitibi #155960 üzenetére
És ezzel fejezted be.
Ha ez így leírva bonyolultul hangzik, maradj az adatpartíció mellet.A jelek szerint van azért más opció is
-
-
válasz
tordaitibi #155946 üzenetére
Total Felesleges bonyolítani ennyire...
2 kattintasból megvan.
-
válasz
jerry311 #155942 üzenetére
Minitool Partition Wizarddal még fizetni sem kell.
Vagy talán már a legfrissebbnél igen. ( De a jó kis free verzió itt lapul még valahol
)
-
-
hape60
aktív tag
válasz
Fire/SOUL/CD #155953 üzenetére
Köszönöm; lehet hogy még találkozunk :-) Nem tudok semmi pontosat a fentieken kívül a régi és az új gépről. Ha itt a feladat, és nem megy, jelentkezem.
-
-
hape60
aktív tag
válasz
King Unique #155950 üzenetére
Köszönöm a gyors választ. A teljes rendszert nem akarom átmásolni, kb 15 éves laptop, nem nagyon ért hozzá a tulaj, tényleg csak user... ki tudja, mi van a rendszerben.
Ha van hely az új laptopban a régi HDD berakására, nyilván meg tudom oldani a másolást.A külső HDD-s másolás eszembe sem jutott, pedig van...De lehet, hogy a pendrive is elég lesz. -
King Unique
titán
válasz
hape60 #155949 üzenetére
1. A partíciók, a teljes rendszer 1:1-ben történő átmásolásához ott van a képfájlba mentés és a klónozás lehetősége.
2. Ha nem az előbbi a cél, hanem csak a fontos adatfájlok átmentése, akkor ahhoz nem kell semmi extra, megoldható a Windows fájlkezelőjében is pl. egy pendrive-ra, vagy USB-s külső HDD / külső SSD meghajtóra, meg ha az új laptopban nincsen + hely, ahova a régiből kivett HDD-t / SSD-t be lehetne tenni.
-
hape60
aktív tag
Előrebocsájtom, lehet, hogy nem a megfelelő topic, de akkor kit kérdezzek?
A családban kellene egy régi Lenovó laptop (Win10) adatait, minden fontos dolgot egy új Lenovó laptopra(Win11?) átmásolni. Az új laptop még nincs meg, valami egyszerűbbet, olcsóbbat akarnak venni, a régi haldoklik már. Asztali gépen már többször csináltam ilyent, ott nem probléma, de laptopnál még nem . Ha valami linket, fórumot kaphatnék, megköszönöm. -
Debilon
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #155945 üzenetére
köszi!
valamiért a Niubi-ban nem sikerült, pedig most megnézve mennie kellett volna, meg az mbr2gpt előtt is azzal mozgattam át partíciót, hogy meg tudja csinálni
végül a Macrorit-al sikerült a megoldás, minden a helyére került!
a többieknek is köszi a tippeket!
-
King Unique
titán
válasz
Debilon #155939 üzenetére
Ha már klónozás, akkor pl. a Macrium Reflect 8-as verziója már automatikusan, 1 kattintással képes megcsinálni a partíciók átméretezését a klónozáskor a rendelkezésre álló lemezterülethez igazítva, valamint a célmeghajtóra másolt partíció tulajdonságaira kattintva is eleve változtatható annak mérete a klónozás megkezdése előtt.
Vagyis ha még nem történt a klónozás után sok módosítás a Windows 10-ben, valamint az a 812 GB-os partíció még nincsen telemásolva fontos fájlokkal, akkor újra lehetne klónozni a leírtak szerint és akkor egyből hozzá lehetne adni a C-hez azt a 812 GB-os lemezterület.Másik lehetőség utólag kiterjeszteni a C rendszerpartíciót, amihez ilyen felállásnál külső particionáló program fog kelleni (példa), mivel a Windows 10 beépített lemezkezelője csak akkor tudná alaplemezként kiterjeszteni, ha nem lennének ott a kettő között azok a rendszer számára fenntartott kicsi partíciók.
Következő lehetőség meghagyni külön adatpartíciónak azt a 812 GB-ot, meg ha kényelmesen elfér a Windows 10 jelenlegi 118 GB-os partíción. + Ha szempont az, ami pl. ebben és ebben a hozzászólásban lett leírva.
-
válasz
Ha szereted a kézimunkát
EFI tartalmát mentsd le. Ezt lehet mezei fájlkezelővel és + valami klónozó szoftverrel is.
EFI-t töröld, és az 509MB partíciót is.
Csapd hozzá a C-hez úgy hogy maradjon a lemez végén 120-150MB.
Ezt megformázod FAT32 EFI-nek, boot, esp flag és erre visszamásolod a mentett efi tartalmát.
Elvileg rögtön bootképesnek kell lennie.
Ha így nem működik, efi töröl és a legelején említett klónozóval erre a területre viszaklónozod a mentett komplett efit.
Ez utóbbi beállítja az eredeti partuuid-t is, innentől működnie kellene.Ha így se nem bootol a Win, kézimunkával felül lehet csapni az új efi tartalmát úgy hogy még bootolni is fog
ehhez kell egy win telepítő és némi cmd gépészkedés.
Az hogy ezt én már párszor eljátszottam és nálam működik ez semminemű garanciát nem jelent!!!!
Eme mutatványokat én egy Live Linuxos Gparteddel és egy szintén live Clonezillával csináltam.
Ha ez így leírva bonyolultul hangzik, maradj az adatpartíció mellet.
-
válasz
Ha adatpartíciónak szeretnéd használni (mondjuk ebben van ráció), akkor adj betűjelet neki és kész is vagy.
Ha összevonnád a jelenlegi C partícióval (Jelenleg -gondolom- az a 812GB-s rész üres, nincs rajta adat (betűjele sincs)).
Ha így van, akkor
1. töröld a 812GB-s partíciót
2. a 100 és 509MB-s partíciót egyben mozgasd a lemez végére
3. jelenlegi C méretét növeld meg/bővítsd ki a felszabadult 812GB-lEzeket bármelyik INGYENES particionáló progival kivitelezheted.
Telepítés nélküli szoftverek (portable):
DiskGenius Free Portable | Macrorit Partition Expert Free PortableUI: Ha nem vagy biztos a dolgodban, még kb. du. 3-ig megkereshetsz privátban, AnyDesk-n adsz hozzáférést (számos emberkének segítettem már így, csak akkor tudok a gépedhez férni, ha adsz engedélyt) és sec-perc megoldjuk.
-
Debilon
addikt
válasz
Cblacksmithc #155940 üzenetére
eddig is elég volt, mert úgy lett klónozva a jelenlegi
nem találtam olyat, amivel megoldható, W10 beépített, Niubi és Aoemei nem tudja, gondolom azon bukik a dolog, hogy ott van az a 2 partíció köztük
-
Debilon
addikt
Üdv!
SSD csere után átklónoztam a rendszert, minden remek, viszont...
a képen szereplő 812 Gb helyet hozzá tudom pakolni, a C:-hoz, vagy nem tudok vele mit kezdeni, és adjak neki betűjelet aztán használjam adatpartíciónak?
gondolom a 100 MB-os EFI meg az az 509 MB útban van, de így meg ott vagyok mint SSD csere előtt, nem tudom a C: méretét növelni miattuk -
pinnacle
nagyúr
ClearType nem a képernyőhöz optimalizálja a betűt, típusától függetlenül? Én erre szoktam állítani 3 helyen. Egyébként mintha vékonyabb, kevésbé fekete lenne Clear Type után. 1920x1200-as monitorom van.
Most látom, hogy a Kicsit kövér betű elállította az órát. Remélem máshol nincs gond.
-
King Unique
titán
válasz
AsakuraDave #155928 üzenetére
-
pinnacle
nagyúr
Sziasztok! Rendszer betűtípusát, hogy lehet megváltoztatni? Alapértelmezett Segoe UI, Kicsit kövérben jó lenne (ha tudtok még jobban olvashatót köszönettel veszem
), ezen videó alapján nem tudom, hogy mi legyen az új betű neve? Maradhat a Segoe UI, csak érzékeli a rendszer, hogy már Kicsit kövér, ezt azt állítja be majd?
-
válasz
-
makoss
veterán
Üdv!
Ezt nem tudja valaki mivel lehetne megszüntetni?
Néztem asztali médialejátszóra kapcsolva, nincs ott, csak a win 10-en:
-
teptep
senior tag
válasz
Ha nem kapsz értelmesebb választ, akkor elmondom, hogy én kézzel szoktam rákeresni. Total Commanderben bekapcsolom a rejtett fájlok megjelenítését és ráklikkelek az eszköztáron egy saját gombra. A gombhoz a "cm_countdircontent" parancs van hozzárendelve, ami az ablakban lévő mappákon végigmegy és kiírja minden sorban azok helyfoglalásait. Nagyjából tudom, hogy hol mennyinek illik lenni, és ahol gyanúsan sok van, oda beklikkelek és újabb helyfoglalási listát kérek. Céges gépen egyszer találtam egy 80 gigás nem tudom micsoda fájlt is. (Mondjuk azt nem volt nagy kihívás megtalálni.)
-
I02S3F
addikt
válasz
windirstat
-
AsakuraDave
őstag
Ma reggel bekapcsolom a gépet és majdnem 20!!!! giga szabad helyem köddé vált a C rendszermeghajtómon
Meg lehet valahogy nézni hogy mi a rák szemetelte tele a meghajtómat? Windows frissitések törölve a disk-clean uppal, tegnap du. frissítettem a winfost de utána töröltem azt a 3-4gigát amit fenthagyott update után, akkor rendben volt a szabad helyem a C-n...
-
RootOfOrigin
csendes tag
válasz
Fire/SOUL/CD #155926 üzenetére
Köszönöm szépen!
-
válasz
RootOfOrigin #155925 üzenetére
-
RootOfOrigin
csendes tag
Sziasztok!
Egy új SSD-vel fogom bővíteni a számítógépem, és arra az SSD-re szeretném "átvinni" a jelenlegi W10 verziót. Van egy boot DVD-m, de az már egy nagyon régi Windows 10 verzió, és egy teljes újratelepítés során rengeteg időbe telne a frissítés, főleg azzal a lassabb internetkapcsolattal, ami nekem van.
Hogy lehetne megoldani azt, hogy az újratelepítéskor egy újabb (vagy esetleg a jelenlegi) verziószámú Windows 10 kerüljön fel az új SSD-re? Előre is köszönöm a segítséget!
-
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #155922 üzenetére
Nem követi le azonnal (ezt már írtam), de akkor pontosítok: nem a restartok darabszámától függ, hogy mikor állítja, hanem az eltelt időtől...
Keress közös pontokat azon rendszerek között, ahol tapasztalod a jelenséget: pl. Sandboxie, disk cache kiiktatása, szolgáltatások buherálása, stb.
Ha azonosítottál ilyet, az egyiken szüntesd meg. Ha idővel a jelenség megszűnik, meg is találtad az okot.
Egyébként érdekes hobbinak tűnik, nekem nem lenne ilyenekre időm. -
Krystal_s
addikt
-
Krystal_s
addikt
válasz
I02S3F #155920 üzenetére
Nem. Itt az a gond, hogy valami oka van, amiért csak úgy egyik napról a másikra a megváltozott két különböző gépen is és tudni akarom miért.
Külön be tudom állítani itt nem az a kérdés.
(Van még 2 gépem, majd azokat is megnézem, bár azokat nem nagyon szoktam használni) -
Krystal_s
addikt
Na ez tényleg furcsa!
Ez NEM az ÉN gépem és pont ua. a jelenség, mint nálam. Sőt nála még rosszabb.
Kíváncsiságból lementem és ránéztem apu gépére. Nála Windows = Firefox Sandboxieban (mást nem használ a rendszeren), Defender tiltva, frissítések csak manuálisan...
Szintén 16 GB RAM van abban a gépben, ugyanolyan Dell Latitude, mint az enyém.
Ő Firefoxot használ, én Vivaldit és teljesen más oldalakat nézünk. Korábban nála sem volt ilyen nagy kezdeti lapozófájl méret.
Valamiért nem egyformán jelzi a hiberfil mérettel.
Visszaállítottam nála a C-re, de még hagytam Automatikusan.. és letiltottam a D-t. Restart után mindkét helyen 10 000 MB lett a kezdeti lefoglalt. Az is sok az eddig megszokott 2928 MB-hez képest. Így most még furcsább ez az egész.
-
Krystal_s
addikt
válasz
King Unique #155917 üzenetére
"nem világos miért akkora téma ez, mármint hogy mekkora a lapozófájl mérete"
Azért mert indokolatlannak tartom ebben az esetben (a korábban leírt beállítások mellett, tehát a háttérben nem fut semmi komolyabb memóriát használó folyamat), amikor nem futtatok olyan programokat, csak a böngészőt, amiben viszont tiltva van a lemezre írás.
Amikor egy böngésző a RAM-ba ír, csak olyan esetben lenne szüksége + a rendszer lapozófájlra is, amikor nem elég a 16 GB. De azt látnám, hogy a ram használat 90% felett van. Olyankor is max pár GB-ot írna ki, de nem 11-et.
Tegyük fel történt valami memory leak, ami miatt kellett neki 1-szer ez a 11 GB lapozófájl.
Akkor utána ne már, hogy ez lesz számára az állandó kezdő ajánlott érték.Itt az a gond, hogy valamiért restart után ezt állítja be alapnak, de előtte évekig 2928 MB volt és csak a C-n, miközben máskor is volt már pl 6-8 GB lapozófájl és restart után nem az lett az alap, hanem a képen is látható ajánlott érték, ami jelent esetben is a 2928 MB.
Szeretem tudni mi miért történik. -
King Unique
titán
válasz
Krystal_s #155914 üzenetére
"Nem tudok rájönni mi kavart be ennyire és állította át szó nélkül C-ről D-re és miért nem volt elég neki 55 GB hely."
Azért mert a #155901 alapján esetedben eleve be van kapcsolva, hogy minden meghajtón automatikusan kezelje a Windows 10 a lapozófájlt, azaz a C kívül lehet másik meghajtón (pl. D) is. Ellenben ha az fölül nincsen bejelölve (bővebben), akkor csak a C meghajtón lesz lapozófájl, ilyen egyszerű. + Attól még adott, hogy a rendszer kezelje automatikusan a lapozófájl méretét.
Egyébként nem világos miért akkora téma ez, mármint hogy mekkora a lapozófájl mérete amikor eleve van a C meghajtón kellő méretű szabad terület, akkor kellene az legyen ha nincsen.
-
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #155914 üzenetére
Nem tudok rájönni mi kavart be ennyire és állította át szó nélkül C-ről D-re és miért nem volt elég neki 55 GB hely.
Nekem most már van tippem. Ahhoz képest, hogy ennyire rá vagy feszülve, mégiscsak Nálad van probléma
(Nekem még egyszer sem tette 2-3 GiB fölé, mondjuk nem is barmolom szét a memóriakezelést. De tudom, én csinálom rosszul.)
Sztorinak jó volt, köszi. -
Krystal_s
addikt
válasz
tordaitibi #155906 üzenetére
Normál böngészői beállítások mellett így lenne, de nálam nem. Mindegyik böngészőmben tiltva van a Disk Cache, csak RAM-ba írnak és lap, böngésző bezárás után törlik az adatokat. Alapból is törölnék, mert Sandboxieban futtatom őket és azt pár naponta bezárom, ami mindent töröl.
Átmenetileg egyénire átállítottam, mert hiába állítottam vissza a C-re, restart után újra letiltotta azt és a D-re állította.
Általában 100 GB-ot szoktam a C: partíciónak adni egy alap Windowsnak, amire nem nagyon telepítek programokat. AV, képnézegető, videó- és zenelejátszó, SBoxie, böngésző... A többi portable, de semmi komoly. -
Krystal_s
addikt
Köszönöm. Azt tudtam, hogy nézni szokta a felhasználói szokásokat is, de eddig mióta Win 10-et használok mindig 2928 MB volt a kezdeti lefoglalt. Tiltva van az Előtöltés (SysMain) és a Search szolgáltatás... Programok is alig vannak telepítve. Pár nagyon alap. Ezért is furcsa, hogy mégis hatással volt rá valami "egyszeri dolog".
Nálam a böngésző(k) úgy vannak beállítva, hogy tiltva van a disk Cache és csak RAM-ba megy. Amint bezárom az adott oldalt, böngészőt minden visszaáll alapra, ami nálam 16 GB ramnál 18% körül szokott lenni. Huzamosabb használatnál pedig 80% körül, de akkor már sok lap van nyitva és bezárom őket... Ritka memory leak esetén pedig az egész böngészőt bezárom. Lent a tálcán folyamatosan látom az aktuális CPU és RAM használatot. Ezen a gépen mást nem szoktam csinálni, csak net, képnézegetés, zene.. nincs a háttérben semmi, ami sok memóriát használhatna, nem fut semmi automatikus optimalizáló stb. Tiltva vannak az automatikus frissítések. Mindent én szabályozok mikor és mit frissíthet. Tűzfalon is engedély kell.
Nem tudok rájönni mi kavart be ennyire és állította át szó nélkül C-ről D-re és miért nem volt elég neki 55 GB hely.
Visszaállítottam és a következő újraindításnál megint a D-re volt állítva. Ennek azért kell, hogy legyen oka. Ami most a napokban történhetett, mert kb hetente rászoktam nézni a lapozófájl méretére is több hetes használat után szokott 6-8 GB lenni. (Azt sem tudom mitől) 16 GB-nál sokan teljesen letiltják a rendszer lapozófájlt, mert alaphasználatnál nem is lenne szükség rá, csak bizonyos programok miatt jobb, ha 1-2 GB be van neki állítva.
Ideiglenesen átállítottam Egyénire (kezdeti 2928 - max 6000 MB), aztán majd ránézek.
Még nem láttam olyat, hogy restart után ilyen magas értéket állított be és még a partíciót is átállította, pedig elég sokféle rendszert és gépet használtam. -
válasz
Werkly #155911 üzenetére
Ebben annyira nem vagyok otthon, de a legnépszerűbb ingyenes az a Thunderbird (régen a The Bat is jó volt, de fizetőssé tették), ill. egyik ismim MailBird-t használ. Itt érdeklődhetsz, lehet, hogy tudnak jó/jobb alternatívát javasolni. Arra viszont ügyelj, hogyha egy kevésbé ismert levelezőt választasz és véletlenül kellene segítség a használatához, beállításához stb stb, akkor nem biztos, hogy itt PH!-n kapsz választ (mert kevesen használják stb), ellenben pl. egy Thunderbird esetén szinte biztosan.
I02S3F
Sajnos ez már "ezer éve" így megy MS-nél, kénytelen az ember beletörődni és alkalmazkodni hozzájuk... -
Werkly
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #155909 üzenetére
Valami jó levelezőprogi alternatívaként? Telekom és gmail fiókok lennének használva amúgy. Kösz!
-
I02S3F
addikt
válasz
Fire/SOUL/CD #155909 üzenetére
Egész kényszer helyzetet teremt a MS!
-
válasz
Werkly #155908 üzenetére
Sajnos a Posta és Naptár idén megszűnik.
Ha lehet hinni a híreknek, akkor utána már nem is fog működni, tehát ha van is valamilyen tweak, nem lehet majd levelet küldeni/fogadni...Sajnos -ha az említett dolog igaz-, akkor hozzá kell szokni az új Windows Outlook-hoz vagy esetleg Thunderbird-re átállni.
-
Werkly
őstag
Van mód rá, hogy a Win postát használjam továbbra is? Állandóan az Outlookra cseréli le! Valami registry tweak vagy már nem megoldható? Kösz!
-
I02S3F
addikt
válasz
allein #155905 üzenetére
Az a helyzet, hogy - szerintem - egy nem javasolt dolgot szeretnél. A kritikus rendszereknél nem ajánlott a jelszó megjegyeztetése. Kényelmetlen, de a biztonságod miatt ilyen. Szvsz.
#gborisz - Én vagy a Win újrateleptítését, vagy a (rendszer)fájlok integritásának vizsgálatát, javítását, esetleg a Win alapállapotba hozását javasolnám!
-
válasz
Krystal_s #155901 üzenetére
Képek alapján dinamikusra van állítva, azaz a rendszer annyit használ a lemezről lapozni amennyit ő jónak lát.
"csak"böngészés? Hehe, laptopon ha pár hétig csak böngészel meg csak altatod, kukkantsd meg mekkora. Meglepődsz.
Ha van hely, 55Gb, vagy már befogta a D-t is,
vagy így hagyod és nem foglalkozol vele, vagy beállítod fixre valamelyik meghajtón.
Ez utóbbi nem tudom jó ötlet-e
Nekem így van beállítva de én 8 giga ram mellé 10 giga lapozót állítottam be, mivel kicsi a C 50GB, az F meghajtón.
Eddig még elég volt. -
allein
addikt
Sziasztok. Nem kimondottan win10 kérdés, céges kis hp pc, win 10 pro. SAP Cloud for Customer program, nem menti el a felhasználót és a jelszót. Ha jól emlékszem, az IT kolléga nem tud segíteni. Nincs semmilyen mód arra, hogy ez a program elmentse a login adatokat?
-
gborisz
tag
Sziasztok!
Egy Win10 Pro alatt elkezdtek fájlok sérülni. Arra gondolok, hogy reggel 8-kor csinálsz egy dokumentumot Wordben, elmented, 1 óra múlva mikor megnyitnád megint, már nem lehet, mert sérült a fájl (ha összehasonlítom egy jó állománnyal, látszik, hogy már a fájl fejléce, az első jellegzetes bájtok sincsenek meg, teljesen másképp néz ki.) Mivel ezek mind egy (SMART szerint hibátlan de) régebbi HDD-n vannak, most mindenki arra gondol, hogy az vacakol. Először én is.
De.
Az egész azután kezdődött, hogy odanemfigyelés/hozánemértés kapcsán a Win10 kétszer is fel lett upgradelve Win11-re, majd visszaállítva (pár nap különbséggel). Előtte semmi ilyesmi nem történt, azóta naponta. Létezhet, hogy a két oda-vissza rendszerfrissítés során akadt be valami, ami ezt okozza?
Köszönöm
-
Geth
veterán
válasz
Krystal_s #155901 üzenetére
A lapozófile méretének változása a felhasználási szokásokkal van összhangban, de nem követi le azt azonnal, főleg nem lefele.
Valószínűleg volt egy nagyobb terhelés korábban, ezért megemelte, Te pedig az aktuális állapotot látod, ahol éppen nincs ekkora terhelés. Idővel változik lefelé is, ha úgy ítéli meg, hogy lehet csökkenteni.
Hogy rosszul jelzi-e ki (erősen kétlem), az kiderül, ha megnézed a meghajtókat, hogy valóban ekkora pagefile.sys-t került-e rájuk.
Nem ismerem a teljes algoritmust, valamiért a D-re döntött (sok paramétertől függhet, pl.: szabad hely abszolút értéke, szabad hely aránya, töredezettség, másik fizikai disk-e, stb.). -
Krystal_s
addikt
8000 vmennyi MB volt a rendszer lapozófájl, amit soknak gondoltam ezen a gépen, mert semmi másra nincs használva csak böngészés, ahol nekem külön van beállítva a lapozófájl... Újraindítottam a rendszert, eddig olyankor alapból az ajánlott 2000 MB körül szokott lenni a méret. Ez most meghülyült, vagy rosszul jelzi ki vagy mi van? Miért állítja kapásból a legmagasabb értékre miközben csak a Win fut még egy böngésző sem?
Közben észrevettem, hogy a D-re állította a lapozófájlt. Miért tenne ilyet? 55 GB szabad hely van a C-n. 🤔
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
• OFF topik
• TILOS a warez!
• Windows 10 frissítési kisokos
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB játékkonzol extra kontrollerrel garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- Fotós felszerelés - Stúdió lámpa / Softbox / Vaku
- LG 45GR65DC-B - 45" Ívelt 1500R / 5120x1440 / 200Hz 1ms / Adaptive Sync / AMD FreeSync / HDR 600
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest