-
PROHARDVER!
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nokedli92
aktív tag
válasz
DonDennis #64145 üzenetére
A blokkon Noctua NT-H1 hűtőpaszta van rákenve, szépen eligazítva rajta és nem pötty formájában feltéve. A szivattyú 1800-2400RPM között megy.
Azért vettem eredetileg a 240-es radiátort pluszba mert hamarosan a kártyát is hűteni fogom.
Rendben, akkor no para nem kell jobb hőfokot várnom a plusz radiátor miatt. A 77C nem valami jó az tény, de be van kapcsolva a PBO , és párszor boostol a proci 4450Mhz-re.
A blokk megvan húzva, az IHS látszólag egyenes, eléggé egyenletesen volt a procin a paszta.
Viszont most vettem észre hogy a két radiátor nem azonos termékcsalád, látszik hogy nem vagyok a toppon a meló miattEbből probléma lehet?
-
Demo07
aktív tag
válasz
MPowerPH #64132 üzenetére
Köszi, hát már nagyon legóznék... csak a sárgák váratnak nagyon sajnos
Nyilván ami megvolt az már bent van, csak rossz látni amikor le van takarva a félkész gép. A sok szabadidő pedig sosem kíméli az embert, a pénztárcát meg még inkább..
Már nagyon várom, hogy kész legyen, és a meglehetősen alacsony fokokat még jobban.
Phanteks enthoo 719, Dual Heatkiller D5 Tube, CPU loop: 2db 480 slim; GPU loop: 360 slim xflow + 360 monsta, merevcsővel, illetve full méretre gyártott + harisnyázott kábelköteggel a táphoz, meg néhány módosítással, ami pontosan illik az elképzelésemhez, de végül is 2019 decembere óta épülget!De ha készen lesz úgy is prezentálom.
Bár ilyenkorra a terv szerint készen lett volna, ha nincsen a korona helyzet miatti lassú postázás.
Ez lesz nekem az ultimate build, legalább is hűtés terén biztosan. A hardver az idővel majd cserélődni fog, de a ház+hűtés marad, hosszú évekig, legalább 3-4 évet, de inkább tovább.
Azért is csinálom meg ilyen minőségben, hogy hosszú évekig ne kelljen fejleszteni, bár ezt nem igaz van hova minőségbe, a ház meg radi szempontból kimaxolva -
DonDennis
senior tag
válasz
Nokedli92 #64141 üzenetére
Hogy mi?! 77 fokos a cpu, úgy hogy van rajta egy 360/30 és egy 240/45 radi és a gpu be sincs kötve a körbe? Paszta rendbe? Eléggé megvan húzva a cpu blokk? Egyenes az IHS? Mert ez így azért elég para hőfok, hát teszteken ennél 4.2-n egy 360-as AIOval jobb hőfokokat produkál ez a cpu.
-
válasz
Nokedli92 #64141 üzenetére
A 3800x nem termel olyan sok hot , a 360as radi SW3 akkal megtamogatva boven lehuti .
A plussz radi beiktatasaval talan nyertel 1-2fokot a vizhon ,de mivel eddig sem a radi volt a szuk keresztmetszet igy nem latni a kulonbseget.
Jobb minosegu hutopaszta / jobb cpu blokk szerintem tobbet ert volna a te esetedben. -
MPowerPH
félisten
Igazabol nem ordogtol valo... Volt itt a PH -n egy csoka, azt hiszem tomtol volt a neve. O egy fagyasztoba rakott fagyallot, jo sokat, lehutotte, a csovek bele voltak vezetve, es bencheles elott jol lehutotte. A rendszerben boven minusz fokos folyadek keringett, a komponensek se voltak tulsagosan melegek.
-
XmoD
senior tag
válasz
Yodafon #64140 üzenetére
Azert itt lenne fagyas is rendesen. Tudod mekkora hocserelo kellene hozza ? Illetve milyen rendszer? Par evet lehuztam a hutogepgyartasban. Nem szamolva azzal, hogy lenne olyan paralecsapodas a hocserelonel, hogy nem gyozned szaritani. Ezt az otletet vesd el szerintem. Vagy ha sok penzed van akkor gyari chiller.
-
Nokedli92
aktív tag
Sziasztok!
Minap bővítettem a vízhűtésem egy EK-CoolStream Classic PE 240 radiátorral, és tettem rá 2db SILENT WINGS 3
120mm high-speed ventiket, amik 1400Rpm-en mennek. Ennek ellenére nem csökkent a CPU hőmérséklete. 77C-on megy AIDA64 Stressz teszt alatt. Épp ekkor töltöttem fel folyadékkal a rendszert, ezért nincs a tartályon a fedél.Felül van egy EK-CoolStream PE 360 rajta 3db Silent Wings 3 -->Push
Elől van egy EK-CoolStream Classic PE 240 radátor amin 2db Silent Wings 3 van, pullban.
A bekötés az alábbiak szerint van:Pumpa-->CPU blokk-->240-es radiátor-->360-as radiátor-->pumpa.
-
Yodafon
őstag
válasz
varmi2 #64139 üzenetére
Ez helytálló.
De ha vennénk közösen egy ilyet akkor olcsóbban megúsznánk és még hatékonyság is jobb lenne
https://eszkimo.hu/termek/hutokozeg-r404a-9-kg/Vajon van olyan PC hűtő ami hasonló elven működik? Tehát mezei hűtőgép gázzal van feltöltve és azt keringeti.
-
Yodafon
őstag
Szerintetek
Vajon ebbe
https://ipon.hu/magazin/cikk/usb-s-mini-huto
ha belevezetek két csövet vízhűtéshez jobb lenne a hatásfok? -
Demo07
aktív tag
válasz
fonok87 #64118 üzenetére
Na akkor nálad is karácsony van.
Én is hasonló időben rendeltem meg a kínai cuccokat, de 60% még úton van sajnos.
Jó építkezést a hétvégére! Majd egy véleményt írhatnál a blokkról!
A fittingeket meg már jó páran ismerjük szerintem, én nekem teljesen beváltak.
A most folyamatban lévő építésben is 1-2db kivételével, csak barrow fittingeket használok.
Radi felület a cpu+vrm még elég lenne, de gpu-val kevés lesz! De hát puding próbája az evés. Nyilván ha van lehetőség a házcsere és a plusz radi sokat fog hozni, zaj és hő tekintetében is.
Off:
Nálam is végre félig meddig karácsony van....
Karbon lap még hiányzik a sárgák miatt
A paracord a tápkábelek harisnyázásához ma legalább megjött, a táp csatik is nagyjából... mert persze a kicsi sárga kihagyta a csomagomból a 24pin és 8 pin csatikat... szóval kicsit ideg vagyok, pedig hétvégén lett volna idő megcsinálni a táphoz minden kábelt, nyilván így nem fog összejönni.
De legalább az aquatuning motyó megjött!
Legalább hétvégére ez kárpótol, meg addig is lesz időm kicsit tesztelni a drágaságokat.
Majd lehet írok valami összefoglalót a cuccokról, mert van pár ami nekem is teljesen új, és egészen eddig csak a nyálcsorgatás volt, ez most végre megváltozott. -
MPowerPH
félisten
válasz
LGG555 #64129 üzenetére
Aluminiumot az otthoni joesetben nem tartalmaz. Nikkelt igen, mint bevonat.
Es annyibol mas, hogy PC -nel egy elokevert lotyi mondjuk -8 foktol +60 fokig van hasznalva.
Egyebkent hutokozeg a becsuletes neve. Etilen-glikol -tol lesz fagyallo, de e mellett adalekolt, igy megkulonboztetunk G11, G12, G12+, G13 szabvanyu hutokozeget. Es koncentraltan nem lesz jo a szamitogepbe, mert a valos range az eleg szuk. Kivancsi lennek pl. a PH -jara ezeknek.
Pl. a Mayhems lotyi 40% Glycerol, es 59% Viz. -
mackosajt
addikt
válasz
KAMELOT #64124 üzenetére
Ezt jó hallani. Már csak kérdés, hol kapok bele valót.
Ami a fagyálló témát illeti, nem kell talalgatasba menni.
Munkahelyen etilen-glikol (fagyálló fő anyaga) kering a gyári hűtő rendszerben.
Összes készülék hűtése és fűtése is ezzel van töltve.
Ezt fűti hőcserélőn keresztül gőz, vagy hűti a mélyhűtött glikol.
Tehát ennyi. -
fonok87
aktív tag
válasz
Pakmara #64122 üzenetére
Lehet tömítést kapni tetszőleges hosszban is, meg hozzá polimerizációs ragasztót amivel a két végét illesztésmentesen és rugalmasan össze lehet ragasztani. Hogy konkrétan hol azt most ne kérdezd, de létezik
Én először a blokkot nyomáspróbáznám, hogy ereszt-e és mennyire.
-
Pakmara
őstag
Sikerült szereznem egy monoblockot használtan. A rögzítő csavarok vége kicsit rozsdás (?), uh le is fogom cserélni őket (egyik meg is van nyírva kicsit az imbusznál). Vajon hogy kerülhetett a csavarvéghez (némelyik fején is látszik) nedvesség? A blokkban levő szigetelő gumik cseréjére megoldható (nem tudom hol a bánatban találok ekkora "O-ring"-et)?
-
fonok87
aktív tag
válasz
fox_mulder #64120 üzenetére
Igen, több mint valószínű hogy kevés lesz. Viszont egyelőre nem cserélek házat, ebbe ennyi radi fér el. Ha nagyon akarom, be tudok nyomorgatni egy 120-ast alulra, de akkor már inkább beszerzek még egy 240-est és kívülre teszem, mint ahogy a meglévőt is az első építésnél. Lehet hogy meglépem, de igazából ha már külső radi, akkor lehet bazinagy is...
Leginkább a kíváncsiság hajt egyébként. Láttam videót ahol egy mini ITX buildben hasonkó rendszert hűtött egy kb ilyen radi (ha jól tévedek, ott nem volt benne a VRM, de kifele fújt a radi). Talán JayZ csinálta, majd megkeresem. Nagyon kíváncsi vagyok mit tud a rendszer ennyi radi felülettel, és jobb lesz-e mint a lég. Meg hogy meddig mennek a hőfokok.
Egyelőre csak tippelni tudok, hogy mit várhatok. Szerintem vagy halkabb lesz, vagy hűvösebb, mindkettő biztos nem. Biztos vagyok abban is, hogy a GPU melegíteni fogja a procit játék közben. Vízhő most 35°C idle, 40 köré melegszik maximum. De majd idehányok egy embertelen hosszú wall of textet az eredményeimmel
Egyébként tényleg, kíváncsi vagyok ki mennyire kíváncsi rá
-
fox_mulder
tag
válasz
LGG555 #64117 üzenetére
A pumpám miatt nem is aggódtam egy percet se a fagyállóval kapcsolatba. Inkább a blokkok miatt izgultam. A hő átadó részük elég mikro barázdás, nem túl szerencsés ha eltömődik. Egyébként nem okoskodásként, de szerintem a full fagyállós felállásnak rosszabb a hatásfoka mint a fagyálló + desztillált víz kombónak. Azért teszem a fagyállót bele, mert részint korróziógátló és glikol elvileg kenni a pumpa kerámia tengelyét,-fészkét. Bár ennek a kenésnek nem tudom menyi a gyakorlati előnye. A másik az élet megindulásának megakadályozása. Szóval a tiszta desztillátt vízzel a legjobb a hűtés, nekem itt a fagyálló mondhatni a szükséges rossz. Nyilván autóknál a folyadékok és annak hűtése jóval megengedőbb határokon mozog. De legyen neked igazad és várjuk a tapasztalatokat és eredményeket.
-
fonok87
aktív tag
Február 7 --> Május 29
De csak ideért... GPU blokk, merev cső fittingek. Hétvégén legózás leszUtána pedig kísérletezés.
Jelenlegi felállás, hogy procit (i7-6700k@4,2GHz) és VRM-et hűti egy db Alphacool 240 XT45 radi. Ki lesz próbálva milyen ha a GPU-t is a rendszerbe kötöm(Aztán megrendelem a 420-as radit, meg a házat amibe belefér
)
-
MPowerPH
félisten
válasz
LGG555 #64110 üzenetére
Komolyan kerdeztem. Es arra gondoltam, hogy valaki tomenyen beleontotte mar azt a kevereket. Vannak abbol is jol kinezo lotyik, a rozsaszin eleg baba.
Az autoba valo fagyalloval 2db gond van, de lehet akar 3db is. Az elso, a fagyallo-desztviz aranya. Ugye gepbe nem eloiras, hogy -36 fokig birja, az ide lehet tomeny lenne. Ebbol kovetkezik, hogy minel tomenyebb, annal kevesbe vezeti jol a hot, tehat azt a kevereket ide megint nem biztos, hogy jo beledonteni.
Aztan ott van az, hogy az autoba valo fagyallo azert eleg agressziv oldatnak szamit, nem veletlenul felelos a vizpumpa keneseert sem. Na most ez PC nem biztos, hogy elony.
-
fox_mulder
tag
válasz
mackosajt #64114 üzenetére
Á, így mindjárt más. Ja én is jó minőségű -35 celsiusig használható fagyállót vettem. Először 90 /10 kevertem, de szerintem bőven elég 6 % fagyálló is bele. Megfagyni nem igen fog a rendszer és szerintem az algásodás is elkerül, meg így elvileg a csöveket se fogja majd meg. De ez egy nem túl költséges rendszer és itt még vegyészkedhetek kedvemre.
-
mackosajt
addikt
válasz
fox_mulder #64111 üzenetére
Nyilván nem - 20 Celsius a cél.
Kb 1 deci - 35 celsiusig jó g12 van adva 1,5 liter vízhez.
Egyébként szakmai ártalom ez nálam. Vegyész vagyok. -
Pakmara
őstag
válasz
Pakmara #64108 üzenetére
Érdekesek ezek a táblák
EK-CryoFuel Clear (Concentrate 100mL) -ban Propilén-glikol van. Ami valamiféle alkohol leánykori nevén is lehet kapni. Az előre kevertnek viszont sodium 2-ethylhexanoate az alapja. Azaz full más a két anyag.
On sry benéztem, mindkettőben sodium 2-ethylhexanoate van.
-
fox_mulder
tag
válasz
mackosajt #64109 üzenetére
Nehogy azt gondold!
Én is kevertem fagyállót desztillált vízzel. Az első keverék ott bukott meg hogy, a fagyálló pár hét után egy fehér trutyivá állt össze. Azt gondoltam algásodás, de maradt a keverék löttyiből és a flakonba is fehér lepel lebegett. Nosza szereztem másik fagyállót, mert mi az hogy én nem tudom megoldani! Persze az egész rendszert szétszedni átmosni, nem volt ki munka. Új keverék és ez már jó volt. Nyilván ez egy olcsóbb vízhűtés rendszer volt, megállt az ár bőven 100 ezer forint alatt. De egy valamit megtanultam drága blokkokkal, biztos nem fogok szórakozni.
De mondom, ez nem azt jelenti, hogy a te módszered rossz lenne, csak ha egy 40000 -50000 Ft-os blokk el kezd mattul-ni, na ott már biztos haragudnék magamra, hogy mit vegyészkedek itt.
A tiszta szesszel meg már nem is mertem próbálkozni, mert ha ott sokat rakok bele, hú abból még nagyobb baj lehetett volna. De mindenki amit gondol és arra már rájöttem, hogy sok fagyálló nem kell a keverékbe és akkor nem lesz gond. De a drága blokkokhoz tuti ez lesz megvéve EK-CryoFuel Clear.
-
Pakmara
őstag
válasz
Demo07 #64103 üzenetére
Kis adalék: Aquatuning lötyi az is Etilénglikol javarészt, ami a fagyálló lényegében ha jól értem. A többi gyári keveréket is meg lehet nézni.... A saját keverés esetében az arányokon és a tiszta anyagon (gyógyszertári) van a hangsúly. Az arányt ugyanúgy el lehet b.szni egy gyári koncentrátummal is. Szigorúan szvsz (nem akarom eszkalálni a folyadék vitát) mindkettővel lehet jól és rosszul is járni.
-
MPowerPH
félisten
válasz
fox_mulder #64106 üzenetére
Volt, aki mar probalta autoba valo fagyalloval?
Sok emberbol kinezem.
-
fox_mulder
tag
Nem mondom, hogy fagyállóval vagy tiszta szesszel nem lehet jó folyadékot kikeverni és nyilván az épített vízhűtések értékei között is nagy eltérések lehetnek. De én azt mondom ha valaki épít egy szép és igényes, nem mellesleg költséges rendszert és itt a pénzt, időt is számolom, akkor ne azon a pár ezer forinton bukjon a dolog.
Mert kövezetek meg, de ha több százezret elköltök egy rendszere, amibe rengeteg munkám van a tervezéstő az építésig, akkor biztos zokognák ha a folyadékon menne el az egész. Persze lehet mondani, de én nem akarok színezett folyadékot! Jó az áttetszőből is van gyári és tényleg 3-4000 Ft, azért nem olyan nagy költség.
Ami a gyári folyadéknál is szerintem nagy buktató az a rendszer átmosása. Én még a csöveket is áttörlöm mosom, mert a lágy csövekbe is vannak ám olyan anyagok, hajjaj. Gondolom a gyártás során ki tudja mivel kenik, kezelik a csöveket. A radiátorokat meg alap hogy átmossa az ember. De az új blokkok, tartályok átöblítése se ördögtől való. Ha már csak desztillált vízzel át öblítjük már az is több mint a semmi. Én nem reklámozok semmit, de szerintem az EKWB-nek elég jó előre kevert folyadékai vannak és nem horror áron.
Nyilván az egyedi vízhűtés szépsége, hogy egyedileg építjük, rakjuk össze. De sok esetbe ahogy blokkot vagy radiátort sem gyártunk úgy szerintem a folyadékot se kellene elspórolni. Ez persze csak saját vélemény és nem vagyok pro! Mindenkinek kívánok jó építést és szivárgás mentes hűvös-csendes rendszert!
-
mackosajt
addikt
Nem értem a problémát. Mindenki azt használ folyadeknak amit szeretne, vagy bevalt neki.
Nekem a tescoban kapható g12 alu kímélő fagyálló keverése ioncserelt vízzel megfelelő. A 200 ft/m áru csoveimet nem sajnálom, ha rózsaszín lesz, nem zavar, mert használatra van a gép (lol, enyém 4 havonta 1x van bekapcsolva, fiam félig hulladék alapú gépe naponta 18 órát megy).
Lerakodas az utóbbi pár évben nem volt jellemző nekem. Ha volt is, azt annak koszonhettem, hogy a frissen szerzett használt cuccot lusta voltam rendesen kimosni, és az előző gazda színezett lötyi maradéka megtette hatását.Ui: írtam a vpp655 hirdetőnek, de eddig semmi reakció. Újonnan elég húzós lesz szivattyút venni most a fiamnak, de ha más nem, az lesz.
-
Demo07
aktív tag
válasz
LGG555 #64100 üzenetére
Több mint 2 éve folyamatosan olvasom a topicot
és 1 kezem elég lenne, hogy hányszor esett szét, volt lerakódás vagy algásodás gyári lötyi miatt, amióta olvasom a fórumot!
Ellenben ha nézzük akár az elmúlt 2-300 hsz-t akkor havi szinten legalább 1x(de inkább többször) előkerül a kotyvalék folyadék és a probléma egy kontextusbanBár ameddig nem az en f...mmal verik a csalánt, addig nem izgat, ki hogyan szereti magát szívatni
elvégre joga van mindenkinek "egyszerűnek" lenni.
Ezek szerint nem egy fórumot olvasunk / vagy valami cenzúra van... Béke!
tsar: Igen, akkor ez lehetett a probléma mármint, hogy nem egyre gondoltunk!
Külső vagy más cuccok pucolására teljesen jó az alkohol, oda én is használom, csak vizes cuccoknál kerülöm!
De akkor nálad is, ahogy írtad a gyári Aquatunig kész folyadék teljesít és úgy látszik hiba nélkül! -
Demo07
aktív tag
válasz
holczy #64098 üzenetére
De látod akkor megint csak a kevert folyadék a probléma... újra és újra
Gyári folyadékkal még nem volt lerakódásom 1,5 év alatt se a cpu se a gpu blokkon!
De ha minden jó kb 1 hónap múlva költözök új házba/hűtésbe, akkor majd szétszedem a cpu blokkomat direkt megnézni hogy 1,5 év EK lötty után mennyi lerakódás keletkezett, ha tippelnem kellene akkor azt mondanám hogy semmi vagy elenyésző mennyiség!
Abból következtetek, hogy az áramlásom nem változott, 1.5 éve is IDLE 69-70L/H volt, most is annyi, a pumpa is idle 35% pwm jelet kap.
Ez idő alatt annyi változás történt hogy lágyról-> merev-csőre váltottam, és maradtak az értékek, pedig csőcserekor nem pucoltam rendszert, folyadék is ment vissza ugyan az amit leengedtem.
Majd rakok fel fotókat amikor szétszedem a velocity-t, plusz kíváncsiságból lemérem a Velocity J1 és J2 jet közötti áramlási sebesség különbséget is! -
tsar
aktív tag
válasz
Demo07 #64092 üzenetére
Bocsánat lehet nem voltam egyértelmű.
Az alkoholt nem a vízhűtő rendszer tisztításra használom, hanem más alkatrészek (nem csak pc) külső tisztítására. Azért is írtam erre a hozzászólásra: [link]
Az utolsó 5 évben Aquatunig AT protect van a rendszerben, előtte GlycoShell - ioncserélt víz 50-50% keveréke volt és még nem kellett takarítanom, nem algásodott a rendszert.F e Z o: van amelyikbe izo-propilt (vagy egyéb más anyagot is kevernek). Azzal régen én is megjártam, nekem is szétrepedeztek a blokktetők: [link] [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T570 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Tab S10 Ultra / 256 GB / 12GB RAM / 5G / Ezüst / Független / 2,5 év gyári garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest