- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Philips LCD és LED TV-k
- A készülő legújabb node-ján is kerüli a legmodernebb EUV berendezéseket a TSMC
- Apple MacBook
- iPad topik
- Azonnali processzoros kérdések órája
- GeForce RTX 5060 Ti: Ha az ár jó, minden jó (lenne)
Aktív témák
-
blasko92
őstag
Ezeknek az idomoknak 1mm a falvastagságuk. Ez azt jelenti, hogy egy 10-es külsejű csőnek 8-as a belseje. A hajtott idomnál, ahol fel van tágítva a cső szája, ott a külső átmérő 12mm, mivel 10-es külsejű csövet lehet beleforrasztani.
A két szár közötti távolságot nem tudom. De szerintem 3x csőátmérő.
lizRRR szerintem is elég kettő 45mm vastag dual radi, én csak az általad rajzolt megoldást javítottam ki.
-
Razermazer
őstag
Mint gyorskuplung tulajdonos akinek van 4 darab is, mondhatom hogy nem a kuplungnál fog szétjönni a toldás, hanem a csatinál. Az is csak akkor ha karmos tehát ilyen ez is csak akkor ha nagyon mozgatod például clearflex arról mozgatás hatására szeret lemászni Mondjuk a clearflex az egy egyedi állatfaj
. Használtam már masterkleert az sem jön le a karmos csatiról, és a koolance sem.
Amit most használok azok ezek a fajták nincs meglepetés szorítóbilincsesek[link][link][link] Apróról összeszedtem az összes ilyen fellelhető csatit.
Csövet én koolance 13/10-et használok feketét elpusztíthatatlan, majdnem egy áron van a Tygonnal(most nézem olcsóbb). Kemény de mégis hajlékony furcsa egy cső, de tuti tart az biztos. -
imibogyo
veterán
Akkor miért nem tervezed meg úgy, hogy a gép is erre az állványra legyen felépitve? Szerintem hosszú távon sokkal jobb úgy, mint külön-külön és állandóan kuplungolni ha át kell helyezned valamiért. Persze ez az egybegép dolog lehet csak az én marhaságom, de én biztos nem örülnék neki ha szoba négy pontján lenne a gépem, kivéve ha lenne padlásom és oda vinném fel a zajos cuccokat.
-
üdv.Az már sikerült el döntenem hogy kivűl lesz a radiátor még hozzá 2 db tripla ami szendvicsbe lesz 6 ventivel mint pl a noctua d14 hogy el lehesen képzelni. Valoszínű a tartály is már meg lesz a pumpával, Házban lesz az már biztos. 1 erősebb vga lesz. És hosszabb variálás után maradtam az 1 db 27 colos monitornál. Elég lesz az is illetve árban is jobb, talán ha lesz pénzem teszek még hozzá 27-est de nem valoszínű.. Aztán ha valami változna Csak lekötöm a 2 tirplát és átrakom egy 1080-ra pl. Most már tudom legalább mit keressek segitett az egyik forum társ. üdv.
-
TaaT
nagyúr
Ma megjött a tartályom és kíváncsiságból összedobtam egy vizes rendszert a szőnyegen, blokkok és radik nincsenek benne. Csak egy DDC, egy tartály és átfolyós hőmérő szenzor...
19.5fokos szobában 23fokos a víz... ennyi hőt termel a pumpa?
szerk.: ezt nem neked akartam, mellényomtam
-
jones965
Modder
-
Kvazár
őstag
Értem, akkor már csak egy kérdésem van. Megéri-e a 13/19-es cső? Vagy elég a 10/13-as, mert mintha azt olvastam volna, hogy az viszont még elfér rajta.
Vagy szerinted az sem férne el rajta?Mik a tapasztalataid a 13/19-es csővel? Mennyire kezelhető? Sok különbség van egy 10/13-as, és egy 13/19-es között?
-
-
gyurczy
őstag
Nos. Akkor kezdjük az elején. Vettem 10 db Cape Corát, párhuzamosan voltak kötve 8/10-es T csatlakozókkal, erről nincs fotóm, és a tapasztalataim szerint nem is működik jól. Ahogy én használtam az sorba kötve HF csatikkal 9,5/12 csövezéssel, ahogy a fotón is látszik. Mivel a tapasztalat az volt, hogy 5 csőnél többet nem jó párhuzamosan bekötni így azt javasoltam, hogy 5-ösével párhuzamosítsd és azt kösd sorba.
Vili?
-
Razermazer
őstag
Nekem amit Shteer mestertől vettem kifogástalanul üzemel, mérni még nem tudam az átfolyást mivel 3pi-3pin csati csak holnap, vagy hétfőn lesz meg, egy itteni kolléga összedobott egyet nekem. 3-on megy a d5 mivel a gyorskuplung eléggé leszűkíti a lehetőségeket
így kell a kraft, de még itt is néma[link] Ellenállása nulla befújásra is könnyen jár a kerék, most is szépen teker. Jó drága játék egy ilyen, és 10mm-es és 6mm-es csövekhez ajánlott nekem 10-es van. Mondjuk ph aprón mindenhez jó áron hozzá lehet jutni
Madarafsz: Kb így kéne kinézni egy házilag összerakottnak is igen elég az átfolyó víz a hűtésére nem lesz ennek semmi baja.
-
DigitXT
félisten
Én bevásároltam egy ilyen HF kütyüt.
Dettó. Illesztettem is a Reserator XT-hez (kamuzott volna,
de az akkor s ott, nem zavart, csak ki akartam belőle lőni
a gyári mérőjét), belefújva hozta az eredményt (jel), de az
utsó lépésben elk*rtam: fordított polaritással forrasztottam
a kábelt és valszeg ezzel hazavágtam szerencsétlent. De
amúgy 7 mm ide, vagy oda: a fojtása kb. elhanyagolható,
mivel a lapátkerék is sokat számít, az meg nagyon pörög
benne. Azért a tesztekre kíváncsi lennék, ha összehozod.Egyébként pont a linkelt teszthez hasonlót csináltam ma
este (a HSZ-ed hatására) 2 db 2L-es flakonnal és a DDC-
vel, de szerintem így "letesztelni" nem igazán reális, mert
a víz magától is rásegít az áramlásra, ha már elindult...
Lásd benzin leszívása a tankból egy alacsonyabb helyen
lévő kannába: egy indító szívás, majd onnantól a helyzeti
energiák különbsége érvényesül, a lefolyó víz "felszívja" a
tartályban lévőt... Szárazra lehet üríteni a fenti tartályt, ha
nem kap levegőt közben a cső, mindenféle pumpa nélkül.
Ezt csak azért írom le mert olyanokat "mértem", hogy az
egymás mellé letett két palackból (hogy a fenti hatás ne
nagyon érvényesüljön) a DDC ~12 mp alatt áttolta a vizet,
ami már eléri, vagy meg is haladja az elmélet maximumát:
10 l/min = 600 l/h. Függetlenül a mérő bekötésétől.
Természetesen az elvi hiba mellett mérési hiba is lehetett. -
DigitXT
félisten
Valóban.
Szerinted ez mennyi teljesítményesést jelent egy DDC-nek?
Viccen kívül mondjuk érthetetlen, hogy miért kell az áramlási keresztmetszetet mesterségesen leszűkíteni... Lehet, hogy hagyom is az egész projektet a fenébe, és inkább egy Mo-Ra 3-ra költöm el az erre szánt pénzt: tegnap egy kicsit Crysis 2-ztem, és simán 42 fok fölé kúszott a vízhőmérséklet, aminek visszaszorítása többet hozhat a konyhára, mint a nagyobb térfogatáram. Persze, megtekerhetném most is 700-ról 1200-ra a ventiket (amúgy is csak 5 db megy épp), de mivel megszoktam már a halk gépet nem akarom bömböltetni.
Kérdés persze, hogy a 18-as ventik a Mo-Ra 3-on mekkora zajt csapnának 700 rpm-nél, bár nekik ez a max. fordulatuk (feltéve, hogy a piros Phobya csomagról van szó), tehát lejjebb lehet őket csavarni... Nem tudom mi legyen.
-
-
sg22
senior tag
mondjuk én csak játékra használom szinte a gépem, este nincs is bekapcsolva (minek?). akkor meg 5.1-el vagy a játék bömböl, vagy a zene. nemtudom mennyire hangosra godoltok, de nálam csak egy hűtő ütötte ki a biztositékot, a phenom 2 955 be gyári hűtője. 6000en pörgött. na az elviselhetetlen volt. 1200esekkel telerakni a radit szerintem egyáltlaán nem vészes.
-
BioNiCMaN
addikt
Ez egy gyárilag előszerelt rendszer, aminél a radit oda helyezed ahová a csőhossz engedi?
Konkrétan igen.
Mivel az Aurorám hátuljában kb. pont akkora hely van, ahova ezt fel tudom szerelni, talán nem fog zavarni, hogy nem olyan nagyon hosszú a csövezés.
-
Razermazer
őstag
Ez már én blokkoltam a Shteer féle átfolyásjelzőt
ha nem haragszol,
mert én is kiváncsi vagyok, hogy a phobya high-flow kupplungom mennyit enged át bizonyos d5-s fordulatoknál. A másik fontos pont, hogy tudni fogom, hogy mikor haldoklik a pumpám, nem egy mai darab 2-év már benne van. Abból is egy tartalék beszerzése folyamatban. Én úgy megszerettem a d5-t, hogy mást már, nem is akarok használni. Nekem csendes, és bőven elegendő teljesítményt nyújt.
-
szacsee
nagyúr
Ennyire azért nem bonyolítanám túl. Erről az ágyúval verébre jut eszembe.
Az alaplapod biosában biztosan van hőmérséklet alapú riasztás / leállítás.
Beállítod valami alacsony hőmérsékletre, pl 45°C és ráengedsz egy terhelés tesztet, meglesed hogy működik-e frankón, ha nem lehet ilyen alacsony hőfokot belőni, akkor a legkisebb értékre rakod és lehúzod a szivattyú áramellátását, közben nézed a hőfokot realtemp-el vagy aida-val. Bios lehet nem a maghőt nézi, hanem a kupak alatti érzékelőjét.
Ha nem bízol benne ennyire, akkor még alternatíva lehet ez itt. Lebeszéled Shteer-el hogy az elvárásaid tudja-e teljesíteni, vagy sem és ennyi.
Egy sima CPU hűtés végett nem foglalkoznék ennyire a témával, nálam kétkörös rendszer elején járt a fejembe a gondolat, sőt meg is vettem, de inkább a biosban túrkáltam.
Lehet a P5K "csak" riaszt, de lehet olcsóbban megúszod, ha keresel olyan lapot, ami ki is kapcsol bizonyos hőmérséklet felett és probléma megoldva.
Én is kontár vagyok, így ez csak egy tanács, ha elfogadod, de felesleges összegeket beleölni valamibe, ami utána csak jó féláron eladható nem kifizetődő.
D5-öt ne kösd semmilyen vezérlőre, mert ha tudsz is szerezni ami elviszi az drága, vagy olcsón olyat, ami kevés hozzá és lefüstöl.
Szerintem ezért nem is válaszoltak a kérdésedre.
Alternatíva lehet még pl az, hogy veszel egy ventilátor szabályozót autómatikus vezérléssel.
Scythe Kama server ha jól tudom a neve, erről ne a D5-öt, hanem egy radira rakott ventiket vezérelnéd. PL a passzív elemek mellett lenne egy dual radi amire feltennél 2 halkabb ventilátort, amit szabályozná. Az érzékelőt, meg ráerősíted a blokk oldalára, vagy akár a vízbe is lehet tenni.
Mintha még Tody56 írta volna jó rég, hogy sima hőszenzorokat rak a vízbe.... valami maximus alaplapja volt akkoriban amihez adtak ilyesmit, de a ventilátor szabályzóhoz is adnak. -
DigitXT
félisten
Ugyanerről a D5-ről azt hallottam, hogy magas frekvenciás (sípoló) hangja van.
Természetesen nem egyforma a hallásunk: meg kellene nekem is hallgatnom,
aztán megmondanom, hogy zavar-e, vagy sem.De csak ezért nem fogok
kiadni 35K-t: ha mégsem jön be, buknék egy combos összeget az eladásával.Btw. nekem elég jó a hallásom, legalábbis eddig az volt, de most, hogy sport
kipufogó van a motoromon, lehet, hogy némileg romlani fog, a zajterheléstől... -
Kvazár
őstag
Hali!
Szerintem én mondtam, hogy azokat kerülni kell!
Az indok: eresztenek, ha oldalirányú erő éri a csövet! Tapasztalat! Sajnos, volt még egy rossz tapasztalatom, hogy MTH-n végig csöpögött az a vacak, akkor is ha nem értem hozzá. (Égtem miatta mint a Reichstag.) Gondolom a hangnyomás miatt.De ettől neked nem kell tartanod, mert amit linkeltél csatlakozót, az nem gyors csatlakozó, hanem hollanderes. Az, ha jól megvan húzva, akkor tuti nem ereszt.
Ezek a gyors csatlakozók: [link]Üdv.
-
AtHoS
nagyúr
Időközben tartály probléma miatt kiszedtem a cókmókot a gépből.
A CPU blokk lefogatását másképp oldottam meg, így a Noctua hűtőm hátoldali merevítő lemeze is használatba került, aminek használatával a "zárlatosság" is kiszűrve, mivel festett és nem vezeti az áramot így.
Miután újra összeraktam a rendszert a "rezetelős" indítgatás sajnos megmaradt, így elgondolkodtam jones965 felvetésén, miszerint a proci blokk lehet nem bír a húzott Q9550-el. Visszább vettem a tuningot 3500MHz körülre, de w7 betöltése közben fagyi. 3300MHz-nél viszont megszűntek a fagyások és ismét a régi gördülékeny működést kaptam.
Még alvó módból is probléma nélkül fel lehet éleszteni a gépet. -
SzlobiG
félisten
Én is egyből a zárlatra gyanakodnék mert volt ilyesmi problémám, hogy túl meg voltak húzva a blokk csavarjai+nem volt alattuk alátét és a 6giga ramból 3-at látott a rendszer.
Szal elsőnek azt nézd meg, hogy van-e alátét a csavarok alatt amivel a blokkok vannak felfogatva meg ugye nincsenek-e agyon tépve. Szvsz szoftveres hibának kicsi az esélye.
Moho: Várjuk a képeket.
Fel: Én is lecsavartam a ventiket a radin és a vga-n a magok nem mennek 50 fok fölé furmark alatt, szal elégedett vagyok a vga blokkal nagyon, a prociéval már nem...
-
Fel
addikt
Én is zárlatra gyanakodnék. Nálam is előfordult, hogy légről vízre szerelve, bármiféle látható indok nélkül nem működött rendesen a gép (minden pörgött, de se kép se hang). Aztán ugye idegbaj, szétszed mindent, vissza légre...
Nálad gyaníthatóan a cpu blokk lefogatása miatt lehet a gubanc. Esetleg elmozdult valami, és mikor már bemelegszik a lap, akkor talán enged annyit, hogy megszűnik a probléma.
A véleményem az, hogy bátor dolog cpu blokkot hátlapi merevítés nélkül felszerelni... sokkal jobban meg tudják dolgozni a lapot, mint egy léghűtés rögzítése (habár az inteles push-pin csodákra képes...). Ez egy hasznos cucc, kapsz hozzá rugót és csavarokat is (M4).Más:
Annak okán, hogy beköszöntött az ősz és itt a hűvös idő kihajigáltam a házból a 12cm-es ventiket és a radit is lecsupaszítottam: [link] A vízhőfok 35-36°C, a radi felülete 24°C, a szoba 18°C. Igaz annyiban nem az igazi a dolog, hogy csak a cpu és az NB hűl vízzel, a vga levegős (még..) -
jones965
Modder
Nagy valószínűség szerint valamelyik blokkod-vagy a felfogatása rövidzárat csinál az alaplapnál. Nekem is van asus lapom, és egyszerűen nem jöttem rá, hogy mikor vizesblokkok voltak az alaplapon, random különböző hibákat dobott. Léghűtésre átszerelve semmi problem.
Ezt eljátszottam 2 héten keresztül, aztán vettem új konfigot. Azóta is ott figyel az alaplapom ( ASUS Crosshair II) a dobozában, míg újra harcba nem vetem.
Nézd meg úgy a vizes rendszerrel, hogy nincs a gépházba beépítve.Ha így működik, akkor az lesz amit mondtam. Általában az usb kapuk szoktak sz@rakodni ezeken a lapokon. -
helkis
veterán
elsőre azt kellene kideríteni, hogy software-es vagy hardware-es-e a gond, minden alapon van? hőfokok?
kapásból betolnék egy másik hdd-t és friss rendszert rátolni, aztán próbálkozni, vagy még a win7 betöltése előtt fagy?
osztom jones965 véleményét is, asszem én sem nagyon ajánlgattam ezt a szettet..
-
jones965
Modder
Nem akarom más blokkját leminősíteni, de szvsz az a blokk nem tud annyi hőt átadni a hűtő közegnek, mint pl az előtte használt léghűtőd. Ebből eredhet a különbség, valamint a minimális térfogatáramnak. Bár kutakodtam a neten, de sehol nem találtam az általa készített blokkok belsejéről képet, így csak a külső alapján és a csatlakozó méretéből következtettem le ezeket, alátámasztván a hőmérséklet értékeiddel.
Azért mert vízhűtés van egy számítógépben, az nem jelenti közvetlenül azt, hogy az adott esetben jobb választás egy jó léghűtésnél. -
danati
senior tag
-
SzlobiG
félisten
Azt nem ismerem.
Nálam az MX2 paszta procin kb 5-7 fokot hozott a vga-n meg 10-et amit két napja pasztáztam át a gyári fehér után. Szal szerintem próbáld ki te is, biztos hogy jobb lesz a fehér trutyi után sőt mx3 még jobb...amúgy egy nagyon jó lég után szvsz csak egy nagyon drága cucc tud jobban teljesíteni. A vga nálam rendbe van az sokkal hűvösebb mint léggel volt.
-
SzlobiG
félisten
-
Joshi
titán
Én is mindig 1:10-et írok holott ez úgy néz ki hogy 1L folyadék áll 1dl fagyállóból és 9dl ioncserélt vízből. Ugyan ez 2L folyadéknál 2dl fagyálló...többit tudod.
Nyilván mindenki másként csinálja de szerintem az már tökmind1 hogy 1L ioncserélt vízhez adok 1dl fagyállót vagy az én verzióm. Egyértelműen az én verzióm töményebb de csak minimálisan ami nem baj sőt.ui.: én nem az ioncserélt víz flakonjába öntöm a fagyállót és fordítva, hanem egy már az említett 3. flakonba(Cola) keverem a cuccot. Nem baj ha a helyére tesszük a dolgokat inkább ez így helyes.
-
AtHoS
nagyúr
No. Picit alakul a dolog.
A tartályt kicsit átalakítottam, mert volt vele egy kis gond (meg amúgy sem tetszett a vödörből való átszívás teljesítménye), így két beömléssel már egész tűrhető értékeket sikerült mérnem. Üresjáratban
Szóval 10/7-es csővel semmi blokk csak
vödör -> 2db csövön "táplálva" a tartályt -> 10/7 -> D5 5-ös fokozat -> 10/7 -> Spar-os vödörfelállásban kb. 5,2 liter/perc szállítást mértem (az előző 2,9 liter/perc-cel szemben).
Az összes blokkot betéve a rendszerbe 2,4 liter/percre csökkent a szállítás.
Mivel sikerült szerezni kb. méternyi 10/8-as csövet, így a
vödör -> 2db csövön "táplálva" a tartályt -> 10/8 -> D5 5-ös fokozat -> 10/8 -> Spar-os vödörkialakítást is megnéztem, ahol kb. 6 liter/perc szállítást mértem. Mivel kevés a 10/8-as cső, így ezzel nem tudtam mérni az összes blokkal terhelve.
Hát van 1-2 elképzelésem mit tudnék alakítani a rendszeren, de mindegyik plusz befektetést igényel.
Ha passzív rendszert építenék ki, mekkora és milyen hűtőradit kellene beépítenem? Mondjuk az extrém dual kétventis radit asszem megtartanám azért a rendszerbe. Az is csak hőleadó felület. No meg két lassú ventivel hangja sem igen lenne. kb. 250W-ot kellene hűteni. Emiatt ötlött fel a passzív kialakítás ötlete: [link1] [link2]
-
Kvazár
őstag
Megmértem az EHEIM 1046-os pumpámét és érdekes dologra figyeltem fel. A mért adatom 10/8-as csővel, közel vízszintes vízszállítás esetén 1,9 l/perc.
Az összes bolt oldalán ez a pumpa pedig 300 l/perc-nek van írva. Azonban jön a csavar, a pumpára és a dobozára meg 5 l/perc van írva. Tehát amit a gyártó vállal azt talán csövek nélkül még tudná is 4 éves korában is.Ezt az érdekes elírást még az Aguatuning oldalán is látni, mert ott írják reklám szövegnek a 300-at, de a pumpa hátulja is le van fényképezve, és ott meg csak 5 van.
Tehát, nézd meg te is jobban mi van a pumpádra írva.
-
helkis
veterán
ja tényleg te festo-s (pneumatikus) cuccokkal operálsz..
nagyon egyszerű egyébként a képlet, kiveszed a pumpát és betolsz 2db 1/2@1/4.es szűkítőt, azokba 8-as csatit, és üresben egyik vödörből a másikba,a mérőn keresztül áttolod a vizet és megméred időre és sebességre hogy stimmel-e, akár fokozatonként, aztán fogsz 2db HF csatit és azzal is meglesed, ha esetleg van otthon akkor sima 1/2-es csatival is kipróbálhatod, itt már tudnia kell azt a 30liter/perces áramlási sebességet..
így meglesznek az elméleti maximumjaid és láthatod hogy maga a rendszer mennyit vesz el belőle..
a másik kérdés pontosan milyen D5-ösöd van? gyári rézfejjel van?
-
Kvazár
őstag
Hali, a formulád biztos jó ami alapján számolsz? Mert elég nagy a difi amit mondasz és amit látni reklám szövegként ( Víszállítás:1800 liter/óra (12 volton , 5-ös fokozatban))
Bár túl sokat nem segítene rajtad, de holnap kipróbálhatom, hogy a tartalék Eheim 1046-om tudja-e a reklám adatot.
-
Joshi
titán
A helyzet az hogy mostanában én se vagyok megelégedve a D5 teljesítményével. Jelenleg ezt a rendszert szolgálja ki annyi különbséggel hogy a két single radi helyett egy dual lett betéve. Az oké hogy nagy magasságot kell leküzdenie a szivattyúnak de hogy 5-ös fokozatba is csak pisil a cucc az már bosszantó.
-
helkis
veterán
-
jones965
Modder
A párhuzamos rendszer esetében, ahol egy szivattyú biztosítja az áramlást, a fizika egyszerű alapelvét kell figyelembe nenni. A víz arra fog leginkább áramlani, ahol ezt a legkönyebben teheti meg. Ergo a párhuzamosítás kialakításakor a nagyobb ellenállású blokkoknál ( pl. cpu) kevesebb víz fog áthaladni, lerontva ezzel a hőátadás hatásfokát.
Ezt csak úgy lehet kiküszöbölni, ha pontosan leszabályozzuk az ágankénti ellenállást.
Ezt többféle módon is ellehet érni: cső keresztmetszet, cső hossz ( nem annyira számottevő a rövid szakaszok miatt), torlasztó szelepek beépítése.Ha ezeket figyelembe veszed, máris látszik, hogy sokkal egyszerűbb, és szvsz esztétikusabb is a soros bekötés alkalmazása, mivel így minden ponton azonos lesz a térfogat áramod.
Ráadásul mint írtad, D5 szivattyúd van, amiből a vario típus több fokozaton állítható. Így ki tudod tapasztalni a neked és elvárásaidnak leginkább megfelelőt. Viszont a D5 esetében, ha azt szeretnéd hogy jó dT értékeid legyenek ( víz-levegő), akkor minimum 3-as, de lehet 4-es fokozaton kell járatni a szivattyút, alapul véve az álltalad említett blokkok mennyiségét.
Ezért ajánlják-többek között én is- a DDC 1T szivattyút, mert az pontosan nagy ellenállású rendszerek ellátására lett kialakítva.
Tapasztalatból írom ezeket, mivel korábban nekem 7 db blokkból, valamint 2 db radiátorból állt a rendszerem, és tökéletes volt a DDC 1T ( igaz moddolva). Amióta a jelenlegi rendszerem van, lecseréltem a szivattyút D5-re, mert a DDC számomra még leszabályozva is hangosnak tűnt, pontosan a terheletlenségéből adódóan. -
helkis
veterán
úhhh.. pedig szergény Shkiz0-t már megszabadíthattad volna az alaplapi szettjétől..
itt jegyezném meg, hogy sokszor a legjobb cuccok olcsón ott hevernek a hardverapróban, csak keresni kell..
ahogy nézem már szinte minden megvan, lehet kicsit elhamarkodott voltál a vásárlással, bár biztos jó áron jutottál hozzá, de nem biztos hogy ár/teljesítmény alapján jót sikerült választani, persze majd várjuk a beszámolót, nem akarok én sem vészjósló lenni, de jobb ha kivárjuk a végét.. kiváncsi vagyok mit tud, mindenek előtt még a levegős rendszerrel készíts pár tesztet, idle, terhelt állapotban, tuningolva, hőfokokkal, környezeti hőmérséklet megjegyzésével, hogy később lehessen mihez hasonlítani..
-
Fel
addikt
Nem akarok vészmadárkodni, de nekem van egy olyan sejtésem, hogy ez a rendszer hűtés szempontjából nem lesz valami hatékony...
Iszonyat sok blokk, ráadásul eléggé magas áramlási ellenállásúak (a ph-n készít valaki ilyeneket, ha jól tudom). 10/8-as csövezés max (a gyorscsatlakozókból ítélve). Egy darab dupla radi... Ha még ugyan rengeteg vízzel számoltál is a rendszerben, szerintem akkor sem fogja hozni azokat az eredményeket, amelyeket egy vízhűtéstől várnál. Ennél a rendszernél a D5 nem biztos, hogy megfelelő térfogatáramot fog biztosítani (szerintem inkább biztos, hogy nem).Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket, hátha rám cáfolsz...
-
AtHoS
nagyúr
Nos valami ilyesmit szeretnék, ezt a rendszert kellene hűtenie:
P5K Premium/WiFi-AP + Q9550@3.7GHz
Sapphire HD4830Lapnál ezekhez készültek blokkok:
Ilyen házba kerülne a komplett rendszer:
A ház tetejébe menne egy radiátor 2 ventivel kifelé fújatva a levegőt a házból:
A házról linkelt kép jobb alsó sarkában a winyórekeszek helyére lett készítve a plexi tartály, melynek beépítéséhez a belső függőleges lemezt el kell távolítani. Számítások alapján kb. 2 liter űrtartalmú a tartály.
Csövezést valahogy így gondoltam el:
szivattyú - déli híd - GPU - Északi híd - CPU - FET1 - FET2 - HDD blokk - radiátor - tartályJelenleg ilyen körülmények uralkodnak a ház aljában:
Mondjuk a Sata kábelek picit más elrendezésben lesznek, ha a HDD blokkal a winyók a gép tetejébe költöznek.A HDD blokk 5.25-ös helyre lett készítve és 3db winyót képes hűteni
Itt vannak képek az elemekről:[link]
A radiátort méretei alapján választottam, mert szépen be lehet szerelni a házba. Mostanában nekifeszültem a topicnak és találkoztam 1-2 hozzászólással, amit, ha hamarabb olvasok lehet nem így fekszem neki a vizezésnek.
Egyelőre marad ez a radiátor, bár teljes terhelésen nem hinném, hogy elegendő lesz és így a rendszerbe szánt HDD hűtése bizonytalanná válik, bár most mikor hidegebb van 31...35 fokosak. Furmark alatt közel 300W-ot mutatott a fogyasztásmérő.A blokkok lefogatásával vagyok gondban, mert írtatok túlfeszítésről, alaplap meghajlásról és rugós előfeszítésről. Megnéztem a blokkokat, de mindegyikhez csak sima csavar+anya kombináció tartozik. Keresgettem neten összeszerelt rendszerekről részletes képeket, de kevés sikerrel. Egyet találtam amin jobban kivehető volt, hogy a proci blokk lefogatásánál az egyik oldalon rugós előfeszítést alkalmaztak, de a másik oldalon csak sima csavar+anya.
Úgy néz ki elvetem a vödrös puffer elképzelésemet és maradok az eredeti plexitartályos elgondolásnál. Így a tartály-pumpa elhelyezése is megfelelő lesz a rendszerben. A pumpa a tartály kivezetéssel kb. egy szintbe fog kerülni.
Szerelgetés esetére milyen megoldást javasoltok leeresztéshez? A tartály oldalán és tetején van 1-1 levakolt nyílás lásd alábbi képen. Ezeket tudnám ez ügyben hasznosítani valahogy?
-
helkis
veterán
nyugodtan megírhatod a körülményeket, itt szvsz senki nem várja el, hogy 1nap alatt csodákat tegyél, nálam is elég kevés a szabadidő 3éves ikreim mellett így néha ha nem tudok aludni akkor állok neki a bütykölésnek pl hajnali 1kor..
ráadásul társasház, tehát nem is hagyhatok elöl semmit, mert reggelre a kindek széthordják.. tehát bármit is csinálnék az -1óra elpakolással indul..
ha egy komplett rendszert akarsz összerakni, akkor az a bevált módszer arra, hogy egy hétvégét rászánsz, előtte jól megtervezed mi hogy legyen, akár ide is bedobhatod az ötleteidet, hamar kivesézzük, kialakul mi kell hozzá, azokat term. be kell szerezni, esetleg ha közel lakik a témában jártas kolléga át is hívhatod egy kis szerelésre, pár sörért szvsz bárki vállalja
ja és lehetőleg egy praktiker vagy obi legyen a közelben nyitva, mert mindig van valami ami hiányzik..
Kvazár - 3éve még nem voltak ecogreen hdd-k..
-
Fel
addikt
Annak, hogy a tartály magasabban legyen a szivattyúnál, az az értelme, hogy a rendszer feltöltésekor a gravitáció hatására áramoljon egy kis víz a szivattyúba, hogy ne kelljen levegőt szívnia (nem is indulna meg különben az áramlás). Ha van "rendes" tartályod, akkor miért akarsz szórakozni egy 15 literes vödörrel?
Kvazár: "Fagyállós vizet bár sokan használnak, de én nem javasolnám, inkább vegyél rendes vízhűtéshez tervezett koncentrátumot, és azt engedd fel deszt vízzel. Sok lehetséges gondtól fogod magad megszabadítani." Ööö... A "rendes" vízhűtéses vizek azon részében, amelyek használhatóak etilén-glikol (1,2-etándiol) van. Véletlenül ugyanez van a fagyállókban is... kicsivel olcsóbban. Egyébként a fagyallót nem hűtőközegként használják..? Azokban a "rendes" vízhűtéses folyadékokban amelyekben nem ez van, azok meg egyszerűen nem használhatók... jópárszor témáztunk itt már mindenféle UV-s, szinezett, zalmanos, antikorrós trutyikról, amelyekkel a kedves user csak szívott... Rá lehet keresni.
-
Fel
addikt
A tartály elhelyezésénél ügyelni kell arra, hogy a víz eljusson a belőle induló csövön keresztül a szivattyúba (magyarán magasabban kell lennie)! Egy akkora 15 literes tartállyal ezt hogyan kivitelezed... bár semmi sem lehetetlen.
A csövek hosszát semmiképpen sem érdemes saccolni. Ha rövidebbek, akkor okozhatnak feszültséget, idővel akár el is repedhet egy gyengébb alkatrész. Ha túl hosszú, akkor meg fölösleges terhet ró a szivattyúra (hosszú csőszakaszon van nyomásesés).
Érdemes a blokkokat és minden egyes egyéb alkatrészt az eltervezett helyére beszerelni, betekerni a csatikat és ezután szépen a "helyszínen" lemérni a megfelelő csőhosszokat. Ez után jöhet a már általad is említett tesztelés, azaz minden ki a gépből, összerakod, feltöltöd, járatod, majd szétszed, gépben újra össze, feltöltés, légtelenítés, használat... Én bátor vagyok és ki szoktam hagyni ezt a kívül teszteléses izét..Külön tápról töltöm fel a rendszert és így el tudom kerülni, hogy a gépen belül valami zárlatos legyen, ha mégis eresztene valahol a hűtés.
A bekötések sorrendje tetszőleges, egy fontos dolog van, hogy a szivattyú a tartály után legyen. A hőmérsékleteket nem befolyásolja a blokkok sorrendje. A legfőbb szempont az legyen, hogy minél egyszerűbb legyen a csövezés (rövid szakaszok, átláthatóan, ne egymáson keresztül-kasul). Halkan jegyzem meg, hogy ennyi blokkhoz nem biztos, hogy a legjobb választás a D5 volt, egy DDC sokkal inkább megbírkózna velük.
A D5-nek molex csati jó lesz.
Aktív témák
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Formula-1
- Yettel topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- ZIDOO médialejátszók
- További aktív témák...
- Motorola G72 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell latitude, precision, xps, magyar világítós billentyűzetek eladóak
- AMD Csúcskategória! Számítógép Munkára vagy játékra! R9 7950X3D / RX 9070XT / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest