Aktív témák
-
gyurczy
őstag
-
Zsotyek
tag
válasz
gyurczy #7691 üzenetére
Mint írtam a peltier elem teljesen 1 vörösréz házban foglal helyet, így kitudtam küszöbölni a pára lecsapódást. Mivel nem vagyok 1 megrögzött modding és játékos így nem láttam értelmét a többi eszköz hűtésének. Illetve amit nyújt ilyen sebességen a proci az nekem doszt elég. A VGA-ra azért nem tervezem a vízhűtést mert elég sűrün cserélem na már most így minden alkalommal vehetnék új VGA blokkot ami nem olcsó mulatság. Ja amit nem írtam, mindeszt a hőfokot a ventilátorok teljesen minimális fordulatánál produkálja a rendszer. Tesztelésre álltalában az Everestet, Core Tempet és a 3DMark06-ot használom.
Szerintem ezek a progik elégé megkínozzák a rendszert ahoz, hogy meg bizonyosodjak a stabilitásról. Nekem ez a fontos és nem az, hogy belűl milyen neon világítson mivel a ház oldala zárt úgy sem látnék belőle semmit. Egyébként meg most gondolkodom 1 olyanon, hogy mivel a szobám fala szomszédos a garázsommal oda kivezetném az egészet rézcsövön és 1 autó hűtőjével összekombinálnám így több víz férne a rendszerbe. Ha ezt megvalósitom akkor valószinü, hogy vennék 1 vízhűtéses tápot is, így teljesen hangtalanná lehetne varázsolni az egész gépet. De ez a jövő titka, hogy megvalósítom e az egészet mivel már a nejemtől így is sokat halgatok. Tisztára őrültnek tart az állandó fejleszgetések miatt de mit csináljak ha maximalista vagyok és szretem ha a gépem mindíg toppon van. -
Lucif-R
senior tag
Alphacool NexXxos vs XSPC Delta Universal | Melyiket ajánlanátok jobban egy E6750-hez? Nexxxos Pro III radi mellé ?
Nexxxos az plexis... az annyira nem egészséges ha jóltudom... reped stb...
-
Pumpa: X2O
Blokk: CPU: XSPC Delta.
Radi: Magicool Extreme III -(tripla)
Radi2: Uv reagens single radi
Aszem a pumpa 400l/orás és emelési magassága 1.75körülvan.
A kérdés az lenne h. ha beszerzek 1 mo-ra radit akkor elbirná a szivatyu?
Ja meg be lez majd tervezve 1fet és 2 chipset blokk + vga. -
m4rc!
őstag
Lassanként kirajzolódik, hogy milyen hűtést szeretnék..:
Sztetek hogy érdemes elrendezni a dolgokat:
A ház aljában legyen a szivattyú, a tetejére legyen rögzítve a radi és a hátulján legyen a tartály?
Vagy nem ez a legjobb elrendezés?Ja igen és egy duplaradi elég egy GTX meg egy Quad hűtésére?
-
gyurczy
őstag
válasz
Zsotyek #7689 üzenetére
15-20 °C teljes terhelés alatt? Az igen! A vizet nem fűti fel túlzottan? Mást is hűtesz vízzel? Kíváncsi vagyok milyen hőfokok működnek a peltier meleg oldalán! Páralecsapódással nincs gond idle állapotban? A terhelt 20 °C fényében 10 fok körül/alatt kéne az idle hőfoknak lennie. Ott mit mutat a cucc? Milyen progival monitorozod a hőmérsékleteket?
Bocsi a sok kérdésért, de erősen érdekel a téma és a személyes tapasztalat!!!
-
törölt tag
válasz
Nyugdíjas #7682 üzenetére
Nem ragaszkodom én a legdrágábbhoz, jó lesz nekem úgy is, ha féláron adod.
Lényeg, ha jól látom ez lágyabb és hajlékonyabb a ClearFlex-nél, ráadásul szebb is. Nem látszik, ha megszínezi a falát a Valvoline.
12 méter pedig azért kell, hogy tuti elég legyen, nem úgy, mint a múltkor.1-2 méternél több úgysem marad belőle.
-
Zsotyek
tag
válasz
gyurczy #7673 üzenetére
Nos semmi baj a hangnemmel lehet,hogy én is egy kicsit nyers voltam. Mint írtam nekem egyenlőre 1 C2D E6750-esem van 3600Mhz-en. Így olyan 24-fokos szobahőmérsékleten a proci teljes terhelés alatt sem melegszik 15-20fok fölé. A tápot illetően meg mint írtam bőven elég, nekem 1 MSI 8800 GT 512 van a gépben+3db merevlemez. A fetek hűtéséről pedig az alaplaphoz(Asus P5K Premium) adott 2db pici mókuskerék gondoskodik. A radiátoron 2db 12cm-es ventilátor van + 2db 12cm-es a ház hátuljában. A radiátorra még lehet tenni 2db-ot de nem látom szükségét egyenlőre. Ja a házam egyébként 1 Chiftec Bravo nagytorony. Kérted, hogy képeket tegyek fel bocs de mivel a fényképezőm garanciális csere alatt van így most azt nemtudok felrakni. Meg egyébként is úgy veszem észre, hogy itt mindenki csak irogat de senki nem akar fotókat felrakni a saját gépéről.Tisztelet a kivételnek. Majd ha lessz fotoaparátom priviben kűldök képeket. Remélem fog tetszeni a rendszerem, mivel a barátaim nagyon dicsérik. Igaz elég igényes ember vagyok s így szerintem is a lehető legprecízebben csináltam meg. Ja amit nem írtam még mielőtt valaki azt mondaná, hogy a 4db 12cm-es ventitől hangos a gép hát ezt 1 külön vásárolt 5.25-ös helyre beépíthető szabályzóval oldottam meg.
-
Reset Elek
aktív tag
Csak a meggondolatlanságok írkálásáról vagy letiltva
Máskor tessék jol végiggondolni. Ha létezne egy olyan eszköz, ami képes lenne egyszerűen csak úgy elnyelni a hőt, akkor midenhol ezt használnák. De sajnos az energia egyelőre még megmarad, csak ide-oda vándorol, meg maximum szétoszlik a térben.
-
Reset Elek
aktív tag
válasz
Rob_Taylor #7685 üzenetére
Jo kiindulás, hibás következtetés, szóval hülyeség az egész.
Egy csomó dolog félre van magyarázva benne. -
törölt tag
válasz
Rob_Taylor #7685 üzenetére
vicc.
-
Rob_Taylor
tag
Erről mi a véleményetek?
[link]
Milyen buborék, milyen hang, és mivan ? -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
#72042496 #7628 üzenetére
Örvendjetek vala
Azért nincsen számszerüsitve,mert a vonalzó, vagy tolómérő használatához fel kellett volna állni. Én meg innen ma már csak aludni megyekDe remélem igy is elég lesz. Gyakorlatilag ha nem hajtod félbe(ahhoz meg nem kis erő kell), akkor lehetetlen megtörni ezt a csövet. Tényleg durva!
Viszont,ha ekkorákat hajlitotok,mint itt én(nem lesz rá szükség),akkro már nem kis ellenerőt fejt ki...
Még egy kép...Más: Azt tudjuk, hogy Balika nem normális(bocs
),mert 12m csövet hajlandó csak venni,azt is a legdrágábból. De hogy én se vagyok az az már biztos... Huszonikszezer ventiben
-
gyurczy
őstag
válasz
Lucif-R #7679 üzenetére
Valóban félrebeszéltem... a hővezetés, meg a hőpumpálás valóban nem ugyan az!
Ha azt vesszük igen. 15 év dohányzás után január 1-én letettem. Plusz odafigyelek mit eszek (cigi miatt a lovat is megenném futtában), és a langyosvízből, láblógatásból heti 4-5x1 óra sport lett. Meglehetősen radikálisan megváltozott az életmódom, amit még szoknom kell...
-
Lucif-R
senior tag
válasz
gyurczy #7673 üzenetére
gyurczy: Nem lesz az áramtól jó hővezető. Lásd lejebb.
Mi az a [Pletier]-jelenség?
"Ch. A. Peltier (1785-1845) francia fizikus fedezte fel 1834-ben. A lényege, hogy az átfolyó elektromos áram hatására két különböző anyag (fém vagy félvezető) érintkezési (ill. forrasztási) helyén - az áram irányától függően - fölmelegedés vagy lehűlés következik be. Félvezetőként ma bizmut-tellurid ötvözetet alkalmaznak (ezek egyike elektrontöbbletet (n-típusú), a másik pedig elektronhiányt (p-típusú) képez)."
[OFF]
Okéoké! Nyugi! Nem akartam beléd kötni, vagy mindjárt leszarozni a rendszered, biztos a stílussal volt gond, feszült vagyok mostanában. Peace & Respect!Csak nem te is 90napozol
(szerk: nehezen ment ez az off tag ;) [/OFF]
-
Joshi
titán
válasz
Reset Elek #7675 üzenetére
Igen, időközben rájöttem hogy összekevertem a hűtést az energiafelvétellel.
Most akkor ki vagyok tiltva a totyikbú? -
gyurczy
őstag
Tudomásom szerint a peltier elem egy olyan modul, ami elektromosság hatására rendkívül jó hővezetővé válik. Ez azt jelenti, hogy az egyik oldaláról a hőt a másik oldalra továbbítja meglehetősen hatékonyan, így alakul ki a hideg oldal és a meleg oldal. A két oldal közötti hőmérséklet különbség optimális esetben 65-70 °C.
A peltier elem a CPU által termelt 130W hőteljesítményt elszívja a hideg oldalról a meleg oldalra, ahol megjelenik pluszban a peltier elem saját hőtermelése is, amit le kell hűtenie a vízhűtésnek.
-
Reset Elek
aktív tag
Wáááááááááááááááááááá..........
Közben meg a vízbül kiveszi a zokszigént........
A víznek a proci hőjét ÉS a peltier elem fogyasztását kell elszállítania. A proci hője keresztülvándorol a peltier elemen, bele a vízben, a peltier elem csak elősegíti ezt (kb mintha negatív hővezetési tényezője lenne. ), cserébe ő is fölvesz 72 wattot. Energia nem tűnhet el csak úgy a semmibe, pláne nem 130 watt.
-
gyurczy
őstag
válasz
Zsotyek #7660 üzenetére
Okéoké! Nyugi! Nem akartam beléd kötni, vagy mindjárt leszarozni a rendszered, biztos a stílussal volt gond, feszült vagyok mostanában. Peace & Respect!
A lényeg, hogy teljesen máshogy látjuk ezt a peltier+H2O combo-t. Nálam ez minimum szobahőmérséklet alatti hőfokokat, kellő teljesítménnyel és hatékonysággal fagypont körüli hőmérsékleteket jelent, márpedig ehhez az kell, amit belinkeltem, sőt, lehet az sem elég erőteljes. Az erőnek meg ára van.
Kis teljesítményű peltier-ek úgy 8A-t szipkáznak a 12V ágról, ezt egy számítógép táp elviszi vígan, de 150W környékén, vagy felette 14-16V-t is igényelnek, ez meg egy Q6600 és egy G80 társaságában már tekintélyes áramfelvételt jelent, ami alá kell táp nem kicsi...
Datasheet-en nem találtam W-ban kifejezett hőtermelést a modulra nézve, de én még mindig sokallom a 72W-os hőtermelést. Q6700 TDP 130W, add hozzá a peltier 72W-át, és 200 felett vagyunk, ez vízzel sem kevés... vizesblokk legyen a talpán, ami kordában tartja...
A hőfokok engem is érdekelnének!
-
^Sunrise^
tag
válasz
Samanbacsii #7668 üzenetére
Egyrol beszelunk.
-
törölt tag
válasz
Samanbacsii #7668 üzenetére
LOL! Jól néz az ki, majd a fényképek úgyis meggyőznek minden kétkedőt!
-
-
^Sunrise^
tag
válasz
Samanbacsii #7659 üzenetére
En nem tudok erre mit mondani, csak azt mondtam amit hallottam.
Az indoklas nagyvonalakban annyi volt, hogy high-flow csovezesnel a gyors aramlas miatt passziv rendszernel nem tud olyan gyorsan visszahulni a viz. Ha nem fedi a valosagot akkor ne engem oljetek.
Egyebkent nekem optikailag nem jon be a sok durung vastag cso a gep belsejeben, mas gondom nincs vele. -
törölt tag
Érdemes a PWM (FET) blokkot is betervezni: egyrész a hőcsöves lapoknál az NB-PWM borda együtt jön csak le, kivéve ha garanciavesztés mellett elvágod a heatpipe-ot.
Másrészt ha a vízhűtés miatt megszűnik körülötte a légáramlat, hamar elérheti azt a hőfokot, amelyen nem biztos, hogy megéri tartósan üzemeltetni.^Sunrise^: Ugyan már, nagyon is durva egy rendszer lesz az! A "Tygon csovekkel termeszetesen" rész eléggé ütött a végén!
-
Zsotyek
tag
válasz
gyurczy #7642 üzenetére
Ja és amit te itt belinkeltél az mindössze 420$ az forintban testvérek között is 71.000Ft és még hol a vízhűtő rendszer na eről csak ennyit. Az enyém működik és csak a tapasztalatokat osztottam meg. A procira a blokk 3 sörömbe kerűlt a vízhűtésem pedig már meg volt valamint a peltier elemért fizettem ki a 4000Ft-ot.
-
^Sunrise^
tag
Nem tervezem, hogy lesz venti a haz hatuljaban, igy mindenkepp FET-eket terveztem a lapra, mert biztos melegedni fog cucc rendesen anelkul, fokepp ha iden nyaron is 40 fokok lesznek.
Hocsoves alaplapi hutokrol a sajat szemelyes velemenyem, hogy egy kalap sz*r mind. Nekem is volt (Abit i975x fullos deszka), viz mellett ugy melegedett, mint a kazan, kell nekik a CPU huto legaramlata.
Nekem VGA-n volt majd 10 fok kulonbseg blokk es blokk kozott, az egyik low-cost Innovatek Graph-o-Matic a masik Heatkiller ATi GPU blokk volt. -
Zsotyek
tag
válasz
gyurczy #7642 üzenetére
Már bocs de a gyártó csak jobban tudja, hogy a 72 watt a hőtermelése vagy a felvett teljesítmény. A tápegységről meg csak annyit, hogy mindenki papol itt az 500-600 wattos tápokrol csak tudnám mi értelme. A legelső peltier elememet még az AMD k6-2 procimhoz vettem és keményen elvitte a 200 wattos táp akko kérdem én miért ne lenne elég egy chiftec 550 Wattos. Egyébként meg elég neki a 12 volt mert mivel vízzel van hűtve ígyis tökéletesen hűt.
-
-
válasz
^Sunrise^ #7648 üzenetére
Nekem bejövös a cuccod. Viszont azt akarom kérdezni, h. van értelme hüteni a feteket?
Mert az alaplapom höcsöves és most is 50fokot irt game után. És akkor hány fokos lesz ha + jön a vizem és nem fuja a proci hütö.
Ja és blokk és blokk között nagy lehet a külöbség? Tökmindegy h. milyen blokk.
Mondjuk akár 10fok is vagy csak 3-4fok? -
Samanbacsii
őstag
Kis ellenállású most is van és elégedett vagyok vele... Csak próbálnék egy ilyen "keményebb" fajtát is.
Épp az ellenállás miatt csináltam a rendszerem mindenhol 10es belsővel, hogy a D5-nek csak max. ott kelljen kűzdeni ahol nagy hőt vesz fel a víz. Ahol "utazik" és egyebek ne szűkítsék a rendszert.
Most még megúsztam a szemetet a rendszerben. 4 hónap alatt csak némi elszineződés volt tapasztalható a mora meneteinél. (Ezt nem régen tárgyaltuk itt a fórumon...)
Neked D5 van? Azért annak elégnek kéne lenni, nem? -
hakos1987
őstag
hali!
lenne egy kérdésem: ha veszek vízhűtéshez olyan szivttyút, ami 220V-ról megy, át lehet vhogy alakítani, hogyha bekapcsolom/le a gépem akkor be/ki kapcsoljon? vagy vhogy 12V-ra??
előre is köszi!!
-
^Sunrise^
tag
válasz
Samanbacsii #7652 üzenetére
Azt az infot kaptam regebben, hogy high-flow nem olyan hatekony passziv rendszer eseteben.
-
fuzik
aktív tag
válasz
banderasz77 #7651 üzenetére
De igen, most az van rajta.... még pár percig.... ....aztán majd meglátjuk.
Aktív témák
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Tőzsde és gazdaság
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen NAS-t vegyek?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Porszívók - akkus és klasszikus vezetékes
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mandragora: Whispers of the Witch Tree teszt
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- További aktív témák...
- Honor X8c 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad E540 - i5-4GEN I 8GB I 128SSD I DVDRW I 15,6" FHD I CAM I W10 I Garancia
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A04 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor 8 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest