- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Gaming notebook topik
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Alaplap-proci probléma
- Milyen monitort vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
Új hozzászólás Aktív témák
-
építész
aktív tag
válasz mr_ricsi #11599 üzenetére
A tied korszerűbb és izmosabb a +12V-os ága, akár egy P4-est is meghajthat. Az enyémet még a Slot1 és socket 370 proci foglalatos ATX gépek meghajtásához fejlesztették. Sőt ugyan ezt a nyákot használták AT tápként is, csak nem ültették be a készenléti 5V-ot előállító áramkört, meg más csatlakozót raktak rá. Könnyen lehet, hogy a +3,3V-ot még Fet-tel ejtik +5V-ról.
bye
-
JSHammer
tag
válasz agressiv #11596 üzenetére
sziasztok egy kép róla
nem szedtem teljesen szét, és a képeket is kutyafuttában csinálom de gondoltam bővítem a képek tárházát!
sorry a minőségért!http://kepfeltoltes.hu/120607/DSCF2383_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120607/DSCF2387_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120607/DSCF2388_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120607/DSCF2390_2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
MINDEN PROBLÉMÁNAK VAN EGY EGYSZERŰ ÉS EGY ROSSZ MEGOLDÁSA!
-
építész
aktív tag
válasz mr_ricsi #11593 üzenetére
Félre értesz. A nyákok 99%-án ott van a helye a szűrőnek, de a Vargáné és Társa tápon még a helye sincs ott. Hétvégén készítek róla képet, ha nem felejtem el.
Te valami jóval újabb tápot fényképeztél le, mert nagy lyukak vannak a doboz fenekén. Nekem olyan 1998 körüli gyártású van.bye
-
agressiv
addikt
válasz andrade #11573 üzenetére
Ember hanyagold már ezeket a tankönyvből másolt elméletekeket, főleg, hogy megint abszolút semmi köze a témához.
A srácnak Codegen tápja volt és a primer köri fetek gondolom szétdurrantak, nincs ebben semmi extra, nem véletlenül hívjuk fel a figyelmet a minőségi táp használatára.
Hát még a borz.....
-
04ahgy
nagyúr
-
mr_ricsi
veterán
válasz andrade #11587 üzenetére
"Ennek ellenére láttam meghibásodott ilyen alkatrészeket ha nem is sűrűn.Elképesztő hogy milyen meghibásodások tudnak lenni."
Megint terelsz! Tettél egy konkrét kijelentést: "Mindegyik tekercs a vasmagon van ha az egyik tekercs szigetelése sérülhet a másik is sérülhet és a vas zárja a két vezetéket."
Amit itt leírtál, a tekercsek kialakítása miatt nyilvánvalóan nem valósulhat meg! Ehhez képest most általánosságban vetítesz, hogy a tekercsek meghibásodhatnak. Igen, leéghetnek, megszakadhatnak, menetzárlatosak is lehetnek, a Marslakók szétlőhetik lézerrel, de amit leírtál, az nem fordulhat elő, mert a két tekercs egymástól fizikailag el van választva."Azt aztán tényleg nehéz megállapítani ám hogy ferrit vagy lemezmag!"
Ránézésre? Vagy ha nem látszik, mert műanyaggal van bevonva, akkor hogyan zárja össze a vas a két vezetéket (lásd a korábbi állításodat.)Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
építész
aktív tag
válasz andrade #11587 üzenetére
A hitelesség kedvéért kérlek tegyél már föl egy fotót az általad tapasztalt zárlatos valamiről, ami ugye nem fojtó, hanem szűrő. Szerintünk az is ferrit magos szokott lenni, de szerinted meg lemezelt. Ha ohmérővel be is mutatnád a zárlatot az lenne az igazi bizonyíték.
Visszakanyarodva az eredeti kérdéshez, Codegenről volt szó, meggyőző lenne, ha Codegenből kitermelt zárlatos valamit mutatnál.
A Vargánén és társán nagyon csodálkozom. Volt sok ilyen a kezemben és eredeti J&C is és baromira nincs a nyákon hely szűrőnek. Az vagy hamisított Vargáné amit láttál, vagy utólag buheráltak a csatlakozóra egy öcsi paneles szűrőt.
[ Szerkesztve ]
bye
-
andrade
senior tag
válasz mr_ricsi #11586 üzenetére
Nyilván nem tekerték a vasra mivel az még sarkos is. Ennek ellenére láttam meghibásodott ilyen alkatrészeket ha nem is sűrűn.Elképesztő hogy milyen meghibásodások tudnak lenni.Aztán ott van mikor az alkatrész láthatóan úgy van összehányva látszik rajta.Ez meg nagyon gondosan jó minőségben van megcsinálva
-
04ahgy
nagyúr
A másik topikban kaptál választ. Kérlek a jövőben kerüld a copy-paste kérdésfeltevést egyidőben, több topikban.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
Lompos48
nagyúr
válasz andrade #11580 üzenetére
Az a vasmag csak a nevében vas. Egyébként ferrit, ami egy porkohászattal (szintereléssel) gyártott kerámiaszerű anyag. Igaz van a vegyi összetételében vas is. És, sajnos.... szigetel! Vedd elé a műszert és mérj a ferritmag bármely 2 pontja között ellenállást, hogy meggyőződj róla.
-
nuke7
veterán
sziasztok!
a lap gigabyte Z68X-UD3H-B3, coolermaster gx500 lite táp, i5-2400, intel stock cooler, egy intel ssd és egy lg dvd-író.
ilyet még nem láttam, bekapcsolás után 1-2 másodpercre rá kikapcsol az egész - mintha nem lenne áram és utána ki-be kapcsolgat (kb. 5 másodpercig van bekapcsolva).
ez táp hiba lehet..?https://youtube.com/user/nuke7
-
mr_ricsi
veterán
válasz andrade #11571 üzenetére
"Hát kéhlek szépen itt van elöttem egy táp rajz ahol mindkét szál tekercsben folytatódik sorosan és közös vasmagon vannak.Akkor ez mi a macskafarka?"
Ismét a tudatlanságod bizonyítéka.
A primer oldalon a közösmódusú fojtónak a tekercsei el vannak egymástól szigetelve. Vagy egy műanyaggal bevont ferritgyűrű két felén van egy-egy tekercs, vagy a lemezelt vasmagon a csévetest van két részre osztva. Menetzárlat előfordulhat, de a két tekercs egymással nem kerülhet zárlatba.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
04ahgy
nagyúr
Azt hittem, garis a táp.
andrade: a fojtótekercs tipikusan légréses magos, erősáramú, sorosan kapcsolt eszköz, legfőképp alacsonyfrekvencián (fénycsőfojtó, egyenirányítás utáni simítás, amit nem csak pufferrel lehet a pár ezer amper nagyságú tartományban). Amire te gondoltál, az inkább egy aluláteresztő szűrő része, zavarszűrő tekercs, tranziens szupresszor, semmint klasszikus értelemben vett fojtó.
HGyu
7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!
-
andrade
senior tag
válasz JSHammer #11574 üzenetére
A világ legmárkásabb elektronikai egységénél is előfordulhat hogy egy alkatrésze meghibásodik totálzárlatos lesz.Pld a vörösrézben egy zárvány a dróthúzákor a szálba kerül bezománcozzák és a tekercselést kibírja a melegedéskor a tágulástól a zárványnál elpattan a vezeték és kész a szakadáshiba.Ennek ellentéte a zárlat.
A biztosíték szála a zárlattól felizzik elolvad a levegőtől oxidálódik és kicsapódik az üvegcsőre.Pld a vanádiumtrioxid fekete, a rézIIoxid is a tantál is. -
-
JSHammer
tag
válasz andrade #11568 üzenetére
állítólag új!
de hogymitől nyekkent meg arról fogalmam sincs....
és hogy mi az a fekete lom a biztosítékban azt nemtudom!
a cuccokkal szerintem nem lehet baj mert nemrég működtek külön külön...:S
pedig csak 3 napot kellett volna bírnia pff[ Szerkesztve ]
-
andrade
senior tag
válasz 04ahgy #11569 üzenetére
Hát kéhlek szépen itt van elöttem egy táp rajz ahol mindkét szál tekercsben folytatódik sorosan és közös vasmagon vannak.Akkor ez mi a macskafarka? És nehogy ne lehessen a két tekercs között a vasmagon keresztül zárlat.Alkatrészként meg van olyan fojtóm is ami egyszálas, ez nyalván nem lehet totálzárlatos csak menet zárlatos.
-
04ahgy
nagyúr
válasz andrade #11568 üzenetére
Nem láttam még zárlatos puffert tápban, habár az elméleti előfordulási valószínűsége nullánál nagyobb.
A fojtó alapból zárlatos, ugyanis egy darab vezeték (jó esetben folytonos ), gyakran vasmag köré tekercselve. Az elég nagy baj, ha a két vége között nincs zárlat. Továbbá fojtót sorosan szokás bekötni, és ha zárlatos is, akkor legfeljebb nem fojt.
HGyu
-
építész
aktív tag
válasz JSHammer #11563 üzenetére
Valószínűleg mindkét kapcsoló tranzisztor zárlatba ment. Ohm mérővel érdemes a tranzisztorok lábaira rámérni, hogy tényleg ott-e a zárlat.
Szerintem nem érdemes belebonyolódni a javításba. Én kitermelném belőle a ventit, a készenléti kör kapcsoló tranzisztorát egy- két shottky diódát és menne a kukába.bye
-
JSHammer
tag
sziasztok!
látom zajlik az élet, legutóbb mikor ittjártam sok hasznosat tudtam meg!
most a következő a problémám:
lehetséges hogy megvettek majd emiatt, de összeraktam egy gépet és úgy terveztem átmenetileg codegen táppal nyomatom majd! kb 3 napig!
összeraktam pentium d 930,asrock alaplap,80gb hdd,geforce gt240,4 giga ram!
az említett codegen 400 w volt (papíron), összerakom működik minden ok!
ezután bios beállítás,lefagyott!
következésképp kikapcs konnektorból kihúz!
újra bedugtam, amivel nem is lett volna gond, csak azzal a kékes ívszerű fénnyel amikor bedugtam! nem törődtem vele, bekapcs! kép nem jött fel ezért újra kikapcs kihúz! ekkor újra be akartam dugni de akkor egy nagy pukk és villanyóra le!(be se kapcsoltam)
nah most mi lehet , mert a konnektor jó, szétszedtem rámértem dugdostam bele semmi baja!a cumó meghalhatott?
előre is köszi, bocsi h hosszú voltam!
üdv[ Szerkesztve ]
-
04ahgy
nagyúr
Hibátlan táp (és többi alkatrész) esetén kell bírnia. Ha meg nem hibátlan, nem mindegy, mikor jön elő a hiba! Én jobb szeretem, ha olyankor, amikor számítok rá és nem váratlanul.
HGyu
-
04ahgy
nagyúr
Ha jól látom, CTG-500-80P tápod van. Mehet a gépre furMark + Prime95 in-place egyszerre. Ha nem bírja a táp, majd kikapcsol (gépben nem tesz kárt meghibásodáskor). Ha meg bírja, akkor erősödik a szag. Ha nem erősödik a szag, nem a tápból jött.
HGyu
-
Szajo
őstag
válasz agressiv #11556 üzenetére
Tiédre is választ adva belenéztem kis réz tekercsek vannak benne azokkal semmi gond max egy kis részük zöld vagy narancssárgára be van festve bár ennek lényegét nem tudom
Andrade, igen a táp a CPU GPU fele néz és onnan szívja a levegőt sztem és hátul nyomja ki, van egy kis hátsó házventi is ami néha elég furcsa hangot ad ki, beömlőnyílása van sztem egy pici elől.
[ Szerkesztve ]
-
-
agressiv
addikt
A leírásból ítélve ez valami tekercsnek a szaga. Ha belenézel a tápba látsz kör alakú nagy tekercseket, ha valamelyik részük fekete, vagy az egész, akkor az sül éppen.
andrade. Ha belefújsz kompresszorral bőven elég, ha szétszeded és ecsettel pucolod, akkor még annyira sem tudod kipucolni mint, ha csak simán befújsz nagynyomással.
[ Szerkesztve ]
Hát még a borz.....
-
andrade
senior tag
Ezek szerint alsótápos lenne a házad? Mert a processzorok hűtését nem a tápnak kéne megoldani.Lefelelé nem lehet a ventivel tenni?
Az igazi táp pucolás kivéve szétvett dobozzal hatékony Persze nagyon vigyázva, áramütés veszély a kondik miatt nem ajánlatos mindenhova nyúlkálni![ Szerkesztve ]
-
Szajo
őstag
válasz andrade #11553 üzenetére
Nem meleg a doboza, alap helyzetben is érzem a szagot úgy, hogy a széken ülök és nem szaglászom. Gép oldala le van véve, kompesszorral nem rég lett kifújva, az lehet baj? Felül van a venti és én a kompeszorral (nem vettem nagyon erősne ne hogy megsértsen bármit ) befújtam alul is meg hátul is a tápba, rengeteg por kijött! Így álló helyzetben 30fokos a GPU, ha játszom akkor olyan 50-59 szokott lenni az jó? A CPU hő terhelés alatt 50-59 az is, viszont így idle 30-40 fokos.
Nem tudom olyan "porszag" vagy műanyag szag még magam sem tudom miez egyébként, de enyhe szóval nem állandóan érezhető és mivel a gép oldala le van véve lehet azért jön ki belőle? Egy kis alap melegnek jönnie kell ki a tápból nem ? Videókártyához is szagoltam abból is nagyon enyhén hasonló jön ki, gondolom hűti vagy legalábbis remélem hogy ez természetes dolog.
[ Szerkesztve ]
-
Szajo
őstag
Az szerintetek baj lehet, ha a tápból hátul kicsit enyhén furcsa szag jön? Hogy írjam ezt le mint ha "por szag" lenne vagy ilyesmi, és innen érzem a géptől. Viszont beszagolok a gép hátuljába a táphoz akkor nagyon nagyon kicsit meleg és szag jön ki belőle, nem tudom lehet alapból kell lennie a hűtés miatt, gépen nem vettem észre változást, vagy bármiféle rendellenességet ugyanúgy megy
-
04ahgy
nagyúr
válasz Lompos48 #11549 üzenetére
A legjobb, ha nem is csinálunk ilyet, hanem egyenirányítjuk a hálózati feszültséget, azt csak közepesen megpuffereljük, és jó alaposan megszaggatjuk, nagyfrekvenciával. Akkor még kisebb puffer elegendő, és még a trafó is lehet kisebb.
HGyu
-
Lompos48
nagyúr
válasz andrade #11548 üzenetére
Előnyösebb 3 fázissal dolgozni. Ott a kétirányú egyenirányítás már 300Hz-es röcögést produkál és minden szűrés nélkül is a hullámosság már 92%-ra van simítva. E 2 okból is már nagyon csökkenthető a pufferkapacitás. Kis gond, hogy nehezebb hozzájutni a 3 fázishoz, vagy ilyen trafót tekercselni.
[ Szerkesztve ]
-
építész
aktív tag
válasz andrade #11544 üzenetére
Megpróbálom úgy írni, hogy értsd. 50-100 Hz-es tartományban a nagy (~1000 uF) elkók remekül teszik a dolgukat. Ha egyenirányító után teszed tárolják az energiát, szűrnek, simítanak, ha hangszóró és erősítő közé teszed átengedi a jelet, de az egyenáramot nem.
A legtöbb elkót úgy tekercselik ezért hengeres a formája. Mivel tekercselik, ezért némi parazita induktivitása is van, meg egyéb anyagi jellemzők miatt a nagyfrekvencián nem jól dolgoznak. Így 100nF-os kerámia kondikat is alkalmaznak, azok rádiófrekvenciás tartományban (~úgy 100kHz fölött) remekül működnek, vezetnek, szűrnek teszik a dolgukat.A tápfeszültség fűrészfog szerű ingadozása illetve szűretlensége csak rokona a brummak. Lehet olyan erősítőt építeni, ami rá se hederít a tápfeszültség, ilyen ingadozására és egy elemmel megtáplált készülék is lehet brummos. Megépítheted a legtökéletesebb stabilizált tápodat hatalmas kondikkal, mit sem ér ha a trafó mágnesesen megszórja vagy van egy idétlen földhurkod, elcseszted a nyák tervezést stb. Ezentúl még számtalan módon összeszedheted a brummot, mint a náthát.
[ Szerkesztve ]
bye
-
04ahgy
nagyúr
válasz KAMELOT #11539 üzenetére
Én láttam már szétégett TruePower Quattro OC 1200W belsőt, hibás AX1200-at, hibás AX850, AX750, AX650-t, hibás Seasonic X560-t, stb. TX950-850-t, meg társait. Tudtommal nem tartoznak az olcsó kategóriába.
HGyu
-
mr_ricsi
veterán
válasz KAMELOT #11536 üzenetére
"Szóval nemértem akkor mért is mehetett tönkre neki a táp...méghozzá ilyen súlyossan!"
Talán ezért:
"Megint szétszedtem a tápot.próbálgattam.
Egyszer csak füstölt megrázott.(alja hozzáért a ház belső fémes oldalához.az .is tiszta fekete volt+a táp is egy nagyon kis helyen."Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
04ahgy
nagyúr
válasz KAMELOT #11536 üzenetére
A legdrágább, legfelsőbb kategóriás tápok is tönkremehetnek (Antec True Power Quattro OC 1200W, Corsair AX1200, stb.).
A differencia azm hogy a minőségi táp ilyenkor nem viszi a konfigot.
HGyu
-
KAMELOT
titán
-
-
Undoroid
őstag
válasz #81556480 #11532 üzenetére
Ha nincs szemmel látható sérülés (égés vagy gyanúsan elszíneződött alkatrész), akkor még lehet, hogy érdemes vele foglalkozni! Mindenképpen keress meg egy szakembert a javítással kapcsolatban! Ő majd megmondja, hogy megéri-e áldozni a táp feltámasztására vagy mehet alkatrésznek?!
" Amugy az áram, alatt és nem áram alatt lévő alkatrész ugyan olyan.
Csak más a fogása " Ez igaz, de nem szabad ennyire viccesen kezelni! Ebben az esetben: " ha odanyúlsz, akkor kinyúlsz " -elv az érvényes!Részemről Én minden javítandó berendezést és alkatrészt addig tekintek feszültség alattinak, amíg meg nem győződtem az ellenkezőjéről! Hiába van 'kihúzva' egy hibás kapcsoló üzemű táp! A benne lévő elkó/elkók még sokáig tárolhatják a töltést! Nagy meglepetést tud okozni! ...és ez még a jobbik eset!
[ Szerkesztve ]
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
adax01
tag
Visszatérve az L78xx es dolgokhoz én még mind a bemeneti részére és a kimeneti részére is egy egy 100nF-es kondit szoktam tenni, hogy ne brummogjon a cuccos közvetlenül a lábai elé.
LaciCRM nekem az a táp kéne ha neked már nem kell.[ Szerkesztve ]
Eldöntöttem befejezek minden elektronikával és számítás technikával kapcsolatos tevékenységet. Ez a végleges és meg másíthatatlan döntésem.
-
törölt tag
válasz Undoroid #11531 üzenetére
Működés közben, hiba közben , és indítás közben is megmértem mindent. Elvileg mindenhol megvan a 12-3,3-és az 5 volt.
Szemmel látható sérülés nincs. Majd valamikor teszek képet de most nem tudok..
Amugy az áram, alatt és nem áram alatt lévő alkatrész ugyan olyan.
Csak más a fogása -
Undoroid
őstag
válasz #81556480 #11530 üzenetére
Teljesen félreértettél! Dehogy lettél nevetség tárgya! A megfogalmazásodból azt vettem ki, hogy nyitott tápegységet méregettél és úgy okoztál valami zárlatot...Megsérteni sem szerettelek volna!
A Boldog Születésnapot pedig arra értettem, hogy egyenirányított és felpufferelt hálózati feszültség élettani hatásait tudod / tudhatod... Ha véletlenül olyan helyre tévedtél volna a kezeddel, akkor...
A mérések közben volt valami terhelés is téve a táp kimeneti ágára / ágaira? Ha csak "üresen" mérted, akkor eleve becsaphattad magad!
Dobj fel pár, jó minőségű képet a problémás részről és környékéről! Természetesen a panel mindkét oldaláról! Hátha csak kicsi a baj...
https://logout.hu/bejegyzes/ngabor2/nyugodj_bekeben_bordoi.html _ https://robo-venture.com -> Az ökotudatos, digitális közösségi alkotóműhely <-
-
törölt tag
válasz Undoroid #11529 üzenetére
Nos gondoltam hogy nevetség tárgya leszek.
Nem akartam de kiegészítem a dolgot azzal hogy szakmám szerint elektrotechnikus vagyok, viszont nem gyakorolom napi szinten.
Mikor a hiba történt vissza volt rá téve a burkolat, előtte méricskéltem, viszont megtekeredett a 230 betápkábele és ott lehet valami gubanc. Nem volt se időm se energiám ezek után foglalkozni vele.
12-5-3.3 voltokat "méricskéltem" ki a csatlakozóknál.
Valami figyelmetlenség okozta a zárlatot odabent.
Előfordul az ilyesmi, nem tartom magam ettől szakbarbárnak vagy hasonlószerk: mire a tápig eljutottam: mindent külön külön leteszteltem, ami garanciális volt visszaküldtem, millió mindent kipróbáltam. csak a táp lehetett a hibás.
[ Szerkesztve ]
-
Undoroid
őstag
válasz #81556480 #11527 üzenetére
Szia LaciCRM!
Ha jól értem a dolgot, akkor egy burkolat nélküli tápegységet méricskéltél becsatlakoztatott hálózati feszültség mellett? Ahogy olvasom a soraidat, akkor nem nagyon vagy képben az adott témával kapcsolatban... Boldog Születésnapot!
Miből gondoltad, hogy a tápegység volt a hiba forrása? Próbáltad az adott konfigot másik tápegységgel is, mielőtt nekiestél a "hibásnak"?
* * *
Nem volt eléggé kiemelve a kérésem...
-
törölt tag
Üdv!
FSP hexa 550-el valami gond volt néha fagyott vele a gép. szétszedtem, méregettem eztazt és véletlenül valami rövidre záródhatott mert pukkant egyet és kis fekete folt van a 220 bemeneti oldalán a vezeték körül.
Vállal valaki ilyen javítást?
-
építész
aktív tag
Megpróbáltad a tápot önállóan is beindítani? Próbáltad-e kisebb fogyasztású konfigurációval. Megesik, hogy egy adott táp nem megy egy gépben, de egy másikban meg mégis.
Javaslom, hogy nézz bele. Figyeld meg, hogy vannak-e benne púpos kondik, van-e benne valami elszenesedve. Tegyél fel egy két fényképet hátha mondnak rá valami használhatót.[ Szerkesztve ]
bye
-
prime_adam
aktív tag
Köszi a tanácsokat, egyik nap elkezdem tesztelgetni a dolgot. Aztán csak meg lesz mi a hiba/hibák forrása
-
dbala
tag
A gépem az egyik napról a másikra nem indult meghalt a táp. Fsp atx-400pnf.
Azóta vettem újat. De hogyan lehetne kideríteni, hogy mi a baja a tápnak, hogy javítható-e?
Valószínűleg eladom hibásként, de jó lenne tudni, hogy mi lehet a baja, mert így tudnék belőni egy árat. -
KAMELOT
titán
válasz Winchester95 #11502 üzenetére
A pontos hibákat sajnos nem tudjuk meg ...röviden annyi ,hogy elfáradtak az anyagok. vagy alapból hibásak voltak és eddig bírták.
Ahogy (#11503) Undoroid leírta max alkatrésznek jó. 2000ft-nél többet nem adnak érte.
Ezért kell mindig minőségi tápot vásárolni. Ezért van az ,hogy a minőségi cucc drága is. nem hiába.(#11503) Undoroid: Én sem értem mért itt vitatkoznak. van PRIVÁT opció azt kellene használni nem összeszemetelni a topikot.
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
mr_ricsi
veterán
válasz andrade #11516 üzenetére
"A konnektorba dugj be egy 20Watt körüli ízzószálas próbalámpát"
200W-osat..."ne tejüveges legyen"
Lehet tejüveges is..."rögtön lehet látni van e szikrázás"
Várni kell akár egy fél órát is, hogy a kontakthibánál felmelegedjen."Pont a tömör alu vezetékek nyomódnak be a csavaroktól és laza lesz az érintkezés."
Ha összenyomódik, akkor nagyobb felületen érintkezik, tehát javul a kontakt.
Az alu azért lesz idővel kontaktos, mert ha kilazult a konnektor, akkor kihúzás-bedugáskor mozog a vezeték is, valamint mert a beszerelés óta megnőtt a vezetéken a terhelés, amitől jobban melegszik, meleg állapotban jobban összenyomódik, aztán kihűléskor lazább lesz.De a kérdőmondatodba tényleg nem tudok belekötni...
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
agressiv
addikt
Ne offoljatok már.
Hát még a borz.....
-
andrade
senior tag
válasz reményhal #11511 üzenetére
A konnektorba dugj be egy 20Watt körüli ízzószálas próbalámpát ne tejüveges legyen, rögtön lehet látni van e szikrázás mert villogni fog az ízzószál a sercegéssel szinkronban. Azt nem értem miből jelented ki hogy a konnektor kifogástalan?Pont a tömör alu vezetékek nyomódnak be a csavaroktól és laza lesz az érintkezés.
[ Szerkesztve ]
-
mr_ricsi
veterán
válasz Lompos48 #11512 üzenetére
"Sőt, fekete is."
Szándékosan írtam színescerkát. Szigetelés szempontjából egy grafitceruza is ugyanolyan jó volna, de ha a venti kitöri a hegyét, és az beleesik a tápba, ott tud nemkívánatos dolgokat okozni.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Lompos48
nagyúr
válasz reményhal #11511 üzenetére
...a konnektor el kezd circegni,és vagy kifagy,vagy leáll a gép. A konnektor nem kontakt hibás,viszont full aluminium kábeles
Márpedig konnektorban cicergés szikrázást jelent, annak pedig rossz érintkezés az okozója. A rövid feszültségkiesések okozzák a fagyást, leállást.
-
reményhal
csendes tag
Sziasztok!
Elég fura parám akadt, a gépemből macskanyávogás-szerü hangok jönnek, terheléstől és minden mástól függetlenül,mondhatni random.Próbáltam hallgatózni,de nem sikerült behatárolni.(Ez ránézésre semmilyen kihatással nincs a működésre) Másik: ha felhúzom a procit/videókarit, terhelésnél megesik hogy a konnektor el kezd circegni,és vagy kifagy,vagy leáll a gép. A konnektor nem kontakt hibás,viszont full aluminium kábeles :S
Esetleg ötletek ezekre?
Előre is köszönöm! -
mr_ricsi
veterán
válasz prime_adam #11504 üzenetére
Szerintem a zörgés, a sípolás és a gépleállás három külön dolog.
A leállások és a kernel-power error valami hardveres hiba, talán rossz az egyik memóriád. Futtass memtest86+ 5-6 órán át, aztán windowsos terheléses teszteket, például prime95-öt és szőrösfánkot egyidejűleg.
Esetleg lehet még driver probléma is, az alaplapodhoz vagy a VGA-hoz nincs megfelelő telepítve, vagy a windows nincs naprakészre patchelve.A zörgés talán egyik ventiből jön. Ha mindegyiknek a lapátjai közé dugsz valamit, és 1-2 mp-re leállítod, akkor kiderül, hogy melyikkel van gond. Ezt ki kellene cserélni egy nagyon hasonló jellemzőkkel bíró új ventire. (A tápegység ventijébe ne fémből készült tárgyat dugj!!! Esetleg egy színesceruza jó lehet erre a célra.)
A sípolás pedig -ha jól értem- kis terhelésnél, például idle-ban jelentkezik, terheléskor megszűnik. Ha ezt a táp adja, akkor valószínűleg nem hiba.
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz andrade #11505 üzenetére
"Arról kell először meggyőződni hogy a bemenőfeszültség nem ingadozik e a konnektorban"
A tápja 100-240V tartományban képes üzemelni. Ha 100V alá esne a feszültség, a lakás lámpái úgy villognának, mint az Ördögűzőben.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Lompos48
nagyúr
válasz andrade #11507 üzenetére
Azt írtam, hogy: "Az integrált stabilizátoroknál már a legmezeibb és ugyanakkor legrégebbi 78XX esetén is elég a 3V feszültségtartalék."
Ez magyarul annyit jelent, hogy bármelyik pillanatban érvényes. Tehát a legalacsonyabb feszültségszint is kell ezt a feltételt teljesítse, puffertől függetlenül, amiről nem is írtam.
Ha a határérték alá esik a pillanatnyi érték, természetesen a "beszakadások" átjönnek....akkor a 7815 kehegni fog
Nem a stbilizátor fog kehegni, az teszi a dolgát, amit a feltételek diktálnak neki. Majd a terhelés...
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz andrade #11476 üzenetére
Ne kavard!
Zener rendszer nincs. Van Zener dióda, Zener effektus, Zener feszültség és Clarence Zener, aki az effektust felfedezte.
Mintha a Zenereknél volna egy minimális feszülttségszükséglet, és persze áram is.
Pontos fogalmazással: egy záróirányban polarizált Zener dióda a letörési zónában az adatlapban megadott visszáramnál és környékén egy (aránylag) stabil feszültségesést produkál. Ez a Zener feszültség.
A dióda által nyújtott stabilizálást a karakterisztika meredeksége jellemzi, a definiált munkapontban mérhető dinamikus ellenállás (dVz/dIz) az, ami ezt leírja. Nem beszélhetönk szükségletről. A diódán akkora visszáramot kell "áterőltetni", amekkorát a típus adatai diktálnak. Ezt csak a Vz érték fölötti feszültséggel érhető el és természetesen minden típusnál más értékű. Ehhez elég egy ellenállás vagy egy áramgenerátor. Feszültségtartaléknak (majdnem) bármilyen kis érték elégséges csak a Vz feszültséget tudjuk biztosítani. Igaz, egyszerűbb ezt nagyobb feszültségekkel megoldani.
Az integrált stabilizátoroknál már a legmezeibb és ugyanakkor legrégebbi 78XX esetén is elég a 3V feszültségtartalék.
-
andrade
senior tag
válasz prime_adam #11504 üzenetére
Ha pislákolnak a ledek akkor ott ingadozás van vagy feszültség, vagy szakadozás, és a alacsony fszültség védelem kiold.Ezért kapcsolt ki bootnál is de nyiván terhelés alatt inkább előfordul.Arról kell először meggyőződni hogy a bemenőfeszültség nem ingadozik e a konnektorban, és ha nem akkor lehet a táphoz tovább menni mivel ott van a hibás alkatrész.Azt is meg kell nézni nem a hűtés gyenge e nem túl meleg a táp vagy a kifújt levegő.Kérdés hogy a táp belseje mennyire poros koszos.Mindenesetre ha nincs gyakorlatod elektronikai szerelésben akkor nagyon óvatosan mert épp ma írta egy kérdező hogy a bemeneti puffer elko megrázta.Elégett (megszakadt) a bemeneti Graetz de a kondi töltve maradt.Ilyenre vigyázni kell!
-
prime_adam
aktív tag
Helló!
Van egy kis problémám, aminek próbáltam utánajárni, de mivel látszólag összefüggéstelen dolgok is történnek kíváncsi vagyok a véleményetekre. Az se biztos, hogy a táp, de nekem az tűnik valószínűnek. Először is Gigabyte Odin GT 800W-s táp, driverek legfrisebbek, bővítve lett a gép (de azelőtt már jelentkezett a probléma).
Pár hónapja elkezdett valami zörögni (azt hittem csapágy, mondjuk nincs kizárva), aztán rá valamivel elkezdett sípolni a gép, de nem generált sípolás. Általában nyugalmi állapotban sípol, kb fél perc everest terhelés után abbahagyja. Nagyobb baj viszont a kernel-power error, ami egyre gyakrabban kerül elő. Furcsa mód mikor játszok és megy pl 30% gpu kihasználtsággal kifagyok, ellenben mikor realtime rendert futtatok és 100%-on pörögnek a kártyák semmi ilyen hiba nem jelentkezik. Simán nyugalmi állapotban még egyszersem kapcsolt le, mondjuk olyan előfordul, hogy bekapcsoláskor még boot előtt levágja magát a gép. Továbbá néha mintha az alsó ventik ledjei (8 db) pislákolnának, de ez is független a sípolástól, és a terheléstől is, teljesen véletlenszerű. Everesttel már próbáltam loggolni, de semmi furcsát nem tapasztaltam.
Mi a véleményetek? És mennyire lehet súlyos? Nem szeretném ha a táp durranna egyet majd szépen elszállna valami a gépben.
-
Undoroid
őstag
válasz Winchester95 #11502 üzenetére
Szia Peti198506!
A második képen jól látszik, hogy itt bizony komoly dolgok zajlottak le... Több helyen elégett, megszakadt a vezető réteg. Néhány alkatrész füstté vált vagy kidurrant. Ezen kívül még lehetnek más hibái is! Ezek fényében -szerintem- ez már csak alkatrésznek lenne jó és ezért ilyen összegben kell gondolkoznod! Max. 2K-nál többre ne is számíts!
* * *
Néhány hozzászólást eltávolítottam! Kérem, hogy a meddő vitákat ne ebben a topikban bonyolítsátok le! Javaslom a privát üzenet küldése opciót! Ott pedig higgadtan, átgondoltan vitassátok meg a felmerült problémákat!
Köszönöm!
-
KAMELOT
titán
válasz Winchester95 #11500 üzenetére
Akkor megérte leállítani a ventit. Milyen tápról van pontosan szó?
Papa ez elfüstölt rendesen.V1200 - 18CORE - SUPRIMX
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest