Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Milyen notebookot vegyek?
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
Új hozzászólás Aktív témák
-
enterlaci
senior tag
Sziasztok,
m43 Metz 26-os vakumat szeretném egy kicsit erősebbre váltani, kérnék tippet, útbaigazítást esetleg. Első sorban a cél, hogy vázról (EPL6) mennyezetre, most még kitobival, családi-beltéri fotózás 28-100 ekv. között, aztán ha később távvezérelhetném is az lehet hogy tök jó lenne de ilyenre mg nincs saját tapasztalatom. A videófény nem kizáró ok, de jó lenne ha lenne és persze ha jobb lenne, de talán egy-két led-től nem érdemes csodát várni 0,5m-nél messzebb.
Méret és súly fontos a kicsi váz miatt, az ár is, 50-60-nál többet nem igen szeretnék áldozni most rá.
Eddig a nissin i40 és a Metz M400 bár ez lehet drágább lesz..
Lebeszélnétek a nissin-ről vagy van jobb, vagy hazai garis..?
-
rekid
addikt
válasz
matyi012345
üzenetére
Értem, köszi!
-
matyi012345
őstag
Arra gondolok, hogy a rendszervakunak van egy villanási szöge és egy téglalap alakú fényfoltot tud vetíteni. Ahhoz, hogy az ernyő ki legyen villantva ahhoz egy szélesebb standard/ernyőreflektor való studiovakuval. Ha a vakut kiegészíted bármivel úgy, hogy a villanási szöge megfelelő legyen akkor ki tudod vele villantani az áteresztőernyőt de így simán egy négyzetet tudsz belevillantani és az anyaga nem tudja úgy elosztani a fényt, hogy szép legyen. Emiatt keményebb lesz a fény karaktere is, és a szemfénye nem lesz olyan szép. Ha raksz a vaku elé pauszt vagy valami más lágyítót akkor szépen ki tudod villantani az ernyőt. Sok reflektor sem képes egyébként szépen kivillantani, sokan nem is foglalkoznak vele pedig a legtöbbet ki kell egészíteni pausszal vagy valami diffúz anyaggal.
-
rekid
addikt
válasz
matyi012345
üzenetére
Mit értesz az alatt, hogy moddolod?(Gondolom valamilyen diffúzor használatára gondolsz?)
Igazán azért jutottam erre a megoldásra mert így a vakut egyszerűbb diffúzorral szabadba is magammal tudnám vinni. Na és mókázni is lehet vele, youtuebról illetve cikkekből jött az ötlet a low key ilyesfajta műveléséhez. (pl.).
Ha van jobb ötleted tapasztalatod ne tartsd vissza
-
metron
tag
Sziasztok,
Nikon 5100-hoz keresnek egy vakut, fovakunak. Hobby celok, gyerkocok, csaladi esemenyek. Erdemes megvenni az SB-700-at vagy Yongnuo YN-568 is eleg lehet? Ugyan csak hobby cel, de a tartossag, minoseg es megbizhatosag fontos. Annyira az ar se szamit, mivel nem 2 honapra veszem, hanem evekre.
Koszonom!
-
rekid
addikt
Ezzel van valakinek tapasztalata?
-
szuszinho
őstag
Lehet hülyeséget kérdezek

Amennyiben vázról levéve használnék 1-2-3 vakut, akkor jól gondolom, hogy felesleges a ttl, mivel különböző távolságokra lesznek a vakuk és a fényképező is? -
Warton
őstag
válasz
matyi012345
üzenetére
Nagyon szépen köszönöm.
Amúgy a vakum szerepel az EOS safe listában és 2.2 V, de majd megkísérlem lemérni. -
matyi012345
őstag
-
Warton
őstag
válasz
matyi012345
üzenetére
Azt hogy kell mérni? Akkor amikor elsül?
-
Warton
őstag
Nem régiben vettem egy Minolta filmes fényképezőgépes szettet (Minolta X-300). És kaptam egy Minolta típusú Auto 132 X típusú vakut is a csomagban, amiről az előző tulaj annyit mondott, hogy nem működik. Most tettem bele elemet és simán lehet vele villantani, aztán rátettem a Canon 70D-emre és az is elvillantotta. Na már most olvastam, hogy a régebbi vakuk tönkretehetik az újabb gépeket, mert magasabb feszültséggel dologznak mint a modernebb vakuk. Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet ezt kideríteni, hogy ez a vaku most árt a kamerának vagy sem?

-
matyi012345
őstag
Nem jobb a folyamatos fény low key-hez, sőt igazából semmihez. HSS nem kell a csobbanáshoz, csak a környezeti fényeket kell kizárni és le kell szabályozni a vakut lehetőleg 1/16-od környékére. A YN-ről már sokszor volt szó a topikban, szerintem mindenki eldönti magának ezt az örök kérdést a márka szempontjából. Ha ernyőzni, állványozni, fényformálózni akarod akkor nem rendszervaku kéne, viszont ha kell a splash fotó akkor maradj annál, még mindig jó kompromisszum.
-
rekid
addikt
válasz
randras_83
üzenetére
Gondolom ez erősen függ a témától, módszerektől meg a lehetőségektől. Portrénál ahogy látom meglehet oldani gond nélkül vakuval.
Pl. csobbanós fotóknál jobb lehet a vaku használata. (hss-el.)
Persze csak bújom a szakirodalmat csinálni még nem csináltam..azért is dobtam fel a kérdést. -
rekid
addikt
Lassan rendelnék de minél többet olvasom a topicot annál inkább bizonytalanodom el.

Szóval full amatőr felhasználásra szeretnék vakut és egy két kiegészítőt venni, tanulni fejlődni a saját szórakozásomra. (Lehetőleg úgy, hogy a fejlődés második lépése ne úgy kezdődjön hogy adjuk el amink van és vegyünk másikat.)
Első körben az egyvakus témákkal szeretnék foglalkozni.
A vaku YN685N lenne YN622N-el. Ehhez vennék egy állványt, és egy ernyőt. (Ezzel talán már beltéren is eltudnék kezdeni tanulni és akár még cipelhetem is ha kint kellene. ) (Első körben egyszerűbb "low key" képeket szeretnék csinálni.)Jó az elképzelés, vagy másfelé kellene kutakodni?
-
kátú
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
igen arra
én igen keményen meghúztam, de akkor is mozgott rajta
, de viszont a kis oly fl600r valami csodás volt rajta 
Viszont külön talpra letéve csak derítésre tökéletresek szerintem a vázra rakott vakuról vezérelve
-
kátú
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
igen, ez egy ugye lett
amúgy neked is lötyög a vaku at olyn? -
kátú
őstag
volt alkalmam megtapizni egy yongnuo (nemtudom hogy írják) manuális vakut, rátettem a g6 ra is, hát lötyög, az nagyon nem tetszett és annyira nehéz, hogy szó szerint használhatatlanná teszi a gépet. Viszont az olympus vakuk nagyon szépen működnek a Panasonic vázamon
-
rekid
addikt
Yongnuo vakuknak van ajánlott beszerzési helye? (Pl. Mikrosat? )
Köszi! -
*Ropi*
félisten
válasz
Kisherceg85
üzenetére
Így van.

-
Kisherceg85
tag
"... De akkor ahhoz más vezérlő kéne ha jól sejtem, ami még nem tiszta." <<< Már tiszta, 560 TX vezérli a 685 és 660 vakut is, csak nem lesz TTL.

-
Kisherceg85
tag
Hát mondhatni igen. De olvasgattam a témában és arra jöttem rá, hogy beállított képekhez (95%ban kisebb nagyobb tárgyak) nem biztos hogy kell nekem a 3 ITTL képes vaku. Lehet elegendő az 1 db 685 és a 2 db 560 IV (ezt az előbb elgépeltem). Bár most olvastam az előbb, van egy újabb manuális vakujuk, ami jobb és csak 2500 Ft a difi, az YN 660. De akkor ahhoz más vezérlő kéne ha jól sejtem, ami még nem tiszta.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Kisherceg85
üzenetére
Meg is válaszoltad magadnak a kérdést: ha minddel TTL-ben szeretnél dolgozni akkor 685-ösöket.
-
Kisherceg85
tag
Sziasztok,
Ha már felhozták az YN 685 vakukat, én is kérdezek velük kapcsolatban. Nekem van egy YN 685 + YB 622C TX kombóm, de szeretném bővíteni 2-3 darabosra a rendszert. Mit ajánlanátok mellé, vagyis ki mit venne mellé ha csak 2 darabos rendszert nézzük? És ha 3 darabos rendszerben gondolkodok? Én a plusz 685-ösökben vagy 460 IV-esekben gondolkodom jelenleg.
Köszi

-
*Ropi*
félisten
"Ezzel lehetne a HSS szinte bármely vakuval Lumixon ha jól értem."
Az új Cactust nem ismerem, de van a leírásában ez a mondat, hogy "Cactus also extends HSS capabilities to Fujifilm cameras despite them not yet supporting high-speed sync at the time of writing." valóban erre utal. Gondolom ez is valamiféle HS / SS lesz, viszont akkor a működési elvéből adódóan szintén nem minden vakuval működik. Ja, és "Cross-brand wireless manual power and zoom control with HSS support of Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic and Pentax flashes..." Ha TTL nincs is (csak TTL passthrough), legalább többféle vaku is elsüthető róla egyszerre, mert felprogramozható rá a PC-s vezérlő programjával.
"Szóval rádiós TTL/HSS erre a vonalra nem létezik csak optikai távvezérléssel?"
Úgy tűnik.

-
dzz
aktív tag
Köszönöm Ropi

Valahogy sejtettem, hogy nem lesz egyenes az az út amire sikerült lépnem
Fotózásból olyan 30 év maradt ki és nem jól döntöttem amikor a Lumix mellett döntöttem
Bár amit tud az így is meghaladja az én tudásom, de ez még pótolható a jövőben, bár a kiegészítőinek ára olykor arra ösztönöz, hogy szálljak ki ebből a hintából és üljek egy másikba! Illetve van még egy kérdés ezzel kapcsolatban, ez pedig a [Cactus]!Ezzel lehetne a HSS szinte bármely vakuval Lumixon ha jól értem. Bár TTL itt sem lenne
Szóval rádiós TTL/HSS erre a vonalra nem létezik csak optikai távvezérléssel?Kár, hogy nincsen egy egységes vakunyelv

Az YN660 az e-bayen rendszeresen HSS-nek van tituálva, de a saját leírásában én sem találtam ilyet.
-
*Ropi*
félisten
"Ha erre a két 622C-re TTL-es HSS képes vakut teszek, képes lesz a SS-re?"
Nagy valószínűséggel nem fog látszani a képen, mert a rendszervakuk teljesítménye túl kicsi a HS / SS igénybevételéhez. A HSS / FP és a Hypersync / Supersync működése alapjaiban tér el egymástól: HSS / FP esetén (amit egyébként az Olympus szabadalmaztatott) a vaku *folyamatosan* (a zárak lefutásához szinkronizált 40 kHz közeli apró villanásokkal, amiket a szemünk a tehetetlensége folytán folyamatos fénynek érzékel) világít amíg mindkét zár lefut. Hypersync / Supersync esetén a villanás már a zár nyitása előtt elindul (ezért kell az állítható eltolású időzítés, hogy a jóval fényesebb t.1 szakasz még a redőnyök által nyitva töltött időszak előtt lefusson és ne égjen be a kép): a Xenon cső villanási görbéjének egyenletesebb t.5 szakaszát kihasználva világítja be a két redőny lefutása közti nyitott szakaszt. A közös bennük, hogy minél nagyobb teljesítményű vaku kell, hogy legyen miből teljesítményt veszíteni, viszont a HS / SS esetében a nagyságrendekkel nagyobb a veszteség, így eleve kompromisszumosan (csak 1:1 teljesítményen) használhatók azok a vakuk is, amelyek képesek a szükséges "kakaó" leadására.
Egyébként mint korábban is írtam: a Canon protokollt használó vezérlőt csak "buta", manuális módban tudod ebben az esetben használni és a PC-sync kimenetére csatlakoztatva elsütni vele a Panasonic protokollt használó és lábkiosztású vakut. A helyedben inkább hosszabbító kábelt csinálnék: a Panasonic vakupapucsa kinézetre ugyanolyan csak 1 lábbal kevesebbet használ mint a Canoné, így fizikailag ugyan belemegy, csak más nyelvet beszélnek. Ha viszont nincs mögötte elektronika akkor nincs gond sem: OC-E2 vagy OC-E3 kábelt lenne érdemes megpróbálnod, akkor megmaradna a TTL átvitel is.
Találtam egy listát, hogy milyen vakuk tudnak HSS / FP-t azon a vázon (A Panasonic, az Olympus és a Leica vakuvezérlési protokollja megegyezik - az "FP-TTL"-t nézd!).
A YN660 a YongNuo szerint nem tud nagy sebességű vakuszinkront.

-
rekid
addikt
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni mert kicsit elvesztem a Yongnuo vakuinak útvesztőiben.
Szóval szeretnék vakut vásárolni de úgy, hogy később relatíve könnyen bővíthető legyen cserebere eladás nélkül. (Nikon d7100-el használnám.) Szeretném a vázról levéve is használni így fontos a távvezérelhetőség. Ha már van lehetőség -kicsit előre gondolkodva- jó lenne ha a vaku HSS és TTL képes lenne.
Szóval ezek alapján YN685-re gondoltam. Ehhez pedig vennék első körben egy darab RF-603 II-at a távvezérléshez.
Megáll ez így? -
dzz
aktív tag
Köszönöm Ropi, így hogy rámutattál, nekiveselkedtem kiokosodni a nemzetközi vizeken mft ügyben mielőtt kérdeznék és kérdés az marad mindig elég
Szóval mft-n -néhány eléggé drága kivétellel- jobbára manuális vakuzás jöhet szóba, ha rendszerben gondolkodik az ember. A HSS lehetőség, mint SS Yongnuo módra pedig jó ötletnek tűnt számomra. Szóval kaptam ajándékba egy 622C-TX-et és mellé két 622C-t amit manuális módban gondoltam használni, mivel a G70 sehogy sem tud mást kezdeni vele. Ha erre a két 622C-re TTL-es HSS képes vakut teszek, képes lesz a SS-re? Másik ilyen kérdés pl.: YN660 találatok között látom elég gyakran (de nem mindenhol), hogy HSS képes az eszköz. Manuális vaku is képes HSS-re? Mert ez nem egyértelmű nekem. -
*Ropi*
félisten
Olyan vakuval lesz csak Hypersync, aminek a t.5 ideje végigvilágítja a mindkét zár által nyitott időszakot - nem hiszem, hogy a Villanjkörte tudná, mert ahhoz túl kis teljesítményű a maga 45 Ws-ával (jellemzően 600Ws körül indulnak azok a fejek, amik már képesek akkorát villanni, ráadásul az is kell hozzá, hogy az IGBT ne vágja le a villanás végét).
-
*Ropi*
félisten
Nem Neked írtam a hozzáfűzést hanem azoknak akikről nem tudom, hogy tudják-e ezt az infót.

A középponti érintkező csak az elsütésére elég: finomhangolható Hypersync csak úgy lesz, ha a manuális vakut a 622 PC sync kimenetére kötöd (TTL módban vakupapucsról ha jól emlékszem nem működik az időzíthetősége).
-
dzz
aktív tag
Nincsenek félreértések, számomra egyértelmű, hogy TTL nem lesz, de a kényelmet szeretném ha már a lehetőség adott

Szóval egy YN685 tudja a jeleit venni 622C-TX-nek és minden paramétere a TX-ről állítható. A TTL kivételével szeretném ezt megtenni valamivel ami mehet a 622C-re. A manuális vakuk 1 darab érintkezője gondolom nem elegendő a távbeállításhoz, ezért a kérdés. Most Metz 32-esek vannak rajta amik Canonhoz valók, de minden beállítást kézzel kell csinálni, csak elsütni tudja. Ezeket szeretném lecserélni valamire amit a TX-ről teljesen vezérelni tudok. A TTL később esetleg jól jöhet más fényképezőhöz, de nem kitétel, mivel még fogalmam sincs mi lesz a következő gép amit megveszek. Egyedül a HSS ami jó lenne, ha menne mFT-vel is. Elvileg ez megy is... -
*Ropi*
félisten
Szinte bármilyen vakut elvillant, ami manuális vagy E-TTL-t tud és Canon talpa van (a régebbi A-TTL-eseket - mint pl. az 540EZ - csak manuálban). Könnyebb lenne választ adni ha behatárolnád az árkategóriát is.
(#7248) phaseOne: Rögzíthető PC-Sync (Prontor Compur) kábel - a Mikrosatnál, Tripontban, stb. kapsz.
-
dzz
aktív tag
Köszönöm!
622C-TX-hez mely vakuk ajánlatosak? Kaptam egy szettet egy adó és két trx személyében. A TTL-t jelenleg nem tudom kihasználni rajta lévén mft kamerám van, de ez változhat a jövőben. Eddig nem gondolkodtam idegen vakun, de ehhez a rendszerhez kedvet kaptam csak tanácstalan vagyok ezügyben. Jelenleg régi Metz-ek vannak rajta amit kézzel kell állítgatnom.
-
dzz
aktív tag
Yongnuo vakukhoz külső akkupack éri meg jobban vagy inkább Eneloop akkukból szerezzek be többet? Láttam zselés 12Ah-s akkuval megoldást egy börzén, a készítője szerint 12 órán át bírta gond nélkül és végig ugyanolyan gyors volt az újratöltés. 12 órát nem akarok fényképezni, de a gyors újratöltés mindenképpen előny és az sem baj, ha kissé nagyobb súlyt kell magammal vinnem.
Ha Eneloop, akkor melyik? Van a fehér amiből van új jelölésű is és van a fekete. -
-
kátú
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
na akkor mostmár semmit nem tudok

Akkor milyet kéne vennem, ha ezek a kitételek:
- kb 50 es kulcsszám
- minnél rövidebb újratöltési idő
- TTL támogatása Panasonicon
- forgatható és dönthető fej
- teljesen manuális beállítási lehetőségek -
zso79
őstag
Meike MK320 vagy a Nissin i40 tud Oly vázzal remote ttl-t?
-
Grga_Pitic
aktív tag
FL-50R időnként felbukkan használtan 50 körül, az 50-es kulcsszámával nem nagyon marad el teljesítményben ezektől, igaz méretben sem. Használtan is megbízhatóbb szerintem, mint a kínaiak újonnan, és tud TTL-t meg HSS-t, bár nem tudom, mennyire működik együtt a Pana vázakkal.
Az FL-36 vagy Pana ikertestvére viszonylag jól passzol méretben az MFT vázakhoz, és olcsó is használtan, csak hát ugye itt a teljesítményben és újratöltésben (2 akku miatt) kell kompromisszumot kötni. -
szuszinho
őstag
Nem követem, hogy jöttek-e ki újabb típusok a YN-nél, csak meg szeretném kérdezni, hogy mik az ajánlottak. Jelenleg egy 565 van tervben D5200-ra.
Köszi!
-
*Ropi*
félisten
-
kátú
őstag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
uhuh hát nem kicsit brutális
igen, annyjból biztosan jó lenne a TTL, de azok meg drágák is amik erősek nagyon -
Grga_Pitic
aktív tag
-
szecsgeri
tag
Szia!
Először is köszönöm a válaszod. Másodszor pedig elég szűkszavú voltam. Nos, az elképzelésem az, hogy a vakut kihelyezem a gép mellé egy megfelelő állvánnyal. Csíkos István makrói fogtak meg, és hasonló elképzelésem volna. Tehát a kérdés továbbra is adott, hogy ehhez kb. mekkora softbox illene? Egy manuál 50 mm-es obit használnék közgyűrűzve, ha ez számít.
] -
kátú
őstag
válasz
matyi012345
üzenetére
hmm akkor utánna kellene nézzek azthiszem hogy megy e vele...
Grga_Pitic: portrézni és rendezvényezni szeretném használni, nem feltétel a nagy villantási erő, de szeretem ha bőven marad tartalék, mert ha mondjuk nem "nagylátó" objektívet használok, hanem egy kis telét és vakuzni akarnék akkor ugye az erősebb vaku ad lehetőséget a villantáshoz. Ha megtennéd, hogy kipróbálod az jólenne

-
Grga_Pitic
aktív tag
Miért pont ezt? Mire akarod használni?
Ha már Godox, akkor a TT600-at javaslom, mert abban van beépített 2,4GHz-es rádiós rendszer, 60-as a kulcsszáma és egyébként fele ennyiért beszerezhető (OK, nem Magyarországon, Amazon vagy eBay-ről). Nekem amúgy pont van TT600-am az Olympus E-M10 II mellé, ha gondolod, akkor kipróbálom, hogy a vakusaruba rakva elvillantja-e (ezt a felállást még nem próbáltam, ugyanis baromi nagyok és nehezek ezek a vakuk, a G6-on nemcsak hülyén fog kinézni, de ki is fogja csavarni a kezedből). A vázon villantásra egy használt FL-36-om van, az tud TTL-t és Auto FP-t (HSS), igaz a kulcsszáma csak 36. A hardveraprón amúgy éppen hirdeti valaki ennek a Panára rakható ikertesóját, az FL-360-at, szerintem korrekt áron. Hacsak nincs nagyon racionális érv a nagy teljesítményigényre, én azt venném. -
kátú
őstag
válasz
matyi012345
üzenetére
Ilyent szeretnék venni hozzá, szóval akkor azt mondjátok, hogy a kicsi pana g6 el fogja tudni villantani ezt?
-
kátú
őstag
Sziasztok, ne nézzetek teljesen analfabétának, még ha annak is tűnik a kérdésem
Ha veszek egy manuális vakut, azt a fényképező tudja adni neki attól a jelet, hogy most villanj? persze az erősséget meg hasonlókat nekem kell beállítanom, azt tudom, de nemigazán értem meg, honnét tudja, mikor kell neki villannia?Válaszotokat előre is köszönöm
-
szecsgeri
tag
Üdv!
Makrózáshoz mekkora softboxot érdemes venni? Elég kb. 15×17cm-es vagy nagyobb pl. 20×30cm?
Köszi

-
gtesteban
tag
Sziasztok!
Pár hónapja vettem egy Fuji Finepix HS10-es fényképezőgépet.
A saját vakuja megadta magát, de ahogy észrevettem lehet rárakni külső vakut.
Valaki tudna nekem ajánlani egy aránylag olcsó de használható vakut ami jó ehhez a géphez?
Válaszotokat előre is köszönöm.
üdv: Pisti
-
metal01
őstag
SB-700-hoz diffúzort vennék. Van valami különbség a 8k-s bolti Nikon és az e-bayes párszáz forintos között azon kívül, hogy a márkát kellene megfizetni?
-
metal01
őstag
válasz
randras_83
üzenetére
Az lesz, csak még nem döntöttem el, hogy mit

A rajztábla jól néz ki. Engem is érdekel majd, hogy milyen

-
*Ropi*
félisten
válasz
randras_83
üzenetére
A vele való tapasztalatokat majd írd meg kérlek a rajztáblás topikba, mert Huiont még nem használ senki de sokan kíváncsiak rá!

-
randras_83
addikt
válasz
metal01
üzenetére
20asért lőjj egyet kintről, ha meg nagyon kell szólj adok egyet próbállgatni.

BTW berendeltem egy rajztáblát, mert kurv@ vagyok. Anya meg fog ölni
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
*Ropi*
félisten
Korábban írtam róla: nem egy ligában játszanak, de mindkettőnek megvan a maga előnye / hátránya a másikhoz képest. Ha rendszert építesz, akkor már eleve rendszerben kell gondolkoznod, pl., hogy a később a rendszerbe kerülő vakuk teljesítménye hogyan viszonyul majd a már benne lévőkéhez, milyen közös fényformálókat tudsz használni rajtuk, stb. Rendszervaku párosítása stúdióvakuval olyankor jó, amikor a rendszervakut olyan speciális feladatokra tudod használni, amire a kisebb teljesítménye, mérete és szűkebb fénynyalábja miatt alkalmasabb - a stúdióvakut viszont nem-, vagy csak körülményesen lehetne erre befogni (pl. hajfényként, szűkítővel).
(#7217) metal01: Örülök, hogy sikerült lebeszélni róla.

-
matyi012345
őstag
Ilyen felhasználásra igazából megfelel. 300Ws-nél az 1/16 már tud okozni kellemetlenséget. Azért is mertem ajánlani a Basic3-t mert az 1/32-edet tud ami ilyen teljesítménynél még vállalható. Nagy teljesítményen nem fogod használni a 300Ws körüli fejeket ilyen felhasználásra, tehát bírni fogják nagy valószínűséggel. A garancia ami még meggondolandó, ha esetleg mégsem bírják.
-
metal01
őstag
Üdv!
Nikon D7200-hoz vennék egy Meike MK910 vakut. Mennyire ajánlott ez a márka és konkrétan ez a vaku? Van-e valami hibája, stb? Tényleg lehet egy lapon emlegetni a Nikon SB-700-al ill. Nikon SB-910-el?
Előre is thx!
-
_seth_
veterán
válasz
matyi012345
üzenetére
140e 2db 320-as, 2 állvány és 1 softbox, 1 ernyő, táska, rádiós kioldó.
86e 3db 300-as, 3 állvány, 2 softbox, 2 ernyő, táska, rádiós kioldó.Mindenképpen 3 vakut szeretnék és nagyon jó lenne 3 egyforma. Még amit korábban kihagytam: YN600EX-RT 40e ebayről, azt hozzátéve a mostani 2db 600-ashoz olcsóbban ki lehetne hozni a rendszervakus felállást, de az általad is említett problémákból kiindulva (fénye, modellfény) sem lenne egy ideális rendszer.
Gyakorlatilag jelenleg csak megtetszett a műtermi fotózás, ennyi áll mögötte, páromon, barátokon próbálgatnám a fények elhelyezését, erre a célra keresgélek olyan szettet ami ha működik egészen jól használható.
A DE-300-as godox esetén ami pozitívum: 1/16 az alsó határ, sok esetben csak 1/8. A modellfény pedig szabadon állítható.
Persze, hogy a valóságban mit tud... az csak élesben derülhet ki. Neten általában jó véleménnyel vannak erről a godoxról.
Értem én, hogy a mikrosat időtállóbb, bár pechemre eddig amikor közel kerültem egy mikrosat vakuhoz mindig megadta magát
Photoexpon is mire kivártam a sorom nem villant el, másik workshopon ugyanez... tegnap az egyik hensel adta meg magát kb 100 villanás után, pech. -
matyi012345
őstag
Fentebb volt szó ezekről a vakukról. Ha választani kéne akkor a bowens bajonettes éri meg, arra utána egyszerűbb lesz fényformálókat beszerezni, nem kell plusz pénz adapterre sem. Csak a Godox DE széria bowenses ezek közül. A márka maga viszont nem a legjobb, én inkább próbálkoznék egy Mikrosat Basic kittel. Sokkal nem drágább de egyszerűbb beszerezni, garis és időtállóbb. A mikrosatos fejek évek múlva is ugyanúgy fognak szolgálni még aktív használat mellett is. Ezekkel a márkákkal sokkal több gondod lehet később. 140 körül van egy dupla 320-as kit emlékeim szerint, szerintem sokkal inkább megéri hosszú távon. Ha dupla kitet veszel, akkor is ki tudod egészíteni a világításodat bőven a körtékkel, mivel a basic320 fejek 10Ws-re is képesek lemenni ami már elég jó. Ha nem használnád őket sokat, és nagy teljesítményt se vársz tőlük akkor jó lehet egy kevésbé márkás szett is. 1/8-adon bármilyen vaku elvan az idők végezetéig is.

-
_seth_
veterán
Akkor leírom, hogy konkrétan mire gondoltam, stúdió vaku téren jelenleg 2 db villanj körtét tudok felmutatni.
Rendszervakuból van 2 db 600EX-RT (+egy 90EX az EOS M-ről, ami viccesnek tűnik, hogy mire jó, de pl arra, hogy E-TTL-ben tudja vezérelni a másik két vakut ha kell, persze csak beltérben).Amit szeretnék: 3 vaku, 1 méhsejtrácsos, 1 nagyobb softbox, egy ugyanakkora/kisebb softbox vagy octobox vagy strip box.
A villanj körték bár megvannak, de azokból kiindulni felesleges lenne. A két rendszervaku jó lehetne ha lenne egy harmadik, persze még akkor is kellene állvány, fényformáló, rendszervaku-fényformáló adapter. Még ha a teljesítménye elég is lenne ez a vonal így sem lenne egyrészt olcsó sem, másrészt hibátlan sem. Nincs modellfény, lehet az elemekkel kínlódni, és közben a rendszervakuk "kopnak" amiket eredendően nem erre a feladatra vettem.
Ezzel szemben már 80-110e körül lehet rendelni angliából ebayen olyan szetteket amikben van 3 db 250-300Ws teljesítményű vaku, minden vakuhoz állvány, fényformáló. Godox, Jinbe, Caler (= Jinbei) márkák futnak ha jól látom, persze nem a csúcsot képviselik de jelenleg totál hobbi célra kellene csak. Valamint ha tönkre is megy valami a mikrosat ezeket a "csúcsminőségű" vakukat is meg tudja javítani fillérekért.
Pl egy ilyen sem lenne rossz: [link]
-
matyi012345
őstag
Igazából nincs értelme összehasonlítani. Amikor még tartottam rendszervakut akkor összemértem a 400-asommal, (standard reflektor vs csupasz rendszervaku nagylátó állásban) kb 2,3 FÉ-vel volt gyengébb a rendszervaku (YN560 III). Studiovakura úgyis fényformálót kell rakni és annak a tulajdonságai döntik el, hogy elég-e vagy sem. Egy rendszervakut nem szokás fényformálózni és amúgy sincs meg a kellő villanási szögük és az erejük sem. Egyetlen rendszervaku sem képes megfelelni egy jó minőségű 300-as studiovakunak. Jó esetben egy 150-esnek talán még igen, de a villanási szög akkor is probléma, plusz modellfény, hűtés nincs megoldva, stb... A rendszervaku viszont (a villanj körtével együtt) többet tud nyújtani egy szűkítővel mint egy bowens felépítésű vaku. Én pl. szűkítővel mindig a körtét használom mivel hasonlóan a rendszervakukhoz előre megdobja a fényét.
Grga_Pitic:
Igen néha már sok is. Egyik barátom vett egy 600-asat ami 1/16-ig szabályozható és f5,6 alá nem bírt bemenni 180-as oktoboxxal portréra. Túl távolra meg nem mehet vele, mivel akkor a fény karaktere is változik.
Mindig úgy kell összerakni a rendszert hogy legyenek olyanok amivel jól oda lehet szúrni ha kell az erő, de legyenek olyanok is amivel le lehet menni néhány Ws-ra is. Szerintem érdemes 5Ws-400ws között tartani vakukat, de témafüggő. Nekem még 1/4 teljesítménynél nagyobb nem kellett soha, de mindig le is tudtam menni néhány Ws-re ha szükség volt rá.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Grga_Pitic
üzenetére
Pontosítok: amik 1/16-ig szabályozhatók, azok véleményesek.
-
Ferenc1989
tag
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Van egy Olympus em10-em és egy Yongnuo 660-as vakum. Ha a vakun beállítom a Multi (stroboszkóp) villantást és nincs a gépen, akkor a vakun lévő gombbal elsüti és jól is működik. Amint felrakom a gépre nem sikerül egy expo alatt többet villantani vele. A HSS-nek köze lehet ehhez? Lehet csak én nem tudom, hogy kell beállítani. Valaki tudna segíteni?
Más: Yongnuo 560tx-et használt valaki olympus gépen? Minden további nélkül működni fog, csak mert canonra illetve nikonra láttam.Előre is köszönöm.
-
Grga_Pitic
aktív tag
Ropi vagy Matyi majd megmondják a tutit, nekem eddig a 160Ws-os hobbi stúdióvaku is elég volt gyerekeknél egész alakra (kb. 1 méter távolságból) ISO200 mellett, sőt le is kellett szabályozni. A 60-as kulcsszámú rendszervakut sem érzem kevésnek. Extrém helyzetben lehet az érzékenységen emelni. Túl erős vakut sem érdemes venni, főleg ha max. 1/64-ig szabályozható, mert nyitott rekesszel portrézás mellett teljesen leszabályozva is túl sok lehet a fény.
-
Clemi
veterán
Ez engem is érdekelne
na meg hogy mekkora teljesítményű vaku kell, ha viszonylag közelről világítunk, illetve a 200W és a 300W mire elég egy ernyő mögött vagy egy szoftboxban. Egy 60x90-es softbox egész alakosra 300W-os vakuval elég lehet? Azt tapasztaltam korábban, hogy a 48-as kulcsszámú vaku igen karcsú volt. -
_seth_
veterán
Rendszervaku Ws vs. stúdióvaku Ws teljesítményt hogyan lehet összehasonlítani megközelítőleg?
600EX-RT GN60, helyette egy GN50 250 Ws stúdióvaku elképzelhető, hogy gyengébb? Régebben még 580EXII teszteknél olvastam olyat, hogy kb 300 Ws lehet azoknak a vakuknak a teljesítménye.
Azonos softboxban a rendszervaku mennyivel maradhat el a stúdióvakutól?
-
sonikon
csendes tag
Üdv!
Van már valakinek tapasztalata az új "Cactus V6 II" vezeték nélküli vakuvezérlőről?
Konkrétan az Oly/Pana gépeken való használhatósága érdekelne.
Egyenlőre csak az ebay-en látok beszerzési forrást. -
Clemi
veterán
Egy újabb kicsapongás részemről: Tudom eléggé amatőr, de mennyire gáz ez a cucc, ha az én korábban írt felhasználási terveim nézem?
Új hozzászólás Aktív témák
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Torrent meghívó kunyeráló
- Xbox tulajok OFF topicja
- Revolut
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Filmgyűjtés
- További aktív témák...
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- Apple iPhone 14 Pro Max / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku: 87%
- iPhone 14 128GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- Apple iPhone 13 Pro Max Graphite ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB-100%-3hó gari!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I7 12700E / RTX 3070Ti / 32GB DDR5 / 1 TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

én igen keményen meghúztam, de akkor is mozgott rajta
, de viszont a kis oly fl600r valami csodás volt rajta 
amúgy neked is lötyög a vaku at olyn?

Fotózásból olyan 30 év maradt ki és nem jól döntöttem amikor a Lumix mellett döntöttem
köszönöm