Hirdetés
- CES 2026: a Gigabyte legfrissebb csúcs-VGA-ja mindenképp kitűnik a tömegből
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- HP EliteBook / ZBook topik
- Apple asztali gépek
- CES 2026: árad a Panther Lake az Inteltől
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Melyik tápegységet vegyem?
Új hozzászólás Aktív témák
-
A Zéé
addikt
válasz
psycroptic
üzenetére
az új sb700 az biztos, hogy nem lutri. Már csak a gari miatt se. Én is nagyon fáztam a használttól, ha visszaolvasol pár oldalt, látszik is, de nekem legalább akkora parám volt az új, de kínaitól is.
sb600 lett végül, (épp azért, ahogy írtad is, hogy normál használat mellett talán nem nagyon mennek tönkre) és úgy tűnik, remekül muzsikál eddig. Remélem megtartja eme jó szokását
-
psycroptic
őstag
-
A Zéé
addikt
válasz
psycroptic
üzenetére
használt sb-600? Annyi mint a Yongnuo, de mégis csak Nikon.
-
psycroptic
őstag
válasz
szarkad333
üzenetére
Na most már zavarban vagyok, mint Ádám és Éva anyák napján...

A yongnuokat szidják is meg dicsérik is. Az SB-700-ról viszont semmi rosszat nem olvastam még(vagy nem jó helyen olvasok). Ennyire megéri a plusz lóvét(~30.000.-HUF) az SB-700 vajon?
-
Real_Necro
veterán
válasz
szarkad333
üzenetére
Addig nincs gond, míg egy fontos eseményen cserben nem hagy... Nekem ennyi elég volt a váltáshoz, hogy néha elfelejtett kommunikálni a vaku a vázzal. Családi eseménynél még ok lehet, több időd van képelni, de rendezvényen, amikor csak az a pillanat van... Aztán lehet csak nekem volt ilyen balszerencsém az Oloong-al.

-
szarkad333
tag
válasz
psycroptic
üzenetére
olcsobb mint az sb 700 es nem rossz minosegű talán a yongnuo yn568ex,én azt használok idáig megelégedéssel idáig hasznaltam sb600-800-900at és nekem ez a yongnuo jobban tetszik mint a 600-800. a 900astol kicsit elmarad, talán a megbizhatosag a nikonokra jobban jellemző de majd nemsokára kiderül a szalagavatokon hogy muzsikal a yongnuo
-
-
*Ropi*
félisten
válasz
psycroptic
üzenetére
N betűs vakukban
nem vagyok naprakész (C betűst használok
), a Nagy Nikon DSLR topicban érdeklődj szerintem! Vagy keresd meg Real_Necro olvtársat, ő nemrég kalandozott 3rd party vaku vásárlással kapcsolatban a D90-jére. 
-
*Ropi*
félisten
válasz
fureszcanon
üzenetére
Mi történt vele, túl nagyot villant?

-
*Ropi*
félisten
válasz
psycroptic
üzenetére
Megkülönböztetünk "buta" (csak középérintkezős) és x-TTL-t tudó (okosabb) kioldókat, ahogy vannak csak manuális (csak középérintkezővel rendelkező) és TTL-t tudó (több: Canonnál 5, nikonnál 4 érintkező van) vakukat. Bár ez sem minden esetben igaz, mert a kínaiak megbolondították a piacot ilyen "félhülye"
vakukkal, amik ugyan csak középérintkezősek, viszont optikai slave-ként tudnak TTL rendszervakuként működni, sőt az elővillantást is számolják így sima optikai slave-ként is megállják a helyüket).Manuális ("buta") rendszerben elvileg csak 1. és 2. redőnyre való szinkronizálás lehetséges, de némi trükközéssel a nagy sebességű vakuszinkron (HSS / FP) is megoldható, ha ért hozzá az ember és támogatja a vakuja is.

E / I-TTL protokollal kommunikáló rendszerekben a nagy sebességű vakuszinkron (HSS / FP) már a dobozból kivéve működik, nem kell hozzá mókolni. Ezen kívül a távoli manuális vezérlés, a csoportarányok kezelése, stb...
Érdemes tudni még, hogy a legtöbb "buta" kioldó 433 MHz környékén üzemel, ami nem túl szerencsés: a régebbi vezeték nélküli telefonok, illetve elektromos kapunyitók is pontosan abban a tartományban sugároznak, így nagy a rádióinterferenciás zavarás lehetősége. Másrészt erre a frekvenciára egy normális méretű antenna 17,5 cm hosszú: láttatok már ekkora antennát kioldón gyárilag? Nem hiszem, viszont ebből következik, hogy mivel nincsen meg az elegendő leadott teljesítmény így eléggé üzembizonytalan a működésük. Én régen a buta kioldóimra építettem külső antennát, onnantól megszűntek az előtte elég sűrűn megjelenő fekete képkockák.

Az okosabb (TTL-t tudó) rendszerek már 2.4 GHz-en kommunikálnak (ott csak a WiFi zavarhatja, de az sokkal kezelhetőbb zavarszűrési szempontból a digitális kódolásnak köszönhetően). Ráadásul a jobbaknál már nincs külön adó és vevő, hanem minden egység adó és vevő is (transceiver) egyben, ami a redundancia szempontjából sokkal jobb (nem kell felesleges biztonsági tartalék adó és vevő sem).
Érdemes arra is figyelni, hogy a kioldó milyen elemet használ: a buták adójába jellemzően olyan fajta 12 voltos kell, ami az autóriasztók távirányítójába is, a vevőikbe viszont AAA méretű (mikroceruza) cellák. Ezek nehezen beszerezhetőek és drágák. Az okosabb kioldók AA méretet használnak (kivéve Pixel Knight: CR2 az adóban és CR2032 a vevőben
) az adóban és a vevőben egyaránt, így nem kell 2 fajtát tárolni mindenből. Érdemes alkáli elemmel használni őket, mert az akkuk cellafeszültsége (1.2V) nem elég nagyobb igénybevételnél az elemek 1.5 voltjával szemben.Amit korábban írtak: a leánykori nevén RF622 kioldó (ismertebben a YongNuo YN622) az egyik legjobb ár / tudás arányú termék a piacon, én is ilyeneket használok teljes megelégedettséggel.

"A manuálban való működés azt jelenti, hogy nekem kell kitalálni adott záridőhőz az elvillanás "mikorját"? Bocsi a hülye megfogalmazásért. Az okos vezérlők pedig beállítják maguktól a géphez a megfelelő villantást?

Az elvillanás mikorja adott a használt váz és vaku tudásától (1. illetve 2. redőnyre vagy nagy sebességű vakuszinkron) függően, manuális fényképezés esetén a vaku villanásának erősségét kell beállítanod a kívánt képi hatás eléréséhez.
"...és van olyan vaku ami mindkettőt tudja a rádiós és optikai vezérlést?"
Vannak már olyan hibrid kínai vakuk, amik tudják, de kicsit véres a szájuk, meg kilóg a belük...
A saját szememmel olyan Yongnuo 565EX-et láttam, amit (Canon talpas verzió létére) Nikon D700 vázról vezéreltünk CLS-ben.
Viszont a gyári Canon ST-E2 infra kioldó jelére se kép, se hang... 
-
fureszcanon
csendes tag
YN-468 vakunak hiányzik a hátsó nyomógombos panel-e.
Javíttatnám illetve vennék hibás régi YN-468-atIlletve hibás Metz 48 vakut is keresnék, alkatrésznek szükséges, árban megegyezünk.
kösz
-
Andrew31
senior tag
válasz
psycroptic
üzenetére
Ezt is lesd meg! én fogok egyet farigcsálni, csak megfelelő műanyag kellene. A munkahelyemen van egy fajta, de mindig elfelejtem megnézni.
-
psycroptic
őstag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
Na! A tényállás a következő:
szeptemberben meglepem magam egy Tamron 90-el amihez a beépített(vaku) sehogyan sem lesz elég és pl. az apróbb rovarokat azzal megvilágítani más szögből, mint előröl. Többek között ilyenre is használnám.
(#4084) Andrew31: meglesem az árát annak amit említettél.

-
Andrew31
senior tag
válasz
psycroptic
üzenetére
Amit én vettem nemrég, az is ilyen, Yongnuo YN-568EX (lehet van kisebb/más típusban is, én nem néztem végig mindet), persze a rádiós csak kiegészítővel, de a vakura villanás beépített.
-
JohnyBlue
addikt
válasz
psycroptic
üzenetére
No, meg se kell itt nekem szólalni
A többiek mindent elmondtak 
Amúgy mihez, mire használnád a vázról levett vakut, vakukat?
-
Zozzer888
addikt
válasz
psycroptic
üzenetére
Nem a mikorját kell beállítanod, hanem az erősségét. Az "okos" (TTL-es) vezérlők igen,de ahhoz olyan vaku is kell.
Igen, van olyan vaki ami tud Slaveként is üzemelni és TTLt is tud.
-
psycroptic
őstag
válasz
JohnyBlue
üzenetére
A manuálban való működés azt jelenti, hogy nekem kell kitalálni adott záridőhőz az elvillanás "mikorját"? Bocsi a hülye megfogalmazásért. Az okos vezérlők pedig beállítják maguktól a géphez a megfelelő villantást?

Szerk.:
és van olyan vaku ami mindkettőt tudja a rádiós és optikai vezérlést? -
JohnyBlue
addikt
válasz
Andrew31
üzenetére
Na de azert ne zavarjuk ossze a kerdezot

Vannak a sima kommersz manual dolgok. (jó olcsó) (RF-602) amit felpattintasz vakura meg vazra és csak elsuti a vakut. de nem visz at vezerlest. azaz a vakut MANUALBAN hasznalod.
meg vannak a tényleg pöpec (RF-622) kioldók melyek már átviszik a váz okosságait is...
Illetve van még amikor a saját beépített kisvakuddal tudod ellőni a többi vakut. illetve tudod vezérelni őket.
-
Andrew31
senior tag
válasz
psycroptic
üzenetére
Igen, gyakorlatilag teljesen olyan a működés, mintha a gépvázon lenne vagy vezetékkel hozzákötve, csak távolabb is elhelyezheted (akár többet is és csoport(ok)ban működnek) és nem akadályoz kábel.
-
psycroptic
őstag
Csak, hogy én is értsem:
ezek a rádiós kioldók úgy működnek, hogy egy vevőt felcsattintok a vakura egy adót a vázra és x méteren belül a kép készítésekor ellövi a vakut?
Van valahol valami táblázat szerűség arról, hogy milyen záridőnél hogyan állítsuk be a vakut?

-
Andrew31
senior tag
OK, beújítva.

Mennyi cuccot rendeltem az elmúlt 2 hétben...
Vagy 30 tétel, köztük az állvány is... 
..Amit hamarosan meg kellene csinálnom... -
Andrew31
senior tag
Itt, csak a 603-as listájában van a D7100, megy a 602-vel is tuti?
-
rii
nagyúr
köszönöm az info-kat!
(#4065) *Ropi*:
köszönöm .-)
persze addig még egy rögös út vezet, míg elkezdjük próbálgatni -
*Ropi*
félisten
A 3 váz közül csak a Canon 40D-nek van PC-sync csatlakozója: ezen keresztül tudod szinkronkábellel az egyik stúdióvakuhoz csatlakoztatni, aminek a villanása elvillantja a többit is (ha azok tudnak optikai slave módot, de ahogy láttam van rajtuk érzékelő, tehát igen).
Ha nagyon nem jön össze keress meg PÜ-ben: elmegyek és megnézzük mit lehet összebarkácsolni!

-
j.bravo
addikt
Stúdióvakuk

Szinkronkábellel, vagy rádiós kioldóval szokták összekötni. De ha TTL-ről átállítod manuálisra a vakut a vázon, akkor annak a villanására is el tudnak villanni. Persze akkor (bár kis mértékben, lévén a nagyok jóval erősebbek) a váz vakuja is beleszól a világításba. -
rii
nagyúr
sziasztok
havercsaj cégénél most nincs fotós, csak felszerelés, és szeretnék tudni mi-micsoda, meg kb. mennyit érhet (nem akarják eladni, csak tudni akarják h mi is van náluk, mekkora éktékre kell vigyázniuk)
0.) állvány:

előre is köszönöm!
-
Zozzer888
addikt
Ezt keresed és ebayról érdemes.Ami nekem van az Blazzeo SLT-4, de nem találok most ilyet ebayon, de ez hasonló.
-
fulton
addikt
Sziasztok
Van egy Canon 550D gépem és hozzá egy Canon 430 EX II vakum. Úgy tudom ez másik vaku fényével nem villan el, így arra gondoltam beszereznék egy vaku kioldót hozzá. Az nem baj ha ETTL adatokat nem továbbít, mi a legolcsóbb hozzá kapható kompatbilis kioldó? használt is jöhet (természetesen mind adó mind vevő is kell)
-
tozso76
aktív tag
válasz
tozso76
üzenetére
Megjött a Yongnou YN500. Hát azt kell mondjam hogy, kellemesen csalódtam. Összeszerelés, műanyagok minősége, gombok, akku fedél mind rendben van. Müködik TTL-ben az öreg öddével. Megy a HSS is. Elégedett vagyok vele eddig. Főleg ha figyelembe vesszük a 27.400Ft-os vételárát.
-
Andrew31
senior tag
Köszönöm a válaszokat!
(sajnos nem vettem észre eddig)Ma meg is rendeltem.

-
Andrew31
senior tag
Sziasztok!
Nagyon szemezek a Yongnuo YN568EX típussal, de nem ismerem a hátulütőit a nagy márkák modelljeihez képest.
Tudnátok írni pár dolgot, amiben hátrányt szenvedhetek (már ha van ilyen egyáltalán), ha emellett döntök?Köszönöm.

-
*Ropi*
félisten
Nem mindegy, mert tárgyfotózásnál vakutól vakuig járkálva egyenként be tudod állítani rajtuk a megfelelő teljesítményt, viszont rendezvényen a távolra telepített vakukhoz nem tudsz odarohangászni (vagy is oda tudsz, csak akkor lekésed a képeket). Tehát kell a vezeték nélküli teljesítményállítás lehetősége, vagy nem: ez itt a kérdés.

-
Graphy
aktív tag
...és ha már idetévedtem fel is tennék egy kérdést.

Egy ideje gondolkozom rendszerbővítésen (nikonhoz), és még nem tudtam eldönteni, hogy mi a legjobb megoldás, eddig ha kellett kölcsön vakuval egészítettem ki a felszerelést. Jelenleg egy SB-910 rendszervakut használok, és ezeket szeretném kibővíteni 2 db slave vakuval, tárgyfotózáshoz, rendezvény fotózáshoz és portré fotózáshoz.
Gondolkoztam ilyen manuális vakun is:
...és ehhez már nem kell külön kioldót sem venni, mert beépített rádiós vevővel rendelkezik, plusz 1 kioldóval.De ugye ezt a márkát van aki dicséri, van aki szidja.
Gondolkoztam 2 db SB-700 beszerzésén is + kioldók (na de kioldóból is milyet érdemes, mert van a yongnuo és a pixel, ez utóbbit is van aki szidja). Ha bemegyek egy üzletbe ott úgyis azt fogják rám beszélni, ami a polcon van.
Szóval még nem jutottam dűlőre, csak olvasgatok pár hónapja. Nikon vakuk drágák, de megbízhatóak...a Yongnuo meg kérdéses. Az SB-700hoz ráadásul nincs is külső akkumulátor csatlakozási lehetőség. Így még az sem dőlt el, hogy manuális vagy TTL legyen.
Nem szeretnék hülyeséget venni és pár hónap múlva lecserélni a cuccokat, de feleslegesen sokat sem akarok költeni. A legmegfelelőbb megoldást keresem...egyenlőre. -
Sera26
aktív tag
válasz
Real_Necro
üzenetére
Ok, türelem, türelem...

-
Sera26
aktív tag
A "ThePhotoGadget"-ről rendelt vakum július 2-től "célországba elküldve" státuszban van. Mennyi idő alatt szoktak onnan átlagban megjönni a cuccok? Várjak türelmesen vagy ideje reklamálni?
-
JohnyBlue
addikt
válasz
Real_Necro
üzenetére
Háááth viszonylag költséghatékonyba akarom megoldani.
622 -> 2db kb 80 valamennyi dodó
602 -> 1 pár 25 dodó körül mocorogJójó értem én, hogy sz0pik ny@lik, s b@szik a 622 de nekem az drága.
-
JohnyBlue
addikt
Nagy kérdés

Stúdió vakukat szeretnék elvillantani
erre a célra RF-602 vagy RF-603 a jobb, megbízhatóbb bla bla? Melyikre érdemes ádozni? -
tozso76
aktív tag
A specifikáció szerint, tud E-TTL II-t is az 5D. Egy szó mint száz, rendelek egy YN500-at. Egy hetem van vakut venni. Nem dolgozni fogok vele, csak hobbi célra kell. Használtam mar Yongnou vakut, egy D90-en. Semmi bajom nem volt vele.
Ha mennem kellene most ki, akkor biztosan egy EX430-at vennék. Kb. 30-35e Ftert tudnék kint venni használtan. Itthon 50k Ft korul mennek. Azt sokallom egy használt vakuért.
Ha megjön az YN500 írok pár sort róla. Ropi Kösz az infót. -
-
FireLord
aktív tag
Sziasztok, Canon 1100D-hez milyen vakut ajánlanátok bestbuy kategóriában általános használatra?
-
*Ropi*
félisten
válasz
tozso76
üzenetére
Az 5D classicban még nincsen FCM (Flash Control Menu): azzal nem fog működni, csak az 5D2 és 5D3-mal (az 5-ös szériából). Ugyanígy nem fog menni az 1D, 1Ds, 1D2, 1D2n vázakkal sem, csak az 1D3-mal és újabbakkal. Két számjegyűek közül a 40D a legrégebbi, amivel működik.
-
tozso76
aktív tag
Sziasztok!
Venni szeretnek egy Yongnou YN500-at. Canon 5D-vel használnám. Létezik hogy nem tudna ez a kombo ettl-ben működni? Az ebay-es infóban ez áll: Suitable Camera in TTL function
anon 5D II 30D 40D 50D 350D 400D 450D 500D 550D 600D 1000D 1100D
Egy másik eladó pedig ezt írja: 2), Hot shoe TTL mode: Canon 1Dx, 1Ds series, 1D series, 5DIII, 5DII, 5Dstb.Please note NOT compatibile 350D, 400D ,10D,20D,30D,5D,1D series Canon camera
Vagy ezek szerint sehogy nem fog működni az 5D-vel ez a vaku?
szerk: Ahh, az egyik eladó szerint kompatibilis a másik szerint nem az 5D-vel. A váz menüjéből nem állítható a vaku, az info szerint. Lehet hogy ezt értik-fordítják félre!? -
*Ropi*
félisten
-
*Ropi*
félisten
válasz
Real_Necro
üzenetére
Én is annyival szoktam, ha sietek akkor meg 2000-rel.

-
*Ropi*
félisten
A mai nagy kapacitású akkuknak (2000 mAh-tól) még a 350/700 mA is kevés, amit az IPC-1L tud. Nyugodtan ereszd rájuk ennyin: semmi bajuk nem lesz tőle, hiszen a 700 mA-s töltőáram is csak 0,3C nekik és 1C-vel (a 2000 mAh-s Eneloop esetében ez 2000 mA, azaz 2A!) nyugodtan lehet tölteni őket. 100/200-on annyira kicsi (0,1C) az áram a cellának, hogy a töltő nem tudja rendesen érzékelni a letörési feszültségesést a töltés végén, aztán azért nem kapcsol le. Szóval nyugodtan lehet 250/500-on vagy 350/700-on tolni nekik.

-
-
Clemi
veterán
válasz
gabor_01
üzenetére
Közben 20 perccel ezelőtt átváltott az az akku is kisütésre..... a töltő, most 100-110 mA-el süti ki az akkukat. Hagyjam így lefutni a folyamatot, vagy szakítsam meg mindenképp? Más töltőm nincs is, az akkukkal együtt vettem az IPC-1L-t úgyhogy csak ebben lett töltve mindegyik, és kb másfél évesek.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

nem vagyok naprakész (C betűst használok
) az adóban és a vevőben egyaránt, így nem kell 2 fajtát tárolni mindenből. Érdemes alkáli elemmel használni őket, mert az akkuk cellafeszültsége (1.2V) nem elég nagyobb igénybevételnél az elemek 1.5 voltjával szemben.

A saját szememmel olyan Yongnuo 565EX-et láttam, amit (Canon talpas verzió létére) Nikon D700 vázról vezéreltünk CLS-ben.
Viszont a gyári Canon ST-E2 infra kioldó jelére se kép, se hang...