- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dell notebook topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- TCL LCD és LED TV-k
- Forrmell.enn
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- 3D nyomtatás
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- RX 6600 Aktív Displayport-VGA átalakító probléma
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
Nem arról volt szó hogy kiveszik az Amazonos linket a gyorsindítóból?
Hát ezt még a 16.04-végleges kiadásában sem sikerült megvalósítani -
cigam
titán
válasz
lionhearted #25551 üzenetére
Szerintem a torrent-el való töltögetés nem olyan megterhelő.
-
cigam
titán
válasz
Merula Alba #25502 üzenetére
Az nem AMD verzió, hanem 32 ill 64bites verzió. Az x86-64-et szokták amd64-ként is jelölni.
-
cigam
titán
válasz
szuszinho #25474 üzenetére
Bár ez már az OS X topik témája, de
- ugyanabban a workgroupban van mindkét gép?
- ip-vel megadva sem látja a megosztást?
- tűzfalbeállítások nem korlátozzák?+ egy hivatalos segítség
-
cigam
titán
válasz
szuszinho #25464 üzenetére
samba
Windows, és OS X alapból ismeri, egyedül androidra kell vmi + fájklezelő okosság. -
cigam
titán
Semmi gond, biztos rosszul fejeztem ki magam. Elkezdett hatni a fogalmazásgátlóm
Nem kicsit vicces, amikor az emberek egy ingyenes operációs rendszertől ugyanazt várják el, mint a fizetőstől.
Ebben viszont nem értek egyet. Én élesen szétválasztanám az operációs rendszert, és a rajta futó programokat. Függetlenül attól hogy mennyibe kerül, bizonyos alap követelményeket elvár a felhasználó (Az általam használt HW kezelése/ismerete,stabilitás, dokumentáció, desktop rendszereken a GUI). Ezek nagyrészt teljesülnek is. Hiszen a legtöbb komponenst ismeri, vagy hozzá faragható, nem ritka, hogy 7/24-ben üzemelnek rendszerek, és a dokumentáció is elérhető (igaz változó minőségben, néha külföldiül).
Előszeretettel használok freeware programokat, és gyakran felveszik a versenyt a fizetős programokkal, vagy néha még jobbak is náluk. Természetesen mindenre lehet ellenpéldát hozni, és nem egyszer nyúltam a zsebembe, amikor egy fizetős program tudta csak az igényeimet teljesíteni.
Összehasonlítás pedig elkerülhetetlen, hisz mindenkinek van kedvenc megoldása, programja, beidegződése,... amit esetleg egy másik op.rendszeren is szívesen alkalmazna/használna. Ez az esetek döntő többségében nem az operációs rendszer tudásán bukik meg ez a dolog.Persze ha nem találok valamire megoldást az elég frusztráló tud lenni, és ezt mindenki másképpen dolgozza fel.
-
cigam
titán
Nincs ezzel gondom. Otthon iMac-en fut az OS X aktuális verziója magyarul, a laptopon a legális W10 magyarul. Linux-al meg csak ismerkedem, de alapvetően az is magyarul szól hozzám.
Arra akartam utalni, hogy általában nem az operációs rendszer(és a vele alapból települő program csomag) nem tud magyarul, hanem az utána telepített programok. Ez persze erősen függ attól is hogy miket, milyen jellegű(mennyire népszerű) programokat futtat az ember. És ez nem op.rendszer függő dolog.
-
cigam
titán
válasz
jimmy399 #24703 üzenetére
Én se tudok külföldiül, és elvárom, hogy gép igazodjon hozzám. Nem érteni akarom a működését, hanem használni szeretném. Ehhez viszont a "gépnek" kell megtanulni magyarul, és nem nekem angolul.
(Persze "ma már" alap lenne, hiszen rengeteg dologhoz kellene, jó lenne, de engem még oroszul tanítgattak az oskolában, és már akkor sem tetszett. Ma meg se időm, se pénzem nincs rá) -
cigam
titán
válasz
Raynes #24662 üzenetére
Az USB-s kérdésem meg mitől lenne agresszív?
Nekem úgy jött le. Volt benne egy erős kételkedés, hogy minek tesz olyat, mikor nem látod értelmét.A második rész meg pont alátámasztja a mondandómat. Hiába teszed a végére a szmájlit, nem tompít az élén. És ez téged minősít, nem mást.
-
cigam
titán
válasz
Raynes #24657 üzenetére
Próbáltam emberünket felrázni,
Miből gondolod, hogy ez a te feladatod, ráadásul elég kioktató stílusban.Jó, de szerveren milyen USB-s eszközt akarsz te SMART-ozni?
Még a kérdésed is agresszív.Syl
Na az Apple társaság az igazi általad lefestett népség. Valami problémát beírtam, jött a duma, hogy "rosszul tartod", vegyél másik NAS-t stb...Hogy is van ez? Ha az Apple userek tanácsai nem tetszenek,akkor már "népség", meg lehet (a hátuk mögött) kifigurázni őket, de aki az ubuntu-sok tanácsát nem fogadja el azt fel kell rázni?
-
cigam
titán
válasz
Neil Watts #24596 üzenetére
Köszi a szintemnek megfelelő szines szagos
Az nem volt világos melyiket kell hova másolni. -
cigam
titán
válasz
Neil Watts #24589 üzenetére
Miért jön elő mindég a Pi? Nem mellesleg Pi-re is van desktop, és GUI-s torrent kliens. Az is eldöcög sokáig úgy, hogy nem értek hozzá.
Most ha tavalyi linket szedek elő, akkor meg az lenne a baj. Elnézést, hogy nincs rajtam füstszűrős sapka, de ezt volt a google első találata.
A #24584-ra ötlet jobban érdekelne. pl. jelszó nélküli ssh belépésről merre van infó?
-
cigam
titán
válasz
Neil Watts #24585 üzenetére
Mennyi erőforrást foglal egy DE? 2GB RAM mellett igencsak luxusnak érzek futtatni egy komplett DE-t
Írtam nem? Ha az erőforrás figyelő valós adatokat szolgáltat, kevesebb mint 1GB RAM-ot eszik. Több mint 1GB marad a többi programnak. Ha jól emlékszem torrentre, fájlmegosztásra használná. Egyik sem eszik túl sok RAM-ot. (Nála kevesebb mint 2%-ot mutat a top a transmission-ra, az 1GB-os Pi2-n. Igaz a daemon, és nem a desktop verzió)
Gondolj bele: Itt van mellettem egy 1st gen RPi.
Ne hasonlítsuk már az almát a citromhoz. Ennyi erővel a telefonokon se kéne GUI, hisz alig van bennük 1GB RAM.
A lustaság nagy úr, inkább utánaolvastam a terminálparancsoknak.
Ő is lusta, így inkább összekattintgatja.
biztonsági kockázat
Mitől is lesz egy (használaton kívüli)GUI kockázat?
Ezt rajtad kívül ki hozta fel?
Én hoztam fel, mert minden évben azt hallom (lassan több mint egy évtizede), hogy majd ez az év lesz a linux desktop éve. pl. [link]
Aztán ez valahogy sose jön össze. Most "végre" lenne egy desktop user, erre lebeszélitek róla.
Tulajdonképpen vicc volt, csak nem jött be (Pláne ha meg kell magyarázni!). -
cigam
titán
Naplózza, hogy kikapcsoláskor/újraindításkor milyen műveleteket próbál végrehajtani? Újraindítottam volna, de percek óta sötét a képernyő, néha felvillan a merevlemez aktivitást jelző LED. Caps lock, num lock LED nem kapcsolható, CTRL+ALT+Fx-el nem tudok konzolra váltani. Ping-re válaszol, és ssh daemon is megy (csak nincs felkonfigurálva, és nem enged be).
Hogyan tudnék "bejutni", vagy felövés nélkül rábírni, hogy kikapcsoljon? -
cigam
titán
válasz
Raynes #24578 üzenetére
Neked ez becsípődött. Attól, hogy te kened vágod a terminált_és_a hozzátartozó parancsokat és azok paramétereit, egy kezdőt igenis elriaszt. Pont lövése nincs hogy melyik mire való és hogyan hívják. Egy kezdő be ssh-zik aztán nézi a kurzort, mint borjú az új kaput.
+ Továbbra sem értem, hogy miért fáj neked, ha fut rajt egy X is. Értem én hogy jót akarsz, és te úgy csinálnád, de még semmi konkrétumot nem írtál arról, hogy milyen baja/hátránya fog származni abból, hogy grafikus felületen kattintgatja össze.Melyik egyszerűbb egy kezdőnek elmagyarázni?
- az apt-get és társait, hogy frissítsen telepítsen keressen meg egy csomagot és föggőségeit
vagy
- a synaptic-al vagy a szoftver központtal megkeresni kedvenc programját, és feltelepíteniHogy lesz így "a Linux desktop éve" 2016?
-
cigam
titán
válasz
Raynes #24557 üzenetére
Nem hangzik rosszul, de valójában mennyi erőforrást foglal egy desktop? Főleg úgy, hogy nem használja semmire. Miközben ezt írom Unity alól, FF-al, kevesebb mint 1GB foglalt a 4-ből. Már ha hinni lehet a rendszerfigyelőnek. Szóval se a CPU-t, se a RAM-ot, de még a háttértárat sem terheli meg.
Otthoni szervernek mindegy,hogy fut-e rajt GUI, vagy sem. A kezdőnek nagy segítség, mert ott összekattintgatja ami kell neki. SSH igazából a valódi távoli kezeléshez jó, ha egy szervet teremben van a gép, akár több ezer km távolságra. Ilyenkor a sávszélességen is spórolsz, és tényleg nincs szükség GUI-ra. Ezek karbantartását nem kezdőkre bízzák. Otthon úgyis ott a monitor/billentyűzet a gép előtt, de RDP-n is röhögve átmegy a grafikus felület a belső hálózaton.
Később, ha megvan a sikerélmény, úgy is megbarátkozik valamennyire a terminállal, mert akad jó pár dolog amit nem tud összekattintgatni, és vagy beletanul, vagy nem. Nem biztos hogy a mély vízbe kell dobni ahhoz, hogy megtanuljon úszni.
-
cigam
titán
14 LTS-el akadt egy kis gondom(Unity-vel ha ez számít). Amikor újraindul, leveszi a fényerőt, már a grub menu is tök sötét. Ugyanez a helyzet, ha elsötétíti(kikapcsolja?) a képernyőt. Amikor visszajön a kép, megint le van véve a fényerő. Hogyan lehet elmagyarázni neki, hogy
- ne csökkentse a fényerőt
vagy
- ha mégis csökkenti, hát tekerje is vissza "ébresztéskor" -
cigam
titán
Ha jól tudom azért, mert a "plugin"-ek, az user könyvtárában vannak. Annak az felhasználónak amelyiknek rendben megy a flash, annak a .mozilla/extensions könyvtárába kukkants bele. Elméletileg ott lesz egy libflashplayer.so, vagy hasonló fájl. Azt másold át a problémás user könyvtárába.
Nem teleik el úgy hónap hogy ne találnának valami huncutságot a flash-ben, és már az adobe is rájött, hogy nincs jövője. Erre most állnak át flash-re?
- Miért nem teszed fel a chrome-ot, abban beépítve van a legfrissebb flash, és csak bankolásra használod.
- Miért nem jó a gyári flash? 11.2 az uccsó hivatalos, vagyis probléma nélkül működne, ha csak 9-esre van igény.
- Kicsit túlparázod ezt a bankolást. Mondjuk nekem nincs is említésre méltó összeg a számlámon -
cigam
titán
Ha virtualbox-ban feltenném a guest additions-t, akkor melyik linux-header-t kell feltenni? Van belőle választék...
+ ez azt jelenti, hogy minden egyes kernelfrissítés után újra fel kell tenni, hogy fordítson magának 1-et?
-
cigam
titán
válasz
fpeter84 #24438 üzenetére
Rossz irányba tapogatózol.
a /dev/sdx magát a fiziaki eszközt reprezentálja. Semmi köze a rajta elérhető partíciókhoz, fájlrendszerhez. (Persze van de nem úgy)
Ami neked kell, az a felcsatolási pont tulajdonosának, és jogosultságainak módosítása.
drwxr-x---+ 3 root root 4096 febr 6 16:27 ubiMivel ez alá csatolod fel, megkapja a szülő könyvtár jogait, vagyis csak a root user írjat olvashat, de már a root csoport se írhat rá.
Tehát úgy módosítjuk, hogy te legyél a tulajdonos, és a gép többi felhasználója (users csoport)
sudo chown -R hts:users /media/ubiA tulajdonosváltás után beállítjuk a jogosultságokat:
sudo chmod -R 775 /media/ubiEzekután te leszel a főnök, tudsz írni, olvasni, belelépni, létrehozni, törölni.
-
cigam
titán
válasz
alitak #24364 üzenetére
Valami egzotikus VGA? Próbáld meg VESA módban. Induláskor F6-al módosítsd a paramétereket.
-
cigam
titán
válasz
lev258 #24358 üzenetére
Sajna nem. Amióta átálltak ffpmeg-re, azóta kakis az mpeg2 kezelés. Munkahelyen egész nap videófájlokkal dolgozom, és az mpeg2 videókhoz be van tárazva egy régi verzió. Az újjabbak mentéskor közlik, hogy "too short", és nem mentik le a videót. Állítólag akkor jelentkezik a hiba, ha nem szabványos/hibás mpeg fájlokkal szeretnék műveletet végezni. De! Nem tartom valószínűnek, hogy profi vágó porogram (EDIUS), vagy profi vágó kártya nem szabványos mpeg2-t állítana elő. Melyik a valószínűbb, hogy több forrásból érkező mpeg fájlok mindegyike hibás, vagy hogy az avidemux-ban rontottak el valamit?
Mtbsrác-nál valami más gond is lehet, mert a működése (pl. a fájl megnyitása) nem esetleges.
-
cigam
titán
A fullcircle magazin fordítói egy éves lemaradásban vannak, vagy vissza a jövőbe? Az új magazin dátuma mindenhol 2015 január.
-
-
cigam
titán
HW csere nélkül nincs realitása. Nem az oprendszer, hanem a rajta futó programok fognak lassan futni, te meg ettől szenvedni. Próbálj egy ultralight distribet, pl. puppy linux
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
lev258 #24200 üzenetére
Amíg külön kezeled a partíciókat, nem is lesz belőle gond soha. Csak akkor okoz(hat)gondot, ha linux alól beleírsz a Windows-os partícióba. Ha mindkét játékos marad a saját térfelén, nem lesz semmi gond.
Foose
Mert hivatalosan a flash verziója megakadt 11-12 környékén, viszont a chrome-ba be van építva az aktuális 20-as kiadás. -
cigam
titán
válasz
lionhearted #24169 üzenetére
Jobb, mintha nem kerül rá semmi frissítés, és ementálihoz hasonlatos a rendszer, és a programok. Mivel az userek 70-80%-a pont nem foglalkozik vele, csak "facsézik". De kinek mi tetszik jobban. Nekem böki a szemem, neked tetszik.
-
cigam
titán
válasz
lionhearted #24156 üzenetére
Nem is az az érdekes hogy admin joggal állítható, hanem 3-ból 2 rendszer alapból automatice telepíti a javításokat, függetlenül attól, hogy milyen jogosultsággal használod.
-
cigam
titán
válasz
lionhearted #24151 üzenetére
Simán áttekertem, mert azt hittem unity-n nincs gnome-os rendszerbeállító. Megintcsak bebizonyosodott hiányos tudásom, aminek hiányát spekulációval hidalom át.
OS X-en nem emlékszem, hogy bármit állítottam volna. Egyszerűen csak települnek. Most rákerestem a Rendszerbeállításokban, és automatára van állítva minden:
-
cigam
titán
Lemerültem, cserélni kéne a D630 aksiját, így nem tudtam előhívni, kipróbálni. Céges gépen Windows alól tanulmányoztam a linkeket.
-
cigam
titán
válasz
lionhearted #24149 üzenetére
Szerintem is túl van ragozva, de az OS X-es példa a tök mezei felhasználóként való automata frissítésre volt példa, ahogy a Windows-on is működik, és nem arra, hogy éppen ki az admin és miért/hogyan az.
+ Elég nagyot ugrottunk az általad linkelt /etc szeresztős automata updater-től, a szintén általad belinkelt GUI képig. -
cigam
titán
Az a difi, hogy az egyik egy kattintással több+ emlékeim szerint rengeteg dologhoz nem is kell + kattintás, elég ha a rendszergazda csoport tagja vagy.
A másikhoz meg úgy kell nekifutni, hogy sudo/gksudo + parancsneve + jelszó. Az én olvasatomban ez nem kis difi. -
cigam
titán
válasz
#40553216 #24139 üzenetére
Pont azért, amit spammer is ír(t). Pl. bárkit megkérdezel aki nem az Ubuntu csecsein nevelkedett, az azt fogja mondani, hogy aki Rendszergazda, az olyan mint a root, vagy az adminisztrátor, kérdés nélkül, élet halál ura(még akkor is ha az UAC előugrik néha). Itt meg már attól a Rendszergazdának neveznek, ha sudoer tagságid van. Pedig a kettő nem ugyanaz.
Ebből adódóan tudatos felhasználóként létrehoztam egy felhasználót, hogy így használjam a gépet, és Rendszergazdaként.
Mire a történet végére értünk, kicsit hülyének érzem magam, és ez frusztrál, pedig én igyekeztem. Ugyanakkor elkeserítő is mert bármennyire is GUI-s, kezdőnek való kattintgatós, az automata frissítési rendszer hiánya sudoers nélkül (a legtitokzatosabb rendszerfájlok szerkesztése az /etc mappában nem éppen felhasználóbarát). Ha nem kérdezek rá, nem is derül ki számomra. Mindenesetre tanulságos volt.
Pont azért nem akartam Arch-ot, és társait, mert nem hegeszteni akarom, hanem csak használni. WEBoldalakat olvasni, levelezni, zenét hallgatni, BOINC számítást futtatni,...
OS X-et se hegesztem. Bekapcsolom az iMac-et, és egyszerűen csak működik. Nem kell mindenféle csuda scriptet rittyenteni, hogy működjön az automata frissítés(Hoppá! Még egy rendszer aminek nem esik nehezére, hogy user-ként használom, de automatikusan frissen tart. Néha szól hogy ez most olyan frissítés lenne, hogy újra kell indítani a gépet. Mehet, vagy majd később?) -
cigam
titán
válasz
spammer #24119 üzenetére
Arra értem, hogy root-ot használsz mindenre, mert a usernek nem szeretnél semmiféle jogosultságot delegálni.
Nem használok root-ot. Nem tudom honnan szedted, és miért ragaszkodol hozzá. Két user van a rendszerben.
- Amit telepítéskor létrehozott rendszergazda.
- Amit én hoztam létre, mezei felhasználóHol/hogyan keveredett ide a root?
Attül, hogy látom miket frissít, még ugyanőgy megborulhat a rendszer, és ugyanőgy nem fogom tudni mi települ. Egyrészt nem tudom mit csinál a pritypraty.puty 1.53-as library, másrészt nem érdekel. Viszont az érdekel, hogy a rendszerem megkapjon minden biztonsági frissítést, program javítást.
Ez nem Windows, hogy akkor is frissítünk neked sunyiban Win10-re, ha nem akarod.
Pedig de. Amint megjelenik egy új kiadás Egyből ott az ablak, hogy ugye frissítesz, naaaa légyzi... most komolyan.... Csak ezt téged nem zavar, nem dimenzionálod túl. Amúgy meg szokták volt mondani, hogy az ajándékot az ördögtől is el kell fogadni. Az én Dell D630-am nem mai gyerek, de tök jól elfut rajt a W10. OEM W7-el kezdte, aztán amikor megjelent, megvettem az akciós 8-ast, most pedig ingyen frissült W10-re.
lionhearted
Köszi az infót próbálom megérteni!tomtyi
Koncepcionális hiba két júzert használni, mikor a gép csak a tiéd.Minden biztonságtechnikával foglalkozó írás szerint soha ne használd aminként a gépet. Én meg úgy használom, hogy még sudo-hoz sincs jogom. Szerinted ez butaság, szerintem így biztonságosabb. csak egy példa: Odaadom a gyerkőcnek/nagyszülőnek/bárki hozzá nem értőnek, és nem akarom hogy nagyon belepiszkáljon, plusz programokat telepítsen, de maga a gép tartsa karban magát, ne keljek hozzá én állandóan, ha telepíteni kell valami frissítést.
Bár nem ismerrem a Linux lelkivilágát, Windows-ban találkoztam már olyannal, hogy valami elromlott az user profile-ban, és nem engedett be. Szerencsére ott volt a másik user(ami nem mellesleg admin volt), és azzal ki tudtam javítani a hibát. Szerintem itt sem hátrány, ha van egy tartalék(rendszergazda fiókod). -
cigam
titán
válasz
spammer #24115 üzenetére
Szerintem fals feltételezés, hogy a root biztonságosabb.
Nem tudom mire érted, és nem tudom hol írtam ilyent.
rendszert érintő műveleteket ne csináljon magától még véletlenül sem.
Miért?
Mennyivel jobb, biztonságosabb, használhatóbb, ha átlépek rendszergazdának és onnan telepítem? Ugyanúgy nem tudom miket fog telepíteni, és az miért lesz jó vagy rossz nekem. Felesleges macera. Elhiszem, hogy egy szerver üzemeltetőnek nem tetszik, és tudni szeretné mi megy fel, és meghatározza hogy az mikor legyen, de otthoni desktop felhasználásról beszélünk.
Nem emlékszem mióta használok Windows-t, eddig nem okozott gondot az automata frissítési rendszere. Igaz olvastam frissítés okozta hibákról, de ez ugyanúgy előfordulhat linux alatt is, ha csak kézzel frissítgetem a rendszert amikor eszembe jut. -
cigam
titán
válasz
spammer #24108 üzenetére
Köszi a hozzászólásokat!
Nem adom hozzá, mert minek. Egy user, ne próbáljon emelt jogosultsággal futtatni semmit. Se a böngészéshez, se semmihez nem kell, egy átlagos napi használatot feltételezve. Biztonsági szempontból is jobb, ha nem tud turkálni, még véletlenül sem. Ezért is csak "felhasználó" a besorolása.
A felhasználó váltás mindegy, hogy a grafikus felületen, vagy terminálban történik, hasonló eredményeket hoz frissítés szempontjából.
Az viszont szintén koncepcionális hiba, hogy felhasználóként használva nem telepít frissítéseket. Még csak nem is szól, hogy itt van egy csomó új verzió, frisstsél!. Pedig megtehetné. Ha ennyire nem akarják hogy frissítéseket telepítsen(ezt mi is indokolja?!), akkor az áruházból miért enged programot telepíteni? Csak megkérdi a rendszergazda jelszavát, és már fent is van. Mennyivel lenne bonyolultabb, hogy a frissítés is így működjön? De jó, ne tegye. Akkor indulásakor/kikapcsoláskor miért nem telepíti amit kell?! -
cigam
titán
válasz
#40553216 #24105 üzenetére
A 2. felhasználó amit már a Beállításokban készítesz, nem kerül be a sudoers csoportba/fájlba(?), nincs joga emelt szinten futtatni a programokat. Ha ilyesmit akarok, vagy át kell lépnem a másik felhasználó fiókjába (amit telepítéskor hozott létre)
Akkor nem lehet beállítani úgy mint a Windows-ba, hogy automatice letölti és telepíti a frissítéseket?
-
cigam
titán
Az ilyen 0.napi sebezhetőségek javítását milyen hamar adja ki az Ubuntu?
Hol lehet megnézni hogy ez települt-e már vagy még nem? -
cigam
titán
válasz
Neil Watts #24085 üzenetére
tomtyi
Természetesen A Fájlok alkalmazásban látom, bele tudok lépni.Köszi a tippet! Az egyéni hely segített. Oda kapcsolva mutatta mit hova írt a Windows-beállítások-ból kiolvasva.
A mappa nevénél kell megadni a megosztás nevet is:
/megosztás_neve/mappaneve -
cigam
titán
A beállításokban található Biztonsági mentés hogyan működik? A Windows-megosztást választva hogyan kell beírni a paramétereket? Pl. a kiszolgáló-nál kell \\, vagy // kell a gépnév elé? ott meg megadni a megoszás nevet is? Hol/hogyan adom meg a jelszót?
Átpergettem a súgót, ami F1-re jött elő, de nem találtam válaszokat.
-
cigam
titán
válasz
Toby888 #24062 üzenetére
Csak olyan ötleteim vannak ami kitörli a grub-ot, de még a Windows(ok) indítását is lehetetlenné teszi.
Tippem szerint a W10 belerondított a W7-be(annak a partíciójára is másolt(felülírt?) fájlokat). Ezt nem veszed észre, mert a W10 felvette a W7-et, és menübe felajánlja hogy berántja.
Pl. ha törölnéd a W7 partícióját, sanszos, hogy a W10-et se tudnád betölteni. Ezért a grub hozzá se szagol.
Nem véletlenül ajánlják, hogy W10 telepítéskor ne legyen más lemez csatlakoztatva, mert belepetézik.
Szóval érteni vélem a problémádat, de fogalmam nincs van-e rá megoldás.Ill. Egy beugrott: MBR-be tedd vissza a W10 verzióját (indításkor kérj recovery opciót, parancssort, és ott BOOTREC /FIXMBR
Ezután az easybcd-vel a W10 boot menüjéhez hozzáadod az ubuntut. Lesz 3 boot opciód, de nem grub-al.
-
cigam
titán
válasz
Toby888 #24058 üzenetére
Hűha. Ennyire nem ismerem, de egy tipp: Cseréld le az UUID-t az sda2-re, és legyen ez:
insmod ntfs
set root='hd0,msdos2'
if [ x$feature_platform_search_hint = xy ]; then
search --no-floppy --fs-uuid --set=root --hint-bios=hd0,msdos2 --hint-efi=hd0,msdos2 --hint-baremetal=ahci0,msdos2 E6EECC19EECBE043
else
search --no-floppy --fs-uuid --set=root E6EECC19EECBE043
fi
parttool ${root} hidden-
drivemap -s (hd0) ${root}
chainloader +1 -
cigam
titán
válasz
Toby888 #24051 üzenetére
Na akkor megvan:
sda1 W10 töltő
sda2 W7
sda3 W10
sda5 F:
sda6 /
sda7 swapAnnyit kell csinálnod, hogy a grub customizer-ben jobklikk a W10-en, szerkesztés.
Kimásolod az egészet, létrehozol egy új bejegyzést, és belemásolod. Ezután módosítani kell a bejegyzést, hogy ne a W10 töltőre mutasson, hanem a Win7-re(sda2). Lesz egy olyan sor, hogy
set root='hd0,msdos1'
ezt kell átírnod erre:
set root='hd0,msdos2' -
cigam
titán
válasz
Toby888 #24048 üzenetére
Atya gatya....
Ez a W10 rendszertöltő:
sda1 ntfs Rendszer számára fenntartottTippem szerint ezen van a W10
sda2 ntfsEz a W7? Vagy az a másik merevlemezen van?
sda3 ntfsEz vmi adat partíció?
├─sda5 ntfsA 2. merevelemez csak adatpartíció, vagy azon van a W7?
db
└─sdb1 ntfs 01D129F6C2F784F0Esetleg Windows alól készíts egy képet a lemezkezelőről, és írd bele, hogy melyik partíció mi csuda.
-
cigam
titán
válasz
Toby888 #24043 üzenetére
Nem értjük egymást. Linux alatt nyiss egy terminált, és írd be a
lsblk -f
parancsot. A kimenetét másold be ide. Ha az alapján be tudod azonosítani, akkor jó lenne, ha odaírnád azt is hogy melyik partíción melyik rendszer van telepítve. a C: meg D: az csak betüjel, nem azonosítja sem a merevlemezt, sem a partíciót. + nem derül ki belőle, hogy melyikre mi van telepítve. -
cigam
titán
Én úgy tudom az opera motorja a webkit, de midegy is, a lényeg a flash verziószáma. Az Adobe 11.2-ig adta ki linuxra, manapság meg már a 20-as verziónál tart. Nekem egy flash alapú videómegfigyelő rendzeren aka-do-zotta lej-átszás. A vége az lett hogy Chrome a google-től. Nekem sem a szívem csücske, de a beépített flash 20-as és pöc röff játsza a videót.
Nem feltétlen a böngésző lett lassabb, vagy erőforrás igényesebb, hanem az oldalak teltek meg olyan tartalmakkal, amiknek a feldolgozásához, megjelenítéséhez kraft kell. -
cigam
titán
válasz
Toby888 #24001 üzenetére
Nyitsz egy terminált, beleírod ezt a 3 parancsot
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizerMinden parancs(sor) végén nyomj egy ENTER-t (Tehát soronként másold be ne egyszerre az egészet!)
Ez fel teszi a grub-customizer programit, amivel grafikus felületen kattintgatva tudod beállítani a GRUB-ot. -
cigam
titán
válasz
róland #23917 üzenetére
4 HDD-vel mindig van üres tartalék lemez a RAID5 tömbben, és 2 HDD-nyi a felhasználható tárolóhely.
Egy tápegységhiba meg mind a 4-et kilövi a mennyországba. Egy véletlen könyvtár törlés is nagy károkat tud okozni. Lényeg a lényeg: ami nincs 3 helyre elmentve az nem létezik.
-
cigam
titán
Esetleg a GlobusPreview segíthet.
-
cigam
titán
Így visszaolvasa én se érteném meg
Mert ahhoz, hogy A és B között felépüljön a kapcsolat ...
Asszem ideje lefeküdni, mielött jobban belebonyolódom. Maradjunk annyiban, hogy alacsonyszintű kommunikációra való. Az ide küldött csomagokat, az alhálózat minden gépe megkapja, ezért kapta a "broadcast" nevet.Attól, hogy nem adtad, meg, attól még automatikusan a legmagasabb címen (.255) folyik ez a kommunikáció. Hiszen szabvány rögzíti ezt is.
-
cigam
titán
válasz
stigma #23709 üzenetére
Erre a címre küldött "üzenet"et a(z al)hálózat minden gépe megkapja. Általában pont-pont kapcsolat épül fel, pl. A gépről másolok B-re. De van amikor szükség van egy üzenetre, amit minden gép megkap.
Pl. ARP Kikiabálok, melyik gépnek az a címe, hogy 192.168.0.56? Erre válaszul a 192.168.0.56 című gép megadja az Ethernet címét.Persze ez így most furán hangzik, de van benne logika
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Xiaomi Redmi 10 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! HP Elitebook 8560W - i7-2GEN I 8GB I 500GB I 15,6" FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- MSI CreatorPro Z16P - i7-12700H, RTX A5500, értintőkijelző
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest