- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Google Home/Nest
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Steam Deck
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen videókártyát?
- LG LCD és LED TV-k
- HP notebook topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Os-Prober valamiért tényleg nincs Ubuntun, és akkor származékain sem
Persze, Debian kezdte előző verzió óta, de nyilván felraktam Mint-re is az os-probert, le is futott és csak a Debianokat meg az Ubuntu alapúakat tallózza be! Mondjuk a Manjaro és egyéb rolling initramfs átíródása intel-re eléggé megzavarhatja a grub-update lefutását...[link]
UEFI bootidő régen is érdekes volt a notebookon...[link]
Amúgy mi a káosz az EFI-n?
Amblock az egész egy kaosz!
Amúgy nem tudom, mert valahogy megoldottam az új desktopon is, de be vagyok oltva ellene, így nem is emlékszem soha a következő UEFI-zésnél, mik a lépések.
Szerintem piszok vén vagyok már, emiatt ragaszkodom állandóan a Legacy-hoz.
-
gyulank
addikt
Nem poénból kapcsoltam be a secure bootot, W11-hez kell. Kivéve, azt hiszem, ha rufusban csinálom, ott tán ki lehet jelölni, hogy ne kelljen.
Volt, hogy úgy felment a hang Windowson Firefoxban, hogy az egész csak recsegés volt és rettenetesen hangos, de ezt csinálta az NI Komplete Audio 2-vel is. De induláskori recsegés nem rémlik. -
gyulank
addikt
Nem látjátok, de írtam, hogy a sima ubuntum van, azt azzal a szándékkal írtam válaszként a parancsikonra, hogy tudjátok, hogy olyan amilyen eredetileg a gnome, szóval van ott egy hangerőcsúszka a gombok közt. Analóg kimeneten van hifi, és csak egy csúszka volt terminálban is, ami együtt változott a fentivel. Amúgy, a firefox csinálja egy ideje, hogy ha megállítom, vagy újratöltöm, más hangerőn folytatja, ezt csinálja Windowson is, de azon mégsem torzít soha, itt viszont később, a beszélgetésünk után egy firefox restart után nem torzított.
-
gyulank
addikt
Együtt mozog a fenti hangszórós menüvel. 60%-on is torzít, ha valaki felemeli a hangját. És biztos, hogy a linuy miatt, mert régebben is ez volt linuxon, mikor valamiért azt használtam, közvetlenül Win után, most is közvetlenül win után tapasztalom, tudom, hogy winen nem lenne ilyen. Úgy emlékszem, hogy még régebben, mikor amúgy jó volt évekkel ezelőtt, és egy lejátszóban változtattam a hangvezérlőt vagy mit, és akkor is volt amin ilyesmit csinált. A pulse vagy mi se volt az igazi.
-
airsoftpro
csendes tag
Mondom sorban és köszi, hogy próbálsz segíteni!
USB-C ház típus: Icybox IB3740
Mellékelem a képeket, amiket mondtál!Synology NAS-ommal van valami, már a 2. szinte új HDD fut Crashed státuszba, most is ez történt, de pluszban még a 4 HDD közül 1-et kidobott a volume-ból, így már nem érem azt el rajta sajnos...(lehet ott én rontottam el valamit, mikor már az egyik HDD megadta magát, de ez most már mindegy is! Egy recovery szoftverrel meg tudtam nézni és a adatok rajta vannak a HDD-ken, csak az a szoftver 300 dolcsi és össze vissza vannak a fileok és nem rendszerezve mappákba, szóval ha tudnám mountolni és úgy menteni, ahogy a leírásban van az király lenne!
-
inf3rno
nagyúr
Ja megpróbálom, csak nincs most energiám fájlokat másolgatni, meg iyesmik. Majd később foglalkozok vele, ha nem lesz ennyi meló. Mondjuk most kísérletezős kedvemben vagyok, lehet Manjaro vagy Fedora lesz inkább KDE-vel, ami nem Ubuntu + Gnome vonal. Fedora már volt egyszer régebben, akkor elég stabil volt, de akkor csak tesztelgettem a disztrókat, azért nem tartottam meg hosszan.
-
inf3rno
nagyúr
Arra lyukadtam ki, hogy ebből valszeg újratelepítés lesz. A zsysnek van egy csomó snapshotja különböző mappákban, és nem tudom, hogy eltörök e valamit, ha törlöm őket. Valszeg igen, úgyhogy kuka a rendszer. Egyébként is az, fél éve nincs hang a gépen egy bugos kernel update miatt, és nem tűnik úgy, hogy javítanák. Körülnézek, hátha van másik disztró, ami elmegy. Nekem régi kernellel is jó lenne, nincsenek annyira új hardverek, elvileg az 5-ös verzió eleje még jó volt hang szempontból.
-
beteg
őstag
-
kpityu2
addikt
De, lehet. Pont az nem tetszik, hogy nincs alapból a live rendszerben. Én még olyan linuxal nem találkoztam amelyikhez nem kellett.
Mivel ismert körülmény, hogy a hardvergyártók mostohán bánnak a rendszerrel, ezért már alkalmazkodhattak volna. Billgéc is alkalmazkodott, hogy sokféle hardverhez kell passzintania a windózát.
Aztán amikor a legelterjedtebb realtek chipes wifin akarsz netet varázsolni, ott ülsz meglőve. -
kpityu2
addikt
Már kezdem belakni a Xubuntut, némi reszelgetéssel hozza azt a sebességet mint az LXDE és hát valóban pofásabb. Nagyjából pariban van az LXQT-vel. Vannak idegesítő dolgai, mint pl a runasroot hiánya a jobbgombos menüben vagy a fájlmenedzserben, meg egy csomó szükséges cucc (pl. build-essential) ami nélkül egy linuxon sajnos nem lehet meglenni, de jó esély van rá, hogy megtartom.
-
kpityu2
addikt
Be van kapcsolva a 3D, de így is lassabb kompozitorral. A gugli adta a megoldást mert más is tapasztalta. Amúgy arról volt szó, hogy gyenge masinákhoz ajánlott, tehát nem játszik az az érv, hogy majd a GPU erőből megoldja.
A linux alatt amúgy is nehéz lecsekkolni, hogy van-e rendes GPU gyorsítás mert az LLVMpipe eldugja az infót. Mindig első dolgom a unity_support_test feltelepítése.
-
kpityu2
addikt
Feltettem egy Xubuntut virtuálgépre csak a kihívás miatt.
Úgy néz ki, hogy a kompozitor miatt lassú, ha azt kiiktatom elég vállalható sebessége van. Ajánlják hogy akinek kell az átlátszóságcsicsa az inkább a comptont tegye fel. Bár nekem nem hiányzik. Amúgy kinézetre valóban jobban kidolgozott mint az LXDE.
-
PociAti
őstag
Apropó, inkább csak érdekességből írom.
Ezen a 15 éves laptopon egy windows-os, ősrégi felolvasóprogramot használok. Próbáltam azt, hogy XP-t telepítek a gépre, de nem az én világom. Inkább feltettem egy Debian 11-et Xfce felülettel, itt fut a VirtualBox-on belül az XP, és azon belül ez a program, ami a vágólap tartalmát felolvassa. Teljesen folyékonyan működik. (2 GB DDR2, Intel Core 2 Duo P8700, SSD. A gördülékeny működéshez a megoldás az volt, hogy az XP-nek több memória kell, mint a Debian 11-nek.) -
kpityu2
addikt
Én virtuálgépről netezek és tapasztalatom szerint az LXDE pattogósabb mint az Xfce. A htop szerint kábé ugyanannyi RAM-ot esznek (LXDE: 500 MB, XFCE: 480 MB). Lehet, hogy nincs akkora támogatás mögötte és nincs annyira kicsiszolva, de a böngészőt gyorsabban elindítja.
Amúgy a Trinity desktop is elég fürge, annak ellenére, hogy KDE 3.5/Qt alapú.
-
PociAti
őstag
Saját helyzetemből indultam ki. Normál asztali gépek mellet van egy régebbi laptopom, és csak azért tartottam meg, és használom mai napig, mert egy HP EliteBook 6930p-ről van szó, ami 2008-ban, tehát 15 évvel ezelőtt a jobbak közé tartozott. Modularitása és még pár extra dolga miatt most is szeretem (mint pl. fényesség szenzor, multimédia gombok).
VirtualBoxban ezek az apró finom dolgokat, meg mondjuk régi hardverrel való kompatibilitást nem igazán lehet tesztelni. Viszont ahogy írod, a környezetet azt igen. Előszűrésnek tényleg jó módszer, és gyorsabb, hatékonyabb a folyamat, a tesztelés, mint egy "megmentendő" gépen.
-
kpityu2
addikt
Ez egy ilyen linuxos mitosz, hogy a grafikus kinézettől függ, hogy használnak-e az emberek linuxot. És nekiálltak windózositani. Nem attól függ. Egyebként az XFCE nemigen használ kevesebb erőforrást mint mondjuk a Mate vagy a TDE vagy az LXDE. Cserébe viszont erős kompromisszumokra kényszerít felhasználói oldalon.
-
-
cigam
titán
Bár nem néztem mögé, de szerintem pont azt csinálja. Felteszi a Xubuntuval járó csomagokat, a Xubuntus konfig fájlokkal.
A cikk végefelé (csak haladóknak), megmutatja hogyan szedheted le a Gnome-ot (ha éppen zavar a jelenléte).Azért ezt a parancsot még én sem merném kiadni:
sudo apt remove nautilus gnome-power-manager gnome-screensaver gnome-termina* gnome-pane* gnome-applet* gnome-bluetooth gnome-desktop* gnome-sessio* gnome-user* gnome-shell-common compiz compiz* unity unity* hud zeitgeist zeitgeist* python-zeitgeist libzeitgeist* activity-log-manager-common gnome-control-center gnome-screenshot overlay-scrollba* && sudo apt-get install xubuntu-community-wallpapers && sudo apt-get autoremove
Pl. a compiz-t használhatja az xfce is, ill. a Gnome programok is elszaladgálnak főleg úgy, hogy Xfce előtt Gnome volt rajt. Attól, hogy az ablakkezelőt lecseréled, még nem feltétlen kell a megszokott (Gnome-os) programokat is lecserélned. pl. a desktop-ot fotózó app egy praktikus dolog, és ha jól rémlik Xfce alatt alapból nem települ fel ilyen alkalmatosság. -
Nem a fenét, arra gépre ami nálad volt javítani, igaz a leg-leg-legalja egy Cherrytrail Z8300 de pont azon frissítettem a 18.04-et a 20asra és sokkal lassabb lett. Vagy bebeszéltem magamnak
mert nekem se tetszett de én így láttam.
Lassan rá kéne röpennem a 22re, bár most meg mindjárt itt a 24 ha jól tudom. Ez a szerencsétlen 18.04 egyre macerásabb.
Lehet innen a legutolsóra frissíteni, vagy szűz install, az fájna nekem nagyon. -
I02S3F
addikt
Köszönöm szépen!
Minden utam az Ubuntu-hoz vezet :)
Bővebben: Próbálkozok más disztrókkal is, ne kérdezd miért és valami valamelyiken mindig nem működik.
Egyszerű felhasználó lettem, minimálisan használok terminált. Képes vagyok egy Arch-ot is felrakni az old-school módon, de mindig borul valami! Problémát már nem oldok meg olyan jól. Ezért mondom, egyszerű felhasználó lettem, belátom! A Mint is jó lenne, de a Cinnamon nem jön be! Marad a Virtualbox barangolásokra!
-
törölt tag
Nincs jogosultságom megtekinteni az USB meghajtót. Próbáltam több pendrive-val is.
A másik jelenség, hogy admin jelszót kér a második SSD meghajtó felcsatolásakor. Edfig nem kérte. Ezt az SSD-t semmilyen fstab beállítással sem a gnome-diskkel nem csatolta fel automatikusan. A telepítéskor nem volt csatlakoztatva. Miután megnyitom Nautilussal felcsatolja és használható. Ntfs jelenleg mindkettő. Az SSD eddig is az volt az USB egy hete lett ntfs exfat-ról. -
scream
veterán
Attól függ, hogy ha 2 külön disken van a 2 rendszer és nem akadt össze az MS loader a GRUB-bal telepítésnél, akkor elég lehet a törlés. De ezt sztem egyszerűen meg lehet próbálni, BIOS/UEFI-ben átállítani a boot sorrendet és a Win-t tartalmazó disk legyen elöl. Ha akkor is a GRUB indul, akkor vagy arra a disk-re települt a GRUB is vagy hiányzik az MS loader (GRUB felülcsapta) és/vagy egyből a második (ubuntu-s) diskről bootol - itt akkor megint hiányzik az MS loader.Szerk.: Most látom, hogy partíció van említve, akkor egy disken lesz a két rendszer, szóval a fenti lényegtelen.
-
inf3rno
nagyúr
Ja valahogy félrecsúszott benne, nem értem én sem. Pedig csak egy Wordpress oldal volt. Három napig kínlódtam vele, aztán feltettem egy Ubuntut, azzal ment csont nélkül.Régebben Jetbrains cuccok, most Vscode van, bár ennél az automatikus kiegészítés eléggé el van veszve néha. Webalkalmazásokat, webszolgáltatásokat fejlesztek elsősorban, ritkán mobil appokat.
-
inf3rno
nagyúr
-
urandom0
senior tag
Persze, vannak olyan területek, ahol sokkal jobb a Linux, mint a Windows. Én például mostanában CI/CD cuccokkal foglalkozom, Jenkins, Terraform, Ansible, K8s, mellette Go-ban írkálok programot... erre tökéletes a Linux.
De pl. az egyik ismerősöm azért kért a gépére tőlem Ubuntu helyett Windows, mert beiratkozott egy fotós-grafikus tanfolyamra, és ott PS megy orrba-szájba, a beadandókat meg a házit is abban kérik. Most minek erőltetném rá a Linuxot?
A feleségem is jár egy tanfolyamra, ők AutoCAD-et használnak. Abban dolgoznak órán, abban kérik a házit, abban fognak vizsgázni... ez megint az az eset, amikor nincs értelme Linuxot használni.
De például el nem tudnám képzelni, hogy én a webes cuccaimat Windows-on csináljam, hogy a programokat Windowson írjam, és igen, az Android fejlesztés sem olyan kényelmes Windowson. Az meg, hogy az RPi-re Windowst telepítsek... még belegondolni is rosszAz AVD, Citrix és a hasonló SaaS-ok jó cuccok, szerintem sok cég jobban járna azzal, mint dolgozónként egy Windows-os gép, és rendszermenedzsment szempontjából is egyszerűbb lehet.
-
urandom0
senior tag
Ha mondjuk valaki asztalosnak, gépgyártástechnológusnak, CAD/CAM informatikusnak tanul, akkor olyan CAD programokat KELL használni, amik csak Windowsra vannak....
Ha valaki grafikus tanfolyamra megy, annak Photoshopot kell használnia, ami megint csak Windows only...
Ha valaki MS Office formátumokkal dolgozik, akkor is KELL a Windows....
A feleségem, mint mezőgazdasági mérnök, olyan programokat használ a kertünkben, amik szabályozzák a növények vízellátását, és olyat amivel adott időszakban meg lehet nézni, hogy mennyi ideig lesz napos/árnyékos egy adott terület, persze mind Windows-only...
Nekem a TP-Link DVR-em szoftvere Windows-only, Wine alatt elindul, de nem hozza be a kamerák képét...
A szoftverek 99%-a létezik Windowsra, és a többségük sajnos csak Windowsra létezik, ezért nagyon sok eset van, amikor kénytelen az ember Windowst használni, otthon is. -
I02S3F
addikt
Ne értsd félre! Természetesen bennem van a hiba! A helyett, hogy érzelmi vitába kezdenék, hogy milyen rossz a Linux, ahelyett hogy megoldanám, inkább nem használom!
Tényleg arra vágyom, hogy gond nélkül fusson minden. Ehhez mérten nyílván az igények sem nagyok. Játék, böngészés, zene hallgatás, néha munka.
Nem akarok már buherálni! Csak viszi az időt! (Nem azt mondom, hogy minden Linuxot buherálni szükséges. Én buheráltam régen.
Játékra meg lehet veszek egy olcsó, régi xboxot. Amit kell azt tud. Bekapcs, meg a play gomb. Kész!
-
urandom0
senior tag
Ubuntun szokott jönni a rendszerüzenet, hogy reboot pls. De nem kötelező, mint Winen.
A felhasználók nagy része instant heregörcsöt is kapna, ha egyik napról a másikra kötelező lenne
Mondjuk én határozottabban hívnám fel rá a figyelmet, hogy figyeljél kedves user, lehet hogy ez meg az az eszköz nem fog menni, ez meg az a program esetleg rosszul működik, amíg újra nem indítod a rendszert... -
LTS az, csak az új HWE-vel, aminek a kernelében bug van. Fel kell rakni az eredeti kernelt, készen is van. A linkelt bug szerint ugyanis az 5.19 érintett, eredetileg pedig 5.15-tel jött.
linux-generic/jammy-updates,jammy-security,now 5.15.0.69.67 amd64 [installed]
linux-generic-hwe-22.04/jammy-updates,jammy-security 5.19.0.38.39~22.04.12 amd64Szóval a megoldás röviden: sudo apt-get install --install-recommends linux-generic
-
inf3rno
nagyúr
Alpine mindig is érdekelt, csak nem vagyok akkora superuser, hogy mindent konzolból fejből meg tudjak oldani, a fórumon meg nem voltak valami segítőkészek annak idején. A FreeBSD a minimál dolgok közül ilyen szempontból jobb volt. Igaz, hogy az se full GUI-s, de nagyon segítőkészek voltak. Szerverre docker containerbe viszont állítólag az Alpine az egyik legjobb.
-
inf3rno
nagyúr
Nem érted a lényeget: Ubuntu 22.04.1 LTS
Másoktól is hallottam, hogy sírnak, hogy az Ubuntu lejjebb adta a színvonalat. Nekem is úgy tűnik. A Mint-en gondolkodok, de elvileg az is Ubuntutól függ, tehát ugyanez lenne vele. Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani. Eleget mókoltam már régebben a FreeBSD-vel, meguntam az életérzést, hogy mindenért vissza kellett nyúlni a konzolhoz, meg a fórumon kérdezősködni, hogy milyen módon kell megoldani a problémát. Ott is kb. mintha egy random generátorból toltak volna valami oda nem illő parancsot, aztán azzal mindig működött. Elég vicces volt, de soha többet.
-
inf3rno
nagyúr
A dmesgnél ugyanaz a lényeg, mint a fenti hibaüzenet. Igazából most nincs kedvem mélyebben foglalkozni vele. Kicsit utánaolvastam, sikerült beletenniük a kernelbe egy bugot, ami ezt okozza, aztán többeknek elment a hang kernel update után. Nincs időm revertelni vagy ezzel kínlódni, gondolom a következő update javítja majd, addig meg átmásolom a zenéket a másik gépre, aztán kész. Pedig örültem, hogy végre tudok zenét hallgatni normális hangminőségben. :S [link]
-
inf3rno
nagyúr
Napló nézőt nyitottam meg, ott ezt találtam: hdaudio hdaudioC1D0: no AFG or MFG node found
Csak valami inteles cuccot látok alsamixerben, de fogalmam sincs mit kéne látnom, ha DP-vel küldöm AMD kártyáról LG monitorra a jelet. Valszeg a DP-nek szerepelnie kell a nevében, úgyhogy gondolom az se látja.Ja ahogy nézem ez a no AFG lesz a gond: [link]
-
gyulank
addikt
Én nem akarom, hogy gyalulja. Mikor legelőször telepítettem Linuxot, gyalulta, azóta eszem ágában sincs automatán telepíteni. És így meg kínlódás, mert tényleg még ha a nevében is megadom, hogy micsoda, akkor sem írja ki telepítésnél. Pedig jó lenne, ha automatikusan csinálná azt amit én csinálok.
-
gyulank
addikt
Köszönöm! Azt szeretném tudni, mert sokat gyorsítana a telepítésen, hogy telepítéskor hogy működnek a választható opciók? Szóval ha nekem több partícióm van magának a linuxnak is, /boot;/var;/opt;/;/home;efi; meg ilyenek, és ezt ki se szokta írni telepítéskor a partíciókezelő, és úgy kell találgatnom, és kijelölnöm mindent, különben nem azt a partíciót használja. Szóval ha kijelölném az újratelepítést, akkor úgy csinálná, hogy jó legyen? Felismerné ezeket, és csatolná? Habár azt írja törölné a dokumentumaimat is, akkor törölné a /home-ot is?
-
Dell XPS
veterán
Kicsit "megkopott" már laptop, így gondoltam jó lesz autó diagra. Akku 4-5 óra, így nem gond tesztelgetni.
Nem mellé szerettem volna, hanem legyalulni és csak Win 7 32bit lenne rajta. DE hibát jelzett a telepítő már az elején: CD/DVD illesztőprogramot hiányára panaszkodott, ami nem szokványos, mert nincs szükség ilyesmire. Szóval ezért gondoltam hogy nem UEFI OS rendszer alatt kell telepítőt készíteni.
Ha nem tudnám megoldani akkor marad az általad javasolt virtual PC telepítése. Köszönöm a segítséget!
-
Dell XPS
veterán
Találtam rajta egy indítólemez-készítő alkalmazást. Nem hívatkozik semmire. Megnyítom, látszik a pendrive, csatolnám az iso fájlt (egyéb), de nincs ott az alkalmazásban. Ha ráhúzom az iso fájlt akkor befagy a rendszer.
Igen, erre szerettem volna telepíteni. Nincs most jelen másik gépem amin el tudnám készíteni a telepítőt.
Elitebook 840 lapopon UEFI -ben volt telepítve Win10, így nem ment a Win7 32bit készítése. -
Dell XPS
veterán
Sziasztok!
Ubuntut 22.04 rendszert telepítettem a laptopra (Elitebook 840 G3). Szerettem volna indítólemez-készítővel Win7 32bit -es telepítőt létre hozni autó diaghoz, de semmilyen iso fájlt nem tudok behívni az alkalmazásba. Mit rontok el ? (hiányosak az ismereteim Linux OS -nél..)
Köszönöm!
Új kérdés szerettem volna ...(hcl)
-
urandom0
senior tag
Bonyodalmas lenne, meg kellene oldani, hogy a telefonközponttól a soros kábelt elhúzzuk a szerverekig (ez kb. 120m távolság és egy emelet magasság, falakon, épületeken keresztül), mindezt úgy, hogy ez igazából csak a kimenő vezetékes hívások költségét méri, miközben szinte mindenki mobilt használ már. Elméletileg nyertünk valami projektet, amelynek keretében egy-másfél éven belül le lesz cserélve az egész VoIP-re. Felesleges ezen a cuccon bármit is fejleszteni.
szerk: OpenSuse Leap-en elég régi Gnome Builder van, ezért leszedtem a flatpak változatot, ez egészen friss. Teljesen jól megy, nincs vele semmi gond.
-
urandom0
senior tag
Itt már nem is az /usr/bin/python-t symlinkelgetik, hanem magát a binárist, abból is rögtön két verziót
Van, aki pedig ppa-t adna hozzá a rendszerhez... igazából ez mind csak sz*r lapátolás, ha meg lenne oldva normálisan, úgy ahogy leírtam, akkor semmi ilyesmire nem lenne szükség.A disztrófejlesztők helyében én kivágnám az ablakon a mostani megoldást az összes többi hasonlóval együtt (java...), és csak olyan csomagokat engednék a repóba, amik explicit megmondják, hogy melyik Python verzióval hajlandók futni (pl. a script elején #!/usr/bin/python3.7 is már előrelépés lenne a #!/usr/bin/python helyett), vállalva azt, hogy megtörik a visszafelé kompatbilitás, és a Python scriptek átírás nélkül a következő disztrókiadásnál már nem fognak futni.
-
-
-
urandom0
senior tag
Viszont @tordaitinbinek az a baja, hogy eléggé régi az Ubi, 18-as. Gondolom oda lassabban megy ki már az aktuális Python.
Elméletileg ez nem lehet gond, mert a bionic-updates-ben van a 3.7.5, és ha megnézed, nála is ezt írja:
python3.7 már a legújabb verzió (3.7.5-2ubuntu1~18.04.2).
Az, hogy a
python3 --version
3.6.9-et ad vissza, azért van, mert arra a verzióra mutat a symlink. Azapt-cache policy python3
pedig a tárolók prioritásait és a pinnelt csomagokat mutatja, igazából ez nem mérvadó. -
urandom0
senior tag
Arra gondolsz, hogy egy virtuális gépen lefuttatják a régebbi Z/OS-t?
Nem tudom pontosan, hogyan zajlik a dolog. Csak sejtem, hogy valami olyan emuláció lehet, ami a processzort emulálja, tulajdonképpen hasonlóképpen, mint egy virtuális gép.
Erre viszont valami egyéb megoldás kéne, nem az a jó, hogy elkezdjük szórni a helyet snap-re meg flatpakre.
Tudod, mit szoktak erre írni külföldi fórumokon? Hogy a tárhely olcsó, $0.5/GB...
Tárhelyfelhasználás szempontjából biztos, hogy nem a legoptimálisabb megoldás a flatpak meg a snap, de egyrészt könnyebben szabályozhatok a jogosultságok (akár grafikus felületről is), másrészt egy normálisan összerakott flatpak vagy snap csomagnál nem fordulnak elő olyan függőségi problémák, mint amivel tordaitibi is küzd, harmadrészt a rendszertől elkülönülve futnak. Ez egyrészt jó biztonsági szempontból is, másrészt azért, mert használhatsz több éves kernelt is úgy, hogy közben az appjaid frissek maradhatnak.
Ha most tordaitibi átállítja a Pythont 3.7-re, azzal veszélyezteti a rendszere stabilitását. Bár kicsi az esély rá, hogy nem fog elindulni a rendszere vagy valami hiba lesz, mert csak minor verziót ugrana, de akkor is van valamekkora veszélye.
De ha nem állítja át, akkor nem működik nála az SMPlayer.
Van még más alternatíva, pl. letölti a SMPlayer forrását, átírja benne a Python elérési útvonalát, és lefordítja magának, de ez megint csak elég macerás, és a frissítéseket is manuálisan kellene kezelnie. Esetleg megpróbálkozhat valami cgroups/firejail okossággal, de azzal ugyan csak nagyon problémás lenne.
Én ilyen esetben simán feldobnám a flatpakos SMPlayert és problem solved. -
urandom0
senior tag
Ha kell, leszeded
Igen, meg annak a függőségeit, meg annak a függőségeit, meg azoknak a függőségeit is...
Jó móka leszNem ilyenkor van az, hogy az újabb library-nek is kéne mennie vele?
Nem, ha a (lefordított) programod a /lib64/libgtk-4.so.1-ra dependel, de neked csak /lib64/libgtk-3.so.1 vagy fent, akkor nem fog elindulni, és ez fordítva is igaz. Azt megteheted, hogy /lib64/libgtk-4.so.1-ra csinálsz egy symlinket /lib64/libgtk-3.so.1 néven, ez sok esetben működik, van amikor nem (főverziók között szinte biztos, hogy nem fog működni).
Az egész arról szólt, hogy azért egy tradicionálisabb Unix elég rendesen át volt gondolva, és az a mai napig alapvetően használatos dolgokból áll. Ha új cucc kerül be, akkor az onnantól értelmezett, de ami korábban megvolt, annak a működése nem kéne, hogy változzon.
De itt nem csak arról van szó, hogy bejön az új cucc, hanem arról is, hogy idővel MINDEN változik, és ha azt akarod, hogy a változásokhoz alkalmazkodjon a szoftvered, akkor karban kell tartanod. Ehhez pedig energia kell, idővel egyre több.
És persze, sok múlik a fejlesztőkön is, de most gondolj, hogy ha a KDE levlistán hetente 3x megkérdezik, hogy mikor lesz Wayland támogatás, akkor a projektvezetőnek nem az lesz a fontos, hogy a KDE 4 libjeit karbantartsák, hanem az, hogy mielőbb legyen Wayland támogatás, és akkor oda lesznek átirányítva a fejlesztők. És szerintem ez is érthető, mert KDE 4 userből van mondjuk 1000 fő az egész világon, KDE 5 userből pedig ötvenmillió.A VMS és a Z/OS (főleg ez utóbbi) azért speciális igényeket elégítenek ki. A mainframek területén az elmúlt ~50 évben sokkal kisebb mértékű változások voltak, mint a PC piacon. A S/360 pont jó példa, mert ott nincs natív visszafelé menő kompatibilitás, hanem először egy emulációs programot kell betöltenie a kezelőnek, és azt tudja lefuttatni a korábbi gépre írt programokat. Az olcsóbb modellekben nincs ilyen emulációs réteg, azokon nem is indulnak el a régebbi programok.
-
urandom0
senior tag
Viszont ha http-n megnézed a repószervert, ott van az összes régi verzió.
Persze, az archive-ban benne van, csak hát azzal mire megyünk.
Magam részéről még mindig OS szinten néztem; másrészt amennyire tudom, a C egyszerűbb dolog; tehát nem a headerben mondod meg, hogy mi lesz a függőség, hanem attól függ, milyen kódot írsz. Nem csinál meg helyetted semmit.
CMake-kel biztos megoldható lenne, hogy tetszőleges verziójú GTK headerket húzzon be. De mit kezdesz mondjuk Ubuntu 22.04-en egy 16.04-re fordított GTK programmal? Nézegetheted a terminálban a hibaüzenetet, hogy "cannot find shared library...".
Visszafele kompatibilitást én mindig úgy tudtam, hogy a régebbi dolgok mennek az újabb OS, HW, stb. verzióval is.
Igen, ez így van.
BTW szerintem Androidon sem a SDK régebbi verzióját használja, egyszerűen csak régebbi verzióhoz fordítja, ha azt mondod, hogy az az app menjen 7.x-en.
Ahogy @lionhearted mondja.Hogy most konkrétan Androidnál hogy van megoldva, azt nem tudom. De pl. a WinAPI-nál úgy néz ki, hogy volt pl. a MapVirtualKey függvény, amikor a Windows csak ANSI karakterkészletet tudott kezelni. Aztán bejött az Unicode, és csináltak egy MapVirtualKeyA függvényt az ANSI karakterekhez, és egy MapVirtualKeyW függvényt az Unicode karakterekhez, a MapVirtualKey pedig csak egy makró lett, ami a kettő közül hívta meg valamelyik függvényt, attól függően, hogy definiáltad-e a program elején a #define UNICODE (https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/intl/unicode-in-the-windows-api). És ez egy teljesen jó megoldás, mert így ha új programot írsz amihez Unicode támogatás kell, azzal is működik, illetve ha új rendszeren fordítod a régi programot, az is működik.
Ott kezdődik, hogy ilyen szinten nem kéne össze-vissza változnia mindennek.
De változik, és ez szerintem valahol érthető is. Tegyük fel, valaki 1996-ban kitalálta, hogy legyen egy GtkKiskutya függvény, ami egy kiskutyát rajzol a képernyőre. Te, mint GTK fejlesztő, akarod ezt a függvényt maintainelni 2023-ban? Nyilván nem, mert ha minden őskori szir-szart maintainelni akarunk, akkor a világ összes erőforrása is kevés lenne hozzá. Márpedig maintainelni, javítgatni időnként kell, mert közben volt három architektúraváltás, a régi Gnome1 már sehol sincs, stb.
Az biztos, hogy valaki szívni fog, a kérdés csak az, hogy ki
-
Mert más a forráskód kompatibilitás és más a bytekód. JDK-nak meg lehet adni, hogy egy akármilyen verziós (nyilván nem újabbat, mint saját maga) forráskódot fordítson akármelyik általa ismert JVM-re. Ilyen módon a JDK (Java mint nyelv) előre kompatibilis. A JVM pedig visszafelé.
-
urandom0
senior tag
Ott is vannak.
Nincsenek. Az Ubuntu 22.04-ben nincsenek ott az Ubuntu 16.04 csomagjai, pedig akár ott is lehetnének, vagy legalább egy részük.
Amúgy a visszafele kompatibilitás az sehol nem az, hogy az újabb verzióra fejlesztesz, és menni fog a régivel
De, normál esetben pont ezt jelenti. Pontosabban ez úgy nézne ki, hogy fent vannak mondjuk a GTK 43 devel libjei, és te behúzod a GTK 3.24-es headerjeit, és akkor arra fog dependelni a programod. Mint ahogy Androidnál megadod a minSdkVersion-t.
Hogy mire dependel, azt úgy szokás megadni, hogy csomag>xx.xx , ha újabb van, akkor az OK. ...nak kéne lennie.
Persze, egy olyan rendszeren, mint mondjuk az Android, ahol eleve biztosított, hogy elérhető az SDK több verzióban is. De Linuxon pl. ez így néz ki C-ben:
#include <gtk/gtk.h>
Vala-ban pedig így:
using Gtk;
A forráskódban semmilyen verziószámra nem tudsz dependelni, ez a fogalom ilyen szinten nem is létezik ezeknél a klasszikus Linuxos fejlesztőeszközöknél.
A csomagban persze megadhatod, max nem fog feltelepülni régebbi disztrókra.Mondjuk ez máshol sem lesz, ha egy .net 4. -re írsz, akkor 3.5-ön nem indul el
Oké, ez igaz, de a Windows ilyenkor feldob egy ablakot, és felajánlja, hogy letöltheted a korábbi .net-et, két katt és fent is van, és megy egymás mellett a .net 2 meg a .net 4. Egyébként a WinSxs mappában ott van egy rakat régebbi .net assembly (össze-vissza hardlinkelve egymásra).
Fordítva viszont mennie kéne, a régebbi keretrendszeren írt cuccoknak mennie kéne az újabbon.
Hát kéne, ja
De ha a kedves framework fejlesztő azt mondja, hogy mától nincs GtkButtonBox, GtkBox van helyette, használd azt, akkor mit csinálsz?
Fogod, átírod a programod GtkBox-ra, vagy a hagyod a francba az egészet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Hamarosan leszűkíti a támogatott hardvereit az NVIDIA
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Autós topik
- Mazda topik
- MÁV topic
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- BestBuy topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Antivírus szoftverek, VPN
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TELJES KÖRŰ IT BESZERZÉS
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF B550M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 Ti 8GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Bomba ár! HP ProBook 450 G10 - i5-1335U I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged