Hirdetés
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
szoke12
őstag
válasz #79484416 #42302 üzenetére
Tegnap még sokat olvastam a témában és több dolog is világossá vált...
A lightdm fut, de a service nem grafikus felületen fut, szóval igen, környezeti változók hiányoznak neki. Ezt ugye még megcsavarjuk azzal, hogy másik felhasználó indítja...
Olvastam sokféle tákolást, egyik rendszeren így, másikon úgy...
Végül azon gondolkodtam, hogyan tudnám ezt az egészet elkerülni. És találtam egy megoldást, amivel a nodejs app saját magát újra tudja indítani. Így nincs systemd, sudo és barátai.Mindenesetre köszönöm a válaszokat!
Mostmár ezt is jobban átlátom!"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
Ablakos
őstag
Hogyan tudom ebből a kívánt snap csatornát kiválasztani?
(snap install libreoffice --channel=???)channels:
latest/stable: 7.6.3.2 2023-11-30 (302) 1GB -
latest/candidate: 24.2.0.3 2024-01-31 (305) 1GB -
latest/beta: 24.2.0.2 2024-01-17 (304) 1GB -
latest/edge: ↑
A --channel kapcsoló után már annyi mindent kipróbáltam, de nem sikeredik.
-
Ablakos
őstag
Nem találtam csomagtárolót, ezért közvetlenül próbálok telepíteni. A kérdésem, hogy ilyenkor a függőséget nekem kell előturnom, telepíteni? Vagy elegánsabb (biztosabb) megoldás is van?
sudo dpkg -i safenetauthenticationclient_10.7.77_amd64.deb
Selecting previously unselected package safenetauthenticationclient.
(Reading database ... 201012 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack safenetauthenticationclient_10.7.77_amd64.deb ...
Unpacking safenetauthenticationclient (10.7.77) ...
dpkg: dependency problems prevent configuration of safenetauthenticationclient:
safenetauthenticationclient depends on libgdk-pixbuf2.0-0 (>= 2.22.0); however:
Package libgdk-pixbuf2.0-0 is not installed.
safenetauthenticationclient depends on libssl1.0.2 | libssl1.0.0 | libssl1.1; however:
Package libssl1.0.2 is not installed.
Package libssl1.0.0 is not installed.
Package libssl1.1 is not installed.
dpkg: error processing package safenetauthenticationclient (--install):
dependency problems - leaving unconfigured
Processing triggers for libc-bin (2.35-0ubuntu3.6) ...
Processing triggers for mailcap (3.70+nmu1ubuntu1) ...
Processing triggers for gnome-menus (3.36.0-1ubuntu3) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.26-1ubuntu3) ...
Errors were encountered while processing:
safenetauthenticationclient
-
-
Ablakos
őstag
Nem tudok ezzel a gnome file managerrel megbarátkozni. Nem értem, hogy miért nem látom a terminálban (mount command) a file managerben felkapcsolt hálózati meghajtót?
pl. betallózza a synologyds423.local megosztásokat, felkapcsolom és használhatom is tökéletesen a gui alatt. A terminálban sehol nem lelem.
-
-
Ablakos
őstag
Elég ritkán indítom újra az ubit. Egy ilyen frissítés után linux-generic-hwe-22.04 linux-headers-generic-hwe-22.04 linux-image-generic-hwe-22.04
nem kapok kérést, utalást, hogy indítsam újra a rendszert. Nem is szükséges vagy linuxosok felhasználóknál ez természetes? -
válasz Ablakos #42314 üzenetére
Windowson meg pont az a baj, hogy rinyál, hogy indítsd újra
Amúgy az Ubuntu is ki szokta írni, vagy értesításben feldobja. Lehet a korábbi értesítések között ott lesz.
De különben nincs mószerolás, hogy indítsd már újra, feltételezi, hogy majd újraindítod, amikor amúgy is szeretnéd újraindítani.Mutogatni való hater díszpinty
-
Ablakos
őstag
Elakadtam a script írásban. Az /etc/profile.d/java.sh -ba ezt írtam:
#!/bin/bash
source /var/snap/openjdk/current/openjdk.env
source /var/snap/openjfx/current/openjfx.env
hiba: /etc/profile.d/java.sh: 2: source: not found
A célom, hogy globális interactive login shellnél fusson le és az környezetválozók álljanak fel. Hogy kell ezt jól megoldani?
-
-
-
-
-
-
-
-
Ablakos
őstag
válasz #79484416 #42332 üzenetére
Megint kicsit foglalkozom (műkedvelőként) ezzel a boot utáni script futással.
Most vettem észre, hogy nekem is lefut ez a java.sh és meg is jelenik a JAVA_HOME/JAVAFX_LIB, de én nem a printenv tartalmát néztem, hanem a terminal/java --version alapján hittem (Command 'java' not found), hogy nem futott le a script. Az eclipse észreveszi, használja is az openjdk környezetet.
Terminálban a java --version parancs csak akkor ad eredményt, ha manuálisan is megfuttatom a /etc/profile.d/java.sh.
Lehet hogy ez valami alias vacak miatt van. -
-
Ablakos
őstag
válasz #79484416 #42340 üzenetére
Szóval a root-nak van alias java='openjdk.java'. Sudo -i után vettem észre. Nekem, mint mezei felhasználónak nincs.
Azt hittem az a /etc/profile.d alatti script mindenkire érvényes lett. Ezek szerint nem. Ezért lett a manual script futtatása után nekem is jó a java --version[ Szerkesztve ]
-
Teagol
aktív tag
Szisztok!
Gyerek gépén Lubuntu van. Eltűnt az asztal és az ikonok, csak a fekete háttér van. A tálca megvan alul. Van valami egyszerű mód a visszaállítására. Desktop manager nem tölt be?[ Szerkesztve ]
-
Teagol
aktív tag
Nincs belakva a rendszer, visszaállítom alap helyzetbe.
-
Teagol
aktív tag
válasz kpityu2 #42349 üzenetére
Újra lett húzva, nem sz@roztam vele.
Lubuntu 18. 32 bit.
Felkínál egy Ubuntu 20 frissítést, nem fogadtam el. Lehet higy az kavart be előzőleg? Elvileg csak az asztali környezet más?
Telepítésnél felkínálta, hogy akarom-e az Ubuntu 20 mellé a Lubuntu 18 -at. Csak puilogtam, hogy ez hogy is van most?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest