- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Jelentősen átdolgozná stratégiáját az ARM?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen SSD-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- NVIDIA GeForce RTX 3060 Ti / 3070 / 3070 Ti (GA104)
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali notebookos kérdések órája
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
válasz tordaitibi #41745 üzenetére
menuentry 'Windows Boot Manager (on /dev/nvme0n1p1)' --class windows --class os $menuentry_id_option 'osprober-efi-143F-0D50' {
insmod part_gpt
insmod fat
search --no-floppy --fs-uuid --set=root 143F-0D50
chainloader /efi/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
válasz kpityu2 #41740 üzenetére
Ha buherálsz, akkor kellhet GRUB. Ha nem, akkor meg ha kell, ott a Google. Nem kell attól félni... Én se tudok sok dolgot fejből, ha valami kell, kikeresem.
"Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot"
A UNIX alapvetően egy "ezt akartad, hát nesze" OS.
Amúgy ha a fstab megfelelőjét elrontod bármi alatt, az se fog felbootolniMutogatni való hater díszpinty
-
kpityu2
őstag
Nekem így néz ki a grub.
EFI: sda1
Lubuntu 23.04 LXQt: sda2
Windows 11: sda3
a win rendszertöltöje az EFI/Microsoft mappában van a jobboldali ablak szerint.
Nincs secure boot de a TPM aktív.
Ezt azt hiszen a Boot Repair csinálta mert nekem se akar elsőre működni. Bár halványan rémlik, hogy a Win telepítése után az UEFI Firmware Settings-nél (UEFI bootmenü indulásnál) a bootbeállításoknál át kellett állítanom az egyik boot célmappát, lehet, hogy ott állítottam be a Win bootmenedzsert indításra.[ Szerkesztve ]
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
veterán
válasz kpityu2 #41740 üzenetére
Nem kell megtanulni.
Leírod a mia gond, ha tudunk segítünk, kopi-paste és mentés, ennyi.
Én is guibuzi vagyok de a customizer nem gyerebe. Régi, ha jól tudom nem nagyon fejlesztik, nem naprakész és kismillió fórumbejegyzés szól arről hogy amit elbaltázott, hogyan lehet helyrehozni. -
veterán
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41742 üzenetére
Valószínűleg nem a jó bejegyzést indítja. Ha jól emlékszem be kellett állítani, hogy a Win bootmenedzserét indítsa, ne a Win rendszerpartíciót. Nézd meg, hogy nincs-e másik bejegyzés az os-prober listában. Esetleg megpróbálatod ezt a progit: Boot-Repair
Okos mérnök a hülyeséggel is kalkulál. Avagy, a "Figyelj oda jobban" tábla nem munkavédelmi eszköz....
-
gyulank
addikt
-
gyulank
addikt
Igen, egyszer több mint egy fél éve valahol megtaláltam ezt, és szerintem így volt, de már elfelejtettem. De most megtalálta. Mindenesetre ki kellett kapcsolnom a secure bootot, különben ugyanúgy visszaugrik az uefis boot menübe. És ha nem rufussal csináltam volna a telepítőt, valószínűleg nem tudtam volna telepíteni a 11-et közvetlenül.
-
kpityu2
őstag
válasz tordaitibi #41738 üzenetére
Nem szeretek olyasmit megtanulni amire a büdös életbe nem lesz szükségem. És a grub paramétereinek többsége ilyen. Azért találták ki a grafikus felületet, hogy az ember kényelmesen átlássa a lehetséges opciókat, választhasson közülük majd elfelejthesse a legközelebbi alkalomig. Az fstab buheráláshoz is a guglit kell turkálni ha mondjuk nem alapértelmezett paraméterekkel akarsz felcsatolni valamit. Mondjuk hálózati megosztáshoz. Aztán véletlenül elírsz egy karaktert és lehet vészterminálból farigcsálni az fstabot mert nem indul a rendszer.
-
cigam
titán
válasz gyulank #41731 üzenetére
Mostanában az az alapértelmezett, hogy szivatják a dualboot-os rendszert használókat.
Linux alatt nyitsz egy terminált, és beírod az alábbi parancsot:
sudo nano /etc/default/grub
Megkeresed aGRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
sort. Ha van elötte # jel, azt kitörlöd, ha =true a vége, átírod =false -ra.
Ezután
sudo update-grub
és már meg is találja a többi op.rendszert, amit fel is vesz a boot menübe.[ Szerkesztve ]
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
veterán
válasz kpityu2 #41737 üzenetére
Dehogynincs,
úgy hívják szövegszerkesztő emelt joggal
Csak tudni kell mit hol írjon át a felhasználó.
Én nagyon terminál ellenes vagyok de a a grub annyira logikusan felépített (még az fstab is ilyen) hogy én mint láma ezeket csípőből írkálom át, a Customizert 1x próbáltam használni de akkora katyvaszt csinált hogy soha többet. -
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41731 üzenetére
Az os-prober kell mert az találja meg a többi particion lévő oprendszert. A grub-customizert már csak deb csomagként találod mert elavult, csak nincs jobb GUI-s grub buheráló helyette.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
-
válasz daninet #41732 üzenetére
Quemu/KVM+virt-manager konzolnak. (A meglevő Vmware-s gépet át tudod konvertálni.)
" Így lényegében minden ebédszünethez le kell állítanom a virtuális gépet amit nem fogok."
Hibernálás?
De különben egy ebédhez én pl. se se sleepelem a gépet.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
daninet
veterán
válasz daninet #41724 üzenetére
az elsőt megoldottam, átneveztem ezt a fájlt
/usr/share/gnome-shell/extensions/ubuntu-appindicators@ubuntu.com/appIndicator.js.bakÚj kérdés:
VMware-t használok win10 virtualizálásához mert munkámhoz kell 1-2 program ami windows only.
A VMware player linux verziója kb mindenben rosszabb mint a windows player. Kikapcsolhatatlan menüsávok vannak amik összenyomják a munkaterületet, illetve ha alvóba megy a gépem a virtuális gép összeomlik és újra kell indítanom. Így lényegében minden ebédszünethez le kell állítanom a virtuális gépet amit nem fogok.
Régebben virtualbox-ot használtam de nem volt rendes grafikus hardveres gyorsítás meg volt valami memória limit.Melyik virtualizációs szoftver ami:
modern minimál UI
rendes hardware passthrough (videokártya, webkamera stb)
alvóba tudom vele rakni a gépet[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
gyulank
addikt
Kikapcsoltam a secure bootot, és telepítettem egy w10-et, de update-grubra ez jön ki.
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/init-select.cfg'
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.3.0-7-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.3.0-7-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.2.0-21-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.2.0-21-generic
Found memtest86+ 64bit EFI image: /memtest86+x64.efi
Warning: os-prober will not be executed to detect other bootable partitions.
Systems on them will not be added to the GRUB boot configuration.
Check GRUB_DISABLE_OS_PROBER documentation entry.
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
done
És se grub-customizer, se boot-repair. Legalábbis mostanában ezeket sem egyszerű telepíteni, de majd megpróbálom.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
gyulank
addikt
WoeUSB-t szeretném telepíteni, de sehogy sem megy. Letöltöttem fájlban is, annál ez van: ./woeusb
ERROR: WoeUSB requires wimlib-imagex command in the executable search path, but it is not found.[ Szerkesztve ]
-
válasz gyulank #41725 üzenetére
Akkor inkább az lesz a baj, hogy random mászkál a hangerő, és azért torzít...?
"Nem poénból kapcsoltam be a secure bootot, W11-hez kell. "
Azt írtad, nincs Windowsod De ja, akkor kell. Viszont a Linux telepítők is bootolnak Secure bootal, normál telepítőként biztos. Ventoy-al még nem próbáltam.@kpityu2 : Ja, ez elég macera De pl. brand gépekben azért szokott minden működni, eből kifolyólag üzleti laptopokkal is.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz kpityu2 #41721 üzenetére
Ezeket szerinted hogy lehet még máshogy csinálni? Hogy csináltam szerinted, ha nem így? Itt a másik, de fájlkezelőből is működik és úgy egyszerűbb.
-
kpityu2
őstag
Hát, én egy időben rendesen küzdöttem, hogyy összerakjak egy olyan PC-t aminek a hardvereihez hivatalos gyári linux támogatás van, de nem jártam sikerrel. Illetve találtam egy PC gyártót, de MAC árban vannak a cuccai.
-
gyulank
addikt
Nem poénból kapcsoltam be a secure bootot, W11-hez kell. Kivéve, azt hiszem, ha rufusban csinálom, ott tán ki lehet jelölni, hogy ne kelljen.
Volt, hogy úgy felment a hang Windowson Firefoxban, hogy az egész csak recsegés volt és rettenetesen hangos, de ezt csinálta az NI Komplete Audio 2-vel is. De induláskori recsegés nem rémlik.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
daninet
veterán
Sziasztok
hogy tudom eltávolítani innen a futó programok ikonját? Anydesk különösen bugos és a sarokban bárhova kattintok azt hozza elő
Se a flameshot se az anydesk nem kell oda nekem, lent ki van tűzve a dokkonkérdés kettő:
Az megoldható valamivel, hogy ha a dokkon rákattintok egy aktív ablak ikonjára akkor minimalizálja? ugyanugy mint ahogy windowsban.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz kpityu2 #41722 üzenetére
"alap hardverkezelés"
Egyféle van, a HW (praktikusan az adott IC) dokumentációjában meg szokott lenni, mi hogy működik. Már ha jó a doksi. Inkább olyan gond lehet, hogy egy-egy gyártó alaplapján valami másképp van, vagy a chip gyártója változtat valamit, és ahhoz kéne a modult igazítani, de a fejlesztőhöz nem jutott el, hogy azzal a cuccal éppen valami para van.
És elég sok gyártó ad ki hivatalos drivert is Linuxra... Szóval jól kéne mennie. Nálam ilyesmi nagyon ritkán fordul elő. (A Realtek cuccai meg azért sehol nem a minőségükről híresek, semmilyen téren...)
És akkor ha egy hang- vagy LAN- vagy egyéb IC köré hardvert fejlesztesz, és ugyanabból a dokumentációból kellene dolgozni, akkor is szoktak érdekes dolgok lenni.[ Szerkesztve ]
-
kpityu2
őstag
Sajnos tapasztalatom szerint a linuxnál a powersave többféle hardver esetén is problémás. Gondolom ehhez már nem elég az alap hardverkezelés. Nálam minden ilyesmi ki van kapcsolva, mert változatos problémákat tud okozni.
-
-
válasz gyulank #41709 üzenetére
"Nem látjátok, de írtam, hogy a sima ubuntum van, "
Ebből nem látszik, hogy mi van a hangkimenetbe dugva Néha az is érdekes." Amúgy, a firefox csinálja egy ideje, hogy ha megállítom, vagy újratöltöm, más hangerőn folytatja, "
Nem recseg induláskor?
Erre viszont volt egy bug, az Intel-HDA energiagazdálkodásával.Amúgy a secue bootot érdemes otthon kikapcsolni, meg úgy általában, ha a BIOS-t túrod, érdemes tudni, hogy mi micsoda (Windowshoz is, mindenhez is.)
-
gyulank
addikt
válasz kpityu2 #41718 üzenetére
1. Dehogynem, vagy 10 éve biztos lehet sima fájlmásolással, plusz, ha látnád is a leírásokat amiket szerinted nekem kéne néznem, akkor is tudnád.
2. Megcsináltam, és leírtam az eredményt válasszal órákkal ezelőtt, és utána próbáltam másolással, és írtam, hogy úgy IS ez volt.
3. Még mindig nincs Windowsom, úgyhogy továbbra sem érek semmit a saját eszközével.
4. Csak ntfs-en lehet, mert fat32-re nem fér, exfat-al meg nincs uefi a bútmenüben. De ntfs-el is csak annyit csinál amit írtam. Visszaugrik a bútmenübe és jövök vissza ubuntuba.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41717 üzenetére
A Ventoy alapvetően a Live ISO-k futtatására van, lehet, hogy elindul de ki tudja, hogy a Win telepítőnek milyen háklijai vannak. Soha nem próbáltam onnan telepíteni. Nem tudom miket másolgattál, de sima fájmásolással nem tudsz boot USB telepítőt csinálni. Telepítsd fel a balenaEtchert, tegyél be egy megfelelő méretű USB meghajtót és a telepítő ISO-t írasd ki a meghajtóra a balenaval. De ne kelljen már itt leírni, amikor a net tele van leírással, hogy hogyan kell Win USB telepítőt csinálni. Még az MS-nek is van rá saját toolja.
-
kpityu2
őstag
válasz gyulank #41709 üzenetére
Mivel a hardvergyártók elég mostohán bánnak a linuxszal (többek között azért mert nincs idegük/energiájuk küszködni a pár havonta változó kernelllel) sajnos az ilyesmivel együtt kell élni. Ráadással ott a kavarás is, hogy a rendszer Alsa vagy PulseAudio hangkezelőt használ. Vagy mindkettőt egyszerre.
Ui. Emlékeim szerint a Win11 iso-t simán kiírtam Rufus-al pendrive-ra.
[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
De vannak még bajok. Ez lehet attól, hogy ventoyyal próbáltam telepíteni? Tudtok valami egyszerű, és jó indító pendrive csinálót a Windows telepítőhöz?
-
gyulank
addikt
Nem látjátok, de írtam, hogy a sima ubuntum van, azt azzal a szándékkal írtam válaszként a parancsikonra, hogy tudjátok, hogy olyan amilyen eredetileg a gnome, szóval van ott egy hangerőcsúszka a gombok közt. Analóg kimeneten van hifi, és csak egy csúszka volt terminálban is, ami együtt változott a fentivel. Amúgy, a firefox csinálja egy ideje, hogy ha megállítom, vagy újratöltöm, más hangerőn folytatja, ezt csinálja Windowson is, de azon mégsem torzít soha, itt viszont később, a beszélgetésünk után egy firefox restart után nem torzított.
-
-
-
gyulank
addikt
Együtt mozog a fenti hangszórós menüvel. 60%-on is torzít, ha valaki felemeli a hangját. És biztos, hogy a linuy miatt, mert régebben is ez volt linuxon, mikor valamiért azt használtam, közvetlenül Win után, most is közvetlenül win után tapasztalom, tudom, hogy winen nem lenne ilyen. Úgy emlékszem, hogy még régebben, mikor amúgy jó volt évekkel ezelőtt, és egy lejátszóban változtattam a hangvezérlőt vagy mit, és akkor is volt amin ilyesmit csinált. A pulse vagy mi se volt az igazi.
-
-
gyulank
addikt
A hanggal lehet valamit csinálni? Túl van vezérelve akkor is, ha leveszem. Vagyis torzít. Firefoxban néznék videót.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Politika
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Építő/felújító topik
- Path of Exile 2
- Ezek a OnePlus 12 és 12R európai árai
- Nintendo Switch 2
- Jelentősen átdolgozná stratégiáját az ARM?
- Mazda topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition