- Milyen SSD-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- MSI MPG X870E Carbon WiFi: alaplap Zen 5 alá
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen RAM-ot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen processzort vegyek?
- Philips LCD és LED TV-k
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
válasz urandom0 #41247 üzenetére
Teljesen értelek de az ellenvéleményemet valahogy úgy próbálom leírni hogy ne legyek ismét támadás áldozata.
Saját laikus felhasználói véleményem hogy a Win, és az Android messze túlteljesíti a Linuxokat szoftverezhetőség, és visszafelé kompatibilitás tekintetében.
Ezzel jár a szerintem sokkalta egyszerűbb használhatóságuk.
Pl. felmegyek az Smplayer oldalára.
Van 1 darab Wines telepítő, a legfrissebb, de a nyakam rá hogy a W10-en elfut egy 10 évvel ezelőtti verzió is, persze a hiányosságaival, némely funkció nem lesz benne.
Ugyanakkor ott van az oldalon külön 4 vagy 5 féle Linux telepítő, Ubuntura külön, Fedora meg még másokra.
Akkor most melyik az egyszerűbb..? A fejlesztő részéről?
Nem tudom, nem vagyok tisztába sem a Windows Installer, sem a Windows programfuttatási megoldásaival.
De az biztos hogy 10-15 éves szoftvereket tudok portable módba ma is, akár W11-en is használni, és W10-en sok ilyet tudok akár telepíteni is a megfelelő kompatibilitási módba, W7, XP. És működnek.
Droid dettó, nemrégvéletlenül egy mentésből mellényomtam és feltelepítettem Android 8 alá egy 6 éves 4.4 appot, működött simán.
Nem vennék rá mérget hogy nemhogy Linuxokon keresztbe-kasul hanem egy adott pl. Ubuntu vonalon meglenne a 10-15 éves visszafelé kompatibilitás.
Ez tényleg a szőrszál hasogatása mert nem sokan akarnak ma használni egy 10-15 éves szoftvert.
De az én, a sima felhasználó számára a Linuxos megoldások sokkalta antifelhasználóbarátok mint a másik 2 rendszeré.
Az igaz hogy az teljesen átlagfelhasználónak simán megfelel szinte bármelyik modern disztró. Feltelepíti, áruházból (gyári tároló) szoftverezi és használja. Akkor én nem tudom magam hova sorolni, mégse átlagos vagyok? Passz. -
Rendesen kéne kódolni, és akkor csak egy kell, mert az visszafele kompatibilis.
Az más kérdés, hogy fejlesztőknek kellhet a régebbi is, de ők meg meg tudják kókányolni...Jó, persze, túl könnyű lenne az úgy élet, ha minden kompatibilis lenne visszafelé
De akár egy bugjavítás is megtörheti a vissza kompatibilitást, nem beszélve mondjuk egy Xorg -> Wayland átállásnál. Vagy amikor mondjuk a KDE Qt4-ről 5-re váltott, és a kiegészítő nagy része meghalt..."sokkal egyszerűbb nyitni egy terminált, és beírni vagy bemásolni egy mentett doksiból azt, hogy"
Nem is szokták érteniPedig szerintem nagyon jó a terminálos megoldás, főleg, ha sok gépre kell valamit telepíteni.
Linuxon egy Ansible+a csomagkezelő megoldja a problémát, vagy maximum ír rá az ember egy scriptet, ha bonyolultabb dologról van szó. -
válasz tordaitibi #41245 üzenetére
Igen, eléggé eltértem a témától ezzel az immutable oprendszerrel. Igazából azt akartam ebből kihozni, hogy ha van egy oprendszered, vannak hozzá programok, ezeket együtt teszteled, együtt adod ki, együtt frissíted, azzal elméletileg növeled a rendszer stabilitását, mint ha van egy oprendszered, a programok pedig külön forrásból származnak.
Konkrét példa, ha mondjuk Ubuntu 22.04 alatt a repóban lévő 3.0.16-os verziójú VLC playert használod, azzal elméletileg - ha a csillagok együttállása is úgy akarja - kevesebb problémád lesz, mint ha mondjuk Windows 10 21h1 alatt letöltöd a VLC playert a weboldalukról, mert az Ubuntu+VLC páros együtt lett tesztelve a maintainer és a közösség által, a hibák
Viszont a VLC fejlesztője nem tudhatja, hogy most a programját Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 1607, Windows 10 21h2... alatt fogják használni. És simán lehet, hogy Windows 10 1607 alatt tökéletesen működik, míg 21h2 alatt meg crashel. -
félisten
válasz tordaitibi #41240 üzenetére
A gyari tarolok meg, arch es aur kivetelevel finoman fogalmazva tetulassan kovetik a nagyvilagot.
Nekem ez elég farkába harapó kígyónak tűnik, ami meg is eszi saját magát....de ha megrágod még 1x, neked is feltűnhet, mi a bibi itt!
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
veterán
-
válasz urandom0 #41242 üzenetére
"Egyébként vicces, de a Debian megalapításánál épp az volt az egyik cél, hogy legyen egy olyan disztró, ami mindig friss szoftvereket szállít "
Az unstable pl. ezt teszi." hogy egy csomagnak több verziója is telepíthető, akár egymás mellé is."
Rendesen kéne kódolni, és akkor csak egy kell, mert az visszafele kompatibilis.
Az más kérdés, hogy fejlesztőknek kellhet a régebbi is, de ők meg meg tudják kókányolni..."sokkal egyszerűbb nyitni egy terminált, és beírni vagy bemásolni egy mentett doksiból azt, hogy"
Nem is szokták érteniMutogatni való hater díszpinty
-
válasz tordaitibi #41240 üzenetére
Hú, én ezzel határozottan nem értek egyet
Ez a Windows-os neten megkeres-letölt-telepít szerintem kőkarszik a csomagkezeléshez képest. A Windows is próbál egyébként ebbe az irányba menn a Store-ral meg a wingettel, csak elég lassan halad.Biztonsági és stabilitási szempontból nagy előny az, ha egy rendszer előre meghatározott, fix komponensekből áll össze. Példának okáért, a Windows 7 idején még egyesével települtek a frissítések, és szinte bármelyiket ki is lehetett hagyni, és ennek egyik következménye az volt, hogy a Windows-os gépek rendszere borzasztóan széttöredezett lett, mert a frissítések által gyakorlatilag a Windows végtelen számú változatát futtatták. Később ráállt a Microsoft a kumulatív frissítésekre, amik azért jók, mert az összes korábbi frissítést tartalmazzák magukban, így azonos frissítési szintre tudták felhozni a Windowsokat. Ennek a módszernek a csúcsra járatása az, amit a mobilos oprendszerek (meg pl. a macOS Catalina és a Fedora Silverblue) is csinálnak, hogy maga az oprendszer read-only módban van felcsatolva, és frissítési ágak vannak, amik a teljes rendszert frissítik, nem a csomagokat külön-külön, mint most.
Egyébként frissen telepített rendszernél sokkal egyszerűbb nyitni egy terminált, és beírni vagy bemásolni egy mentett doksiból azt, hogy
dnf install gnome-extensions-app gnome-shell-extension-gpaste gnome-shell-extension-gsconnect smplayer vifm neovim dconf-editor tmux sshfs firefox gimp inkscape -y
, mint a neten összekeresgélni a programokat. Ha pedig több gépet kezelsz, ott pedig lényegesen egyszerűbb minden, ha van csomagkezelés.[ Szerkesztve ]
-
"Persze, akinek friss szoftver kell, " az vegye fel annak a tárolóját
Vagy szedje le gitről a legfrissebb verziót és fordítsa le magának. Az AUR helperek egyébként is ezt csinálják, amikor forrásból buildelnek.
De igazából én ezt nem érzem akkor problémának. DIsztróválasztásnál úgyis az az egyik legfontosabb szempont, hogy mennyire friss csomagokat kínál az adott disztró, nyilván ha nekem friss szoftverek kellenek, akkor nem a Debian stable-t telepítem fel.
Egyébként vicces, de a Debian megalapításánál épp az volt az egyik cél, hogy legyen egy olyan disztró, ami mindig friss szoftvereket szállítszerk: az sem butaság egyébként, amit a Fedora modulok tudnak, hogy egy csomagnak több verziója is telepíthető, akár egymás mellé is.
[ Szerkesztve ]
-
válasz urandom0 #41234 üzenetére
"Persze, akinek friss szoftver kell, " az vegye fel annak a tárolóját
A konténerezés hátránya meg az erőforrás-zabálás is.
Illetve a tárolós macera meg azért érdekes, mert ott pl. a Launchpad-en ellenőrzött szoftverek vannak." Egy Debian testing+egy Ubuntus háttérkép+iconpack meg egy-két patch, ennyi."
Annál azért több, sokkal kényelmesebb, azért használom még.A Core meg... hát mostanában melóban jött pár Core alapú cuccra ticket, valami borzalom.
"Velemenyem hogy nem baj az ha egy app intezi a sajat naprakeszen tartasat. Mivel igy nem kell orrbaszajba ppa-t felvenni."
Viszont nem is derül ki, ha az az app hirtelen rosszindulatú lesz.Mutogatni való hater díszpinty
-
veterán
válasz growler #41239 üzenetére
Errol meg nem is hallottam, koszi.
De ez megint csak felmegoldas ahogy elnezem amik bele vannak drotozva azokat frissiti. Ha jol ertelmezem.
A megoldas hogy maga az app frissitse magat.
Tudom ez itt ordogtol valo es a linuxos csomagkezelessel meg a biztonsaggal homlokegyenest szembemegy. Velemenyem hogy nem baj az ha egy app intezi a sajat naprakeszen tartasat. Mivel igy nem kell orrbaszajba ppa-t felvenni. A gyari tarolok meg, arch es aur kivetelevel finoman fogalmazva tetulassan kovetik a nagyvilagot. Nemegyszer tapasztalom ezt Ubuntun.En elitelem az Androidos csakis kizarolag PlayStore szemleletet is. Mivel en gapps mentesen elek egy custom romon, szamomra valami irgalmatlan tortura egy appot egyaltalan letolteni alternativ forrasbol. Fel nem fogom esszel miert nem lehet a fejlesztotol leszedni. Csak a Play. Szamomra ezert ez egy borton, egy ketrecbezart korlatozott rendszer.
Es igen, ezert kedvelem a mai napig a Windowst. Rakeresek, letoltom, vallalom a kockazatot es telepitem es hasznalom.
-
growler
őstag
válasz tordaitibi #41238 üzenetére
-
veterán
válasz urandom0 #41237 üzenetére
Én a portable/appimage vonalat gondolom jónak.
Nem barmol bele registrybe /var /user stb. helyekre.
Ha jól van megcsinálva az app akkor csak a saját könyvtárát használja így a mentése, másik gépen használata, reinstall utáni hadrafogása zökkenőmentes.
A frissítése még nem megoldott.
Windowson mai napig használok 10-15 éves portable appokat, játékokat.
Hibátlanul futnak.
Viszont ez hogy Linux vonalon menne-e? azt nem tudom mennyit mibe változik ennyi idő alatt a környezet. És a disztrók sokszínűsége miatt sem tudom.
Ehhez közel járnak a konténeres megoldások az igaz ennek ellenére engem nem tudtak meggyőzni. -
válasz arcoskönyv #41236 üzenetére
Ez csak arra jó, hogy az átlag user gépe lyukasabb legyen egy windowsnál.
Nem?De az Ubuntu tesz az átlag user gépére. Az elmúlt néhány évben gyakorlatilag a Canonical levette a kezét az asztali Ubunturól, az csak azért van, hogy legyen. Egy Debian testing+egy Ubuntus háttérkép+iconpack meg egy-két patch, ennyi.
Az IoT-re koncentrálnak, az Ubuntu Core-ra. Nézd meg ezt a screenshotot, az Ubuntu Core videójából vágtam ki:Nem látsz rajta apt-t, mert az Ubuntu Core-ban alapértelmezetten nincs apt.
Azért vették most ki Flatpak támogatást is, mert a Core-ba az nem kell, így minek foglalkozzanak vele. -
-
válasz arcoskönyv #41233 üzenetére
Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, miért is jó bárkinek a snap.
Azoknak jó elsősorban, akik szeretik, ha frissek a szoftvereik. Az ilyen konténeres csomagformátumokkal le lehet frissíteni az appokat úgy, hogy az alaprendszernek nem kell frissülnie. Most gondolj bele, az Ubuntunak két éves kiadási ciklusai vannak, egy szoftver mennyit fejlődhet két év alatt?
Persze, akinek friss szoftver kell, használjon rövid kiadási ciklusú disztrót, vagy rollingot. Csak ott meg fennáll az a veszély, hogy a friss, kevésbé tesztelt szoftverek, beleértve a kernelt, X-et, mesát, stb. instabilabbak.Illetve abból a szempontól jók ezek a formátumok, hogy ha ki akarsz adni egy szoftvert Linuxra, nem kell külön csomagot készíteni Debianhoz, Ubuntuhoz, Fedorához, Arch-hoz, Suse-hoz és származékaikhoz, hanem elég egy snap vagy flatpak csomag és kész.
És még az, hogy a natív csomagok alapvetően mindenhez hozzáférnek, amihez te is hozzáférsz. Egy emoji picker alkalmazás látja az összes fájlod, el tudja indítani a kamerád, stb. A konténeres formátumok pedig alapvetően csak ahhoz férnek hozzá, amihez jogosultságot adsz nekik.
Persze, vannak hátrányai is, pl. amit te is írsz, a sebezhetőségek, és a nagy méret, lassabb indulási idő, illetve hogy nem integrálódnak olyan szépen a rendszer felületébe...
-
-
A Canonical bejelentette, hogy többé nem fogja az alapértelmezett telepítésben szállítani a Flatpak összetevőket, a szokásos 'improve the out-of-the-box Ubuntu experience', ami semmi konkrétumot nem jelent, de mindenre rá lehet húzni. Hogy pontosan mi áll a döntés hátterében, azt legfeljebb csak sejteni lehet, de valószínűleg az, hogy így a natív apt csomagok és a snap mellett nem kell +1 dologra erőforrást fordítaniuk.
Mondjuk szerintem eddig sem került túl nagy erőfeszítésébe a Canonicalnak, hogy a Snap mellett ott a Flatpak.[ Szerkesztve ]
-
-
válasz inf3rno #41225 üzenetére
Nem kell semmi komolyra gondolni, az egyik egy egyszerű to-do list jellegű app, ahova fel tudod írni a feladataidat vagy bármit, amire emlékezni akarsz, prioritásokat tudsz rendelni hozzá, kategóriákba tudod rendezni és a kategóriák alapján természetesen lehet szűrni is, és az értesítési területen mindig jelen van az app értesítése, amiben az első néhány bejegyzést látod, tehát ha lehúzod a tálcát, akkor azok ott figyelnek folyamatosan.
A másik egy koncentrálást/relaxálást/figyelést segítő app, amiben van egy rakat beépített hang, a madárcsicsergéstől kezdve, a tengerparti hullámok hangjain keresztül a New York-ig utcazajokig többféle hang (jelenleg összesen 36), és ezeket tudod mixelni, ezekből preseteket kialakítani, amiket elmenthetsz... én arra használom, hogy amikor itthon dolgozok, elnyomja a körülöttem tevékenykedő család hangjait. Erre nekem a zene nem jó, nem tudok figyelni tőle a munkára, de az ilyen háttérhangok igen. Ha Play store-ban rákeresel arra, hogy "tinnitus relief", akkor találhatsz hasonlókat.
A harmadik most nincs publikálva, ez egy tavaly megjelent filmhez kapcsolódó app volt. Igazából csak azt akartam felmérni, hogy mennyire van értelme ilyen filmes dolgokhoz kapcsolódó appot készíteni.
A negyedik a munkahelyemnek készült promo app volt.
Az ötödik tervezés alatt áll.
-
-
inf3rno
nagyúr
Tudtok olyan append only megoldásról, amit a ransomware nem ér el? Gondolok itt arra, hogy egy szövegfájl csak appendelhető, vagy egy mappában csak létrehozni lehet fájlokat, törölni nem? Általában csak a felhasználó jogosultságaitól függenek ezek, aki volt szerencsés futtatni a ransomware-t, vagy ezek elmennek egészen root jogig különböző sérülékenységeket kihasználva?
Tulképp csak azért kérdem, mert gondoltam rá, hogy az asztali gépemre tennék egy backupot, ami rendszeresen ment akár napi többször, és lenne egy külső USB-s, amit csak ritkábban használnék.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
inf3rno
nagyúr
válasz tordaitibi #41217 üzenetére
Ez egy NAIH feljelentést megérő megoldás, ami náluk van, ha még mindig ilyen.
Buliban hasznos! =]
-
-
Igen? Kösz a tippet, ezt kipróbálom
Én a Play Store, Google és hasonlók Facebook posztjai alá szoktam kommentelni valamit, ahol látszódik hogy ez egy appfejlesztő entitás, reménykedve, hogy valaki rákattint a profilomra és megtalálja az appjaim
Mondjuk a konverziómérést ilyen esetben el lehet felejteni. -
-
A saját appjaim is ezért reklámmentesek. Magam rühellem őket, nem fogok az appba tenni.
Ugyanez nálam is
Az appjaimba nem teszek reklámot (és nincs se telemetria, se spyware, se semmi), viszont Google Ads-on és Facebookon is vannak kampányaim. Bár azok is inkább csak viszik a pénzt, mint hogy hoznák... -
-
veterán
válasz inf3rno #41215 üzenetére
Irigyellek ezért.
Lehet én vagyok hiperérzékeny ezekre, már ugrok minden ilyenre.
Pl. asszony nagy háttértévés, beordítok neki a szobába hogy halkítsd már lejjebb mert üvölt a tévébe a eklám, mire visszaszól hogy nem ő hangosította fel hanem a filmnél sokkal hsngosabban adják le a reklámokat. És tényleg így van.
Ezért nem is rádiózok pedig a RockFM pontosan lefedné az érdeklődési körömet zeneileg de onnan, tv, web, vízcsapból mindenhonnan ömlik folyamatosan.
Legundorítóbb volt az Emag.
Rendeltem életembe ekőször
(és utoljára) tőlük, majd napi szinten elkezdtek szeméttel bombázni mailba.
Egyikne sem volt bene a leíratkozás lehetősége.
Írtam nekik mailtm válasz az Emag fiókomba tudom letiltani.
Visszaírtam, hé én NEM regeltem be, nem csináltam fiókot nálatok!
Válasz, dehogyem, a rendelés automatikusan létrehozza az Emag fiókot a mailcím alapján és lemondhatatlanul elkezd bombázni kilométer hoszú spamáradattal.
Viszakérdeztem, és ebbe hogyan lépek be mert ugye én NEM regeltem így nincs jelszavam.
Válasz, menjek fel az oldalukra és szabályosan regeljek be a maicímemmel adjak jelszót és így már le tudom lemondani a spamáradatot, majd szüntessem meg a fiókot.
Szerinted ez mennyire tolakodóan udorító megoldás?Én ezen annyira berágtam hogy nem a leírt procedúrát követtem hanem már eljutottam a külföldi vezetőségükh9z is, egy román genyacéghez ahol minden jogi lépést felvázoltam és erre nagy kegyesen hajlandók voltak megszüntetni a nemlétező regisztrációmat.
Mocskos eljárás ez véleményem szerint.
És ilyenkor hol a fogyadztó védelme, a magánszféra védelme, az agyonlihegett GDPR, aminek köszönhetően egy ügyfélszolgálat felhívásakrs 2 percig kell hallgatnom a védelmemről szóló litániát?Tényleg irigyellek hoy így tudod ignorálni ezeket, énnekem nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #41214 üzenetére
Főnököd se tud olvasni?
Amúgy Samsung account az önszívatás magas foka, mert az appokat gyak. nem használod, a jelszót elfelejted, és amikor kell (telefon resetelése. mert eladtad, akkor nincs meg, és nehezebb leütni, mint a Google-t). És ha bejelentkeztél a Samsung fiókkal, akkor jönnek ezek Az egy jó dolog, hogy távolról lehet vele törölni a telefont, ha ellopták.@inf3rno : Metoo. Rohadtul nem veszem észre
A saját appjaim is ezért reklámmentesek. Magam rühellem őket, nem fogok az appba tenni.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
inf3rno
nagyúr
válasz tordaitibi #41214 üzenetére
Akkor máshogy kezeljük ezeket a dolgokat, én szimplán csak rezisztenssé váltam rá. Évekkel ezelőttig észre sem vettem a reklámokat, csak miután más rámutatott egy háztartásban, hogy ott vannak, és milyen jó, mert ő pont azt nézegette. Akkor is visszakérdeztem, hogy mi, mintha valami szűrő lenne, ami kitakarja őket. Mostanában meg már megbarátkoztam velük, bár sok hasznukat nem látom. Inkább a saját cégem reklámozásához merítek ötleteket, vagy látok néha kimondottan vicces reklámokat. Szerintem téged azért idegesít, mert a pszichológiai hadviselés is ugyanezeket az eszközöket használja csak más célra, ahogy a politika és a csalók is. Az egyedüli dolog, ami mérsékelten irritál bennük, hogy mobilon nincs korlátlan sávszélességem, és rengeteget elvisznek belőle, de a korlát túllépése után is viszonylag használható a mobilnet, úgyhogy annyira nem érdekel az sem.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
veterán
Főnököm most 1 hete cserélt telefont, Samu, azóta naponta kérdez hogy ez mi, ezt miért dobta fel, ez mi a sarokba (értesítési sáv ), milyen fotógalériát akar, milyen felhőbe mentsen, mit akar ez szinkronizálni, ez mi ami tisztító app, tárhelybizerga app, akar-e Samu reget meg egyebet.
Nem Gogle, ezek a Samu sajátjai. Eddig még csak jeleztek, lehet ezeket tiltani de 1x minimum feldobálja.
Lehet kifogott egy ilyet, nem hinném, amúgy az egyik legdrágább modell.
MIUI az a legjobb, abba szerencsére (még) ki lehet kapcsolni a rendszer saját ajánlót meg promóit meg apptelepítésre buzdító ablakait. -
válasz tordaitibi #41212 üzenetére
"De még mindig jobb mint a Samu, Xiaomi meg a MIUI, azok orrba-szájba tolják a Guglin kívül asaját törölhetetlen kéretlen ajánlataikat."
Az érdekes, a céges, gyári ROM-os Samsungjaink nem csinálnak ilyet.Mutogatni való hater díszpinty
-
veterán
válasz PociAti #41207 üzenetére
Köszönöm hogy ennyi karaktert pazaroltál rám, ezért cserébe én is ilyen módon válaszolnék.
Itt a PH-n(és más fórumokon is) pár topikba már ismernek és ismerik a már unalomig többször kihangsúlyozott eletszemléletemet a kéretlen, ezért engem irritáló, zavaró tényezők tekintetében.
Lasan 60 leszek és agyf@szt kapok, idegesít és lassan már mániákusan küzdök ezek ellen, még akkor is ha cserébe egy vagon kényelmi szolgáltatásról le kell mondanom.Hagyományos kereskedelmi televíziót kb. 10 éve nem nézek.
Winen, Linuxon a legerősebben beállított reklámblokkolót használom de ez sem ment meg a beágyazott célzott és ad-hoc hirdetésektől, pl. Fb. hírfolyamba lehetetlen kivédeni a kb. 3 személyes hír/1reklám, promó, cégajánlat stb.stb. arányt. Ezokból van nekem Fészen összesn 31 darab ismerőöüm, és arra használom a Fészt hogy bemegyek és máris az engem érdeklő 3 szakmai csoportra lépek át.
Netes videókat úgy nézek full reklám nélkül hogy kiküldöm a linket a helyi mediaplayeremre, így abszolút reklámmentes. Ne próbálja nekem senki megmagyarázni hogy egy 2órás Yutubozás közben nekem kötelező 30-40 bevágott reklámot megnéznem!!!! Ez szerintem vérlázító.
A telefonom a legnagyobb odafigyelést és beleölt munkát kívánó eszköz.
mivel pár dologról nem mondanék le okostelefon vonalon, irgalmatlan melót feccöltem bele.
Először is totál Google mentes a telefonom, nincs a saját Google fiókomhoz kötve, nincs rajta fiók.
Másodszor a gyári romot azonnal gyalultam és prerootolt custom romot használok. Amibe nincs letilthatatlanul beledrótozva amllió gyári bloatware.
Ezek mivel járnak? Nagyon-nagyon sok komromisszummal.
Nem lehet banki appokat használnom, semmilyet ezért ami másnak egy utalásnál 5 másodperc az nekem webes felületen 6 perc.
Elvész a kéttapicskolásos GooglePlay app telepítés. Ezt hidd el nem sokan vállalnák mert egy vacak bármilyen appot nagyon nehéz levadászni alternatív appstorból úgy hogy jól múködjön. Másodszor ma már szinte minen app követeli a Google keretrendszert, anélkül fel se települ vagy nem indul el.
Ezokból napokig tartott míg működő Vibert, FB, Lite appot, navigációt, mailklienst stb.stb. sikerült a telefonra varázsolni.
De még mindig jobb mint a Samu, Xiaomi meg a MIUI, azok orrba-szájba tolják a Guglin kívül asaját törölhetetlen kéretlen ajánlataikat.
Például az én Viberem reklámmentes, az asszony telefonján meg naponta basssz...a be a szakmunkások, kőművesek, ételkihordó cégek, stb.stb. reklámját.
Van olyan amit nem is lehet törölni se tiltani!! csak szundiztatni pár napig. Erre nem is találok szavakat.Amit leírtam, ennek a hozadéka?
Csak az említett beágyazott, kikerülhetetlen promót kell elszenvednem.
12 éve 2 darab mailcímet használok és a spam mappák hónapok óta üresek.
Végg tudok nézni bármilyen filmet 1 reklám nélkül (nekem ez hatalmas sikerélmény).
Kis lelki béke hogy ha teljesen nem is de legalább keresztbeteszek ezeknek a számomra mérhetetlenül undorító visszataszító reklám és egyéb hadjáratoknak.Ezekután ha ENGEM akarsz meggyőzni hogy a reklám és egyéb cégek igenis jól teszik a dolgukat és hajrá, így tovább akkor nagyon-nagyon rossz helyen kopogtatsz mert én ezeket zsigerből utálom és mindent megteszek ellenük.
Amúgy még a nagyok közül szerintem a Microsoft a legnormálisab, van fiókom, több gép hozzákötve, Onedrive, mailfiók és még pár dolog és békénhagynak, nem spamolnak, nem keresnek, nem ajánlgatnak semmit évtizede. Évi 2-3 levelet küldenek ha valami épp lejár és snitt.
Bocs a hosszúért.Nem ellened irányult.
Ha félreértettelek és úgy érzed túlreagáltam akkor elnézésedet kérem de gondolom lejött hogy én utálom és undorodok mindentől amibe reklám szó egyáltalán előfordul.[ Szerkesztve ]
-
válasz inf3rno #41208 üzenetére
A cián szűnt meg, mert bedőlt a cég, a Line annak a közösségi ága, ami ment tovább, csak ugye erőforrás híján nagyon kevés eszközt tudnak támaogatni fullban (ez az official).
Az unofficial Lineage csak kicsit jobb, mint akármilyen home ROM.Meg aztán amire van Postmarket, arra az is érdekes lehet.
[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz PociAti #41207 üzenetére
Ez lehet, hogy mélyebb ennél, lehet azért támogatják a döntésedet, hogy később jobban megbízz a javaslataikban. Én általában full máshonnan veszek, mint amit ajánlanak, de egyre jobban bízok bennük, mert végülis jó dolgokat hoznak fel, csak drágán.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
PociAti
őstag
válasz tordaitibi #41185 üzenetére
"Ha en hetfon rakerestem egy termekre akkor azt val.szeg meg is vettem es felesleges hetekig mindenhol azzal bombazni de ezt a meglatasomat a nagy reklamcegek nem igy gondoljak. Ez zsakutca es raadasul rohadtul ertelmetlen es zavaro igy."
Nem baj ha nem érted egy rendszer működését, de ne nevezd élből baromságnak.
(1) Ha csak feltételezhetően vetted meg, akkor azt jelenti nagyon erős vásárlási szándék van benned, ezért ha valamikor, akkor pont most kell intenzíven bombázni az adott termék hirdetésével, mivel az sokkal nagyobb eséllyel fordul át vásárlássá (és a hirdetés feltételétől függően van amikor csak a konkrét vásárlás után jár részesedés, az oldalra terelésért még nem). Ez a meggyőzés, rábeszélés időszaka. Reggel kritikusabbak az emberek, este nyugodtabbak, megengedőbbek, ezért az utóbbi időpontra célszerűbb időzíteni ezeket, hátha bekattintja a potenciális vevő.
(2) Ha megvásároltad a terméket, pl. TV-t, hűtőszekrényt, mosógépet, és erről értesül a Google, utána is ajánlani fogja neked ezt a terméket (és nem másikat). Első hallásra furának tűnik, mert aki 200 ezerért most vett valamilyen tartós berendezést, az egyhamar nem vesz másikat mellé. Viszont mégis működi, ezt hívják megerősítő reklámnak. Komoly témában "jó döntést hoztál", mindenhol ezt ajánlják. Az ismétlődéssel a márka értéke, ereje is nő a szemedben, ez most a menő. Ne érezz kételyt a vásárlást követően, hanem dicsérd meg magad.
Fogadd el, akik körülötted a rendszert működtetik, azok sokkal tervszerűbben bombáznak, ha hagyod.
Linux rendszer abban erős, hogy jobban testre tudd szabni. Ha nem tetszik valami, akkor változtass rajta. Ez történhet a reklámok blokkolásával, google kerülésével, hogy csak az egyszerűbbek legyenek megemlítve.
-
válasz arcoskönyv #41205 üzenetére
Hát, amit privátoltál, az alapján nem
@inf3rno : A Lineage?
Az official ág szépen heti/havi updaten van... Sajnos kevés eszközre.
https://download.lineageos.org/
S3 talán a legrégebbi karbantartott Samu, újabb kevesebb van, de akad.
Ilyen bajok vannak, hogy a T appja azt hiszi, hogy rootolt, az EESZT behisztizik a trippelt Knox-tól, de ezek a legnagyobb problémák Mondjuk banki cuccokat helyből nem teszek telefonra, a Simple meg megy.@PociAti : Ott kezdve, hogy reklám, már nálam is a baromság kategóriájában van
Megerősítéssel is elmehet az egész reklámszakma a ****** ****** ********* ********[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Nem mindenkinek jött össze. Eddig azt hittem kiszelektálta őket a covid, de úgy látszik van néhány túlélő. A Ghostery érdekes, majd ránézek. Amúgy a LineageOS mennyire jött be neked? Elvileg már nincs fejlesztve, karbantartva egy jó ideje, vagy tévednék?
Buliban hasznos! =]
-
válasz inf3rno #41202 üzenetére
A franc tudja, akkor selejtes oltásokat kaptam, nem volt bennük chip?!
A Ghostery lesz a lényeg szerintem, mert a telefonokon nincs Fb bejelentkezve, a Ghostery meg pont a Fb kémkedést akadályozza (meg az e-on bejelentkezést )
A profilom meg full zárt, semmi publik adat.[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
Szerintem már túl okos, és tudja, hogy LineageOS van az egyik telodon, azért lenullázta magát, hogy ne keltsen gyanút. A másik magyarázat, hogy nem kaptál covid agychipet, ami összekötne a mobiloddal, így lemaradtál ezekről a feature-ökről.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- World of Warcraft Burning Crusade Collector's edition bontatlan
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Adobe Creative Cloud - 2024. 04. 05 - 2025. 04. 05-ig
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638