- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Azonnali informatikai kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen széket vegyek?
- Apple notebookok
- LG LCD és LED TV-k
- Milyen processzort vegyek?
- Titokban új Ryzent kaptak a Socket AM5-ös alaplapok
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
inf3rno
nagyúr
válasz I02S3F #41398 üzenetére
Ja lehet, hogy az lesz a vége. Egyelőre jegelem a dolgot, mert sok a meló. A distro hoppingot is már meguntam, valamelyik mellett le akartam tenni a voksom. Azt hiszem az lesz, hogyha végzek ezzel a projekttel, akkor rászánok 1-2 hetet, hogy beállítsam az új szervert, átrakjak minden fájlt meg webszolgáltatásokat írjak a keresésükre, aztán utána a felszabadult 1TB helyre felszórok több divatos disztrót, és elkezdem próbálgatni őket, hátha valamelyik bejön. Nagyjából már 5 éve ez a cél, csak mindig volt valami szoftver, hardver, idő, pénz hiány. Most úgy néz ki összejön. Ezt a gépet lepasszolom majd barátnőmnek irodai munkára, az újba meg megy a PCIE Gen4 NVMe SSD meg az 56Gbps hálókártya, aztán akkor fullos lesz a rendszerem. A szerveren agyalok még, mert ott csak PCIE Gen3 sebesség van, és visszafogja az adatátvitel sebességét, de egyelőre az is gyorsabb lesz, mint amit valaha láttam. :-) Ez ilyen, mint amikor az ember azon gondolkodik, hogy milyen édességet egyen legközelebb.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
válasz inf3rno #41397 üzenetére
Ja hogy LTS! Csak a 22-t láttam.
Nem tudom, nekem a 22 gyorsabb lett, mint a 20, egy hiba szokott lenni, hogy néha meghal az ablakkezelő, és olyankor kb. a sddm restartja segít :S De ez több gépen is van.Különben nem bugok, hanem általános OS-fejlődés miatt akarok majd Debianra váltani; elég elavult itthon minden, és kezd nehéz lenni a KDE-s Ubi. Debianon ugyanaz a KDE gyorsabb, csak fapadosabb az egész; a T400-ra nemrég került Alpine, ott kb. az történt, hogy ami FHD videó éppenhogy ment x64 Debianon, az x64 Alpine-on 60% körül prociterheléssel megy
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
inf3rno
nagyúr
Nem érted a lényeget: Ubuntu 22.04.1 LTS
Másoktól is hallottam, hogy sírnak, hogy az Ubuntu lejjebb adta a színvonalat. Nekem is úgy tűnik. A Mint-en gondolkodok, de elvileg az is Ubuntutól függ, tehát ugyanez lenne vele. Kell valami disztró, ami out of the box működik grafikus felülettel, kb. mint egy Windows, mert nincs kedvem az OS-el küzdeni, ha valamit meg akarok oldani. Eleget mókoltam már régebben a FreeBSD-vel, meguntam az életérzést, hogy mindenért vissza kellett nyúlni a konzolhoz, meg a fórumon kérdezősködni, hogy milyen módon kell megoldani a problémát. Ott is kb. mintha egy random generátorból toltak volna valami oda nem illő parancsot, aztán azzal mindig működött. Elég vicces volt, de soha többet.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
válasz inf3rno #41394 üzenetére
"Nincs időm revertelni vagy ezzel kínlódni,"
Nem is kell, indításnál a régebbit választod, és ennyi Nekem pl. sleepben van a gép ha nem használom, clean boot kb. havonta.De amúgy mondom, LTS. A simában bármi bármikor lehet.
[ Szerkesztve ]
-
-
inf3rno
nagyúr
A dmesgnél ugyanaz a lényeg, mint a fenti hibaüzenet. Igazából most nincs kedvem mélyebben foglalkozni vele. Kicsit utánaolvastam, sikerült beletenniük a kernelbe egy bugot, ami ezt okozza, aztán többeknek elment a hang kernel update után. Nincs időm revertelni vagy ezzel kínlódni, gondolom a következő update javítja majd, addig meg átmásolom a zenéket a másik gépre, aztán kész. Pedig örültem, hogy végre tudok zenét hallgatni normális hangminőségben. :S [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
válasz inf3rno #41392 üzenetére
lspci mit mond, mi van a gépben?
Az Intel HD audio az alaplapi kártya. Viszont az Alsamixerben kéne tudnod váltani kártyát is.
Egy dmesg kimenet érdekes lenne.
AMD driver rendben? Zárt vagy nyílt...?Az OS LTS amúgy? Simának nem érdemes nekiállni, az LTS használható általában.
-
inf3rno
nagyúr
Napló nézőt nyitottam meg, ott ezt találtam: hdaudio hdaudioC1D0: no AFG or MFG node found
Csak valami inteles cuccot látok alsamixerben, de fogalmam sincs mit kéne látnom, ha DP-vel küldöm AMD kártyáról LG monitorra a jelet. Valszeg a DP-nek szerepelnie kell a nevében, úgyhogy gondolom az se látja.Ja ahogy nézem ez a no AFG lesz a gond: [link]
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
Sziasztok!
Megint Ubuntu 22-vel szopok. Olyan 1 hónapja nem kapcsoltam be a gépet, most bekapcsoltam, a szoftver update előtt ment a hang, utána nem ismeri fel a kimenetet. DP-n keresztül megy a hang a monitorra, annak a jackjére dugtam rá a hangfalat. AMD a videokártya. A kimeneteknél csak a standard digital output és headphones jelenik meg, a DP nem. Bármi ötlet? Kezd már kicsit kiidegelni az Ubuntu 22 a szarságaival, nem sokára letörlöm, aztán felrakom a 21-est. Elvileg az ezerszer stabilabb, mint ez a rakás szar.[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
veterán
Nálam nagyobb guifan ritka de a customizert nem használom, képes összekócolni sokmindent.
Vilmaboy,
az bootképernyőn megszámolod hányadik a Windows.
Az első rendszer az a nulladik!! így számolj.
Pl:
0-Linuxod
1-Linuxod recomenüje
2-memtest
3-WindowsMegnyitod szerkesztésre a /etc/default/grub fájlt, amivel akarod, amelyik szövegszerkesztő neked kedves és tud emelt joggal menteni.
Pl. terminálba Nano, KDE alatt Kate stb.Ilyesmit látsz:
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=4
A legelső sorba kitörlöd a nullát és helyette beírod a Windows sorszámát, eggyel csökkentve ahogy az előbb leírtam.
Viszont. Ajánlanám azt hogy azzal a rendszerrel induljon amivel legutóbb, én azért használom ezt mert mikor a Linux volt az alapértelmezett, és a Wint használtam és altattam akkor nemegyszer ráindítottam az alvó W10-re, nem kevés kalamajkát okozva ezzel.
Ha így szerkeszted a fájlt akkor mindig az utoljára indított rendszered fog indulni következő bootoláskor, megjegyzi:GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=4
ezután terminálba kell egy
sudo update-grub
mert ekkor érvényesíti a beállításaidat amiket az előbb beleírtál a fájlba.[ Szerkesztve ]
-
-
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
A gépemen win10 és Ubuntu is fut. Indításkor feljön a boot manager, hogy melyiket indítsa. Ha nem nyúlok hozzá, alapesetben az Ubuntut indítja. Hogy lehetne megváltoztatni, hogy alapértelmezetten a windowst indítsa el?A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!
-
growler
őstag
válasz Tamás9x #41384 üzenetére
Szia!
Indits egy live rendszert, es azon a GParted-et.
Jobb katt. a telepitett rendszer (HDD) particioira (egymas utan)
a legordulo menuben pedig a "Check" opciora (fajlrendszer ellenorzes,
javitas)Ha az SSD legalabb ugyanakkora vagy nagyobb mint a HDD !!
sudo dd if=/dev/sdx of=/dev/sdy bs=64K conv=noerror,sync status=progress
- ( if=/HDD azonositoja)
- ( of=/SSD azonositoja)
A HDD legyen levalasztva, az SSD csatolva. -
Tamás9x
őstag
Sziasztok.
Egy kis segitsegert fordulnek hozzatok.
Van egy ipari gepem jelszavak es felhasznalo nelkul, automatikus bejelentkezessel, HDD-vel aminek a feje megragadt. Na ez ideiglenesen meg lett oldva, de kritikus pont az ido szempontjabol.
Ha nem lenne hibas a HDD nem irnek ide, hanem probalkoznek!
A 320GB-os merevlemezt szeretnem valahogy Windows vagy live linux segitsegevel atklonozni SSD-re.
Probalkoztunk HDclone programmal de a rendszer nem indul el.
Maga a HDD tokeletesen betolt, de mivel hibas, igy probalgatni elegge problemas mig megtalaljuk a tokeletes programot ami akar hibat is tud javitani a filerendszerben, ha az is serult.
Neztem atolvastam a keresot, de nem talaltam meg benne amire nekem van szuksegem.A segitseget elore is koszonom
Internetradio: ESP32 2.8" Touch + Stereo Dac + Rotary Encoder + Távirányitó 15K
-
daninet
veterán
válasz lionhearted #41382 üzenetére
Leírom:
A szolgáltatóm nem ad privát IP címet. Unifi hálózatom van itthon, a router tud kliensként open vpn hálózathoz csatlakozni. Szeretném, ha a VPN-en keresztül aktív lehetne a kapcsolatom mintha "normális" szolgáltatóm lenne. Van egy VPS szerver ubuntu 20.04 alapon felraktam az open vpn-t, egy tutorial alapján konfiguráltam, de amint elindítom elvesztem a kapcsolatot a VPS-el. Lényegében mindent kinyitottam a tűzfalban, adtam neki egy allow eth0 meg allow összes port ami a tűzfalnak kell de nem jó. De gondolom ez így eleve nem egy jó stratégia mert bármi eléri a szerverem. A syslog rogyásig van dolgokkal amik meghaladják azt amit értelmezni tudok többek között, hogy blokkolva vannak a kapcsolódási kísérletek. Szóval ez - szerintem- elsősorban ufw probléma nem vpn konfig probléma bár nem tudom megállapítani.
3 napot öltem bele, de nem haladok sehova. Bunkó válaszok külföldi fórumokon, hogy olvassam el a manualt ami értelmezhetetlen számomra. Sajnos semmiről nincs ELI5 verzió, minden manual azt feltételezi, hogy 10 éve hálózatokkal foglalkozok linux rendszereken, ovpn manual különösen bűnös ebben.
Szóval fizetnék érte. Teljesen non profit, nem tudom mennyi pénzért foglalkozna vele valaki, ha túl sok elengedem a dolgot.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
-
daninet
veterán
Feladtam, ha valaki kis maszek munkában vállalná a tűzfalam beállítását akkor írjon egy privátot megegyezünk. Az a neve hogy uncomplicated firewall és két napja próbálom SSH-n konfigolni és sehogy nem működik
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Dhampir
félisten
Ubuntu volt a kiszolgáló.
-
daninet
veterán
Sziasztok!
VPN-t csinálok magamnak egy VPS-en, ez egy GUI nélküli ubuntu 20.04. Az alábbi sort akarom a /etc/ufw/before.rules elejére berakni:
*nat
:POSTROUTING ACCEPT [0:0]
-A POSTROUTING -s 192.168.1.0/24 -d 192.168.4.0/24 -j MASQUERADE
COMMIT
Berakom, elmentem, ufw disable, ufw enable és:
ERROR: problem running ufw-init
Bad argument `-'
Error occurred at line: 14
Try `iptables-restore -h' or 'iptables-restore --help' for more information.Problem running '/etc/ufw/before.rules'
Mi a gond?
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
válasz gyulank #41375 üzenetére
És nincs mentésed, ha elhal a háttértár
De ha ott marad minden, akkor az újrarakás mit csinál? Mert akkor egy működő rendszer van felültelepítve
BTW nem egy nagy macera összeszedni, mit szoktál módosítani, egy scriptbe letenni pár cp parancsot, hogy másolja ki egy megadott helyre, ahol megvan. És minimális helyet foglalnak a konfigok.Mutogatni való hater díszpinty
-
veterán
válasz gyulank #41375 üzenetére
Pont ellentmondasz magadnak
Hiszen azzal indítottad a szálat hogy a 125 partíció közül már lassan neked is macerás mindent fejben tartani és ezért bonyolódik egy újratelepítés.
Az meg hogy fogy a hely a dokumentumokba az user beállítás hiba.
Minden passzív tartalmat át kell irányítani másodvinyóra és akkor lemezhiba esetén is megmarad a soksok adat.
Tényleg nem akarok dogmatikus lenni mert mi ketten máshogy élünk a pc-n, én ragaszkodok a bevált dolgokhoz Te meg hobbiszinten ad-hoc újratelepítgetsz.
Majd egyszer ha a hobbi helyett eljutsz egy évek alatt összerakott munkás gépig amit a nulláról felépíteni hetekig tartana akkor Te is elkezded majd mentegetni a komplett rendszert legalább 3 darab külső tárolóra.
Nálam ha átmegy a gépen az úthenger, veszek egy másikat és kb. másfél óra múlva ott folytatom ahol abbahagytam.
Nekem ez így összehasonlíthatatlanul praktikusabb mint egy 4 éves Linuxot meg egy 7 éves mindennel felszerelt melós Windowst a nulláról összerakni. Brrrr...
És ennyit megér nekem egy 25 meg egy 29 GB méretű mentés. -
gyulank
addikt
-
-
válasz gyulank #41371 üzenetére
A /boot-ban megtartott korábbi kernelek száma állítható
BTW milyen gyakran rakod újra azt a cuccot?Amúgy nagyon kevés dolognak kell a /etc -n kívüli konfig, de igazából meg ezeket le is lehet scriptelni, hogy mentse, és lefuttatod újrarakás előtt.
Vagy újratelepítés előtt egy rsync csak a rendszerről, és akkor megvan mindened.Mutogatni való hater díszpinty
-
gyulank
addikt
Semmiről sem akarok másolatot. És vannak olyan programok és beállítások, amikhez kell más is. var, meg opt. A boot szintén olyan, ami növekszik ha nem törlöm a régi verziókat, és ha a rendszeren van, ugyanúgy problémát okoz.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
-
válasz gyulank #41367 üzenetére
Mivel a telepítő nem tudja, mi van ott (Esetleg kiírhatná a partiton labelt, de passz. Amúgy átváltasz másik terminálra, és megnézed.)
Vagy csinálsz magadnak telepítőscriptet, azzal is megoldható, hogy mindig ugyanazt használja.Amúgy egyszer kéne átállni arra, hogy nem külön vannak a rendszerkönyvtárak (ha csak nincs valami különösebb oka) és utána egyszerűbb.
-
gyulank
addikt
Én nem akarom, hogy gyalulja. Mikor legelőször telepítettem Linuxot, gyalulta, azóta eszem ágában sincs automatán telepíteni. És így meg kínlódás, mert tényleg még ha a nevében is megadom, hogy micsoda, akkor sem írja ki telepítésnél. Pedig jó lenne, ha automatikusan csinálná azt amit én csinálok.
-
válasz arcoskönyv #41365 üzenetére
Egy új shellben nem biztos, hogy mind megvan... gondolom arra van a kapcsoló, hogy ha valami kókány miatt nem lennének meg, akkor meglegyenek Fura.
-
-
válasz gyulank #41360 üzenetére
Mentsd ki a /home-od, és válaszd az egész lemez felhasználását telepítéskor... (mert igen, gyalulja) komolyabb környezeteken van értelme külön /boot, /var, stb-nek, meg ha LVM-ed van, otthon nem sok.
Otthonra tök elég, ha egy partíciót kijelölsz /-nek, ha nem az egész diszket adod oda.
Ha Windows mellé telepíted, akkor meg inkább külön meghajtóra, de ha valamelyiket ritkán használod, akkor még inkább virtuális gépre tedd azt, amelyik kevésbé szokott kelleni (meg azt, amelyiken kevésbé gépigényes dolgok mennek). Sokkal kényelmesebb.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz gyulank #41360 üzenetére
Ez egy teljesen egyedi telepítés. Neked kell tudni, hogy melyik partíció melyik könyvtárba lesz csatolva. Gparteddel elkészíted a partíciókat, felcímkézed, felírod melyik-melyik. Aztán a telepítéskor csak megadod a csatolási pontokat. Érdemes előre le is formázni és csatoláskor nem kérni a formázást. Így megmaradhat a már meglévő /home-od, de itt óvatos legyél, mert ha a régi user nevet akarod használni itt is. Akkor a jogosulságokat rendbe kell tenni, vagy másik user névvel csatolni, maj átmozgatni bele a régi user dolgait.
-
gyulank
addikt
Köszönöm! Azt szeretném tudni, mert sokat gyorsítana a telepítésen, hogy telepítéskor hogy működnek a választható opciók? Szóval ha nekem több partícióm van magának a linuxnak is, /boot;/var;/opt;/;/home;efi; meg ilyenek, és ezt ki se szokta írni telepítéskor a partíciókezelő, és úgy kell találgatnom, és kijelölnöm mindent, különben nem azt a partíciót használja. Szóval ha kijelölném az újratelepítést, akkor úgy csinálná, hogy jó legyen? Felismerné ezeket, és csatolná? Habár azt írja törölné a dokumentumaimat is, akkor törölné a /home-ot is?
[ Szerkesztve ]
-
-
Ha minden igaz, akkor gnome-tweak-tool, és abban
A Gnome-tweak tool "Finomhangoló" néven van az alkalmazások között, ha magyar felületed van.Mutogatni való hater díszpinty
-
gyulank
addikt
Normál 23.04-em van. Be lehet valahogy állítani, hogy az óra kiírja, hogy Csütörtök, és a másodpercet?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Üdv.
Raspberry-re raktam Ubuntu 22.10-et, mert a normál Raspberry OS túl régi csomagokat tartalmazott. Aztán feltettem a lubuntu-desktop csomagot és átváltottam LXQT-re, mert jelentősen kisebb erőforrásigényű és a PI-n elég lassú volt az alap Ubi felülete.
Szóval most van egy Lubuntum a PI-n, hogy érdemes eltávolítani minden olyan csomagot, ami az eredeti Gnome felülethez tartozik? GDM3-tól kezdve...
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
veterán
válasz urandom0 #41353 üzenetére
Félsiker.
Arcoskönyv linkjén, smb.conf-ba
client min protocol = SMB2
client max protocol = SMB3
meg egy sudo systemctl restart smbd.service
és ezután a Linux csontnélkül azonnal eléri a W10 megosztásait, de
fordítva meg nem megy. A Win nem is látja a helyi hálón a Linux megosztást, még a linuxos gépet se.
Ha a Winen engedélyezem a smb1-et akkor rögtön látja a Linux megosztásokat.
Vagyis még mindig van valami bibije.
smb3 van használatba a samba konf bizergálás után a terminál szerint,Samba version 4.7.6-Ubuntu
PID Username Group Machine Protocol Version Encryption Signing
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
12627 nobody nogroup tibixubuntu (ipv4:127.0.0.1:58074) NT1 - -
12809 tibi tibi fe80::734b:68e3:6ef3:6ebc (ipv6:fe80::734b:68e3:6ef3:6ebc:49793) SMB3_11 - partial(AES-128-CMA
[ Szerkesztve ]
-
válasz tordaitibi #41351 üzenetére
Arcoskönyv megoldása is működik, de ha paranccsorban mountolod, ott is meg lehet adni.
pl.
mount -t cifs -o vers=2.0,username=user_name //server_name/share_name /mnt/A verziószám ezek közül lehet valamelyik:
• 1.0 - The classic CIFS/SMBv1 protocol.
• 2.0 - The SMBv2.002 protocol. This was initially introduced in Windows Vista Service Pack 1, and Windows Server 2008. Note that the initial release version of Windows Vista spoke a slightly different dialect (2.000) that is not supported.
• 2.1 - The SMBv2.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 7 and Windows Server 2008R2.
• 3.0 - The SMBv3.0 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8 and Windows Server 2012.
• 3.02 or 3.0.2 - The SMBv3.0.2 protocol that was introduced in Microsoft Windows 8.1 and Windows Server 2012R2.
• 3.1.1 or 3.11 - The SMBv3.1.1 protocol that was introduced in Microsoft Windows 10 and Windows Server 2016.
• 3 - The SMBv3.0 protocol version and above.Én úgy tudom egyébként, hogy alapértelmezetten a 3-as verzióval próbál csatlakozni a Samba.
-
veterán
Ubit hogyan tudnám rávenni samba megosztásnál és Wines gépre csatlakozásnál, tehát szerver és kliens módba is a legalább smb2 használatára?
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS