- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házimozi haladó szinten
- DUNE médialejátszók topicja
- Bluetooth hangszórók
- Gaming notebook topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
Nem a fenét, arra gépre ami nálad volt javítani, igaz a leg-leg-legalja egy Cherrytrail Z8300 de pont azon frissítettem a 18.04-et a 20asra és sokkal lassabb lett. Vagy bebeszéltem magamnak mert nekem se tetszett de én így láttam.
Lassan rá kéne röpennem a 22re, bár most meg mindjárt itt a 24 ha jól tudom. Ez a szerencsétlen 18.04 egyre macerásabb.
Lehet innen a legutolsóra frissíteni, vagy szűz install, az fájna nekem nagyon. -
I02S3F
addikt
Köszönöm szépen!
Minden utam az Ubuntu-hoz vezet :)
Bővebben: Próbálkozok más disztrókkal is, ne kérdezd miért és valami valamelyiken mindig nem működik.
Egyszerű felhasználó lettem, minimálisan használok terminált. Képes vagyok egy Arch-ot is felrakni az old-school módon, de mindig borul valami! Problémát már nem oldok meg olyan jól. Ezért mondom, egyszerű felhasználó lettem, belátom! A Mint is jó lenne, de a Cinnamon nem jön be! Marad a Virtualbox barangolásokra!
[ Szerkesztve ]
-
válasz I02S3F #41497 üzenetére
Ez nem Windows, hogy a régebbi kisebb igényű legyen Nincs a 22.04-nek sem látványosan magasabb gépigénye.
A 20.04 nekem nem jött be igazán, a 22.04 upgrade után látványosan gyorsabb lett minden ugyanazon a hardveren.
És csak LTS-t érdemes.Mutogatni való hater díszpinty
-
I02S3F
addikt
-
-
törölt tag
Nincs jogosultságom megtekinteni az USB meghajtót. Próbáltam több pendrive-val is.
A másik jelenség, hogy admin jelszót kér a második SSD meghajtó felcsatolásakor. Edfig nem kérte. Ezt az SSD-t semmilyen fstab beállítással sem a gnome-diskkel nem csatolta fel automatikusan. A telepítéskor nem volt csatlakoztatva. Miután megnyitom Nautilussal felcsatolja és használható. Ntfs jelenleg mindkettő. Az SSD eddig is az volt az USB egy hete lett ntfs exfat-ról. -
-
törölt tag
Sziasztok!
Azzal a problémával fordulok hozzátok, hogy egy mai frissítés után jelszó nélkül nem férek hozzá a laptopban lévő második merevlemezhez. Ezáltal semmilyen alkalmazás (böngésző, letöltő) nem fér hozzá, valamint egy USB pendrive-hoz egyáltalán nem férek hozzá, még sudo joggal sem. Azt írja nincs jogom megtekinteni.
-
I02S3F
addikt
Gyerekek! Megint elővettem az Ubuntu-t. Dolgozni most. Vm virtualbox-ban. Mondom használom a vágólapot. Erre nem működik. Guest additions telepítve, virtualbox ban a fogd és vidd bekapcsolva.
Én nem szívok ezzel! Nincs gond a Linux-al. Csak nem akarok már heggeszteni.
-
veterán
-
scream
veterán
Attól függ, hogy ha 2 külön disken van a 2 rendszer és nem akadt össze az MS loader a GRUB-bal telepítésnél, akkor elég lehet a törlés. De ezt sztem egyszerűen meg lehet próbálni, BIOS/UEFI-ben átállítani a boot sorrendet és a Win-t tartalmazó disk legyen elöl. Ha akkor is a GRUB indul, akkor vagy arra a disk-re települt a GRUB is vagy hiányzik az MS loader (GRUB felülcsapta) és/vagy egyből a második (ubuntu-s) diskről bootol - itt akkor megint hiányzik az MS loader.Szerk.: Most látom, hogy partíció van említve, akkor egy disken lesz a két rendszer, szóval a fenti lényegtelen.
[ Szerkesztve ]
-
válasz vilmaboy #41485 üzenetére
Nem lesz elég, felül kell írnod a GRUB-ot a windóz boot managerével, mielőtt törlöd a Linux partícióit.
Valahogy így talán, de nem 100%, hogy ez jó lesz. Mindenesetre legyen kéznél Win10 települő, ha esetleg nem indul el, arról ki tudod javítani. (Meg talán az se mindegy, hogy EFI vagy BIOS telepítés.)
Érdemesebb ezt Windows topicokban megkérdezni, mert igazából annyi, hogy kell egy új loader, de ott jobban tudják, mi arra a tuti módszer. A dualboot mindig szívás[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
vilmaboy
őstag
Sziasztok!
A gépemen win10 és Ubuntu fut. Elsőnek a win10 volt telepítve. Indításkor boot menüvel indul. Ha szeretném törölni a linuxot a gépről, akkor azt simán megtehetem úgy, hogy a linux partíciót törlöm és kész is vagyok... és bootoláskor normál módon fog indulni a win10, vagy valamit kell még tegyek, hogy frankó legyen minden?
A világ legveszélyesebb dolga az, amikor a tudatlanság szorgalommal párosul!
-
válasz balpis #41483 üzenetére
Nekem is volt ilyen bajom, de nem emléxem, mit csináltam vele.
Ez esetleg segíthet elindulniEsetleg workaroundnek ez, ha asztali gép, és nem különösebben mozgatod, beírod neki a 8.8.8.8-at + a HGW-t, és jóidő.
[ Szerkesztve ]
-
balpis
őstag
Sziasztok!
Valószínűleg nagyon buta kérdés, de hátha megszán valaki és segít megoldani.
HGW-t kellett cseréltetnem (a korábbin a WIFI vacakolt).
Minden működik szépen, egy probléma viszont jelentkezett: az ubuntus gépemen (22.04) nem megy a DNS feloldás ettől kezdve (a win10-es laptop és a mobil eszközök nem vették észre a HGW váltást)
A HGW címe változatlan, (192.168.0.1), DHCP-vel kap is címet a gép, de bármit el szeretnék érni (pl. ping): "Temporary failure in name resolution' - persze így a browser sem megy... Internet kapcsolatom van, IP címre megy a ping rendesen.
Az rtc/resolfe.conf DNS-ként a 127.0.0.53-at mutatjka. Nem jöttem rá, hogy hol szállhatott el valami, mit kellene átállítanom....
köszi előre is!notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
Teagol
aktív tag
Android zárolta az egyik sd kártyát.
Ezen kívül van rá valami ötletetek? A telefonba nem tudom visszatenni ...sudo mkfs.ext4 /dev/mmcblk...
Szeretném újra formázni.sudo mkfs.ext4 /dev/mmcblk0p1
mke2fs 1.46.5 (30-Dec-2021)
Figyelmeztetés: nem törölhető a(z) 2. szektor: Kimeneti/bemeneti hiba
Fájlrendszer létrehozása 4096 4 blokkal és 4096 inode-dal
Csoporttáblák foglalása: kész
Figyelmeztetés: nem olvasható a 0. blokk: Kimeneti/bemeneti hiba
Figyelmeztetés: nem törölhető a(z) 0. szektor: Kimeneti/bemeneti hiba
Inode táblák írásakor: kész
Napló létrehozása (1024 blokk): kész
Szuperblokkok és fájlrendszer-könyvelési információk írása: mkfs.ext4: Kimeneti/bemeneti hiba while writing out and closing file system[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz scream #41477 üzenetére
Létezik hivatalos Ubuntu graphics ppa, abban friss Nvidia driverek vannak. Ha onnan sem sikerül, akkor vagy nem támogatott már, vagy valami komolyabb gond van.
Ez egy szűk rétegnek készült kártya. És az Nvidia oldalán is csak a régi driver (460) ajánlott hozzá Linuxon, hivatalosan.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
scream
veterán
válasz lev258 #41476 üzenetére
Hát én inkább azt gondolom, hogy az Ubuntu-n lévő csomag csak nem naprakész. A Tesla P(4) nem olyan régi széri szerintem (~GTX 1080 Ti), hogy ne lenne hozzá friss driver.
Illetve amibe beleszaladtam, amikor manuálisan próbáltam felrakni a dolgokat, hogy a cuda-toolkit frissebb csomagja conflictol az újabb driver valamelyik lib-jével, de nem sikerült feloldani a dolgot.
-
válasz scream #41474 üzenetére
PPA-ból is jöhet több csomag, az nem gond. Általában az egymástól függő cuccokat szokták felvenni.
Pl. itt vannak újabbak, de hogy a Tesla-hoz mi kell, azt meg én nem tudom
Ez se hülyeség (Nvidia hivatalos PPA...?)
De ezek csak tippek, hogy mit érdemes keresni...[ Szerkesztve ]
-
-
scream
veterán
Hali!
PVE alatt futó Ubuntu 22.04 Server alatt esetleg valaki tudja, hogyan lehet "jól" frissíteni az nVidia driver-t Tesla-hoz (P4)?
Sajnos, amiket próbáltam az nV honlapjáról `.run` file-ok, telepítés után nem mentek, egyedül az Ubuntu-s telepítős driver ment (`sudo ubuntu-drivers autoinstall`), ami viszont már elég régi (470, valamikor 2021-es).
A driver a Plex miatti transcode miatt szükséges és ha tudom, akkor frissíteném valami újabbra.
Illetve valaki tudja, hogy OpenCL-t és Vulkan-t hogyan lehetne életrekelteni? Mert az Ubuntu-s driverrel a Geekbench(5) csak a CUDA API-t látja hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
-
válasz inf3rno #41469 üzenetére
Más problémák vannak vele
De ja, bizonyos esetekben marha jó, de nyilván nem szabad mindenre rátolni. Olyan cucc nincs, ami mindenre is jó.
Nekem is kényelmes lenne és biztonságos pl. a home szerveren a Nextcloud meg a Guacamole Dockeren, csak erőforrásilag meg nem olyan kényelmes, nem beszélve a Docker-es Nextcloud és az SSL viszonyárólMutogatni való hater díszpinty
-
válasz inf3rno #41463 üzenetére
Ne is mondd, Dockerrel aztán lehet szívni, még Linux alatt is.
Egyszer egy Jekyll-es oldalt akartam Dockerrel megoldani, mert openSuse Leap és Fedora alatt fejlesztettem, Tumbleweed alatt ment a Jekyll. Csak Leap alatt nagyon régi Ruby volt, ezért a pluginek nem mentek. Na mondom, megoldom Dockerrel... hát persze. Docker alatt ezernyi Ruby errort kaptam, ha az egyiket megjavítottam, jött a következő... hagytam a francba.
A másik eset pedig, ami másfél órás szívást okozott, hogy egy Alpine-alapú Docker image-nél a szerzője úgy gondolta, jó poén lesz, ha az image-ben nem 0-ás és nem 1000-es userid-vel futnak a dolgok, hanem valami 1238 vagy mi volt. Csak néztem, mikor folyamatosan jogosultsági hibát dobott a felcsatolt volume-ra... -
-
inf3rno
nagyúr
Ja valahogy félrecsúszott benne, nem értem én sem. Pedig csak egy Wordpress oldal volt. Három napig kínlódtam vele, aztán feltettem egy Ubuntut, azzal ment csont nélkül.Régebben Jetbrains cuccok, most Vscode van, bár ennél az automatikus kiegészítés eléggé el van veszve néha. Webalkalmazásokat, webszolgáltatásokat fejlesztek elsősorban, ritkán mobil appokat.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz urandom0 #41460 üzenetére
Nekem pont fordítva volt. Linux-al többet bajlódtam a fejlesztői környezettel eddig, mint Windows-al. Érdekes módon Windows-nál egy Docker-es projektnél volt csak komoly gondom, ott nem volt hajlandó ugyanúgy viselkedni a container-ben a cucc, mint Linux alatt, pedig elvileg ez lenne a Docker lényege. A végén nem is találtam rá megoldást, feltettem egy Linuxot, aztán annál simán ment.
Buliban hasznos! =]
-
veterán
-
válasz urandom0 #41459 üzenetére
Nálunk valami 1000EUR per user évente... Mondjuk ez fullextra, licencekkel mindennel.
@RoryBreaker : "De a network reachable, merthogy tudok pingelni, nem?"
Elég furcsa, hogy mégis ezt mondja. Az a gép is elérhető, amit kiír, hogy nem? A wget-nek ott kéne lennie alapból, vagy a curl-nek, azzal is ki lehet próbálni, hogy tud-e róla letölteni. Plusz amit korábban írtam[ Szerkesztve ]
-
válasz inf3rno #41454 üzenetére
Meg lehet szokni ezt is.
Mindent meg lehet szokni
De azért Linuxon kényelmesebb szerintem. A legutolsó ilyen projektemnél ruby, nodejs és php is kellett, egyszerűbb ezeket Linuxon telepíteni, frissíteni. Előtte Jekyll-t használtam egy bloghoz, Windows alatt elég gyakran karakterkódolási hibába ütköztem, volt hogy jogosultsági problémákra panaszkodott (administrator cmd-ből indítva)... persze, el lehet lenni Windows-on is, nem mondom hogy nem, de nekem a Linux kényelmesebb. -
-
I02S3F
addikt
válasz RoryBreaker #41457 üzenetére
Iso-ból tudsz csomagot telepíteni.
-
RoryBreaker
aktív tag
Oké. De a network reachable, merthogy tudok pingelni, nem?
Én ezt nem értem. 1 hete baszakodok vele, megpróbálom a wget-t és utána feladtam. De gondolom wget-t is le kell tölteni nem?[ Szerkesztve ]
Rog Strix B-760i Gaming Wifi, 32 GB DDR5@6000, i5-13500, Asus RTX 4060 OC Dual, 1TB Samsung 980 Pro, Be Quiet Pure Power 1000W Gold 80+, Noctua NH-12UA + Noctua házventik, Asus AP201 Mesh ház
-
lck
senior tag
válasz tordaitibi #41427 üzenetére
Feltettem élesben ezt a Nobarát ( már korábban is volt, de csak virtuálison - mondjuk mi nem volt eddig ).
A 04.02-án megjelent "Official" verziót, ami a Gnome-ot teszi barátságosabbá ( legalább is számomra )
Első blikkre teljesen korrekt rendszer. Érződik a törődés.
Nvidia kártya + Wayland simán, hibátlanul üzemel.
Gyors, stabil, szerethető.
Akinek van egy fölös SSD-je, nyugodtan dobja rá. Nem is feltétlen muszáj játékra ( nincs televágva minden szarral ) - egyéb célokra is simán használható. -
válasz urandom0 #41450 üzenetére
" a beadandókat meg a házit is abban kérik. "
Ja, így felesleges. De azt kell látni, hogy ennek az oka az, hogy esély nincs alternatívára, mert nem is gondol már senki arra, hogy PS-től eltérő képszerkesztő, meg Windowstól eltérő OS. Ez viszont pont a felhasználóknak nem jó. Jelenleg egyféle cég egyféle cuccának a felhasználása lehetséges, pontosan azokon a módokon, ahogyan az működik."Az AVD, Citrix és a hasonló SaaS-ok jó cuccok, szerintem sok cég jobban járna azzal, mint dolgozónként egy Windows-os gép,"
Jaja. Nézd meg egy AD account díját... (Per user és per gép...)[ Szerkesztve ]
-
inf3rno
nagyúr
válasz urandom0 #41450 üzenetére
Én sokáig el nem tudtam képzelni, hogy laptopon fejlesszek, aztán most WAMP + laptop van, mert kb. 1 hetet vagyok itthon egy hónapban. Most már áttelepítem az asztali gépet a másik lakásba, aztán megoldódik ez is. Nézem, hogy 2.5x nagyobb a monitor kijelző területe, mint a laptopé. Meg lehet szokni ezt is. Fejlesztés terén én több webalkalmazást fejlesztettem Windows, mint Linux alatt, és nem érzek hatalmas különbséget. Más a fejlesztő környezet telepítése, de a legtöbb IDE, szerver, verziókezelő, stb. megy mindkét rendszeren, más meg nem kell a fejlesztéshez.
Buliban hasznos! =]
-
válasz tordaitibi #41444 üzenetére
ActiveX Linuxon tudtommal teljesen felejtős.
A böngészős kamerarendszerek egy része megy Edge alatt, IE módban, másik része valóban csak a saját menedzsment programjával. De szerintem eleve az is tragédia, hogy veszel 2023-ban egy kamerát, és IE kell hozzá....
cctv-viewerrel lehet élő képet varázsolni olyan kamerákhoz, amelyik támogat RTSP-t (szerintem mind ilyen), de ugye pont az lenne a lényeg, hogy az ember vissza tudja nézni a felvételeket, arra pedig csak a gyári menedzsment szoftver alkalmas. -
inf3rno
nagyúr
Az enyém AMD driverhez köthető HDMI/DP-n keresztül továbbított hanggal kapcsolatos azt hiszem. Szerintem a Zenbook Inteles lehet, úgyhogy más lesz a gond. Intelnél azt hiszem a pulseaudio configjában kell valamit állítani, de már nem emlékszem, annyi minden van.
[ Szerkesztve ]
Buliban hasznos! =]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Házimozi haladó szinten
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- DUNE médialejátszók topicja
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Microsoft Office Home & Business 2024 PC/Mac EP2-06638
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- World of Warcraft Mists of Pandaria Collector s edition