- Apple MacBook
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Hobby elektronika
- Kompakt vízhűtés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Martin97
aktív tag
válasz
neooen #43988 üzenetére
Ha a ramok szorzóját auton hagyod, és CSAK az fsb-t emeled úgy is csinálja?
Egyébként egy bizonyos szintig bírják a ramjaid a magasabb órajelet, de ez nem túl nagymérvű tuning. Próbálgass, és tesztelj!
A biosra csak annyit mondok, hogy nem mindig a legfrissebb a legjobb. Nekem sem a legfrissebb vált be.
-
Martin97
aktív tag
válasz
neooen #43986 üzenetére
Szia!
Lehetséges, hogy azért, mert a memóriáid nem bírták az alacsony órajelet, bár ez nem hiszem hogy így van.
Ha az fsb-t emeled (mindegy mennyivel 2-5 mhz) akkor is ezt produkálja?Ha igen, akkor frissítsd a biost, találd meg azt amelyikkel tudsz tuningolni.
Nekem is volt ilyen problémám a lapommal, kis fsb emelésre is azonnal visszaállította magát alapra, de egy megfelelő verziójú bios megoldotta.
Meg nemrég a york topikban is valaki panaszkodott, de neki is megoldotta az új bios a problémát.De a tuning amúgy is lutri.
-
neooen
aktív tag
válasz
neooen #42094 üzenetére
"Rejtély" megoldva. Így nézett ki a SilentKnight [link] és így a proci [link] . Itt már egészen biztos voltam benne, hogy ez volt a gond.
Alapon (2,4Ghz) Prime95-tel, régi pasztával, zárójelben pedig új Arctic MX-2 kenőccsel
:
Core1: 66 fok (49)
Core2: 63 fok (46)
Core3: 56 fok (48)
Core4: 55 fok (48)Nem tudom mennyire helytálló ez a következtetés, de ha valakinek túl nagy különbség van a magok hőmérséklete között, akkor szerintem kezdjen gyanakodni...
Amúgy amit a CPU hűtőhöz adott az Asus pasztát, az biztosan valami jó minőségű cucc lehetett, mert az állaga még 6 év után is ugyan olyan volt mint a most vett MX-2-nek. Simán le tudtam takarítani.Enemy107, amint lesz időm jövök és faggatlak, hogy mire állítsuk a ramokat
.
-
Martin97
aktív tag
válasz
neooen #42095 üzenetére
A 8-10 fokos különbséget okozhatja, ha a proci kupakja nem teljesen egyenletes, az egyik mag közelebb van a tetőhöz, így hűvösebb. A másik ok, hogy a procitető egyenes, de a hűtő nem fekszik fel egyenletesen, az egyik oldala nem feszül rá annyira, esetleg több paszta van az egyik oldalon.
A 6 év az sok idő.
Nyerhetsz még pár fokot, ha polírozod a procit. -
enemy107
senior tag
válasz
neooen #42086 üzenetére
Nah látom nem jutunk ötről hatra.
Van egy briliáns ötletem.
Az összes létező fezültséget rögzítsd NORMAL beállításon. Bele értve a Vcore-t is.
A ramnak pedig Memory Voltage Controll 2V
Performance Enhanced With.. tedd ezt is normal-ra.
System Memory multiplier 2.00
Kezdd el emelni az FSB-t ameddig beindul a gép. Ha már nem indul, fagy , vagy kéket dob, akkor vegyél vissza 5-öt az FSB-ből és teszteld le stabilitás tesztel. A hőfok 70 fok alatt maradjon, a magokat nézd, ne a kupakot.
Ha megvan ez az FSB akkor szólj és beállítjuk hozzá a ramot. Fogalmam nincs mennyit tudnak a Kingston ramjaid a Q6600-al kar öltve, egy P35-ös Giga lapban. Majd ki kell tesztelni. 1000-1066 Mhz szerintem mindenképpen de majd kiderül. És azt sem tudjuk, hogy az adott feszültségen, az adott hűtővel, az adott számítógépházban, az adott szobában a Q6600 hány fokos. Teszt, teszt, teszt......
Tegyél fel képeket, amin CPU-Z (cpu fül, memory fül) és everest vagy Core temp mérje a hőfokokat, és fusson a prime.
Valami ilyesmit
Ebből én is, és a többiek is többet látnak.
A lényeg AUTO feszeken ne kisérletezz!!!!Jah, ha Prime95-öt használsz stabilitás tesztre minimum fél órát menjen gond nélkül.
-
enemy107
senior tag
válasz
neooen #42082 üzenetére
Legegyszerűbb ha a Sytem Memory multipliert 2.00-re teszed. Először beállítod a procit a kívánt FSB-re, és órajelre, úgy ahogy olvastad. Tesztre használj Prime95-öt, vagy IBT-t, ha megvan az a pont amit a procival el akartál érni, utána a System Memory Multiplier résznél beállítod a ram szorzót az adott FSB-hez, hogy a ramok a kívánt frekin menjenek.
Nem kell újra kelleni a tesztet végig csinálni, ha vissza akarod állítani. Vagy megjegyzed, vagy lehet hogy van menü biosodban ahol el tudod menteni a tuning profilt, és akkor csak azt kell neki betölteni.
PCI Expressz freki 100!!!!
-
enemy107
senior tag
válasz
neooen #42075 üzenetére
Ahogy az FSB-t növeled a proci tuningnál az húzza magával a ramot.
PL Host Freqency 333 MHz (proci FSB) akkor System Memory Multiplier 2.40 333X2.40=800MHz
Tehát nagyon konyhanyelven a proci FSB-t megszorzod avval a szorzóval ami a System Memory Multiplier beállításnál van. Így megkapod mennyin megy a ram. Ha túl magas a freki a ramnak, akkor ezt máshogy kell állítani, kisebb szorzóra. (vissza kell osztani) Ezt a Giga biosra írtam. Más gyártóknál előfordul hogy a bios nem a valós órajelet írja.
Tehát egyszerúen
CPU FSB X "ram szorzó" és megkapod mennyin megy a ram.
Nagyon leeccerűsítve, konyha nyelven.A procid steppingje alapján rákeresel mennyi a Tjmax és látod mi az a hőfok amit elbír a gyártó szerint.
Utána a többi rajtad múlik. -
Martin97
aktív tag
válasz
neooen #42075 üzenetére
intel oldala szerint g0 steppingel még belefér a 70 fok
Azért kell csökkenteni a szorzót a ramoknál, hogy magasabb cpu host freqencyán ne a ram legyen a szűk keresztmetszet. -
Martin97
aktív tag
válasz
neooen #42072 üzenetére
System memory multiplier -> manual 2,4 es szorzóval (800 mhz lesz a ram órajele)
Ez után tovább emelheted a cpu host frequency-t (415 mhz nél lesz a ram órajel 1000 mhz, ekkor visszarakod 2 es szorzóra, és megint emelsz a host frequencyán.)
A feszt addig emeld amég a hőmérsékletet 70 fok alatt tudod tartani
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- E-roller topik
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H370 i5 9500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB ZALMAN S2 TG be quiet! 650W
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest