- Extrém tűrőképességgel reklámozza új tápkonnektorát az ASUS
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Gaming notebook topik
- OLED TV topic
- Végleges a HDMI 2.2-es verziója
- Hobby elektronika
- VR topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
harry
veterán
válasz
Blaze71 #11363 üzenetére
Köszönöm, beállítom ezeket. Csak az volt a gond, hogy van olyan menüpont, ahol vagy 'auto'-n van, vagy +- gombokkal tudom állítani, ott meg ugye a legkisebb érték nem feltétlenül a szükséges default, így nem tudtam, mit állítsak be.
Holnap leszek otthon valamikor, majd akkor megnézem pontosabban. -
yolan
őstag
válasz
Blaze71 #11356 üzenetére
Szerezz be egy giga lapot emg egy 775-ös intel procit, vagy kérdezz utána ilyen tulajdonosoknál. Az első lesz, hogy óva intenek attól, hogy a feszeket auto-n hagyd. Első lépés, hogy minimum normal-ra átállítod, vagy kézzel beállítod a vid értéket. Az meg persze megint más tészta, hogy a vid érték már alapból egy túlfeszelt érték, hogy 1000%-osan biztosan mennyen vele a proci. Eddig ami nálam járt minden intel procit alul lehetett feszelni, és nem 2-3 darabról beszélek
Ezen tapasztalatok után mertem azt mondani, hogy túlfeszeli. -
harry
veterán
válasz
Blaze71 #11359 üzenetére
"Ha a proci frekvencia és a memória beállítás ugyan az, akkor nem szabadna változni sem a frekvenciának"
No ez az, hogy auto-n van, ezért szeretném fixen beállítani, hogy biztosra tudjak menni. De amúgy én az alaplapra gyanakszom. Egy hónapig ment jól, aztán jöttek a hibák, végig default BIOS-szal, majd felraktam a legújabbat is, de nem volt változás (ellenben a 4.slotban nincs gond).
Ez amúgy egy 2.8GHz-es X2 240, itt mekkora a szorzó alapból? Vagy az 'fsb'? Ha az megvan, onnan már azt hiszem ki lehet számolni minden egyebet. -
harry
veterán
válasz
Blaze71 #11356 üzenetére
Igazából nem a feszek miatt aggódok, vagy legfeljebb az merült fel bennem, hogy esetleg kevesebbet ad a cuccoknak - sokkal inkább a frekvenciák, szorzók érdekelnek. Az is azért, mert látni szeretném, hogy az "elvileg" optimális beállításokat kézzel elvégezve mi a helyzet, úgy is van-e fagyás, vagy változik-e valami, mert felmerült, hogy esetleg egyik slotban más beállításokat használ ramnál, mint a másikban (lásd memtest).
-
Blaze71
őstag
válasz
Blaze71 #11356 üzenetére
Pl az előbbi képen is látszik, hogy a CPU Vid 0,03 V-ot változik. Na ettől nem fog meghalni a proci, meg lehet mérési pontatlanság is. Az 5 V-os ág változott viszonylag sokat, 0,08 V-ot. Na, ettől sem fog meghalni a rendszer. A 12 V-os ág, valamint a memória fesz meg sem moccant.
Bocs az új hozzászólásért, de az előbb lejárt a szerkesztési idő...
-
yolan
őstag
válasz
Blaze71 #11353 üzenetére
ezzel azért vitatkoznék, a procim vid-je 1.25v, ha auto-ra rakom akkor olyan 1.3v-ot kap, ami se nem gyári, se nem semmilyen, egy túlfeszelt érték, ezért az auto kerülendő, és ha pl a feszt auto-n haod, de az fsb-t emeled, akkor növeli a feszt is még pluszba, mégtovább.
30-60 perc alatt kielehet tesztelni mindennek a feszültségét, és szépen alul lehet feszelni, így se nem fűt annyira, se nem fogyaszt annyit, és a várható élettartama is megnö(het) -
harry
veterán
válasz
Blaze71 #11353 üzenetére
Hát, eggyel korábban meg úgy olvastam, auto magasabb feszt is beállíthat a szükségesnél. De szeretném konkrétan kézzel beállítani a defaultokat, nem feltétlenül bízok az autoban. Persze értem, hogy elvileg úgy lövi be, ahogy azt szokás... de szeretnék biztosra menni, mert van egy olyan gondom, hogy az alaplap 3. slotban egyik ram modullal nem indul, másikkal meghal a memteszt és a win is, míg a 4.ben gond nélkül megy (előtt egy hónapig 3.4.bent ment 1-1, gond nélkül). Ez alaplap hiba vagy ram, proci...?
Amit érdekesnek találok, hogy memtest a 3.slotban ~410MHz-et ír (DDR840), míg a 4.slotban, ahol nincs gond, 310-et (DDR620). Eleve, milyen értékek ezek? Miért térnek el? Win alatt Everesttel néztem, de nem írt frekvenciát (vagy csak annyit, hogy ddr2, ami elég pontatlan, ez egy ddr3 modul, 1600mhz, ami eddig 1333-on ment). -
lipi67
nagyúr
válasz
Blaze71 #11264 üzenetére
Ne szívass már! [VID alatt..]. Pedig az az átok MSI lap..arra jó, hogy fogadja a procim ..kb.
-
nevo
aktív tag
-
Pero
senior tag
válasz
Blaze71 #11062 üzenetére
na akkor első körben azt tisztázzuk ha A64 óta azért 1-2 dolog megváltozott.
1,) nem csak egész szorzó lépések vannak hanem szépen felenként tudsz emelni.
2,) AM3 esetén tutira mondom de sztem minden Phenom II re igaz, hogy itt ismét EC órajelből számolódik a mem órajele, ergo ha azt emeled akkor emeled a memét is (hacsak vissza nem osztasz)
3,)nem azt mondom h a C&Q felesleges, hanem azt h pótolható, 2 között nagy a különbség.
4,)ilyen esetben "EC" vel való tuning finom hangolásra való, nem pedig alaptuningra 2,8-3,2re. már csak a fentiek miatt is.
5,) a HT sebessége nem mind1 Phenom esetén, mert nem az a kérdés h elég e. mert Pl: Phenom 2 nem szereti ha véletlen a HT magasabb órajelen jár mint az NB.ill azt sem szereti, sőt sosem szerette h a rendesen meghúzod, max 100-200Mhzt bírtak tuningban világ életükben. normál felhasználás mellett.ui: minden "gonoszság" nélkül, előbb nézz utána annak amiről tanácsot adsz, én sem a kisujjamból szerzem az infókat.
Agrox: AOD(képes softveresen módosítani a BIOS beállításokat) is képes rá, hogy beállított profilokat váltson, de ha jól tudom nem automatikusan. én csak azért nem használom, mert CPU-Z valid nem fogadja el minden esetben.
Korábbi kérdésedre válaszolva: az NB jelen esetben azért fontos mert K10óta az IMC(memóriavezérlő) nem azonos órajelen jár a CPUval,720BE esetén CPU clock:2,8GHz NB clock:2Ghz ebből fakadóan pl egy everest tesztben hajlamos lemaradni egy pl >2GHznél gyorsabb a64el szemben.(nem jelent semmit maga a teszt) viszont NB-t csak óvatosan szabad húzni.Érdemes körülnézni ha más nem Logouton van pár cikk ami Phenomok tuningolásáról szól. többek között én is írtam 1et.
-
Zolás
addikt
válasz
Blaze71 #11077 üzenetére
Uhh hát a default az 266fsb azt hiszem és 6os szorzó a max szorzó pedig 8as(legalábbis a procinak)
A memória frekivel pedig az a baj hogy tul nagyok a rések és tul sokat kéne állítanom az fsb-n hogy ujra 800közeli legyen. Egyszerre mozog a kettő nem külön. Ha dobok az fsb-n feljebbmegy a ramfreki is. -
-
Zolás
addikt
válasz
Blaze71 #11070 üzenetére
p45ös chip van benne és a gyártó szerinti max2.3voltot is kipróbáltam már a ramokon.(3.08at enged a lap maximum vagy oc jumper és feljebb)
Hőfoknál mennyi a max amit el szabad érni tuningban ennél a procinál? Jelenlegi tuningnál 52-nél megáll a hőfok de ha összejönne a tuning mennyi lehetne a max? (egy cmZ600 van rajta venti nélkül) -
Pero
senior tag
válasz
Blaze71 #11045 üzenetére
ha EC-t növelsz egyből figyelni kell HT-ra NBfrekire, Memóra,Sőt némelyik lapnáál PCI freki is elmászhat automatikusan, míg szorzó emelésnél ezek nem változnak. C&Q pótolható dolog így nem tekinteném feltétlen kizáró oknak, de azt is elárulom h pl nálam szorzó emelés után is van C&Q (még 4magosítva is 3,4GHz-nél is)és amennyire tudom ez Giga lapoknál hajlamos leginkább elszállni, és most ASUS-ról volna szó.
Agrox: nem tévedsz, nem egy progi van erre.
Pocee: Intel inkább a magas mem órajeleket kedveli mintsem az alacsonyabb időzítéseket.
lehet inkább a 960at nézném 5-5-518on, h lehet e stabilizálni. -
Pocee
senior tag
válasz
Blaze71 #11050 üzenetére
az van,hogy most 800 on állnak a következő variáció 960 környéke most pontosan nem számolom ki a harmadik ott meg csak vmi hatszáz féleség.
mindegy igazából ezen(960(mert közben megváltoztattam)) már nem tudok tolni mert a cpu-t nem akarom túlfűteni és hát az szab határt.2.2V-ot kapnak a RAMok.
Akkor szerinted kezdjem el visszavenni a késleltetést?
És azt úgy hogy 1.példa 4-5-5-15 majd 4-4-5-15 vagy 2. példa hogy egyből vegyem le 4-4-4-12-re? -
smkb
őstag
válasz
Blaze71 #10940 üzenetére
Nem windows alatt, megállsz biosban. De számomra is kétes eme állítás, de már nem emlékszem hol olvastam ahol levolt írva lépésről lépésre eme cselekedet olyan 1333 fsb core-nél, ami nem hajlandó 1066-on elindulni, így 333-ra felhuzott fsbvel kellene.
Vad sztori szó mi szó!
-
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10815 üzenetére
Hát, 3100-nál járunk, bár nem sok időm volt vele babrálni
Itt egy everest-es cpuid:
everestViszont lenne megint 1-2 kérdésem a változatosság kedvéért
Ramoknál nincsen 2.0 volt lehetőség a fesznél csak 1.95 vagy 2.05. (meg persze a kisebbek és nagyobbak)
Utóbbira tettem, gondolom az a 0.5 még nem bántja.Biosban mire jó, vagy mit csinál a flexibility option? Memóriák beállításainál van. Azt írja, hogy jobb mem kompatibilitást biztosít. Kell ez nekem, egyáltalán mi ez? Most le van tiltva. (default-ból)
Illetve a memory controller beállítást sem tudom mire jó, ganged vagy unganged lehetőségek vannak. (itt meg leírás sincs mellette, csak a két opció és kész) Defaultból unganged, ezt írja is everest. -
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10810 üzenetére
Aham értve
Holnap(nekem a reggelek jelentik a holnapot, pont azért mert sokszor eddig vagyok fenn... ) majd megnézem tovább is, bár mondom, az eredeti elképzelésem ennyi volt
Egyébként ezt hol tudom beállítani? Nem láttam ilyesmit. Vagy lehet csak régi verziót sikerült letöltenem?
Egyébként mi lehet még ennek a procinak tartósan okés hőmérséklet? Gondolom 60 körül még nem lehet nagy gond.
Persze csak terhelés alatt
-
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10806 üzenetére
Visszaértem vacsiból, kerek 40percet ment az orthos, állítása szerint 47 fok fölé nem ment a proci, viszont ezt már az első 5-6 percben elérte, utána maradt 47-en.
Small fft- futattam, 9es prioritással. Ami belefért 40 percbe az a "self test 8k" és a "self test 10k" és mindkettőre passed-et írt, meg belekezdett a 12k-ba is, amikor leállítottam azt írta, hogy 0 hiba és 0 figyelmeztetés
Próbáljam vajon most feljebb, vagy inkább nézzek egy komolyabb orthos-t most és ha stabilnak tűnik, csak akkor menjek tovább?
Egyébként fura, de már ez a +200 is érezhető gyorsulást hozott
Igazából ezt szerettem volna elérni és így meg van a tudat, hogy van egy x2 250esem az x2 240es árán
Igazából a gyári hűtő lehet hátráltató tényező, de egyelőre megfelelőnek tűnik.Egy láma kérdést engedj meg
Az orthos (és hasonló tesztek) futtatása biztonságos?
Úgy értem, ha valami nem tetszik neki, akkor simán hibázik leáll és kész? Nem halhat meg semmi közben, mondjuk hőmérséklet miatt, vagy ilyesmi?
-
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10803 üzenetére
Semmi gond, érthető ez bőven
Auton hagytam, igazából nem is merek hozzányúlni
Kelleténél többet csak nem ad neki, feltételezem nem sütik meg saját magukat
És bizony alapfeszes tuning!Most feltettem az ec-t 215-re. Így ha beszorzom, akkor 3010mhz viszont biosban is és everest-ben is (meg mindenhol) 2998-nak írja(ec-t pedig 214-nek
).
Megnéztem kisebb external-al is, és minden esetben ezzel a 12mhz-el kevesebb a tényleges órajel, mintha beszoroznám. Nem mintha ez számítana, csak próbálok mindent megérteni, ha már hozzányúltamSzóval most 3ghz(2998mhz) a proci és 857 a ram. Egy 3dmark-ot(05-öt...
ez volt kéznél
) gyorsan letoltam, már csak megszokás kedvéért is, aztán most tervezek egy vacsorát, közben elindítok egy orthost
Idle-ben egyébként nem változott semmit a hőmérséklet, gondolom sokkal másabb értéket terhelés alatt sem kapok, mivel fesz nem lett emelve.
-
Cadal
őstag
válasz
Blaze71 #10803 üzenetére
Blaze71 bocs, de ha esetleg még nem olvastad: "csak az Everestem Trial"
-
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10801 üzenetére
Nekem jobbnak is tűnik az egy darab 2 gigással az olvasás is meg a késleltetés is
De miért írhatja az egy darab modulra is, hogy dual channel? Végülis nekem csak jó, csak nem értem
(biosban persze single)
Na okés minden más értve, akkor megyek szórakozni
A proci feszt végig hagyhatom auton? Csak nem ad neki annyit, hogy baj legyen -
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10798 üzenetére
Na csináltam két képet, mind a két esetről.
Alapfrekvencián, meg a memória dolgait is hagytam auto-n.Az érdekesség, hogy gépindításkor az egy darab 2 gigásat is 533ra tette auto-n, tehát ezt kézzel tettem fel 800mhz-re.
És csak a két gigás, 800mhz-en:
Remélem jól tettem fel őket
Amúgy igen, az aláírásodból sikerült rájönnöm, hogy Te írtál... -
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10793 üzenetére
Ja, hogy úgy, azt hiszem értem már a cpu/ram osztó dolgot.
Okés, mindjárt meg is csinálom csak még meg kell szülnöm hova töltsem fel a képetAzt viszont akkor jól értelmezem, hogy, ezzel a procival illetve a lapommal(asrock n61p-s, elvileg 2 db 1066 mhz-es modul mehet bele max) ha sikerül szereznem egy ugyanolyan időzítésű 2 gigás modult, mint ami most is van, akkor minden további nélkül mehetnek majd 800mhz-en is?
Már csak azért, mert józan ész azt diktálja, ha a lapra rá van írva, hogy 2x 1066mhz, és a procit sem 5 éve gyártották, akkor csak mennie kéne tuning meg minden magic nélkül 800mhz-en két ramnak isSzóval az összes "problémám" hogy kéne egy ugyanolyan modul, mint a 2 gigásom?
-
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10791 üzenetére
Mem fesz 2.0 volt, és pci freki 100mhz, értve
"Elviekben" megegyező két modul, mindkettő 800-as és megegyező időzítések, csak ugye a méret más. (800on 5-5-5-18 és 533on 4-4-4-12, everest szerint például, most a 4es van ugye 533mhz-en)
Nagyon legózni nem tudok velük, mert 2 slotba megy 2 modulom, felcserélni meg semmi értelme, szóval akkor maradunk ígyNa, most akkor gyors fejszámolás után, ha a 2800as procit 3000re húzom(asszem esetemben cpu/7 az osztó
) akkor 428-re, vagyis 856-ra jön ki a mem frekvenciája... vagyis ezt kéne bírnia a moduloknak 2.0 volton?! Ez, hogy lesz meg nekem, ha már most is csak 533on szeretnének járni?
Persze lehet az egész úgy baromság, ahogy leírtam, csak próbálom megérteni, amit mondasz -
persil
nagyúr
válasz
Blaze71 #10783 üzenetére
Egy rossz szót nem mernék szólni a kingmaxra, szerintem, ha valaki nem akar nagyon tuningolni (és így 20 ezreket sem akar ramra kiadni) akkor jobb választás nem létezik
Egyetlen kingmax modulom nem ment még tönkre, ellenben csx meg samsung(pföj) ramokat már nem egyet kellett kicseréltetnem
Persze ez is csak egy véleményAsszem a ram fesz auton van, de akkor feltolom 2voltra, remélem nem teszek tönkre semmit
Viszont lenne még itt valami. Cpu és PCI freki legyen szinkronban, (mert akkor ha emelem az ec-t jön vele a pci frekvencia is) vagy tegyem aszinkronba és a pci maradjon 100mhz-en?
És egy érdekesség a végére: egy 2 gigás és egy 1 gigás modul biosom szerint dual channelben megy. Ez létezhez egyáltalán?
Még egy utolsó kérdés
Ha egy modul van a gépben(mindegy melyik) akkor 800mhz-re teszi automatán(800as modulok) viszont, ha egyszerre bent van a kettő, akkor csak 533ra. Ha meg magamtól felteszem 800ra a kettőt, akkor nem akar indulni a gépezet. Alaplapnak hivatalból 2 max 1066os slotja van, a proci pedig a már említett x2 240es.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Milyen okostelefont vegyek?
- PlayStation 5
- Extrém tűrőképességgel reklámozza új tápkonnektorát az ASUS
- Konteó topic
- Milyen HASZNÁLT notebookot vegyek?
- Itt a legkisebb asztali GeForce RTX 50-es VGA
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- PlayStation 3
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- AMD Ryzen 7 5700X processzor eladó /Garanciás/
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700X Processzor!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 7950X 16 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Újszeru GIGABYTE G5 - 15.6" FullHD 144Hz - i7-13620H - 48GB - 1TB - RTX 4050 - Win11 - 1,5 év gari
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Alkatrészt cserélnél vagy bővítenél? Nálunk van, ami kell! Enterprise alkatrészek ITT
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G1 - i5-G4 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest