- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Milyen TV-t vegyek?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen notebookot vegyek?
- Mini-ITX
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blaze71
őstag
Ha AMD K 10 proci mellé teszed, akkor Unganged módban akár mindegy is lehet. Egyéb esetben vedd figyelembe, hogy mennyi memória hely van a lapodon. Ha 2, akkor úgy is veszel majd összesen 4 GB-ot, tehát az 1x2 GB az ajánlott. Ellenkező esetben 2x1 GB. Tuning szempontjából tök mindegy.
Az a kérdés, hogy milyen proci és mennyi a tervezett memória igény.
-
Blaze71
őstag
válasz
darál0w #17524 üzenetére
Az előző elhalálozott Giga lapom meg úgy kezdte, hogy egy darabig extrém módom bírta a tuningot, majd csak kevésbé, aztán sehogy és a végén el sem indult. Nos, ez még elindul, de elég érdekesen. Minden esetre az előbb, amikor szétkaptam a gépet, már leszedtem a lapról a Titan VGA hűtőt az északi hídról és visszaraktam rá a gyári bordát. Mondhatni szállításra kész.
-
Blaze71
őstag
válasz
Blaze71 #17521 üzenetére
Fent a másik BIOS, de a helyzet annyiban változott, hogy így már nem is indul el. Szerintem gariztatás lesz. A BIOS-ig eljut, be is állítottam a tuning kivételével mindent, de miután kiléptem, csak a Post-ig jutott. Majd RESET után elvileg elindult, de mielőtt még töltötte volna a Windows-t, megfagyott. Szerinted is vihetem gariztatni?
Szerk: Most nem, de ha minden oké, akkor úgy szoktam Win alatt csinálni és kiveszem a pipát a Load CMOS Default after BIOS update és a Clear DMI data Poll előtt. Sosem volt vele gondom. Nem az első Giga lapom, ráadásul nem is az első, ami elhalálozik. Gondolom az FX-5000 és a 2 db 1 GB-os Kingmax nem halhatott meg, hiszen akkor vagy nem indulna, vagy valamit csipogna indításkor.
Szerk2: Elvileg nekem nem fog 20 ezerbe sem kerülni, a DS3 meg 20.800.- volt, amikor vettem, ergó még vissza is járna egy kevés.
-
Blaze71
őstag
válasz
darál0w #17519 üzenetére
Találtam egy régebbi, de nem túl régi BIOS-t, amit már használtam, bár azóta lecserélte a Giga az oldaláról. Helyette került fel a legfrissebb Beta BIOS. Most megpróbálom ezt Pendrive-ról feltenni. Ha nem megy, akkor holnap viszem vissza gariztatni. Kérjek egy ilyen MSI lapot helyette?
-
-
Blaze71
őstag
válasz
Blaze71 #17515 üzenetére
Kipróbáltam, rögtön üres volt a képernyő, majd újraindult és kiírta, hogy biztonsági módot ajánl. F1-re tovább, Del-re BIOS. Nyomtam neki egy Load Optimal Default-ot és újraindítottam. Rendszer szépen felállt, de Everest memóriateszt alatt megfagyott. Azóta, lassan már 5 perce szépen mutatja, ahol megfagyott. Ötlet?
Szerk: Akkor visszateszem az előzőt, mert a legfrissebb van rajta. Mondjuk előtte meglesem a Giga oldalát, hátha került fel újabb. Tényleg, ha frissítés közben fagy meg, akkor sem lehet gond a DualBIOS miatt, igaz? Úgy érzem mehet gariztatni, csak nem a legjobbkor, a magas árak miatt.
Na, nyomtam neki egy RESET-et és nem Boot-olt vissza. Csak akkor, ha kikapcsolom egy percre a tápot. Nejem meg rohadt mérges, mert az Ő gépéről van szó. Most csesztet, persze jogosan, hogy minek nyúltam hozzá, ha jó volt....
-
Blaze71
őstag
válasz
darál0w #17511 üzenetére
Ezen a lapon nem néztem még a max EC-t, ezért akartam most meglesni. Viszont 294MHz-et már ment. Most meg nem akar 273MHz-en sem stabil lenni, ráadásul nagy nehezen sikerült életet lehelnem bele, de még az egér is szaggat, az Everestből nem tudtam kilépni, hiába kattintgattam a bezárásra. Aztán idővel megfagyott és nem reagált a REST gombra sem, csak a főkapcsolóra. Következő induláskor visszavettem az EC-t 246 MHz-re, de a BIOS-ból kilépve nem indult el. Egyszer eljutott a Post-ig, de érdekes módon a Post alján kiírta a proci típusát és megállt. Kikapcsoltam hátul, mindjárt rálesek, hogy elindul-e.
-
Blaze71
őstag
válasz
darál0w #17507 üzenetére
Most nekem van gondom. Gigabyte GA-MA770-DS3 Rev 2.0 deszka. Eddig szépen ment, egy FX-5000-es procival. Mivel nincs rá lehetőség, hogy UnLock-oljam, így simán 2 maggal, L3 nélkül. Tuningoltam 3 GHz-re és semmi gondom nem volt vele. Mivel a másik, UD3-as lapomban egyszer már megnéztem az EC végét és az 315 MHz volt, ezzel a lappal is meg akartam nézni, hogy bírja-e a 300 MHz-et. Nos, el sem indult, csak CMOS clear után. Aztán ahogy be akartam állítani a BIOS-t, megfegyott. Ezután megint csak CMOS Clear után volt hajlandó elindulni és ismét megfagyott. Szétkaptam a gépet, minden alkatrészt, kábelt kivettem, lehúztam, még az alaplapot is kiszereltem és ellenőriztem a csatlakozókat. Most összeraktam és elindul ugyan, de ismételten tuningolva 3 GHz-re, kékhalálozik majdnem azonnal. Ezeket az értékeket adja ilyenkor: 0x764438b6, illetve 0x052af314. Google nem dob rá semmit, így segítséget kérnék. Megnézem még a memtestet majd, de jó lenne kideríteni, hogy mi lehet a baj.
-
Blaze71
őstag
válasz
zorrobomber #16972 üzenetére
Jobb híján igen, ha nem DualBIOS-os az az ASUS lap.
-
Blaze71
őstag
válasz
gainwardgs #16578 üzenetére
Mert némelyik lap képes a tuning függvényében elvinni 100 MHz-ről és ez nem tesz jót a VGA teljesítménynek. Mondjuk normál esetben nem viszi el, de előfordulhat.
-
Blaze71
őstag
-
Blaze71
őstag
Kicsit szórakoztam ma és megnéztem a Gigabyte GA-MA770-UD3 Rev 2.0 végét, hogy mekkora EC-t tud. Íme, ezt produkálta a 620-as procival:
Sajnos ekkora EC-vel nem bírta tovább, csak 10x-es szorzóig, ezért visszavettem 305 MHz-re. Ennyivel elindult még 12x-es szorzóval is, de többel már nem:
A végére már vissza kellett vennem 300 MHz-re az EC-t és itt az eredmény:
Sajnos CPU-Z Valid nincs, mert 64 bites Vista van a gépen és Vodás Mobilinternetem. A telefon illesztője meg nem hajlandó települni 64 bites OP rendszerre, tehát reménytelen a dolog, még a SonyEricsson ügyfélszolgálata szerint is. Ez van.
Amúgy itt a CPU_Z kép, de csak így szólóban, Valid nélkül:
Mivel gyári hűtés van a procin, nem kínoztam tovább. Majd akkor kísérletezem legközelebb, ha lesz egy TX3-as rajta. Egyelőre visszatettem 3,2 GHz-re, így nem melegszik. Egyébként 3,9 GHz-en is stabilnak mondható volt, mert bár Prime-ot nem futtattam, de az Everest Stabilitásteszt nem fektette meg 10 perc alatt és a programok is indultak rendesen. Csak rohadtul melegedett, alapból 62°-ot mért CPU hőmérsékletnek az Everest. Ilyenkor a magok legalább 10°-kal hidegebbek, de a gép a CPU hőmérsékletre kapcsol le. A szokásos 80°-ról ezért feltettem 90°-ra, mert néha azért nem indult el a gép, mert túlmelegedés miatt lekapcsolt a lap védelme.
-
Blaze71
őstag
Ajánlom figyelmetekbe ezt a kis gyöngyszemet! Igazi hozzáértő tuningos totyik volt, élt is talán 3 órát.
Jó forgalom mellett.
-
Blaze71
őstag
válasz
kenesei1982 #15158 üzenetére
Mondjuk nem 250 MHz-nél szokták ezt csinálni, hanem inkább 300 MHz fölött. Ezzel lehet kideríteni, hogy vajon a proci nem bírja tovább a tuningot, vagy a lap fulladt ki. Ha pl elindul 300x8, azaz 2400 MHz-en egy Athlon-II 620, akkor a procinak van vége 3,7 GHz környékén és ezért nem megy többet. Viszont ha el sem indul, akkor a lap fogyott el, már nem bír ekkora EC-t. Nagyjából ennyi a lényeg.
-
Blaze71
őstag
-
Blaze71
őstag
Oké, akkor ezt kitárgyaltuk. Azt ugye tudod, hogy a 9250-es kártya csak 64 bites és DX8-as. 9550-est meg használtan 4 ezerért lehet venni, de a 9600-as, ami egy időben az Isten volt, az is megvan 5 ezerből. Ezek meg 128 bites DX9-es kártyák. Ha csak nem kizárólag netre, meg egyéb 2D-s alkalmazásokra akarod használni a gépet, akkor ne 9250-et vegyél.
-
Blaze71
őstag
2600 MHz fölött már instabil, tehát ha 2000 MHz fölött is jár, akkor se vidd nagyon 2500 MHz fölé. Eleve 2000 MHz-re lenne belőve és nem sok értelme van sem az NB-t, sem a HT tuningolni. Nekem 3,5 GHz-en megy a 620-as, NB és HT 2100 MHz körül és mindegyiknek 0,1 V-ot adtam. Ezzel még messze nincs gond, stabil. Még 3,7 GHz-en is elindul szépen úgy, hogy csak a memóriának adok további 0,1 V-ot, ami akkor már 2,1 V lesz és a 800 MHz-es Kingmax szépen elketyereg 952 MHz-en. Ha figyelembe vesszük, hogy a két prociban ugyan az a mag van, akkor nagyon ne várj 3,6 GHz-nél többet tőle léghűtéssel.
KraRe! Jó bele. De miért erre a két alkatrészre esett éppen a választás? Manapság egy integrált VGA-as alaplap is megeszi ezt a párost reggelire.
mbencem! Mondjuk nem ártana pontosítani. Milyen proci? Mert a családból, meg a lépésből nem igazán ugrik be. Még a tokozás sem. Meg az sem lenne rossz, ha tudnánk, mi megy még a gépbe. Milyen lap, táp, memória, stb... Addig nem sokat tudok mondani, max azt, hogy elvileg mindent lehet húzni, csak nem biztos, hogy van értelme.
-
Blaze71
őstag
válasz
Boki1982 #14837 üzenetére
Jó, akkor megvan a két hibás alkatrész. ASRock Intel fronton nem ér semmit, ráadásul nem is mai gyerek az a lap. A Codegen meg minden, csak nem táp. Összegezve, az ASRock régebbi, illetve a mostani olcsó Inteles lapjai nem alkalmasak stabil tuningra. Havernál is eldobja a G31-es ASRock, állandóan hibázik, hiába feszeli. A Codegen meg elmegy egy irodai gépbe, ha nem féltik nagyon, de annyira instabil, hogy a tuningot nem eröltetném. Ha elindítasz egy Everest stabilitástesztet és közben monitorozod a feszültségeket, magad is láthatod a feszültségértékek kilengését. Biztos vagyok benne, hogy nem 1-2 század volt lesz az eltérés, mint egy minőségi táp esetében, hanem akár 1 V is előfordulhat a 12 V-os ágon. Nyugi, van ennél rosszabb is, mértek már 4-5 V eltérést is némely ipari hulladék esetén.
-
Blaze71
őstag
válasz
Overclocked #14768 üzenetére
A supportlist és a saját tapasztalatom alapján egy Athlon-II 620 jó lehet. Ha lehet húzni valamelyest, akkor 3 GHz környékén már bőven jó lehet. Ahhoz meg nem is kell nagyon megrángatni, 230 MHz-es EC elég.
Viszont azt nem tudom, hogy mennyire strapabíró ez az öszvér lap. PVM-ek nem igazán komolyak, meg ugye a HT-t sem lehet hagyni 1000 MHz fölött. Ez csak AM2-es lap, nem AM2+-os. Ettől függetlenül még jó lehet. Apropó! Garis még a lap? Mert akkor nyugodtan mehet bele a proci, max idővel megadja magát és lehet valami komolyabbra cseréltetni.
-
Blaze71
őstag
Valahol ott kell lennie, ahol a procinak is tudsz feszt adni. Azon a lapon keresd, ahol megtaláltad a memória visszaosztására a menüt, valamint ahol az FSB-t emelted.
Kop8! Ja, kérem, az teljesen más. Be kéne tenni egyszer a gépet a frigóba.
Satis! Ezek szerint a 790-es deszkákban elérhető a 300 MHz-es EC.
-
Blaze71
őstag
Ja, ha csak ennyit akarsz rajta húzni, akkor ne állítsd át 3,33-ra, hanem tedd nyugodtan 4-re. Csak adj a memóriának feszt, azt szereti. Nem fog 2,0 V-tól sem melegedni, sem leégni. Ne félj tőle. Amúgy azért a helyedben és a 3 GHz-et céloztam volna meg, mert ezt a 10%-ot nem nagyon fogod észrevenni.
Boki1982! Bocs, nem ismerem az ASRock Inteles lapjait. Már a számozásba belekeveredtem, amit az ASUS-tól örökölt.
Sokkal jobban szeretem, ha a típusszám adja a Chip típusát is. Egyébként ettől függetlenül még igaz, amiket leírtam, így hasonlót keress a BIOS-ban.
-
Blaze71
őstag
válasz
Boki1982 #14713 üzenetére
NEM!
Ezért írtam, hogy osszd vissza a memóriát. Azt ne kérdezd, hogy hol találod a BIOS-ban, mert hála az égnek nem volt még G31-es ASRock lapom, de valahol biztosan lehet állítani. Ha most az FSB-d 200 MHz, akkor valami olyan memória beállítást keress, ami 4x200, aza 800 MHz-re utal. Na, ezt állítsd át 3,33x200-ra és így már 667 MHz-et kapsz. Ha ezután elkezded emelni az FSB-t, akkor a 3,33 marad, csak a 200 mászik el vele és mindjár nem 1066 MHz-en fog menni a memóriád, hanem csak 880-920 MHz közt. A kingmax modulok meg ennyivel még szépen elboldogulnak, csak meg kell őket kissé feszelni. A 2,0-2,1 közötti feszültség még messze nem sok. Nekem mentek már tartósan 2,3 V-on is. Igaz, hogy akkor bírták az 1050 Mhz-et is, de felesleges kíntatni őket, jobb a békesség.
Na, látom Mach5 megtalálta amire Neked is szükséged van. Mivel neki is G31-es lapja van, csak Giga, valószínüleg ugyan azt kell megkeresned. Hajrá...
Mach5! Értelemszerűen tedd át auto-ról 3,33-ra, így fog alapórajel mellett 667 MHz-en menni. Aztán kezdheted emelni az FSB-t, de a memóriának Te is adhatsz nyugodtan 2,0-2,1 V-ot és akkor nem fogja a memória miatt eldobni magát.
-
Blaze71
őstag
válasz
darál0w #14705 üzenetére
Én addig, amig nincs meg a hűtő, addig nem feszelem meg, marad 1,4 V-on. Ha már van egy ilyen jó procim, nem akarom szénné feszelni. Inkább vigyázok rá. Ha lesz egy kis pénzem, akkor lehet, hogy beruházok egy 790-es deszkára, az UD3-at meg elküldöm nyugdíjba, netes gépnek. Nem lenne hülyeség a 3 gép, mert így én vagyok az, aki hol az egyikhez, hol a másikhoz ül, ha éppen nem használja a fiam, vagy a nejem.
-
Blaze71
őstag
Szép eredmény. Már és is szemezgettem ezzel a 790-es deszkával. Lehet vennem kellene egyet. Még soha sem sikerült elérnem a 300 MHz-es EC-t, igaz még soha sem kapott a proci 1,45 V-nál több feszt. A 620-as meg csak 1,4 kapott. Majd ha lesz egy jobb hűtőm, azért megpróbálom. NB, SB, HT mennyi feszt kapott? Dobhatnál egy Everest memóriasebességteszt eredményt is, csak úgy kiváncsiságból megnézném.
-
Blaze71
őstag
válasz
erdomester2 #14699 üzenetére
Na, igen. Ez jó kérdés. Én is vettem már úgy procit, hogy csak a kezembe nyomták, de akkor úgy is rendeltem. Pl amikor a 4200+ AMD vettem, akkor 4 ezerrel volt olcsóbb tálcásan, doboz és hűtő nélkül, mint a BOX. Ráadásul még így is van itthon egy plussz hűtőm. A táp az más tészta, abból nem igazából szokás dobozosat venni, mert max egy tápkábel jár hozzá szintén kb további 4000-ért.
Én mondjuk úgy vagyok vele, hogy inkább helyben vásárolok. Jó, a proci annyira nem nyűgös dolog, mert vagy, jó, vagy nem. De pl alaplap, memória, VGA kártya, vagy HDD, ODD bármikor megadhatja magát és ilyenkor nem jó a futárral, vagy a postával szerencsétlenkedni. Van néhány bevált bolt a környéken, ahol bár drágábban árulják a cuccokat, mint a neten, de van jelentős kedvezményem, ezért végülis vagy olcsóbban vásárolok, vagy alig drágábban. Ha meg valami nem jó, akkor előfordult már, hogy a polcról cseréltek memóriát, HDD-t, stb... Nem kellett várni rá, mert bevittem, hogy ez, vagy az a gond és a kezembe nyomták az újat. Szóval ez nekem megér pár ezrest, mert egy-egy új gépnél max ennyivel több a kiadás, de ha hibás valamelyik alkatrész, már a telefonálgatás is többe kerülne, mint így.
-
Blaze71
őstag
válasz
erdomester2 #14689 üzenetére
A mennyiszer mennyit úgy tudod megnézni, hogy Everestet elindítod:
Memóriával ne variálj, majd veszel mellé egy másik 2 GB-ost. VGA nem rossz, elég modern. De pont ez az, amit szoktam másnak is írni, hogy ATI videókártya mellé nem hülyeség egy AMD rendszert építeni. Igazából nekem a mATX rendszerekkel az a bajom, hogy zsúfolt az alaplap, többnyire csak 2 memória slot van rajtuk és az USB-k egy része is le van spórolva. Nekem pl 8 USB van a hátlapon, 7.1-es Realtek hang, FireWire, stb...
-
Blaze71
őstag
válasz
Overclocked #14684 üzenetére
Azért nem segít senki, mert már másik totyikban is kérdezted, ahol válaszoltak is rá, hogy azon a procin nem lehet sokat húzni. Max 3,2 GHz lenne és azzal nem érsz semmit, csak a végén agyon feszeled. Nem ismerem a lapod CPU support-ját, de ha támogatja az AM3-as procikat, akkor tennék bele egy Athlon-II 425-öt, vagy 620-at.
Egyébként a 7750-et, meg az előző generációs Phenomokat biztosan támogatja a lap és azzal is előre lépnél.
-
Blaze71
őstag
válasz
erdomester2 #14671 üzenetére
Jó, már mindegy. Már megvan és mint az előbb is írtam, ebből kell kihozni a legtöbbet. Mivel Intelről van szó, majd ha nekilátsz a tuningnak, lesd meg az alapbeállításokt. Pontosabban azt, hogy mennyiszer mennyi adja ki a 2,7 GHz-et, mert fejből nem megy. AMD prociknál ez egyszerűbb. Memória 1 db 2 GB-os? VGA-t még nem írtad, hogy milyen. Milyen? Táp remélem csak el lett írva és valójában FSP. Mert ha tényleg FSB, akkor baj van...
-
Blaze71
őstag
válasz
erdomester2 #14668 üzenetére
Nos valószínüleg pont a tuning részével lesz baj. Ezért írtam, hogy a 15 ezres kategóriában már vannak jó lapok, de 10 ezerért ne várjunk csodát. A G31-es, mivel integrált VGA-s és mATX is, eléggé zsúfolt cucc. Meg ráadásul már régi, mára elavult fejlesztés. Tuning szempotjából főleg kerülendő. Gondolom a szegényes tápellátás miatt, de ez csak tipp. Mivel azt írtad, hogy HD4670 megy a gépbe, végképp nem értem, hogy miért nem egy AMD konfigot raktál össze...
Egy jó MSI 770-es deszka már elérhető 15 ezer alatt, hozzá az Athlon-II 240-es proci szintén bőven 15 ezer alatt, tehát 30 ezer alatt kijött volna egy ütőképes AMD párosítás. Gondolom Intel fronton sem úsztad meg sokkal olcsóbban...
Mondjuk mostmár mindegy, abból kell építkezni, ami van. Proci milyen került bele? Hogy a kérdésedre válaszoljak, nem számít sem a VGA-nak, sem másnak, hogy XP, Vista, vagy Win7 van a gépen. Igazából 4670 mellé már XP nem tennék a DX9 miatt, de a Vista és a Win7 közt nincs akkora különbség, hogy vaciláljon az ember. Innentől pedig akkor már Win7, mert újabb, a legtöbb illesztőprogramot eleve tartalmazza, amire szükséged lehet, így valószínüleg csak a legújabb VGA drivert kell külön feltelepítened.
-
Blaze71
őstag
válasz
toshiba300 #14663 üzenetére
Ha elakadsz, írhatsz privátot is.
azoli09! Egyik hozzáértő kolega kipróbálta műterheléssel a HKC 550-es tápját, ami 450 W-nál megadta magát pár perc után, míg az FSP 400-as tápja órákig ment ugyan akkora terheléssel. Pedig az már több, mint 10%-os tartós túlterhelés, míg a HKC-nál elvileg csak 80% körüli kihasználtság lett volna. Ráadásul a mai tápok hatásfoka akkor a legjobb, ha 60-80% közt vannak kihasználva, tehát ilyenkor kellene a legjobb formájukat hozni. HKC bizonyított, hogy ilyenkor gyullad ki.
-
Blaze71
őstag
válasz
Daniford #14657 üzenetére
Most ugye viccelsz? Mi a baj szerinted azzal a 400 W-os FSP táppal? Mert ugye van egy Phenom-II X4 955, ami 95 W és egy HD 5770, ami 118 W. Ha húz rajta 10 %-ot, akkor is csak 235 W és ehhez jön a winyó, alaplap, memória által felvett összesen kb 30-50 W. Meg sem kottyan annak a tápnak ekkora terhelés. Mehetne bele mégegy 5770 CF-be, azt is elvinné. Most lehet a fejet a falba verni.
toshiba300 Elsőre állítsd a CPU feszültséget 1,4 V-ra, a memóriának adj 1,7 V-ot. NB, SB, HT +0,1 V, szorzót NB-nél és HT-nál vedd vissza 8x-ra, illetve 1,6 GHz-re. Memóriát állítsd 1066 MHz, re időzítések maradhatnak auto-n. EC-t emelheted elsőre 230 MHz-re, innentől mehet 4-5 MHz-es lépésekben, amíg stabil. 3,5-3,6 GHz kihozható nagyjából. Ha Prime stabil és nem megy tartósan 65° fölé a CPU hő, akkor elég lesz a gyári hűtő, ellenkező esetben vagy vissza kell venni egy kicsit, vagy hűtőcsere. Ha minden megy szépen, átállíthatod a memóriákat 1333 MHz-re, mert 240 MHz-es EC mellett fognak kb 1600 MHz-en járni. Jó szórakozást.
-
Blaze71
őstag
válasz
grimmer #14652 üzenetére
Igazából nem nagyon van rajta mit tuningolni, mert pl prociból majdnem a legnagyobbat vetted. Max annyit tehetsz, hogy belépsz a BIOS-ba és a CPU Multiple-t átállítod a gyári 16-ról magasabb szorzóra. Végülis ez a lényege a BE prociknak, hogy szorzózármentesek, tehát a gyári értéktől nem csak lefelé, hanem felfelé is el lehet térni. Elvileg a DENEB magos procik, mint a 955 is kb 3,6-3,8 GHz-ig bírják a normál tuningot. Ehhez azért érdemes némi feszt adni neki, de ne sokat. Olyan 1,4 V mellett már esélyes a 3,8 GHz. Magasabb fesszel lehet, hogy menne 4 GHz-et is, de ahhozhosszútávon nem biztos, hogy elegendő lenne a léghűtés. Viszont figyelembe véve, hogy 5770-es kártyád van, ha ahhoz nem nyúlsz, akkor kár húzni a procit, mert alapórajelen is elég hozzá. Ha viszont megbirizgálod a procidat és 3,6-3,8 GHz között stabilan megy, akkor húzhatsz kicsit a VGA-n is. A CCC ATI OverDrive funkciója is elég, hogy emelj az órajelen. Tapasztalat az, hogy általában azonos technológiának ugyan ott van a vége. Nekem a szintén DENEB magos Athlon-II 620 procim 3,7 GHz-en még stabil 1,4 V mellett, a HD5750-em pedig 800/1300 beállításnál még nem szemetel egy játékban, vagy teszt alatt sem. Neked a HD5770-ed eleve 850/1200-on van, ezt esetleg eröltetheted 900/1400-ig. Procit Prime95 teszttel, VGA-t Furemark, vagy 3DMark2006 tesztekkel izzaszd meg egy kicsit. Ha nincs fagyás, VGA nem szemetel, akkor jó. Ha gond van, akkor kicsit visszaveszel és újratesztelsz, amíg meg nem szűnik a fagyás, progiból kilépés, vagy a szemetelés. Röviden ennyi.
-
Blaze71
őstag
válasz
erdomester2 #14649 üzenetére
Mondjuk ezzel a G31-es Chippel sikerült megint jól belenyúlni. Olcsó, de olyan is. Persze pénztárca függő is a dolog és inkább egy ilyen lap, mint egy 6 éves konfig. Csak én úgy vagyok vele, hogy inkább tovább gyűjtök egy kicsit. Ez a Giga lap, amit linkeltél, kb 10 ezer lehetett. 15 ezerért viszont már türhetőeket kapni. Ha viszont a jó integrált VGA volt a fontos, akkor érdemes lett volna AMD fronton körülnézni és venni egy 785-ös Chippes lapot 15-20 ezer közt. De ez csak a személyes véleményem.
Ja a "Support for Microsoft®Windows Vista/XP" csak azt jelenti, hogy a felsorolt oprendszerek már ismerik, vagy támogatják a beépített alaktrészeket. Ettől függetlenül persze mehet rá Win7. Mondjuk nekem a Win7 mellé csak a VGA drivert kellett feltennem, a többit felismerte rögtön, így az alaplapi lemez nem is kellett.
Pero! Ez így van. Tápon és alaplapon sosem szabad spórolni. A többin lehet, azt vagy lehet tuningolni, vagy bővíthető idővel. De ez a kettő adja meg, hogy milyen lesz a géped.
-
Blaze71
őstag
válasz
erdomester2 #14644 üzenetére
Némelyik VIA Chippes régi lapnál előfordul, hogy jóformán a Boot sorrenden kívül semmit sem tudsz állítani benne. De van ennél rosszabb is. Eleve a Mercury, alias Kobian alaplap úgy összességében egy vicc, akár a hasonló nevü táp. Viszont annyit megjegyzek, hogy ha új gépet akarsz, akkor még vásárlás előtt kérdezősködj a fórum oldalain. Mindig van segítőkész hozzáértő kolega, aki szívesen útbaigazít a hardverpiac buktatói közt. Sokszor pár ezer forinton múlik, hogy valami nagyon jót, vagy éppen csak használhatót veszel.
A többieknek, akik itt a tápos dolgokon vitatkoznak: Ajánlom figyelmetekbe Melyik tápegységet vegyem totyikot, ahol eligazítanak mindenkit ez ügyben. Mondjuk ott nem eröltetném a tápnak álcázott levélnehezékek dícséretét, mert hamar leugatja néhány igazi szakértő a fejeteket. Gondolok itt olyanokra, akik évek, évtizedek óta tápokat és ezeket a szemeteket javítják. Utóbbiakat változó sikerrel.
-
Blaze71
őstag
Mobilnetezek GPRS hálózaton. Szóval nálam 5-10 perces kimaradást észre sem venni.
A többi cucc azóta is hibátlanul üzemel más lappal. NFoerce Chippes lappal már kétszer szívtam, az ATI Chippes lapokkal meg egyszer sem. Pedig ATI Chippesből már nekem is volt jópár, meg építettem is haveroknak néhányat.
-
-
Blaze71
őstag
válasz
triklin #14624 üzenetére
Mondanám, hogy adj feszt a memóriának, meg a procinak, de nem igazán tudom, hogy mennyit. 939-es procikat annyira nem ismerem. OldScool tuning csúcsom az 1600-on ketyegő 654-es Sempront feltornásztam 2000-re, ami 225x8-at jelentett. Viszont abban a lapban 500 MHz-es DDR1 memóriák voltak. Ott nem emeltem feszt sem, bírta alapon. A K8N-ben milyen nFoerce Chip van? Mert gyanús, hogy az is lehet akadály.
-
Blaze71
őstag
válasz
varga27 #14502 üzenetére
Minden procira igaz, hogy az alapórajelre alapfeszen van csak garancia. Azon túl csak a szerencse. Én pl egyszerre rendeltem két Athlon-II 620-at. Az egyik ment haver gépébe, ami Giga 770T-UD3P lappal lett összerakva, a másik meg az én 770-DS3 lapomba. Azóta nekem is lett egy 770-UD3 Rev 2.0. Nos a vak véletlen hozta úgy, hogy ami a haver gépébe került, abban nem lehet aktiválni az L3-at és csak 3,4 GHz-en stabil. Ami meg megmaradt neke, abban jó az L3 és vígan elszaladgál 1,4 V-on 3,7 GHz-en.
Egyszer lehet nekem is szerencsém.
Bár most intézek két FX 5000-et és bízom benne, hogy megint bejön a dolog, ugyanis ebből is az egyik az enyém, a másik szintén egy haveré lesz. Továbbá megint a vak szerencsén múlik, hogy melyik marad nekem, mert elsőre haver gépe lesz összerakva. Amúgy ahelyedben vártam volna egy kicsit. Én sem kaptam karácsony környékén 57xx kártyát, így most február végén vettük meg az 5750-et 33 ezerért.
-
Blaze71
őstag
válasz
dash17291 #14499 üzenetére
Ha tuningolod, akkor magasabb frekin fogod járatni, tehát többet fog kérni. Természetesen emelni kell a feszültségét. Alap DDR2 esetében 1,8 V-ról nyugodtan mehet 2,2 V-ig is, alap DDR3-nál 1,65 V-ról mehet 1,8 V-ig simán.
A Low-Voltage Kit azoknak való, akik szeretnék minél energiatakarékosabban használni a gépüket és ezzel is tudnak spórolni 1-2 W-ot. Gondolom sokra mennek vele.
Ez amolyan szemfényvesztés, mint az energiatakarékos proci.
Varga27! Elég lesz ahhoz a konfighoz bőven. A 925-ös Phenom-II-nek is valahol 3,5-3,7 GHz környékén van a vége, ha nem feszeled agyon. Akkor meg nem fog jelentősen többet enni, mint alapon. A VGA sem zabál túl sokat, a többi cucc meg viszonylag elhanyagolható. Az már más kérdés, hogy vétek nVidia kártyát tenni egy AMD Chippes alaplapba.
-
Blaze71
őstag
válasz
lettyke #12666 üzenetére
Ebből a turbó gombból azt szűrtem le, hogy olyan a noti, mint a Pentium-I-es gépek. Azon volt Turbó gomb, ami megemelte a processzor órajelét 100-ról 120 MHz-re.
Nem ártana néhány műszaki adat, vagy legalább a processzor és a VGA típusa, memória mérete, OP rendszer, stb.... A színe nem kell, attól független a teljesítmény...
-
Blaze71
őstag
válasz
H.Ezredes #12661 üzenetére
Nem hiszem, hogy problémát jelent az, hogy a táp venti alacsony fordulaton megy bekapcsoláskor, hiszen akkor még hidek, így nem is kell nagyon hűteni. Amúgy ettől függetlenül még lehet táp hiba, csak nem ezért. Milyen táp egyébként?
A másik, hogy e C-MOS Clear tényleg segíthet, mert simán megkeveredhet a BIOS. Az ASUS lapokat Intel platformon nem ismerem, ezért jó lenne tudni a Chip típusát is. Bár, ha nem indul el, akkor csak a kézikönyvből tudod kibogarászni. Everesttel egyszerűbb lenne, mert csak rápillantasz, a kézikönyvet meg lehet, hogy keresgetned kell.
-
Blaze71
őstag
válasz
Fundey #12575 üzenetére
Mondjuk ezen már ne akarj úgy játszani, mint egy 4 magos Phenomon. Húzni a Bartont nem nagyon lehet, vagy ha igen, akkor jelentősen megfeszelve. A memóriát is csak így tudod kissé megpiszkálni, amíg el nem halálozik. A VGA-val nem lenne gond, ha mondjuk egy AthlonFX proci lenne mellette. Így is CPU limites, tehát azt nem kellene bántani. Az alaplap a maga idejében nem volt rossz, de elszállt felette az idő. Nem egy mai darab. Szerintem egyszerűen légy türelmes és várd meg, amig a Gamer gép teljesen összeáll.
-
Blaze71
őstag
válasz
jegesmester #12566 üzenetére
A 4800+ emlékeim szerint alapórajelen 2,5 GHz, tehát a szorzó 12,5. Ebben az esetben a 3 GHz-hez 240 MHz EC kell. Emeld ennyire az EC-t, a szorzót és a feszt hagyd auto beállításon, de mivel ez már 20% tuning, nem fogja bírni a memóriád. A memória feszt tedd 2,00 V-ra, de valószínüleg vissza is kell osztanod 667 MHz-re. Ez sem vészes, mert CPU/7 lesz az osztód, ami 3 GHz-nél 857 MHz-et jelent, tehát így is többet fog menni, mint az alapfrekvencia.
-
Blaze71
őstag
válasz
jegesmester #12564 üzenetére
Nincs mit, nem nagy ügy. 2 katt volt az egész... Ezért vagyunk, hogy segítsünk.
-
Blaze71
őstag
válasz
jegesmester #12562 üzenetére
www.lavalys.com Közvetlenül: Válassz!
-
Blaze71
őstag
válasz
jegesmester #12559 üzenetére
A legújabb Everest az 5.30 1900. Melyik Gigabyte lapot nem ismeri fel?
-
Blaze71
őstag
válasz
picur220 #12336 üzenetére
Van a BIOS-ban valami olyan beállítási lehetőség, hogy a feszültségeket auto-n, vagy manual állítsa be. Ezt kell elsőnek áttenned manual-ra, majd ezután már hozzá tudsz nyúlni a feszültségekhez. Ezt úgy keresd, hogy csak auto-manual lehetőség közül tudsz választani.
Epidemic! Intel 2,66-ost raktam a szomszéd MSI lapjába és lassan 2 éve 3,6 GHz-en jár alapfeszen. De az Intel, nem Celeron. Egyébként csak a memória sebesség növekedett számottevően, ezáltal gyorsabban futnak valamivel a programok. Memóriát minduig visszaosztottam, hogy 800 MHz-en járjanak, dár általában 20%-ig 2 V körül a legtöbb DDR2 húzható. Tápot a helyedben cserélném, mert iraodai gépben még elketyerészik, de tuninkolva, VGA kártyával már édeskevés. Érdemes egy FSP 400-ast, vagy egy Gigabyte SuperB 460-ast keresned. Mindkettő 10 ezer alatt van és még kiszolgálja a következő gépedet is.
-
Blaze71
őstag
válasz
picur220 #12261 üzenetére
A memóriát K8-nál az adott processzor frekvenciából számolta úgy, hogy volt egy osztód. PL 2400 MHz-es processzor frekvencia és CPU/6 osztóval jött ki a DDR2 800 MHz, mert 2400/6=400, csak mivel DoubleDataRate, ezért dupla az effektív órajel. Ez változott meg a K10-es procikkal, mert már az EC-ből számolja a memóriafrekvenciát. Az EC minden esetben, ha alapbeállításon van a proci, akkor 200 MHz. Ezt szorozza fel, így jön ki pl 4-es szorzónál a 800 MHz, 5,33-as szorzónál az 1066 MHz, 6,66-os szorzónál pedig az 1333 MHz. Ha emeled az EC-t és ezeket nem állítod át, akkor emeled vele a memória frekvenciát is, ami elméletileg nem lenne baj, mert csak gyorsabb lesz a memória sebességed. Gyakorlatilag viszont 20%-nál többet még feszemeléssel sem biztos, hogy tud teljesíteni a memóriád, ezért szokás visszaosztani. A Te esetdben 1333 MHz-es modulokról van szó, ami azt jelenti, hogy alapból 6,66 a szorzó. Ezt lehet, hogy nem így, hanem 1333 MHz-nek írja, mert valamivel egyértelműbb. Ha ezt átálítod mondjuk 5,33-ra, ami 1066 MHz és elkezded emelni az EC-t pl 240 MHz-re, akkor már 1280 MHz-en megy a memóriád. Ez után már szépen emelheted tovább az EC-t, mert egyrészt még 240 MHz-nél nem érted el a gyári órajelét sem a memóriának, másrészt legalább 1400 MHz-et megy alapfeszen egy 1333 MHz-es modul. 1400 Mhz eléréséhez 5,33-as szorzónál már 262 MHz EC kellene, tehát ennyit biztosan emelhetsz annélkül, hogy a memória korlátozná a tuningot. Az már más kérdés, hogy az alaplapod, vagy a procid bírja, vagy nem, de a memória miatt nem fog kifagyni a géped.
Remélem követhető volt.....
-
Blaze71
őstag
válasz
slayerenkala #12249 üzenetére
Akkor adj még az NB-nek 0,1 V-ot. Jót tesz a memória olvasás/írás sebességének. Meg nézz rá az NB és HT frekire is. NB 2000-2200 MHz között legyen, HT mehet akár 2500 MHz-ig is. Ezeket tuningnál ne hagyd auto-n, mert akkor 2000 MHz körülire teszi, hanem fixáld úgy, hogy az EC és a szorzó ezeket az értékeket adja.
Kamelot! Tesco-ban csak akciós digitális fényképezőt vettem. Számítógépet eszembe se jutna, bár nyomtatót is vettem már, de azt tényleg áron.
Picur220! Ha a memória bírja, nem árt azt is húzni egy kicsit. Gyorsabban olvas és ír, főleg ha az NB is kap egy pici feszt. Persze ha nem bírja a húzást a memória, akkor agyonfeszelni nem szabad, hanem vissza kell osztani 6,66-os szorzóról 5,33-ra. Ez ugye 1066 MHz-et jelentene, de mivel emeled az EC-t, emelkedni fog ez is és eléri, vagy meghaladja azeredeti frekvenciát. Általában a memória némi fesz emelésre 10-20%-os tuningot is elvisel tartósan, csak a túl sok fesz tesz benne kárt.
-
Blaze71
őstag
válasz
slayerenkala #12247 üzenetére
A többi nem lényeges, mert csak a szorzót nem tudtam fejből.
Procinak mehet a +0,125 V, mert akkor 1,45 V lesz és az még nem sok. 250 MHz EC melett pont 3,5 GHz, amit kell, hogy tudjon a procid.
1,45 V-on az Athlon-II 620 ment 3,7 GHz-et stabilan, pedíg csak 13 a szorzó.
-
Blaze71
őstag
válasz
slayerenkala #12245 üzenetére
A memóriának, ha nem húzod tovább 1400 MHz-nél, akkor adj 1,65 V-ot, mert annyi az alapfesz. Ha többet akarsz kihozni, akkor mehet 1,8 V is. A proci alapfesz meg 1,325 V, de ezt nyugodtan emelheted 1,4 V-ra. C'n'Q is működni fog, AM3 visszaveszi a feszt akkor is, ha fixálod. Mennyi is a szorzó 720-nál?
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12240 üzenetére
Nem igazán tudom, mert fogyasztásmérőm nincs, csak a villanyóra forgásából és az eltelt időből tudom kiszámolni. Abban meg benne van a monitor is. Meg most pl a másik gép és a TV is.
Azt írtad, hogy Euró. Merre laksz?
Picur220! Ha az adatlapodon szereplő gépről van szó, akkor igen, ahogy emeled az EC-t, úgy emeli a memória frekvenciát is. Elvileg minden memóriát lehet tuningolni, max adni kell egy kis feszt neki. A DDR3 1,65 V alapon, de kaphat nyugodtan 1,8 V-ot, semmi baja nem lesz tőle. DDR2-es modulok 15-20% túlhajtást elviseltek, ami nem biztos, hogy igaz DDR3-ra is, ezért ha 10%-nál többet emelsz az EC-n, akkor érdemes visszaosztani a memóriát 6,66-ról 5,33-ra. Ha húzod, akkor úgyis emelkedik annyit, hogy 1333 MHz-en, vagy felette jár. Pl 240 MHz EC mellett az 5,33-as beállítással kb 1280 MHz-en megy majd. Ehhez mondjuk még feszt sem kell adnod a memóriának. A másik, hogy szerintem a procid menne 260 MHz-es EC-vel is, ami már 1385 MHz frekvencia a memóriának. Lehet, hogy ezt is vinné alapfeszen, de ha meg akarod keresni a proci és a lap végét, ami lehet 270 MHz-es EC fölött van, akkor ne legyen a memória az akadály, így érdemes 1,8 V-ra emelni. Ha meglesz a vége a procinak, a rendszer is stabil, akkor visszavehetsz az 1,8 V-ből 0,05 V-os lépésekben, mert lehet, hogy alapfeszen is elmegy 1400 MHz fölött is.
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12187 üzenetére
Azért azt tisztázzuk, hogy a 128 MB-ról váltani nem teljesen ugyan az, mint 2 GB-ról. A 128 MB majdnem a Win 98-nak is kevés volt. Ha meg pl DVD-t írtál, akkor már az 512 MB is olyan volt, hogy XP alatt elég volt kivárni, míre megnyilt egy Office dokumentum. 1 GB XP-hez elég, Vistához nem árt a 2 GB. Ami felette van, már csak extra. XP alapesetben 2 GB memóriából max 4-500 MB-ot eszik, míg a Vista legalább 700 MB-ot.
A gépeket én kedvtelésből tuningolom. Az más, hogy a játékoknál is nyerek vele, de a lényeg, hogy szakítson. meg azért az sem mellékes, hogy egy-egy alkatrész tuninggal tud annyit, mint egy jóval drágább. Sajnos nem terem a kerben húszezres, így meg kell nézni, hogy mire költök. Amin nem érdemes, vagy nem lehet, azon nem spórolok, max gyűjtögetek még egy darabig. Amin viszont lehet spórolni, azon megfogom a pénzt és inkább "kinyomom a szemit", de megnézem, hogy mire képes.
-
Blaze71
őstag
válasz
sinya85 #12173 üzenetére
Szerintem lesd meg az MSI, vagy a Gigabyte 790-es Chippel szerelt lapjait. Ha jól rémlik, mindkét gyártónak van vízhűtéses példánya. Segítenék most is és keresnék Neked, de GPRS netem van és lassan megyek aludni, mert 4-kor kelek. A 790-es lapoknál van esélyed a 300 MHz fölötti EC-re, ami pl egy 620-as proci esetén már 4 GHz fölött lenne. Árban olyan 30 ezer körül már talán beszerezhetőek. Ha találsz valamit, akkor linkeld be a totyikba és szívesen véleményezem holnap.
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12153 üzenetére
Elolvastam a nap eseményeit.
Oké, így már vágom a dolgot. A franc sincs tisztába ezekkel az Inteles ASUS lapokkal. Azt hittem, hogy azért a 945-ös Chip már többet tud, de látom, hogy nem. Ezért szeretem az AMD-t. Sokkal egyértelműbb a dolog, ráadásul sokszor olcsóbban kapsz jobb teljesítményt. Egyébként nem gyengék az igényeid.
A 2 GB memória már többnyire elég, még Vista alatt is. Van 4 1 GB-os és 4 512 MB-os DDR2 800 MHz-es modulom. Egy ideig úgy használtam, hogy az egyik gépben 4 GB, a másikban 2 GB. Most eladó lesz egy gép, de már itt az utód, ezért mindben 2 GB van. Amit kimondottan figyeltem, hogy semmi hátrányom nincs a 2 GB miatt a 4 GB-hoz képest. Jóformán észre sem venni.
Az árakra rátérve, mindíg január vége és március eleje, valamint a nyári szűnidő alatt érdemes számtech cuccokat venni. Akkor a legolcsóbbak. Karácsonykor raktársöprés van, a szart is eladják aranyáron. Lásd a Tesco gazdaságos konfigot 85 ezerért. Játékra ajánlják Intel Atom 230 procival és barbone alaplappal, integrált VGA-val. Jó, ha a passziánsz nem akad rajta. Sok hülye meg megveszi, mert 19"-os monitorral árulják. Az más kérdés, hogy mire használható egy ilyen gép, de 70 ezer körül ki lehet hozni. Jó kis akció.
Sinya! Én úgymond vágom az ASUS deszkákat... kifelé...
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12144 üzenetére
Nincs véletlenül az Intelnél is olyan, mint az AMD-nél a C'n'Q? Vagyis ha nincs kihasználva a processzor, akkor visszaveszi az órajelet a szorzó állításával. AMD-nél ez úgy néz ki alapesetben, hogy az EC 200 MHz és a szorzó egy 2200 MHz-es proci esetében 11. Ha nincs terhelve a gép, akkor ezt a szorzót alaplaptólfüggően visszaveszi 4-re, vagy 5-re, így 800 MHz-en, vagy 1000 MHz-en fog járni. Nézd meg, ha már Everest, az eszközökben található Memória és gyorsítótár sebességmérést és másold be a totyikba a képet.
Itt egy kép az enyémről, hasonlót kell csinálnod:
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12109 üzenetére
A másik kérdésedet már megválaszolták....
A netem Vodafone GPRS, ami 56 kbit le is, meg fel is.... Óránkén 20 MB max.
Sajnos nincs nálunk 3G, meg HSPDA, így marad ez. Vezetékesről lejárt a hűségidő és nem hosszabítattuk meg, mert tervben van, hogy költözünk. A Voda meg hordozható és ha van 3G, vagy HSPDA, akkor 3,6 Mbit le is és fel is, csak havi 5 GB forgalom után lekorlátozhatják a sebességet GPRS-re. Majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.Ha sikerül, ami tervbe van, akkor lehet, hogy ahová költözünk, be tudjuk köttetni a DigiKábelt, az meg 30 Mbit le és fel.
Sajnos még húzódik a dolog...
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12096 üzenetére
Már írtam az előbb, de nem olvastál figyelmesen. A régebbivel kezd, tehát elsőre az XP-t tedd fel. Sőt, ez kerüljön a C-re, mert ide írja majd meg a bootmenü dolgait is a másik, esetdeben 64 bites Vista.
Menete:
1. - Leszeded a winyóról a menteni valót, majd XP telepítőt elindítod. Miután odaér, hogy melyik partícióra akarod telepíteni, törlöd a felesleges partíciókat és létrehozod a szűkséges mérettel rendelkező C meghajtódat. A többit is létrehozhatod már most, de ráérsz a Vista telepítőjével is később. Feltolod az XP-t a létrehozott C meghajtóra, telepíted a drivereket, segédprogikat és örülsz, hogy minden rendben.
2. - Elindítod a Vista, vagy Win7 telepítőt akár XP alól, majd amikor megkérdezi, hogy javítás, vagy új telepítés, válaszd az új telepítést. Gép újraindul, majd nyomsz egy gombot, hogy bootoljon a lemezről. Kiválasztod a megfelelő meghajtót, ami ugye nem az, amelyiken már fent van az XP. Közveted a dolgokat, telepíted a drivereket, segédprogikat és hozzászoksz, hogy minden indításnál nyomsz egy Enter-t.
Ennyi, semmi ördöngősség nincs benne.
Szerk: Véleményem a Linux-ról:
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12093 üzenetére
Ne idegesíts ilyenekkel, mint a Linux.
Ha azt akarod, hogy legyen egy 32 bites XP és egy 64 bites Vista, akkor rohadt egyszerű a dolog. Az a lényeg, hogy a régebbi rendszert telepítsd fel először, aztán ha ott már minden rendben, akkor kezdhetsz foglalkozni a Vistával, vagy esetleg Win7-tel. Létre fog hozni egy bootmenüt, ami automatikusan fél perc várakozás után az újabb rendszert tölti be. Ezt a fél percet persze nem kell kivárni, ennyi időd van a kurzormozgató gombokkal más OS-t választani, tehát vagy mindjárt Enter és tölti tovább az újabb OS-t, vagy kiválasztod a másikat és úgy Enter. Nem fog semmi összekeveredni, én így használom már másfél éve. Nálam volt már úgy is telepítve, hogy XP 32 bit, Vista 32 bit és Vista 64 bit. A bootmenü meg automatikusan a 64 bites Vistára állt és választhattam 32 bites Vistát is, meg régebbi OS-t, azaz XP-t.
Jakab66[hun]! Mi tart vissza? Ha már megy 1008 MHz-et, akkor mehet többet is....
Bár ezt a végtelenségig nem lehet fokozni.
Adj 2,1 V-ot neki.
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12090 üzenetére
Megoldás a scanner-re a két OS. Ha csak melózni, scannelni kell, akkor elég oda egy kisebb partíció, rajta egy 32 bites OS, segéd és illesztóprogikkal és jónapot. 10 GB bőven elég neki. Ha meg másra használod a gépet, akkor ott a 64 bites OS minden előnyével scanner nélkül. Ennyi az egész.
MAC gépeket nem ismerem, de az biztos, hogy az amerikaiakat sok szarsággal meg lehet etetni. Nem érdekes, ha a tudásához képest drága, csak ne kelljen vele pöcsölni. Kinyitja a notiját, de ha még be is kellene kapcsolni, szívrohamot kapna. Rá is fogná a gyártóra, mert tuti az tehet róla, nem a McDonalds....
-
Blaze71
őstag
válasz
KAMELOT #12087 üzenetére
KariDani kiszámolta Neked az előbb. Míg 32 bites OS-nél 4 GB a korlát, addig 64 bites OS-nél 17179869184 GB a korlát. Szerintem arra egy kicsit várni kell még, hogy kevés legyen az OS ahhoz, hogy megcímezze.
Igaz, hogy Bill Gates 1984-ben azt nyilatkozta, hogy egyetlen személyi számítógépnek sem lesz soha 640 KB-nál nagyobb memóriaigénye.
-
Blaze71
őstag
válasz
Jakab66[hun] #12072 üzenetére
Azért a 800-as moduloktól ne várjunk 1066 MHz-et, de a 960-1000 MHz megcélozható 2 V körül, esetleg 2,1 V-al. Tartósan többet ne nagyon adj nekik.
-
Blaze71
őstag
Az a lap egy hulladék. Mondhatni mi a francért venne egy olyan lapot, amit bővítésnél cserélni kell. Meg aztán elfelejtheti a tuningot is. Az MCP meg fűti a lakást. Eléggé felejtős a cucc, még akkor is, ha Gigabyte. Amit én ajánlottam, csak 5 ezerrel drágább.
Az Athlon-II 240-es csak 2 magos Rana, ami nem tartalmaz további magokat és L3-at sem. Amit írtam, Athlon-II 425 eleve 3 magos, valamint lehet benne letiltott negyedik mag és L3 is, ha ügyesen vásárolsz és CACYC AC kóddal Deneb magos. Ha meg ilyen procid van, nem árt egy olyan lap, mint a fenti, amivel aktiválni is lehet a letiltott dolgokat.
Táp rendben van, bőven elég a 350-es FSP.
1 GB DDR2 800 MHz manapság már rohadt kevés és ennyi pénzért rablás is. 2 GB DDR2 1066 MHz sem kerül 10 ezernél többe.
A 4670-es kárty fölött meg eljárt már az idő. Persze jobb sokkal, mint az integrált 4200-as, de nem felel meg a mai levárásoknak. Ahhoz meg rohadt drága, hogy jövöre kidobja, ha esetleg cseréli.
Én úgy gondolom, hogy érdemesebb összerakni egy modern, de némileg hiányos gépet, amit majd tud bővíteni és lesz egy modern, erős gépe. Annak semmi értelme, hogy összerakj egy hulladékot, zömében régi, kifutó alkatrészekkel. Hiába jó a táp és a proci, ha a többi gyenge. Arra később lehet bármennyit költeni, nem lesz soha jó gép. Ha megfogadod a tanácsomat, akkor valami hasonlót építesz. Később lehet bele venni egy HD5xxx kártyát, meg további 2 GB memóriát.
Árak a múltheti Ipon árlista alapján:
AsRock A785GXH/128M - 15812
Athlon II X3 425 2.7Ghz AM3 BOX - 16600
FSP ATX-350PNF - 5724
KINGMAX TinyBGA 2048Mb DDR2 1066Mhz - 12250
WD 500GB 7200rpm 16MB SATA2 - 11037Összesen: 61423
Ehhez majd később jöhet a már fent írt 2 GB memória újabb 12250-ért és a HD5xxx.
-
Blaze71
őstag
Igaz, hogy ez nem a milyen gépet vegyek totyik, de ha 4570-es ATI kártya szóba került, akkor lehet, hogy elég egy darabig a 4200-as integrált kártya is.
AsRock M3A785GXH/128M alaplap integrált HD4200 VGA-val.
Athlon-II 425 processzor, ami kis szerencsével a fenti lapban megy X4 B25-nek.
Gigabyte SuperB 460 táp, bár a 350-es és 400-as FSP is tökéletes.
2 GB DDR2 memória, majd idővel vehetsz mellé párt.
WD 500 GB-os winyó.Ez kijönne 60 ezerből, vagy egy picivel többől és talán az AM3 - DDR3 párosítás is hasonló árban van, csak nem megy fejből a típusszám.
Bocs
Szerk: elfelejtettem OFF-olni...
-
Blaze71
őstag
válasz
matthew95 #11946 üzenetére
Nagyjából idáig jutottam ezzel a procival DDR2 800MHz-es memóriával:
Idáig meg a Giga 770T lapjával és az Elpida Chippes Kingston 1333MHz-es memóriával:
Sanos nem volt időm rendesen kitesztelni a gépet, beállítást, mert vitték el. De kiindulásnak jó lehet. Szerintem a procidnak valahol 3,4-3,8 GHz között lesz a vége. Az 1333 MHz-es modulokat 1066 MHz-re osztottam vissza, procinak 1,4 V-ot, memóriának 1,6 V-ot adtam. A fenti beállításban stabil volt XP és Win7 alatt is. Szerintem ha több időm lett volna rá, fel lehetett volna tornázni 3,7 GHz körülire is.
-
Blaze71
őstag
-
Blaze71
őstag
válasz
hibavissza #11839 üzenetére
Igen!
-
Blaze71
őstag
válasz
hibavissza #11820 üzenetére
Még annyit hozzátennék, hogy a feszemelést tolerálja a Giga lap is, ha K10-es procit teszel bele. Most a 770-DS3-ban van egy Athlon-II 620-as és visszaveszi a C'n'Q a feszt akkor is, ha tuning miatt fixálom. A szorzóról csak akkor tudnák nyilatkozni, ha fixálnám 13x-ra, de majd holnap megnézem. Egyébként megkockáztatom, hogy jobban jársz akár egy ilyen procival, mint az enyém is, mert a Phenom teljesítményét hozza.
-
Blaze71
őstag
válasz
hibavissza #11822 üzenetére
Vagy nem a szorzóval tuningolod, hanem az EC-vel, így nem fixálod a szorzót, tehát visszaveszi a frekvenciát, de csak ha nem emelsz feszt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- BestBuy topik
- Villanyszerelés
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- VoidXs: Tényleg minden játék optimalizálatlan?
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- További aktív témák...
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! Intel I9 13900KS Processzor!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-12700K BOX LGA1700, 12/20 mag BONTATLAN, 3ÉV
- ÚJ Intel Core Ultra 5 245KF 4,2GHz 24MB LGA1851 BOX 3év
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 MAX 36GB RAM 1TB SSD garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! Playstation 5 Slim Digital edition! OLVASS!
- Olcsó laptop! Lenovo Ideapad R3 3250U / 8GB RAM / 128Gb SSD!
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest