- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Calibre, az elektronikus könyvtár
- Azonnali fotós kérdések órája
- Dual Mode-os, Mini LED-es IPS monitor jött az MSI műhelyéből
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Razermazer
őstag
Sziasztok
Kérdésem lenne az sps sh600-as külső akkus szünetmentessel kapcsolatban valakinek tapasztalata vele? mennyire hangos a ventilátora? sorba több akut is lehet hozzá kötni vagy inkább érdemesebb egy nagyobb kapacitásút hozzá venni?
Alacsony magas feszültséget monitorozza ez a szüntementes? átvált ilyenkor ha ez bekövetkezne? feszültségtüskéket kezeli ugyanúgy mint a belső akkus társai? -
SkyLaci
őstag
Sziasztok, az alábbi PC konfigurációhoz keresek UPS-t. Mit ajánlanátok?
Alaplap: MSI B450-A PRO MAX
CPU: AMD Ryzen 5 3600 3.6GHz
RAM: 32GB 3200MHz DDR4 RAM G.Skill Aegis CL16 (2x16GB)
GPU: SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX 580 8GB
Háttértár: 512GB Patriot Viper VPN100 M.2 SSD
Tápegység: Seasonic FOCUS 450 Gold 450W
Monitorok: 2x Acer SA230AbiMa reggel 4x volt áramszünet, meguntam a dolgot
-
Vagy olyan UPS ami két akkuból adja ki akár ugyanazt a teljesítményt...
Még erősen dolgozok rajta, bár hétvégén pont pihentettem de egy korábban általam linkelt táblázat alapján próbálom kitalálni hogy egy adott akkucsomag valójában mennyit tud.
A két szóban forgó UPS-be 1db 9Ah akku van. A jelenlegi feldolgozottsági szinten ebből 300watt volna elvárható legfeljebb 5percig, közvetlen az akkuról ami még most lett kibontva és először feltöltve.
A valóság ettől jócskán eltér, mert a szünetmentesben van egy jókora átalakulása a villanynak ami veszteséggel jár és a PC karakterisztikája is ráterhel pluszban az A-PFC miatt. Ezekre jön a folyamatos elhasználódásból fakadó teljesítményvesztés.
Ha kész lesz a teljes táblázat majd átnézzük egy nálam esetleg jobban hozzáértővel is aztán ha van benne relevancia beíratom a topik kezdőlapjába.
Ami már most látszik hogy az Eatonnál a közölt futásidőknél valami svindli van. Alacsonyabb terhelésen még ki is jön egy kb. 90% ami arra vonatkozik, hogy az akku veszteségmentes teljesítménye, kontra UPS által adott teljesítmény (táblázatok a honlapon/dokumentációban) - ergo hatásfok, ami tök jó, de a legnagyobb teljesítményeknél a 100-120% hatásfok már nem igazán reális. Az APC SMT1000I viszont jónak tűnik és ott végig 90% körül van az így leírható hatásfok.
-
MrZed001
tag
válasz
SchumiBácsi #16588 üzenetére
A solar szó volt furcsa. De már értem. "Régen" AMG savas aksikat használtak solar rendszerekben off-grid és UPS megoldásban.
Már 2-3 éve mindenki dobálja ki, annyival jobb a lítium, de azért gyártják még.
Olcsó(naktűnik), meg idehaza már az is húúúúmiacsuda kategória
(nincs hivatalos LiFePO4 kereskedő/viszonteladó .... mert Kína direkt szállítással ellátja az egész világot).
Szóval ja, AMG-s savas "solar" aksit lehet használni UPS-be nyugodtan.Aggregáttal akkor is a hangja a legnagyobb gond. Durva. Mondjuk ha csendesdobozt csinálva és extra ventit beépítve megy akkor biztos mehet tovább. Az a tuti folyamatos hűtés.
-
MrZed001
tag
-
válasz
MrZed001 #16572 üzenetére
Az illető írta hogy évek óta megy vele az UPS, így feltételezhető hogy nem robbant még fel
Sztem van akkora az a 100Ah akku hogy az UPS olyan áramot nem is tud adni, ha neki is ilyen 7-9Ah volt előtte, persze ne keveredjenek a dolgok ha nem muszáj. Én ha veszek akkut, direkt UPS akkut szoktam nézni és az megy bele.
Nem tudom mennyit mehet egy aggregátor egyhuzamba de sztem ha jó a szellőzés, friss olaj van benne egy 24órás menetet bírnia kellene, a lényeg hogy egy bizonyos fogyasztás mindig legyen rajta.
A szivattyúnál meg mind1 csak benzin legyen benne, nálunk is van több és én még csak ügyelek is arra hogy induláskor melegítés, tehát kis gáz ez kb. fél-egy perc, aztán terhelés, leálláskor alapjárat - visszahűtés. A melós ezt leszarja és úgy sincs velük különösebb baj.
-
-
Elvileg akármekkorát köthetsz, csak később tölti majd fel.
De amitől én is tartok, hogy ha teljesen lemeríted nem biztos hogy elkezdi visszatölteni. Egy mai különösen okos UPS simán akkuhibának is veheti mert nem úgy emelkedik a feszültsége ahogy azt ő "elvárná", és az egyébként jó akkuval nem fog csinálni semmit, hacsak autós töltővel fel nem töltöd.
Az enyém lehet nincs még ilyen okos de nem is merítettem fél percnél tovább ebbe a konstrukcióba, mert az volt a lényeg hogy a hosszú hétvégén is legyen UPS. De lehet így marad, legalább is 7Ah akku már nem lesz benne. Megfigyeltem hogy a 12Ah akku pont belefér állítva, de a teteje már kilógna. Szép a Charger de itt majd lefele terjeszkedek majd a nagyobb akkuval. A helyét kivágom teljesen és masszív rétegelt lemezből kap az UPS egy új alapot és úgy lesz összejátszva hogy az UPS és az akku is felfeküdjön majd erre, kvázi újraépül a cucc.
Ezzel két legyet ütök egy csapásra, mert többet fut majd az MGE, és APC csereszabatos akku lesz benne.
Mindazonáltal a Smart UPS-el így már nem bánnék el, az biztos csipogna ha kétszer akkora akkut tennék bele csak úgy
-
zsolt501
nagyúr
válasz
davezzka #16581 üzenetére
Semmi gond, jobb tisztában lenni bizonyos dolgokkal.
Múlthéten ismerős járt úgy a szerverével, hogy frissítés közben lett egy áramszünet, és a szünetmentes nem tudta tartani a frissítés idejére a gépet és az lekapcsolt, lett is belőle egy újra telepítés, mert nem akart utána elindulni a rendszer... vakarja is a fejét, hogy mire is cserélje ezek után a szünetmentest, mert ez így nagyon nem volt örömteli pillanat számára.Első körben olvasd el az összefoglalót.
-
zsolt501
nagyúr
-
davezzka
csendes tag
Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni 2 részre bontott kérdés(ek)ben.
Egyrészt szeretnék egy 2 lemezes Synology NAS-t, egy routert és egy internet modemet UPS-re tenni. Elsősorban a NAS védelem miatt, így mindenképpen szükséges, hogy kiesés esetén a NAS-t automatikusan lekapcsolja. Jó lenne, ha normál konnektor dugós lenne, és nem kellene átalakítót vennem hozzá. Erre mit javasolnátok? A NAS kompatibilitási listát elkezdtem böngészni, de elvesztem a sűrűjében sajnos..
A másik kérdés, hogy max 400W-ot fogyasztó (kalkulált érték az alkatrészek alapján) gép aktuálisan egy DeepCool 500W DA500-M táppal szerelve + 34 collos monitorhoz milyen UPS-t ajánlanátok? Itt a cél csak annyi, hogy kiesés idején legyen 1-2 percem lekapcsolni, vagy akár itt is mehet automatikusan a lekapcsolás.
A 2 UPS-re külön van szükség a házon belüli elhelyezkedések miatt. Olvastam visszamenőleg itt a fórumot, de a szinuszos kérdésben is zavarban vagyok. Ha jól értelmeztem, a PC-t célszerű olyanra kötni, de vajon a NAS-t is?
Előre is köszönöm, ha tudtok segíteni! -
MrZed001
tag
válasz
Cs1csó #16577 üzenetére
Maga az UPS miatt nem javasolnám ... az invertere miatt
Mi is a UPS?
- aksitöltő (fix V és A ... esetleg csepegtetős feltöltve)
- aksi
- line interactive esetén + elektronika ami totál aksi nélkül próbál javítani a kimenő jelen (filter, zajszűrő ... de pl frekijavitó nincs benne)
- Inverter (VA-ben mekkora pillanatnyi terhelést bír el ... ami ált = x,06 W) aksiból kapja áram, azaz DC/AC átalakító.Ez utóbbi, ami gáz. YT rengeteg tesztet lehet találni ahogy tesztelik userek a pure sine wave invertereket. Azaz egy 1000W-os invertert tényleg megterhelnek folyamatos 900W-al
Egy 2000W-osat folyamatos 1800-1900W-al.
Sőt, 8000W-os inverter, ahogy komoly gépekkel terhelik meg. [link]Na ebben gáz az UPS-ek java. Rá van írva 1500 VA (900-1000W) ... de ha ráadnál valóban 900W-ot azonnal le is kapcsol. Sőt, 500W is már a csoda kategória.
Szóval 1 PC-nek elég. Vagy 1 keringető. Nagy aksival sokáig elmegy. Csak a nagy aksi savas és kevés merítést bír el.
-
MrZed001
tag
válasz
Cs1csó #16575 üzenetére
Mivel UPS és jó esetben minimális áramszünet van, így minimális amit tölteni kell.
Az persze más, ha 3-4 napig nincs áram ... akkor igen, tölteni kell akár 1-2 hétig is (vagy rádugod egy erősebb töltőre és 10 óra ... vagy MPPT és napelemmel töltöd).
Amit amúgy simán elvisel nagy AMG-savas aksi (40-400 alkalommal), meg nem is nagy A szóval UPS se száll el tőle (erre az A leadásra van tervezve ... és ha 4-5 órán át bírja, akkor 4-5 napon át is).Jó pár ilyet láttam YT, pl hurrikán utáni vészmegoldás (na meg az indiaiak)
Javasolni nem javaslom, de működik.Én az inverter + lítium aksira szavazok (gyors töltés, gyors merítés, sokszoros Wh, nincs gázképződés, ...).
-
Cs1csó
titán
Technikailag gondolom lehetséges de:
- a töltőelektronika durván terhelődne mivel extrém sokáig kellene tölteni
- ebből következően nagyon lassan is tudná csak feltölteni egy áramszünet után ami lemerítette jobban az akkukat
Gondolom az elektronika melegedését érzékelné ezért nyomatná a ventilátortHosszú távon lehet kinyírná ezeket az amúgy is kicentizett UPS-eket.
-
MrZed001
tag
Ha felmész YT, fogsz találni pár érdekességet.
Pl egyik indiai (hindu) videóban egy kád méretű 24V-os savas aksit kötött rá, majd látta el vele a pincét.
Na azt most nem találom, de egy hasonló: https://www.youtube.com/watch?v=lckUm1ln5S0A vicc az, hogy a fesz számít. Az Ah csak azt adja meg meddig bírja ellátni.
Na meg hogy meddig tart feltölteni.
Sőt, ha több aksit párhuzamosan használsz más előnye is van, pl kisebb A vesz ki mindből egyszerre. Azaz 30A kivét 3 aksival, aksinként 10A.
Cserébe soksok más gonddal nézel szembe, mint töltés. 10 óra kb a teljes feltöltés (0,1C) savas aksinál. Ha 3x0,1C-vel töltesz 3-at az jó ... de ha 1 korábban tele és már nem tölt, akkor maradék kettőt már 2x0,15C-vel ... még egy tele, utolsót már 0,3C-vel töltöd (és forrni fog).
Szóval az aksi párhuzamosításnak is megvannak a hátulütői ...Röviden: azonos V, de akármennyi Ah aksit használhatsz vele, amíg azonos a karakterisztikája (AMG-savas)
-
MrZed001
tag
válasz
SchumiBácsi #16565 üzenetére
Az sem túl jó megoldás. Nem véletlen tesznek generátorra akkora tankot.
Pont azért, hogy max ennyi időnként pihentesd egy kicsit. Leírásában is benne van, hogy mennyi a max idő amíg folyamatosan üzemeltetheted." 100Ah solar akkut tett rá,"
OMFG ... ugye nem lítium aksit kötött rá ? Ne tegyen ilyet !
Tilos keverni AMG és lítium ! Robbanásveszély ! -
libus
őstag
válasz
Cs1csó #16570 üzenetére
Csak érdeklődés képpen kérdeztem,
mert mint írtam tudtommal 30%-al nagyobb aksit még elbír az UPS, mint ami benne van gyárilag, de mondom rákérdezek, hátha rosszul tudom.
Amúgy nekem komoly tartási idő nem kell! Elég ha addig bírja az UPS, míg leég a tűz.
Úgyis letesztelem vele, mikor meglesz a CP1300-as.
De van még 5db aksim is, ha esetleg.... -
Cs1csó
titán
Ahogy írták is szerintem egy 9Ah-ás még belefér. Sajnos ezeknek az elektronikáját 7Ah-ás akkura tervezték. Ahogy azt is írtam/írtuk, hogy ha komoly tartási időt szeretnél akkor oda bizony inverter kell egy-két darab bazi nagy akkuval, a SOHO 300 és a 600 is 200Ah összkapacitással bír el.
Olyan UPS van amire lehet külső akkut kötni de az drága nagyon drága. -
zsolt501
nagyúr
Amit én találtam videókat és leírást ott a 7Ah akkut 9Ah-ra cserélték, nem tudom a töltő rész mekkorát visel el max.
APC esetén találkoztam már olyan szünetmentessel irodán ami külső akku pakkokkal bővíthető legó kocka szerűen kapcsolódtak egymáshoz az akkuk és a fő készülék, az árukról inkább ne beszéljünk kategória volt egészségügyi intézmény esetén... -
libus
őstag
válasz
SchumiBácsi #16566 üzenetére
Mennyivel nagyobb Ah-ás aksit lehetne rákötni erre a CP1300-ra, hogy azt az elektronikája még elbírja?
Mert ebbe 7Ah aksik vannak.. Ebből teljesítményűből van még itthon 5db ami az etető hajómhoz van.☺ -
30wattra tervezzél, de ha van plusz standby legyen inkább 50watt mert az UPS-nek is van fogyasztása/vesztesége.
Másik topikban egy kolléga írja hogy egy szünetmentesnél ő is kivezetett külön akkura ahogy én a közelmúltban. 100Ah solar akkut tett rá, futásidőt nem írt de nálad kb.1nap mire lemerül a keringetőszivattyúval. Ha extra idő kell akkor érdemes lehet ezt is meglépni, ha ki tudod úgy vezetni hogy adott esetben garanciális állapotra vissza tudd állítani
-
válasz
MrZed001 #16561 üzenetére
Egy haver más témakörben úgy oldotta meg a motoros szivattyú továbbműködését hogy extra tankot tett rá és úgy megy fél napig egy töltéssel.
1ébként nem tudom milyen hálózatod van de ha évente 3napra leállnak szerelni az vagy nagyon üzembiztos a köztes időkben, vagy valami ótvar gány
-
MrZed001
tag
válasz
Cs1csó #16562 üzenetére
A gáz az, hogy UPS-be AMG-s savas aksi van.
Azt pedig max 50%-ig szabad lemeríteni. Utána jelentősen romlik a kapacitása.
És ekkor is max 40-400 merítést bír el.
A másik gond, hogy pl ilyen 2*12V x 7-18A aksik vannak benne.
Ez 168 - 432 Wh. Aminek a fele kivehető.
Az, hogy a ráírt VA (W=0.6*VA apróbetűs részben) felét se tudja ... hát ja.Generátort pedig csak szabadban szabad üzemeltetni.
Extra sok módot találtak már ki, hogy lehet "egy picit" halkítani rajta
https://www.youtube.com/results?search_query=silence+a+generator
De az még akkor is elég hangos -
zsolt501
nagyúr
válasz
Cs1csó #16562 üzenetére
Alsó kategóriás olcsó modelleknél a +30% sajnos problémás egyre inkább. Elektronikailag soknál problémák vannak a spórolás és a költségek leszorítása miatt.
Közép kategória setén még úgy ahogy okés a +30% de ahogy mész az egyre olcsóbb irányba egyre kevésbé állja meg a helyét ez a számítás. -
Cs1csó
titán
válasz
MrZed001 #16561 üzenetére
Sajnos ez a helyzet, bosszantó, hogy nem bírják, lehet revideálnom kell az álláspontomat, hogy a max teljesítmény +30%-ára kell belőni a UPS teljesítményét lehet jobb 50%-ra?
Na igen a benzines aggregátor egy benzinmotor tehát hangja van, sőt pöfékel tehát annak félig meddig a szabadban is kell lennie vagy komoly szellőzésének kell lenni, de sokáig bírja, persze után kell töltögetni.
-
MrZed001
tag
Na én vettem 3000W inverteres aggregátot
A gond ott kezdődik, hogy pl elmü küld lapot, hogy 3 napon át 8-18-ig nem lesz áram. (évente 1-2 alkalommal eljátssza)
Ééééés .... 6-kor már pl nem is vagyok otthon.
Ééééés .... eszméletlen hangos a generátor, meg ott kell lenni mellette (max 4-5 órányi benya megy bele).Szóval inverter (UPS funkcióval) + aksi az első védelmi vonal
(UPS-ekből elegem van ... se az inverterük nem bírja a ráírt terhelés felét se, se az aksijuk nem bír huzamosabb időt) -
libus
őstag
Valaki megtudná mondani, hogy ez tiszta szinuszos e? [link]
Ezt vettem még anno (ezzel foglalkozó illetőtől) a keringető szivattyúhoz.
Merthogy érdemes e a javításával foglalkozni (hogy eladjam), mert jelenleg nem ad ki áramot, de csipog, mikor elmegy az áram. -
libus
őstag
válasz
Cs1csó #16556 üzenetére
Teljes mértékben igazad van! Hisz jóval tovább életbe tudná tartani a keringető szivattyút.
Eszembe jutott már nekem is, hogy a kamrábál/spájzból (NAS is itt van) húzok az áramcsőbe a keringető szivattyúhoz egy külön vezetéket, és az SPS is lehet a kamrába.
De jól meggondolva a dolgot, nekem az már elég, ha addig életben tudja tartani a szünetmentes a keringető szivattyút, amíg leég a tűz.
Ekkor már nem lehet baj. Úgysem rakok a tűzre, ha nincs áram...
15W fogyasztáson megy a keringetőm. Amúgy 5W-tól - 27W-ig van a fogyasztása.
Szerintem ezt a 15W-ot 2 órán keresztül életben tudja tartani.De valljuk be,óránál hosszabb áramszünetek nem, szoktak lenni. Legalábbis nálunk, max.1 órán belül vissza szokott jönni.
Ennyi idő alatt meg nem hűl ki a lakást.
A CP1300 csendes, így nem kell átvezetékelni a lakást sem, meg ha jól láttam 15W-ot simán életben tart 2 órán át, meg védi Ps- + Oled Tv-t is. -
Cs1csó
titán
-
libus
őstag
válasz
zsolt501 #16552 üzenetére
Ha nem is 56k-ra, de egy 68-72k körüli ár is jobb lenne már.
Most a napokban ment fel 73k-ról 78.8k-ra.
Ha lehet, nem akkor szeretném megvenni, mikor a legdrágább..
1-2 hetet tudok várni vele. Úgysincs még fűtés szezon. Mert majd a keringető szivattyú is rá lesz kötve. Mivel az SPS inverter van hangja, így az kilőve nálam, mert a szobába nem hallgatnám...jovás
Köszi az infót! -
zsolt501
nagyúr
Ott tényleg óriási szerencsém volt, erősen kétlem hogy mostanában lesz ilyen áron ez a készülék, már csak az Euró árfolyamot elnézve erős kétségeim vannak, ugye a hanyatló nyugat...
[link] ez alapján ki tudod saccolni milyen hangereje van, én is gondolkodtam egy ilyen szünetmentesben, de nem tudtam megoldani az elhelyezését, illetve a monitorozása sem igazán megoldott, pl, nem tudja leállítani a NAS-t.
Az biztos hogy ez az SPS UPS sok helyre tökéletes, de azért ennek is meg vannak a korlátai, mert ha lenne benne USB-s monitorozás és vezérlési lehetőség akkor már elgondolkodtam volna rajta jobban. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- szünetmentes táp /nJoy Cadu 1000VA / 600Watt / 2026.07 garancia/ Usb management / 2aksi / Schuko
- JÉG!! EATON 5P1550i 1100W valós szinuszos szünetmentes tápegység eladó vadiúj akkukkal, 6 hó garival
- Effekta MTD 1500 1500VA 938W valós szinuszos szünetmentes eladó új aksikkal
- EATON Protection Station 500 FR - akku nélkül
- APC BX1400UI szünetmentes tápegység, új aksikkal!
- LG 27GR93U-B - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDR 400
- Targus Universal USB 3.0 DV1K-2K Compact docking station (DisplayLink)
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- iKing.Hu - Samsung Galaxy S25 Ultra Titanium Black Használt, újszerű állapotban
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest