- Fórumok
- OS, alkalmazások
- SUSE Linux
- (kiemelt téma)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Milyen monitort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Játékosok asztalára: MSI MPG 271QR X50 monitor tesztje
- ASUS ROG Ally
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Először kombinálja a Full HD-t az 1000 Hz-cel egy monitor
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
ivana
addikt
Nekem hasonló egyszer attól is volt, hogy tele lett a rootfs. Vagy lehet még hardver hiba.
-
ivana
addikt
Csak postmortem alapon érdeklődnék, hogy amennyiben egy zypper dup utáni újraindítás során fekete képernyő fogad egérrel, olyankor mit csináltam rosszul? ctrl+alt+f1 megvolt, de a jelszó beírását követően nem talált valami modult, így terminálon keresztül se tudtam már csinálni semmit. Ilyenkor sakk-matt, vagy van még opció? Illetve egy esetleges snapshot megtudna ilyenkor védeni, vagy amennyiben egy modul vagy configfájl korrupttá válik, akkor onnantól csak újratelepítés segít?
Milyen GPU-d van? Ez szinte mindig video driver. Egy nomodeset boot + új zypper dup meg szokta oldani. Eddig csak a nvvel tapasztaltam, a zárt driver csodái.
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Telepítés során problémázott a gcc csomagon és javasolta, hogy yastban nyomassak egy ellenőrzést telepítést követően. Végül a software managementben nyomtam egy ellenőrzést verification módban.
Akkor a későbbiekben erre is inkább a zyppert használom. Nem gondoltam, hogy alapból ellenőrzi. Köszönöm!
Ja az nem teljesen ugyan az, a yast funkciója emlékeim szerint lecsekkolja a fájlok meglétét és talán az md5sum-ot is.
(#4053) leviske libssl-devel fent van? A fordításhoz kell a header is... Ha más nem symlinkelj, vagy hákold meg a makefile-t. A symlink full ok.
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Sziasztok, szerintem még nem írtam ide.
Telepítettem egy suse 12sp4-et a / -t brtfs-re formáztam. Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e olyan eszköz amivel tudok erről egy bootolható imidzset készíteni online. Olyasmi kellene mint az acronis, csak ugye az nem működik brtfs-el.
Ha nincs ilyen akkor mivel lehet ezt az egészet lementeni kötet szinten, dump is csak az ext-eket tudja, marad csak a tar? Köszönöm.Nem teljesen értem, mi a cél pontosan?
-
ivana
addikt
Susen valamiért ezek a frissítő cuccok nem az igaziak, nem értem miért erőltetik. Régen a yastban is volt gui, de én a zyppert preferálom.
-
ivana
addikt
Mi a véleményed az Arch-ról? Váltanál rá?
Úgy vettem észre hogy tumbleweed-re ritkábban, pár naponta jönnek frissítések, Arch ra meg szinte minden nap, akár egy program miatt is. Tumbleweed-en csak akkor van frissítés ha pár naponta kijön az új snapshot, és changelog is van, ez tetszik.Akar a halál frissíteni naponta, nekem bőven elég ritkábban is. Én amúgy mostanság sima leap-et használok.
(#4034) leviske Ha vannak plusz repok az összetud kavarni dolgokat. Kézzel frissítesz? zypper up vagy zypper dup? A dup az interaktívan segít megoldani az ilyeneket (bár azért nem árt tudni kb. mit csinálsz).
-
ivana
addikt
Ezt írtad ivana: "Cserébe futnak tesztek, szóval a rendszer általában, ha nem is full stabil mindig bebootol frissítés után (ez pl. egy kiadott ubunturól nem mondható el)." Ha mindig bebootol frissítés után az jó, akkor miért nem ajánlod a tumbleweed-et? Írtad hogy stabilabb mint a hagyományos kiadási ciklusokra építkező ubuntu. Nekem a rolling disztrók tetszenek!
Mert lehetnek azért érdekességek. Én alapvetően kernel fejlesztő vagyok, éppen ezért nem igazán bízok a túl friss kernelekben

-
ivana
addikt
Kezd egyre szimpatikusabb lenni a tumbleweed. Lehet hogy disztrohoppolok arch-ról

Most fenn van mindkét rendszer, az arch a 480gb-os ssd-n, a tumbleweed a rendszertesztelésekre szánt 64gb-os ssdn. Már kezdem belakni a suse-t, beraktam az fstab-ba a 480gb-os ssd-t hogy az arch alatt leszedett torrentjeimet tudjam seedelni. Az idő nagyrészében már a suse alatt vagyok. Még pár hétig max 1 hónapig tesztelem a tumbleweed-et aztán ha nem lesz komolyabb szívás hoppolok, azaz átrakom a 480-as ssd-re.Én maradok a klasszik suse módszernél, stabil kiadás + KDE repo, vagy néha még az sem. A thumbleweed az stable kernelt használ, na a stable kernel az nem stable. Max. az LTS, vagy pl. a suse saját kernele.
-
ivana
addikt
A pacman repo desktop felhasználáshoz szinte kötelező (non-free codec-ek ott vannak), szerverre nem kell. Kb. néhány nap maximum. Thumbleweed esetén néha vannak ilyen gubancok (sőt olyan is volt, már, hogy visszavontak csomagot), erre érdemes számítani. Cserébe futnak tesztek, szóval a rendszer általában, ha nem is full stabil mindig bebootol frissítés után (ez pl. egy kiadott ubunturól nem mondható el).
-
ivana
addikt
A refresh és dup megvolt. Szerinte nincs tennivalója. Azt nem tudom megállapítani, hogy van-e olyan repo ami fogja.
Még csak most költözöm be, így a Main Repository (NON-OSS é OSS), packages-microsoft-com-prob és a pacman-essentials van a listában. Ezeken túl csak a flathub repo van telepítve, de az gondolom nem zavarhat be, mert azt a yast se jeleníti meg.A pacman foghatja a firefox-ot. A firefox dependál mindenféle codec-ekre amik a pacmanből jönnek (illetve vannak placeholder verzióik a rendes OSS-ben). Ha azok még nem buildelődtek újra akkor nem fogja felrakni az új firefox-ot és ez így jó.
-
ivana
addikt
Sziasztok!
Most váltottam Tumbleweed-re Fedora-ról és belebotlottam egy olyan problémába, hogy a rendszer nem hajlandó a Firefoxot frissíteni annak ellenére, hogy elvileg újabb verzió a hivatalos. Itt már "klikkeltem" többször is, de mindig a 69-et rakja fel a 70 helyett.
Nyomj egy zypper dup-ot terminálban. Esetleg nézd meg, hogy nincs-e valami spéci repód, ami foghatja.
-
ivana
addikt
Bocsi a megkésett válaszért...
Cinnamon lehet nem fog olyan gyakran frissülni külön repository hozzáadása nélkül. Kisebb csapat fejleszti, mint a KDE-t, és csak "vendég" környezet SUSE-n, míg a KDE kvázi a "saját gyerekük", persze, hogy gyakrabban frissült.
Nem használtál véletlenül valamilyen KDE repót, ami gyakrabban frissült, mint az alap Leap?
Nekem ilyen ütemben a Tumbleweed frissült...
Amit még megnézhetsz, hogy működik-e a frissítés értesítő funkció a Cinnamonban.Az jó dolog volt régen, manapság kevésbé stabil (vagy csak én lettem érzékenyebb az évek során
). A thumbleweednél mindenképpen jobb ötlet. [link] -
ivana
addikt
Driver téren a nouveaut használom régóta, tudom, a zárt driver lenne ideális próbáltam is többször, de ennél a kártyánál illetve nálam valamiért nem 100%-os. Amikor betöltött az ablakkezelő minden ok azzal is, de amint ki akarok jelentkezni (illetve ki kell valamiért) szétesik a kép a zárt driverrel olyan mint a régebbi monitorokon ha a felbontás túl nagy volt. Adtam neki esélyt többször is de mindig ugyanaz, sőt volt hogy utána a nouveau-ra sem tudtam normálisan visszaállni és újratelepítés lett a vége.
Ezért úgy döntöttem hogy játszani úgysem játszok (ezen a gépen egyre kevésbé lehetne amúgy is) akkor inkább működjön a kijelentkezés ha valamiért kell ezért maradtam a nyílt drivernél.
A hűtésen gondolkodtam igaz lehet, bevallom rég volt pucolva, de azért nem gyanakodtam rá, mert újraindítva a grafikus felületet nagyrészt megy tovább normálisan az ritkább mikor úgy kell resetelnem a gépet mert nem reagál semmire, de köszi, lesz kicsit jobban időm megnézem mi a helyzet bent és ránézek a live dologra is.
Memtestet csináltam tegnap rendben lefutott, nem talált hibát.Nekem manapság a zárt NV driver is, meg a nouveau is nagyon instabil, jó mondjuk valami ezer éves quadrom van, de a desktopon ezért inkább windows megy mióta van wsl.
Lehet amúgy egy sütés kéne annak a videó kártyának. Én múltkor úgy javítottam.
-
ivana
addikt
Sziasztok!
OpenZsuzsit választottam tavasszal, végtelen jó kis rendszer, imádom, de van vele egyetlen nagyobb problémám.
Boot-oláskor amint eltűnik az alaplapi logo, el kéne indítania a dolgokat, de ez a művelet el sem kezdődik/megakad(?), kb. 5 alkalomból 2-szer nem sikerül neki:
"initial ramdisk ..."
üzenetet ad be, és nem tölt tovább, bármennyit várunk rá. Ekkor csak a poweroff gomb segít. Állítólag ismert probléma, külföldi fórumokból legalábbis ezt hámoztam ki, de megoldást nem találtam.
Némi tech. infó: Asus Vivobook S15 S530FN, openSUSE Leap 15.1, Gnome 3.26.2., Kernel 4.12.14
Magamról annyit, hogy 4 hónapos bébijúzer vagyok, nem rendszerprogramozó, de szívesen tanulok
Ha van megoldási tipp valakinek a zsebében, kérem ne melengesse

Szia!
Első körben: nyomj a grubnál egy e-t azzal lehet szerkeszteni a bejegyzést. Itt szedd ki a kernel commandlineból azt, hogy silent és úgy próbálkozz. Akkor látni fogjuk mi a baj.
Esetleg játszhat még a nomodeset, ez kikapcsolja a grafikus gyorsítást. -
ivana
addikt
Sziasztok,
anyósom gépén Leap 15.0 van telepítve. Facebookon a barom Flash-es játékokat szeretné játszani, de már egy ideje nem megy neki sem Chrome-ban, sem Firefoxban. 64-bites vmi laptop, KDE.Edit@linux-r6ot:~> rpm -qa | grep -i flash
flash-player-ppapi-32.0.0.156-release.x86_64Mit lehet tenni?
Használjon HTML5 játékokat
De tényleg a flash teljesen unsupported és nem biztonságos szóval nem véletlen nincs. -
ivana
addikt
Köszi! Már ez is nagy segítség! Igazából.kezdek alapról ismerkedni. Van egy server ami bekerült a környezetbe, de esdig csak win alatt doglalkoztam firebirdel. 2.5 adatait át us konvertáltam 3-ra megy is minden rendben, de suse alatt eddig csak küzdök... telepítettem itthon egy suse-t, de még a firebirdet sem sikerült elindítanom rendesen...
Firebirdöt sajnos én sose használtam, szóval fogalmam sincs magáról a csomagról. Csak azt tudom megmondani, hogyan tudod felupdatelni.
-
ivana
addikt
Szia!
Susera itt tudsz csomagot keresni. A jelenlegi verzió firebird-ből a rendes kiadásban 2.5, de ha megnézed Leap 42.3-ra van 3.0-is csak hozzá kell adni a fél-official server:database repot, és nyomni egy zypper up-ot. Ha nem Leap 42.3-on vagy akkor érdemes updatelni
zypper ar -f https://download.opensuse.org/repositories/server:/database/openSUSE_Leap_42.3/server:database.repo
zypper arHint: ha itt keresel kb. minden ami létezik lesz suse-ra, mert az obs-t nem csak susesok használják, és szinte soha nem kapcsolják ki mint targetot.
-
ivana
addikt
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni.
Én openSUSE Tumbleweedet használok, és úgy néz ki valami frissítés összeakadt valamivel, ami Tumbleweednél néha előfordul, de most nem tudom mit tudok kezdeni ezzel...
Szóval észrevettem hogy a grub-ba eltűnt a win, gondoltam semmi gond biztos frissült a grub, lefuttatjuk a beállításait a yast-ból, de amikor elindítom a csatolt kép fogad...
Gondoltam megpróbálom felrakni amit hiányol, de a csomagkezelő modul se indul el, hasonló hibaüzenettel, és ez inkább a probléma, mert így se a wint nem tudom használni, (bár szerencsére alig van amikor elindítom már) de ami komolyabb gond telepíteni sem tudok semmit sem még ezt meg nem tudom oldani. Szóval valamit fel kéne telepítenem még ami hiányzik, de telepíteni sem tudok, mert az se működik...
Próbáltam más modulokat is elindítani, pl a szkenner és az időbeállítás rendben megy tehát nem a full yast halt meg de így sem érek vele sokat...Szerintetek mi lehet a gond?
Válaszotokat, illetve bármilyen segítséget/infót előre is köszönöm nektek!
A zypper megy? Ha igen azzal tudsz csomagot telepíteni, meg nyomathatsz egy zypper dupot esetleg.
-
ivana
addikt
Ha a packman repoból csak a vlc kell, akkor ne a packmant használd, hanem a vlc repoját. ~2 éve nekem is volt olyan problémám, h bizonyos fájltípusokat a vlc nem tudott lejátszani. Szóval inkább a vlc repoját használd. Én is ezt használom azóta.
vlc oldalán teljesen jól leírják, mit kell csinálni, és ne félj a konzoltól...
tehát először a repot hozzáadod (sudo vagy su kell mind3nál):
zypper ar https://download.videolan.org/pub/vlc/SuSE/Leap_42.3/ VLCa repo frissítésével kapcsolatos dolgok beállítása:
zypper mr -r VLCvégül telepíted:
zypper in vlcInkább a packmant kellene használni mert az kb. gyárinak számít, a vlc sajátja nem annyira. A packmanben ezer féle hasznos cucc van ezért érdemes egyből hozzáadni telepítés után, egy csomó non-free package innen jön.
(#3944) BoB Ez miben egyszerűbb mint:
zypper ar -f -c http://ftp.gwdg.de/pub/linux/misc/packman/suse/openSUSE_Leap_42.3/ packman
zypper in vlc
-
ivana
addikt
Nálam most ezek a források vannak engedélyezve jelenleg, emellett még a Factory snapshot volt bent de azt kiszedtem és úgy próbáltam frissíteni a yast qt-t de nem volt változás, gondoltam hogy valamelyik frissítés menet közben csak helyrehozza, de sajnos eddig nem orvosolta egyik sem.
skype (stable)
openSUSE-Tumbleweed-Update
openSUSE-Tumbleweed-Oss
openSUSE-Tumbleweed-Non-Oss │
openSUSE-20160921-0
openSUSE: Factory
Rawtherapee
Packman
Mozilla
FontsNe ebből az 2016... az nem tom mi de tuti nem kell. A factory meg unstable az se.
-
ivana
addikt
Sziasztok!
A minap belefutottam egy problémába és a tanácsotokat szeretném kérni, remélem tudtok segíteni.
OpenSUSE Tumbleweedet használok, és az a probléma tárgya, hogy a grafikus yast modulok nem indulnak el. A yast főablaka gond nélkül bejön, de hiába kattintok akármelyik modulra, nem történik semmi. Szerencsére a karakteres yast rendesen megy, de azt ugye kényelmetlenebb használni, ezért lenne jó ha meg lehetne valahogy oldani hogy a qt-s yast (mert kde-t használok) is működjön ahogy kell. Biztos valami frissítés akadhatott össze, ez Tumbleweednél benne is van a pakliban, de most sajnos nincs ötletem hogyan tudnám megoldani.
Hogy mióta van így nem tudom mert rég haszáltam yast-ot gondoltam várok hátha egy frissítés helyrehozza mert ez elég kapitális bug, de eddig nem javította egyik sem.Amit eddig próbáltam hogy a qt-s yastot újratelepítettem de az nem jött be a telepítési forrásokból is kivettem pl a factory snapshotot (a sima factoryt nem) de úgy sem jutottam előrébb.
Ha root terminálról indítom el a qt-s grafikus yastot a következő hibaüzenetet kapom ha megnyitok egy modult:
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
libGL error: unable to load driver: nouveau_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: nouveau
Run command: /sbin/yast2 sw_single &
terminate called after throwing an instance of 'YUIPluginException'
what(): Couldn't load plug-in qt
/sbin/yast2: line 448: 8332 Aborted (core dumped) $ybindir/y2start $module "$@" "$SELECTED_GUI" $Y2_GEOMETRY $Y2UI_ARGSEzek szerint valami a nouveau-al van, de rákeresve a yast-ban úgy néz ki hogy ami kell nouveau-ból az fent van...
Bocsássatok meg a kisregényért, bármilyen infót, segítséget hálásan köszönök előre is!

Milyen források voltak engedélyezve? A + repokkal feltuningolt thumbleweed tuti nem stabil (tapasztalat), a sima talán. Ha használni akarod Leap + friss KDE repo, kb. thumbleweed szint használhatóságban, de stabil.
-
ivana
addikt
Öregecske AM3-as rendszeremről FM2-es APU-ra váltottam. Az alaplap+proci csere után ugyan gond nélkül működött tovább minden, de mégis csak a legalapvetőbb hardverek cserélődtek. Gondoltam így újrapakolom a rendszert is win7 dual bootal egy kis kocajáték érdekében.
Bizonyára csak én vagyok lemaradva pár évve az uefi és a secure boot csodálatos adományaival, de saját bőrömön nem tapasztaltam az "előnyeit". Fél szemmel ugyan követtem az elmúlt évek eseményeit, de a tegnap estét megszenvedtem.
Szóval a win7 csak MBR partíciós táblára hajlandó települni, GPT-re nem. De. Az openSUSE telepítő, mind a Leap 42.3, mint a Tumbleweed csak csak erőltette a GPT-t.
Nem tudom mit műveltek a telepítőjével, de mindkettő piszok lassú volt amíg egy-egy oldalról a következőre tovább lépett, de a particionáló felület is katasztrofálisan lassú volt, pedig azt nagyon szerettem. A betöltés, egy-egy módosítás "mentése"...
Csak a Btrfs-t erőltette, hiába particionáltam meg előre a saját kialakult rendszeremet. Egyszerűen képtelen voltam a meglévő windows partíció mellé odasúvasztani az openSUSE-t., hogy mindkettő működjön. Amikor nem csináltam uefi partíciót, az volt a baj, ha csináltam, akkor csatolni nem engedte, mert hogy foglalt a csatolási pont...
2 kör windows+opensuse tumbli telepítés után a 3. körben lezúztam a windows-t, anyáztam még egy sort a lassú telepítővel, de GPT-re lassan ugyan, de gond nélkül felhúztam egyészben egy Leap 42.3-at EXT4-es fájlrendszerre. A stabilitás mellett döntöttem a frissesség helyett.
Az egész gépfejlesztés amúgy is egy program miatt és virtuális gép miatt indult... Szóval a win7 marad a virtual boxban, jó helyen van ott, nem fogok játszani. A gép nekem erős, virtuális rendszeresen is tökéletes már a sebesség.
Az újrapakolt Leap 42.3 is sokkal pörgősebb és gyorsabb, mint a tegnap esti friss Tumbleweed telepítés, vagy a, fejlesztés utáni, de még érintetlen rendszer.
Uefi boot csak GPT-vel van, nem véletlen, hogy erőlteti a telepítő. A windows 7 elég ősi ilyen szempontból azzal lehetnek bajok uefi boottal.
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Alap esetben a packman repot be kell rakni mindig kézzel, meg van még néhány ilyen furább dolog ami suse specifikus, máshol megengedőbbek a configok.
A csomagválaszték az egyik legjobb, software.opensuse.org csomagkeresés, mindenre van valami csomag

-
ivana
addikt
Próbáltam, kicsit idegesítő tud lenni, hogy megváltoztatta a utilityk listáját is, volt olyan verzió amiben pl. nem volt vim... De amúgy kezdőnek jobb, kevesebb suse trükk kell. Ha viszont valami random bug van akkor nem igazán lehet megoldani.
-
ivana
addikt
Most szembesültem valamivel, ami szintén lehet pár hiba forrása:
A KInfoCenter ennyit ír ki: 1 x AMD Ryzen 5 1600X Six-Core Processor... viszont a KSysGuard (feladatkezelő) 1 CPU-t lát... Tumbleweed alatt megjelenítette mind a 12 szálat a CPU-terheléses grafikonon, és a rendszerinformációnál is 12-es szorzóval mutatta a CPU-t.
Kis utánajárás után:
Még nem backportolták a Leap 4.4-es kerneléhez az AMD Ryzen-hez szükséges patch-eket.
Jelenleg a Ryzen 4.10-es vagy újabb kernellel működne rendeltetésszerűen.
Ez már egyértelműen az openSUSE fejlesztőinek a sara... a fő szponzor CPU-it nem támogatják, bezzeg a Kaby Lake grafikához van külön csomag a disztróban.
Úgy gondoltam ebből már nem lesz probléma, direkt azért vártam a Leap 42.3-at, mert úgy gondoltam ez már megkapja az új hardverek támogatását.Kernel repot rakd be, akkor tudsz felrakni frissebb kernelt. Mondjuk nem tudom miért 4.4-es van benne az jó régi, s leap eléggé kereskedelmi linuxosan ősi csomagokat használ manapság

-
ivana
addikt
Kihaltnak tényleg kihalt. Desktopon szerintem nagyon kevés kezdő van, a többieknek pedig feltételezem, hogy semmi, vagy minimális gondja van a rendszerrel és az sem SUSE specifikus, inkább általánosságban linux. Komolyabb SUSE alapú rendszerekkel pedig gondolom még kevesebben foglalkoznak, és közülük is még kevesebben tévednek ide.
Javítsatok ki nyugodtan, ha rosszul látnám, de a magyar SUSE közösség elég kicsi és ők is inkább nemzetközi fórumokon találhatóak meg.
Én elkényelmesedett desktop felhasználó vagyok, évek óta tökéletesen teszi a dolgát a SUSE, pillanatnyilag a Tumbleweed. Kíváncsi vagyok milyen lehet a frissen megjelent Leap 42.3, de ha lesz is időm, marad a virtuális gép egyelőre.
Több olyan hozzáértőt is ismerek személyesen aki használ SUSE-t (is). Szerintem egész egyszerűen ritkán van vele olyan gond amire ne lenne egyértelmű a megoldás egy hozzáértőnek, és bugreport helyett itt keressen megoldást.
Én 11.3 óta használom folyamatosan elsődleges rendszerként
Jelenleg a laptoponmon thumbleweed, a home serveremen leap 42.1 fut (aminek úgy vettem észre, hogy lejárt a támogatása, hogy nem működött a zypper
, ideje frissíteni)cigam: Ebben közrejátszik az is, hogy eléggé foghíjas lett a magyar fordítás. Nem tudom szerintem ezen distro célközönsége főleg olyanokból áll akik akkor is angolul rakják fel az os-t ha van magyar fordítás, legalábbis nálam mindig angolra van állítva a nyelv, mert magyarul keresni nem lehet.
A KDE bőven elfut a T420-amon ami 6 éves gép, de még egy X200-on is elmegy tök jól ami 9, ezeknél régebbi szerintem bőven offos. -
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Bocsi félre értettelek. Na kicsit próbálkoztam (amúgy mostanában nem használok smb-t). KDE-ben nekem se látja, viszont az Add Network Folder dolog működik.
Viszont a tűzfal kilövése után látja, szóval azzal lesz van a baj, valószínűleg valamilyen porton megy ez a része külön. -
ivana
addikt
Akkor se ha beírod a host nevet \\-el? És felcsatolod hálózati meghajtóként? (Mármint winen) Illetve winen néha be kell állítani, a megosztási beállításoknál, hogy kisebb legyen a titkosítátó kulcs hossza.
-
ivana
addikt
Sziasztok!
Nvidia driver telepítés után megnőtt a DPI (illetve, az ablakok mérete). A tálca normális, az ikonok, és maga az ablakok "lettek nagyobbak".
Mi a javasolt megoldás? OpenSUSE Leap 42.2 a rendszer.
Illetve, a hálózaton lévő Windows-os gépeket sem találja meg Sambán. ("Nem található egy munkacsoport sem a helyi hálózaton. [...]")
9600GT a VGA.Köszi!
DPI állítható a betűnagyságnál.
Amennyiben desktop lődd ki a tűzfalat. Amennyiben laptop engedélyezd benne a sambát.
-
ivana
addikt
Tudtommal az egy emberes project volt, ma meg lightweightet nem érdmes fejleszteni, lelassult a fejlődés a hw gombokért van... Egy öreg 2 magos meg 4GB ram a legtöbb embernek elég.
-
ivana
addikt
Ezt nem tudtam, hogy különvált a SUSE a Novelltől, legalábbis ez a részlet nekem kimaradt a hírek követése során. Köszönöm az infót!
A stabilitással és a használhatósággal egyet értek. Évek óta használom a SUSE-t egy egy apró és rövid kitérőtől eltekintve. Jelenleg a Tumbleweeddel elégedett vagyok, a nyáron előrelépés volt sebességben a 42.1-hez képest, de biztos vagyok, hogy a 42.2 is egyben van.
Közben hazaértem és előkerítettem a telepítőket. Jó lenne ha most is hozzá lehetnek jutni ilyen promó lemezekhez, még ha manapság már nem túl gyakori a használatuk.
A GeckoLinuxra pedig majd fél szemmel ránézek ha az időm engedi, elsőre szimpatikus.
Én 11.3 óta megszakítás nélkül suset használok. Szerintem a 13.x nem hozta a suse szintet, az összes többi igen.
agy73p: 32 bit only gép az tuti több mint 10 éves, de ebben az esetben nem ajánlom a susét, túl új
Igazából egy használható X200-as vagy T400-as thinkpadet megkapsz 30 alatt ilyenekkel már nem érdemes foglalkozni annyira, nem is támogatott. 32 bites thumbleweed is csak azért van mert hagyják lefordulni, de szvsz erőforrás pazarlás, mert igazán régi vason úgyse megy, azt az egy-két szériát támogatni meg minek. A rossz emlékű P4...
Régi iskola szerint egy gép 3 év, az újabb szerint 6. -
ivana
addikt
Pár éve elég nagy a csend a magyar csapat részéről. A 13.2 után a Leap 42.1 előtt volt egy nagy átszervezés a SUSE fejlesztésében, ha jól rémlik leginkább azóta van ez.
Korábban sem volt nagy a magyar csapat, vagy legalábbis nem volt nagy hangja, de annak idején még volt például release parti is, nekem pl a 11.4 megjelenése kapcsán volt szerencsém hozzá. De lehetett rendelni ingyen promóciós telepítő DVD-ket is, ha jólrémlik, akkor 11.2 - 13.1-ig meg is vannak. Hazamegyek, elő is kerítem őket.
Valószínűleg a magyar openSUSE közösség és a fejlesztők száma elég kicsi, ezért fordíthat a korábbinál kevesebb figyelmet rájuk a Novell.
Már nem a Novell-é a SUSE, a kivált és a cég SUSE néven fut. Sajnos magyar közösség nem nagyon van, pedig szerintem az egyik legstabilabb és legkönnyebben kezelhető disztró az openSUSE. Jelenleg inkább több figyelem esik a dologra mivel konkrétan a leap az egy csomó SLE kódot tartalmaz, így sokkal jobb lett szerintem mint a 13.x verziók.
A thumbleweed véleményem szerint annyira nem használható mert állandóan megdöglik valami, a leap viszont nagyon stabil.
Amúgy most nem is sima SUSE-t használok, hanem GeckoLinuxot mert egy csomó dolog meg van benne oldva ami alapból elég idegesítő.(#3839) agy73p Mennyire régi ez a gép? Ha nem támogat 64 bitet akkor hanyagolnám, ha meg igen akkor felejtsd el a 32 bitet.
Az X nagy proci használata fura, az X11 az a grafikus felületet létrehozó "program".cigam Pattern vagyis minta, az ilyen csomag adag, igazából egy csomag amiben nincs semmi, de van egy vagon függősége, a DE-k is ezeken keresztül rakhatók fel susén.
-
ivana
addikt
Hadd kérdezzek: a lapopon másik két disztro szépen fut (manjaro, mageia), suse alatt viszont folymatosan minimum közepes fordulaton forog a ventillátor, nem áll le a terhelés nélküli üzemben úgy, mint a másik kettő vagy a windows. Mit nézzek meg? Kellene a laptop típusa, kernel és a pontos verzió is?
90%, hogy annyi, hogy az új kernelben működik a leállítás a régiben nem és ez a baj. Milyen suse? Legújabb leapet próbáld... Esetleg az is lehet a baj, hogy nincsenek fenn a megfelelő energia menedzsment csomagok, milyen DE-t használsz? Van egy pattern amiben benne vannak a laptopos cuccok azt is érdemes felrakni.
-
ivana
addikt
-Azt nem tudjátok, hogy ha filmet akarok lejátszani miért csak kis méretben jeleníti meg az mkv és az avi filmet a lejátszón belül a dragon player és az smplayer is? A film körül meg nagy fekete terület marad.
-Mikor a lejátszó menüjét szeretném film közben használni a legördülő menü egy részét a film eltakarja.
-Youtube nézés közben néha a képernyő elsötétedik 2-3 másodpercre.Derítsd ki a gpud típusát, ha amd vagy nv akkor azt, hogy zárt drivert használsz-e? (AMD-nél jobb a nyílt sokszor) Illetve milyen susét használsz? Ha thumbleweedet akkor ott nagyon random dolgok szoktak lenni néha.
-
ivana
addikt
Alapjáraton elég a packman, ha valamit nem találsz rá kell keresni a software.opensuse.org-on és utána hozzá adod a repot. Pl. van graphics amiben van egy csomó grafikus lib az gyakran kell.
Frissítés: átírod a repokat kézzel az új verzióra a yastban. Utána termninálban 'sudo zypper dup'
-
ivana
addikt
mplayer van susén azt nem tudod felrakni? zypper in mplayer Nem emlékszem lehet packmanbe van, akkor hozzá kell adni a packman repot (ez alap suse install után, az a non-free repo)
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
how to install google chrome browser AGAIN
Quote Originally Posted by wa6mbz_bb View Post
Hi All
Someone showed us how to install google chrome with suse 13.2,
I did it and it worked, but I forgot to write it down.
.
Can someone please resend the instructionsa ???
install google's PGP key to avoid key warnings
Code:wget https://dl.google.com/linux/linux_signing_key.pub
sudo rpm --import linux_signing_key.pubAdd chrome's repository and use zypper or yast to install
for 64bit OS
Code:sudo zypper ar http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/x86_64 google
sudo zypper in google-chrome-stablefor 32bit OS
Code:sudo zypper ar http://dl.google.com/linux/chrome/rpm/stable/i386 google
sudo zypper in google-chrome-stableEnnél egyszerűbb telepítés nincs !!

Nekem eddig mindig ment a beírom a googleba, leszedem az rpm-et és felrakom módszer. Hozzá adja a repot is magától, a key-t meg csak egyszer kell trustolni.
-
ivana
addikt
Thumbleweed vagy leap? Thumbleweed-en most én is radeonnal nyomom, mert az fglrx nem ment valamiért, megcsinálni meg nem volt időm.
-
ivana
addikt
Most akkor a Leap 42.1 az OpenSUSE 13.2 utódja?
Micsoda zagyvalék elnevezés! Az OpenSUSE főoldalán írt infókról én nem tudtam eldönteni, hogy akkor mi a Tumbleweed és mi a Leap.Ha a Leap az OpenSUSE 13.2 vonal, akkor mi a Tumbleweed?
És az SLES vonalnak mi felel meg akkor? Az marad ugyanaz? SLES12-ről tudom hogy létezik, nálunk a cégben SLES11 SP3 használatos. A saját szervereimen pedig OpenSUSE van. Szóval nem árt képben lenni... ezért kérdem.Leap - SLES nagy részét belerakták az openSUSE-ba, az alapcsomagok inkább SLES-ből, a userspace az inkább opensuse közösségi fejlesztés. Ez a 13.2 vonal igazából
Thumbleweed - Rolling distró otthonra ezt ajánlom, mert viszonylag stabil és gyors
SLES - Ez szimplán a támogatott fizetős distró -
ivana
addikt
Nálatok ilyen tapasztalat esetleg? Egyébként a netinstaller - amit eddig én még nem próbáltam - nagyon frankó dolog, ha ez a problémám nem lenne, őszintén meg lennék vele elégedve.
Az iso-t jó helyről szedted? ([link]) Ha innen szedted akkor is próbáld meg egy új buildel mert lehet (szerk.) azóta javíthatták. Ugye x64-es verziót szedtél le? (a 32 bites inkább ilyen legacy cucc már, leapből nincs is, arra 0 garancia van, hogy működik.
-
ivana
addikt
Valahol a yastban van a hálózatoknál, hogy kiválasztom a network-manager módot. Csak így van felhasználónév+jelszó beállításos DSL, tudomásom szerint ez a pppoe kapcsolat. Ugyanaz a szokásos beállítóablak, ami van az összes Buntuban (kivéve a gnome környezetet), Mintben, Zorinban. Azokban működik, de Debian xfce-ben sem kapcsolódott, meg Suse-ben sem. A 13-as Suse-ben már régebben is volt ezzel másnak is gondja, itt a prohardveren írták, de akkor sem volt megoldás.
DSL-el sose volt. Kért root jelszót a network manager? Mert suse-n kellene neki.
-
ivana
addikt
Megoldódott, eldugták a képernyő felbontást, a yastban nincs benne. Ahogy alul kinyitom a panelt, bal oldalt van egy ikon, amin alapértelmezett beállításoknál nem látszik, hogy beállításokat tartalmaz. Még ott sem látszik egyből, görgetni kell. Megtaláltam, most már csak annyi a gond, hogy nincs netkapcsolat. Beállítom a DSL-t (felhasználó és jelszó), de nem tud kapcsolódni. Több más linuxnál működik, de Suse 13, Leap, és Debianban nem jön össze.

Net: Yast-os módszer vagy network manager? Inkább az utóbbit ajánlom az előbbi eléggé superseeded. Mivel leap is volt nem hiszem, hogy a kernel verzió a gond.
Yast nem foglalkozik X-el ezért a yastban nincs X, yast működik akár X nélkül is.
-
ivana
addikt
sima Root konzol ablakban nem jó erre De. Mindig mindent 'sudo zypper dup'-al frissítek sima konsole-ból.
Suse-n F1-től F6-ig van tty, és F7-en van az X.
-
ivana
addikt
Sziasztok
Szégyenlem, de a legújabb Suse (leap) telepítése után nem találom, hol tudom a képernyő felbontást állítani. Nekem túl apró minden, ezért minden linux telepítése után legelőször lecsökkentem a felbontást. Hiába keresem a yastban, meg bárhol, nem találom. A korábbi Suse-ban simán ott volt a hardver résznél, meg más OS-nél is.

Milyen asztali környezet? Amúgy xrandr megoldja ha nincs más. KDE-ben alt+f2 systemsettings enter.
-
ivana
addikt
El tudom képzelni mennyire működik, tegnap vettem egy 64bit képes itx lapot 19W tdp-s procival 2000Ft-ért innentől kezdve szerintem hülyeség szórakozni ilyenekkel. 20-ért 64 bites thinkpad van.
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Honosítás?!
Ha van akkor se használom, nem vagyok mazohista 
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Itt azt írják, nem lesz(nagy) gond.
"openSUSE 13.1 - everything works fine out of the box: graphics (Radeon 6470M), wifi, hibernate, fn buttons (brightness level, volume level, prt sc), wifi on/off and mute buttons.
The video card was a bit hot at 64 celsius all the time, but “echo low > /sys/class/drm/card0/device/power_profile” knocked about 15 degrees off."
Várj vele pár napot, és már a 42-est tudod feltenni.
The video card was a bit hot at 64 celsius Igen szakmai hozzászólást hallottunk (nem neked hanem ezen mondat kiötlőjének)
(#3732) saelin: van benne egy csomó SLES kód. Én nagyon várom.
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Mit jelent az hogy softwaret szeretnél betallózni?
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Legtöbb szoftver telepítésekor (https://software.opensuse.org/package/) hibaüzenetet kapok, hogy hiba lép fel és sérült a letöltött file (Package is broken, integrity check has failed.). Nem egy klikkest szoktam választani, hanem a 32 bitest letöltöm és telepítem a Yasttal. Aztán a skip-pel átugrom és telepít, de zavar ez az üzenet.
Mai, Skype ezt írja:
Error: INVALID:skype-4.3.0.37-23.9.i586(file-efdd9a22): Signature verification failed [4-Signatures public key is not available]
Header V3 RSA/SHA1 Signature, key ID ac067fb8: NOKEY
Header SHA1 digest: OK (bf112a1ec67424e7aa8ad6518c26889d9bfccfcd)
V3 RSA/SHA1 Signature, key ID ac067fb8: NOKEY
MD5 digest: OK (c10488989194538a16077e12d0549098)Mi a gondja?
Ne töltsél le packaget, mert nem lesz benne a repoban az nem egy gagyi windows. 1-click az jó vagy zypler ar és utána yast.
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Sziasztok!
Feltettem egy Thumbleweed-et network install lemezről.
Az install után kb 3-4 alkalommal újraindult a gép, amikor már látható az animált háttérkép, de még nincs login képernyő. A hibaüzenetet nem tudtam elolvasni, mert nem volt rá idő, olyan rövid ideig látszott.Végül, amikor le akartam fényképezni, akkor már elindult a az OS, de akkor is hibaüzenettel:
Csodálkoznék, ha hardver hiba lenne, mert akkor eddig nem ment volna hibátlanul a Windows 7.
Mi lehet ez?
Ez fura ezek mind hardveres hibára utalnak. A random különböző hiba üzenetek főleg. Amiket el tudok képzelni:
1. Valamilyen ram tartományban van egy hiba ami a windowsban pont nem okoz szembetűnő problémát
2. A HDD haldoklik és pont ott döglött le ahol a suse van
3. Valami nagyon furcsa és vad kernel buggal van dolgod ami különböző alrendszerekben okoz problémákat, ez a teljesen random előfordulás miatt nem valószínű.Az első hiba üzenet CPU hibára utal, akkor szokott megjelenni ha túl húzod. Az is elképzelhető, hogy valami döglődik a prociban, csak a windows nem használja az adott utasítás készletet amire előjön.
A második az inkább olyan dolog ami HDD haldokláskor, vagy rossz sata kábeltől szokott előjönni.Helyedben nagyban elkezdenék memtest-elni. Milyen vason fut pontosan? Lehet úgy többet találni róla...
Ha sikerül elindítanod egy dmesg outputot is felnyomhatsz pastebin-re.
-
ivana
addikt
Próbáld meg felrakni a legújabb kernelt. Kell hozzá lennie reponak, vagy még jobb a legújabb suse-t.
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Modprob az van , és bővebben, a hogyannal pl.? Mert a modulokat beolvassa és még sem megy. Csak azt még nem értem, ha van rtl2832.ko akor miért használja az rtl2830.ko drivert és tuner driver is van az e4000 és még sok társa *.ko és mégsem jó! Nem birom üzembe állitani. help please!!!!
tvtime se látja? Dmesg mit dob?
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Segitseg... OpenSuSE 13.2-t es egy Canon MG3550-est szeretnek wifin összemelegiteni.
A nyomtato jol müködik a halon levö W7 alol.
A gep jol latja a halozatot, Samba, net müködik.Ergo en vagyok a hülye.

1. Letöltöttem a Canon drivert, kicsomagoltam
2. install.sh-t futtattam
3. driverek fent
4. halon nem latja a nyomit.Ilyet vag a fejemhez:
j@Dell-755:~/Downloads/cnijfilter-mg3500series-4.00-1-rpm> sudo ./install.sh==================================================
Canon Inkjet Printer Driver
Version 4.00
Copyright CANON INC. 2001-2013
All Rights Reserved.
==================================================
Command executed = rpm --test -U ./packages/cnijfilter-common-4.00-1.x86_64.rpm
package cnijfilter-common-4.00-1.x86_64 is already installed
Command executed = rpm --test -U ./packages/cnijfilter-mg3500series-4.00-1.x86_64.rpm
package cnijfilter-mg3500series-4.00-1.x86_64 is already installed
#=========================================================#
# Register Printer
Next, register the printer to the computer.
Connect the printer, and then turn on the power.
To use the printer on the network, connect the printer to the network.
When the printer is ready, press the Enter key.
>
# Connection Method
1) USB
2) Network
Select the connection method.[1]2
Searching for printers...
./install.sh: Zeile 524: cnijlgmon2: Kommando nicht gefunden.
# Select Printer
Select the printer.
If the printer you want to use is not listed, select Update [0] to search again.
To cancel the process, enter [Q].
-----------------------------------------------------------
0) Update
Could not detect the target printer.
Currently selected:[0] Update
Enter the value. [0]Milyen szolgaltatas-csomag ez a cnijlgmon2? Es miert nem talalja?
minden indulaskor visszall angol kiosztasra. A YaST2-ben meg van neki adva a kivant kiosztas. Erdekes modon, eleg csak rabökni egy masik kiosztasra, utana vissza az eredetileg kivant kiosztast, mentes nelkül bezarom es voila, mar megy szepen minden. Valakinek ötlet, hogy ne kelljen mindig YaST felütessel kezdeni a napot?

cnijlgmon2 az passz.
A másikra: A kde vagy bármilyen X11 alapú dologban független kiosztás lehet, KDE-ben biztos. Nem ez a baj nálad?
-
ivana
addikt
A megoldás valójában egyszerűbb volt, mint gondoltam. A fejlesztői eszközöknél az USB hibakeresést kellett csak bekapcsolni.
Ezt olvastam is pár hete valahol és emlékeim szerint akkor be is kapcsoltam, ezért is bonyolítottam tovább, amikor továbbra sem működött. Nos, az emlékeim csaltak egy keveset, de azóta már működik.
Szóval az MTP támogatással nincsen semmi gond.A probléma általában az android normális MTP támogatásával van, olyan 4.0-4.2 környékén. Érdekes a WP, meg a 4.4-es droid jól működik.
-
ivana
addikt
Szerintem rakd újra, ha friss a rendszer, az szokott lenni a leggyorsabb megoldás. Lehetőleg inkább az MBR-be menjen a grub, mivel a többi képes érdekes dolgokat csinálni egyes lapokkal. És csinálj mindenképpen külön home partíciót.
-
ivana
addikt
A plasma active lényegében ezzel a céllal készül, az a baj vele igazából, hogy nem része a rendes kdenek, ha abba belemergelnék, akkor lényegében bármire jó lenne.
-
ivana
addikt
Üdv
Van egy opensuse 12.2 installációm ami multi boot-os rendszer (w7 + egyéb linux-ok is vannak rajta). Az opensuse grub-ja (legacy) az MBR-be van talapítve, azt használom bootloader-nek, ez megy is szépen.
Az opensuse az sda3 particióra van telepítve, nincs külön boot fájlrendszer. Szeretném az egészet áthelyezni sda1-re úgy, hogy az sda3 meg is fog szűnni.
A rendszert sikerült is szépen átmásolni, az sda3-on lévő rendszeren felvettem az új sda1 rendszert a bootmenübe, és az be is tud bootolni.Az gond, hogy a grub-ot (az sda1 rendszert indítva) egyszerűen nem tudom az sda1-re átrakni, pedig ez fontos, ha az sda3-at legyalulom. Akárhogy szerkesztgetem az /etc/grub.conf-ot az mindig visszaíródik, hogy az sda3-ra kerüljenek a grub stage2 stb.
Hogyan tudnám ezt megoldani?
Szerintem a legegyszerűbb, ha elindítod az sda1-es rendszert, azon egy Yastot, ott a bootloader részt megnyitod. Itt felraksz egy GRUB2-őt (leokézod, hogy felrakja , de NEM INDÍTOD ÚJRA), utána felraksz egy sima GRUB-ot ugyan itt az MBR-be és működik.
-
ivana
addikt
1. Utólag linkelték
2. Értem én, hogy okos vagy meg nagyképű, de azért nem kellene..Ha átnevezem .raw ra úgy jó.
A windowos Imagewriter nem az igazi és szerintem nem is csináltak vele semmit évek óta. Ezért kell a suse-n használni

-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
Inkább nem mesélem el a véleményem pl. a google ökoszisztémáról. Pl. hogy mennyire nyílt az android, hogy mennyire működik a telefonokon,...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Furi mert nekem látszik. A lényege az, hogy a 13.1 telepítője nem tud mit kezdeni a merevlemezzel, ahova a partíciókat tenném.
"Hiba
Operation not permitted on disk /dev/sdb
A particionálás a(z) /dev/sdb lemezen nem olvasható,
a partíciós tábla módosítására használt "parted" segédprogram
által..."Eleve ez a hibaüzenet mehetne a fordítócsapathoz ellenőrzésre.
Ilyet nekem akkor szokott kiírni, ha usbről rakom fel és az usb-s diskre írja ezt. Biztos látja a bios azt a hdd-t? Biztos, hogy a /dev/sdb az a hdd? A partíciós tábla olvasható azon a lemezen? Ha nem akkor csinálj rajta egy újat.
-
ivana
addikt
Újra én se akarom tenni. De a nouveau egy kínzás különösen az átállás rá, inkább várok és utóna repo csere és zypper dup ...
-
ivana
addikt
-
ivana
addikt
"hogy bizonyos esetekben meg kell adnom a jelszót"
Ezek az esetek szépen lassan elfogynak. 1-2 hónap és már nem kell megadnod, mert egyszerűen nem csinálsz olyasmit. Ha simán használod, akkor nem kell."tőlem meg semmi nem tudja megvédeni! "
Basszus! A te géped. Azt csinálsz vele amit akarsz.
Ezek az esetek szépen lassan elfogynak.
Akkor is kell ha csak pl. frissíteni akarsz szóval lesznek azért ilyenek. De jobb ha be kell írni a root jelszót mintha nem, legalább elgondolkodsz mielőtt valamilyen nem éppen okos dolgott csinálnál

(#3149) ubyegon2 : Nem tudom mennyi ramod van, de linuxon 2GB-nál szerintem már jobb a 64bit, ha több ram van (4GB vagy mint nálam 8GB), akkor kötelező. (Szerk: Látom 2GB)
-
ivana
addikt
Sziasztok!
Abszolút kezdő vagyok Linuxban openSUSE 12.3- at próbálom éppen, eddig ez a nyerő disztro. Sok dolgot már sikerült megoldani, de van amit a leírások alapján sem!
Tudnátok ebben segíteni?
A GNOME asztali környezetben panel appleteket szeretnék telepíteni. A YaST- ban látom, hogy telepítve van Gnome applet tracker és computertemp applet is ,de hogyan tudnám ezeket elérni? Applet, desklet meg a Conky beállításokra valami tippet nagyon megköszönnék.
Még az is érdekelne, hogy NTFS alatti fájlok torrentezését mennyire tolerálja az openSUSE?
Az Abszolút kezdő Linuxos topicban is érdeklődtem az appletes ügyben, de ott jórészt erősen haladó szintű dolgokat tárgyalnak inkább.

NTFS-en lehet torrentezni csak állítsd be úgy, hogy bárki tudja írni ne csak a root. Yast->Partícionálás->/dev/sdxy-> beállítod a csatolást->fstab beállítások az fmask=133,dmask=022 kicseréled fmask=113,dmask=002-re.
-
ivana
addikt
Sziasztok,
Új felhasználója vagyok a SUSE linuxnak. open SUSE 12.3
A problémám a wifi-vel van.
>sudo /sbin/lspci | grep BCM
03:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)
> uname -r
3.7.10-1.1-default
>sudo /usr/sbin/iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
eth1 IEEE 802.11abg ESSID:off/any
Mode:Managed Access Point: Not-Associated Tx-Power=200 dBm
Retry long limit:7 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:onVezetéken tudok csak kapcsolódni. Kezdetben a wifi hálózatokat sem láttam. de az itt található leírásnak köszönhetően, hozzáadtam a kernelemhez passzoló broadcom-os driver-t a repository-hoz. Azóta látom a hálózatokat. Azonban csatlakozni nem tudok hozzá.
Hibaüzenet:
activation of network connect failed.Esetleg valakinek hasonló tapasztalat vagy ötlet?
Fel kellene rakni a broadcom drivert
Benne van a default repoban. Lehet választani, hogy b43 opensource driver az is jó és megy vele az aircrack. A broadcom-wl csomag zárt broadcom féle cucc. Ha a yast csomag keresőjébe beírod, hogy 'broadcom' akkor kijön. A wl felrakása után csinálj egy ilyet, ez be tölti a drivert:
su
modprobe -r b43
modprobe wl -
ivana
addikt
Ez kb. a valaki szórakozott délután és gyártott valamit szint.
Ilyen gépen mennie kell a susenak, legalábbis nekem ment dell mini 10-en amíg tönkre nem ment két hete...
-Akonadit le kell szedni (feltéve, hogy kde-s)
-gmabooster nevű progival pedig 400mhz-re húzni a gpu (nem tapasztaltam erősebb melegedést), de gyorsabb lett
-esetleg böngésző cache-t RAM-ba rakni
-saját forgatott ffmpeg jót tesz a video lejátszáskor
-swappines-t alacsonyra venni -
ivana
addikt
kmailt, pidgin, kaddresbook, naptár stb. nézd végig mit szed le, ha valamelyiket használod keres alternatívát vagy maradjon az akonadi.
A kde vígan elvan nélküle az biztos, a felület csomagjaitból nem szed le. -
ivana
addikt
Majd 2 év után váltottam opensuse-ról fedorára (csak KDE) és a fedora f17 gyorsabbnak, könnyedebbnek tűnik és a KDE is sokkal jobban működik benne.
De a f17-ben frissebb kernel, csomagok vannak, bizonyára ez is számít valamit. Most, hogy végre kiderült, hogy a ramjaim voltak rosszak, nem szoftveres gondom volt, meg is próbálom ismét az opensuse-t. Kíváncsi vagyok a különbségre, milyen lesz visszaváltani.
Próbálkozz vele tovább, stabil, jó disztró.Ne csodált, hogy gyorsabb volt a fedora 4.8-as KDE-vel (az opensuse 12.1-ben 4.7-es van). Susehoz innen mindig fel kell rakni a legújabbat, a mostani a 4.9-es. Ez egymagos atom + 1GB ram kombón is elég gyors, természetesen az akonadi és az akonadi-runtime csomagok leszedése után (induláskor 170MB ramot eszik)
-
ivana
addikt
Itt van lépésről lépésre
A Security guide-> Local Security -> Encrypted partitions and files -> Setting up ... résznél.Nem tudom ezt a részt, hogy lehetne linkelni
-
ivana
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- OS, alkalmazások
- SUSE Linux
- (kiemelt téma)
- Filmvilág
- Lexus, Toyota topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Xbox Series X|S
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- A Linux megnégyszerezte magát a Steamen — a Microsoft ismét ígérget
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally X 24GB/1TB kézikonzol garanciával, hibátlan működéssel
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ASUS Vivobook X1704VA Intel Core 5 120U 16GB RAM 512GB SSD ÚJ! GARANCIA 2029-IG!
- Apple iPhone 13 128GB Starlight Karcmentes állapotban 88% akkumulátorral
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Jelenleg a laptoponmon thumbleweed, a home serveremen leap 42.1 fut (aminek úgy vettem észre, hogy lejárt a támogatása, hogy nem működött a zypper

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)