Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- Milyen TV-t vegyek?
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- Milyen videókártyát?
- HDD probléma (nem adatmentés)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bombibmw
veterán
válasz
balu077
üzenetére
Minden rendben van vele,tetszik meg minden,csak idegesít az IDLE fesz ugrálása.
Ráadásul ez nem is droppolás,amit LLC-vel talán még lehetne is orvosolni,hanem fel-le ingadozás.(#29897) pincehely : Persze,én is ki fogom nyomni a szemét.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nálad is csinál egyébként ilyeneket?
Mi lehetne a csodaállítás,amivel ez megszüntethető?
Ezen kívül semmi bajom vele.(#29900) balu077: Azt sose tenném.

-
Asbee
veterán
válasz
katt777
üzenetére
Bocs de ezen már csak röhögni tudok. Szánalmas...
Máskor kérlek ne is reagálj arra amit írok. Köszi. BF3, FSX, Stracraft 2, Hitman, Diablo és még folytathatnám a sort. Igazad van, vegyünk alsó kategóriás nv-t i3-al, hiszen nincs optimalizálva és nem fog jobban menni. Jó meglátás! -
bombibmw
veterán
válasz
katt777
üzenetére
Nálam az IDLE fesz ugrálgat 1600MHz-en 0,83-0,920 között.
A LOAD feszültség 1,17,ami elég jó,de engem az IDLE ugrálás idegesít,mert régebbi lapomnál beállt egy értékre offset értéktől függően,és max. 1-2 századdal tért el.
LLC-t próbáltam minden értéken,de így is csinálja.
De ha azt mondod,hogy ez normális ebben AsRock lapban,már nem is fog érdekelni. -
katt777
félisten
válasz
bombibmw
üzenetére
Nem kell tartanod az ugrálásoktól, ha nem kirívóak. Minél nagyobb terhelést kap a proci, annál kisebbek lesznek. Ezért különösen fontos az LLC beállítás, azaz, hogy ne legyen túl magas, ha nincs rá szükség. Alapon nálam is fel-felugrált maxon, lejjebb véve nem, ezért min. offset-tel állítottam be mindent. 3.7GHz-en is 1.2V fölé ugrált a fesz (ezért kellett alacsony LLC), 4.6-on viszont a szükséges 1.328V-ról csak elvétve és csak egy-egy pillanatra ugrott fel 1.336-ra, miközben a min. fesz. szépen lent maradt. Ennyi a trükkje az egésznek.
Asbee: Nem az én hibán, ha egyesek nem maximalizált beállításokkal, vagy grafikailag igénytelen programokkal játszanak. Ezért hangsúlyozom ki mindig, hogy azokat a drága és erős VGA-kat le is kell terhelni, azért vannak. Már csak azért sem hiszek neked, mert ahány tesztet láttam neten, egyiknél sem voltak maximumon a grafikai beállítások. Ezzel persze meg lehet győzni egyeseket, hogy irdatlanul tuningolni kell egy i5-öt, a tapasztalt tesztelőket viszont kevésbé. AMD-nél meg azt se feledjük, mennyire szeretik elcsalni driverben a grafikai minőséget a gyorsaságért (amit ők ugyan optimalizálásnak neveznek, ám távolról sem az), és ha nincs minőség, nem terhelődik le a VGA, és máris kell a CPU tuning. És mielőtt azt állítanád, hogy ez nem igaz, a neten is fellelhetőek a tapasztalatok, mi több, magam is tapasztaltam, ezért tértem vissza nVidiára (ahogy anno az nV csalásai miatt váltottam ATI-ra).
Persze egyszerűbb azt mondani, hogy tuningolni kell a procit, mint beismerni, hogy fölöslegesen vett valaki drága VGA-t, mert úgysem használja ki. 
-
Brekkk
senior tag
I5-2400-as gyári hűtővel!
15-20 perc Prime95 Blend test 72-73 fokos a proci az megfelelő lehet? -
Asbee
veterán
válasz
katt777
üzenetére
Egyszerűen nem állja meg a helyét amit írsz. Attól mert te még nem láttál, attól még van nem egy ilyen játék. Már egy 7950 is igényli a 4.0Ghz-t egy i5-nél és akkor sorolhatnám a játékokat ahol 1 db 7950-el (húzva) voltak cpu limitjeim. Nekem úgysem fogsz hinni, kicsit olvasgass a neten vagy itt a fórumon pár topikban.
-
bombibmw
veterán
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Hát én az említettekkel is játszottam nem stabil beállításokkal, és nem akadtak ki.
Magasnak találom a feszeidet 4.3-hoz.
4.5-öt alacsonyabb fesszel és magasabb LLC-vel (5) hozd össze, de így sem rossz.Asbee: Hát én még nem láttam olyan játékot, amely bármi módon meghálálta volna a magas órajelet full HD-ben magas grafikus beállításokkal (értelemszerűen nem régebbiekre gondolok, és nem a multiszámolgatós, körökre osztott stratégiákra, amelyek viszont nem VGA-függőek), mivel a mai csúcskártyák alá sem nagyon kell CPU-t túlhajtani, legföljebb valami überdrága állat CF v. SLI konfigban. Felső-középkategóriás VGA-k alá még a turbo sem kell.
bombibmw: En. takarékosságot ne kapcsold ki. Minél magasabb LLC-t használsz, annál magasasbb tuningot tudsz elérni, ergo kisebb tuninghoz fölösleges magas LLC.
Tarill: Csak kis részben, azaz, amennyire támogatja a lap az egyes feszültség-beállításokat, üzemmódokat.
-
Tarill
őstag
az alaplap függő hogy egy szorzózáras procinak mennyire lehet megemelni még az órajeleit?
-
bombibmw
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Engem nem érdekel az energiatakarékosság,sokkal inkább az,hogy a full analóg "régi" lapomban 0,83 körül elment IDLE(nem is változott),a LOAD itt is jó.
Amikor terhelésen volt,feltette az órajelet,mikor meg vége lett a terhelésnek,levette az órajelet és ott is maradt,nem váltogatott 1600-4000 között egyfolytában és az IDLE feszt sem emelte 0,83-1V-ig egyfolytában.
Csak az idegesít,hogy nem tudom,ez másnál is így van és teljesen normális,vagy csak nálam xarakszik.(#29867) Asbee: Akkor lehet,hogy átba..tam magam
: Digi Power Design, 8 + 4 Power Phase Design -
Annyit tudok mondani, nekem 4,2-n ilyesmi biosom van:
offset -0,150
LLC 2
VTT 1,020
PCH 1,059
PLL 1,701 (overvoltage disabled)
VCCSA 0,925power limit és plane 500
long duration maintaned 40senergiakímélés bekapcs, kivéve a C3, C6, Package C State Support - ezek off
ui.: közben megvan a 4,5, valszeg nem optimálisan (offset -0,100V LLC 1, PLL 1,78), Magok 78 fokosak (80, mielőtt felpörgött a hűtés). Kell ez a fenének
-
válasz
bombibmw
üzenetére
A dropot ne akad elkerülni, attól fogyaszt kevesebbet a cucc (például, de más haszna is van; messzire vezet). Gond csak akkor van, ha ettől instabillá válik.
A PLL elég komplikált és mindig kettes voltam fizikából, de valami olyasmi, hogy ez az áramkör felelős a processzor belső áramellátásának stabilitásáért. Magas sebességen előnyös lehet a növelése (segíthet stabillá tenni a tuningot), de mint minden feszültség értéknél cél a minél alacsonyabban tartás.edit: aha, a 0,9 kicsit magas idle fesz ehhez az offsethez. Nem tudom a megfejtést

De fogyasztásban aligha lesz kimutatható a különbség, emiatt ne izgulj
-
bombibmw
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
LLC Level 3-on,PLL Voltage 1,6V és doppolgat IDLE nem keveset.
Mit lehet még ahhoz állítanom,hogy ezt elkerüljem?
PLL-el mit állítok valójában?
IDLE 0,9V offset -0,165-ön.Ilyen értéknél valahol 0,82-nél kéne lennie.
-
i3-2100 ról a váltás egy i5-2500 ra ugye nem felesleges lépés lesz?

mobal,
-
-
bombibmw
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Most akkor az LLC level 1-en van,ennél lejjebb nincs ugye.
Akkor miért jó a level 3?
Az energiatakarékos módot meg visszakapcsolom akkor.
PLL-t mire állítsam?Nekem most csak 4GHz-hez kell,a többit majd kitapasztalom.Overvoltage ki van kapcsolva.(#29857) Asbee: Igen?

Akkor a Level 5 a legkisebb?
Nem tudom,tegnap óta van meg a lap,előtte analóg tápos lapom volt.
(#29858) RetepNyaraB
axa,na akkor bepróbálom az 5-öst. 
-
válasz
bombibmw
üzenetére
Nyilván attól

LLC-t hagyd minél lejjebb, de kettesnél tuti nem kell vadabb, inkább hármas, ha megoldható. Offsettel ha variálsz kifizetődőbb. az idle fogyasztás úgyis smafu; a terhelten kell faragni lehetőleg.
Power limitet én a maxot nyomtam be neki (500), de a plane érték most nincs a fejemben és megy az IBT épp
(jelenleg 4,3Ghz, -0.140V, LLC 2, PLL 1,7 <overvoltage disabled>, cpuZ alatt 1,208V terhelve. De még simán beszarhat fél óra alatt
) -
bombibmw
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Most LLC-t Level 1-re tettem,offset -0,155,így jó lenne,de most meg nem veszi vissza az órajelet.
Lehet ez attól,hogy kikapcsoltam az összes energiatakarékos módot?
Illetve Power Limiteket érdemes megadni és ha igen,milyen értékeket? -
-
Tarill
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
hitmam 3 is elég proci igényes úgy tudom
-
Asbee
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
LinX kezdésnek jó, de nem egyszer ami LinX 20 kör stabil az cpu igényes játékok alatt megfekszik 2 perc alatt.
Sok játék meghálálja az magas órajelet még FHD-ban magas felbontással is, így toljad csak neki.
-
bombibmw
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Szia!
Tegnap óta nekem is ilyen lapom van és 4GHz offset -0,175-ön van,LLC level 2-n,Spred Spectrum kikapcsolva.
AXTU-ban nézve váltogatja az órajelet 1600 és 4000 között folyamatosan,valamint az IDLE feszt is magasnak érzem 0,860V,LOAD 1,185V,ami még hihető is.
Feszültségeket beállítottam manual,semmi sincs AUTO-n.
Mit állítsak,hogy az előbb említett "probléma" megszűnjön,illetve ne adjon a CPU-nak feleslegesen sok feszt?
Köszi előre is és mindenkinek,aki hozzá tud szólni
-
zserbox
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
azért -0,150ről ne egyből -0,165-re ugorj szerintem, többiben teljesen egyetértek
-
válasz
katt777
üzenetére
Különösebben nem hat meg, ha nem vesznek komolyan - ezek irányadó próbák, melyeket szívesen megosztok esetleg újfehasználók örömére.
A cpu tuning ellenőrzésre pedig igenis remekül megfelelnek a processzor érzékeny játékok, amilyen pl a Dirt sorozat. Tökmindegy mennyire terheli; igen hamar eldobja magát, ha gond van. De ilyen a Crysis még (az első kettő legalább is, mert a harmadik nincs meg), csak ott többet kell izzasztani a vasat az eredményhez (vagy eredménytelenséghez
)4,2Ghz egyébként -0,150V, LLC 2-vel megy épp: ez 1,192V terhelve a cpuZ kijelzője szerint. Mindjárt kipróbálom -0,165-ön, ha ez lemegy.
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
10 kör nem ér semmit.
Amíg nem tesztelsz rendesen, az eredményeidet senki nem fogja komolyan venni, ráadásul magad sem lehetsz biztos benne, hogy stabil a géped. Ha játéknál jön ki egy hibás CPU-tuning, az már rég rossz, játékoknál ugyanis a VGA a limitáló tényező, nem egy 2500K (már legalábbis értelmes grafikai beállítások mellett). Még évekkel ezelőtti játékaim is VGA limitesek voltak egy GTX560-nal 3.3GHz-en használt i5K mellett.
AsRocknál is megvannak a megfelelő beállítási lehetőségek, anno X58-as AsRock lapban ugyanúgy be tudtam lőni a tuningot, mint ASUS-nál (amivel az ASUS többet tudott, azt sosem kellett használni semmire, csak zavaró tényezőnek volt jó). Az ASUS-nak annyi az előnye, hogy a Z68-V 16 fázisával (12 a CPU-é, ha jól emléxem) finomabban tud gazdálkodni, mint az AsRock és más lapok 4-gyel v. 8-cal. De a 4 fázisos ASUS-oknál is megvannak ua. beállítási lehetőségek.
Ha ratyi a hűtőd, főleg ki kellene tesztelni a beállításokat. Mint régebben (no, nem annyira) írtam, a stabil min. alapfesszel elviszi a rendszert még a gyári hűtő is. A melegedés meg 5 kör alatt is megvan, tehát a 10 így sem indokolt. -
válasz
katt777
üzenetére
Linx 10 kör, én többet nem várok
majd ha kifagyna játék alatt, akkor piszkálom. Este megírom a többit; az én lapomon nincsenek ilyen Asus fícsörök, de majd igyexem
4,2 megvolt, de a LLC asszem kettesen, - 0,165 körül (de lehet, hogy 155, fene emlékszik). Majd ha nagyon piszkálom az orrrom, tesztelem szívesen. Ja, ja a hűtő m elég ratyi és ezért nem erőltettem a gigaherceket 
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Na, így már érthető.
Az az érték rendben van, és ezek szerint elméletileg az enyémhez hasonló beállítások pár századdal alacsonyabb feszen is meglehetnek. Kérdés persze, hol a proci vége, de kezdetnek ez biztató. 20kör fullos LinX lefutott?Most nézem a táblázatomat, már el is felejtettem
, hogy csak 4.2GHz-hez kellett a -0,155V, 4,3-at sikerült megint -0,165V-tal stabilra hozni. CPU current Capabilities-ben van az eltérés, mert 4.3GHz-hez 120% kellett -0,165V-on, 4.2-höz elég volt 110%, de csak -0,155V-tal volt stabil, ha meg itt 120-at adok, túl magas lett volna a max. fesz. Valóban mindent alapon hagyva továbbra is 4.1GHz volt a max.
Na, ezt csak szemléltetésképpen mondtam, milyen finomságokkal kell játszani a valódi finomhangoláshoz.Kíváncsi vagyok, hogy miután megtaláltad a mindenben stabil alapfeszültségeket, a te procid meddig képes elmenni a legextrémebb energiagazdálkodási beállításokkal (értsd: amikor teljes mértékben kihasználja az energia-gazdálkodási lehetőségeket). Elméletileg a 4.3GHz simán meg kellene legyen (az alapfeszeket figyelembe véve a tippem 4.4GHz), az én procimnak 4.5GHz-hez már 0,03V-ot kellett adni, 4.6-hoz meg ismét.
De azért ne feledd el a többi fesz minimumát is megkeresni, az mind takarékosság, és sokkal pontosabban mutatja a proci és a lap/RAM-ok képességeit. -
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem -0,165V-tal is 76W körül volt a full terheléses fogyi (0,824-1,005V@3.3GHz). Lehet, hogy az ASRock-ban v. a beállításaidban valami felviszi a feszt? Ha ugyanis több mint 1V-tal kevesebb az offseted, mint nálam volt, akkor a terhelt feszed nem mehetne 0,9V fölé hasonló beállításokkal. Kivéve persze, ha magasabb energiagazdálkodási beállításokat (LLC, fázisv., stb.) használsz, akkor viszont semmit nem nyertél az alacsonyabb offsettel.
Mennyi egyébként a min. feszed Win alatt? Mert lehet, hogy ott tényleg nyertél, és akkor nagyon jó procit fogtál ki.
Számomra egyébként elég hihetetlenek ezek a feszek, mert így elméletileg feszültség nélkül indulna a proci, hiszen 1V kell a teljes terheléshez.

-
-
katt777
félisten
válasz
ricshard444
üzenetére
Ja, tényleg.
Kösz.
Procira asszociáltam a procis topicban. -
-
katt777
félisten
válasz
bombibmw
üzenetére
Jó kis lap az.
Flashget: Első kiadású lapokat SEMMIBŐL nem érdemes vásárolni. És akkor a tápok C7-problémájáról még nem is szóltunk. De takarékosabb és erősebb lesz a Haswell.
Asbee: Ez megint olyan, hogy ha nincs, akkor inkább lemondasz róla (mintha nem kéne
), de tényleg nem érdemes vitázni róla.
Másnál még nem láttam, hogy ne kellett volna neki az energia-takarékosság. Én is MINDIG így tuningolok. (Havi pár 100Ft-os megtakarítás is jól jön.)RetepNyaraB: Nekem LGA775-ön is energiatakarékos tuningom volt (E8400@4.05GHz).
És tényleg, nem azért, hogy vitatkozzam: 0.87V@1,971MHz volt a min, 1,26V@4.05Ghz a max.) -
-
-
Flashget
félisten
válasz
katt777
üzenetére
Mindjárt itt a Haswell, és minden proci tuningolható lesz, ráadásul kisebb fogyasztással.
ez igaz viszont a hibátlan alaplap meg csak nyár vége vagy ősszel a hazai boltokba, mert Ez tehát azt jelentheti, hogy az első nyolcas sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplapoknál jelen lesz a hiba.
-
katt777
félisten
válasz
Cs_Laci
üzenetére
Hát, az sajna nincs, de látom, a kolléga már jelentkezett.

Asbee: Mint említettem, nálam mindent jól jelzett ki az Aida, legalábbis jó lapokkal. Ha 14-et ír ki, akkor vagy a lap ad le hülyeséget, vagy nem ismeri a program (vagy 14V-t kap tényleg).
És? Nem tagadtam, hogy nincs tapasztalatom Z77-es MSI lapokkal (amúgy viszont rengeteggel), de ezért kérdezek, másrészt meg írtatok róluk eleget. Nem rémlik, hogy alaptalanul írtam volna bármit róla, hiszen azt is tőled tudom, hogy képtelen az offset módra.
Ráadásul igazoltad is, hogy igazam van, tehát nem értem a problémádat. Sajna hiába jó az auto idle fesz, vsz. az auto terhelt túl magas, legalábbis nem láttam még olyan lapot, amelynél az rendben lett volna, kivéve az ASRock Fatality-t (de még azon is lehet finomítani), de ha nálad rendben lenne, a fix fesz sem kellene.
1 szó mint 100: energiatakarékos tuningod MSI-ben nem lesz.klambi: Mindjárt itt a Haswell, és minden proci tuningolható lesz, ráadásul kisebb fogyasztással.
-
Speed®
titán
válasz
Cs_Laci
üzenetére
Pedig a találatok közt bőven akad, ami leírja, mi a teendő.
Szorzót fel 39re, BCLK 102.6ra és máris megvan a 4GHz.
Ehhez nem kell semmi +fesz. általában, 1.2V körül-alatt..
Az energiagazdálkodási opciók is maradhatnak aktívan..RAMot saját igényhez válassz, de nem muszáj tuningos.
Sok legyen belőle, az a lényeg, az órajele másodlagos..Melegedéssel sem lesz gondod, alig kajál/fűt, hűs fajta.
Ne bánd a 3770et, ~10%al gyorsabb, de jóval drágább.. -
Asbee
veterán
válasz
katt777
üzenetére
Igen szakértő úr, mi nem tudunk tuningolni, csak te, ezért mi ezzel vigasztaljuk magunkat. Szeretem, hogy csak a saját tapasztalatodnak hiszel, és másé biztosan nem jó. Valószínű amikor a 12V-os ágra ilyen 14V-okat ír, meg fogyasztásra is 2-szer akkorát akkor az azért van (mielőtt felhozod asrock lapomnál írt ilyeneket) mert nem lőttük be jól a tuningot.
Arról van szó, hogy semmi tapasztalatod Z77-es MSI lapokkal, de mindig egy megjegyzést odateszel ha szóba jönnek. Egyébként mértem egyet fogyasztásmérővel.
Teljes rendszer fogyasztása, hálózattól mért, minden energiatakarékos cucc bekapcsolva:
Fix fesz: idle: 1,232V 75W
Auto fesz: idle: 0,846V 71WKb 5 percig volt idle a gép többre nem volt időm .
-
katt777
félisten
Nálam még sosem írt baromságokat, sem VGA-ra, sem az alaplapi dolgokra, leszámítva, hogy némelyik lapnál keverte az alaplap és a CPU-hőt (ált. AsRock-ra volt jellemző, elég soká jöttek a megfelelő frissítések ehhez). Hasonlítottam össze bios-szal és gyári szoftverekkel is. Nyilván a fogyasztást úgy számolja, de ha a fesz. értékeket jól méri a lap (ahonnan olvassa), akkor nem lesz nagy az eltérés a valóságoshoz képest. Persze akiknek sokat fogyaszt a gépük, vagy nem tudnak jó tuningot belőni (akár a hardver, akár a saját hibájukból) azok vigasztalhatják magukat, hogy baromságokat ír ki.

Ha nem érted, miről van szó, akkor inkább ne szólj be.
Az elérhető minimális feszültségről volt szó, de éppen az offset-tel volt probléma az MSI lapoknál, amellyel a legjobb energiatakarékosságot lehet elérni. Kovsol beszámolójára vagyok kíváncsi az ő gépének beállításáról, mert csak az érdekel, el lehet-e érni valahogy ugyanazt offset nélkül (de szinte szó szerint ezt írtam) és nem a te MSI-hájpolásodra.
Valószínűsítem ugyanis, hogy nem Auto feszbeállítással futtatja a 4.8GHz-et, eddigi ismereteim alapján pedig ez esetben nincs igazán energiatakarékos üzemmódja. Ha meg mégis, akkor te is tanulhatsz belőle.Henker2: Arra az általam is többször leírt tényre, hogy azzal a stabil offset feszültség-beállítással, amely a gyári órajelek eléréséhez szükséges, sokkal magasabb sebességet lehet elérni (jellemzően 4.1-4.3GHZ-et) a gazdálkodási lehetőségek finomításával. Pl. alacsony LLC-vel és fázisvezérléssel (mert fölösleges több) megvan az alap 3.7GHz, extrémmel meg megy a 4.xGHz anélkül, hogy a feszt emelni kellene. Nálam ez 4.1GHz volt -0,165V-tal, de 4.3GHz-hez is csak 0,005V-ot kellett rátennem. Régebben, úgy emlékszem, voltak procik, amelyek -0,195V-tal is stabilak voltak, az én gépem sajna -0,170V on már csak véletlenszerűen bootolt, pedig 16 fázisos volt a lap vezérlése, ergo vsz. a proci volt átlagos (v. rosszabb). A fentiek egyébként azt jelentik, hogy gyári hűtővel ilyen sebességig lehet elmenni, vagy nálam pl. a Ninjára nem kellett venti, passzívan is lehűtötte a CPU-t.
Cs_Laci: Kereső. Nagyon pontosan leírták itt 2600-tulajok (asszem SpeedR), hogyan és mennyit lehet elérni vele.
-
Cs_Laci
senior tag
Sziasztok!
Vagy 5 éve raktam össze utoljára gépet, de most kell a számítási teljesítmény egy hosszas napi rendszeres szimulációhoz, úgyhogy kénytelen voltam alapjaiból új gépet építeni.
Sajnost ezer éve nem foglalkoztam tuninggal, úgyhogy szeretnék egy kis segítséget kérni.
A processzor i7 2600 (Köcsög Intel a VT-d-t kiszedte a K-ból és a 3770 még arányaiban sokkal drágább)
Szóval ezt szeretném tuningolni kicsit. Mi az amit mindenképp tud egy ilyen processzor? Nem akarom nagyon túlterhelni, főleg mert 24/7-ben fog futni, de azért nem is alapórajelen használnám.
Az alaplap egy Asrock Fatal1ty Z77 Performance (ez vót olcsón), a hűtőt meg apróból bogarásztam egy Thermaltake Silver Arrow 2db 14-es ventivel.
Egyéb: RAM 2x4GB 1600Mhz CL9 Kingston HiperX 1.5v, Táp 500w FSP Aurum, Ház CM 690 Advanced, VGA egy 7870-es HIS IceQ Turbo, SSD Vertex 3 Max IOPS + 2TB WD Green.Kb mi az mit realisztikusan ki lehet hozni egy 2600-ból? Hogy érdemes nekilátni? Ez a RAM jó (a régi gépemben volt) vagy a tuninghoz kéne valami értelmesebb?
Ha valakinek van egy régi postja ami kicsit összefoglalja hogy is kéne nekilátni, az lenne a legjobb.
Üdv,
Cs_Laci -
Asbee
veterán
válasz
katt777
üzenetére
Pont ezaz, hogy nem egzakt így nincs ott. Aida meg aztán kifejezettem nagy baromságokat tud írni fogyasztásra és feszültségekre.
MSI lap egyedül Auto feszültségen veszi vissza a idle a feszt. De szerintem ez a téma már ki lett tárgyalva. Ne kezd megint az indokolatlan MSI-s dolgot... (Mindenkinek megvan mit favorizál, mit nem, mégsem hangoztatja állandóan) -
dark_hmz
tag
válasz
katt777
üzenetére
Köszönöm a segítséget (jookomak, dobobazsy nektek is), sikerült a hőmérsékletből szépen lefaragni. Nem tudom már pontosan mennyire melegedett fel az alap fesszel, talán olyan 85C környékére, gyári hűtővel, AVX-es Linx-szel terhelve. Most 76-77 foknál feljebb nem nagyon megy ugyanolyan terheléssel. Lehet van még benne tartalék és lehetne lejjebb menni de egyelőre így jó lesz, normál használatnál amúgy sem melegszik annyira mint Linx mellett.
-
katt777
félisten
válasz
kovsol
üzenetére
Arra ott van az Aida64, még, ha nem is egzakt mérés. Amikor mindenesetre minden alapbeállításon volt, teljes terhelésen (stress teszt) pár tized eltéréssel a gyári TDP-t mutatta, tehát nem sok okom van kételkedni a hozzávetőleges pontosságban.
Az OK, hogy be van állítva, megy a túlhajtás, de mint MSI-sek írták, lefelé bizony gondok vannak. Főleg, ha mint régebben írták, offsetet nem nagyon tudnak. Ha fix fesszel megy a túlhajtás, akkor az energiatakarékos feature-ök szart sem érnek, hiába vannak ON. Az, hogy pár tized V-ot fel vagy lemennek feszek, nem igazán nevezhető takarékos megoldásnak. De ha nálad is 0,9V körül indul az idle mód (v., a tuningot figyelembe véve, legyen 1V), akkor mégiscsak létezik valami megfelelő megoldás az MSI-n, amit a többiek nem találnak.
Esetleg áruld el nekik. 
-
katt777
félisten
válasz
üzenetére
A 40W rengeteg, ha a procira érted. 5-7W-ra le kéne mennie egy jó lappal és beállítással, a 2500K-m legalábbis képes volt rá -0,165V offsettel, és vannak ennél jobb procik is. MSI

Henker2: Hát azt még a gyári alapbeállításokhoz szükséges min. fesz értékekkel is tudnia kell.
Ad-m: Lásd fent. Egy átlagos procival simán lemehetsz 0.9V alá. Bár ezt kb. minden oldalon elmondom, a honlapomon ott van minden a beállításokhoz, és eszembe jutott, hogy a táblázatot évekkel ezelőtt még az 1. hsz-ba is betettük. Nem lehet túl nehéz megtalálni.

HeZzZ: Neked meg főleg lásd fent. Az egyik legjobb lapod van a tuninghoz.
Gazsi00: Nem a C1E fagyasztja a gépet, hanem a rossz tuning. Nálam még 4.6-on is simán ment minden energiatakarékos funkció. Vagy ez is MSI funkció?

bombibmw: A sima Z68V is bőven jó minden tuningra.
-
bombibmw
veterán
válasz
Henker2
üzenetére
Mivel nem állítottam a Bios-ban semmit,csak a szorzót így 1,52V-ot kapott csúnyán.
Miután bebootolt és megláttam,azonnal újraindítottam a gépet és visszatettem 4GHz-re.
Ebben a lapban már meg sem próbáltam ezután,mert teljesen analóg a tápellátása és amúgy sem egy tuningos lap.
Majd az újjal már szépen be fogom állítgatni és meglátom,de jó tudni,hogy bírni fogja bőven a proci offsettel lejjebb véve szépen. -
törölt tag
válasz
rayoliviero
üzenetére
közben turkáltam a "bios"-ban, és megtaláltam a turbo szorzókat is, de nem változott semmi. vagyis cpu-z 3600mhz-et írt akkor is ha 1 szálat terheltem prime95-ben. elsősorban az uefi-t kell komolyabban kiismernem, de ez majd idővel alakul. az üresjárati feszültség visszavétel már nem zavar, mert szerintem így is nagyon jó a fogyasztása, de ha lehet ennél jobb (40w alatt), akkor szenvedek vele.
köszönöm a válaszokat

-
bombibmw
veterán
Érdekes,mert majdnem ugyanezt akarom venni,csak a Pro Gen.3 változatát.
Ebben kinyomhatod a szemét nyugodtan.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
(#29804) HeZzZEz a proci még jó darabig elég lesz úgy,hogy nem kell csalódj benne,az pedig még soká lesz,amikor az AMD utóléri az Intelt,legalábbis procik terén.

-
rayoliviero
veterán
válasz
üzenetére
Amikor én auton hagytam BIOS-ban a feszt, akkor visszavette üresjáratban 0,9 valamennyire. Cpu phase-t is autora kell olyankor állítani. C state szintén auton van, C1E pedig legyen kikapcsolva, mert az netezés közben befagyasztja néha a gépet. Bár van aki azt is bekapcsolja.
De ha Te fix fesszel akarsz vele játszani, akkor nyomhatod úgy is, de üresjáratban akkor nem fogja visszavenni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hyundai, Kia topik
- Bittorrent topik
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Deep Purple-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4125
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AY Universal USB-C Dock
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5430 - i5-1245U, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
(MSI) 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Persze egyszerűbb azt mondani, hogy tuningolni kell a procit, mint beismerni, hogy fölöslegesen vett valaki drága VGA-t, mert úgysem használja ki.
: Digi Power Design, 8 + 4 Power Phase Design