Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
katt777
félisten
válasz
Speed®
üzenetére
Hát ezt most elég nehezen tudnám megmondani, de anno minden Intel feature megvolt a GTX560 mellett, használtam is pl. CUDA-val hardveres Intel kódolást video szerkesztésnél (persze Virtuba be kellett tenni a video szerkesztőt, mert amúgy nem 3D alkalmazás, ezért nem látta a VGA-t). Ahogy írtam, nagyon szoftverfüggő a dolog: ha minden OK, nyugodtan használod, ha meg pont olyan szoftokat használsz, amelyekre gerjed, akkor szidod. Mondjuk az szép, hogy Witcher 2 ott van a támogatási listában, 2500k+gtx560 kombón lazán használtam, AMD-vel meg secperc kivág az asztalra.
A többit majd megmondom, ha lesznek hibátlan Intel lapok és lqratlan procik, addig marad az AMD. -
katt777
félisten
válasz
echterion
üzenetére
Hát, grafikont nem, alkalmazásonként le kell tesztelni (mint írtam, nálam 0-40% között szóródott), illetve Lucid oldalán vannak pdf-ek. A lényeg, ha minden játékod szépen megy Virtuval, és nyersz a Hp-szel, akkor érdemes használni. Ha sikerül 60FPS-t elérned vele, akkor azért, ha 25 fölé menni, akkor azért. Sajna AMD-vel azért is szívok, mert 1 driver van, így Virtu mellett pl. nem tudom tuningolni a VGA-t, míg nV kártyával simán lehet, mert 2 driver. De lehet, hogy Intel + AMD-vel is működik, viszont AMD VGA-val megint csak vigyázni kell, mert GCN miatt lehet, hogy egy adott játék csak az IGP-t fogja látni, hiába van ott a diszkrét VGA is. De ezt is neked kell megnézned ama játékokkal, amelyeket használsz.
-
katt777
félisten
válasz
echterion
üzenetére
A Virtu nem csak azt jelenti, hogy IGP dolgozik VGA helyett. Főleg Z77-es lapban, ahol a Hyperformance igencsak meg tudja dobni a grafikus teljesítményt (nem keverendő össza a Virtual VSync-kel, noha az sem rossz, de csak 60FPS fölött működik). Nálam 0-40%-ot gyorsított a grafikán (3DM Vantage-ben a 7870-em szarrá verte vele a 7950-eket), csak AMD-n sajna sok program elhasal (GCN architektúra miatt), amely Intel + nV kombón vígan fut Virtuval. Szívtam vele rendesen, i5+GTX560-on futó játékok simán kidobnak asztalra AMD konfigban.
-
katt777
félisten
Tudom, hogy nem kellett, de azért pár találatot kihoz rá a kereső.
Nem számít, az Intel szerzett az AMD-nek szerintem egy rakás vevőt. Nekem pl. tökéletesen bevált az A10, le van szabályozva, és nem érezni semmiféle lassúságot, mint attól tesztek alapján tartottam. Az összes "hátránya", hogy a videó kódolás az időigényesség miatt valóban mérhetően lassabb, de ezzel tudok élni. Na, nem akarok nagyon offolni, csak mint volt (és reményeim szerint leendő) inteles megosztottam e tapasztalatomat. -
katt777
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
Mondjuk, mert te szóltál? Lám, a kupak alatti szar pasztázást is megértetted belőle.
Eszem ágában sem volt vitát nyitni, csak te leírtad, hogy meg lehet küldeni a procit könnyedén, én meg azt, hogy mindezt értelmesen is lehet tenni. Hosszú távon mindenképpen a kímélőbb, finomabb megoldás a kifizetődő, mert amellett a legkisebb a meghibásodás valószínűsége. Ezek tények, nincs miről vitázni. -
katt777
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
Mert mást nem nagyon tudsz csinálni önmagában egy procival, ugyebár...

Nem én mondattam ki veled, hogy a procit hasznossá tévő környezet OFF.
Nem csak a pasztázáson múlik egy proci hőmérséklete (illetve a kupak alattin persze, de azon nem változtattál, gondolom). Nagyon sokat jelent az általad hanyagolt tuning, amely kifejezés éppen a hangolás. Nem a túlhajtás, az overdrive lenne.
Persze, hogy egy finomítás nélkül túlhajtott proci is kiszolgál, ezzel semmi probléma önmagában. Hogy melyek a járulékos hátrányai, azt persze érezni. Mint korábban említettem, más beállításokkal, CPU túlfeszelés nélkül is rendesen túlhajtható a proci, de ha izomból (feszből) küldöd, naná, hogy melegedni fog. Szintén nem 1. mondom el azt is, hogy egy bizonyos órajel számos különböző beállítással elérhető, de mindezek közül kizárólag egyetlenegy lesz optimális. -
katt777
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
Sajnálatosan üres lenne bármely topic, ha csak a CPU-ról szólna, mert, végül is, mit kezdenél egy procival önmagában?
Leírnád, milyen szögből hogyan néz ki, ahogy forgatod?
Ekkora hülyeséget már ne írj, légyszí! 
Mint fentebb jeleztem, éppen, hogy a proci tud +200MHz-et, ha a egyéb tápellátáson változtatsz pl., tehát, számodra sajnálatos módon, nagyon is belejátszik a szerinted OFF-topic környezet a CPU teljesítményébe.
A 2600K sem abban más, hogy jobban melegszik, a melegedés csak a következménye annak, amiben más a proci, azaz a HT használatának. -
katt777
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
Úgy értem, ha nézted a táblázatomat, hogy 4.1-en minden gyári fesz alatt volt, 4.3-on a proci még gyári alapfeszen, viszont volt egyéb beállítás, amelynek a feszén emelni kellett. Nem mindegy tehát, hogy en bloc alapfeszről beszélünk, vagy konkrétan a CPU-ról, mert más az elérhető eredmény.
-
katt777
félisten
Pont azt írtam napokkal ezelőtt, hogy a mosógép más, mint a PC alkatrészek. De nyugodtan dobd el a procik és egyebek dobozát (nyilván rengeteg helyet foglalnak
), és nyugodtan pereskedj, ha kekeckednek a gariztatásnál, meg lehet tenni, csak nem biztos, hogy ez segíti a garanciális ügymenetet, főleg, hogy EU óta nincs garos határidő, tehát teljesen jogszerűen szívathatnak, ameddig akarnak. Részemről lezárva, térjünk vissza ON, annak több értelme van. -
katt777
félisten
válasz
>Deego..
üzenetére
Célszerűbb a lap támogatási oldaláról leszedni, persze az sem jelenti azt, hogy a driver hibátlan.
Anno AMD kártyáimnál is volt olyan, hogy bizonyos felbontásban, illetve beállításokkal hirtelen eltűnt a teljesítmény, vagy irdatlanul gyorsult. Mind2 esetben el van qrwa a meghajtó, mert vagy nincs optimalizálva, vagy túlságosan is (értsd: elcsalja a beállításokat, ez főleg maximális grafikai beállításoknál fordult elő).
deadwing: A hardveren található gyári számmal max. a gyártónál lehet esélyed. Valaki másik topicban linkelte a törvényt, hogy nem kötelező a doboz megőrzése (hűtőgép, TV, ilyesmi), de én még nem vásároltam úgy PC-s cuccot, hogy ne kellett volna minden a garhoz.
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Tehát helyes volt a válasz. Akkor mi a problémád?
-
katt777
félisten
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kereső.
Amúgy az erős kilengések tompításáról. Ha ilyen nincs, tudommal nem b.sztatja a feszt. -
katt777
félisten
válasz
Tarill
üzenetére
Viszont FSB emeléshez elég magas fesz kell, amúgy a 2500K is vitte stabilan 103 fölött.
Tarill: Lapfüggő. Z68-V simán 100.3-on volt (auto), agy 100-on (fix) (c6 kivételével minden takarékosság on). Esetleg hagyd auto-n, ahhoz nem kell fesz emelés.
RetepNyaraB: Egészen másról van szó.
-
katt777
félisten
válasz
Tarill
üzenetére
Fent jobbra, fehér mező, benne: "gyorskeresés itt" (mellette meg részletes gomb). Tuningról meg 1. hsz tábla, vagy honlapom (i5-2500K). Értelemszerűen a szorzóemelés nálad kizárt, de a feszek visszavételéről (illetve a legjobb beállítás megtalálásáról) minden le van írva. Azt viszont, hogy a te géped konrétan mit bír el, neked kell kitesztelned.
-
katt777
félisten
válasz
jookomak
üzenetére
Szerintem meg tegyétek extrémre, úgy lesz a legalacsonyabb az offset, és a legkisebb a fogyasztás, valamint úgy lövi be legpontosabban a szükséges feszt.
RetepNyaraB: Én már a legelején megmondtam, hogy máshol van a feszhiány, nem a prociban.
Persze nem kényszeríthetem, hogy higgyen nekem. 
Inkv1zítoR: Nézd már meg az 1. hsz-t, vazze, a táblázatomból tök világosan kiderül, mivel milyen hatást érhetsz el, még ha a konkrét értékek eltérhetnek is. Persze, próbálkozhatsz vaktában, csak sosem lesz normális tuningod.
CPU PLL-t sem szabad kihagyni a számításból, és sztem a te lapodban is ott vannak azok a vezérlési beállítások, amelyek az enyémben voltak anno.
Tarill: 2600 tuningot kb. 100X írta le egy kollégánk, amíg talán a kardjába nem dőlt, mert egy ideje nem láttam. Offseten EMELNI?
Te sem sokat olvastad a topicot, a keresőről nem is szólva. 
-
katt777
félisten
Hát, most mégis szépen leírod, hogy igazam van.
?x is mondtam el, hogy LLC és egyebek miatt magasabb a fesz?
Akkor miért bizonygattad, hogy -0,1V offsettel csak kevesebb lehet, mint ami a gyakorlati tapasztalat?
Egyébként pedig de, volt ott nekem még néhány vezérlési beállításom, amelyek mind hatottak a feszültségre, és a másik táblázatomban láthatod a honlapomon, hogy FSB emeléssel, meg más egyéb fesz- és egyéb beállításokkal is ki lehet hozni ugyanazt a tuningot, ezért szoktam javasolni, hogy elsőre tegyük maxra az LLC-t és a fázisvezérlést, aztán lehet offsetet levinni, és csak ezután próbálkozni a túlhajtással (így simán meglesz min. feszen 4.1GHz körüli eredmény). Ha az ember offset-tel kezdi, annak tutira a ma tapasztaltakhoz hasonló, stabil, de gazdaságtalan tuning lesz a vége. Ha csak gyári órajelek kellenek alapfeszen, még mindig vissza lehet venni az LLC-t és társait.
Másikban is uazt. mondod, amit én. Nem is vitázom tovább.
-
katt777
félisten
Ezt megmagyarázhatnád az ASUS mérnökeinek, esetleg a volt lapomnak, mert az csak megadta -0.1V offsetre a max. 1,336V-ot, ergo rosszul számolsz (vagy hülye a lap, de tényleg). Ha lejjebb vettem az extrém vezérléseket, egyre kevesebb feszt adott. Ennyire egyszerűen működik. Egy kevesebb fázissal felszerelt lapban nem ilyen kifinomult a szabályozás, ahogy te is tudod, viszont éppen ezért magasabb feszt kell megadni a stabilitáshoz. Nem lesz minden fázis aktív, a fogyasztás pedig így a legkevesebb.
Pár szónál többet nem tudnál elolvasni 1-1 mondatomból, ha az egészet nem is?
Szerintem éppen elégszer leírtam ma is, hogy az alacsonyabb offset magasabb LLC-vel és egyéb energiaellátási beállításokkal érhető el.Nem lehet komoly az a terheléses teszt, amely közben lehet netezni.
Nem inkább a rossz tuning miatti hibajavítások vitték el a rendszerteljesítményt?CsonkaImo: Az a néhány 1000 említés bizonyosan elkerülte a figyelmedet.
-
katt777
félisten
válasz
Erdei88
üzenetére
Ebből következően alacsony LLC-vel és fázisvezérléssel dolgoztál (ezért mondtam, hogy sokféle megoldás lehet). Az említett értékekhez a táblázatomban is megtalálható összes kalibrációs szolgáltatást extrémre kellett állítani, viszont így maradt mindig a szükséges legalacsonyabb értéken a fesz. Nyilvánvalóan fontos tényező, hogy hány fázisos az alaplap, az én Z68-V-m 12+4 fázissal dolgozott, tehát a legtöbb más lapnál tágabb lehetőségem volt a finomhangolásra (ezért is vettem azt).
Egyébként sem azt mondtam, hogy mindenkinél menni fog annyival, de az enyémnél még jobban alulfeszelhető procikkal is találkoztam e topicban. -
katt777
félisten
Előfordulhat, de még nem nagyon láttam a topicban olyat, akinek ne lett volna meg -0.1V körül 4.6GHz.
Egyébként egészen rosszul számolsz, nem ilyen egyszerű, mivel AMD-vel ellentétben itt sokkal több szereplő játszik a végső feszben. Nálam -0,1V-tal az offset max. fesz. 1.336V volt 4.6GHz-en, de ide csak elvétve ugrott fel LLC pontatlansága miatt, stress teszt maximuma 1.328V maradt, és ez már biztonsági ráhagyással. Nem véletlenül mondtam, hogy rosszul állította be a tuningot, hiszen, mint azt szintén nem is tudom, ?x említettem már: egy adott órajel stabilizálása többféle módon is lehetséges, és ezek közül meg kell találni a leggazdaságosabbat. A procit agyonfeszelni nem az.

-
katt777
félisten
válasz
CsonkaImo
üzenetére
Valami tutira szarul van nálad beállítva.
4.6GHz kb. -0.1V offsettel meg kellene, legyen. Ez a fesz nagyon sok, 1.3-1.4 között kéne lenni valahol, közelebb 1.3-hoz.Sokadikra: Nem, nem kell ennyi fesz. Szarul állítottad be a cuccot. Rengetegszer volt már szó róla, de az 1. hsz-t sem árt megnézni, ha már a kereső nálad nem működik.

bitpork: Verziófüggő. Realtemp szokott a legpontosabb lenni, de még jobb, ha az alaplaphoz mellékelt szoftverrel nézed, és amelyik az "méri", az OK. A gyári szoft ugyanis be van lőve a hardverhez. Egyébként nem értem, miért rohan mindenki mindenféle 3rd party szoftért, amikor gyárilag mellékelik a megfelelő cuccokat minden alaplaphoz.

-
katt777
félisten
válasz
F e Z o
üzenetére
Csúcs VGA alá még egy A10-6800K is jó. Éppen azt gyűröm.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Teljesítményben viszont nyilvánvalóan Intel. Ami viszont meglepő, hogy gyakorlatban egyáltalán nem érezni az AMD olyan fokú hátrányát, mint azt a tesztek mutatják, vagy hogy pl. 4.8GHz-en 22GFlops-om van, szemben az i5 122GFlops-ával 4.6GHz-en, ugyanannyi, csak most gyorsabb RAM-okkal. -
katt777
félisten
Azt a hűtőt felejtsd el. Nálam a 4.6GHz (táblázat: 1. hsz) Ninja 3-mal, stress teszt alatt már közelítette a 80°C-ot, igaz, egy olcsó Tacens Signum-ban. Egy ilyen kaliberű hűtővel hétköznap is csöndben lesz a gép akár teljes terhelésen is, és 65°C alatt.
-0.100V offsettel elméletileg eljuthatsz 4.5-4.6GHz-ig, hogy mi a legkisebb szükséges fesz, az lapfüggő. A 16 fázisos Z68-V-ben csak -0,165V-ig tudtam lemenni, másnál a -0,185V is stabil volt, vsz. azért, mert az ASUS procivezérlése nagyobb kilengést enged meg (viszont ez tuningban jól jön). -
katt777
félisten
válasz
Inkv1zítoR
üzenetére
Azokat mind leszedtem, mert 3-4 ember nekiállt széttrolkodni őket. Annyira nem fontos, hogy segítsek másoknak, hogy idegesítsem magam miatta, a modik meg még engem b.sztattak, hát, a reklámból sem látok egy fillért sem. A honlapomon még több is ott van.

-
katt777
félisten
válasz
gyáliSanyi
üzenetére
+3MHz-et tudtam stabilan emelni rajta, ehhez már irdatlan fesz kellett. Nem hiszem, hogy megérné, vagy hogy a non-K rosszabb lenne.
RetepNyaraB: AsRock pl...

-
katt777
félisten
válasz
gyáliSanyi
üzenetére
Ha majd kihasználod a procit, akkor igen. Ha eladod, akkor úgyis lappal együtt kell szerintem.
-
katt777
félisten
válasz
Inkv1zítoR
üzenetére
Most komolyan linkeljem be az 1. hszt? Honlap az aláírásban, egyébként be is tettem ide már nem tudom, ?X.
-
katt777
félisten
válasz
Inkv1zítoR
üzenetére
Lehet, hogy egy kis PLL-emelés is megoldotta volna, nagyon sokféle kombó lehet jó. Nézd meg a táblázatomat, hátha kapsz ötletet belőle (1.hsz, honlap). A VCore nagyon sok, tutira nem azt kell emelni, ha magassabb szorzót akarsz.
-
katt777
félisten
válasz
Inkv1zítoR
üzenetére
Ez a hibás tuning kódja.

-
katt777
félisten
válasz
HCsaba87
üzenetére
Ha bírja, persze. A GFlops értékre persze érdemes figyelni, mihelyst valami kevés, a csökkenésében megmutatkozik a CPU hibajavítása.
Én sosem figyeltem a fesz különbségekre, nem is volt bajom. Csak arra vigyáztam, hogy a RAM-ok feszültsége ne menjen 1.55V fölé
Úgy néz ki, A10-6800K lesz a következő konfigom, új kihívás.
Sajna az Intel egyre szarabb (kupakolás, USB3 prob, Virtu hiánya...), ráadásul az nV kártyák meg nem DX11.2-kompatibilisek, tehát hosszabb távra nem jó befektetés ilyet venni, meghasonlok.
Remélem, nem fürdök be, mint anno az X2-vel.Killer01: Kötve hiszem, hogy az Intel 5V-ot ajánlott volna...

-
katt777
félisten
válasz
Grave_444
üzenetére
Van, takarékoskodhatsz, illetve VirtuMVP-vel kapsz pár jó szolgáltatást, legfőképpen Virtual VSync-et, amelynek segítségével akár 40FPS körül is folyamatos képet kasz, ez nagyon sokat segít bármely játékban, ha fontos a csúszásmentes kép. Ahhoz mondjuk lapot kellene cserélned. Játékra másképp nem tudsz vele rásegíteni, nem úgy működik, mint az AMD megoldása. Talán, majd ha lesz nV proci, nem csak Cray gépet építenek nV GPU-kból.

-
katt777
félisten
Valaki használ VirtuMVP-t Sandy procival? Érdekelne, azzal is működik-e, vagy csak az Ivykkel, mert a sima Virtunál azért nem kicsit jobb lenne.
Ha minden jól megy, nemsokára "'visszatérek", de 2500K, 3570K és 6800K között még vacilla van. -
katt777
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
TDP limitet nyugodtan ki lehet tolni, ameddig hagyja magát, mert nem ér szart se azon kívül, hogy sokkal hamarabb elveszi a teljesítményt, mint az indokolt lenne. 4.6GHz-en 128W-ot fogyasztott a procim LinX-es full terhelésnél, de ha levettem pl. 100W-ra (nem emléxem, mit lehetett pontosan állítani), már 70W-ig sem engedte. Ha meg mindent beállítottál, úgysem fog többet fogyasztani a gép a kelleténél.
pityu6: A proci szeretné, a RAM-ok szerintem nem fogják.

-
katt777
félisten
válasz
üzenetére
Háztól is függ, de erősebb tuninghoz kevés. Ha tudsz kölcsönkérni jobb hűtőt, akkor megteheted, hogy pl. 4.5GHz-et azzal teszteled ki, aztán hétköznapi használatra visszateszed a TX3-at, hk. ugyanis full terhelésen is kb. 10°C-kal hűvösebb marad a proci, mint stress teszt alatt. Vagy beszherzel egy Mugen 3-at ,az bőven jó, és olcsó is.
-
katt777
félisten
válasz
pityu6
üzenetére
Jó kis zóccsó AsRock, az a király!

BCLK emelés nem nagyon éri meg, túl sok feszt zabál min. emeléshez is (bármelyik lapban). ASUS-nál meghagytam az auto BCLK-t, az 100.5MHz-re állította be magát, az is jól jön a teljesítményhez, ha csak nem a kerek egész freki a célod. -
katt777
félisten
Az egy másik dolog, amikor egy lap nem ismeri fel a RAM-okat, ezért teszteli a beállításokat. ASUS-nál ez asszem a MEMOK (gombnyomásra megcsinálja), de más lapoknál is van. Ha viszont az újraindítás többszöri és szükségszerű, akkor ott hibás a beállítás. Mint kiderült, itt nem erről volt szó.
atish15 :Én úgy értettem, hogy minden indításnál ezt csinálja.
Erdei88: Össze-vissza valóban nem, amúgy viszont érdemes.
-
katt777
félisten
Bakker, ilyen régen volt már i5-öm?
Akkor én vittem le 1.65-re, vazze.
Gondolhattam volna, hiszen semmit nem hagytam érintetlenül; alighanem már öregszem. 
De, hiba, ha újra előjön, elsőre sem leállnia kéne, hanem restartolni. Ha újra kell indítani, már gáz van.
atish15: Kicsit?

-
katt777
félisten
válasz
Killer01
üzenetére
LLC1 és bármelyikhez.
atish15: Nem tudom, a te géped, csak te tudod tesztelni.
A PLL-t viszont érdemes lehet megpróbálni feljebb, 4.5 körül elkérhet 1.8V-ot v. afelett.szacsee: Elképzelhető, de nem feltétlenül önmagában, mert SB-nél nagyon összefügg minden mindennel (a B táblázatomból látszik, hogy ua. órajelet egészen más beállításokkal is stabilan el lehet érni, csak persze kevésbé takarékosan, mint extrém LLC offset-tel). Arról nem hallottam, hogy az alacsony PLL fesz bármit károsítana (szép is lenne, ha egy takarékos beállítástól meghalna a gép
), bár nálam az alap 1.65V kellett, viszont 4.1GHz-ig elég volt. A rendszer vagy stabil, vagy nem, a "tűnik" nem elfogadható. Alulfeszelési hiba csak idle use/boot esetében bukik ki.Miért féltek az LLC1-től? Az a tuti.

-
katt777
félisten
válasz
Killer01
üzenetére
Azért szólnak bele, mert ugye terheléstől függően lekapcsolgatják a magokat. Ha pedig nem stabil a tuning, akkor hazavágják, ugyanúgy, mint amikor az alacsony offset miatt el sem indul a gép.
2 megoldás van:
1: rendesen finomhangolod a cuccot.
2: kikapcsolod a C3/C6-ot, és akkor idle durván 5-6W-ot is meg fog zabálni a proci.
atish15: Probléma, de nem kell vele foglalkoznod, ha nem zavar a dolog. Szintén az alacsony fesz. okozza, ASUS-nál viszont volt egy tré bios is, amely ilyen hibát produkált. Újabb indításkor elméletileg visszaveszi a tuningot a lap, ha érzékeli a hibás boot-ot, ezért érdemes utánanézni a biosban, nem állított-e el valami (esetleg tette vissza alapra), de az is előfordulhat, hogy nem állít semmit, nálam mind2 előfordult. Egy kis fesz emelés megoldhatja, csak persze rá kell jönni, melyik (érdemes RAM-mal kezdeni, proci, PLL, stb.)
-
katt777
félisten
válasz
Killer01
üzenetére
C1E maradjon csak ON, különben oda az optimális vezérlés.
LinX-et nyugodtan futtathatod a végtelenségig, a büdös életben nem fogja megmutatni, kevés-e az offset fesz.
Az csak indításkor, ill. idle állapotban derül ki. Nálad inkább a vezérléssel van gond, ezért oldódott meg a probléma C1E off. Így egyáltalán mennyire megy le a fesz idle? -
katt777
félisten
Ezért írtam a választ, sztem abból egyértelmű.

szacsee: Akkor úgy volt, alapon hagytam, mert nem kellett a tuninghoz. Valamit olvastam róla a kézikönyvben egyébként, azért sem aktiváltam. Ha meg úgyis elqrná a tuningot, miért kapcsoljam be?

C3/C6-t sem a stabilitás, hanem a sebesség miatt tiltottam le. Mindegy, akkor NX OFF a stabil tuninghoz, ez a lényeg.
-
katt777
félisten
Mire érted? Ha a takarékosságra, akkor természetesen az ingadozás jobb, ha a (akár automatikusan, vezérlésnek megfelelően) beállított, aktuális órajelre, akkor az, hogy ha nem.
szacsee: Fingom nincs, mi az "NX". Az biztos, hogy én soha, semmilyen védelmi funkciót nem kapcsolok ki, éppen azért, mert ezek védelmi funkciók.

-
katt777
félisten
Akkor ezt valaki más írta a hsz-odba: "Spread Spectrum nálam inkább nehezített. Én pont az ellenkezőjét tapasztaltam kifejezetten SB-nél. Komoly játékokra mindig kért egy picike + feszt. A mostani procimnál is tudok kapásból olyan beállítást amivel LinX simán lefut de játékok alatt ehasal, és lehet állítani bármit egy minimális + fesz kell neki." - ez azt jelenti, hogy neked a Spreads Spectrum-mal gondod volt, aztán írod is, hogy a játékok meg elhasalnak a no SS "stabil" beállításokkal. Ergo vsz. ha SS ON belőtted volna, jó eséllyel a játékok sem hasalnak el. Valamit félreértek?

A másikat nyilván nem neked szántam, csak kicsit elkeveredett a sok hsz között.

-
katt777
félisten
válasz
atish15
üzenetére
Mindenképpen. Éppen az akadályozza meg a kilengéseket, amelyek egy stress-tesztben nem jelentkeznek, hétköznapi meg bármikor, és akkor jön a "stress-teszt szar, játékokkal kell tesztelni" érvelés, amely elég hamis, hiszen egy stabil tuningon minden rendben fut.
Attól, hogy SS off tuningoltál, még nem biztos, hogy instabil a tuning. Vagy, ahogy Yoda mester mondta: "Majd fogsz."
ffodi: Lásd fent. Persze, hogy nehezíti a tuningot, éppen ez a lényeg. Ha viszont sikerül, biztosan jó lesz.
Asbee: Lásd fent. Tehát rossz az a tuning. SS nem a tuning stabilitását akadályozza, hanem éppen hogy ennek a segítségével tudod megfelelően stabilizálni a túlhajtást. Nekem SS On valahogy sosem volt olyan problémám, hogy a stabilra tesztelt tuning bármin elhasalt volna.
Már soxor leírtuk, hogy a nem indulásos problémát az alacsony offset fesz okozza, tehát semmi köze a SS-hoz.bombibmw: Lásd fent. MaradjON.
szacsee: Jó lehet, csak nem finomított. Max LLC-vel 4.4-4.5GHz körül átlagosan -0,13-0,1V körül kellene indulni, tehát a -0,12 4.4-en vagy bejön, vagy nem. Nem csak az LLC-re kell persze figyelni, hanem az egyéb en. gazd. beállításokra is, mint befolyásolja az elérhető stabil offset-et!
HCsaba87:

-
katt777
félisten
válasz
Killer01
üzenetére
Egyetlen dolgot soha nem néztem tuning alatt, az pedig a RAM/VTT fesz arány. Úgy tuningoltam, hogy a RAM-ok ne menjenek ki a határértékből, azaz 1.55V-ból. Nézd meg, 4.6GHz-en még 1.525V-on voltak a RAM-jaim.
VTT, PLL, sok minden más van, amit stabilizálni kell, de hogy a te konfigodban és a te alkatrészeiddel mit, azt csak te tudod kideríteni, irányadó a táblázat.Jó lesz az a level1, vedd vissza az offsetet. Hogy 1.4 fölé megy, az azt jelenti, hogy simán menni fog neked is a -0,1V, de talán még alatta is. Amúgy neked is azt tudom javasolni, amit a többieknek: alapból indulj el, és fokozatosan menj fölfelé 100MHz-enként, akkor 4.5GHz felé már tudni fogod, a te cuccodban minek kell több fesz. Rögtön érdemes megkeresni a min. stabil offset-et, nálam ez -0,165V volt, de volt, akinél -0,185. De tesztelni kell. Marketing, hogy csak a szorzót kell emelni, és máris tuningoltál, valójában a SB tuningja volt eddig a legtöbb macerát követelő konfigom. Ha nem törődsz a feszekkel, akkor persze egyszerű, de ezt a lehetőséget inkább nem ajánlanám.

-
katt777
félisten
válasz
Killer01
üzenetére
A titok valószínűleg az LLC beállításoknál keresendő (és persze AsRocknál is van több finombeállítás emellett, akárcsak a nagy tesónál, ezeket is legmagasabbra kell állítani). Ha jól emléxem, AsRocknál némi tanácstalankodás után arra jutottunk, hogy Level0 a legmagasabb vezérlési szint, amely Asusnál az Extreme.
AsRockerekkel anno tisztáztuk nagyjából, mi mit jelent, keress rá, vagy talán benéz valaki időközben.
Tipp: Nézd meg, hogy minden vezérlést extrémre állítva, Level0-n mennyire megy fel a proci terhelés alatt, amennyivel fölé megy a stabilitáshoz szükségesnek, annyival csökkentheted az offset feszt.
Tipp: A fesz értékekből kitalálható, hogy más elnevezés esetén különböző gyártóknál mi feleltethető meg ugyanannak, ezek ugyanis szerencsére viszonylag eltérőek. -
katt777
félisten
válasz
HCsaba87
üzenetére
Hát akkor nem stabil, ennyi.Ha nem durrbele akarnád, hanem végiglépegetted volna, már rég stabil tuningod lenne.
Ahogy nézem, előbb-utóbb kinyírod a cuccot. 
Esetleg a honlapomon olvasható cikket átrághatnád, részletesen leírom a tuning felépítését az alapoktól a legoptimálisabb beállításokig, azokkal a tanulságos buktatókkal, amelyekbe szerencsésen belefutottam X58 után, hiszen teljesen más volt, lényegében újra kellett tanulni az egész finomhangolást.atish15: Az jó, hiszen ha a GFlops nincs meg, lehet, hogy 40 kör lefut, de valahol tuti hiba van, a javítása jelentkezik a lassulásban.
Hubba12: Módszer kérdése.
Tervezés helyett találgatni mindenben macerás. 
RetepNyaraB: C3/C6 nekem nem okozott stabilitási gondokat, csak lassulást, semmi mást nem kapcsoltam ki, még package-t sem.
Nekem a 4.5GHz még 1.78V PLL-lel ment, pont 4.6-hoz kellett 1.825V-ra emelni.
Killer01: Esetleg a túhajtást?
Ha + offsetnél vagy, már kuka a beállítás. 4.6GHz még -0,1V-on elérhető JÓ beállításokkal (és az én procim messze nem a legjobb volt). Egyébként, ha néhány oldalt visszalapozol, kitárgyaltuk az AsRockot, vagy kereső, esetleg a honlapom. -
katt777
félisten
Subt-ra, igen. Nekem eddig még mindre sikerült, PQ5-ben voltak szarok a Corsair Dominatorok, másnap mentem vissza a boltba a becserélt Kingmaxokért. Mire C-t stab, sebesség 1/4-e elveszett. Kmax hasított, mint Zállat.

RetepNyaraB: Cáfolnám az állításodat, ha ugyanis fél óra alatt akarsz egy videót átkódolni, lehet, hogy 4.3GHz-en nincs meg, 4.6-on viszont igen.

Amúgy tényleg hülyeség szétfeszelni a cuccot, sokkal okosabb 100MHz-enként vinni felfelé a stabilitást. Szerintem. Nekem ez mindig bejön, mert még ha macerás is, az első pár lépés után már tudom, mit hova állítsak, ráadásul értem is, mi hogyan működik a gépemben.
-
katt777
félisten
Tesztekkel? E8400-tól kezdve minden gépemen lassulás jelentett a CR2. Természetesen nem eget rengető a dolog, de mérhető, hosszabb munkák esetén időben is. Az biztos, hogy több sebességet vesztettem vele, mintha valami más apróságot állítottam az időzítések között. Az persze gépfüggő, hogy kinek mi jön be, ált. CR1-et lehet stabilizálni, nekem legalábbis még minden gépemben sikerült. Asszem P6T-ben akartak mindenárom csak CR2-ben menni a RAM-jaim (mert nem támogatta őket a lap), de ott is.
Más: Amúgy is lehet gyorsítani a RAM-okat, ha a táblázatomban nézed a 74 körüli (vastagon szedett, most ebédszünetben nem nagyon van időm átlépegetni) sokadlagos értékeket, azokkal mérhetően gyorsult a rendszer, és stabil maradt, miközben az alapbeállítás 129 volt, azaz majdnem a duplája.
Az persze remek játék, hogy a tucatnyi RAM-beállítás közül milyen kombóval lehet a legjobb teljesítményt elérni a stabilitás megőrzése miatt, mindenkinek tudom javasolni ha amúgy már van egy stabil kb. 4.5GHz-e.
LynX és IBT hozzák a javulást teljesítménymérésben, de Aida64 membench is jó lehet. -
katt777
félisten
válasz
HCsaba87
üzenetére
Legalább 100X írtuk le, hogy a stress-tesztek nem mutatják ki az alulfeszelés okozta hibákat, de sebaj!
Azt sem olyan rég írtam, hogy nem csak, v. nem feltétlenül a RAM-feszt kell emelni.
Azt hiába látod, hogy valakinek megy vmilyen beállítással, mert nem biztos, hogy akár tök ugyanolyan konfigban neked is ugyanúgy fog menni.
A CR2 nagyon be tudja lassítani a gépet, inkább próbáld meg stabilizálni a CR1-et.RetepNyaraB: Ha az Add. turbo V-t fixre teszed, nem feltétlenül fog maximális hatásfokkal működni az offset, de kísérletezni lehet vele.
4,5 körül a -0,1V teljesen jó, főleg, ha az LLC nem megy a szükségesnél magasabbra. -
katt777
félisten
válasz
HCsaba87
üzenetére
Az akkor is magas fesz a RAM-vezérlőnek, ha a különbség kisebb a "megengedettnél". Az általad említett esetben egyébként sanszos, hogy kisebb RAM-fesszel is megy a cucc, esetleg PLL-t v. valami más apróságot kell emelni. Érdemes megpróbálni. Annyira részletesen nem ismerem a hardver belső nyűgjeit, de többszörös tapasztalatom, hogy több különböző beállítás módosításával is stabilizálható egy adott tuning, átmeneti nem indulásoknál nekem mindig valami apróbb biszbaszt kellett módosítanom.
-
katt777
félisten
válasz
Easyl0ver
üzenetére
A proci, játékra? Kevés. Ha viszont teszel mellé egy VGA-t, már OK, de annyiból egy Pentium G is elég játékhoz. Nekem volt Celeron 550 +GT440 kombóm, az is szépen vitt minden játékot. Mondjuk pár nap múlva itt a Haswell, most sztem fölösleges ilyen gépet építeni, főleg, hogy az új procikból a gyengébbek is tuningolhatóak lesznek.
Intercreptor: Még mindig írhatsz az Intel supportnak.
-
katt777
félisten
válasz
Willie
üzenetére
Egyszerűen mindkét kábelt bedugod a gépbe és a monitorba is. Ekkor az IGP 2 monitort fog érzékelni (mert olyan hülye, hogy nem veszi észre: mindkét kábel ua. monitorba megy
). Ki kell jelölnöd alapértelmezettnek a DVI-t (tudod azonosítani, 1 v. 2).
Winben a képernyőfelbontásnál tudsz monitort választani, ugyanúgy alkalmazható, mint az Intel kezelőfelületén, mert ugyanazt csinálja a kettő.Szerintem az a nagy kérdés, hogy az alaplapod supportja melyik drivert ajánlja (egyszerűen onnan kell leszedni). Könnyen lehet, hogy régebbire lenne szükséged, egy próbálkozást megér. Nekem sosem volt gondom egyik Intel driverrel sem, de 1 éve nincs meg sajna a gépem, ezért nem tudok nyilatkozni az újabbakról.
-
katt777
félisten
válasz
Willie
üzenetére
Próbáld meg a dupla kábeles v. 2 monitoros trükköt. Intel felöleten a kijelzőknél kell lenniük a monitoroknak, illetve Windows-os felületen is tudod állítani.
Ha az auto adjust-ot, amely egy aut. funkció, többször kell nyomogatni, gázos a monitor.
Apropos, monitor driver fel van telepítve? Mert a mostani gépemen a win rendre teljesen mást ismer fel, mint ami a monitor, hiába van EDID információ.CsonkaImo: Ne feledd, hogy szeptemberig még szar lapokat lehet csak Haswellhez venni.
-
katt777
félisten
válasz
V.Dave
üzenetére
Ergo nincs.
Éppen az lenne egyébként a lényege. De csak abból tudtam kiindulni, amit eddig mondtak MSI-sek, ti. hogy nincsen.
Mondjuk az X580-as MSI lapom is hasonlóan "működött", volt rajta pár dolog, amely nem ment, biostól függően mindig más volt szar. Másfél év és vagy fél tucatnyi bios után meguntam.Intercreptor: Intel vezérlőben nem lehet beállítani? Úgy emlékszem, lehetett választani, melyik megjelenítőre küldje a képet, de most sajna már nincs meg a gépem. Én használtam VGA és DVI-t is, ezért kellett kapcsolgatnom, de amúgy aut. fel kellene ismernie. Ha a monitorodon mind2 csati megvan, 2 kábellel biztosan mennie kell az átkapcsolásnak. Vagy rádugsz egy másik monitort D-Sub-ra, átkapcsolod DVI-re, azt teszed alapértelmezetté, és megy. I5-2500K-val és G540-nel is működött nálam a dolog.
Nálam egyébként nem volt különbség a 2 mód között, de ez nagy eséllyel monitorfüggő, LG monitorom ugyanis aut. belőtte a képet D-Sub csatlakozás esetén, még a helyét is, semmit nem kellett állítani. Ki persze nem mértem, de nem láttam minőségi eltérést. -
katt777
félisten
válasz
bitpork
üzenetére
Pont azt látod, amit látnod kell.
Ha tuningolsz, végső soron, bármilyen támpontot használsz is, úgyis mindent magadnak kell beállítanod, tehát célszerű kiismerni a lapot. Ha maradsz As-nál, úgysem fog zavarni később, én pl. P5Q-óta ezen a vonalon vagyok (előtte is ezen voltam P3 óta, csak GB P35 jött közbe 1x sajna), és nem bántam meg. (A jelenlegi kényszarkonfig kivétel.) -
katt777
félisten
válasz
Mazsul
üzenetére
"dicamic"? Dinamikus VCore mindegyik lapnál van, az offset egészen más (kereső)
HeZzZ: Egy P8-Z68V (vagy Z77) mindenre elég.
bitpork: Nem hiszem, hogy jó ötlet lenne különböző dolgokat ugyanúgy nevezni.
Ettől függetlenül lényegében csak az ASUS/AsRock tér el a többitől megnevezésben, de én így is szeretem őket.
Emléxem, X58 topicban mindenki igyekezett segíteni tuningban GB és más lapokkal, de az AS-oknak közük nem volt hozzá (és persze vice versa, én is mondhattam AS beállításokat másoknak), és nem csupán az elnevezésekben volt különbség. Z68-tól, ahogy néztem, ekkora eltérések azért nincsenek. -
katt777
félisten
válasz
rayoliviero
üzenetére

-
katt777
félisten
válasz
rayoliviero
üzenetére
Bármikor okozhat fagyást, ha lejjebb megy a proci terhelése, és ez játék közben is előfordulhat (főleg a kevesebb magot terhelő játéknál, ha pl. valami rendszerfolyamat elindítaná a leállítottat).
Simán C-State OK, S3 üzemmódba így is lekapcsol a gép, alkalmazás alatt meg dolgozzanak csak a magok, azért vetted őket, nem?
Kis terhelésen úgysem fogyasztanak sokat (ahogy sephi is mondta), a lekapcsolás utáni elindítás meg csak időveszteség és hibaforrás. Hiába tudja a Windows, ha a szoftverek többsége meg háklis rá. -
katt777
félisten
A fizikáról sem nagyon lehet vitázni, azaz, hogy eleve nincs elég hely a hő távozására. Ettől függetlenül a másik probléma a jelentősebb.
Ad-m: Az szép, nálam a 103MHz volt a határ, amellyel még működött a proci, de irdatlan feszültség-emelés kellett neki, legalábbis a szorzós emeléssel szemben. Ha stabil, akkor hagyhatod.
Az órajel-emelés mindenképpen rövidíti a proci élettartamát (egységnyi idő alatt több ciklus), az már más kérdés, hogy ennek túl nagy jelentősége nincs, mert pár év múlva úgyis lecseréled.
sephi: Én úgy láttam, teljesen procifüggő a dolog.
-
katt777
félisten
A 22nm ugyanakkora baj, mert nincs hely a hő távozására (elég sok cikket lehetett olvasni erről anno), ezt még hatványozza jóindulattal is szarnak nevezhető kupakolás.
Hát úgy, hogy 75%-ot lehet gyorsítani az IGP-n. Én 76%-ot tudtam húzni rajta (1500MHz), de a lassú (1333MHz) RAM-ok miatt ez csak kb. 33% stabil gyorsulást eredményezett (tehát az IGPU-nak nem kottyant meg a tuning). Gyorsabb RAM-okkal (pl. 2133MHz,sokkal jobb lett volna az eredmény, de hogy mennyi azt ilyen RAM-ok híján nem tudom. (30%-os tuninggal még lassult is a HD3000.) -
katt777
félisten
válasz
Brekkk
üzenetére
A 22nm-es tech túlmelegedéssel jár, a szar kupakolásról már nem is szólva; szóval tuningolni lehet, csak jobb hűtő kell hozzzá (legalábbis a tesztek szerint). Szóval 2500K így is, úgy is jobb szerintem, ha csak valaki nem a HD4000 irdatlan grafikus teljesítményére, és 75%-os tuningolhatóságára gerjed.
Takarékos üzemmódot meg az ósdibb procinál is be lehet lőni. -
katt777
félisten
válasz
bombibmw
üzenetére
Játékra elég egy olyan beállítás, amely kihajtja a karit (nálam ez Full HD-ben 3.3GHz volt egy 560ti szintre húzott 560 mellett
), erre bőven jó a 4GHz, az extra tuning meg jól jöhet számításoknál. Nem mindegy, hogy egy videofilmet 1 óra vagy 30 perc alatt kódolsz át, CAD és egyéb számításokról nem is szólva. De ott vannak erre a profilok: azt aktiválod, amelyik szükséges. Hosszabb távon mindenképpen jó (a hardvernek és a pénztárcádnak is), ha mindig az optimális beállítást használod.
Egyébként, ha nem macerálandó, mindenes alapbeállítást akarsz, akkor én azt javaslom, amit a proci elvisz azon a feszen, amely az alapbeállításhoz kellett. Nálam ez 4.3GHz volt (egyéb feszeket minimálisan kellett emelni hozzá). Így mindig lesz megfelelő CPU erő, akár VGA alá, akár számításokhoz. Ha valóban mindent alapon hagysz, akkor 4GHz körül jöhet ki valóban az optimális beállítás. -
katt777
félisten
válasz
üzenetére
Mi több, a profilt is kimentheted USB-re, ha jól rémlik. Anno AsRock-nak volt még egy bios-beállításokat megosztó programja is X58-as lapoknál (Win alól), amit persze kimentett beállításokkal is megtehetsz.
bombibmw: Alakul ez!
Várom az eredményeket. És persze kíváncsi vagyok, megéri-e az árát a St., azaz megy-e benne 2X akkora tuning.
A Z68-ban én 3.7-ről 4.6-ig mentem el, ergo 2x olyan drága lapban 5.5 lenne a cél...
De csak gonoszkodom!
Valójában mennyi a cél? -
katt777
félisten
válasz
bombibmw
üzenetére
Igen, ezt írtam többször is.
Ezért érhető el a legalacsonyabb szükséges fesz. ÉS a legjobb tuning a legmagasabb (extrém) értékekkel. (És alacsonyabb órajelhez ezért elegendő kisebb fázisvezérlés, duty control, LLC, stb.) Ha tehát ez a beállítás stabil, ultra high v. extrém értékkel még lejjebb viheted a feszt, természetesen csak akkor, ha a lap és a proci bírja. Nekem -0,165V volt a határérték, az alatt a bootolás már nem volt biztos, akármit állítottam be. Lehet, hogy a St bírja.Tarill: Ez a kérdés már nagyon soxor szerepelt, ahogy a válasz is. Nézz utána, mielőtt SpeedR gutaütést kap.

Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés Megateszt: Intel CPU-k Nehalemtől Skylake-ig
- Elemzés Intel Sandy Bridge teszt
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 15Pro 128GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Dell Latitude 5400 14" FHD IPS, i5 8365U, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 1TB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 512GB Nvidia Quadro RTX A4000 8GB Garis!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Nem számít, az Intel szerzett az AMD-nek szerintem egy rakás vevőt. Nekem pl. tökéletesen bevált az A10, le van szabályozva, és nem érezni semmiféle lassúságot, mint attól tesztek alapján tartottam. Az összes "hátránya", hogy a videó kódolás az időigényesség miatt valóban mérhetően lassabb, de ezzel tudok élni. Na, nem akarok nagyon offolni, csak mint volt (és reményeim szerint leendő) inteles megosztottam e tapasztalatomat.

Turbóval megy 35-ig?

Ekkora hülyeséget már ne írj, légyszí! 
), és nyugodtan pereskedj, ha kekeckednek a gariztatásnál, meg lehet tenni, csak nem biztos, hogy ez segíti a garanciális ügymenetet, főleg, hogy EU óta nincs garos határidő, tehát teljesen jogszerűen szívathatnak, ameddig akarnak. Részemről lezárva, térjünk vissza ON, annak több értelme van.
Te sem sokat olvastad a topicot, a keresőről nem is szólva.
4.6GHz kb. -0.1V offsettel meg kellene, legyen. Ez a fesz nagyon sok, 1.3-1.4 között kéne lenni valahol, közelebb 1.3-hoz.![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Remélem, nem fürdök be, mint anno az X2-vel.