Új hozzászólás Aktív témák
-
At Athlon 64 sikeréhez kellett a P4 bénázása is.
Most szó sincs ilyen bénázásról intel oldalon, így a Zen-től én csak azt remélném, hogy csökkenti a lemaradást.
Persze, én is örülnék, ha megruházná az intelt minden tesztben, de ha ezt várjuk, akkor ugyanakkorát fogunk koppanni, mint a Bulldozer idején. -
7time
senior tag
-
A jelenlegi APU-knál valóban csak akkor.
A jövőt tekintve viszont elindíthat egy lavinát.Szerk: Nem mondtam ilyet, pláne, hogy ez egy sokéves folyamat, ami alatt lazán csődbe lehet menni.
mod: Egyébként az AMD szerintem fejleszti a CPU részt is, csak jelenleg ennyi telt tőlük.
Majd a Zen tesztjei rávilágítanak arra, hogy mit csinál mostanában az AMD CPU részlege. -
-
Viszont adott TDP keretből nagyobb részt kaphat az IGP, mert a CPU kisebb frekin is ki tudja majd szolgálni azt.
Ezen kívül lehetőség nyílik arra is, hogy a következő APU-k nagyobb arányban tartalmazzanak IGP-t, mint most, ami azt jelenti, hogy az alacsony szintű API-k segíthetnek a gyengébb dGPU-k kiváltásában.
Ez pedig a későbbiekben a GPGPU progik szélesebb körű elterjedését is elősegítheti. -
Yutani
nagyúr
Zavart érzek az erőben. Az APU GPU része nem sokat fog gyorsulni, viszont a CPU része jobban ki lesz használva. Ezért várható az, hogy amihez eddig egy i5 kellett, ezután elég lesz egy 2 modulos APU CPU ereje is. Durván erről lesz szó. A fullos grafikai megjelenítéshez továbbra is kell az erős dGPU.
-
nanocry
tag
Nagyon ráfért már a piacra egy váltás API terén. Mire ebből kamatozik a játékpiac az sajnos évek lesznek, de legalább van és fejlődik. Az AMD-t már mindenki temette, pedig ő az aki harcol azért, hogy a sza*os felhasználóknak végre jó legyen. Mindenki profitorientált ezt alá kell írni, de legalább az AMD próbál innovatív lenni ezekben a nehéz időkben, ami valljuk be, elég tiszteletre méltó a mai világban. Ők régen is megmondták, hogy mindig csak előre. Én nagyon bízom bennük, az iparban, hogy végre olyat tegyenek le az asztalra, amit már rég meg kellett volna tenni! Egységesíteni az ipart és nem egymást köpködni. Nekünk is jobb lesz, de legfőképp nekik, hiszen ők is függnek tőlünk, mi is tőlük.
Kénytelenek lesznek, mivel sodorja őket az ár, mindenkit! Maximum majd mindenki előrukkol a saját megoldásával effektezés terén, úgy ahogy eddig is tették. Nincs ebben semmi kivetnivaló, mert a terméket mindenkinek el kell adni valahogy, vagy így, vagy úgy. Aki váltani akar kártyát az úgyis megfogja tenni, de egyenlőre feleslegesnek érzem, mivel mire a Tier2 maximális szintje is kihasználásra kerül, addigra bőven válthat hw-t mindenki. Lehet számolni 3 évvel legalább. A 380/90X, 980 is addigra pöcegödörbe fog kerülni.
Tier3 meg még nagyon messze van, ahhoz még ettől is sokkal jobb kód és hw kell.
-
Dr. Akula
félisten
Szimpatikus ez a Vulkan, csak tudjon is valamit. Meg ne dőljenek hátra a fejlesztők hogy na kész van, mehetünk pihenni, hanem folyamatosan fejlődjön mint a DX, különben lemarad mint a borravaló.
-
martonx
veterán
válasz
Menthirist #153 üzenetére
Nem is abban kételkedtem, hogy a Vulkan-nal jóval nagyobb piac fedhető le, csak jelezni, akartam, hogy ez a dx12 csak win10-en van, azért nem éppen helytálló kijelentés volt.
Nekem amúgy tök minden mivel fogják a fejlesztők megoldani, a lényeg, hogy jó lenne végre egy szál APU-val is játszható sebességeket elérni. -
xbox one-on nem teljesen dx12 van, mert ők ott le tudnak mélyebbre is menni, elvégre már két éve is programozható volt az xbox one, pedig nem volt még dx12... Csak volt saját low level kerete. A win10 tablet és mobil piacot pedig nem tartom valami nagynak, pláne a többihez képest. De igen, dx12-vel programozható a one és a mobil készülékek is.
Ezzel szemben van az összes win7, win8 és win8.1 pc, ami már önmagában hatalmas halmaz (és nem fog osx szinten terjedni a 10 még úgy sem hogy ingyenes lesz adott körülmények között), és a mac és linux tábor sem annyira kicsi.
Szóval összességében még mindig tonnákkal vezet a Vulkan mint lefedhető piaci tömeg, a dx12-vel szemben.
-
martonx
veterán
válasz
Menthirist #145 üzenetére
"dx12 pedig csak win 10-re."
Tegyük hozzá, hogy ez a csak win10 jelenti a komplett XBox One, win10 PC, win10 tablet, win10 mobil ökoszisztémát is. Ami azért szintén nem kicsi.
De nyilván a win10 tablet és win10 mobil az adott piaci szegmensekben elhanyagolható mennyiség. -
5ent1nel
aktív tag
Én nem is értem a fanyalgókat. A mántli is jó volt lavinaindítónak - bár elhiszem, h több annál - és ha a zöldekén még ennek ellenére is jobban fut az adott game, csak nyertek az egész ügyön. Vigyorogniuk kéne, nem fikázni...
Az AMD olyan amilyen, az nVidia is. Hátra kell dőlni és figyelni h mit hoz a jövő, kimorzsázni a valóságot a reklám-maszlagból, az ígérgetésekből. Ennyi.
Szvsz mi, mint felhasználók ebből csak jól jöhetünk ki, szóval csókoltatom a negatívkodó, sötét jövőt festőket, akik ennek ellenére közel fél millás gépeket rakosgatnak össze maguknak - "remélem" igazuk lesz és akkor a legnagyobb örömükre vihetik a méhbe az egész cuccot elektronikai hulladéknak, miközben rerollolnak mondjuk tabletra!
Ámen! -
egy ex-nvidia driver fejlesztő szerint az új generációs apik enyhíteni fognak azon a helyzeten, ami most van, miszerint majd minden megjelenő AAA kategóriás játék hibás
http://wccftech.com/exnvidia-driver-developer-game-ships-broken/ -
n.p
csendes tag
Nyugodtan támogathatják egyszerre a DX12-t és a Vulkan-t. Nagyon kis százaléka ez a fejlesztési költségeknek.
Különben az egész W10/DX12 platformot együtt kezelve (hiszen Xbox One-ra is lesz), azért elég jelentős bázisról beszélünk. A gamerek pedig átlag feletti százalékban váltanak új OS-re, ami gyakorlatilag most mindegyiküknek ingyen is lesz...
A másik dolog pedig a fejlesztőeszközök kérdése, azért ebben most lemaradásban voltak/vannak a OGL(ES)-re fejlesztők...
-
Abu85
HÁZIGAZDA
Az Xbox One és a PS4 eleve támogatva van a Frostbite 3.x motorokban. Ezekre a platformokra külön figyelmet szentelnek.
A DX12 kiejtésével egyetlen terület van, ami kiesik, az pedig a WP és a kicsi Win10 tabletek piaca. Ennél sokkal fontosabb, hogy mit nyernek a Vulkannal. Rengeteg Windows 7/8/8.1 felhasználót, SteamOS-t, más Linux disztribúciót, és esetleg a Mac OS-t, illetve talán később az Androidot is. Az iOS pedig van olyan nagy, hogy a Metalt megérje támogatni. -
?
Vulkan elérhető: Win7, 8, 8.1, 10 és majd osx és linux platformokra.
dx12 pedig csak win 10-re.konzolokra nem ezeket használják, arra van saját, még közvetlenebb api.
De mindezek ellenére egy játékmotornak arányaiban csak egy kis része az, ami függ a platformtól. A tudásának 95%-a ugyanaz mindegyiken (csak a leképezőt és pár ezt etető részt kell platformfüggően írni). -
n.p
csendes tag
...így az Electronic Arts több platformot célozhat meg...
Ja, ezzel a lépéssel W10/WP (kivéve desktop) és Xbox One kiesett.
Egyébként senki ne gondolja, hogy egy játék (vagy akár engine) kifejlesztése során a renderer több API-ra megírása viszi el az erőforrások nagy részét...
-
Jack@l
veterán
Hát ezaz, mostmér ninc skibúvó, hogy asz apik meg izék, mostmár megnyílt egy kis út a komplexebb modellek felé, ha nem követik le a vga gyártók, akkor dagonyázás lesz a gagyi konzolos játékok körül.
Remélem nem így lesz és valaki villant olyat amiért érdemes lesz majd az embereknek hw-t fejleszteni. (nem csak kamu effektzek miatt, hanem konkrét grafikai szintet lépnek majd, pl mint a sárkányrepülős UE4 demóban) -
KAMELOT
titán
válasz
Menthirist #141 üzenetére
Az csak olyan baromság hír volt, hogy pc játék piac haldokol. Szépen mindenki veszi a gameket és a jobbnál jobb gépeket. Tablet meg ezek a xarok nem érnek semmit. Xbox meg ovisoknak van! Irányítás nulla!
-
Hát a pc-s eladások java része digitális... és a Steam speciel nem ad ki eladási adatokat. Meg az origin sem... meg úgy senki. Marad tehát az, hogy a DFC (általam nem látott módszertannal, mert nem fizettem ki az 5000 dollárt hogy elolvassam) piackutatása szerint évről évre szépen nő a pc-s játékpiac is. Sőt, a JPR szerint a gamer (!) hardver piac is nő, tavaly közepén 21.5 milliárd dolláros volt, ami 2017-re a tendenciák szerint 23.2 milliárdra nő. PC-s gamer piac mérete kétszere a konzolosénak.
JPR Gaming Hardver Market
DFC pc game marketGlobal Gaming Software Revenue (PC > a 3 konzol)
Szóval még ha cukormázas is az adat, nem mondható hogy a pc haldokolna. Sem gamer hardver szinten, sem játék szinten. Mivel több a játék, így több az is, aminek "nincs már lelke", de mai napig lehet bőven találni ilyet.
Meg annyi, hogy pc-n másból jön a pénz. Itt kevésbé működik már az hogy kilökünk egy appot 60 dolcsiért és várjuk a pénzesőt.btw ez a két elemzőcég nem egy századvég.
-
Crytek
nagyúr
válasz
Menthirist #137 üzenetére
Nem úgy általában véve minden alapján.De ezt sosem tudjuk meg mert a pc-s kiadók adó csalok és nem mernek eladási adatokat közölni. Ellenben a konzolossal ahol dbszámra megmondják .
-
"De PC-n épp azért halódik az egész játék"
Öööö én még a DFC piacelemzései alapján ott tartok hogy évről évre nő a pc-s játékpiac. Persze elsősorban az F2P és moba-k húzzák, de ez a VR-ral simán változhat. Az hogy az ember kedvenc játékstílusa vagy bevételi módszertana pont haldoklik, egy dolog, de ettől függetlenül a piacból befolyó pénz évről évre nő.
Crytek: Mivan? ugye még véletlenül sem a VGChartz alapján mondod ezt a sületlenséget?
-
arn
félisten
de mire nem eleg? amik megjelennek, ahhoz eleg... meg lehet ugy csinalni, hogy hasonlo elvezeti szintet hozzon, mint a konzol. efelett meg barmit meg lehet fektetni, csak parameterezes kerdese.
mondvacsinalt dolgokkal lehet elorelepni, de attol a jatek nem lesz elvezetesebb, nem fog tobbet nyujtani, mint a konzolos verzioja. ez a kavaras azert van, hogy tortenjen vmi, de szvsz nincs ertelmes tartalom mogotte, ki fog durranni a lufi.
volt egy rovid idoszak, amikor a pc mindenhato volt, mindenhova pct tettek, ha mas nem pc alapon, de ennek vege. az emberek inkabb vesznek 20 fele eszkozt, a pc meg marad munkaeszkoznek, meg hidnak az eszkozok koze. ha otthon az emberek "szamitogepeznek" mar reg nem csak a pct jelenti, illetve a pchasznalati szokasok is atalakultak, dedikalt kartyakra is ritkan van szukseg. a csokkeno erdeklodessel nehez fedezni a megnovekedett fejlesztesi koltsegeket. mert koltsegek igy is lesznek, max nem a hwre koltik.
en csak egyben vagyok biztos, hogy a jovoben is lesznek pcre jatekok, hiszen mindig is voltak, de szvsz nem lesz jelentos elorelepes a kov konzolgeneracioig megint. feltornazzak a szintet a konnyu portolhatosag szintjere, aztan onnantol megint le lesz ejtve a dolog: ebbe nem fer bele a pepecselos optimalizalas.
-
Crytek
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #134 üzenetére
Ja ,mert pc-n dönti mi ?Kb nem is jegyzik pc-n az eladásait olyan jelentéktelen!
-
sb
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #129 üzenetére
Ja, értem. Tehát ami bevált az mindig be fog.
Azért zsugorodik a PC-s piac folyamatosan, mert ez a modell működik.
?Persze nem szeretném felülbecsülni az átlag fogyasztót, mert tény, hogy hülye. Hajlamos ugyanazt a szart megvenni többször, de azért ez a végtelenségig nem megy.
-
sb
veterán
Ez részben igaz lehetne, de jelen környezetben szerintem nem az.
Ez már simán a "do or die" kérdés, amit felvetettem és szerintem nem opció már PC-n.
Amíg egy szint elég a vásárlónak addig nem kell előrelépni. Ez igaz. De PC-n épp azért halódik az egész játék, mert már tisztázva lett, hogy a mostani szint nem elégséges.
Szóval mégiscsak előre kéne lépni.Ha nincs előrelépés akkor jön a süllyesztő a 134. COD-dal.
Ha csak a konzolokig van előrelépés akkor az hogy menti meg a PC-t? Akkor vesz konzolt az ember és kész.
Egyébként meg ott a lehetőség a PC-ben, mivel igencsak erősebb a konzoloknál. Főleg a mostaniaknál, mivel konzol oldalon is kezd már menni a fanyalgás, hogy ez kevés. Nem hiába, mivel konzolban se nagyon használták még ki a heterogén jelleget , az igazi erejét.De a kérdés továbbra is az: kell-e a PC-s piac. Ha kell akkor előre kell lépni. Ha nem kell akkor lehet belesz*rni.
Szerintem van pár résztvevő azért akinek kéne. Hw oldalon is van még tétje szvsz, a Valve-nek is kéne, de szerintem a fejlesztőknek sem mellékes annyira mint látszik.De mondom: konzolon is van azért némi nyomáskényszer. Persze az újat is megvették, de 1-2 generáción át nem nagyon lehet ugyanazt a sz*rt eladni. Márpedig ott sincs másfelé kitörési lehetőség. Nem véletlen a mostani APU-s megoldás sem.
-
-
sb
veterán
Nem tudom mire gondolsz, ill. én sem programoztam jó 10 éve assembly-ben már, de azért annyira emlékszem, hogy lehetetlen olyan optimalizációkat fordítóba belerakni, ami akár algoritmus szinten optimalizál. Márpedig az alacsony szintű optimalizáció sokat nem ér.
A másik rész amivel nem akartam bezavarni, de csillaggal odaírtam és ide azért vonatkozik, hogy láthatod: ma sem a (dirveres) optimalizációval van a baj. Dx-en, főleg egy kis cpu mellett ha egy belépő vga-t quad SLI-re cserélsz akkor sem tudsz több teljesítményt kipréselni belőle. Szóval nem is csak optimalizáció kérdése. Az egész high level struktúra erős korlátokat tartalmaz ami a kihasználtságon látszik.
Persze ettől még a két fenti dolog egyszer összeállhatna: algoritmikusan optimális kód + jó low level optimalizálás. Automatikusan. De erre sok esélyt nem látok. Plussz maga a kód felépítésre is csak bizonyos hw struktúra esetén jó. Tehát eleve nincs olyan, hogy jó kód. Önmagában.
Na mindegy. Ennek esélyén lehet vitatkozni, de az utóbbi 5-10 év mindennel az ellenkezőjét támasztja alá.
Nézd meg hol tartunk.
Egy jelenlegi gamer gépben van:
- 100+ gflops i7 proci
- 5-900gflops igp
- 2-5tflops dgpuCpu-ból ennek a töredékét használjuk ki, cserébe cpu limites az összes dx-es program akármilyen erősebb vga mellett. Az igp parlagon hever, a dgpu-ban pedig van egy 30-40%-os kihasználtság... 2000 draw call-al.
Már túlmentünk minden határon, a jelenlegi hw-nek is a töredékét tudjuk kihasználni, az új hw-k meg nem nagyon fejlődnek ugrásszerűen már sehova.
Szerintem egyértelmű, hogy hol a hiba. Sw oldalon.De más napnál világosabb példa is van: Én már alig játszom, de 10-15 éve a stratégiákat szerettem. Most ha elő kéne venni vmi jó stratégiát akkor kb. ugyanazokat a 10-15 éveseket lehetne előkapni érdemben.
Vicc. -
sb
veterán
Az a piac beomlása lesz. Írtam róla.
Ha nem jön fejlődés akkor mi lesz szeritned?
- Hogy adnak új hw-t, ha nem lépnek előre hw szintjén a gyártók? Nézd meg a cpu piacot. Van aki 4-5 éve elvan egy i5-tel és esze ágában nincs cpu-t venni... low level api mellett meg még az i5 is sok lehet.
- Hogy adnak el új játékot, ha kihozzák a COD 124-et... ami, ahogy írod 1-2 eyecandy cuccon kívül semmit előrelépést nem fog hozni?Szóval ezt veheted 4. alternatívának, de ez nem annyira elképzelhető verzió. Különben az egész PC játékpiac kuka és lehet mosogatni helyette.
-
Azért ez kimondottan kedvezö azoknak akik nem akarnak win 10-et,de szeretnék kiaknázni a kártyában rejlö maximumot.
-
PetX
aktív tag
Ez alapján joggal mondhatnám, hogy a történelem megismétli önmagát, mert most uaz lesz a vége mint anno a Khronos & nVidia kapcsolatának 10 évvel ezelőtt csak most pepitában.
Szerintem ha lesz Mantle 2.0 egy idő után ugyanúgy a Vulcanban fog kikötni. Tehát a Khronos helyett megint más fejleszti az API-t. Legalábbis nekem ez jön le.
-
Szia!
Pontosan arra írtam, amit Menthirist is mondott. Kijött a mantle BF4-re, de a régebbi gpu-k nem támogatták, csak a 260x és 290(x). És csak később lett elérhető többek között a Te kártyádra is.
Én nem vagyok játék fejlesztő, de megmondom őszintén, hogy kissé problémásnak érzem a jelenlegi helyzetet.
A játékot x összegért lehet eladni, de nem elég mondjuk egy módon megírni, hanem ugyan azért a pénzért írjuk meg dx-re, mantle-re, az amd féle mantle utódra, meg vulkánra is.És kissé problémásnak érzem azt is, hogy a mantle ennyire kötött egy bizonyos architekturához. Rengeteg plusz munka, amit nem biztos, hogy úgy végeznek el, ahogy mi játékosok azt várnánk.
-
arn
félisten
szvsz a mozgatorugo is hianyzik az optimalizalashoz. A konzol a merce, amit nem lesz nehez megugorni, nincs olyan elonyuk, mint korabban. Pcn majd szepen feljebb skalazzak, aztan kb ennyi. Ha megint csuklobol kinyomja a hw, onnantol okafogyotta valik tobbet belefeccolni.
Az igazi ugras a konzolgeneracio valtas volt, ez inkabb csak atmeneti vergodes a megfelelo hwszint elereseig. Vhol a hwgyartok erdeke is lesz maguknak tenni vmit, mert elofordulhat, hogy ugy is kimarad vmelyik a bulibol, ha a jatekfejleszto partatlan. Johet vissza a drves moka, vagy a fejlesztok penzelese, de a lenyeg, hogy penzt nagyon sporolni nem fognak vele, max mashol csapodik le, illetve a kontroll elvesztese se lenne jo otlet.
-
Xmister
senior tag
Már miért ne lehetne a 2.?
CPU-ra létezik több fordító is, amik olyan kódot generálnak, hogy a legnagyobb assembly guruk sem tudnak már sokat optimalizálni rajta. (gcc, llvm) Simán meg lehet ezt csinálni GPU-ra is.
Ez eleinte jóval több munka, de később megtérül: A régi architektúrák optimalizációja megmarad, és csak az újakat kell bele írni, amikor megjelennek.Tehát, ha egyszer meg van ez a fordító, akkor az több játékmotort is ki tud majd szolgálni, és mindig lehet csiszolgatni, ami akár régi arch-okon is hozhat gyorsulást. Nagyjából ez az, amit ma a driverek csinálnak, csak most minden fejlesztőnek meg lesz a sajátja. (Vagy majd a gyártók megcsinálják, és oda adják a fejlesztőknek)
-
Jack@l
veterán
Van 4. is: mese habbal az alacsony szintű kódolás mindenhatósága, lesz hajszálnyi fellendülés a mostani, állítólag nagyon rossz helyzetből, DE
Az alacsony szintű elérést alig fogják használni, inkább csak 1-2 eye-candy-re mint pl lara haja, vagy menet közbeni memóriaszemét törlés. A draw call limitet némileg kitolják a többszálas que modellel, viszont ennek hozománya hogy sokkal bonyolultabb scene-eket is be tudnak tolni a játékokba, amit már ugyanúgy nem bír el a vga-d, venned kell sokkal erősebbet hogy tudd tartani a lépést. (persze sokan örülnek hogy de jó lesz a low-ned procijukon játszani, de biztos vagyok benne hogy nem sokáig fog tatani az örömködés) -
sb
veterán
Épp ez az, hogy pont nem ez fog történni.
Most a játékfejlesztők véres verejtékkel optimalizálnak majd. Kódolnak 2x annyi ideig, 2x annyian, ami extra költség lesz. Ez az amiben kételkednek páran (nem feltétlen neked címzem, de te is említetted), hogy ezt meg fogják-e tenni.
Szerintem nincs más út.
Erre írtam, hogy lehetne abba is bízni, hogy 1db compilert meg drivert megírnak egyszer és utána az majd minden leoptimalizál a fejlesztők helyett, ezzel megspórolva az extra munkát. De ez vágyálom, ilyen soha nem lesz.Röviden summázva szerintem a 3 lehetőség:
1. Magas szintű, "olcsó" kódok + összetákolt driverek/fordítók + minden évben duplázódó teljesítményű hw-k. Ezzel lehet fejlődni*, de csak a hw-k nyers fejlődése miatt. Ez volt az utóbbi 10 évben.
2. Magas szintű, "olcsó kódok" + kevésbé fejlődő hw-k + brutálisan jó compilerek. (nagyon leegyszerűsítve és kicsit elvonatkoztatva a dx-től)
Ez nem létezik, soha nem is fog. A munka megkerülése lenne, amit elvégez a compiler.
3. Alacsony szintű, drága kódok + buta driverek/compilerek (mert minden hw-re úgyis hw közeli kód keletkezik) + kevésbé fejlődő hw-k.A 2. mese habbal, az 1. működött egy ideig, de már rég nem megy, marad a 3. út.
*Csak zárójelben, hogy ha a hw-k tovább fejlődnének akkor se lenne amúgy egyenes arányú fejlődés, lásd a DX11 cpu limitjét... alárakhatnánk a jelenlegi csúcsnál 5x gyorsabb vga-t is, akkor se lenne jobb. De a fő ok, hogy nem is tudnak 5x gyorsabb vga-t előhúzni a kalapból már.
-
-
Xmister
senior tag
2. Olyan intelligens compilereket/drivereket gyártani amik a high level, tökegységes kódból minden hw-ra optimális, 90%-os hatékonyságú kódot fordítanak bármire, bármikor, további befektetett fejlesztési munka nélkül.
Ahogy látom, most is ezt fogják csinálni, csak nem a driver-ben történik mindez, hanem a játék fejlesztőknél.
Egyébként nekem nem kell eladni a low level api koncepciót, én nagyon is támogatom, csak kíváncsi leszek a hosszú távú hatásaira.
-
sb
veterán
Egyrészt szerintem ez a teljesen egyedi optimalizáció hw-nként túl van lihegve. Az architekturális alapok egyezni fognak itt is.
Másrészt majd kevésbé töredezik szét a hw gyártók. Tehát ha lenne más, nagyon eltérő architektúra akkor kizárásos alapon nem lesz.Ez egy egyensúlyi játék, majd beáll a dolog.
Egy biztos: "ingyenebéd" itt nincs. Eddig volt egységnyi munkája a játékfejlesztőnek, de mellette volt jelentős driverfejlesztési munka és hw fejlesztési/gyártási költségek. Cserébe kaptunk X/3 teljesítményt (ha igazak az átlag 3x hatékonysági mutatók a low level api-k hpu kihasználtságára. vagy még kevesebbet, ha a cpu+gpu-t együttesen nézzük)Most a driveres munkát megspórolják. A gyártás(technológia)i költségek jelentős részét is - részben ez is volt a kiváltó ok, hogy drága átállással, csíkszélesség-csökkentéssel nem jön brute force a 2x új generáció ma már hw-ben. Cserébe a játékfejlesztői/fragmentáció-optimalizálási munka megnő. De mondjuk kijön a gpu-ból X teljesítmény az X/3 helyett.
Szerintem ez arányaiban jó, és épp ez a lényege: ezzel lehet most előrelépni. Csíkszélességgel nem nagyon, forradalmi új architektúra se jön évek óta. Ha minden maradna a régiben akkor várhatnánk a kevés rajzolási parancsos, ugyanúgy kinéző COD20-at, NFS18-at... stratégiát meg pl. véletlenül sem.
Szerintem hamar maga alá temetné az egész, még épphogy működő PC gaminget.Többet fejleszteni/optimalizálni több eredményért meg mégiscsak jobban megéri mint más munkát keresni.
szerk:
Vagy vissza lehet térni high levelre és imádkozni, hogy:
1. Brute force sikerül csíkszélességgel duplázni a teljesítményt továbbra is rövid időn belül... aminek így elég a töredékét kihasználni.
2. Olyan intelligens compilereket/drivereket gyártani amik a high level, tökegységes kódból minden hw-ra optimális, 90%-os hatékonyságú kódot fordítanak bármire, bármikor, további befektetett fejlesztési munka nélkül.Szerintem eléggé könnyen belátható, hogy a világbékére is nagyobb az esély.
-
Gondolom arra gondolt, hogy amikor kijött a bf4 mantle támogatása, elsőnek még csak 290X-eken és 260X-eken volt elérhető, és vagy 2-3 hónapra rá jött a többire is a támogatása.
Mondjuk engem nem zavart, megvettem elővételben, persze első 1-2 nap kitoltam dx11-ben, utána multiztam amíg nem jött a mantle, utána már abban multiztam. -
bbandi
tag
válasz
antikomcsi #108 üzenetére
A mantle megy minden GCN kártyán, az én 280-am is GCN 1.0 és tudja a mantlet. Ha ez BF4 limitáció, az más, de nem egyértelmű, hogy mire írtad ezt a "mégse támogatta" részt.
-
Xmister
senior tag
Viszont az OGL kb. meg is rekedt azon a szinten... Ez persze túlzás, de mindenesetre a DX szépen lassan elhúzott mellette, amíg az ARB éveket ölt újraírásokba, miközben az aktuális verzió létfontosságú funkciókat nem támogatott. Lényegében nem fejlődött elég gyorsan a hardverekkel.
Ha a Vulkan fejlődése tudja tartani a tempót a VGA-kkal, akkor szerintem most felé billen a mérleg.
A töredezettség engem is aggaszt, szerintem a következő lépcső egy köztes megoldás lesz, amolyan "közel-alacsony" szintű API, aminél a driver-en keresztül érik el a kártyát, de az op. rendszer beavatkozásait minimalizálva.
-
Cassi
őstag
válasz
antikomcsi #108 üzenetére
Teljesen így van, kitört a hurráoptimizmus, miközben még csak néhány butított demó készült el. Az is elképesztő, hogy a Valve *novemberi* indulást ígért be valamire, aminek a specifikációját még most faragják. Eddig is elég amatőr volt a kommunikációjuk, de ez már olyan felelőtlenség, amiből súlyos bukás lehet. Kár lenne érte, de még a terveik is elég homályosak. Mennyivel más esélyekkel indulnának egy jól kidolgozott, exkluzív HL3-mal és Portal 3-mal!
-
arn
félisten
A 90es evek vegen teljesen pariban volt a ket api, volt, hogy parhuzmosan jott mindegyikre a stuff.
De a dx csak az egyik dolog, a masik, hogy nem fognak x fele hwre x fele apira alacsony szinten fejlesztgetni. Most nagy a hurraoptimizmus, de amikor majd szettoredezik a dolog x ev alatt, visszasirjak azt, amikor egyfele kellett menni, a tobbi meg a gyartok dolga volt.
-
válasz
TESCO-Zsömle #104 üzenetére
Azt miből gondolod, hogy bárki világ megváltásra várt?
Pontosan ez az, hogy ha értelmesen belegondolunk, akkor ilyesmire nem lehet számítani. Ennek ellenére, mégis úgy vannak beharangozva a dolgok, hogy most aztán éveket ugrik a technika és jön a csodavilág, ami milyen jó és szuper lesz mindenkinek. Ha érted mit szeretnék mondani, akkor érted, ha meg nem akkor ne vesszünk össze rajta.
A másik dolog ami nem tetszik, többek között, azok az ígérgetések. BF4 esetében ugye az volt, hogy szeptemberben mikor bejelentették a mantle-t mondták, hogy a driverbe novembertől kerül be, és decembertől lesz BF4 támogatás. Nem lett. Január végén aztán csak lett mantle patch a játékhoz, de jött a fekete leves. Az ígéret ugyanis úgy szólt, hogy nem kell új hardver, minden GCN támogatni fogja, de a 280x karim mégsem tette ezt. Csak 290(x) és 260x. Ez persze így utólag nem olyan szörnyű, mégis amikor várni kell valamire 3 hónapot, ami miatt vettél egy bizonyos hardvert, akkor az adott pillanatban kellemetlen tud lenni. Főleg, amikor a nagy bányász láz felnyomta az árakat.
Szó nincs arról, hogy utálnám a mantle-t, vagy 2 nap alatt világ megváltást várnék tőle. Egyszerűen csak helyén kéne kezelni a dolgokat, nem pedig előre beígérgetni, eltúlozni azt, ami nem is biztos, meg telenyomni a topikot olyasmikkel, hogy az nv most jól megdöglik, meg az MS is. Ezen utóbbiak most nem rád vonatkoznak, csak itt említettem meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
TESCO-Zsömle #106 üzenetére
Nem különösebben értek ahhoz a részéhez, de alulról a 3. bekezdés alapján nekem úgy tűnik, hogy a driver kérdés is ott van azért. Shader fordító, stb.
-
TESCO-Zsömle
titán
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Igen, ha a Vulcan API-t használják, akkor kb. csak a régi X11 drm jelent problémát, de azt meg előbb utóbb cseréli a Wayland. Ha az meglesz, akkor még annyi munka sem lesz egy játék portolása Linuxra, mint most a Vulcan mellett.
Mondjuk még esetleg a VGA driverek szólhatnak majd bele ebbe a képbe. -
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Malibutomi #102 üzenetére
És egy év alatt semmi világmegváltó nem jött... Borzasztó...
-
Xmister
senior tag
Csak korábban a DX alternatívája az OGL lett volna, ami a sok extension, meg az ősidőkben lefektetett alapok miatt nem volt igazi alternatíva.
Most viszont itt van a Vulkan, ami úgy néz ki fejlettebb, mint a DX, a nagyobb stúdióknak van már vele kapcsolatban ~1 éves tapasztalatuk a Mantle miatt, és a játékosoknál nagyon is elterjedt win7-el is kompatibilis. Ezek közül viszont a DX12-re semmi sem igaz.
Az már csak hab a tortán, hogy Linux/SteamOS kompatibilis is...
Én lepődtem meg a legjobban, mikor hallottam, hogy az Arkham Knight megy Linux-ra is. Ha egy Rocksteady, aki híres arról, hogy csak minőségi játékokat tesz le az asztalra, a Vulkan-t választja, és azt mondja, hogy megfelelő minőségben képesek kiadni egy ilyen kaliberű játékot Linuxra is úgy, hogy meg is érje (értsd minimális extra költséggel), akkor szerintem más stúdiók is meg fogják ezt tenni. -
Malibutomi
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #101 üzenetére
Ja emlegetnek sokmindent de 2014 februári a mantle.
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
Malibutomi #100 üzenetére
2013-as híreket emlegetnek itt, úgyhogy megelőlegeztem a két évet.
Még az sincs a fele sem egy normális játéknak...
Új hozzászólás Aktív témák
- RTX 2060 6GB DDR6/ garancia/ ingyen foxpost
- ASUS RTX 5080 16GB GDDR7 TUF GAMING OC - Új, 3 év garancia - Eladó!
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 WINDFORCE OC SFF - Új, 3 év garancia - Eladó!
- GIGABYTE RTX 5080 16GB GDDR7 AORUS MASTER - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Palit RTX 4070 DUAL 12GB GDDR6 VGA! BeszámítOK
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- PROHARDVER matricás ház ingyen elvihető
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest