- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- ZIDOO médialejátszók
- Eldurvul a Nova Lake-kel az Intel-féle hibrid dizájn
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Xmister
senior tag
Már miért ne lehetne a 2.?
CPU-ra létezik több fordító is, amik olyan kódot generálnak, hogy a legnagyobb assembly guruk sem tudnak már sokat optimalizálni rajta. (gcc, llvm) Simán meg lehet ezt csinálni GPU-ra is.
Ez eleinte jóval több munka, de később megtérül: A régi architektúrák optimalizációja megmarad, és csak az újakat kell bele írni, amikor megjelennek.Tehát, ha egyszer meg van ez a fordító, akkor az több játékmotort is ki tud majd szolgálni, és mindig lehet csiszolgatni, ami akár régi arch-okon is hozhat gyorsulást. Nagyjából ez az, amit ma a driverek csinálnak, csak most minden fejlesztőnek meg lesz a sajátja. (Vagy majd a gyártók megcsinálják, és oda adják a fejlesztőknek)
-
Xmister
senior tag
2. Olyan intelligens compilereket/drivereket gyártani amik a high level, tökegységes kódból minden hw-ra optimális, 90%-os hatékonyságú kódot fordítanak bármire, bármikor, további befektetett fejlesztési munka nélkül.
Ahogy látom, most is ezt fogják csinálni, csak nem a driver-ben történik mindez, hanem a játék fejlesztőknél.
Egyébként nekem nem kell eladni a low level api koncepciót, én nagyon is támogatom, csak kíváncsi leszek a hosszú távú hatásaira.
-
Xmister
senior tag
Viszont az OGL kb. meg is rekedt azon a szinten... Ez persze túlzás, de mindenesetre a DX szépen lassan elhúzott mellette, amíg az ARB éveket ölt újraírásokba, miközben az aktuális verzió létfontosságú funkciókat nem támogatott. Lényegében nem fejlődött elég gyorsan a hardverekkel.
Ha a Vulkan fejlődése tudja tartani a tempót a VGA-kkal, akkor szerintem most felé billen a mérleg.
A töredezettség engem is aggaszt, szerintem a következő lépcső egy köztes megoldás lesz, amolyan "közel-alacsony" szintű API, aminél a driver-en keresztül érik el a kártyát, de az op. rendszer beavatkozásait minimalizálva.
-
Xmister
senior tag
Csak korábban a DX alternatívája az OGL lett volna, ami a sok extension, meg az ősidőkben lefektetett alapok miatt nem volt igazi alternatíva.
Most viszont itt van a Vulkan, ami úgy néz ki fejlettebb, mint a DX, a nagyobb stúdióknak van már vele kapcsolatban ~1 éves tapasztalatuk a Mantle miatt, és a játékosoknál nagyon is elterjedt win7-el is kompatibilis. Ezek közül viszont a DX12-re semmi sem igaz.
Az már csak hab a tortán, hogy Linux/SteamOS kompatibilis is...
Én lepődtem meg a legjobban, mikor hallottam, hogy az Arkham Knight megy Linux-ra is. Ha egy Rocksteady, aki híres arról, hogy csak minőségi játékokat tesz le az asztalra, a Vulkan-t választja, és azt mondja, hogy megfelelő minőségben képesek kiadni egy ilyen kaliberű játékot Linuxra is úgy, hogy meg is érje (értsd minimális extra költséggel), akkor szerintem más stúdiók is meg fogják ezt tenni. -
Xmister
senior tag
válasz
GeryFlash #65 üzenetére
Nem akartam errol vitazni, csak az igazsagtol nagyon messze jaro becslest akartam kijavitani.
De ha mar itt tartunk, mi a disztribucio kvazi definicioja? Kozos kernelre epulo valamilyen szempontbol egyedi user stack. Az android nagyon egyedi, ezt ala irom, a kernel viszont csak nagyon minimalisan kulonbozik (es az is egyre kevesbe, mar a binder is mainline lett).
A kerdes mennyire akarunk szigoruak lenni. Az uj ubuntu sem disztro mar, mert teljesen egyedi grafikus stack-je van (mir)? Vagy mar a wayland-et hasznalok sem, mert az X11 a 99%-ban elterjedt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gyúrósok ide!
- Google Chrome
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bluetooth hangszórók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! MSI Suprim X RTX 3080 10GB Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Inno3D GeForce iChill X4 RTX 3070 Ti 8GB GDDR6X 256bit videokártya
- ASRock RX 6600 8GB GDDR6 Challenger ITX Eladó!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 6700XT 12GB Videokártya!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i5-2GEN I 6GB I 320GB I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! Akciós Gamer PC! R5 5500 / GTX 1070Ti Rog Strix / 32GB D4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VivoBook X1504ZA notebook - i3 1215U 16GB DDR4 RAM 512GB SSD Intel UHD IGP WIN11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest