Új hozzászólás Aktív témák
-
vzozo
senior tag
válasz
Cathfaern #225 üzenetére
Ez szerintem nem magyar jellegzetesség, mindenhol így működik a világ: vannak, akik kvázi nulla befektetéssel túl akarják élni a napot, és valójában a cigi-kávé-ebéd-duma a többiekkel teszik ki a napjaikat. Csak tudod az a baj, hogy a munkát a nap végén valakinek el kell végeznie. És igen, akkor bizony van mit tenni, és előbb-utóbb meglesz a panaszkodás is.
Mert kb. pont teszek rá magasról, hogy az ilyen léhűtőkhöz képest mennyivel többet keresek, mennyivel több bónusz kapok, mennyivel szebb a céges autóm, mennyivel előbb jön az előléptetés, ha tulképp arról van szó nap-mint-nap, hogy akadályoz a munkádban, és folyamatosan a hülyeségeiket kell helyretenned az előrehaladás helyett.
-
vzozo
senior tag
Persze, sőt, ahogy aláírsz kintre, egyből kapsz egy "euró bokrot", ami naponta termi az ötszázasokat. Nekem is csak annyi a munkám itt, hogy reggel felkelek, megöntözöm, aztán délutánra már tépem is le a lila papírost, és éjszaka elbulizom. Vagy veszek belőle még 10 méternyi kolbászkerítést.
-
vzozo
senior tag
Ezzel nincs baj, a beszólásom a "harmadannyira" vonatkozott. Szerk.: na meg nyilván a milliárdos kitételre.
Hacsak nem kerülsz el egy startuphoz, ahol remek részvénycsomagot kapsz, és mondjuk az ezerből az az egy lenne az, amelyiknek be is jönnek a terveik. Na akkor talán leszel milliárdos. Forintban, nem USD-ben.
Tény, én is tapasztaltam, hogy a magyar munkaadó inkább keres évekig (!) egy igáslovat, akire aztán rátolhatja az összes melót, míg nyugatabbra felvesznek akár 5 közepes képességű embert, aztán azok öten vagy összehoznak valamit, vagy az egyik kitanulja a szakmát, és a többit ki lehet penderíteni...
De azért a háromszoros szorzó irreális, gondolj csak bele, heti 40 óra meló vs. 120 óra. Ilyen nincs. Csúcsidőben volt olyan hetem, amikor ~100 órát dolgoztam, bizonyíthatóan, dokumentáltan, ügyfél által elfogadva és kifizetve, de ilyen csúcs mondjuk 1x volt az elmúlt 10 évben. Ez nem fenntartható, ez butaság.
-
vzozo
senior tag
Ráadásul külföldön harmad annyi munkát kell ezért elvégezni. Ez így van, mert vannak rokonaim Európában és Ausztráliában is. Természetesen itthon is lehet milliókat keresni, de ahhoz nagyon jó programozónak kell lenni. Egy olyan programozó, aki itthon milliókat keres és jól megél, az külföldön milliárdos lehet, saját jachtján töltheti a hétvégét.
Azért erre mérget ne vegyél... Milliárdos, persze. Meg harmadannyi munka. Nőj fel.
-
vzozo
senior tag
Ne csak a saját főiskoládban gondolkozz, és ne csak Magyarországban. Keresni kell szakmai diákszervezeteket, szakkollégiumokat, nemzetközi tudományos egyesületeket, Cisco partnercégeket vagy magát a Ciscót... Nincs általános recept, de nyilván próbálkozni kell mindenhol, kapcsolatokat építeni, tanulni.
-
vzozo
senior tag
OK, ez tényleg húzósabb - megnéztem, és jogos amit mondasz: What Do Exams Cost?
Ha tanuló vagy: az oktatási intézményed nem biztosít kedvezményes vizsgalehetőséget? Cisco gyakornoki program létezik? Cisco ad olyan vouchereket / kedvezményeket, mint az MS?
-
vzozo
senior tag
Az lenne a minimum, hogy nem ilyen drágák a vizsgák....
Drága? Mi a drága? Mihez képest?
Ahol én élek, 150 euró egy MS-es vizsga. Ezért itt az IT iparban kevesebb, mint 1 napot kell dolgoznod. Akkor ez most drága?
Direkt megnéztem, otthonra 100 dollárért van kiírva, azért ez nem a megfizethetetlen kategória - szoftverért többet ad ki az ember. Arról nem is beszélve, hogy az MS szokott akciózni (tavaly év végén ingyenesen lehetett valamelyik virtualizációs vizsgát letenni), illetve felsőoktatási intézményekben szintén ingyen dobálják az ember után a kuponokat, csak értelemszerűen ki kell túrni. Előadásra bejárni és félévente vizsgázgatni a kötelező tárgyakból, hát az kevés.
Szerk.:
A gyártói certek értelme marginális
Ciscóról nem tudok nyilatkozni, de pl. MS-nél ha Hyper-V vizsgára készülsz, akkor ne számíts arra, hogy VMWare képzést kapsz. Ugyanakkor az általános anyagok, pl. hálózati ismeretek, rendszerüzemeltetés, PKI, monitorozás, backup / restore elméleti alapok kb. bárhol megállják a helyüket, mivel de-facto szabványokról van szó, és a unixos világ sem 180 fokkal ellentéte ezeknek.
-
vzozo
senior tag
@Snoop-y: értem én, hogy szerinted a tanácsadók "nem dolgoznak, csak tanácsot adnak", de azért annyira ne hangoztasd, mert csak nevetség tárgyává teszed magad. Ez nem a magyar állami mutyihíradó, hanem a versenyszféra, és sejtheted, hogy a semmire nem fizetnek ki euró százezreket az ügyfelek.
@emvy: értelemszerűen mindenkinek kell lennie egy, de inkább több szakterületben való jártasságának, mert az "általában" minden ismerete, nos, az a konkrét megélhetéshez kevés. Ugyanakkor ez része az "informatikus" besorolásnak, nevezetesen az, hogy nem nézel bután, ha egy olyan IT témával kerülsz szembe, amivel részleteiben még nem foglalkoztál. Ahogy írtad, 1 napig kellett vele foglalkoznod - ha nem tanultad volna, szerinted ment volna 1 nap alatt? A munkaadód várt és fizetett volna, amíg megtanulod nulláról 1 hét vagy 1 hónap alatt - az 1 nap helyett?
@cucka: lehet. Sosem dolgoztam szoftverfejlesztő cégnél - voltam tanácsadó cégnél, ott voltak fejlesztő tanácsadók is, és egész jól működött az a rendszer, amit felvázoltam.
Ugyanakkor pl. a mostani pozimban (továbbra sem vagyok fejlesztő) nem egyszer előfordult, hogy belenéztem a kódba, mert a kedves indiai / kínai hivatásos fejlesztőknél annyira elakadt az eszkaláció, hogy inkább kitúrtam magamnak a megoldást. Nem hiába írtam fentebb, hogy egyes bérkóderek egy fakockát nem tudnának egyedül arrébb tenni. Ha TE nem ilyen vagy, akkor lehet örülni. Tényleg.
Nekem nem jó az, ha dilettánsokkal kell együtt dolgoznom. Kimondottan utálom. Én azt a munkatempót és stílust csípem, amikor egyrészt mindenkinek megvan a megfelelő szakmai tudása, másrészt képes önálló problémamegoldásra, és egyben csapatmunkára is. Akkor lehet haladni.
@All: nem kell ám magatokra vennetek, amit írtam. Én elhiszem, hogy mindenki qrvaokos, tehetséges és világmegváltó ötletekkel rendelkezik. Nekem nem kell megmagyarázni semmit. Mindenki megkapja a hónap végén a fizetési papírját (már ha egyáltalán van munkahelye), aztán azt nézegetve lehet az embernek önmagával megbeszélnie, hogy hol is tart a szakmában.
Szerk:
@jocomen: a hozzászólásom második felét ajánlom figyelmedbe. Illetve azt, hogy olvasd újra a legelső posztomat, mert fogalmam sincs honnan vetted, hogy lenézem a programozókat. Én a legjobban a programozókat tisztelem, hiszen ők a semmiből alkotnak valamit.
A bérmajmokat viszont semmibe veszem, csak hátráltatnak, és szívják az oxigént előlem.
És tényleg örüljetek neki, ha titeket még nem hozott össze a sors ilyen bérmajom-kóderekkel.
-
vzozo
senior tag
Amiről te írsz (pl. compliance), az már rég túlmutat a klasszikus informatikus feladatkörön, talán a legjobb magyar kifejezés rá az IT tanácsadó, az IT-n felül sok-sok további, speciális skillekkel felvértezve.
Nem tudom miért kellene egy informatikuson számonkérni pl. a céges biztonsági házirendet, amikor az tipikusan egy üzleti döntés eredménye.
-
vzozo
senior tag
Teljesen más absztrakciós szintekről beszélünk. Egyébként igazad van, nem vagyok fejlesztő, de szőrmentén láttam már fejlesztési projekteket.
Amikor a megrendelő leadja az elképzeléseit, azt először a (DEV) architektek jól megrágják, szétbontják a munkát megfelelően kezelhető darabokra, majd letolják a senior devekre, akik tovább bontják és tolják a "sima" fejlesztőkhöz, alvállalkozókhoz. Hát hidd el, a lánc végén néha olyan emberek vannak, akik egyedül egy fakockát nem bírnának arrébbtenni, ez van, sajnos léteznek ilyenek.
--
Bocs, egy hozzászólásba, átszerk ide:
A computer science-ben is benne van minden, a kompiler-design es a komplexitastudomany is. Te mindenhez ertesz?
Nevetni fogsz: hozzá tudnék szólni értelmesen mindkét területhez, tanultam, vizsgáztam, szigorlatoztam ezekből. Nyilván feléjük sem szagoltam vagy 10 éve, de attól még vannak fogalmaim róluk.
Egyébként egy általános gyerekorvos el tud végezni egy agyműtétet? De azért még nevezhetjük mindkettőt orvosnak?
Az a gond, hogy most kiragadtál egy dolgot a hozzászólásomból, és azon lovagolsz. Pedig ha találkoztál volna már az általam említett "kőműves" bérkóderrel, akkor tudnád miről beszélek. És főleg nem említenéd Google Larry-t vagy Linux Linust velük egy lapon. Szóval ezt itt hagyjuk abba, mert abszolút nem ugyanarról beszélünk.
-
vzozo
senior tag
válasz
fordfairlane #146 üzenetére
Utálok ilyenkor a wikire hivatkozni, de ez egy elég jó összefoglaló szerintem:
"Computer engineering is a discipline that integrates several fields of electrical engineering and computer science required to develop computer hardware and software.[1] Computer engineers usually have training in electronic engineering (or electrical engineering), software design, and hardware-software integration instead of only software engineering or electronic engineering. Computer engineers are involved in many hardware and software aspects of computing, from the design of individual microprocessors, personal computers, and supercomputers, to circuit design. This field of engineering not only focuses on how computer systems themselves work, but also how they integrate into the larger picture."
Bár ha így nézzük, én inkább a "computer science" felé hajlok, a diplomámba is az van belevésve.
-
vzozo
senior tag
Valószínűleg nem leszek népszerű a sarkos véleményemmel.
Nyilván léteznek olyan programozók, akik egyben informatikusok is. Viszont ahogy a kőműves sem lesz építészmérnök attól, hogy képes egymás mellé tenni néhány téglát, a pontosan specifikált, előre megadott feladatot lekódóló munkásembert én nem tartom informatikusnak. Szakember, oké.
Értelemszerűen itt azért jó sokféle tudásszint létezik. A kérdésedre a legjobb válasz amit adhatok: attól függ.
-
vzozo
senior tag
Sziasztok! Néhány gondolat bennem is összegyűlt a hozzászólások olvasgatása közben.
A programozó, rendszergazda, ilyen-olyan tanfolyamot végzett ember _nem_ (mérnök) informatikus. Ezt el kell fogadni, ezzel nem akarom degradálni a kollégákat, de nyilván van annak oka, hogy egy valóban képzett informatikus akár havi millió bruttót is megkereshet (budapesti) multinál, tisztán, bejelentve, legálisan, miközben sokan egyáltalán nem találnak munkát, vagy éppen minimálbér közeli fizetésért.
Lehetne naphosszat értekezni arról, hogy miben is ad többet egy tisztességesen elvégzett egyetemi képzés az otthoni / tanfolyami tanuláshoz képest - sokfélék vagyunk, sokan teljesen máshogy éljük meg ezeket a dolgokat. Azt azért látni kell (legalábbis a tágabb ismeretségi körömben ezt többen is bizonyították), hogy akik abban a tévhitben éltek, hogy ha átbukdácsolnak egy egyetemi képzésen, akkor onnantól kezdve övék a világ: pofáraesés lett a vége mindig. Akik viszont képesek voltak felmérni, hogy az egyetem egy tudományos központ, ahol kellő szorgalommal és alázattal gyakorlatilag a világ legnagyobb koponyáival lehet kapcsolatba kerülni (networking, kutatás-fejlesztés), továbbá a választható tárgyak nem csak átlagemelésre jók, hanem értelmes dolgokat is lehet tanulni az alapképzésen felül, illetve aktívan önképezték magukat: na ilyenek is vannak az ismeretségi körömben, a már fentebb említett fizetési kategóriában.
Nem tudom, hogy jelenleg mi a helyzet, mivel 2012-ben leléptem Magyarországról az akkori munkahelyemről, viszont az már akkor is tisztán látszott, hogy szinte lehetetlen megfelelő munkaerőt találni. Pedig ahogy írtam, ez egy egész szép fizu volt, plusz juttatások (és még csak nem is voltam senior poziban). Nem kellett érte emberfeletti teljesítményt nyújtani, csak JÓ szakembernek lenni + képesnek lenni emberi kommunikációra, önálló és csapatban való munkára is (ez nem csak buzzword, sokan tényleg nem képesek erre), kulturált megjelenésre, jó prezentációs készségre ha ügyfeles munka került szóba. Az angol természetesen alap, hiszen az IT-ben amúgy sem szabadna, hogy extra legyen. Heti 40-50 óra munka, belsős megbeszélésekkel, adminisztrációval, de néha több (akkor bónuszban ez látszódott is). Előmenetelt és fizetést lehetett "gyorsítani", ha valaki a szigorúan vett IT-s munka mellett rendelkezik projekt-menedzseri és/vagy minimális sales skillekkel, bár ezekre mindig vannak dedikált emberek, csakhát sose árt a nagy menedzser hölgyek-urak keze alá dolgozni + a nap végén amúgy is neked kell elvégezni a piszkos munkát, akkor pedig már legyen úgy megkötve a szerződés és megtervezve a projekt, hogy minden tartható legyen...
Kissé szkeptikus vagyok az olyan kérdezőkkel szemben, akik megneszelték, hogy itt nagy lét lehet szakítani, aztán most egy-két hónap (esetleg év) alatt át akarják magukat képezni. Tény, hogy belépő szintű melóra, üzemeltetésre el lehet már menni mindenféle gyártói tanfolyamok elvégzése után, de senki nem higgye azt, hogy évtizedek munkáját, tapasztalatát és a megtanult doglokat el lehet sajátítani valami gyorstalpalón, itt nincs királyi út. Senki kedvét nem akarom elvenni, lehet a százból egynek összejön, és ha TE vagy az az egy, már megérte NEKED. Ez inkább csak egy enyhe figyelmeztetés, hogy a nagy pénzért nagy dolgokat kell letenni az asztalra, és semmi sem jár "automatikusan", senki sem esik hasra egy-két certificate vagy ilyen-olyan összedobott weboldal referencia láttán.
Egyébként nem vallom kimondottan "kockának" magam, nyilván érdekel az informatika, végső soron az egyik hobby-m, vannak olyan területek, amiket önszorgalomból követek, pedig a munkaköröm teljesen másról szól. Nyilván ez is kell hozzá, aki azt hiszi, hogy ez egy szalag melletti munka, ahol 5-kor kiesik az ember kezéből az egér-billentyűzet, az téved.
Viszont igyekszem normális, hétköznapi életet is élni, és ugyanezt látom az ismerőseimen is. Ha munkáról van szó, akkor legalább annyit számít a szakmai tudás mellett az emberi oldal is, hiszen Dunát lehetne rekeszteni azokkal, akik végigtanulták (magolták), kódolták, kockulták az egyetemet, 5 év alatt ki sem mozdultak a monitorjuk elől, aztán kb. semmire sem vitték. Ez van, a világ nem igazságos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! SAPPHIRE NITRO+ RX 7900 XTX 24GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Venture Electronics VE RunAbout RA 2B-FE Amplifier
- Venture Electronics VE RunAbout RA 2B-FE Amplifier
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest