- Apple asztali gépek
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Mindennél nagyobb: tesztpadon a Ryzen 9 9950X3D CPU
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen SSD-t vegyek?
- Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- Blu-ray lejátszók
Új hozzászólás Aktív témák
-
c41r0^
őstag
válasz
janos666 #5136 üzenetére
Köszi a választ!
RGB mód:
Igen, monitorhoz RGB mód, én is így tudtam, hogy nincs értelme átállítani YCbCr-re, ezzel nem is kell foglalkozni.8 bit vs 10 bit:
És akkor hogyan kalibrálnák ezt az adott monitort, ha én nem kérdeznék semmire sem rá, mi a "standard"? DP-n @60 Hz, 10 bpc/RGB 0-255 ?
Vagy ha mondom, hogy úgy is 165 Hz-en használom mindig natív felbontáson, és abban csak 8 bpc-t tud, akkor érdemes-e ilyen állásban (2560x1440/165Hz/8bpc/RGB 0-255) kalibráltatni? Igazából ez lett volna a kérdésem.MSI driverhez adott gyári színprofilra van valami ötleted, használjam / ne használjam, ezt a színprofilt használva lőjem be szemre az R/G/B-t?
Rtings tesztben publikált ICM profilt használva, miért nem állítódik a LUT görbe ("No VCGT or mLUT tag found in profile") vajon? Más 3rd party ICM-et nem találtam neten a monitorhoz. Bár elvileg ez úgy is minden egyes monitornál egyedi, még ha egyazon színtér / fényerő / színhőmérsékletre van kalibrálva, igaz?
színtér, sRGB mód:
Az MSI monitoron az sRGB mód esetén (OSD menüben a Professional menü alatt) a kontraszt kiszürkül (ez normális, valószínűleg marad a default 70), nem állítható, egy másik tesztben találtak szerint (Tomshardware) pedig a 120 nit fényerőhöz 22-es brightness kell (szemre nekem 22-23 volt, tehát nem tévedtem nagyot), ez mind rendben van.A monitor OSD Image / Color Temperature menüben viszont az sRGB mód csak akkor "működik", ha a fehéregyensúly "Normal"-on van (a mód aktiválása után erre áll automatikusan), ha az R/G/B fehéregyensúlyt el akarom állítani a "Customization" menüpontban aktív sRGB mód mellett (egyébként Cool, Normal, Warm és Customization a négy elérhető lehetőség, nyilván a Customizationnél jön elő az R/G/B csatornánkénti állítási lehetősége), akkor úgymond "kilép" az sRGB módból a monitor, és a "User" preset módba vált egyből, megint wide gamut lesz, szemre látszik, mert egyből minden túlszaturált lesz. Ez igaz az összes elődefiniált színterű beállításra a Professional / Pro Mode alatt: sRGB, Adobe RGB, Display P3 (+Anti-Blue, Movie, Office, de ezek nem érdekelnek), azaz ha ezek valamelyikét aktiváljuk, akkor a Image / Color Temperature alatt "Normal"-ra állítódik a fehéregyensúly beállítás, de ha onnan elállítod, kilép az adott színtér- módból a monitor. Ha itt visszabököd Normal-ra, akkor pedig visszaáll az adott színtér módra, amit választottál. Szóval, nem igaz amit ebben tesztben írnak, hogy van sRGB színtér beállítási lehetőség + R/G/B állítás egyszerre, legalábbis a legújabb v016 fw-el biztosan nem (ez van fent nekem is), szerintük viszont lehetséges, de a saját tapasztalataim ennek ellentmondanak:
"With the v016 firmware, you also have access to sRGB, DCI-P3 (Display P3) and Adobe RGB (User/Default) color presets, allowing you to enjoy different content the way the creators intended.
The accuracy of these modes will vary across different units of monitors, but they efficiently clamp the gamut to get rid of over-saturation. You can adjust brightness and RGB channels in these modes, but not contrast settings."Szóval a monitorba épített sRGB mód (meg a többi "színtér-preset") eléggé korlátozottan használható emiatt, azaz ezzel nem tudom azt megtenni, hogy a monitor OSD menüjében beállított sRGB színtér clamp mellett még R/G/B-t fehéregyensúlyt is állítok plusszban. Viszont, találtam egy programot, amivel meg lehet csinálni, így meg tud történni az sRGB színtérre történő konverzió már a VGA kimenetnél. Ma ezt ki is próbálom.
Itt a reddit post és a program.
Ez elvileg átkonvertálja a szín paramétereket sRGB színtérre már VGA kimenetén, így a monitor már eleve az sRGB színtérre konvertált infókat kapja meg. Ez a funkció Radeon kártyáknál elérhető, nV-re kellett hegeszteni ezt a programot. Így ha már itt lekorlátozom sRGB-re, akkor tudok a monitoron User módban maradni és tovább finomítani az R/G/B fehéregyensúlyt az OSD menüből, azaz így nem lenne semmi kiszürkült/inaktív beállítás, amit a monitor amúgy tilt bizonyos preset állásokban! A contrast/brightness nyilván marad 70/22 a 120 nit-hez. Ez a progi olyan monitornál is használhatón nVidia kártyákhoz, amin nincs sRBG színtér beállítási lehetőség OSD-ből.
Fogom kalibráltatni műszeresen, de addig is szeretném a lehető legjobbat kihozni belőle - a bekalibrált Dell U2518D monitorom után ugyanis szembántóan túlszaturált a képe a wide gamut miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
ph Rendhagyó tesztünkben egyik, teszteléshez használt készülékünket és annak kistestvérét mutatjuk be: a GretagMacbeth monitorkalibrálóit.
- Dell SE2416H Monitor eladó
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF VG27AQ1A 27 170Hz 1ms IPS monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG UltraGear 45GR95QE-B OLED Monitor! 3440x1440 / 240Hz / 0,03ms / G-SYNC / FreeSync! BeszámítOK
- LG 34UM88C-P UW-QHD 21-9 GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- Újszerű Samsung Odyssey G8 OLED smart gaming monitor - 34" UWQHD (3440x1440px), 175Hz
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest