Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • #04824576

  törölt tag

  Én azután tettem felülre a tálcát, mikor a témák próbálgatása során találtam egy olyat, amiben teljesen transzparens a tálca. Rögtön az jutott eszembe, milyen frankón nézne ki ott fent, mint a telókon. Ennél már csak az lenne jobb, ha meg lehetne oldani, hogy mikor teljes képernyősre váltok egy ablakot, akkor az átlátszó tálcám az ablak fejléce előtt legyen, ne fölötte. A rendszergombokat meg vagy átraknám a bal oldalra, mint az osx-nél, vagy bentebb csusszannának. De ez gondolom, kivitelezhetetlen. Legalábbis programozói tudás, és a rendszer ismerete nélkül.

 • akaido

  addikt

  Na ez az. A VirtualBox-szal szívok, mert pl. a legfrissebb UHU iso-t nem tudom működésre bírni. Egy susie iso-t sikerült.

  Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

 • ubyegon2

  nagyúr

  Transparent panelt azt kisalkalmazás bekapcsolásával is meg lehet oldani, a gombok össze-vissza csúsztatását nem tudom, de elég sok lehetőség van kutyulgatni, OSX-es kinézetű disztróknál meg Latte dock és hasonló appokat raknak fel a panel helyett. Nem muszáj classic panel megoldást használni. Ha viszont valaki nagyon szénné akarja konfigolni a megjelenést, akkor érdemes megnézni valamelyik KDE plasma-s disztrót. Mint-re már nincs hivatalosan, de sokan a Manjaro KDE-re vannak rácuppanva, szerintem az tök jól néz ki, a desktop felület is nagyon klassz tud lenni.

  Ebben vannak képek a dock elhelyezésről is:
  Linux a mindennapokban: Manjaro KDE

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • #04824576

  törölt tag

  Azért vicces, hogy azzal kezdi a logout cikk, "miért jobb, mint a windows 10?" :D
  Egyébként a tálca felülre helyezése akkor tetszett meg, mikor átlátszó tálcás témát próbáltam, de a téma többi része gagyi volt, úh. most nem azzal van. Másik téma + "transparent panels" bővítmény. Amikor teljes képernyős ablakra váltok, akkor megszünteti az átlátszóságot. Tényleg egészen úgy működik, mint mobilon.

  ui.: Egy kérdésem még lenne, hátha tudsz válaszolni. Pár dolognál logikus, hogy jelszót kér, de elég sűrűn csinálja olyan dolgoknál is, aminél totál felesleges. Nem lehet azt valahol átállítani? Windows-on ez volt a "felhasználói fiók felügyelete", amit én mindig lehúzok minimálra, ha csak én használom a gépet itthon, ne kérjen állandóan megerősítést mindenre.

 • ubyegon2

  nagyúr

  Pár dolognál logikus, hogy jelszót kér, de elég sűrűn csinálja olyan dolgoknál is, aminél totál felesleges.

  Winről áttérők ezt gyakran felvetik, de hidd el, nem felesleges ez a jelszókérés. Te amikor használod a rendszert, csak user vagy, minden folyamatot rendszergazda végezhet, ami beavatkozik a rendszerbe és ehhez külön root jelszó kell, a user jelszavaddal nem is tudnád ezeket végrehajtani. Más kérdés, hogy a mai desktop rendszerekhez könnyítésként ezt úgy változtatták meg, hogy egyetlen jelszót kell megadnod, sok disztrónál választható, hogy csak egyet adsz meg.

  A login és a rendszerfrissítés, ahol lehet könnyíteni, ott be lehet állítani, hogy automatikusan történjen, vagyis nem kell belépéshez jelszó és a rendszer frissítése is lezajlik a háttérben jelszó nélkül. Minden más esetben kell rendszergazdai jelszó.

  Egyébként az elején zavaró, amikor próbálgatsz sok dolgot, telepítgetsz, de aki napi szinten használja, nem fog állandóan telepítgetni meg amúgy is hamar meg lehet szokni. ;)

  Ne felejtsük el, hogy itt nincs szükség folyamatos online védelemre, virusírtó, tűzfalak garmada, ezért itt nem is célszerű lehúzni minimumra a biztonsági beállításokat, nem is adnak a kezdők kezébe ilyen öntökönszúrási lehetőséget.

  Vannak egyébként ún kulcstartó-k, amiket például a Chrome is előszeretettel használ, ezt például ki lehet kapcsolni, sőt magát a programot is le lehet szedni, de az teljesen más dolog, mint a rendszergazdai hozzáférés.

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • ubyegon2

  nagyúr

  Amúgy van olyan Linux disztró, ahol rootként használod a rendszert, nem userként, a Kali Linux ilyen, ami kifejezetten etikus hacker meg tudományos programokkal van tele.

  Na úgy látom épp 2020-tól megváltozik ott is a helyzet!

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • #04824576

  törölt tag

  A tűzfal, meg a vírusirtó az egy dolog. Windows-on használok mindkettőt. Meg azt is megértem, hogy nem jó, ha az átlag user bármibe belepiszkálhat, és az ilyen dolgokat a legegyszerűbb jelszóval levédeni. De nem bánnám, ha kikapcsolható lenne a dolog, mert aki ért hozzá annyira, hogy nem vágja tönkre a gépet 5 perc alatt, ha szabad kezet kap, annak zavaró tud lenni. Na mindegy. Ha nem lehet, akkor nem lehet.

 • ubyegon2

  nagyúr

  mert aki ért hozzá annyira, hogy nem vágja tönkre a gépet 5 perc alatt, ha szabad kezet kap, annak zavaró tud lenni.

  :N Pont őket nem fogja ez zavarni! ;] De kicsit használnád állandóra, tutira észre sem vennéd, haladó szinten amúgy biztosan megoldható elméletben, de ez nekem már mély, inkább GUI-s home user szinten ismerem a rendszert.

  Amúgy igen sok embernek raktam fel Mint Cinnamont és elvannak vele, persze aki tényleg csak felhasználó, annak a default rendszer tök elegendő a napi rutin használathoz. Legtöbben nem is tudják, mi a jelszavuk, autologin, unattanded update és nem is kell tudniuk.

  De amúgy szokták emlegetni, hogy a Linux nem Windows! Nem is akar az lenni. ;)

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • Frawly

  őstag

  Egyetértek, nem felesleges. A Gnome kulcstartót ki lehet kapcsolni, de meghajtók csatolásánál meg szoftver frissítésénél, csomag felrakásánál nem viccből kér jelszót a rendszer. Hiszen ha nem kéne jelszó, akkor egy rosszindulatú kód bele tudna gányolni a rendszerbe, felcsatolna álcsatolásokat, amivel kikerülne binárisokat, meg telepítgetne magának rendszergazdai joggal a rendszerbe mindenféle keyloggert, kémszutykot, és a felhasználó még csak nem is lenne értesítve. Így meg legalább az ilyen aljas próbálkozások fennakadnak egy engedélymegtagadós hibaüzeneten, meg jelszókérő ablakon, senki nem tud a user engedélye és hozzájárulása nélkül odarondítani a rendszerbe, meg magát önállósítani.

  Ja, én is tudom, hogy kényelmetlen, f4× akar állandóan jelszót gépelgetni, mikor az ember nem azért él, de a kényelem és a biztonság egymást kizáró fogalmak. Ugyanez van titkosításnál is.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • ubyegon2

  nagyúr

  Nekem például nem kényelmetlen jelszót gépelgetni terminalba, mert még ma is azt juttatja eszembe, hogy anno 6 éve felszabadultam a rémálomból! Mert ami egy Win7 újratelepítése után jött, az igazi rémálom volt, nem véletlen volt, hogy totál laikusként azt mondtam, hogy nincs még egy Win telepítés. :((( Az alaplapi CD-n meglévő illesztők helyett mindenből frissebbet összevadászni és telepítgetni, na az volt igazán kényelmetlen! A hangkártyához valami tajvani oldalról mire megtaláltam a megfelelő illesztőt, gyakorlatilag az őrület határán billegtem. Aztán ott van az, amikor a drága Win7-re valami program kellett......keresgélés, próbálgatás, eközben a lassú gépen millió felugró popup oldallal kűzdés, a virusirtó meg egyebek ugráltak fel, mint az őrült, 5x újraindult a gép, etc..... Gondolom nem kell ecsetelnem!

  Ezzel szemben, ha Linuxon kellett egy program, a megfelelő csomagkezelő módszerrel elindítom és beírom ezt a kényelmetlen jelszót és fél-egyóra helyett néhány másodperc múlva feltelepül a program és használhatom, nem kezd el külön életet élni eközben minden a gépen.

  A Winx már gondolom közel sem ilyen rémálom, mint anno a W7 volt, ezt már sajnos soha nem fogom megtapasztalni. :N

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • quailstorm

  nagyúr

  Olyan értelemben jobb, hogy gyakorlatilag Socket 754-től mindenhez van gyári driver és ha nem is a legjobb, de legalább azonnal működik és nettel tudsz nekimenni a driverkeresésnek.

  Olyan értelemben rosszabb, hogy ő maga telepít kéretlenül játékokat a gépedre például.

  Ami leírtál a Win7-ről, hát... Ugyan én csak 2010-ben kezdtem a Win7-et, de azóta se volt újratelepítve. Néha frissítettem a drivereket, alaplapgyártó vagy realtek honlapjáról, de ennyi. Elég problémamentes volt már a 7-es.

 • ubyegon2

  nagyúr

  Gondolom az is benne volt a pakliban, hogy 6 éve az akkori gépem nagyon nem volt már a topon, de Linuxon még relatíve lubickolni tudott a fullos DE ellenére is. Itt rohadt sokat nyomott a latba viszont, hogy semmilyen online virusírtó meg tűzfal nem kellett plusz a jóval modernebb fájlrendszer és a jobb memó és CPU kezelés újra használhatóvá tette a gépemet.

  Pár éve több kollégám régi gépére raktam lightos disztrót és csak egy dolgot sajnálok, hogy azt a percet nem vettem videóra, amikor először leültek a Linuxos gépük elé és végignézték a bootot!
  A legjobb az a koma volt, akitől megkérdeztem 4-5 perc monitor bámulás után, hogy nem akarja esetleg kipróbálni, működik-e minden? Azt mondta az ember, hogy megvárja, míg minden elindul......újra kellett indítanom a gépét, hogy elhiggye, nem kell már 7 perc a boothoz, csak 35s.
  Persze ugyanígy elképedtem én is a ma kb átlag cc 10 éves konfigom 2,7s bootidején. (ez 5 éve volt, ma már nem tudok 5s alá bemenni, egy esetben sikerült múlt évben egy Chakra nevű disztróval)

  Persze totál laikusként az is lehet, hogy ennyire nem értettem a Win7-hez, amiatt is vált egyre hamarabb kezelhetetlenné meg nem is vagyok túl türelmes......

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • #04824576

  törölt tag

  Mondjuk nem tudom, linuxnál hogy van, de windowst érdemes legalább 1-2 évente tisztán újratelepíteni, és akkor már sokat mondtam. Addigra tele szemeteli magát.

  közel 10 évesen csoda, hogy még működik.

  [ Szerkesztve ]

 • quailstorm

  nagyúr

  Semmi baja nincs neki, ezt a hoaxot sose értettem.
  XP-m is 2010-es...

  Ja és ne gondold, hogy Linuxnál minden mindig oké. TinyOS-es környezet miatt kellett felraknom ubuntut (16.04). Na az tud összeomlani, nem szereti a Krusader miatt felrakott KDE libeket, nem szereti a TinyVNC-t, de az X2Go server is össze tud rajta omlani.

  [ Szerkesztve ]

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Ez azokra igaz, akiknél az ask toolbar meg hasonlók is felkerülnek a gépre, mert nem értenek hozzá.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • quailstorm

  nagyúr

  Most látom, hogy butaságot írtam, ne maradjon úgy. TightVNC-nek hívják és dokumentált nem javított bug miatt nem megy 16.04-en.
  Bár így legalább rákényszerültem valami jobb keresésére, és az X2Go mérföldekkel jobb mint a VNC (bár annak a service-je is szeretett indulásnál error üzeneteket dobálni, de utána ment).

  Linuxon kevesebb az alap háttérszolgáltatás, meg a csomagkezelés sokkal jobb és gyorsabb, de Samsung EVO860-on nekem már mindegy melyik fut, csak tudjak dolgozni. Ez már nem a P4 korszak IDE vinyókkal.

 • #04824576

  törölt tag

  Na, megtaláltam, hova teszi a gyári ikonkészletet, meg arra is rájöttem, hogy kell .theme fájlt írni, ami betölti őket. Szóval ha lesz időm, akkor válogatok össze magamnak egy saját ikoncsomagot. :)
  Meg am sima .png-kkel dolgozik, úh. lazán tudok saját ikonokat is bele rakni, vagy akár készíteni.
  Alakul ez. :)
  Végig viszem, amivel éppen játszogatni szoktam (vszínűleg futna linuxon is, de nem akarom újra telepíteni, úgyis mindjárt kivégzem), aztán lehet, hagyom a virtuális gépet, és felrakom főrendszernek.
  Már csak egyvalamit fogok megnézni előtte. Ha saját doksikat csinálok, én már kizárólag latex-ben. Az pdf-et hoz létre, ami minden rendszeren pontosan ugyanúgy néz ki. Viszont a csoporttársak által microsoft office-ban készített doksik libre office alatt néha nagyon elmásznak. Meg kell néznem, hogy ezzel tudok-e kezdeni valamit. Mert ha nem, akkor vagy feltolom wine alatt legalább külön a microsoft word-öt, vagy marad a dual boot.

 • dagonya

  aktív tag

  jók ezek a 20 éves urbanlegendák. mégis miért "kellenne" évente újratelepíteni egy windowst?

 • ubyegon2

  nagyúr

  Na, megtaláltam, hova teszi a gyári ikonkészletet, meg arra is rájöttem, hogy kell .theme fájlt írni, ami betölti őket.

  Újra megtaláltad? :D

  Amúgy ha kicsit ráérzel, mit hol találsz, valóban könnyűvé válik saját dolgokkal kedvedre szabni.
  Oomox vagy GTK Theme Maker
  meg hasonló programok is segíthetnek ebben.

  Ez a office téma elég nyűgös Linuxon, ez nem opció amúgy?

  https://www.office.com/

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • #04824576

  törölt tag

  Nem úgy értve megtaláltam. Eddig a beállításokban, a témák beállításánál nézelődtem, és arra mondtam, hogy van olyan részük, ami tetszik, és van, ami nem. Most viszont megtaláltam, hogy fizikailag hova teszi a gyári ikonokat a meghajtón. Mert nem ugyanoda, ahova a sajátokat kell másolni.

  Az office-ra visszatérve: olyan gondom volt, hogy egy csoporttársam az egyetemen adott kidolgozott tételeket word-ben, és anyám gépéről nyomtattam ki (nála openoffice-traktam fel, hogy ne kelljen crack-elgetni, meg a frissítésekkel bíbelődni). Aztán a nyomtatási kép teljesen elmászott. A képek lelógnak a papírról, a felsorolásjeleket átszabta, pedig van, ahol lényeges lenne, hogy számozva legyen, ne csak felsorolva, és hasonlók. Erre majd keresek valami megoldást. Csak nem tudok vele túl sokat foglalkozni. Am ezért szeretem a pdf-et. Azt elkészítem, aztán minden oprendszer megnyitja, és tökéletesen ugyanúgy jeleníti meg. Annyi, hogy ha nincs meg a latex forrás, akkor utólag nem mindig egyszerű pdf szerkesztőkkel átalakítani, de ilyen gondom még nem volt.

 • ubyegon2

  nagyúr

  Ja értelek, ezért is említettem akkor, hogy a linkekben le van írva az is, hol találod ezeket a fájlokat. Nem csak egy helyen lehetnek, mivel a felhasználó(k) saját profiljában is megvannak szinte ugyanazok a mappák.

  Amúgy tényleg mennyivel egyszerűbb lenne sok minden, ha a pdf valóban általánosabb lenne. Az Openoffice helyett amúgy ajánlottabb a legtöbb disztróban default Libreoffice.

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • ubyegon2

  nagyúr

  ;] Nekem is keveredik a fejemben sokszor a két opensource office.

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • E.Kaufmann

  őstag

  +1
  Egy rendesen megválasztott alkalmazásokat tartalmazó géppel nem kell ilyet játszani, más kérdés, ha mindig "tesztelni" kell valami új programot.
  Egyébként elég a lemezkarbantartó (valamint a Win10 ütemezett takarítása) meg néha a böngésző cache takarítása. A mai gépek meg egy szemetesebb registry esetén se térdelnek le.
  Volt pár laptop, amik Win7-ről lettek frissítve, utána picit belassultak, kiderült, hogy az ánusz póver menedzser kicsit visszafogta a gépekett, amint letakarítottam meg is táltosodtak és a többi program és beállítás is maradhatott.
  Akkor tudom elképzelni, hogy lehet kis jelentősége a rendszeres újratelepítésnek, ha pl még ragaszkodunk a HDD-hez, mint rendszermeghajtóhoz. Egyébként meg boldogan éljen, míg egy jól sikerült frissítés miatt meg nem hal :) .

  Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

 • #04824576

  törölt tag

  Az mondjuk lehet, hogy ez a kijelentés még a HDD korszakból maradt ránk. Meg aki csak böngésző + film/zene kategória, annak elkepzelhető, hogy felesleges. De aki teszi fel/le a programokat, játékokat, annak nem árt.

 • arnyekxxx

  addikt

  windowst érdemes legalább 1-2 évente tisztán újratelepíteni

  Csak ha rendszeresen használsz rendszerkarbantartó csodaprogramokat amik szép modszeresen hazavágják.

  Az mondjuk lehet, hogy ez a kijelentés még a HDD korszakból maradt ránk


  nem, az a mindentjobbantudó rendszerbuheráló veéristvánok okossága miatt maradt "maradt ránk"

  [ Szerkesztve ]

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Tegyünk itt különbséget toolok és toolok között... Pl. egy CCleaner használata nem csinált ilyen gondot. Én is mindig használtam, de mégsem ez ölte meg anno a Win7-emet kb. 5 év aktív használat után, hanem egy tönkrement sata kábel.

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • arnyekxxx

  addikt

  CCleaner időnként maga a vírus de mindenki úgy szop szórakoztatja magát ahogy jól esik neki.

  http://androgeek.hu/hir/mar-megint-botranyt-csinalt-a-ccleaner

  Az én w7-em kétszer "halt meg", egyszer amikor x64-re váltottam, másodszor meg a w8ra váltás ölte meg. Mondjuk a lelke tovább élt mert simán ráfrissítettem a 8-at. Aztán erre a 8.1-et, erre meg a 10et. Utóbbit telepítetem egyszer újra, a hdd-ssd váltást már nem akartam sima klónozással megcsinálni. A w8.1 alatt volt alaplapcsere, prociváltás c2d-ról xeonra, kidöglött alóla a rendszerHDD, mentésből visszarakva új HDD-re ment tovább.

  registrybaszkuráló programot utoljára az XP-m látott akkoriban amikor elkezdték a köveket pattintásal élesíteni és baltaként használni.

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Na, akkor már régen láttam a progit, mert utoljára mikor használtam ilyenek még nem voltak benne. :Y Ezek az ingyenes megoldások egy idő után elkurvulnak... Mint egy időben bármi ingyenes progit akartál használni, a telepítője egyből tolta az arcodba a Chorme-ot...

  XP-n mondjuk volt sok hasznos regedit hack. Nekem több oldalnyi volt, ennek eredményeképpen ha nyomtál egy jobb gombot a sajátgépen, akkor egy képernyőnyi magas lista jött elő, ahonnan mindent elértél, nem kellett bemászni se az almenükbe, se a vezérlőpultba. Régi szép idők. :)

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • galocza

  aktív tag

  mint korábban asszem írtam, simplix pack volt xpre-is a hivatalos zárás után 9 évvel - gyanítom, lesz 7-re is jó darabig kikurkászva a céges frissítésekből.
  én ezt teszem fel jóideje amúgy is, amióta az ms win 7 frissítések nem frissítésről szólnak...

 • dagonya

  aktív tag

  kis adalék a "linux is jó mindenre" megközelítéshez.

  utunkba keveredett két (brand sff, semmi egzotikus hw) gép, igény annyi hogy 0-24 menjen rajta skype, teamviewer. semmi más. ennyi.

  na mondom ehhez a windows igazán ágyúval verébre, nézzünk egy csinos linuxot, megoldjuk azzal. xubuntu telepít, menni fog ez. friss install, update. skype, teamviewer a gépen, állítsuk be, teszteljük, viszontlátás. a skype-nak hol volt hangja hol nem, a teamviewer modulja első indításkor összeomlott, másodszorra valahogy elindult, vagy lehetett hozzá csatlakozni, vagy összeomlott csatlakozáskor. oké ez kuka, sok kedvem/időm nem volt vele foglalkozni, nézzük a primitív megközelítést, majd egy másik linux. a két gépre összevissza ment fel mint, mx, pop!, zorin, mittoménmi. a fent leírt hibajelenségek valamilyen kombinációban minden alkalommal előjöttek minimális tesztelés során is.

  oké, rohadt windows 10 telepít, beállít, első pillanattól megy mint a kisangyal.

  tudom hogy ez nemlétezően kicsi és semmiképp nem reprezentatív minta, de nem is ez érdekel, csak maga a jelenség a két géppel. azt se állítom ez alapján hogy a windows jó, a linux meg szar. csak annyit mondok hogy ebben a szcenárióban a linux disztrók mindegyike első perctől hibákat produkált, a windows és az alkalmazások meg azóta is megy szó nélkül.

  köszönöm nem érdekel hogy mit kellene basztatni terminálban, meg milyen függőségekkel mi lehet a baj, meg hogy "nálam megy a skype". ebben a történetben mindössze ennyi volt, gondoltam leírom.

 • #04824576

  törölt tag

  Azt esetleg le tudnád írni, hogy milyen hardverekről van szó? Csak puszta kíváncsiságból.

  Egyébként azt vettem észre a közelmúltbeli linux tesztelgetés során, hogy egy alapvető különbség a linux és windows között, hogy a linuxok a legtöbb rendszeren működnek driver telepítgetés nélkül. És ez ugyanígy igaz az összetevőkre, külső eszközökre is (nyomtató, kontroller, stb.) Windos-hoz viszont általában kell a külsős driver, hogy működjön. Csakhogy windows-hoz minden esetben találsz is külső drivert a gyártó honlapján. Linuxon ha valami nem megy elsőre, akkor azzal lehet szívni rendesen.

 • dagonya

  aktív tag

  az egyik egy dell optiplex 780 sff (valami 8ezres c2d, 4gb ram, 64gb ssd), a másik hp 8200 elite sff (i3, 4gb ram, 64gb ssd)

 • #04824576

  törölt tag

  Mondjuk a HP-vel nekem csak rossz tapasztalatom van, minden téren. A DELL-t viszont nem ismerem.

 • dagonya

  aktív tag

  oké, de mondom ezt nem szeretném az általánosítás felé elvinni. nem tudom mik lehetnek azok a rossz tapasztalatok konkrétan a hp 8200 elittel, én rengeteget látok/láttam (ha nem is 0-24, de 9-17) nyikkanás nélkül üzemelni.
  de az eredeti felvetésem nem is erre vonatkozik, hanem arra hogy nehogymár bármi duplaszaltó kelljen ahhoz hogy egy nyamvadt skype, meg egy teamviewer 2020-ban menjen egy gépen flottul.

 • #04824576

  törölt tag

  Értem én, nem is kritizáltam a felvetést, hogy adott körülmények között lehet gond a linuxal.
  Csak úgy egyébként tettem hozzá a témához saját gondolatokat.
  A HP-nél am nem a strapabírósággal van gondom. Nem céges oldalról ismerem, nem tudom, milyen, ha 0-24 megy. Viszont inkompatibilitási gondjaim voltak nem egy konzumer HP termékkel. Úgy, mint laptopon eltünedező hangkimenet (a lejátszóeszközökből random eltűnik a belső hangszóró, csak a digitális kimenetet jelzi), random újraindulások (nem tudom, hogy túlmelegedés, vagy egyéb hardver hiba miatt), nyomtatónál rendszeresen előfordul, hogy a lap alját egyszerűen lehagyja. Vagy rányomok a nyomtatásra, az ütemezőben írja, hogy online, nyomtatás alatt, de nem történik semmi. És hasonló hülyeségek. Szerencsére van még bőven választék, mert én eldöntöttem, hogy HP-t soha nem veszek többet semmiből.

  Szerk.: Az olyan apróságokat már nem is említem, ami nem igazi hiba, csak baromi zavaró. Pl. hogy nem egyenletes ventifordulattal tartja a laptop a hőmérsékletet, hanem folyamatosan fel-le ugrál a fordulat.

  [ Szerkesztve ]

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Előző cégem full Linuxos fejlesztő cég volt, az ügyfeleknek is azt raktunk fel, jellemzően Mint-et, vagy Debiant. Egy dolgot nem tudott a Teamviewer, az egyik bill kombinációt nem vitte át, mert nem implementálták benne, a Wines verzióban meg igen. De összeomlani nem omlott össze...

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • dagonya

  aktív tag

  elhiszem és minden bizonnyal meg is tudtam volna oldani. de most nem érdekes megoldások keresgélése volt a célom, hanem olyan naiv elvárás hogy feltelepítek, beállítok valamit és az működik.

 • Frawly

  őstag

  Ez hányas Xubuntu volt, hányas Skype, melyik TeamViewer verzió? Utóbbiból a natív linuxos változatot tettétek fel? Ezeket az említett szoftvereket csomagkezelővel raktad fel a hivatalos tárolókból?

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • Frawly

  őstag

  Egyetértek vele, 1-2 évente jobb újratelepíteni a Windowst, ha az ember napi szinten használja. Ez nem azt jelenti, hogy kell, szükséges, inkább csak biztonsági játék, egy sor szívástól megkíméletheti magát az ember. Nem igaz, hogy valaki 2 évente nem tud rászánni egy napot az újratelepítésre. Ha más nem arra is jó egy újratelepítés, hogy az ember az általa használt programokból is friss verziókat tegyen fel.

  Veled viszont abban értek egyet, hogy ezeket a CCleaner meg egyéb csudapuccereket nem kéne mindenáron erőltetni, mert legalább annyit árthatnak, mint amennyit segítenek. Ez független attól, hogy újratelepíti-e valaki a Windowst vagy nem. Nekem is volt már gépeken 7 éves XP meg 5 éves Win7 telepítésem anno, amit újratelepítés nélkül használtam.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • dagonya

  aktív tag

  mindegyikből az a verzió ami épp aktuális/letölthető volt (hétfőn). de mondom, nem igazán érdekelnek a potenciális hibaforrások, meg bindzsizések, meg verzióhókuszpókuszok. félreértés ne essék, dolgozik a cégnél egy zsák linux (velem ellentétben) profi. nyilván öt perc alatt megoldják ha megkérem őket. de nem (volt) célom mindenáron linux alatt megoldani.
  maga a jelenség miatt próbáltam is ki, meg írtam is le itt, mert eszembejutott ez a topic, meg az itt elhangzott "linux alatt is minden ugyanúgy működik, simán használhatja marcsi néni is, mert minden csak egy klikk és már megy is".

 • ubyegon2

  nagyúr

  Nem csak Xubuntu volt, hanem elég sok disztró és valami csodamód két teljesen eltérő gépen is azonnal ugyanazt produkálta a felrakott valamilyen verziójú valahonnan letöltött program. Aham, ez tényleg nagyon életszerű. Ahogy a kolléga így lazán leírja, hogy dobálja fel erre is arra is a disztrókat.....eleget olvastam hasonlót. :D

  (#492) dagonya

  Nemrég megszámoltam, Mint-ből tán 37 aktuálisan letölthető verzió volt, Ubuntuból 3x ennyi lehet, ennek a tizedén se megy ugyanazon program egy adott verziója. Ezt csak adalékként említem, mert elég lazán írod, hogy mit telepítettél. Párszor én is telepítettem jó néhány gépre és minden egyes telepítésnél és megfelelő verziójú progam kiválasztásánál igen erősen figyelek. Pont azért mert rengeteg érvényes kiadás van. Ez kicsit Winx-es gondolkodás, hogy a legutolsó fenn lévő verziót raktam fel. :P

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • ubyegon2

  nagyúr

  Ja, hogy többen is értettek hozzá a környezetedben, de nem kérdeztél rá, jó lesz-e úgy, ha nagy lazán semmi hozzáértéssel összedobálod ezeket a Linuxokat, mert miért ne lenne az jó így is.....és nem működik megfelelően? Elképesztő! :DD

  Olyat mát én is írtam, hogy tök egyszerűen használja bárki azokat a desktop disztrókat, amiket én felraktam a gépükre. Mondjuk ha Te telepítettél volna ilyen laza hozzá nem értéssel ezen emberek gépére, én sem állítanám, amit így állítottam. :N

  Halkan kérdem, így ennek az egésznek mi a konklúziója? Szerinted a nem megfelelő működés a Linux vagy a hányaveti laikus telepítői hozzáállás bűne?

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • dabadab

  titán

  A valós konklúzió igazából az, hogy ez az egész enduseres történet (Windows-zal, Linux-szal, Androiddal, iOS-szel meg a többivel együtt) egy halom ingatag szemét.

  DRM is theft

 • #04824576

  törölt tag

  Én viszont tudok egy pozitív példát. Fater laptopja egy ideje baromira belassult. Mikor frissen újratelepítettem a windowst, ment, mint az álom. Aztán elkezdte automatikusan feltenni a frissítéseket, és az egyik (vagy több is, nem tudom), veszettül megfogta. Elég volt, hogy felmentek a frissítések, még semmi más nem volt fent, és ugyanolyan lassú sz...r lett, mint előtte.

  Az volt a terv, hogy ha lesz rá időm, elkezdem tiszta telepítés után kézzel feltenni egyesével a frissítéseket, hogy megnézzem, melyik fogta meg, és letiltsam. De aztán az itteni beszélgetéseink után mikor leültem megint VM-ben linuxot próbálgatni (konkrétan egy Mint 19.3 Cinnamon-t), annyira megtetszett, hogy próbaképpen feltettem nála.

  Szép gyorsan fut, semmi lassulás. Külön öröm, hogy nem kellett nyomtató drivert/programot telepíteni. Kérdezte, hogy felraktam-e a programját, mert nyomtatna. Mondtam, hogy nem, de nézze meg, sztem működik anélkül is, és tényleg. Plusz a windows valamiért nem csatlakozott automatikusan a wifi-re. Hiába volt bepipálva, újraindítás után mindig kézzel kellett csatlakozni. Linuxon ez is megoldódott. Eddig még minden baba.

  Kérdeztem, hogy csináljak-e rajta windows 7 kinézetet, mert teljesen személyre szabható a linux, de bele nézett, és mondta, hogy megtalál mindent, ami kell neki, úh. nem muszáj variálni. Megmaradt Mint-X témával.

 • dagonya

  aktív tag

  én direkt nem írtam konklúziót, csak itt azonnal elindult a win7-ről win10-re átállás kapcsán, hogy mindenki használjon linuxot, mert az ugyanolyan egyszerű.
  nem ugyanolyan.
  a két (windows) gépen azóta is megy szépen minden. aktuálisan letölthető windows10, aktuálisan letölthető skype, teamviewer. click>install>next>next>close.
  namármost ha a linuxhoz ehhez képest külön szakértőket kell bevonni és speciális algoritmusokkal kell összeválogatni a disztribúciókat és verziókat ahhoz hogy MINDÖSSZE kettő (2!) darab speciálisnak nem nevezhető, linuxhoz gyártó által elérhető linkről támogatott szoftver fusson, akkor sajnos az egy elég gyengén védhető álláspont, hogy hétköznapi desktop használatra "windows helyett mindenki használjon linuxot" mert az ugyanolyan egyszerű.

  p.s. én értem ezt a disztrófetisizmust, de ha beírod az altavista-ba hogy xubuntu download, akkor kapsz egy site-ot három, azaz 3 linkkel; 19.10 64bit, 18.04 lts 64bit, 18.04 lts 32bit. ahhoz hogy kettő darab triviális szoftvert telepítsek mégis össze kellene hívni egy konferenciát norvégiában, hogy a (szerinted) létező további 111 verzióból melyik lenne a legalkalmasabb? ez aztán igazán életszerű. mert ehhez képest az, hogy letöltök egy iso-t rárajzolom egy pendrive-ra és feltelepítem az egyik gépre, a másikra meg egy másikat lényegesen realisztikusabb. még ha kételkedsz is ennek kivitelezhetőségében őrületes linux szakértelem nélkül.

 • dagonya

  aktív tag

  ez tulajdonképpen igaz. én a mai napig kiratok a DOS 6.3 mellett. atomstabil!

 • dabadab

  titán

  "namármost ha a linuxhoz ehhez képest külön szakértőket kell bevonni és speciális algoritmusokkal kell összeválogatni a disztribúciókat"

  Ahhoz képest, hogy hosszasan írtál arról, hogy miért lenne rendkívül ostoba dolog ebből az egyetlen esetből általánosítani, mégis megteszed :(

  Mert amúgy olyat még senki sem látott, hogy egy olyan dolog, aminek triviálisan működnie kellett volna, valamiért nem ment Windows alatt. Ja, de.

  DRM is theft

 • #04824576

  törölt tag

  Am abban igazuk van, hogy ha már megpróbálkozol egy linuxal akár csak kipróbálás szintjén is, akkor azt úgy tedd, hogy legyél tisztában vele, melyik verzió mire jó. Ha nem egy régi, lassú gépről van szó, nem a xubuntut kell kipróbálni. Egy ubuntu, vagy egy mint vszínűleg menni fog rendesen, szoftverkompatibilitási hibák nélkül. Feltéve, hogy megfelelő helyről telepíted rá a programokat.

  Értem ezalatt azt, hogy nem a gyártó honlapjáról töltöd le a skype-ot, meg a teamviewer-t, mert akkor tényleg szakértelem kell hozzá, hogy ki tudd választani, melyik verzió fog helyesen futni a rendszeren. Helyette megnyitod a linux szoftverkezelőjét (minden disztribúciónak van sajátja), abban megkeresed a skype-ot, meg a teamviewer-t, és az biztosan olyan változatot telepít, ami futni is fog hiba nélkül.

  Az általad írt 3 változat meg csak annyiról szól, hogy van egy 32 bites, meg két 64 bites. Egy, ami folyamatosan kapja a frissítéseket, meg egy, ami ritkábban, hogy biztosan stabil legyen. Ugyanezek a változatok megvannak windows-on is.

 • ubyegon2

  nagyúr

  Egyre inkább igaz ez sajnos, desktop Linuxok is mennek egy home user irányba, ez meg a klasszikus Linux kedvelőknek nem tetszik. Másrészt meg ezt eredményezheti, amit Startup kolléga is írt, egyszerű Windowsos felhasználó is akár egy az egyben felrakva simán tudja használni otthoni célokra Win helyett. Ez meg jó. ;)

  Dagonya

  akkor kapsz egy site-ot három, azaz 3 linkkel; 19.10 64bit, 18.04 lts 64bit, 18.04 lts 32bit. ahhoz

  Ez a baj, hogy nem ismered, így leszeded a legfrissebbet, ami kifejezetten tesztelés céljára van, sok csomag/program még ezen verzióhoz nincs vagy erősen insabil verzió. De jó, hogy leírtad, mert így teljesen érthető a helyzet. Mivel az Ubuntu weboldalán nem volt 10 perced tájékozódni, mert egy teljesen új oprendszernél minek is......pedig ezt a minimális tájékozódást nem kéne kihagyni senkinek. :N

  Megnéztem a Skype oldalát, egyetlen .deb verzió van a Microsoft-os oldalon, az tuti, hogy nem jó a legfrissebb Linux verziókhoz. Mondjuk erről talán nem a Linux tehet. Max akkor, ha azt is megveszi az MS. ;]

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • #04824576

  törölt tag

  Ezért jó, hogy van többféle disztró is. A home userek vszínűleg mint-et fognak használni. A cinnamon környezen igen felhasználóbarát. A tapasztaltabb felhasználóknak meg ott az ubuntu, debian, stb.

 • ubyegon2

  nagyúr

  Már megérte, hogy itt írogattunk a Linuxokról, kipróbáltad és bejött. Örülök neki, hogy Faterodnak simán kezelhetőnek bizonyult így is, a Cinnamon felület tényleg olyan, hogy Wineseknek is teljesen megfelelő, magam is tapasztaltam jó párszor, hogy aki leült a gépem elé otthon, elvolt órákig vele úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy Linuxot használ. Végül is ezek a modern DE-s desktop Linuxok erre vannak, amire egy átlag otthoni felhasználónak kell egy PC.

  Az előnyök, amiket leírtál, valóban feltűnnek mindenkinek, aki kicsit is odafigyelve kipróbálja valamelyik valóban könnyen kezelhető disztrót, a driverek megléte, az online védelem feleslegessége, rendszer erőforrásainak optimálisabb használata........

  Emellett az is igaz, ha viszont nem megy minden, mint a karikacsapás, akkor már nyűgösebb tud lenni a helyzet. De szerintem ha gondok vannak, akkor az egyszeri Wines user sem oldja meg a gondokat csak úgy hipp-hopp. De Linuxon kell ilyenkor kutakodni kicsit. A Kezdő Linuxos topik a megmondhatója, hogy van ilyen is. ;]

  Egyszóval saját 6 éves laikus tapasztalatom alapján nem tartottam életszerűnek, amit írt a kolléga, de most már legalább értem mi lehetett a probléma. :U

  (#502) Startup

  Tényleg rengeteg disztró van és az Ubuntu is ugyanolyan felhasználóbarát, csak ott az alap DE nem WIndows-os klasszikus elrendezésú, hanem inkább MaC-es a Gnome felület. De ott a Mate felület vagy a KDE is, ami szintén klasszikus elrendezésű. Ezek közül ha valaki valamelyiket kipróbálja elsőre, lehet azt mondja, hogy ez a legjobb neki. Az egyik könnyedebb erőforrás használó, bár mostanában egyre inkább jellemző lett ez a DE-kre(böngésző úgyis elvisz minden erőt magával), a KDE meg egész deepkonfig DE, aki erre vágyik, annak ez jön be.

  Debian meg kicsit tanulós, nem igazán kezdőknek javasolt.

  Ubuntunál figyelni kell, hogy LTS legyen a letöltött disztrtó, mert a 19.10 és a fél évvel azelőtti . 04-es tesztelésre van. A Mint-nek minden alverziója(19, 19.x-ek) Ubuntu LTS alapú, ezért is szerencsésebb nagyon kezdőknek.

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • #04824576

  törölt tag

  Annyi probléma van csak még mindig a linuxal, hogy én mondjuk ha problémába ütközök, megoldom. Magamtól is sok mindenre rájövök, meg ha nem, megtalálom a megfelelő információforrásokat. Viszont nagyon sok ember erre nem képes. És hát olyan, aki a windows nyűgjeit helyre tudja pofozni, majdnem minden ember környezetében van. Linuxnál ez már nem olyan egyértelmű. De ez már olyan dolog, ami a linux esetleges terjedésével orvosolódik.

 • ubyegon2

  nagyúr

  A home userek vszínűleg mint-et fognak használni. A cinnamon környezen igen felhasználóbarát.

  Egyébként ezt még lehet ám árnyalni, mivel a Debian/Ubuntu/Mint vonal mellett ott van még a rolling rendszerű Arch alapokra épülő sok igen népszerű Archklón, Manjaro és társai, ezekre ugyanazok a DE-k vannak, szóval sok kezdő ezeket próbálja ki és egy Manjaro KDE is piszok jó disztró! Ha még nem linkeltem volna itt :

  Linux a mindennapokban: Manjaro KDE

  Van ez a YT csatorna is, a Linux Mind, érdemes nézegetni a videóik között, bár mára kicsit elmentek nem kezdő irányba, de a videók jó része teljesen érthető laikusok szamára is szinte.

  (#504) Startup

  Na ez vitathatatlan, nincs mindenkinek a szomjédjában egy vérpistike, aki meghekkeli a rendetlenkedő Linuxát. ;]

  Mondjuk én a 6 év alatt nem túl sok segítségkérést kaptam azoktól, akiknek Mint-et raktam a gépére, aki meg sűrűn kér, hogy ezt oldjam meg, nála ugyanilyen rendszerességű volt a Wines help is. Emiatt is akartam mihamarabb minden ismerősömet, rokonomat átállítani, mert a Winhez már nem értek.

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • dagonya

  aktív tag

  azért hoztam direkt ezt a példát, mert valahol itt még első linuxozós lendületből az volt írva (lusta vagyok kikeresni hol) hogy ma már a linux nem az mint régen, hogy különböző disztrókkal kell vesződni, meg terminálba kalapálni, hanem annyira kezes desktop verziók vannak, hogy aki nem ért hozzá észre se veszi hogy nem windowson van. a "programok is ugyanúgy települnek, csak klikkelsz a weboldalon és voila! next>next".
  kicsit direkt adom elő hülyeként, pusztán azért hogy rávilágítsak mennyire nem így van. ez most kettőből két gép volt, igazából tökmindegy, épp volt egy szabad délelőttünk ezzel bohóckodni. máshol gyönyörően mennek linuxok, például pont teamviewerrel, meg még minden egyéb szarral is. azért is mondom, hogy semmiképp nem konklúzióként vagy általánosításként szánom.

 • ubyegon2

  nagyúr

  Ez pedig igaz, ég és föld a mai desktop Linux meg a régebbi Linuxok, én raktam fel 6 éve Debian Wheezy-t és azóta is folyamatosan követem a fejlődést.

  Kár ezen mélázni, mert akinek egy desktop Linux telepítése megoldhatatlan feladat lenne, mondjuk idős néni, annak pontosan ugyanolyan nehéz lenne bármilyen Windowst is felraknia.

  Linuxból nagyságrendileg több választható élő verzió van és valóban sokkal egyszerűbb progamot telepíteni, ha az fenn van saját tárolóban, mint ugyanezt Windowson lehetett(Winx-et nem ismerem), a külső programok felrakása is elég sok módon történhet, épp tegnap este volt a Kezdő topikban egy Samsung multifunkciós nyomtató driverének a felrakása kérdésként. Itt forrásból kellett telepíteni, ami pár sor terminalból, de a .deb csomagfájlok valóban pár kattintásra feltelepülnek.(forrásból nehézkes kezdőnek telepíteni, ez igaz) - Nekem meg qrva nehézkes volt mindig Windowshoz drivereket vadászgatni és telepítgetni. És rohadt hosszú idő, míg ennek az említett nyomtatónak a driverét felrakni 1 perc, ha tudod, mit hogyan....

  Azzal, hogy kiválasztottál egy még mindig nem ismert verziójú disztrót, amire ha rákérdezel a Kezdő topikban, mondtuk volna, hogy ne a tesztelésre kiadott verziót válaszd.....és kiválasztasz egy Microsoft-os programot, amiből a MS tutira nem csinált az általad telepített disztró verziójára friss kiadást, mivel az nem is végleges kiadás amúgy. Szóval szerinted ezzel valamit bemutattál. OK. :C

  Te megállapítottad, hogy az általad kipróbált valamilyen Linux nem működik jól a Microsoft programmal, Startup kolléga meg Win helyett felrakott egy stabil kiadású Mint-et és meg vannak vele elégedve.

  Te azt akartad bebizonyítani, hogy nem úgy van ám az, Startup azt akarta, hogy legyen egy működőbb oprendszer a Faterja gépén. Látod ebben is jó a Linux, azt kapja mindenki, amit elvár tőle! :D

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Csak mint referencia, a Win7 leváltásához gyenge gépen:

  Van egy régebbi gép, Amd A6-5600K, 4GB ram, 1TB 7200-as HDD. Win7-tel egész normálisan ment, elfogadható 1 perc körüli bootidő mellett. Most le lett frissítve Win10-re, a bootidő így 2 perc lett, ekkor jutott el a Dropbox az "up-to-date" állapotig, aztán még kicsit tekert a hdd. Más program nem volt rajta, ami indulna magától, a korábban használt Avira antivírust is lecseréltem a W10 beépített megoldására.

  A lassúság megoldására vettem bele egy 240-es SSD-t, arra átklónoztam a gépet így 55 másodperc körül van a boot idő.

  Azt szokták mondani, hogy "amin elment a Windows7, azon a 10-is elmegy", ami általában igaz is, csak kérdés, hogy érdemes-e. Persze a fenti gépben a következő szűk keresztmetszet a 4GB ram, de böngészni, skypeolni meg word doksikat szerkeszteni így is megfelelő, ebbe az FM2-es platformba meg már nem feltétlen érdemes több ramot venni...

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • Frawly

  őstag

  A Win10-nél nem csak a bootidő hosszabb, hanem nagyon lemezintenzív OS, kell alá az SSD. A MS ugyan erről hallgat, de HDD-ről kínszenvedés használni, akkor is, ha csúcs i7-i9-Ryzen van a gépben meg 8-32 GB RAM. Ugyanis a HDD lesz a szűk keresztmetszet, csak darálni fog állandóan a rendszer alatt, óriási lagokat okozva, lényegében majdnem teljesen használhatatlan tőle a gép. Ezen egy legolcsóbb, pendrive árában megkapható 120 gigás SATA SSD is rettenet sokat segít, egy normális gépen 10 mp. alá szorítható vele a Win10 bootideje, kikapcsolt Gyorsindítással is.

  Viszont ha SSD van alatta, akkor egy Atom-os vagy egy régi C2D-szintű gépen is elfutkos tűrhető sebességgel a Win10. Tehát ez esetben igaz, hogy azon az SSD-s gépen, amin elment a Win7, azon a Win10 sem fog sokkal rosszabbul futni. Kicsit több RAM kell neki, de nem vészes, +1 giga talán, ha a gépben 4 GB-nál kevesebb RAM volt. A 4 GB ma már eleve minimum, a 8 meg ajánlott.

  Persze a Linux ilyen szempontból is jobb, baromi gyors a boot, nem tekeri állandóan a lemezt. SSD Linux alatt is jól jön, de HDD-ről is elég tűrhetően fut, a modernebb, nem töredező fájlrendszerek és az agresszív kernelcache miatt még az XP-Win7-nél is gördülékenyebbek lesznek a lemezműveletek Linuxon. Egyébként az NTFS már egy elég elavult, nagyon töredező fájlrendszer. Nem is csoda, mert már 27. évét nyomja lefelé, és ugyan fejltesztettek rajta az idők folyamán, adtak hozzá feature-öket, de sebességben, hatékonyságban nem volt fejlődés. És az ReFS sem jobb, mert annak is épp úgy NTFS az alapja. A MS az a mákja, hogy bejöttek az SSD-k, elérhető áron, azokon a fájlrendszerek meg a töredezés nem számítanak, így az elavult szutykuk nyert időbeli haladékot.

  „Az Audacity egy kereszt-emelvény többsávos hangszerkesztő”

 • ubyegon2

  nagyúr

  Linux Mint topik, hasonló történet.
  Abban is hasonló, hogy a kolléga is a megoldást kereste, nem azt akarta bizonyítani, hogy mégsem működik, csak hablatyol itt a sok hülye Linuxos. ;)

  (#509) Frawly

  Minap olvasgattam a WD Blue 3D webshop oldalán a hozzászólásokat, háááát nincs pofám beírni a szerintem egyre gyengébb bootidőmet, tekintve, hogy ha nálam feláll az asztal 6s alatt, akkor az azt jelenti, hogy már nem töltődik még 4-5 valami a háttérben, de ezt ott úgysem hiszem, hogy akarnák érteni. :)

  [ Szerkesztve ]

  محتاط کسان کسان سامنے دروازہ بند کرنے کے لئے نہیں!

 • galocza

  aktív tag

  kiváncsi lennék, mire jutottál volna uezekkel a gépekkel és win7-tel 8).

 • arnyekxxx

  addikt

  Érdekes. Asszony levetett laptopja (fusi esprimo T7300 2GHz laptopproci 3GB ddr2 ram 150GB laptop HDD, a gépet 2009-ben vásároltuk, a proci 2007-ben került piacra) W10LTSBx64 -vel 1 percen belül eljutok oda FullShoutdown után, hogy fut a gitárerősitőszimulátor programom. 12mp mire a gép a bioson átjut és elindul a W betöltése.

  HybridShoutdown után 40mp ugyanez (a bios 12mp-e akkor is megvan).

 • E.Kaufmann

  őstag

  Mondjuk LTSB nem ér :), Win10 home és pro a sok vackával biza sokat tököl még egy friss laptop hdd-jéről is. Most vett valaki ilyet a pink bandától. Nézegettem neki, de tanácsomra visszavitte. 4 óra alatt nem bírt egy teljes updatet lenyomni. Mondjuk HDD is sokféle van. Ötezerhanyas rpm vinyók alapból nem ajánlottak még W7 alá sem, és voltak dinamikus rpm-ű még lassabb változatok is.

  [ Szerkesztve ]

  Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

 • CPT.Pirk

  Jómunkásember

  LOGOUT blog

  Talán ott volt különbség, hogy nem új telepítésű W10 lett, hanem upgrade W7-ről. De utána meg volt csinálva a lemez takarítás és a defrag is. Az egész C meghajtón mindössze 30GB foglalt hely lett a végére, és abban már benne volt minden telepített program is, szóval azt sem lehet mondani, hogy valami meghízott volna.

  Nem tudom, talán az FM2-es APU nem fekszik annyira a W10-nek. Eléggé alkalmazás függő, hogy a Bulldozer architektúra hogyan tetszik neki... Azt se mondhatom, hogy gagyi hdd lett volna a gépben, mert 7200-as fordulatú, 64MB cache-es Seagate Barracuda volt.

  [ Szerkesztve ]

  Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

 • arnyekxxx

  addikt

  ebben valami ócska, hordozható tokból kiszedett (anno az usb része haldoklott) a hdd, nem hinném, hogy különösebben teljesitményre optimlizálták kiskorában.

 • elessar

  csendes tag

  Tanácsot, szakértés kérnék. Rokon konfigja:
  Alaplap: ASUS P8H61-M LX
  CPU: Intel Celeron CPU G530 @ 2.40GHz
  Memória: GOODRAM 4 GB DDR3
  HDD: Seagate Barracuda ST3500320AS 500 GB SATA
  ODD: Optiarc DVD RW SATA
  Táp: HKC SZ420R 420W
  Megnyugtattam, nem kell aggódnia a Win7 hiszti miatt, még egy ideig tudja használni.
  Lenne értelme upgadelni Win8-ra; 8.1-re; 10-re, vagy nagyon döcögős lenne?
  Esetleg SSD-vel, +memóriával bővítve?

 • Szirtimorc

  aktív tag

  8.1-t használok, a 7 stabilabb volt. 4 giga rammal én maradnék a 7-en.

 • #04824576

  törölt tag

  Kezdeném a végével. Egy SSD minden gépbe abszolút megéri. Akármilyen a többi komponens, és akármilyen oprendszer van rajta. Manapság egy ~120Gb-os SSD-t ~6.000 Ft körül vesztegetnek, és észrevehető gyorsulást hoz bármilyen konfigon.
  Úgy kell megcsinálni, hogy az SSD-re megy az oprendszer, meg a telepített programok, játékok, minden mást meg a HDD-n tárol, és akkor lesz elég tárhelye is.

  Attól függetlenül, hogy a Celeronok nagyon nem túl izmosak, a G530-nak el kell bírnia a windows 8.1/10-et. De egyébként igazad van, a windows 7-el sem lesz gondja. Hacsak a Microsoft nem kezd mindenféle felugró ablakokkal bombázni, hogy "mindenképp frissíts, mert már nem támogatjuk", akkor ugyanúgy tudja használni, mint eddig.

  Végül, de nem utolsó sorban, ha a váltás mellett dönt, megpróbálkozhattok egy Linux Mint-el is. Kisebb a gépigénye, mint a windows-oknak, eléggé hasonlít rájuk, hogy a kinézetét bárki megszokja. Gyak. a beállítások menüje még egyszerűbb, mint a windows 10 "csodálatos" gépháza. Előtelepítve van rajta képnézegető, PDF olvasó, zenelejátszó, filmlejátszó, office, és egy wine telepítés után szinte bármilyen windows-os programot ugyanúgy tudsz rajta telepíteni, mint windows-on. Simán duplakatt az exe-re, és elindul a telepítő. A szinte itt azt jelenti, hogy eddig csak néhány olyan program nem indult nálam, amit úgysem fog használni. Már csak azért sem, mert ilyen gyenge gépen windows-on sem mennének.

  Szerk.: Egyébként ha mindent alapértelmezetten hagytok, akkor next -> next -> next módszerrel bárki fel tudja rakni a linuxot, de magát a telepítést/beállítást érdemes olyanra bízni, aki otthon van a linuxokban, hogy finomhangolva is legyen.

  [ Szerkesztve ]

 • E.Kaufmann

  őstag

  Integrált videót használ? Ha igen, akkor nem biztos, hogy előnyös a váltás, szvsz, a következő Haswell generáció integrált videó meghajtója már elég jól össze van hangolva Windows 10-el, de az is el van hanyagolva. Ha van rendes GPU, akkor előre a Windows 10-re, természetesen valamelyik jóárasított licenccel (Sov24, Lisengo, stb), de halkan súgom, ha egy jogtiszta Win7-en elindítasz egy Win10 upgradet, lehet meg fogsz lepődni a licenc státuszon...
  A modern app-ok elég jól kigyomlálhatóak powershell alól, persze külső progik nélkül sosem lesz Windows 7 kinézete, de egy közelítő Enterspájz LTS(B/C) állapotot el lehet érni minimális modern appal, a gépházat is meg lehet szokni, de igazából egyszer belövöd a dolgokat és utána nem is kell bajlódni ezzel. A beépített vírusirtó mellett igazából más vírusirtóval se kell bajlódni, ha a Windows Update rendesen müxik.

  PS: Elvileg ha helyben upgradeled az adott gépet, akkor vissza lehet állni egy hónapig Windows 7-re, tehát lehet próbálkozni (óvatosabbak meg úgy is leklónoznák a meghajtót, frissítés nélkül), de teljes újratelepítéssel gyorsabb szokott lenni konfigtól függően a Windows 10, mint upgrade után.

  Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

 • elessar

  csendes tag

  Tényleg, azt kihagytam, valóban integrált a videó.
  Kösz a segítséget, és nektek is : Szirtimorc és Startup

Hozzászólok Aktív témák