Ma fejezi be karrierjét a Windows 7

Persze a Microsoft operációs rendszerét Pro licenc mellett nem muszáj elhagyni, de aránytalanul sokat kell fizetni a terméktámogatásért.

Eljött az a nap, amitől valószínűleg sok vállalat már előre rettegett, hiszen a Microsoft a mától kezdve lezárja a Windows 7 nevű fejezetet a történelmében. Ez gyakorlatilag az említett operációs rendszer terméktámogatásának a végét jelenti, ugyanakkor nem muszáj még váltani Windows 10-re.

A redmondi óriáscég még az előző évben bejelentette, hogy a Windows 7 Pro licenccel rendelkező számítógépeknél egy, kettő, illetve három éves kiterjesztett támogatást lehet kérni, rendre 50, 100 és 200 dollárért. Természetesen minden összeg gépenként értendő, tehát a cégnek, illetve intézménynek összesíteni kell, hogy mely PC-ken maradnának Windows 7 mellett, és aszerint fizethetnek. Windows Enterprise és Microsoft 365 licenc megléte esetében az egy, két és három évre vonatkozó ESU-terv 25, 50 és 100 dollár. Lényeges kiemelni, hogy ezek a költségek összeadódnak, tehát amennyiben egy ügyfél három éves tervet kér, akkor az első és a második évet is ki kell fizetnie.

A fentiek azért fontosak, mert dacára annak, hogy a Microsoft jó előre lekommunikálta a Windows 7 végét, nagyon sok vállalat ezen az operációs rendszeren ragadt. A Windows 10-re való átállás ugyanis nem feltétlenül egyszerű, mivel elképzelhető, hogy hardveresen is frissíteni a kell számítógépeket, illetve a hálózat tekintetében fel kell készülni a nagyobb terhelésre, ami komoly nehézséget jelenthet. Ilyen szempontból már a redmondiak által kért, terméktámogatásra vonatkozó kiterjesztés költsége is reális lehetőség lehet, még akkor is, ha első olvasatra nagyon soknak hangzik.

Jó esély van egyébként arra, hogy ha valami kritikus problémát találnak a Windows 7-ben, akkor arra még érkezhet javítás, de alapvetően a terméktámogatása lejárta azt jelenti, hogy a Microsoft többet nem fog kiadni általános frissítéseket, illetve biztonsági javításokat a szoftveréhez. A magánszemélyeket ez valószínűleg nem hatja majd meg, még mindig sokan használják a Windows 7-et. A böngészők statisztikái szerint az aktívan internetező felhasználók nagyjából negyede ragadt az említett operációs rendszeren. Bizonyos esetekben nehéz is váltani, mert az adott számítógép egyes komponenseihez nem feltétlenül van Windows 10 alatt is jól működő eszközillesztő, itt persze már viszonylag régi gépekről beszélünk.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés