Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cs1csó
titán
Ezt nem tudtam, mármint, hogy te is már használtan vetted. Mindegy akkor sincs így értelme, csak fogja a port és folyamatosan - ahogy múlik az idő - veszít az értékéből.
Ha vetted mondjuk 60k-ért és soha nem használod akkor 5-10 év múlva kuka de most még 40-50k-ért lehet vinnék.
-
Reggie0
félisten
válasz
-=RelakS=- #284 üzenetére
Emlekeim szerint normal imaxos aron ment.
-
PuMbA
titán
válasz
-=RelakS=- #297 üzenetére
Akkor azt mondom, hogy a TV-ben sportot nézek interpolációval 100fps-en
Ez már megfelelő?
-
nuke7
veterán
ja, kössz...
azért remélem, hogy meg tudok állapodni az eladóval, csak akkor tudtam kiprobálni amikor hozzám ért...
(#295) niof:: szerintem fordítva vitathatatlan, és pofon egyszerű a megoldás, nem kellenek 60fps-es filmek
(#294) PuMbA: ez csúnya dolog, tudod, hogy két különböző dologról van szó, ne mosd össze a kettőt
(#288) -=RelakS=- : ja, igen. a 3D-t szeretem, de a 2D-3D konverziót soha nem használnám / használtam.
(#290) kibergx: nem, szerintem nem jobb, sőt, rosszabb, zavaró.
Ahogy a 3D nem zavar engem, úgy a HFR filmes tartalmak nagyon
(másoknak meg a 3D-től fáj a feje) -
niof
veterán
Na! Megnéztem ezt a háborús 60 FPS-es filmet. Már értem, hogy mi a szappanoperás hatás. De! A kép sokkal fluidabb, jobbak a mozgások, jobb a látvány. A megoldás pedig egyszerű lenne, mint egy pofon. Kell valami szűrő, ami kicsit a mosott hatást visszaállítja, és ennyi. Kár ezen ennyit pörögni. A 60+ fps előnye vitathatatlan a 24-el szemben.
-
-=RelakS=-
veterán
Trú mósön és társai hiányzó információt próbálnak kitalálni meglévő információkból. Eleinte jópofa, de ahogy kezdet megszokni, és meglátni, hogy hol hibázik, egy hányadék lesz az egész.
Nem sokkal ér többet, mint az automata 3D (fura volt, mikor a szereplő arcának az árnyékos oldala vagy fél méterrel hátrébb volt, mint a napsütötte XD ) -
nuke7
veterán
válasz
Ren Hoek #280 üzenetére
fúhhhh, ne is mond... van nálam egy tv amin nem lehet kikapcsolni a tru mósönt... idegbajt kapok tőle, mert egyébként biztos jó, meg szép a képe meg nagy ... de nekem nézhetetlen.
Még sorozatot se nézek rajta, nem hogy rendes filmet
Szóval hiába van 65" tv-m, minden kontentet gépen nézek, mert annyira idegesítő, sőt, néha a fejem is megfájdul tőle (pedig a 3d-t nagyon szeretem)
-
PuMbA
titán
válasz
-=RelakS=- #284 üzenetére
Én úgy emlékszem, hogy ugyanannyi volt, mint egy 3D film, de a 3D filmek is alig drágábbak, mint a 2D-k
-
nuke7
veterán
nem jó ötlet...
-
PuMbA
titán
" Akkor már inkább úgy lehetne, hogy miért gyárt mindenki belső égésü autókat, és alig elektromos autót amikor már arra is van lehetőség? "
Igaz, de már minden autógyártó jelezte, hogy beszáll az elektromos autókba és meg is jelentek legalább 1 modellel, valamint bejelenették, hogy 2025-ra a gyártott autók harmada-fele az lesz
A HFR estén meg bejelentettek 3db filmet, ami a filmek olyan kicsi része, hogy statisztikailag lehet, hogy még az 1%-ot sem éri el. Nem annyira meggyőző, tekintve, hogy a Hobbitot körülbelül akkor adták ki, amikor kidobták a piacra a Tesla Roadstert. Mindent összevetve én nem látom mögötte annyira az intenzitást és a váltani akarást.
"hogy van akinek meg pont a 24p fárasztja a szemét?"
Ez nincs bebizonyítva tudományosan
Ha igaz is, nagyon ritka lehet. 500.000 emberből 1.
-
Kroni1
veterán
Szerintem rossz a hasonlatod, de meg is lett válaszolva. Akkor már inkább úgy lehetne, hogy miért gyárt mindenki belső égésü autókat, és alig elektromos autót amikor már arra is van lehetőség? Mert ez az elterjedt, olcsóbb, ehhez van infrastruktúra, ezt szokták meg az emberek, stb. De nem azért mert ez az egyértelmüen jobb minden felhasználási célra.
Ez itt egy olyan dolog, hogy kit ez kit az zavar jobban, nincs objaktív és egyetemes igazság. Még nincs meg a tökösség csak néhány rendezőben, pont a beidegződés és az ilyen fokú ellenallás miatt. De ha Ang Lee mellett Cameron is jelezte, h így fog forgatni akkor talán megindul valami.
Én azt mondom az akciófilmek igenis többet nyújthatnának hfr-el. Első körben lehet úgy kéne mint a 3D filmeknél, legyen választási opciód a moziban, hogy mit hogy nézel 24p vagy HFR-el. Aztán mikor a nézőszámok beallnak lehet látni, hogy van-e értelme vagy nincs. Én azt mondom, tehát szubjektív véleményem hogy egyértelműen ez a jövő.
Ren Hoek: én elfogadom, ha te jobban szereted a 24p-t, de miért nem lehet elfogadni, hogy van akinek meg pont a 24p fárasztja a szemét? Nekem ha kikapcsolom a Trumotiont fáj a szemem egy film felénél. Amúgy te már láttál jobb TV-n 120Hz-en, azaz 5x24Hz-en interpolált filmet?! Az nem olyan mint a pulldown. Elfogadom ha nem tetszik, de én még mindig jobban szeretem mint a 24p-t, ezért én várom a HFR-t. Nyilván Tarantino filmeknék nem lesz releváns, ő amugy is szándékosan szokta a képminőség rontásával előidézni az oldschool fílinget.
-
Ren Hoek
veterán
Egy Tarantino filmet mondjuk nem tudok elképzelni 120 Hz-en.
Ennél nagyobb megalázását el se tudnám képzelni a filmművészetnek.Igen, ez művészeti döntés. IS.
Olyan mint a festészet és a fotó. Egy festmény sem attól lesz jó, hogy minél fotórealisztikusabb. A digitális fotó már más pl...
Persze aki trúmósönnel néz otthon minden filmet, annak tök mindegy.
Ez egy háború lesz, és veszteségekkel fog járni. Vagy a klasszikusok, vagy az újak... de mindenkinek jó megoldás nem lesz.
-
PuMbA
titán
" Ami most művészeti döntés az a Hobbit volt"
Másképp látjuk a dolgokat, de nem baj
Amióta kint van a Hobbit bárki csinálhatna 48fps-es filmet, mert ma már minden mozi vetítője tud 2K 48fps-t, a legújabbak pedig 2K 120fps-t és 4K 60fps-t. Miért nem döntenek sokan a 48fps mellett, ha van és elérhető? Autós hasonlattal, miért maradnak az Opelnél, amikor van BMW? Objektíven egyértelmű, hogy melyik a jobb.
-
Kroni1
veterán
ripla: Na egyébként ez egy érthető és korrekt vélemény! De ez megint csak annyi, hogy ehhez vagy hozzászoktatva. Hidd el megszoknád, legalábbis én igy gondolom. Csak mi ezen nevelkedtünk ezért még nem nagyon tudjuk hová tenni a dolgot.
PuMbA #252: "A 24fps az egy művészeti döntés" - Na én ezzel sem értek egyet, mintha kb. azt mondanád, a fekete-fehér filmek idején, hogy ez egy művészeti döntés és nem azért nincs szines, mert nincs hozzá technológia, hanem mert a világ összes rendezője annyira művészi. Ami most művészeti döntés az a Hobbit volt, vagy a cikkben szereplő film. Majd eljön az idő amikor a 24p művészeti döntés lesz, de csak akkor ha a filmek 99 %-ban már magasabb FR-el készülnek. Mint pl. néhány Rodriguez/Tarantino esetén a szándékos retrósitás, kép és hanghibák, stb.
-
Kroni1
veterán
"amíg nem volt a TV-kben interpoláció, senkitől sem hallottam, hogy a 24fps darabos és hasonlók."
Hát mert nem beszéltél pl. velem! Én mikor megvettem az egyik első DVD lemezemet és betettem a karácsonyra megvett lejátszónkba vártam a csodát és bár a felbontás valóban emelkedett, de nem akartam hinni a szememnek, hogy még mindig olyan darabos a kép mint VHS-en. (persze akkor még nem tudtam semmit a képkockasebességről de már akkor feltűnt hogy ez igy továbbra is gagyesz. Aztán ahogy elkezdtek terjedni a HD, FHD anyagok, és a saját anyagok ilyen módon történő rögzitése (GoPro, Okostelefonok, egyéb kamerák) a felbontás tett hozzá annyi pluszt, és kezdett annyira moegszokott lenni, hogy moziban mindig csodálkoztam, hogy lehet ilyen szar a képminőség, mintha a méreten kivül más nem számitana.
Az első interpolációs LG TrueMotion TV-mnél először az asszony is csodálkozott, de megszokta már ő is és már fáj a szeme ha máshol máshogy filmezünk. És az LG topicban rengetegen irták anno, hogy végre nem pirosodik és fárad a szemük tévénézés közben, vannak akik számára pont a ez az ami sokkal kevésbé fárasztó a szemnek, nem vagyunk egyformák. Persze az artifactolás nem jó, de egy 24p filmet jobb kadenciahelyesen akár interpolált 120Hz-en nézni szerintem mint 24p-ben, a nativ 120Hz valószinüleg nagyon szokatlan lenne egy darabig sokaknak, de rá lehetne kattanni! Az meg hogy sok helyet foglal, erős gép kell hozzá, stb. ne legyen már ellenérv, moziélménynél csakis a végeredmény számitson. Elfogadom, ha valakinek szokatlan és zavaró, de nekem nagyon bejön, ha valami közelebb van a valósághoz mint a diavetitéshez. A belinkelt katonás részlet is szuper, nekem bejön, hogy több információt látok gyors mozgásnál és nem csak elmosodott pacákat.
A 24p-t szerintem lassan ideje lenne nyugdijazni akciófilmeknél, mert lássuk be, egy mai akciófilm már teljesen más kávéház mint akár egy 20-30 évvel ezelőtti. A 24p kitalálásakori felhozatalt meg nem is emlitem, mert akkoriban még mi volt? Charlie Chaplin bohóckodott a hózentrógerben.. (nem lenézve a munkásságát.)
-
sb
veterán
Ez ugyanolyan irracionális dolog és tök szubjektív.
Mi az, hogy "igazi"?
Dokufilm=igazi. Áldokufilm?
Híradó az M1-en?
Avatar=nem igazi. De mondjuk egy Argo akció vagy bármi, ami hiteles/valós történet?
Sport=igazi. Pankráció?Ez ugyanúgy ízlés kérdése. A filmekben is azért van egy tonna cgi, hogy "igazi" legyen. A színészeknek is ez a dolguk, hogy elhidd: ő a szereplő és nem egy színész. A rendezőnek/díszletnek, mindenkinek szintén ugyanez a szerepe, atmoszférát teremt, logikai buktatókat szed ki, korhű díszlet, stb... hogy elhidd. Sőt, beleéld magad. Mintha ott lennél.
De nem igazi... -
PuMbA
titán
"Tök szubjektív dolog ebben a formában és semmi racionalitás nincs mögötte."
Nálam azért van. Ami igazi, azt szeretem sok fps-sel nézni, ami pedig nem azt kevéssel. Ez lehet, hogy változni fog, ha jön a mozikba a 120fps, de ahhoz csinálniuk kell egy olyan jó filmet, amiben annyira figyelnek a részletekre, hogy nem rontja el számomra a HFR a hitelességet és illik hozzá a HFR. Dokufilm, híradó, sportok, koncertek, természetfilmekre szerintem mehet a 120 fps akármikor.
-
sb
veterán
válasz
Interceptor #66 üzenetére
(#65) Reggie0: Értem, hogy a gyors mozgásoknál is jobban lehet majd követni a képet, de ha szappanopera a hatás az miért is jó? Gondolom kitalálnak valami filtert erre is. Amúgy ez olyan mint amikor 60fps-es videót nézel you tube-on egy ingame jelenetről, teljesen műanyag lesz a hatás, miközben valós időben renderelve a gépeden a 60fps teljesen rendben van. Talán így sikerül megérteni mire gondolok.
Ez a legjobb leírás volt azon felül mikor kifejtette valaki, hogy tartalomfüggő, hogy a 60 vagy 24 fps jó-e.
Ebből látszik tökéletesen, hogy ez fejben dől el, ha csak annyit tudunk mondani, hogy más fps-sel jó nézni James Bondot, Hupikék Törpikéket, Híradót meg F1-et. Tök szubjektív dolog ebben a formában és semmi racionalitás nincs mögötte.Ahogy a renderelt és youtube-on lejátszott renderelt videó is tökéletesen ugyanaz (tömörítési hibáktól most tekintsünk el). Ugyanaz a képfolyam jön át, ha ugyanaz az fsp akkor tökéletesen egyező eredményt kell kapnunk.
Avagy ahogy schawo írta:
Így jár, aki túl sok trash realityt néz a tévében. Összekapcsolódik a fejében a két tök független paraméter: az fps és a tartalom. A többiek csak élvezik a magas fpst a megfelelő tartalommal.@BiP
2/B variáció. Filmnél 24, minden más HFR.
És ha a film dokumentumfilm? Gyors akció van benne? Vagy sport? -
Cs1csó
titán
válasz
-=RelakS=- #262 üzenetére
ÁLLJ!
A FILMET, filmnézést és a JÁTÉKOT NE keverjük össze, játéknál a 240Hz is okés. 24, 25, 30 fps? Filmeknél király, játékoknál miért nem?
-
PuMbA
titán
Persze, nem véletlenül néztem meg 48fps-ben a Hobbitot is és meg fogom nézni a 120fps-es akármi legyen a címe, ha Magyarországon lesz moziba, minimum 4 év múlva
Én nem zárok ki semmit. Azt már viszont túlzásnak tartom, hogy nem néznek az emberek 24fps-t, mert az olyan "elviselhetetlen". Az életben vannak ötmilliószor elviselhetetlenebb dolgok.
(#260) csicso82: ?
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
arnyekxxx #238 üzenetére
"Ahogy mobilon is sokan néznek mindenféle mozgóépeket és ha elég közelre tartjuk a mobilkijelző is kitakarja a mozivásznat is, de azért mégse ugyanaz."
5-6"-on szörnyű.
8"-on sem néznék meg egy filmet
10,8"-on viszont meglepően jó és kényelmesHuawei Mediapad M5 10.8-on csodálkoztam rá erre
-
Joshi
titán
Minél komolyabb tévék vannak, annál inkább látni a hiányosságokat. A 24p önmagában nem lenne gond, de svenkeléskor borzasztóan szaggat főleg világos háttérnél. De ugye a felbontás növelésével és a mozgalmas akciójelenetekkel is előjött a kevés képkocka hátránya. Egyébként nem véletlenül vannak próbálkozások ezen a téren.
-
PuMbA
titán
válasz
kreestuff #249 üzenetére
"Otthon nem gond, mert a tv-m 60 hz-re konvertál"
Épp ez ellen szólaltak fel nem rég rendezők, hogy úgy nézik otthon az emberek a TV-n a filmeket, ahogy ők nem csinálták meg a filmet és nem akarják, hogy úgy nézzék és hogy miért van alapértelmezetten bekapcsolva az interpoláció a TV-ken
A 24fps az egy művészeti döntés és szerintem erre nem gondolnak a legtöbben. Ez olyan, mint ha elmennél megnézni egy festményt egy múzeumba és mivel nem tetszik, odamennél egy ecsettel és átrajzolnád. Ha mindenki a saját maga ízlésére akarja formálni a művészetet, akkor az nem valami jó, mert az ember nem fog látni mást, csak a saját ízlését mindenben és emiatt kevésbé lesz nyitott, befogadóbb más dolgokra. Ez már ilyen pszichológiai szint, szóval nem is mennék tovább.
-
Joshi
titán
Még mindig nem nézek le senkit, nem tudom honnan szeded ezt.
A 4K HDR-nek komoly feltételei vannak. Azt nem mondom hogy egy 34"-os monitor ne felelne meg a követelménynek, de ahogy már írtam az gamereknek lett kifejlesztve nem házi-mozisoknak. Más a felhasználási terület. Persze értem én hogy azon is lehet filmet nézni, de nem lehet "mozizni". Ahogy egy 65"-os tévé is kicsi ha azt nézzük.A Házi-mozi topikok azért szólnak a hangról, mert egy filmélményhez a JÓ hangzás ~70%-ban járul hozzá.
-
BiP
nagyúr
Persze, ma már mindenen lehet filmezni. De akkor is felesleges olyanokkal dobálózni, hogy ha csak egy 34" 21:9-es monitoron nézed, akkor akár nézhetnéd mobilról is.
Nyilván egy monitor nem hozza ugyanazt a szintet, mint egy jól összerakott házimozi, de felesleges lenézni, meg a mobillal egy kalap alá venni.
És ha már úgyis arról beszélünk, hogy minek mi az értelme, minek van értelme, akkor lássuk be, hogy adott szituációban (pl. este nem akar mást zavarni) lehet létjogosultsága monitorról megnézni egy filmet. És ezért még az ördöggel sem kell lepaktálni.Vagy akinek nincs házimozi, az ne is akarjon filmeket nézni? Ne akarjon 4K és/vagy HDR és/vagy HFR anyagokat nézni? Vagy monitoron nézve ne is merje élvezni, jól érezni magát, mert az nem "mozi-feeling" ?
(#247) Joshi: Miért van ez a megkülönböztetés? Hogy az adott házimozi topikban hang a téma, de a kép meg külön van kezelve? Objektíve kérdezem.
-
kreestuff
csendes tag
Így igaz. 24 fps a legalja... Min 60 fps-nek kellene lennie minden filmnek. Gondolom nem csak én veszem észre, hogy a mozikban mintha szaggatna a film néha. Otthon nem gond, mert a tv-m 60 hz-re konvertál, meg pc-n is van hozzá progi. Szerintem inkább ebbe az irányba kellene elmenni és nem a 8k felé.
-
Joshi
titán
A haladóban Audiofil és High-End témák vannak, vagyis általában arról diskurálnak. A belépő szint is a minőségi mozizást képviseli, habár ezekben a topikokban elsősorban a hangzásról van szó. A képi megjelenítés már tévé gyártó specifikus téma. Minden tévé a saját topikjában kibeszélendő.
-
Cs1csó
titán
A Házimozi belépő szinten topik is el van fertőződve az ilyen MAXIMALISTA hozzáállással pedig arra ott lenne a haladó.
-
Joshi
titán
Nem mondtam ilyet, de semmi értelme ~40"-os 8bites paneles tévén 4K HDR filmet nézni. Aki látott már minőségi tévén ilyen anyagot az tudja miről beszélek.
Mivel utólag szerkesztetted a hsz-ed.
"De azokat viszont, akik ilyen lenézően vélekednek másokról, azokat viszont nem tudom tisztelni, tök mindegy, milyen tudás vagy cucc van a birtokában."
Nem tudom hol személyeskedtem már bocs. Én a technikai adatokkal érveltem, nagyjából minek mi az értelme. Mivel vannak nagyon magas felbontású kompakt kijelző készülékek is (telefon, tablet), így azokon is lehet filmet nézni. Miért ne lehetne? De a Házi-mozi mint fogalom az ennél jóval többet jelent. És most nem feltétlenül kell sok-sok milliós cuccokra gondolni. -
BiP
nagyúr
Tehát aki nem projektoron meg milliós hangcuccon nézi, az csak is SD-n egérmozizik. Semmi normális köztes állapot, fekete-fehér gondolkodás.Mindig is tiszteltem azokat, akik értenek a házimozihoz, főleg azokat, akiknek van elég elhivatottságuk, hogy meg is csinálják, meg ennyit rá is fordítsanak. (pedig én magam sosem költenék ennyit egy cuccra, kisgyerekek mellett értelmetlen is).
De azokat viszont, akik ilyen lenézően vélekednek másokról, azokat viszont nem tudom tisztelni, tök mindegy, milyen tudás vagy cucc van a birtokában. Az ilyen az pukkadjon meg vele. -
Joshi
titán
válasz
Dragon3000 #237 üzenetére
Nem ártana elolvasni hogy milyen témához írod a véleményedet.
Jönnek 4K-s 120 fps-es HFR filmek Hollywoodban
Nem hinném hogy érdekli ez a téma azokat, akik egérmozin néznek filmeket. Gondolom ők simán letöltik az SD verziós releaseket. -
duke
aktív tag
Engem is mindig zavart a 24 fps lassusaga. Gyakorlatilag unatkozni lehet ket kepkocka kozott.
Gondolom azert maradt igy, mert egyszerubb olcsobb trukkoket lehet csinalni. Eleg csak kicsit razni a kamerat, es az elmosodas miatt ugysem latszik semmi sem. 60 vagy 120 kepkockanal kenytelenek igenyesebben kivitelezni a jeleneteket. -
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #235 üzenetére
Szóval minden további nélkül levetíthető lehet egy film 24, 48, 60 és 120 fps-el is közel vagy teljesen kompromisszummentesen, tehát aki 24Hz-et akar, az továbbra is megkaphatja.
Nem igazan, ezt kb. amikor a raw-bol konvertalnak kepet akkor kell megejteni (nyilvan filmtrukk jelleggel kesobb is lehet, ahogy 3d-t is csinalnak 2d kepbol), tehat ha tobb framerate-en akarnak vetiteni valamit, akkor abbol tobb mastert kell csinalni. Meg persze ugy kell forgatni is, hogy ezt figyelembe vegyek. Ugyhogy automatikusan ha egy film 120 fps vetitesre keszul nem lehet 24-gyel is vetiteni. De szerintem meg egy ideig nem fognak olyat csinalni, aminek nem csinalnak 24-es verziojat, mar 48-nal is kb. 10-zel elosztjak a bevetelt, 120-nal meg 10000-rel, szoval csak akinek kidobni valo penze van az nem csinal 24-es verziot.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Dragon3000 #237 üzenetére
Ha azt nézem, hogy nagyon sok helyen csak 32 colos tv van
nem is nevezhető filmélménynek egy olyanon megnézni bármit is. Ahogy mobilon is sokan néznek mindenféle mozgóépeket és ha elég közelre tartjuk a mobilkijelző is kitakarja a mozivásznat is, de azért mégse ugyanaz.
-
Dragon3000
nagyúr
Akkor egy utolsó válasz. Először a monitoron való film nézést kritizáltad, pedig van 49 colos monitor is. Miután már lett írva, hogy 34 col 21:9 képarány, egyből átváltozott nálad a film nézés mozizásra. Ha azt nézem, hogy nagyon sok helyen csak 32 colos tv van, akkor mi a gondod a 34 colos monitoron való film nézéssel?
-
Na, hurrá, megjöttek a high end házimozi hittéritők. Csak erre vártunk, a topik zárható.
-
ZnVjaw0K
tag
Igen, pont ezt szeretném kipróbálni, hogy ez a szünet a valóságban mennyire zavaró. (pl 180 és 270 fok mellett) Hogy ha esetleg 48fps-el forgatják, akkor mindenféle varázslat nélkül 24-re konvertálva mennyire nézhető.
De ezek szerint akkor van már gyakorlatban is használt megoldás a különböző framerate-eken történő "hibátlan" visszajátszásra. Szóval minden további nélkül levetíthető lehet egy film 24, 48, 60 és 120 fps-el is közel vagy teljesen kompromisszummentesen, tehát aki 24Hz-et akar, az továbbra is megkaphatja.(#230) Joshi:
Szerintem mindenki érti, hogy miről van szó. Te próbáld meg megérteni azt, hogy nem csak High-end létezik a világon, máshogy is meg lehet nézni egy filmet. Sőt, az emberek többsége máshogy nézi, változatos okokból. De ne érezd, magad megkövezve! Nézd úgy ahogy akarod! Arról itt senki nem tehet, hogy a tévéd nem tud 48Hz-et lejátszani. -
törölt tag
Tudtommal a tavalyi LG OLED tudja ezt, viszont HDMI 2.1 az nincs benne. Szép volt LG. 🤦🏻♂️
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #227 üzenetére
Szoval a kepkocka atlagolas. Eloszor is 24 es 48 fps-nel kb. 180 fokos shuttert hasznalnak. Tehat ha a 48 ket egymas utan kovetkezo kepet osszeatlagolod akkor lesz egy szunet az idoben, tehat ez igy nem mukodik. Ezert nem is ilyet csinalnak, hanem (es de erdekes, pont kapcsolodik a temahoz) azt talaltak ki mar regen, de par eve alkalmasak ra a kamerak is, hogy 120 fps-sel forgatnak full open shutterrel, es igy viszont az egymas utan kovetkezo kepkockak idoben is illeszkednek. Tehat ha 60 fps-t szeretnel belole 180 fokos shutterrel, akkor minden masodik kepkockat veszed, ha 24 fps-t 144-gyel akkor egymas utani 5 framebol 2-t atlagolsz ossze, ha 216-tal akkor 3-at, ha meg kozotte, akkor interpolalsz stb. Nyilvan atlagolni itt is light linearban kell.
-
Joshi
titán
A High-End házi-mozi jobb minőséget képvisel mint a mozi, csak hogy értsétek miről van szó. Persze a minőségi házi-mozi komoly pénzbe kerül. Itt egy vetítő és egy hangrendszer az alapokhoz, már csak spórolni kell.
-
Joshi
titán
válasz
Dragon3000 #226 üzenetére
Jönnek 4K-s 120 fps-es HFR filmek Hollywoodban
Ez neked mit jelent? Az hogy monitor? Szerintem nem én vagyok a beteg, de még az is lehet hogy akkorát változott a világ hogy mégis. -
ZnVjaw0K
tag
Tehát sötét háttér, világos objektum. Szerintem mindegy, de talán tényleg kellemesebb látvány. Ok.
Háttérben minta. Tök jó ötlet. Én az állóképeket szántam viszonyítási pontnak, de ez tényleg jobb.
A gammával vasárnap kipróbálom.
Hogy mire akarom, használni? Eredetileg saját célra készült, a különböző képkockaszámok mozgásmegjelenítésének összehasonlítására. (Nemrég dobtam össze egy hirtelen ötlettől vezérelve. Csináltam forgó pálcákat is meg egyéb mozgásokat, de szerintem ez mutatta ki legmeggyőzőbben a különbséget.) Azóta pedig a kétkedőknek megmutatni, hogy 24fps fölött is van élet.
Erre a célra jelenlegi formájukban is megfelelnek. Sőt, úgy gondolom, hogy még kevésbé is mutatja szaggatottnak 24fps-en a mozgást, mint 180fokon és/vagy gammával, szóval egyáltalán nem mondható részrehajlónak. (Bár a gammát még nem próbáltam, csak soft shuttert.)
Viszont a 48->24 képkocka átlagolós teszthez tényleg jobb lesz egy valósághűbb videó. Azt pedig azért akarom összedobni hogy ne csak a levegőbe beszéljek a hasamra ütve amikor azt mondom, hogy nyugodtan le lehet konvertálni 24-re, hanem be is tudjam mutatni. Itt is szóba került, szerintem más is kíváncsi rá. Az is lehet, hogy a saját álláspontomat fogom megdönteni vele. Nekem az is megfelelne amúgy, ha találnék rá példát a neten, de ha nincs, akkor csinálok. Mindenesetre baj nem lehet belőle. A geometria meg szándékosan egyszerű. Ez egy edge case-t mutat be. Minden másra ott vannak a valós tesztvideók. Szerintem ilyen is kell.(#222) Joshi:
Szerintem azt jelenti, hogy az ember elmegy a moziba.
De talán nem is kell megérteni, hogy mit jelent. Elég lenne élvezni is. -
Joshi
titán
válasz
Dragon3000 #224 üzenetére
"de azért még írjál hülyeségeket, mert szerinted úgy van."
Igen úgy gondolom ahogy leírtam, és egyáltalán nem érzem hülyeségnek amiket írtam.Ha szerinted és mások szerint is teljesen normális ha monitoron mozizunk, akkor nekem itt nincs helyem. Lehet hogy én keverem a mozi fogalmát.
ui.: a 144Hz-es monitorokat PC játékokra fejlesztették ki, merő véletlen hogy egy soha ki nem adott Hobbit 48fps film képkockája 3x-os sebességgel pont 144fps-re jön ki. De lehet hogy csak összeesküvés elméletet látok az egészben.
-
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #186 üzenetére
Elso testnek:
https://www10.zippyshare.com/v/5aOlR1Ja/file.htmlMint lathato a hatter sotet, az ojjektum vilagos, a hettarben van minta, hogy lehessen mihez viszonyitani. A motion blur light linearban van szamolva es a kep utana 2.4-es gammara konvertalva, igy egesz mas a szelen az atmenet karakterisztikaja. Lehetne bonyolultabb is, de ahhoz, hogy jelentosen realisztikusabb legyen ahhoz nem ilyen geometriai alakzat kene a kepre. Ugye az egyik kor 60 fps-sel megy motion blur nelkul, a masik 30-cal motion blurrel, 180 fokos shutter angle-t szimulalva, ami egy tipikus ertek filmeknel. En ilyenekkel kiserleteznek, nem tudom pontosan mire akarod hasznalni, szerintem a lenyeges reszek a sotet hatter, vilagos ojjektum, minta a hatterben es a linearban szamolt motion blur de viewing space-be konvertalt eredmeny.
-
ZnVjaw0K
tag
"az LCD önmagában alkalmatlan a feladatra"
Az a Sony TV nem LCD véletlenül?Mert monitort kizárólag gurulós székből lehet nézni, ugye?
"legalább annyira fontos a hangzás."
Mi köze a hangzáshoz a monitornak?Nem semmi egy figura vagy
Tehát ha nekem van 144Hz monitorom, rendes hangrendszer és nem gurulós székből nézem, akkor megengeded, hogy komolyan gondoljam a "mozizást"?
Pofám leszakad b+
-
Reggie0
félisten
Hat ez nagyon nem igy van, mivel a pixelek savszelessege nagyobb, igy nagyobb a zaj is, ugyanis az a frekvencia negyzetgyokevel no. A szenzoron kivul az erosito aramkorok zaja is nagyobb nagyobb frekvenciatartomanyban. A sotetaram es ellenallasok zaja csokkentheto csak interpolacioval.
Alaptetel, hogy a szenzorbol a leheto legkisebb savszelesegu adja a legjobb jel-zaj viszonyt, nagyobb elektronikus szures mellett sem hozza ugyan azt a szintet.
-
Joshi
titán
válasz
ZnVjaw0K #214 üzenetére
Nézd, jelenleg is egy Sony 43xf8505 tévén olvasom amit írsz nagyjából fél méterről nézve. Viszont eszembe nem jutna gurulós székből filmet nézni. Az egy dolog hogy az LCD önmagában alkalmatlan a feladatra, de ebbe most ne menjünk bele. Az igazi egy projektor lenne, de ott nincs HDR és igazán jó színvisszaadás. Viszont a mozi nem csak a képről szól sőt, legalább annyira fontos a hangzás. Szerintem ezt ne itt vitassuk meg, aki komolyan gondolja a mozizást az nem monitoron teszi azt. Ennyi.
Ja és nagyon keveseknek van 3-500k 144Hz-es monitorja, csak hogy méginkább helyre tegyük a dolgokat.
-
BiP
nagyúr
34" 21:9 az aztán ugyanaz, mint a mobil - filmnézés szempontjából. Szerintem inkább a ló túloldala.
Mert oké, hogy nem 100" projektor, de mégis egy használható méret, ha pl. alvó gyerekek mellett kompromisszumot kell hozni.
Nekem mondjuk nincs se tévém, se projektorom, csak 32" 4K monitor. Én ezen "igénytelenkedek" filmnézés címszóval, mert nincs más. (és amíg kicsik a gyerekek, nem is lesz) -
ZnVjaw0K
tag
"HTPC az nem asztali lejátszó"
A 195-ösz hozzászólásodban szerepel először a topicban az "asztali" szó.
"Egyébként lejátszó sincs" -szó szerint idéztem. Kell még ragozni?"Ennyi erővel mobiltelón is nézhetnél filmet" - hamis dilemma.
Egy jó monitor igencsak messze van egy mobiltelótól sok szempontból.
Sőt, egy monitor is ki tudja tölteni ugyanannyira a látómeződet, mint egy mozivászon.
Örülök hogy megmondod, hogy min, hogyan és mikor KELL nézni egy filmet, de hadd döntse ezt el mindenki maga! -
Cs1csó
titán
válasz
Dragon3000 #208 üzenetére
Miért kell közelebb ülni? van 3-6 méter hosszú kábellel szerelt vagy akár vezeték nélküli megoldás is. Amúgy egy FHD 2m képátlós vászonhoz nem is kell túl messze ülni 2-3 méter elég.
-
válasz
Ren Hoek #178 üzenetére
Ezt amúgy sokan elfelejtik, hogy 24p-ben felvett anyag jelentősen több fényt tud rögzíteni, mint a 48p vagy a 120p-ről nem is beszélve!
Nem, ez nem igaz. A két kép összesen pontosan egyforma mennyiségű fényt gyűjt be. Egy képkockán ugyan több a zaj, viszont ezek összegzéséből kapott interpolált képen a zaj is pont ugyanúgy csökken. Persze elméletben. A valóság minden irányban tévedhet. Minden irányban. -
törölt tag
válasz
Dragon3000 #208 üzenetére
Valóban úgy értettem, hogy teljes általánosságban írtad a #198-at.
De hosszabbító, vagy vezték nélküli fejhallgató nem segítene nálad is? Valamelyik Sennheiser RS például. Vagy annyira nem érdekes számodra a dolog?
-
Reggie0
félisten
Nem csak a cellulozzal akartak sporolni, hanem a mechanikaval is es az elettartamot javitani. A filmszallagot is kimelni kell, hogy sokszor le lehessen jatszani, barmilyen gyorsulassal rangatni nem lehet. Minel nagyobb a framerate annal elobb elszakad.
Egyszeruen a 24p egy nagyon eros kompromisszum volt, amire mar nincs szukseg. Mindossze csak egy elavult megszokas, ami az ezen nosztalgiazo generacioval ki fog halni es vegre lehet jobb minosegu filmeket nezni. Amugy kb. ugyan ilyen a mesterseges szemcsezes, amivel sikerul "filmes", amugy hanyadek, hatast elerni.
-
törölt tag
válasz
Dragon3000 #198 üzenetére
"Későn, amikor már nem lehet használni a hangfalakat, akkor értelmetlen a projektort használni."
Mi az összefüggés a kettő közt? A nagy képnek akkor is megmarad minden értelme, ha a hanghoz night mode-ot kapcsol, vagy fejhallgatót (praktikusan akár vezeték nélkülit) használ az ember.
-
bozont
veterán
Végre.
Mondjuk már annak is örülnék ha 1080p/60 és 4k/60 lenne az általános. Nagy előrelépés lenne. A 120fps talán még korai, ott már gondolom hatalmasat nőne a tárhely és sávszélességigény.
-
Joshi
titán
válasz
Dragon3000 #198 üzenetére
Ok, de az már nem mozizás, arra jó egy mobil teló is vagy egy tablet. De mondok jobbat, inkább ne nézd meg a filmet este amikor másokat zavarsz, hanem halaszd el a filmnézést egy olyan napra amikor élvezheted a mozi feelinget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Befutott a Wear OS 6 fejlesztői verziója
- Riasztó topik
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Politika
- Ukrajnai háború
- PlayStation 5
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!)
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
- BANKMENTES , KAMATMENTES részletfizetés ACER PREDATOR HELIOS 18
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest