Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
ZnVjaw0K #322 üzenetére
Igen, én ez alapján a logika alapján hasonlítottam volna össze a kettőt
Értelemszerűen a 24fps így mozgás közben élesebbnek hat, mint a 48fps-ről visszakonvertált, viszont így a 48fps nem szükségtelenül élesebb a 24fps-hez képest.Az eredmény amúgy tuti összehasonlíthatóbb, ha a képidő 75%-an kap fényt a film, mint ha csak 25%-ban, mert így a motion blur is elég csenevész.
(#332) ZnVjaw0K
Igen, a gödöllői moziban 6-szor ismétlődik a kép, illetve 3D esetén 3-szor szemenként, és nem tűnik fel.
Őszintén szólva, amióta nem filmről megy a lejátszás, azóta szerintem értelmét vesztette 72-szer villantani a fényt, mivel nincs film továbbítás, amit feltétlenül ki kell takarni. -
-=RelakS=-
veterán
válasz
ZnVjaw0K #316 üzenetére
Én az alábbi táblázatból inkább azt látom, hogy amíg az első esetben 5 egység ideig kap fényt a 24fps-es film, addig 2 egységnyi ideig a 48fps-es film. a másik négynél ez 6-4, 7-6, 8-8 arány.
Szóval eleve nem értem, hogy miért így csináltad meg, mi mögötte a logika
Ha jól megnézed, így 48fps esetén jóval kevesebb fénnyel is kellene dolgozni.
Bár lehet, hogy arra gondoltál, hogy 48fps esetén egyszerűen csak elveszel egy adagot a 24fps intervallumából (annyit, amennyi kiesik a 24fps teljes képkocka idjéből), de ez így nekem akkor is fura.
Majd jön a szakértőnk, és megmondja(nem jegyeztem meg a nevét)
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
ZnVjaw0K #310 üzenetére
Ha a fokok azt jelentik, hogy egy képkocka elkészítése alatt hány fokot forogna egy retesz, vagy mi, akkor nem értem, hogy a nagyobb sebességet miért rendre kisebb záridővel csináltad, mint a kisebbet. Gondolom, a retesz is kétszer gyorsabban forogna 48fps-nél, ergo ugyanaz kéne legyen ez a szám, egyedül másodpercben kifejezve fele akkora.
Csak az tűnt fel, hogy a 48fps-es kép nem kétszer élesebb, mint a 24fps, hanem sokkal élesebb.
Megjegyzem, számomra mozgás közben az összes pont ugyanannyira idegesítő, szóval az egyes képek átlagolása 24fps-re tuti frankón megfelel, kb bármilyen módszerrel
-
ZnVjaw0K
tag
válasz
ZnVjaw0K #117 üzenetére
Mindegyik példán felül van 2 db 48fps képkocka összeátlagolva és 24Hz-en megjelenítve,
alul pedig összehasonlításképpen 1 db 24 fps képkocka(az első 48-as képkocka kezdetétől a második végéig exponálva).2x48fps 90° - 24 fps 225°:
1, 2, 3
2x48fps 180° - 24 fps 270°:
1, 2, 3
2x48fps 270° - 24 fps 315°:
1, 2, 3
2x48fps 360° - 24 fps 360°:
1, 2, 3Minden sorban:
Az első: teljesen lineáris, gamma nélkül.
A második: light linear-ban átlagolva, display space-ben megjelenítve.
A harmadik: light linear-ban készült képkockák display space-ben átlagolva. -
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #235 üzenetére
Szóval minden további nélkül levetíthető lehet egy film 24, 48, 60 és 120 fps-el is közel vagy teljesen kompromisszummentesen, tehát aki 24Hz-et akar, az továbbra is megkaphatja.
Nem igazan, ezt kb. amikor a raw-bol konvertalnak kepet akkor kell megejteni (nyilvan filmtrukk jelleggel kesobb is lehet, ahogy 3d-t is csinalnak 2d kepbol), tehat ha tobb framerate-en akarnak vetiteni valamit, akkor abbol tobb mastert kell csinalni. Meg persze ugy kell forgatni is, hogy ezt figyelembe vegyek. Ugyhogy automatikusan ha egy film 120 fps vetitesre keszul nem lehet 24-gyel is vetiteni. De szerintem meg egy ideig nem fognak olyat csinalni, aminek nem csinalnak 24-es verziojat, mar 48-nal is kb. 10-zel elosztjak a bevetelt, 120-nal meg 10000-rel, szoval csak akinek kidobni valo penze van az nem csinal 24-es verziot.
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #227 üzenetére
Szoval a kepkocka atlagolas. Eloszor is 24 es 48 fps-nel kb. 180 fokos shuttert hasznalnak. Tehat ha a 48 ket egymas utan kovetkezo kepet osszeatlagolod akkor lesz egy szunet az idoben, tehat ez igy nem mukodik. Ezert nem is ilyet csinalnak, hanem (es de erdekes, pont kapcsolodik a temahoz) azt talaltak ki mar regen, de par eve alkalmasak ra a kamerak is, hogy 120 fps-sel forgatnak full open shutterrel, es igy viszont az egymas utan kovetkezo kepkockak idoben is illeszkednek. Tehat ha 60 fps-t szeretnel belole 180 fokos shutterrel, akkor minden masodik kepkockat veszed, ha 24 fps-t 144-gyel akkor egymas utani 5 framebol 2-t atlagolsz ossze, ha 216-tal akkor 3-at, ha meg kozotte, akkor interpolalsz stb. Nyilvan atlagolni itt is light linearban kell.
-
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #186 üzenetére
Elso testnek:
https://www10.zippyshare.com/v/5aOlR1Ja/file.htmlMint lathato a hatter sotet, az ojjektum vilagos, a hettarben van minta, hogy lehessen mihez viszonyitani. A motion blur light linearban van szamolva es a kep utana 2.4-es gammara konvertalva, igy egesz mas a szelen az atmenet karakterisztikaja. Lehetne bonyolultabb is, de ahhoz, hogy jelentosen realisztikusabb legyen ahhoz nem ilyen geometriai alakzat kene a kepre. Ugye az egyik kor 60 fps-sel megy motion blur nelkul, a masik 30-cal motion blurrel, 180 fokos shutter angle-t szimulalva, ami egy tipikus ertek filmeknel. En ilyenekkel kiserleteznek, nem tudom pontosan mire akarod hasznalni, szerintem a lenyeges reszek a sotet hatter, vilagos ojjektum, minta a hatterben es a linearban szamolt motion blur de viewing space-be konvertalt eredmeny.
-
Joshi
titán
válasz
ZnVjaw0K #214 üzenetére
Nézd, jelenleg is egy Sony 43xf8505 tévén olvasom amit írsz nagyjából fél méterről nézve. Viszont eszembe nem jutna gurulós székből filmet nézni. Az egy dolog hogy az LCD önmagában alkalmatlan a feladatra, de ebbe most ne menjünk bele. Az igazi egy projektor lenne, de ott nincs HDR és igazán jó színvisszaadás. Viszont a mozi nem csak a képről szól sőt, legalább annyira fontos a hangzás. Szerintem ezt ne itt vitassuk meg, aki komolyan gondolja a mozizást az nem monitoron teszi azt. Ennyi.
Ja és nagyon keveseknek van 3-500k 144Hz-es monitorja, csak hogy méginkább helyre tegyük a dolgokat.
-
-=RelakS=-
veterán
válasz
ZnVjaw0K #186 üzenetére
Na igen, ideális esetben két átlagolt 48fps kocka = 24fps kocka.
Ezért is mondom én is, hogy nem képeldobással kell kisebb képkockasebességet csinálni.
A gond ott van, hogy a két kép közötti váltásnál van egy kis időkiesés, ami miatt szellemképes lesz a kép pl egy pásztázásnál. Amíg közel egy képkockányi ideig tart a fényképezés, addig ez nem gond, viszont ha valami nagyon rövid zársebességgel vennék fel az anyagot, ott már feltűnne.
Ez utóbbira viszont csak gondolnának az alkotók, ráadásul ha 120fps-ről tolják le 24-re, ami azért már 5 kockából 1, ott már ez sem játszik annyira. -
Yany
addikt
válasz
ZnVjaw0K #186 üzenetére
Egyébként szerintem a filmek rögzítésénél nem állja meg az a teória a helyét, hogy egy képkocka shutter időtartama egyezik egy képkocka lejátszásának megfelelő időtartammal. Vagyis attól, hogy 24 fps-ben megy egy film, az nem jelenti azt, hogy 1/24 sec lesz a shutter speed. Azt látjuk a legfolyamatosabbnak valószínűleg egy 24 fps-es lejátszáskor, de megfigyelhető most is egy 24 fps-es filmanyag esetén is a váltakozó shutter speed. Pl. a Ryan közlegény megmentésénél ez még szándékos hatáskeltés is volt. A partraszálláskor szándékosan extrém rövid záridővel mentek a képkockák, hogy mintegy fényképalbum égjen a tekintetekbe az a sok szörnyű jelenet.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
ZnVjaw0K #117 üzenetére
Két 20 ms-ig megvilágított (48p) átlagolása NEM ugyan az mintha 40 ms-ig lenne exponálva a képkocka!
Ha a zár 40 ms-ig nyitva van akkor több fény jut a képkockára, ezáltal a mozgás viszont elmosottabb lesz.
Ezt amúgy sokan elfelejtik, hogy 24p-ben felvett anyag jelentősen több fényt tud rögzíteni, mint a 48p vagy a 120p-ről nem is beszélve!
Sokat fejlődtek a kamerák és magas ISO mellett is képes ma már kisebb zajszint mellett képet rögzíteni a digitális mozitechnika... de sötétebb jeleneteknél, természetes fénynél stb, még mindig probléma lehet.
Vagy agyon kell világítani a jelenetet mesterséges fénnyel.Javít a szappangányoláson amúgy ha 24p-vel játszod le, de minden bizonnyal a blur hiányozni fog. Ezt mesterségesen beletaknyolni újabb artefakt sajnos.
BTW amit írtam, szerencsétlenül fogalmaztam. Ez alap neurobiológiai tény, hogy a látórendszerünk adaptálódik. Ehhez viszont idő kell, és a jel megváltozását sokkal prominensebben érzékeli a rendszer.
Ezért van az, hogy egy játéknál pl 30 FPS-t meg lehet szokni úgy ahogy... viszont ha 120 FPS-t szoksz meg, és abból esik le hirtelen 30-ra, akkor kiszakad az agyad a helyéről. Ezért nem lenne jó film közben variálni a frameratet. Borzasztó hatása lenne... Folyamatosan észrevennéd a váltásokat, szappanoperából röcögős mozivá. Az agy a változásra, kontrasztra, mozgásra mindig sokkal érzékenyebb, mintha már adaptálódott volna egy állapothoz. Szaglás is egy jó példa erre...
Ezért kapok agyfaszt a 24p lejátszóktól, amik nem képesek 24Hz vagy többszörösein lejátszani. A kis nem egyforma időközönkénti szaggatást azonnal észreveszi az ember. A periodikus 24p judder viszont szokható.
(#176) Joshi: Ez neked is szól, a VFR-re.
-
lenox
veterán
válasz
ZnVjaw0K #154 üzenetére
Hogy akarod ezzel a mozgasmegjelenitest szemleltetni? Ugy ertem a linkek amiket kuldtel eleg nehezen hasznalhatoak, mert atdob masik oldalra, amikor elinditom, szoval le kell tolteni pl. Tehat gondolom nem igy. Weboldalra akarod felrakni? Eloadoban vaszonra vetiteni? Laptopon mutogatni?
Hasonlo dolgot az NHK szokott mutogatni, nyilvan igazi kameraval felvett kepeken, ott pl. korongok szoktak porogni, meg balettosok tancolni. -
-
Ha én vagyok a tv/projektor gyártó akkor persze, hogy van értelme.
Érdekes, hogy amióta vannak síkképernyős tv-k azóta lehetne 50/60 fps-el forgatni a filmeket mert ezek általában ennyit minimum tudnak. De senki sem állt át. Most meg hirtelen égető lett a 120 fps? Ha belegondolok, hogy most egy jó minőségű 4K HDR film van 50-70GB akkor ez 120 fps-el mennyi lesz? 200-300? Értem én, hogy mindent el kell adni de azért ez már tényleg kicsit erőltetettnek tűnik.
-
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph Az ősszel a mozikba kerül Ang Lee, sztárokkal készülő sci-fi alkotása, a Gemini Man, és érkezőben az új Avatar is.
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B550M R7 5700X3D 64GB DDR4 500GB SSD RX 6800 16GB Zalman Z1 Plus GIGABYTE 850W
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 10W töltő nem használt
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest