Jönnek 4K-s 120 fps-es HFR filmek Hollywoodban

Az ősszel a mozikba kerül Ang Lee, sztárokkal készülő sci-fi alkotása, a Gemini Man, és érkezőben az új Avatar is.

A hollywoodi filmek mind a mai napig jellemzően másodpercenkénti 24 képkockás (24 fps) formátumban készülnek. Azonban vannak olyanok, akik szakítani akarnak a hagyományokkal, például Peter Jackson, hiszen a Hobbit sorozatot már 48 fps-es formátumban forgatta. Még rajta is túltesz Ang Lee, aki a következő filmjét, a Gemini Man névre hallgató alkotást 120 fps-es változatban készíti el.


[+]

Ez nem az első ilyen próbálkozása, hiszen korábban már a Billy Lynn hosszú félidei sétája (Billy Lynn's Long Halftime Walk) című filmjénél is ezt a formátumot választotta, amit azonban csak néhány filmszínházban tudtak így bemutatni, és az otthoni felhasználókhoz csak a 60 fps-es verzió juthatott el. Mindenesetre a kritikusok szerint a 120 fps (High Frame Rate) nagyon látványos végeredménnyel jár, így a rendező nyilván meg van győződve a létjogosultságáról, ezért erőlteti a Gemini Man esetében.

A filmben egyébként olyan nagyágyúk kapnak helyet, mint Clive Owen vagy Will Smith, tehát láthatóan a Paramount Pictures is mögé állt, és támogatja elképzeléseiben. Most viszont annyi a különbség, hogy már vannak olyan otthoni megjelenítő eszközök, például az LG tavalyi és idei csúcstévéi, amelyek támogatják a 4K-s HFR mód használatát, és a HDMI 2.1 csatolók révén az ilyen típusú tartalmak viszonylag egyszerűen el is juttathatóak a készülékekre. Hogy a jövőben eme formátum eluralkodhat-e, azt még nem tudjuk, viszont már James Cameron is jelezte, hogy az Avatar következő része így készül majd. A Gemini Man 2019. október 4-én kerül a mozikba, a nézői, kritikusi reakciók minden bizonnyal sok mindenre hatással lesznek ezt követően.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés