- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen TV-t vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen processzort vegyek?
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- Mini-ITX
Új hozzászólás Aktív témák
-
És nem lehet úgy megcsinálni, hogy különböző módokban indíthassam, cserélgetve az usb meghajtókat? De azt lehet. Amilyen oprendszert dugsz be arról indul.
És desktop módban, zenelejátszóval (Foobar, vagy ilyesmi) is rossz a hangminőség? Erre nem tudok röviden válaszolni. Átlag User nem fog különbséget hallani. De én saját rendszert építettem a PC usb kimenetétől a hangfalig és mindent de mindent én építettem méghozzá elektroncsövekből! (USB-S/PDif konverter, DAC, erősítő, hangfal) Szóval innen indulok. A Foobar2000, VLC, WindowsMP, JRIVER nagyjából egyforma. Vakteszten nem tudnám megmondani melyik megy. Egyedül az AUDIRVANA magaslik ki, sajnos,... fizetős és drága. Az OS-ek pedig (Az IOS-t nem próbáltam.) mind ugyan azért szólnak rosszul a windows kivételével: az ok az ugynevezett ALSAMIXER, mind ezt a megoldást használja a hangkártya eléréséhez, ez pedig gagyin szól akár LINUX akár UNIX átirat alatt dolgozik. A windows más modszert használ és ez sajnos, (azért sajnos mert nem szeretem a windowst), bizony jobban szól.
-
ceia
őstag
#25 azbest Ha lesz ilyenem, márpedig tervezem, nekem elég lesz a 720p is egy ilyen kicsi géptől.
#26 pechman8 És nem lehet úgy megcsinálni, hogy különböző módokban indíthassam, cserélgetve az usb meghajtókat? (vagy memóriakártyákat) Az egyiken lehet a normál desktop rendszer, amit hozzá készítettek, a másikon a Kodi féle médiacenter, a harmadikon pl. RetroPie?
#26 pechman8 És desktop módban, zenelejátszóval (Foobar, vagy ilyesmi) is rossz a hangminőség? Mert zenét én is hallgatnék. Bár kérdés, hogy mi a rosszabb hangminőség, én azért nem Sennheiserrel hallgatok zenét, hanem Creative T20-on.

#27 ddekany Elvileg van rá remény, hogy ezt majd megoldják, de tényleg furcsa. Ha a Linux "nyílt", talán megkérdezhetné őket valaki erről.

-
ddekany
veterán
Mi több kénytelen vagy 720p-ben nézni, ha 60 fps-el lett feltöltve, mivel olyankor nincs olyan választási lehetőség, hogy te 30-ban akarod. Amúgy nekem meglepő, hogy nem lépnek oda, Pi oldalán, mikor a vas tudná a gyorsítást (mint VLC-ben megy is)... Nem tudom hogy valami érdek ellentét van e mögött, vagy ennyire nehéz implementálni az API-t amit a böngésző megkövetel.
-
Nekem van RPI4B-m. 720p simán viszi a youtube videót. 1080p is megy de már csak megfelelő OS-el, tuningal. Viszont én zenehallgatásra használom és sajnos a windows szól jobban. Ezért win11-fut rajta AUDIRVANA szofverrel. A w11 fut de azért nem nevezném komfortosnak. (USB-SSD-vel). Azért használom zenehallgatásra mert építettem hozzá egy 5V-os lineáris tápegységet. Ez egyszerűbb mint ATX-tápot építeni linearisban...
-
ceia
őstag
Láttam youtubeon, hogy Pi4 4GB-on lejátszanak 1080p 30 fps videót. És elég szépen vitte, nekem megfelelne. De én inkább 720p-ben nézném, hogy még simább legyen. Letöltve és úgy lejátszva viszont tökéletesen viszi.
-
Jürgenmüller
kezdő
Mond, de ha nem cél, akkor ugyan miért kellene belefektetni bármit is. Ha veszel egy személyautót, majd a gyártó szemére veted, hogy nem alkalmas szántásra?
Szerintem nem célja az RPi-k, hogy az x86 ellen menjenek.Ha jól nézem, akkor van már valamilyen kezdeményezés, de rendes VGA kell hozzá (AMD, Intel):
[link]Szerintem RPi-n nem biztos, hogy menne. Reméljük minél előbb kiadják a cikkben szereplő termék.
Nekem szerencsém volt az elején vettem meg az RPi-ket akkor még értelmes áron volt, ma meg ennyiért egy 4 GB-os modell sincs. -
azbest
félisten
válasz
Jürgenmüller
üzenetére
az már elég régen volt, manapság már szeretik pécéként beállítani magukat.
Persze a zero 2w vagy hasonlók tök jók projektekhez minimál linux masinának továbbra is.A pi4 vas elég erős is lenne egy gyengébb pécének, de a grafikus felület nagyon izzad, mivel nincs rendes hardveresen gyorsított rajzolás. A videót már linux oprendszer alól is tudja hardveresen dekódolni, de a képernyőre kirakás böngészőben továbbra is a proci küzdelme, azért akad a youtube.
Régóta várom, hogy majd kijön olyan X driver, ami openlg es-t használ, mert akkor szabványosan rá tudnak akaszkodni esetleg az arra létező driverre... de nem. Megpusztultak vagy tetszhalott állapotban vannak azok a projektek. Nem tudom vulkán alapú ablakkezelő van -e linuxra.
Árban viszont a pi4 több ramos variánsai is olyan szinten vannak, hogy abból lehet régebbi minipécét venni, amin aztán minden desktop program jobban szárnyal, csak a 4k videó dekódolásban lehet (talán) gyengébb, mint a pi. Régebben ezért is vettem egy minipécét egy pi4 8GB helyett.
Projektezni meg ott vannak régi pik, vagy ahová lassúak a megnövekedett gépigény miatt a modern rendszerrel, ott a pi zero 2w. Már amikor kapni őket.
#20Razzul
armra nincs 64 bites widevine valamiért, ami fájó az erősebb pi4-ek mellett. -
ttt
senior tag
Már régóta túlnőttek árban ezek a tanulásra szánt soc-ok. Még talán a Pico 2040 meg még az ESP32, Arduino nano , R3.
Már az ARM architektúrára épülő development cuccok is nagyon sokba kerülnek, még a hekkelhető TV-box végtermékek is.
Elszálltak az árak, na. egy komplett , használt X86 laptop jobb vétel és szélesebben, jobban felhasználható - nem csak tanulásra.
Valahogy eltávolodtak az eredeti céltól, de az biztos, hogy roham léptekben hagyják maguk mögött azt. -
Béééla
őstag
válasz
Jürgenmüller
üzenetére
YouTube tutorial mond valamit? Valahol a 90' években már alap, elvárt funkció a videó lejátszása. Lehet hogy egy Netflix DRM tényleg jogosan fekszi meg a gyomrát, de ennyi idő alatt már igazán működhetne.
-
Razzul
őstag
válasz
Busterftw
üzenetére
Ez a cutting-edge esetén, főleg 1-2 gyártó esetén így van. De ugye nem csak ezek a technológiák léteznek, látható ez az autógyártók példájából is, és más csíkszélességen még mindig akár éves hátralék van.
Úgy meg nincs értelme most nekiállni rajzolni, hogy majd 1-2 év múlva kiderüljön, hogy egy adott IC-ből (pl.: USB kontroller) az azt gyártó még mindig nem fog tudni hónapokig vagy évekig szállítani és lehessen újrakezdeni az egész tervezést.
-
Razzul
őstag
válasz
Jürgenmüller
üzenetére
Az oktatási cél elsődlegessége mellett már az eredeti Pi-t is úgy tervezték, hogy szórakoztató legyen. Tehát lehessen rajta böngészni, videót lejátszani és emulálni, ezzel bevezetve a nebulókat az IT világ rejtelmeibe. A Pi2-vel pedig már egyértelműen túlnőtték a pusztán oktatási célt.
-
Jürgenmüller
kezdő
Igen, de alapvetően fejlesztési segéd eszközként definiálják magukat, aminek elsősorban tanulás a célja, az az nem feltétlenül a multimédia. Arra ott vannak az x86-os kis gépek.
Nekem van 3 db ilyen gépem 8 GB-osak még 1 éve vettem őket, én pl arra használom, hogy pythonozzak vele, meg azon futnak kisebb projektjeim.
Ezekre a feladatokra nagyon szuper cuccok. -
Victorio
aktív tag
Én jobban örülnék, ha a RPi5 jönne, 2.5 GB-os hálózati csatival meg natív PCIe M.2 busszal.
Tudom, bilibe lógó kéz...
Új hozzászólás Aktív témák
- Fujifilm 33/1.4 R LM WR
- Crucial P310 1TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új, bontatlan - 7100-6000 MBs - Eladó!
- Használt NVME M2 SSD-k - 1000 GB tól 2048GB-ig Samsung Hynix Intel Kioxia WD Micron Toshiba
- WD Black SN770M 2TB M.2 2230 NVME PCI-E 4.0 x4 - Új - 5150-4850 MBs - Eladó!
- Gamer PC 2025, Komplett gép, Garanciális alkatrészek, BESZÁMÍTÁS
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z390 GAMING X Z390 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Strix RTX 2080Ti 11GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest